32.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

- Advertisement -

 

Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική πρόταση. Η προμήθεια περιλαμβάνει την αγορά 36 νέων τορπιλών τύπου DM2A4 Seehecht ή SeaHake Mod 4, γερμανικής κατασκευής, καθώς και την ανακατασκευή ικανού αριθμού τορπιλών SUT Mod0 σε SUT Mod4. Ταυτόχρονα, η εταιρεία θα προσφέρει μεγάλο αριθμό συσσωρευτών τορπιλών, που σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο το ΠΝ θα καταφέρει να διατηρήσει σε υπηρεσία όλες τις τορπίλες που έχει αγοράσει στο παρελθόν. Το συνολικό συμβόλαιο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι ύψους 105 εκ. ευρώ.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τις τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, προηγούνται οι Γερμανοί

H γερμανική SeaHake Mod 4 είναι τορπίλη μήκους 6,22 m, βάρους 1.530 kg στη βασική έκδοση και διαμέτρου 533 mm που αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβους με τη μέγιστη εμβέλεια να υπερβαίνει τα 50 km. H DM2A4 αποτελεί εξέλιξη της DM2A3 με βελτιώσεις που αφορούν στο σύστημα πρόωσης, τη χρήση οπτικής ίνας, νέο επεξεργαστή σημάτων, εγκατάσταση γυροσκοπίων οπτικής ίνας αντί των μηχανικών κ.ά. Στην έκδοση SeaHake Mod 4ER (Extended Range) το μήκος της είναι 6,6 m και η μέγιστη εμβέλεια φθάνει τα 140 km.
Για να καταστεί αυτό δυνατό, η εν λόγω έκδοση διαθέτει ένα επιπλέον τμήμα ναυτιλίας και επικοινωνιών με ιστό που βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας. Η SeaHake Mod 4 χρησιμοποιείται σε Υ/Β U209/U212A/U214, S-80 και Agosta 90B. Μπορεί να βληθεί σε διαμόρφωση «HP air», «water steam» και «swim out» και η τηλεκατεύθυνσή της γίνεται μέσω καλωδίου οπτικής ίνας. H Atlas άλλωστε είναι η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε οπτική ίνα σε τορπίλη και συγκεκριμένα στην DM2A4. Κατευθύνεται αυτόνομα ή χειροκίνητα και παρέχει τη δυνατότητα απόρριψης ήχων που προέρχονται από την κατάσταση της θάλασσας ή τον απόηχο του περιβάλλοντος.

Διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά αντιμετώπισης ακουστικών αντιμέτρων ACCM με δυνατότητα εντοπισμού και διάκρισης παρεμβολέων ή αναλωσίμων παραπλάνησης που χρησιμοποιεί ο στόχος. Ο αισθητήρας της τορπίλης λειτουργεί σε παθητική ή ενεργή διαμόρφωση ή συνδυασμό των δύο και παρέχει δυνατότητα εμπλοκής με την τεχνική παρακολούθησης των απόνερων του στόχου (wake homing). Το βάρος της γόμωσης είναι 260 kg με πυροσωλήνα προσέγγισης και επαφής. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία μπορεί να βληθεί από οποιοδήποτε επιχειρησιακό βάθος δρα το Υ/Β.

Η SeaHake Mod 4 χρησιμοποιεί μπαταρία AgZn, αλλά για τις τορπίλες ασκήσεων παρέχεται η δυνατότητα χρήσης επαναφορτιζόμενης μπαταρίας με στοιχεία ιόντων λιθίου (Lithium-Ion). H χρήση των στοιχείων AgZn είναι η πλέον διαδεδομένη καθώς χρησιμοποιείται και στις SST-4, SUT, A-184 και DM2A3, αλλά αντικαθίσταται σταδιακά από πιο εξελιγμένες τεχνολογικά μπαταρίες.

