- Advertisement -

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

- Advertisement -

 

Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική πρόταση. Η προμήθεια περιλαμβάνει την αγορά 36 νέων τορπιλών τύπου DM2A4 Seehecht ή SeaHake Mod 4, γερμανικής κατασκευής, καθώς και την ανακατασκευή ικανού αριθμού τορπιλών SUT Mod0 σε SUT Mod4. Ταυτόχρονα, η εταιρεία θα προσφέρει μεγάλο αριθμό συσσωρευτών τορπιλών, που σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο το ΠΝ θα καταφέρει να διατηρήσει σε υπηρεσία όλες τις τορπίλες που έχει αγοράσει στο παρελθόν. Το συνολικό συμβόλαιο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι ύψους 105 εκ. ευρώ.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τις τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, προηγούνται οι Γερμανοί

H γερμανική SeaHake Mod 4 είναι τορπίλη μήκους 6,22 m, βάρους 1.530 kg στη βασική έκδοση και διαμέτρου 533 mm που αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβους με τη μέγιστη εμβέλεια να υπερβαίνει τα 50 km. H DM2A4 αποτελεί εξέλιξη της DM2A3 με βελτιώσεις που αφορούν στο σύστημα πρόωσης, τη χρήση οπτικής ίνας, νέο επεξεργαστή σημάτων, εγκατάσταση γυροσκοπίων οπτικής ίνας αντί των μηχανικών κ.ά. Στην έκδοση SeaHake Mod 4ER (Extended Range) το μήκος της είναι 6,6 m και η μέγιστη εμβέλεια φθάνει τα 140 km.
Για να καταστεί αυτό δυνατό, η εν λόγω έκδοση διαθέτει ένα επιπλέον τμήμα ναυτιλίας και επικοινωνιών με ιστό που βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας. Η SeaHake Mod 4 χρησιμοποιείται σε Υ/Β U209/U212A/U214, S-80 και Agosta 90B. Μπορεί να βληθεί σε διαμόρφωση «HP air», «water steam» και «swim out» και η τηλεκατεύθυνσή της γίνεται μέσω καλωδίου οπτικής ίνας. H Atlas άλλωστε είναι η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε οπτική ίνα σε τορπίλη και συγκεκριμένα στην DM2A4. Κατευθύνεται αυτόνομα ή χειροκίνητα και παρέχει τη δυνατότητα απόρριψης ήχων που προέρχονται από την κατάσταση της θάλασσας ή τον απόηχο του περιβάλλοντος.

Διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά αντιμετώπισης ακουστικών αντιμέτρων ACCM με δυνατότητα εντοπισμού και διάκρισης παρεμβολέων ή αναλωσίμων παραπλάνησης που χρησιμοποιεί ο στόχος. Ο αισθητήρας της τορπίλης λειτουργεί σε παθητική ή ενεργή διαμόρφωση ή συνδυασμό των δύο και παρέχει δυνατότητα εμπλοκής με την τεχνική παρακολούθησης των απόνερων του στόχου (wake homing). Το βάρος της γόμωσης είναι 260 kg με πυροσωλήνα προσέγγισης και επαφής. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία μπορεί να βληθεί από οποιοδήποτε επιχειρησιακό βάθος δρα το Υ/Β.

Η SeaHake Mod 4 χρησιμοποιεί μπαταρία AgZn, αλλά για τις τορπίλες ασκήσεων παρέχεται η δυνατότητα χρήσης επαναφορτιζόμενης μπαταρίας με στοιχεία ιόντων λιθίου (Lithium-Ion). H χρήση των στοιχείων AgZn είναι η πλέον διαδεδομένη καθώς χρησιμοποιείται και στις SST-4, SUT, A-184 και DM2A3, αλλά αντικαθίσταται σταδιακά από πιο εξελιγμένες τεχνολογικά μπαταρίες.

Οι συσσωρευτές AgZn έχουν μικρό αριθμό κύκλο φόρτισης/εκφόρτισης (περίπου 12) και μικρή διάρκεια ζωής (μικρότερη του ενός έτους εφόσον εμποτιστεί με ηλεκτρολύτη). Η χρήση ιόντων λιθίου είναι πλέον διαδεδομένη στις τορπίλες ασκήσεων με δυνατότητα 100 κύκλων φόρτισης-εκφόρτισης, αποδοτικότητα κοντά στο 100%, χαμηλό ρυθμό αυτοεκφόρτισης (χαμηλότερο του 5% ετησίως) και διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 10 ετών. Η τορπίλη, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, παρέχεται σε τρεις διαφορετικές διαμορφώσεις με 2, 3 ή 4 συστοιχίες μπαταριών.