Οι συσσωρευτές AgZn έχουν μικρό αριθμό κύκλο φόρτισης/εκφόρτισης (περίπου 12) και μικρή διάρκεια ζωής (μικρότερη του ενός έτους εφόσον εμποτιστεί με ηλεκτρολύτη). Η χρήση ιόντων λιθίου είναι πλέον διαδεδομένη στις τορπίλες ασκήσεων με δυνατότητα 100 κύκλων φόρτισης-εκφόρτισης, αποδοτικότητα κοντά στο 100%, χαμηλό ρυθμό αυτοεκφόρτισης (χαμηλότερο του 5% ετησίως) και διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 10 ετών. Η τορπίλη, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, παρέχεται σε τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις με 2, 3 ή 4 συστοιχίες μπαταριών.

Θυμίζουμε πως το ΠΝ χρησιμοποιεί τορπίλες SST-4, καθώς και το διάδοχο αυτών, τις SUT Mod0. Οι SUT αγοράστηκαν σε μεγάλους αριθμούς τη δεκαετία του ’80 για τα ελληνικά υποβρύχια 209/1100 και 209/1200, και υπηρετούν πιστά για πολλά χρόνια. Το ΠΝ χρειάζεται τουλάχιστον ένα φόρτο τορπιλών (8) για τα 4 υποβρύχια Type 214HN καθώς και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200 ΩΚΕΑΝΟΣ. Με τις 36 τορπίλες καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του ΠΝ σε βαριές τορπίλες σύγχρονου τύπου, μεγάλης ακτίνας δράσης, ενώ ο εκσυγχρονισμός των SUT θα προσφέρει επιπλέον αριθμούς σύγχρονων όπλων, απαραίτητους για την ορθή επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των υποβρυχίων μας.

Το ΠΝ θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και 18-20 τορπιλών SUT σε επίπεδο Mod 4, που ουσιαστικά φέρνει το όπλο σε επίπεδο ανάλογο ή ανώτερο της DM2A3 ή αρκετά κοντά, σε επίπεδο αισθητήρων, με την ίδια την DM2A4. Έτσι ο υποβρύχιος στόλος μας θα διαθέτει έναν αριθμό περίπου 55 σύγχρονων τορπιλών βαρέος τύπου. Την ίδια στιγμή, όλες οι υπόλοιπες τορπίλες σε υπηρεσία θα έρθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση, καθώς όπως γράψαμε και στην αρχή το ΠΝ θα προμηθευτεί και μεγάλο αριθμό συσσωρευτών.

Μπορεί οι παλαιές τορπίλες SST-4 και SUT Mod0 να μην μας “γεμίζουν το μάτι”, εντούτοις έχουν κι αυτές την χρησιμότητά τους, ειδικά εναντίον στόχων που δεν απαιτούν τις ικανότατες αλλά και πανάκριβες DM2A4. Για παράδειγμα, το να “αποτελειώσουν” τα 214ΗΝ, μια φρεγάτα που έχει δεχτεί πλήγματα από Harpoon ή Exocet, δεν χρειάζεται κάποια Seehecht. Επίσης, για να πληγεί ένας κοντινός στόχος, μπορεί να γίνει και με SUT Mod 0. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ μέσω αυτής της σύμβασης εξασφάλισε συσσωρευτές για όλο το παλιό απόθεμα. Ας μην ξεχνάμε, πως μέχρι νεοτέρας, τα 209/1100 και τα 209/1200 θα συνεχίσουν να υπηρετούν, και χρειάζονται λειτουργικές τορπίλες. Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον έκλεισε μια εκκρεμότητα 15 ετών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

129 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
129 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Polaris

Επιτελους εκλεισε μια αναγκη. Βεβαια ολοι ηξεραν οτι θα περναμε τις γερμανικες οπως και οτι θα παρουμε αμερικανικα περιπολικα. Τουλαχιστον αυτη την φορα δεν επηρρεαζει αρνητικα το ΠΝ αφου οι SeaHake ειναι πολυ εξιολογες και συνδυαζεται μαλιστα με αναβαθμιση των ηδη υπαρχοντων.

tnt-am

Επιτέλους!
Άλλη μια βασική τρύπα θα κλείσει.
Μόνη ένσταση γιατί δεν πήγαμε απ ευθείας στην ER έκδοση αν όχι όλες ένα μέρος αυτών.

Factor

Ωραία νέα, κλείνει ένα σημαντικό θέμα και έχει νόημα η κίνηση να αξιοποιηθεί σωστά το απόθεμα. Μπορούμε να γκρινιάξουμε για το ότι η Γερμανία παίρνει ένα συμβόλαιο αλλά εδώ κολλάει το άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, τα ποντίκια να πιάνει. Και αυτό το πετυχαίνουμε με αυτή την απόφαση.

Λείπει κάτι όμως στο άρθρο, οι χρόνοι. Δηλαδή ΟΚ υπογράψαμε αλλά πότε θα γίνει η αναβάθμιση των υπαρχόντων τορπιλών και πότε θα παραλάβουμε τις νέες.

Dimitris

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Με το καλό να έρθουν και να καταστήσουν ακόμα πιο αξιόμαχα τα Τ214.

ultorius

Πολυ σωστο το σκεπτικο του ΠΝ στην παραγγελια αυτη, ελπιζω οι χρονοι κατασκευής να ειναι συντομοι.

CKfurious

με ..10 χρονια καθυστέρηση

Παρακαλώ πληροφορήστε τους πως θα περάσω ΑΎΡΙΟ από Μεσογείων να πάρω τη σύμβαση να τη παραδώσω στο ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ώστε να την εγκρίνουν 
Δευτερα πρώi at the latest

Ξέρει κανένας που είναι τα γραφεία τους?? 
Μην κάνουνε πάλι 7 μήνες να τη στείλουν όπως τη FOS/M2000!!

D.Plessas

Καλησπέρα , πολύ ευχάριστα νέα αν και τα περιμέναμε. Ερώτηση πρώτη . Υπάρχει περίπτωση να ασκηθεί η προαίρεση για τα αλλά 2 Παπανικολής ; Ήδη γράφτηκε χθες προχθές σε μια εφημερίδα ότι θα προχωρήσει. Και ερώτηση δεύτερη. Υπάρχει σκέψη στο πν να αξιοποιηθεί η δυνατότητα των 214 για τους sub harpoon? Έστω μελλοντικά στα επόμενα 2.

Xristoforos

Τέλεια. Όλα καλά επιτέλους.
– Όμως δεν βλέπουμε ημερομηνίες παράδοσης. Υπάρχουν ή αναμένονται??
– Η διαφήμιση για το χάπι του sex επανήλθε στο κινητό (και όχι δεν Googlαρω οτιδήποτε παρεμφερές για να προκύψει).

Jimmy

Ελπιζω να ερθουν συντομα, ειναι οπλα που μπορουν να γειρουν την πλαστιγκα υπερ μας στον ναυτικο αγωνα. Θελω να πιστευω οτι δεν θα υπαρχουν σκοπιμες καθυστερησεις απο τους Γερμανους που δεν τους πολυ εμπιστευομαι

MPAMPIS

Επιτέλους ……ποτε θα παραδοθούν οι πρώτες, καινούργιες ή εκσυχρονισμενες;;

evaggelos

ΩΣΑΝΝΑ !!
ποσο θα κοστιζε να παιρναμε er? και ποσο θα κοστιζε μια αναβαθμιση του αποθεματος ολου?

Digenis

Τα επόμενα υποβρύχια πρέπει να ειναι 6 γαλλικα με γαλλικές τορπίλες και Scalp , αποσυρoντας τα 6 γεραια γκερμανικα που έχουμε

phacepalm

Μπορει καποιος που γνωριζει περισσοτερα για το θεμα να μας διαφωτισει τι σημαινει ακριβως η πιθανη αγορα μεσω της ασκησης της προαίρεσης για τα αλλά 2 Παπανικολής?Εννοω, τι σημαινει εξασκω την προαιρεση υστερα απο τοσα χρονια? Ειναι δυνατον να μας τα πουλησουν στην ιδια τιμη με τα πρωτα? Γνωριζει κανενας τιποτα παραπανω?