Θυμίζουμε πως το ΠΝ χρησιμοποιεί τορπίλες SST-4, καθώς και το διάδοχο αυτών, τις SUT Mod0. Οι SUT αγοράστηκαν σε μεγάλους αριθμούς τη δεκαετία του ’80 για τα ελληνικά υποβρύχια 209/1100 και 209/1200, και υπηρετούν πιστά για πολλά χρόνια. Το ΠΝ χρειάζεται τουλάχιστον ένα φόρτο τορπιλών (8) για τα 4 υποβρύχια Type 214HN καθώς και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200 ΩΚΕΑΝΟΣ. Με τις 36 τορπίλες καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του ΠΝ σε βαριές τορπίλες σύγχρονου τύπου, μεγάλης ακτίνας δράσης, ενώ ο εκσυγχρονισμός των SUT θα προσφέρει επιπλέον αριθμούς σύγχρονων όπλων, απαραίτητους για την ορθή επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των υποβρυχίων μας.

Το ΠΝ θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και 18-20 τορπιλών SUT σε επίπεδο Mod 4, που ουσιαστικά φέρνει το όπλο σε επίπεδο ανάλογο ή ανώτερο της DM2A3 ή αρκετά κοντά, σε επίπεδο αισθητήρων, με την ίδια την DM2A4. Έτσι ο υποβρύχιος στόλος μας θα διαθέτει έναν αριθμό περίπου 55 σύγχρονων τορπιλών βαρέος τύπου. Την ίδια στιγμή, όλες οι υπόλοιπες τορπίλες σε υπηρεσία θα έρθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση, καθώς όπως γράψαμε και στην αρχή το ΠΝ θα προμηθευτεί και μεγάλο αριθμό συσσωρευτών.

Μπορεί οι παλαιές τορπίλες SST-4 και SUT Mod0 να μην μας “γεμίζουν το μάτι”, εντούτοις έχουν κι αυτές την χρησιμότητά τους, ειδικά εναντίον στόχων που δεν απαιτούν τις ικανότατες αλλά και πανάκριβες DM2A4. Για παράδειγμα, το να “αποτελειώσουν” τα 214ΗΝ, μια φρεγάτα που έχει δεχτεί πλήγματα από Harpoon ή Exocet, δεν χρειάζεται κάποια Seehecht. Επίσης, για να πληγεί ένας κοντινός στόχος, μπορεί να γίνει και με SUT Mod 0. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ μέσω αυτής της σύμβασης εξασφάλισε συσσωρευτές για όλο το παλιό απόθεμα. Ας μην ξεχνάμε, πως μέχρι νεοτέρας, τα 209/1100 και τα 209/1200 θα συνεχίσουν να υπηρετούν, και χρειάζονται λειτουργικές τορπίλες. Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον έκλεισε μια εκκρεμότητα 15 ετών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

128 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
128 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Polaris

Επιτελους εκλεισε μια αναγκη. Βεβαια ολοι ηξεραν οτι θα περναμε τις γερμανικες οπως και οτι θα παρουμε αμερικανικα περιπολικα. Τουλαχιστον αυτη την φορα δεν επηρρεαζει αρνητικα το ΠΝ αφου οι SeaHake ειναι πολυ εξιολογες και συνδυαζεται μαλιστα με αναβαθμιση των ηδη υπαρχοντων.

Koursaros312

Τι περιπολικά;

Polaris

MMSC/LCS.

BreguetXIX

Αυτά που κοστίζουν σαν φρεγάτες παρόλο που έχουν κατώτερο οπλισμό και ηλ/α, θέλουν υπερβολική υποστήριξη, και έχουν το κακό συνήθειο να χαλάνε κάθε τρείς και λίγο.

Αλλά δόξα τον θεό θα τα χτίσουμε στην Ελλάδα οπότε όλα καλά.

D.Plessas

Φρέσκα νέα σημερινά, με τη βοήθεια γνωστού τουιτερα που το άφησε σαν υπονοούμενο χθες. Τέρμα τα περιπολικά. Ο θείος σαμ έκανε πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς. Δυνατή ενδιάμεση λύση + εξυχρονισμο μεκο + αμερικανική φρεμ σε στυλ συμπαραγωγής και συμμετοχής φιλιων χωρών σαν το f35.

sotbak

σοβαρά;

sotbak

αυτό αν ισχύει είναι εξαιρετικό νέο. Οι FFG(x) μας πάνε γάντι στην έκδοση γενικών καθηκόντων (32 κελιά)

nicolas

Στο defencenews το πεταξανε το υπονοουμενο. ffg(x) σε συνεργασια με συμμαχους στα προτυπα του JSF

Polaris

Μακαρι να ισχυει , δυσκολο ομως.

Jimmy

Ο Κουλης που ειναι γιατι εξαφανιστηκε?

THAN

Την ίδια απορία εχω και γω…

D.Plessas

ολοι τον κουλη ψαχνουμε. τον χρειαζομαστε τωρα με τοσα ανοιχτα μετωπα.

Vassilis13

Εγω διαβασα κατι για νατοικους συμμάχους σαν ιδεα…αν μπορεις βαλε λινκ καπου που να μιλαει συγκεκριμένα για την ελλαδα….