Animades

Επιτέλους παραγγέλθηκαν ικανές σύγχρονες τορπίλες βαρέος τύπου.
εκτός από ικανές , ειναι και απόλυτα συμβατές με το σύστημα μάχης και τα υπόλοιπα συστήματα των πέντε (5) “νέων” υποβρυχίων μας.(plug and play).
Αντίθετα άλλες επιλογές εξίσου ή και ικανότερων τορπιλών με τις SeaHake Mod 4 θα προϋπόθεταν και άλλες δαπάνες, αλλά κυρίως περισσότερο χρόνο για να πιστοποιηθούν .

Εύχομαι επίσης έναν μικρό αριθμό ίσως 10 νεότερων τορπιλών (από SST-4, και SUT Mod0 που διαθέτουμε τώρα), πχ DM2A3 από το απόθεμα του γερμανικού ναυτικού , να καταφέρουμε να πάρουμε άμεσα για ευνόητους λόγους…(φόρτος 2 τορπιλών ανά υποβρύχιο ).

gdmast

Καλό νέο, με μεγάλη καθυστέρηση.
Έπρεπε να το έχουν κάνει ένα χρόνο πριν, όταν και ανέλαβαν κυβέρνηση.
Κανονικά θα έπρεπε ένα πακέτο με +2 νέα Τ-214 και προγραμματισμό αναβάθμισης των υφισταμένων (από το 2023) μιας και ανοίξαμε κουβέντα με τους Γερμανούς. Αλλά οκ, έχουμε συνηθίσει στις μισές δουλειές και στο δοσ’ ημίν σήμερον.
Ο χρόνος παράδοσης των 2 ετών ισχύει? ή μπορεί να έχουμε και κάποιες νωρίτερα?

ANTONIS

Άντε μπράβο να κλείνουν μία – μία οι εκκρεμότητες ( ευχαριστούμε Ταγίπ!). Ώρα για 2 – 4 ακόμα 214 ( σε βάθος χρόνου of cource)

Silverakos

Είχα την εντύπωση ότι η εταιρεία sunlight έφτιαχνε συσσωρευτές για τις υπάρχουσες τορπίλες όπως και για τα υποβρύχια…

F-117

Πτήση ο λόγος που δεν αγοραστηκε η τελευταία έκδοση, αλλά μια παλαιότερη, ποιος ήταν;

ANDREW

Και κάπως έτσι ο μήνας Οκτώβρης κλείνει όμορφα.

Thanos74

Εχω μονο ενα ερωτημα.
Ποτε θα τις εχουμε?

Vas

Επιτέλους έγινε το θαύμα, να πάμε να ανάψουμε καμιά λαμπάδα. Ένα από τα μακροβιότερα σήριαλ του παραλόγου των τελευταίων δεκαετιών στα εξοπλιστικά έλαβε τέλος.

Κάποιες παρατηρήσεις:
1) Θα χρειαστούν και πρόσθετες τορπίλες, αν σκεφτείτε ότι τα Type 214 παίρνουν 16 όπλα και το Ωκεανός 14. Να θυμίσω η αρχική επιθυμία του ΠΝ ήταν για 51 νέες βαριά τορπίλες που θα καλυφθεί βέβαια εν μέρη με την αναβάθμιση μερικών παλαιών SUT αλλά είπαμε δεν είναι και πάλι αρκετό για ένα πλήρη απόθεμα.

2) Είναι πάντως τραγελαφικό(ίσως και σε σημείο καχυποψίας) ότι θα παραλάβουμε τις νέες τορπίλες ταυτόχρονα με την παραλαβή των πρώτων τουρκικών Type 214TN και μάλιστα οι Τούρκοι διαθέτουν ήδη τις DM2A4 για τα παλιά τους υποβρύχια, άρα θα φορτώσουν τα νέα τους άμεσα με σύγχρονες τορπίλες.

3) Τώρα που είμαστε σε εξοπλιστικό “οργασμό” είναι ευκαιρία να πάμε για 2+2 επιπλέον υποβρύχια. Πολλές φορές το ξεχνάμε και επικεντρωνόμαστε μόνο στα νέα σκάφη επιφανείας(και είναι λογικό γιατί εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη) αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε 6 υποβρύχια 40-50 ετών περίπου, έπρεπε να είχαν ήδη αποσυρθεί.

Last edited 8 months ago by Vas
Voltron

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! Δεν θα πουμε ποτε π.χ. για το 60ο ναυτικο μιλι ε.ο. Αθηνων- Κορινθου, ουτε για το 100 χλμ Πειραια -Ηρακλειου… Στα 150 ΝΜ απο τον Πειραια ειναι το Ηρακλειο στα10 το νοτιο ακρο της Σαλαμινας στα 18 το λιμανι της Αιγινας. Το βιντεακι ειναι σκηνες απο προσεχως;

KostisM

Επειδή δεν γκρίνιαξε άλλος μέχρι τώρα να το κάνω εγώ ? Από κει το πήγαμε από δω το φέραμε, περιμέναμε τόσα χρόνια για τορπίλες για να παραγγείλουμε πάλι από γερμανία ? Για να τους ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη τους βοήθεια ? Η Άνγκελα ακόμα ανθίσταται στις κυρώσεις διάβασα πριν από λίγο παρά τις πιέσεις του Μανού. Ε ας πάρουμε και πλοία από τις ΗΠΑ για να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Ντόναλντ για τη δική του βοήθεια … Πότε θα πάψουμε να αποδεχόμαστε το ρόλο του θύματος άραγε, και θα σταθούμε με αξιοπρέπεια στηριζόμενοι σ’ αυτούς που έχουν κοινούς αντιπάλους μ’ εμάς ? Και δε είναι μόνο μία χώρα , ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το “δράστη” που έκανε οικόπεδο 4 φορές την Αλ Ουατίγια ή πως τη λένε ανάμεσα σε αρκετούς υποψήφιους (που δεν είναι αυτοί που μας δουλεύουνε και έχουν αφη της Dassault ) …

dimitrov

Ζήσαμε για να το δούμε κι αυτό …. μετά τα Φώκλαντς, τον Ανδρέα και την αλλαγή, την μέταλ-μάνια του 80,τους θάντερκατς, τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, τον Γκάλη και το έπος του 87, τους Ολυμπιακούς στην Αθήνα και το ευρωπαϊκό της εθνικιάς στο κλωτσοσκούφι και της Παπαρίζου το 2005, τον Κεντέρη turboGTIevo9 …. την εποχή της αστακομακαρονάδας και την εποχή της οικονομικής καταστροφής …..την συγκυβέρνηση πασοκνδ, την 1η και 2η κυβέρνηση αριστεράς (25 χρόνια μετά την πτώση του παραπετάσματος) … την αραβική διάλυση(άνοιξη) ….. τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν(των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ) … και τόσα άλλα φοβερά και μοναδικά …. ζήσαμε αρκετά για να το δούμε κι αυτό. Δοξάζω τον Μεγαλοδύναμο!
Υποβρύχια που παραγγέλθηκαν στα 90ς(τέλη) παραλήφθηκαν στη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα και αποκτούν σύγχρονες τορπίλες(λίγες) αφού το ελληνικό κράτος θα κλείσει 2 αιώνες ζωής. Και τι φοβερό! Τελικά ήταν – φτου κακά – γερμανικές!
Και η υπογραφή της σύμβασης των υποβρυχίων έγινε δια περιφοράς με ένδειξη κατεπείγοντος!!!!!!! Ευτυχώς που προλάβαμε παιδιά!!!!
Χαιρόμαστε για τορπίλες σε υποβρύχια που θα έπρεπε σιγά σιγά να μελετάμε τον εκσυγχρονισμό τους ενώ οι γλαύκοι(τ209/1100) παίζει να ξεπεράσουν σε χρόνια υπηρεσίας και το Μ1.
Γειά σου μωρή Ελλαδάρα! Να σκάσουν οι οχτροί σου. Οι εξωτερικοί και ιδίως οι εσωτερικοί! Οι τελευταίοι να πλαντάξουν κιόλας!!!!!!