ANDREW

https://www.meta-defense.fr/en/2020/10/30/lus-navy-wants-to-sell-fregates-ffg-xa-all-his-allies/
Φίλε μου μάλλον εδώ βρίσκεται αυτό που ψάχνεις. Θα ήθελα να ρωτήσω την @ΠΤΗΣΗ ,εάν πιστεύει πως οι Αμερικάνοι θα έρθουν με πρόταση για ffgx ή εάν θα μείνουν σταθεροί σε mmsc και από το 2025 και μετά να μας προτείνουν ffgx; Τι πιστεύετε; Επίσης, στο defence point διαβάζουμε πως στο συμβόλαιο των rafale μάλλον δεν θα περιλαμβάνονται οι hammer και ότι μάλλον κατευθυνόμαστε πως λύσεις όπως spice 1000/2000 κλπ και για τα rafale και για τα f16. Ισχύει κάτι τέτοιο; Εσείς μας είχατε πληροφορήσει πως στο συμβόλαιο θα έχουμε και hammer. Άλλαξε κάτι;

chikichiki

Όχι ότι με ρώτησε κανείς αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει ανυπέρβλητο θεσμικό εμπόδιο στην υποβολή πρότασης στην Ελλάδα για την FFG-62. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει (υποτίθεται) διαδικασία διαγωνισμού στην οποία περιμένει υποβολή προσφορών. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια αψυχολόγητη ρήτρα που να επιβάλλει μία προσφορά ανά χώρα, ή για κάποιον επίσης αψυχολόγητο λόγο οι ΗΠΑ δεν διατίθενται να υποστηρίξουν εξαγωγές άλλης εταιρείας πλην της LM (χλωμό να ισχύει εκτός αν έχουν βαλθεί να αλώσουν έναν ολόκληρο βιομηχανικό κλάδο για χάρη μιας εταιρείας), δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην υπάρξουν πολλαπλές προτάσεις από την ίδια χώρα. Άλλωστε έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Εικάζω πως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια προσφορά της FFG-62 στο εξωτερικό είναι πως πρόκειται κατά βάση για ξένο σχέδιο και άρα οι ΗΠΑ δεν είναι τυπικά αρμόδιες. Εναλλακτικά μπορεί να υπάρχει θέμα επειδή έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ στο σχεδιασμό και απαιτείται νομικά συνεργασία/κοινοπραξία για εξαγωγικούς σκοπούς (ίσως εδώ κολλάνε και τα πρόσφατα σενάρια περί προσφοράς της FFG-62 σε συμμαχικά ναυτικά).

ultorius

Δεν εχω βρει τιποτα σχετικο σε site του χωρου της αμυνας. Που το ειδες ακριβως?

D.Plessas

τον ξερεις τον cyna στο τwitter? εγγυηση..

tnt-am

Όνειρα θερινής νυκτός.
Μια χαρά έγινε η προεργασία με τους κυβερνώντες τόσο ψηστηρι δύσκολα θα πάει χαμένο. FFG απίθανο σενάριο

Vas

Δώσε λινκ να δούμε και εμείς τι λέει.

D.Plessas

το ανεβασαν πιο πανω το λινκ που το λεει.πρωτα το διαβασα απο γνωστο τουιτερα ο οποιος γενικα πεφτει μεσα σε αυτα που γραφει. βεβαια το οτι τα mmsc δεν καλυπτουν το πν ειναι σαν να διαβαζεις βουλωμενο γραμμα. εδω θα ειμαστε και θα δουμε.

George

Δεν μας κάνει! Εχει 57άρι πυροβόλο! 🙂 🙂

tnt-am

Επιτέλους!
Άλλη μια βασική τρύπα θα κλείσει.
Μόνη ένσταση γιατί δεν πήγαμε απ ευθείας στην ER έκδοση αν όχι όλες ένα μέρος αυτών.

Psixraimia

Χωρίς να είμαι γνωστής, αναρωτιέμαι πόσο συχνά χρειάζεται τέτοια εμβέλεια στο Αιγαίο και πιστεύω ότι μάλλον ποτέ

gdmast

Δεν υπάρχει μόνο το Αιγαίο. Οι τελευταίες κρίσεις με τους δίπλα, ήταν εκτός Αιγαίου.

Psixraimia

Σαν σωστός ναύαρχος του καναπέ θα πω τη γνώμη μου, η οποία είναι τα υ/β να κάτσουν στα αυγά τους και αν έρθει η ώρα να μη μπορούν να στείλουν πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο και μια χαρά είμαστε. Δε χρειάζεται να πάμε εκεί όπου έχουν αυτοί το πλεονέκτημα

gdmast

Το ΠΝ στα σενάριά του, χρειάζεται 8 υ/β για να κλείσει το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Στενών (τα οποία κλείνονται και με πυροβολικό). Από εκεί και πέρα έχεις Αν. Μεσόγειο, θάλασσα νότια της Κρήτης και πιθανότατα Νότιο Ιόνιο. Αφήνω τελείως έξω ότι, σε περίπτωση πιο γενικευμένης κατάστασης, θα υπάρξει βάσει των σεναρίων και μέτωπο Κύπρου.

Psixraimia

Στην ουσία απαντάς στο ίδιο σου το επιχείρημα. Τέτοια δύναμη δεν είναι δυνατόν να έχουμε άρα θα πολεμήσουμε εκεί όπου μπορούμε. Αναγκαστικά θα προσαρμοστουμε

x-m

Το Αιγαίο είναι η έννοια μας . Τα άλλα τα έχουμε ξεχάσει.