Scalp_eg

Μακάρι να υπάρχουν και μερικές ER μέσα και ας μη το μάθουμε ποτέ.
Και 36 νεες και 20 παλιές αναβαθμισμενες με δυνατότητες σχεδόν σαν των νέων και όλες οι παλιές επέκταση ορίου ζωής στην ουσία, και έχουμε και τους subharpoon, είμαστε κομπλέ τι μας λείπει? O mdcn μας λείπει που θα πιστοποιηθεί πανεύκολα θεωρω, και τα 2 γιατί όχι και 3 ακόμα παπανικολης αφού θα ξανανοίξει η γραμμή κατασκευής στο Σκαραμαγκά ας τα κάνουμε 3 να μειωθεί το κόστος ανά μονάδα.
Όλοι ξενέρωσαμε που δεν παίρνουμε τις μπελάρες hellinique αλλά η ζωή και η προσπάθεια για την ενίσχυση της αμυνας της χώρας μας συνεχιζετε, και μαλλον μπορούν τους τομείς υπεροχής που θα μας δίναν οι μπελάρες (αεράμυνα περιοχής, στρατηγική κρούση) να μας τους δώσουν τα παπανικολης με τους mdcn, και τα ραφαλ με τους meteor και τους αναβαθμισμενους και σε εμβελεια mica NG (άρα και τα μιραζ 2000-5) και τους επιπλέον Scalp_eg.

Tasos

το πότε θα έρθουν δεν διαβάσαμε….

CKfurious

Ψάχνοντας λίγο το θέμα βρήκα το ακόλουθο εξαιρετικό άρθρο από τους γείτονες

https://www.defenceturkey.com/en/content/a-look-at-major-hwts-lwts-in-nato-countries-ongoing-torpedo-programs-in-turkey-4127

Αναφέρει πως η αγορά των DM2A4 είχε εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο από το Μάιο του 2020:

n May 2020, the Greek Parliament approved the procurement of 36 DM2A4 Heavyweight Torpedoes and the modernization of 112 old-generation SUT Heavyweight Torpedoes in the inventory. 

Οι γείτονες είχαν παραγγείλει 50 DM2A4 από το  1998!!

Η ASELSAN έχει αναπτύξει συστήματα αντιμέτρων τα οποια έχουν δοκιμασθεί επιτυχώς??!! κατά των DM2A4:

During the sea trials carried out with Aselsan HIZIR Torpedo Countermeasure System (TCMS) in the first half of 2018, the DM2A4 Torpedo was detected, classified, and successfully deceived/jammed approximately 10-12km away. DÜLGER Acoustic Target Emulator and MEZGİT Acoustic Jammer, which are members of the ZOKA Acoustic Decoy Family developed under the DAKA Project, are used in the HIZIR system. In the tests conducted previously (in 2014), ZOKA Acoustic Decoys managed to deceive the DM2A4 Torpedo (training version) for a short time. However, thanks to its advanced guidance and control algorithms, the torpedo was able to distinguish the fake target from the real one and re-engage the actual target by analyzing the engine noise emitted by the target ship. This success is even more critical considering the fact that the DM2A4 Heavyweight Torpedo is still used by the Israeli Navy Dolphin and Super Dolphin Class Submarines and will enter service with the Greek Navy (Type 214HN and Type 209/1200 AIP) in the near future…

https://www.monch.com/mpg/news/ew-c4i-channel/4195-tr2409.html

In June, an Aselsan official informed MONCh that the HIZIR Torpedo Countermeasure System (TCMS) had successfully completed a test deployment against a training version of the DM2A4 heavyweight torpedo. The torpedo was launched against the ADA-class corvette BURGAZADA, during her sea acceptance trials, from a range of 10-12km and was successfully seduced away from the target by decoys.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Η ποιο εξελιγμένη ήταν η γαλλική F21! Αλλά οι Γερμανοί πάλι τα κατάφεραν…

Alex-N

Γκρινια σαν τις κακες πεθερες μην πω σαν ανικανοποιητες γεροντοκορες. Αν συνυπολογησουμε και τα ρομεο ,στα 4 το ενα δωρο καλα τα παμε .Εστω και με αρκετο κραξιμο βλεπουμε φως στο τουνελ. Ας προσευχηθουμε στο θεο του ο καθενας ξεχωριστα να εχουμε καμμια ευχαριστη εκπληξη με τις Φρεγατες. Ασχετως απαγορευσης για τον ιο θα κανουμε παρτυ με ανατολικοευρωπαιες αρτιστες….

Nikolaos

ΠΤΗΣΗ, το ρεπορτάζ των “Νέων” από την εορταστική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υ/β “Κατσώνης” αναφέρει ότι αυτός έκανε μνεία του δικαιώματος προαιρέσεως για δύο ακόμη υ/β της κλάσεως στο πλήρωμα. Επειδή αυτό είναι ασυνήθιστο αν δεν έχεις στ’ αλήθεια σκοπό να ασκήσεις το δικαίωμα, φαίνεται πως το πράγμα παίρνει το δρόμο του. Έχετε κάτι εσείς, ως ειδικότεροι;

neuromancer

Για εξηγείστε πώς πάει 140Km η τορπίλη μόνη της? Αν τραβάει οπτική ίνα πίσω, είναι δυνατό να καλύπτει τέτοια απόσταση? Ακόμη και 50Km ακούγεται too much!

flashg

Από την στιγμή που αγοράσαμε λίγες τορπίλες (ούτε ένα πλήρες απόθεμα για τα 214) η D2A4 ήταν μονόδρομος. Δυστυχώς αυτές οι τορπίλες είναι κατώτερες από τις Black shark και f21 και οι Τούρκοι τις έχουν και θα ξέρουν καλύτερα πως θα τις αντιμετωπίσουν. Επίσης σε μελλοντικές αγορές είναι πλέον πολύ δύσκολο να πάρουμε άλλον τύπο τορπίλης.

Diogenis

Ο χρόνος παράδοσης έστω και των 32 τορπιλών είναι που καίει. Υπό κανονικές συνθήκες οι παραδόσεις θα γίνουν σε δύο χρόνια λένε οι αισιόδοξοι και σε τρία οι ρεαλιστές.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε να της δοθούν τορπίλες από γραμμές παραγωγής άλλων παραγγελιών. Δεν είναι κάτι που δεν γίνεται.
Τι απάντησαν οι Γερμανοί; Παζαρεύουν την απόσυρση του ελληνικού δημοσίου από δικαστικές απαιτήσεις περίπου 1,5 δις ευρώ! Το ελληνικό δημόσιο από το 2014 έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος των εμπλεκομένων εταιρειών στην υπόθεση των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διεκδικώντας συνολικά αποζημίωση ύψους 7 δισ. ευρώ. Απ΄ αυτά τα χρήματα διαπραγματεύονται το 1,5 δις που αφορά προφανώς την εταιρεία που έχει σχέση με τις τορπίλες.

Konstantinos1

Θα “γκρινιάξω” και γώ λίγο επισημαίνοντας τα αρνητικά της αγοράς.(Αφήνοντας στην άκρη τη χρονική καθυστέρηση που νομίζω είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!).1.Άν δεν κάνω λάθος είναι το ίδιο ακριβώς μοντέλο που έχουν οι τούρκοι εδώ και 15 χρόνια.Συνεπώς ούτε ποιοτική ούτε ποσοτική υπεροχή αποκτάμε. 2. Ο διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός από τη στιγμή που καμία άλλη εταιρία δεν ήταν σε θέση να κάνει ταυτόχρονη αναβάθμιση του υπάρχοντος αποθέματος. Είχε ακουστεί για προσφορά άλλης εταιρίας, στα ίδια χρήματα, σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού σύγχρονων τορπιλών.Αλλά εμείς προτιμήσαμε την all in one λύση για συμπίεση του κόστους 3. Ο αριθμός είναι οριακός, δεδομένου του μεγέθους του αντιπάλου και του αριθμού των υποβρυχίων μας.Για σύγκριση παραθέτω το τουρκικό οπλοστάσιο: 54 γερμανικές DM2A4 ίδιες με τις δικές μας, 48 νέες αμερικάνικες ΜΚ 48 Mod6 προηγμένης τεχνολογίας για τα 6 νέα υποβρύχια 214 (κόστος αγοράς 170 εκατομμύρια) και 54 ικανότατες Tigerfish που αγοράστηκαν προ 15ετιας. Σύνολο 156 σύγχρονες τορπίλες. Χωρίς να υπολογίσω την εγχώρια προσπάθεια με την Akya.
Συμπερασματικά το κρίνω ώς μια επιβεβλημένη κίνηση του πολεμικού μας ναυτικού, που απλώς όμως καλύπτει τις βασικές και επείγουσες ανάγκες.Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν και νέες αγορές, ειδικά εάν θέλουμε να συζητάμε για +2 υποβρύχια.