Tango.Alpha

Και τα άλλα είναι που τους ενδιαφέρουν πλέον.

x-m

Μακάρι, αλλά δεν φαίνεται.

Daidalos

Σωστά. Οι συνήθεις αποστάσεις λογικά είναι μέχρι τα 10 χλμ. Πάντως λήγει επιτυχώς ένα σήριαλ σχεδόν 20 ετών…

Factor

Ωραία νέα, κλείνει ένα σημαντικό θέμα και έχει νόημα η κίνηση να αξιοποιηθεί σωστά το απόθεμα. Μπορούμε να γκρινιάξουμε για το ότι η Γερμανία παίρνει ένα συμβόλαιο αλλά εδώ κολλάει το άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, τα ποντίκια να πιάνει. Και αυτό το πετυχαίνουμε με αυτή την απόφαση.

Λείπει κάτι όμως στο άρθρο, οι χρόνοι. Δηλαδή ΟΚ υπογράψαμε αλλά πότε θα γίνει η αναβάθμιση των υπαρχόντων τορπιλών και πότε θα παραλάβουμε τις νέες.

Gilan

<<Λείπει κάτι όμως στο άρθρο, οι χρόνοι. Δηλαδή ΟΚ υπογράψαμε αλλά πότε θα γίνει η αναβάθμιση των υπαρχόντων τορπιλών και πότε θα παραλάβουμε τις νέες.>>

Όταν η Τουρκία έχει επιχειρησιακά τα δικά της 214 εξοπλισμένα με τορπίλες, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων.

GeorgeD

Παραγγείλαμε νωρίτερα και τις αρνήθηκαν?

tnt-am

Παραγγείλαμε τώρα.
Πρέπει να περιμένουμε 3 χρόνια;Τορπίλες είναι όχι Φρεγάτες

Gilan

Σε εκπομπή του Χαρδαβέλλα (αντιπαραθέσεις), ένας απόστρατος είπε ότι οι τορπίλες έχουν παραγγελθεί και οι Γερμανοί με προφάσεις κωλυσιεργούν, τώρα αν τα έβγαζε από το μυαλό του αυτός ξέρει.

Dimitris

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Με το καλό να έρθουν και να καταστήσουν ακόμα πιο αξιόμαχα τα Τ214.

ultorius

Πολυ σωστο το σκεπτικο του ΠΝ στην παραγγελια αυτη, ελπιζω οι χρονοι κατασκευής να ειναι συντομοι.

CKfurious

με ..10 χρονια καθυστέρηση

Παρακαλώ πληροφορήστε τους πως θα περάσω ΑΎΡΙΟ από Μεσογείων να πάρω τη σύμβαση να τη παραδώσω στο ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ώστε να την εγκρίνουν 
Δευτερα πρώi at the latest

Ξέρει κανένας που είναι τα γραφεία τους?? 
Μην κάνουνε πάλι 7 μήνες να τη στείλουν όπως τη FOS/M2000!!

gdmast

Σωστός. Απλά μην τρέχεις. Στείλε ένα courier.

GeorgeE

Το καλύτερο απ’όλα είναι ότι θα σταματήσεις να γκρινιάζεις για τις τορπίλες σε κάθε άρθρο.. χεχε

CKfurious

Auto θα γίνει όταν έχουν παραδοθεί οι τορπίλες και γίνει δοκιμαστική βολή να δούμε ότι δουλεύουν ok με το υποβρύχιο
Θα ζητήσω να παρευρεθώ για να διαπιστώσω προσωπικά τη επιτυχημένη διασύνδεση
Μην ξεχνάμε πως κάναν 7 μήνες να στείλουν τη ψηφισμένη σύμβαση στο Επικρατειας

Tango.Alpha

Θα γκρινιαζουμε μέχρι να έρθουν και να τοποθετηθούν στα υποβρύχια. CK μη στείλετε courier αργούν με το lockdown και πάρτε μαζί σας και κάνα δυο αξιωματικούς για να συμπληρώσουν το φάκελο που πάλι μπορεί να είναι ατελής και να πάρει το υπόλοιπο της χρονιάς για να ετοιμαστεί – είναι και η γιορτή του Αγίου Νικολάου και είναι απασχολημένο το ΠΝ για μέρες πριν.

D.Plessas

Καλησπέρα , πολύ ευχάριστα νέα αν και τα περιμέναμε. Ερώτηση πρώτη . Υπάρχει περίπτωση να ασκηθεί η προαίρεση για τα αλλά 2 Παπανικολής ; Ήδη γράφτηκε χθες προχθές σε μια εφημερίδα ότι θα προχωρήσει. Και ερώτηση δεύτερη. Υπάρχει σκέψη στο πν να αξιοποιηθεί η δυνατότητα των 214 για τους sub harpoon? Έστω μελλοντικά στα επόμενα 2.