dk137

Με την πολυετή καθυστέρηση αυτοεγκλωβιστήκαμε στην συγκεκριμένη επιλογή. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για την ενσωμάτωση των τορπίλων στα υποβρύχια. Τουλάχιστον κλείνει ένα θέμα με μια τίμια επιλογή. Η έκδοση ER δεν βλέπω σε τι εξυπηρετεί. Δεν σκοπεύουμε να επιχειρήσουμε στον ωκεανό για να συζητάμε για τέτοιες αποστάσεις.

Καλό θα είναι να προχωρήσει η ναυπήγηση επιπλέον υποβρυχίων και καθώς και η ενσωμάτωση scalp naval. Αν μπορούμε να χτυπήσουμε πλοία σε ναυστάθμους δεν υπάρχει λόγος να τα κυνηγάμε στην θάλασσα.

Αν ισχύουν τα σενάρια για FFGX είμαστε σε καλό δρόμο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Αμ δε ! Τώρα οι Γερμανοί το αλλάζουν και ζητούν να παραιτηθεί το ελληνικό δημόσιο από δικαστικές αποζημιώσεις για ναυπηγεία και λοιπά ύψους 1.5 δις ευρώ αν θέλουμε να μας παραδώσουν τις τορπιλες !! Ο7κογενεια simens Μητσοτάκη τι θα κάνει?

x-m

Επιτέλους !! Το ερώτημα όμως είναι ΤΙ ή ΠΟΙΟΣ είναι αυτό/αυτός που κάνει τις Ε.Δ. να αγοράζουν φορείς αλλά όχι όπλα καθιστώντας τις αγορές βολικές για τους πωλητές αλλά αναποτελεσματικές για χώρα;

chikichiki

Υποθέτω πως κανένα καλό νέο δεν μπορεί να έρθει χωρίς να φέρει μαζί του και λίγη πίκρα. Ας μην είναι και η πρώτη επιλογή του ΠΝ. Δεν ξέρω γιατί πρέπει, αλλά ξεκάθαρα πρέπει. Το σημαντικό είναι πως πλέον δεν οδεύουμε προς reboot του πολέμου των Φόκλαντ. Πλέον ας ευχηθούμε καλό ψάρεμα 🙂

christos_choris_a

Ας είναι Γερμανικές, αφού έτσι αποφάσισαν στο Π.Ν. κάτι θα ξέρουν. Ωστόσο θα περίμενα αναβάθμιση περισσότερων SUT Mod.0 σε SUT Mod.4. 18 έως 20 παρα-είναι λίγες.

NNNN

Ρε πολύ αργά όμως και δεν έχουν ερθει θα αργήσουν και άλλο..

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ετοιμάζει εμπάργκο στην Τουρκία σχετικά με εξαρτήματα...

11
 Οι Αντιπρόσωποι της Κάτω Βουλής των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων) Cicilline και Bilirakis, ετοιμάζουν ένα σχέδιο Νόμου, που αφορά και τα δυο κόμματα (διακομματικό...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 4.49

Related News

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη αύριο στην Αθήνα

Αύριο και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.Η επίσκεψη του...

Τέταρτη κορβέτα Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία

Στις 24 Ιουλίου έγινε στις εγκαταστάσεις της Navantia η καθέλκυση της τέταρτης κορβέτας Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία.Σύμφωνα με το «Monch», η τέταρτη...

Δοκιμές του αντιαεροπορικού πυραύλου Akash-NG από την Ινδία

Το σύστημα των αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος Akash είναι μια ινδική σχεδίαση σε συνεργασία του κρατικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και του αμυντικού...