VasiliosKaimakis

Είχα διαβάσει πως το ΠΝ δεν ενδιαφέρεται στην αγορά του sub harpoon (ή γενικά κάποιου πυραύλου που εκτοξεύεται από υποβρύχιο) διότι τα καυσαέρια που αφήνει πίσω του ο πύραυλος μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό του υποβρυχίου. Για τον ίδιο λόγω και το Αμερικάνικο ναυτικό δεν αγόρασε ποτέ τον sub harpoon.

Nikolaos

Το ΠΝ έχει ήδη UGM-84 Sub-Harpoon, αλλά είναι διστακτικό στη χρήση τους για τους λόγους που αναφέρατε. Προφανώς όμως υπάρχουν επιχειρησιακά σενάρια που τους απαιτούν.

erculeo

To USN έκανε βολή subharpoon στη Rimpac 2018.

https://navaldefence.gr/rimpac2020/

bill971

Είναι απαραίτητο;
Έχω την εντύπωση ότι το υποβρύχιο που θα ρίξει harpoon εντοπίζεται εύκολα.
Ισχύει;

erculeo

όταν είναι 140 χμ μακριά από τον στόχο, καλή τύχη στον εντοπισμό του.

NICKB

Μπορεί αυτό που αναφέρεις να είναι σωστό. Όμως με προβληματίζουν τα παρακάτω:

  • Με ποιο τρόπο μπορεί το ΥΒ να στοχοποιήσει στόχο στα 100-140 χλμ μακριά ενώ βρίσκεται σε κατάδυση/απόκρυψη;
  • Η λήψη στοιχείων στοχοποίησης από άλλες πηγές, μήπως απαιτεί να έρθει το υποβρύχιο σε βάθος περισκοπίου & πιθανόν την ανάπτυξη κεραίας επικοινωνιών;
  • Τα συστήματα αφν Ναυτικής Συνεργασίας (πχ CN-235ASW και των νέων UAV εξοπλισμένων με radar αέρος επιφανείας, όπως MQ-9B SkyGuardian ή ΑΝΚΑ ASW), σε τι απόσταση μπορούν να διακρίνουν ένα “περισκόπιο” σε θάλασσα με χαμηλό/μέτριο κυματισμό;
  • Υπάρχουν Δορυφορικά συστήματα (ΔΣ) που μπορούν να ανιχνεύσουν την πυροδότηση πυραύλου και να διακρίνουν τη γενική περιοχή απ’ όπου αυτή προήλθε (εμείς μπορεί να μην έχουμε ΔΣ, άλλοι όμως έχουν);
Thras

Αν ρίξει από τα 10 μίλια ναι, αλλιώς το εχθρικό πλοίο ξαφνικά λαμβάνει επαφή με εισερχόμενο βλήμα, οπότε πρέπει να υποθέσει οτι αφού δεν υπάρχει πλοίο ή αεροπλάνο τον έριξε υποβρύχιο. Τότε θα αρχίσει να το ψάχνει προς την κατευθυνση που του ήρθε το βλήμα, αλλά χωρίς να γνωρίζει την απόσταση.

Αυτά βέβαια εφόσον αντιμετωπίσει επιτυχώς το αρχικό βλήμα, αλλιώς έχει πολλά άλλα να ασχοληθεί….

spyros_sub

Τα 214 είναι πιστοποιημένα κι εξοπλισμένα με UGM-84.

Xristoforos

Τέλεια. Όλα καλά επιτέλους.
– Όμως δεν βλέπουμε ημερομηνίες παράδοσης. Υπάρχουν ή αναμένονται??
– Η διαφήμιση για το χάπι του sex επανήλθε στο κινητό (και όχι δεν Googlαρω οτιδήποτε παρεμφερές για να προκύψει).

GeorgeP

οποιοσδηποτε στο σπιτι ή στη δουλεια ή που συνδεεται στο ιδιο wifi να ψαξει κατι παρεμφερες και μπορει να σου εμφανιστει κατι τετοιο.
Παρεμφερες μπορει να ειναι πολλα. Οπως πχ προφυλακτικα ή απλα καποιος να ανοιγει κανα πορνοσιτε

Tango.Alpha

Ακόμα κι αν ψάχνει ένας φίλος του;

Polaris

Σταματα να χρησιμοποιεις Google search και ξεκινα κατι σαν το duckduckgo και το start search engine.

Jimmy

Ελπιζω να ερθουν συντομα, ειναι οπλα που μπορουν να γειρουν την πλαστιγκα υπερ μας στον ναυτικο αγωνα. Θελω να πιστευω οτι δεν θα υπαρχουν σκοπιμες καθυστερησεις απο τους Γερμανους που δεν τους πολυ εμπιστευομαι

ultorius

Οτι καθυστερησεις υπηρξαν και θα υπαρξουν να εισαι απολυτα σιγουρος οτι θα ειναι μονο απο εμας.Οι γερμανικες εταιριες ειναι σοβαρες για αυτο και εχουν παγκοσμιο κυρος ,δεν ειναι σαν εμας που η ΕΑΣ θα εχει ανεκπληρωτα συμβολαια απο τους Ολυμπιακους του 2004.

Eman202

Ναι γι’αυτό οι Γερμανοί που έκαναν πρόταση για την ΕΛΒΟ έβαλαν στο τραπέζι συμβόλαια που έχουν πάρει αλλά δεν προλαβαίνουν να εκτελέσουν στα εργοστάσια τους κ είναι σχεδόν 3-4 χρόνια πίσω.
Αν είχε γίνει διεθνής διαγωνισμός κ υπήρχε στις προϋποθέσεις γρήγορη παράδοση ή παράδοση σε ορισμένο χρονικό διάστημα δεν θα έπαιρναν το συμβόλαιο οι Γερμανοί.
Όχι όταν μιλούν για παράδοση σε 2χρονια για μια παραγγελία 36 SeaHake mod4.

MPAMPIS

Επιτέλους ……ποτε θα παραδοθούν οι πρώτες, καινούργιες ή εκσυχρονισμενες;;

evaggelos

ΩΣΑΝΝΑ !!
ποσο θα κοστιζε να παιρναμε er? και ποσο θα κοστιζε μια αναβαθμιση του αποθεματος ολου?

Digenis

Τα επόμενα υποβρύχια πρέπει να ειναι 6 γαλλικα με γαλλικές τορπίλες και Scalp , αποσυρoντας τα 6 γεραια γκερμανικα που έχουμε

Vk77

Από όσο έχω διαβάσει οι σκαλπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα 214,δεν ισχύει?
Τα γαλλικά υποβρύχια πως πάνε σε σύγκριση μετά γερμανικά? Ρωταωγιατί δεν έχω ιδέα. Στρατηγικά πάντως μου φαίνεται καλύτερο αν πάρουμε έξτρα υποβρύχια να είναι τα γαλλικά που δεν γνωρίζουν οι Τούρκοι,εκτός και αν οι Γερμανοί συμφωνήσουν για εμπάργκο στους Τούρκους οπωτε ας πάρουμε τα δικά τους.

Digenis

Δεν ειναι τοσο απλα …Οι γερμανοι θα εχουμε μεγαλο θεμα με τους τουρκους και δεν ξέρουμε την κατάληξη που θα έχει .Επίσης έχουμε κακή προϊστορία με τα γερμανικά εξοπλιστικά … Οτι εγινε εγινε με τους Γερμανους κακος κατα την γνωμη και και τελειωσε .Τουλαχιστον τα μεγαλα εξοπλιστικά σε Αμερικανους ,Γάλλους και λιγο αγγλους απο δω και πέρα . Ακομα και αν υπαρχει καποιο εξαρτημα με γερμανικη αδεια εξαγωγής πρεπει να προσέχουμε . Επισης η γερμανοι δεν εχουμε έτοιμο μεγαλύτερο υποβρύχιο για να περνει περισσοτερα και μεγαλυτερα οπλα (μακετα ειναι) οπως επισης δεν εχουν το γαλλικο δορυφορικό στρατιωτικο σύστημα πληροφοριών …

Eman202

Ότι συμβόλαιο υπογραφει για οπλικά συστήματα θα πρέπει να περιλαμβάνει συμπαραγωγή κ μεταφορά τεχνολογίας.
Όποιος δίνει θα παίρνει το συμβόλαιο.

phacepalm

Μπορει καποιος που γνωριζει περισσοτερα για το θεμα να μας διαφωτισει τι σημαινει ακριβως η πιθανη αγορα μεσω της ασκησης της προαίρεσης για τα αλλά 2 Παπανικολής?Εννοω, τι σημαινει εξασκω την προαιρεση υστερα απο τοσα χρονια? Ειναι δυνατον να μας τα πουλησουν στην ιδια τιμη με τα πρωτα? Γνωριζει κανενας τιποτα παραπανω?

gdmast

Εάν στη σύμβαση δεν υπάρχει προθεσμία μέσα στην οποία μπορείς να ασκήσεις το δικαίωμα της προαίρεσης, μπορείς μονομερώς να γνωστοποιήσεις στον αντισυμβαλλόμενο την άσκηση του δικαιώματός σου. Η Ελλάδα αγόρασε 4 Τ-214, στην τιμή των 6. Δηλαδή στα λεφτά που δώσαμε για τα Τ-214, υπάρχουν μέσα και χρήματα των +2. Οι Γερμανοί, είναι πιθανό να ζητήσουν κάποια χρήματα παραπάνω λόγω της εν τω μεταξύ αύξησης της τιμής διαφόρων υλικών ή εξοπλισμού. Το σίγουρο είναι ότι θα πληρώσουμε παραπάνω από την αξία της σύμβασης, αφού φυσικά σε νέα Τ-214, θα βάλουμε ότι νεότερο υπάρχει σε sonar, ΣΔΜ, περισκόπια, ραντάρ κ.λπ. Όμως σε κάθε περίπτωση, επειδή έχουμε κάποια χρήματα κάβα από τα πρώτα 4, θα μας έρθουν τα +2 σε πολύ καλή τιμή.

THAN

Αν ειναι ετσι τα πράγματα το σκεφτόμαστε ακόμα? Είναι σκάνδαλο που δεν εχουμε προχωρήσει ήδη στην παραγγελία…

Aron

Νομίζω ότι το δικαίωμα προαίρεσης σημαίνει να αγοράσω τα άλλα δύο υποβρύχια με τους ίδιους όρους που αγόρασα τα τέσσερα αρχικά. Όχι ότι αγοράσαμε 4 στη τιμή των έξι.

phacepalm

Και εγω αυτη την εντυπωση ειχα- οτι δηλαδη το δικαίωμα προαίρεσης σημαίνει μπορω να αγοράσω τα υπολοιπα δύο υποβρύχια με τους όρους που αγόρασα τα πρωτα τέσσερα. Απλα δεν ειμαι σιγουρος αν εληξε η χρονικη περιοδος ασκησης της προαιρεσης, και απο την δηλωση του Μητσοτακη φαινεται οτι δεν εχει ληξει, οποτε υστερα απο τοσα χρονια θα μας κοστισουν στην ιδια τιμη μοναδας οπως με τα πρωτα τεσσερα?

Last edited 12 days ago by phacepalm
Animades

Επιτέλους παραγγέλθηκαν ικανές σύγχρονες τορπίλες βαρέος τύπου.
εκτός από ικανές , ειναι και απόλυτα συμβατές με το σύστημα μάχης και τα υπόλοιπα συστήματα των πέντε (5) “νέων” υποβρυχίων μας.(plug and play).
Αντίθετα άλλες επιλογές εξίσου ή και ικανότερων τορπιλών με τις SeaHake Mod 4 θα προϋπόθεταν και άλλες δαπάνες, αλλά κυρίως περισσότερο χρόνο για να πιστοποιηθούν .

Εύχομαι επίσης έναν μικρό αριθμό ίσως 10 νεότερων τορπιλών (από SST-4, και SUT Mod0 που διαθέτουμε τώρα), πχ DM2A3 από το απόθεμα του γερμανικού ναυτικού , να καταφέρουμε να πάρουμε άμεσα για ευνόητους λόγους…(φόρτος 2 τορπιλών ανά υποβρύχιο ).

gdmast

Καλό νέο, με μεγάλη καθυστέρηση.
Έπρεπε να το έχουν κάνει ένα χρόνο πριν, όταν και ανέλαβαν κυβέρνηση.
Κανονικά θα έπρεπε ένα πακέτο με +2 νέα Τ-214 και προγραμματισμό αναβάθμισης των υφισταμένων (από το 2023) μιας και ανοίξαμε κουβέντα με τους Γερμανούς. Αλλά οκ, έχουμε συνηθίσει στις μισές δουλειές και στο δοσ’ ημίν σήμερον.
Ο χρόνος παράδοσης των 2 ετών ισχύει? ή μπορεί να έχουμε και κάποιες νωρίτερα?

ANTONIS

Άντε μπράβο να κλείνουν μία – μία οι εκκρεμότητες ( ευχαριστούμε Ταγίπ!). Ώρα για 2 – 4 ακόμα 214 ( σε βάθος χρόνου of cource)

Silverakos

Είχα την εντύπωση ότι η εταιρεία sunlight έφτιαχνε συσσωρευτές για τις υπάρχουσες τορπίλες όπως και για τα υποβρύχια…

F-117

Πτήση ο λόγος που δεν αγοραστηκε η τελευταία έκδοση, αλλά μια παλαιότερη, ποιος ήταν;

F-117

Μα αν κατάλαβα καλά η τελευταία είναι η ΕR με εμβέλεια 180km και εμείς πήραμε την προηγούμενη με εμβέλεια τα 50 !

Larisaios

Nope, δεν ειναι η τελευταία έκδοση. Η ER έχει μεν 140 χλμ εμβέλεια, αλλά έχει και διεύθυνση μεσω δορυφορικής κεραίας. Παρεμπιπτόντως, καμια χώρα δεν την έχει προμηθευτεί ακόμη.

ANDREW

Και κάπως έτσι ο μήνας Οκτώβρης κλείνει όμορφα.

Thanos74

Εχω μονο ενα ερωτημα.
Ποτε θα τις εχουμε?

Vas

Επιτέλους έγινε το θαύμα, να πάμε να ανάψουμε καμιά λαμπάδα. Ένα από τα μακροβιότερα σήριαλ του παραλόγου των τελευταίων δεκαετιών στα εξοπλιστικά έλαβε τέλος.

Κάποιες παρατηρήσεις:
1) Θα χρειαστούν και πρόσθετες τορπίλες, αν σκεφτείτε ότι τα Type 214 παίρνουν 16 όπλα και το Ωκεανός 14. Να θυμίσω η αρχική επιθυμία του ΠΝ ήταν για 51 νέες βαριά τορπίλες που θα καλυφθεί βέβαια εν μέρη με την αναβάθμιση μερικών παλαιών SUT αλλά είπαμε δεν είναι και πάλι αρκετό για ένα πλήρη απόθεμα.

2) Είναι πάντως τραγελαφικό(ίσως και σε σημείο καχυποψίας) ότι θα παραλάβουμε τις νέες τορπίλες ταυτόχρονα με την παραλαβή των πρώτων τουρκικών Type 214TN και μάλιστα οι Τούρκοι διαθέτουν ήδη τις DM2A4 για τα παλιά τους υποβρύχια, άρα θα φορτώσουν τα νέα τους άμεσα με σύγχρονες τορπίλες.

3) Τώρα που είμαστε σε εξοπλιστικό “οργασμό” είναι ευκαιρία να πάμε για 2+2 επιπλέον υποβρύχια. Πολλές φορές το ξεχνάμε και επικεντρωνόμαστε μόνο στα νέα σκάφη επιφανείας(και είναι λογικό γιατί εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη) αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε 6 υποβρύχια 40-50 ετών περίπου, έπρεπε να είχαν ήδη αποσυρθεί.

Last edited 12 days ago by Vas
Voltron

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! Δεν θα πουμε ποτε π.χ. για το 60ο ναυτικο μιλι ε.ο. Αθηνων- Κορινθου, ουτε για το 100 χλμ Πειραια -Ηρακλειου… Στα 150 ΝΜ απο τον Πειραια ειναι το Ηρακλειο στα10 το νοτιο ακρο της Σαλαμινας στα 18 το λιμανι της Αιγινας. Το βιντεακι ειναι σκηνες απο προσεχως;

KostisM

Επειδή δεν γκρίνιαξε άλλος μέχρι τώρα να το κάνω εγώ ? Από κει το πήγαμε από δω το φέραμε, περιμέναμε τόσα χρόνια για τορπίλες για να παραγγείλουμε πάλι από γερμανία ? Για να τους ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη τους βοήθεια ? Η Άνγκελα ακόμα ανθίσταται στις κυρώσεις διάβασα πριν από λίγο παρά τις πιέσεις του Μανού. Ε ας πάρουμε και πλοία από τις ΗΠΑ για να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Ντόναλντ για τη δική του βοήθεια … Πότε θα πάψουμε να αποδεχόμαστε το ρόλο του θύματος άραγε, και θα σταθούμε με αξιοπρέπεια στηριζόμενοι σ’ αυτούς που έχουν κοινούς αντιπάλους μ’ εμάς ? Και δε είναι μόνο μία χώρα , ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το “δράστη” που έκανε οικόπεδο 4 φορές την Αλ Ουατίγια ή πως τη λένε ανάμεσα σε αρκετούς υποψήφιους (που δεν είναι αυτοί που μας δουλεύουνε και έχουν αφη της Dassault ) …

Tango.Alpha

Νομίζω ότι το χαρτί της διπλωματίας των εξοπλισμών το έχουμε παίξει χρόνια τώρα και δεν ήταν πολύ αποτελεσματικό. Πρακτικά χρειαζόμαστε πλέον το όπλο με τη καλύτερη απόδοση, χαμηλότερο κόστος και να πιάνει τόπο. Κι ενδεχομένως με σωστές συμφωνίες οι Γερμανοί να μη χρειάζεται να μεσολαβούν γιατί εμείς θα πείθουμε τους απέναντι ότι είμαστε ικανοί να τους σταματήσουμε έξω από το ναύσταθμο τους έξω με ισχύ κι όχι να τους ακολουθούμε ενώ γκριζάρουν περιοχές.

Αλλά αυτό απαιτεί πολύ πιο οικονομικές αλλά απείρως πιο δύσκολες αλλαγές από απλά εκταμίευση κάποιων χρημάτων.

KostisM

Δεν μιλάω για την διπλωματία των εξοπλισμών όπως μας τη γνώρισαν και εφάρμοσαν αλήστου μνήμης πολιτικοί που αγόρασαν μέχρι και από … σλοβακία (κάτι ZUZANA τα θυμάστε ?). Και σκέφτομαι όχι μόνο μόνο για τορπίλες αλλά για όλα τα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά που κυρίως λόγω χρημάτων δε μπορούμε να έχουμε μεγάλο απόθεμα. Αν εμπλακούμε με τους γείτονες ποιοι είναι πρόθυμοι να μας παράσχουν σύγχρονα όπλα όταν τελειώσουν τα δικά μας σε λίγα 24ωρα? (με το αζημίωτο δεν τρέφω αυταπάτες) Οι γερμανοί ή οι αμερικάνοι ? Οι γάλλοι με τη στάση τους φέτος (πχ. RAFALE σε καλή τιμή) , με έπεισαν ότι η συμφωνία αμυντικής συνδρομής που πρόσφεραν το καλοκαίρι ήταν πραγματική και η λύση για να έχουμε μία διέξοδο και να μην έχουμε ανάγκη να φιλοξενούμε και τραπεζώνουμε τον αμερικάνο ΥΠΕΞ ή να τηλεφωνούμε στην καγκελάριο να μεσολαβήσει. Ίσως όντως η αλλαγή στη σκέψη και τη νοοτροπία να προυποθέτουν απείρως πιο δύσκολες αλλαγές .

komninos79

Στην παρούσα φάση η επιλογή των γερμανικών τορπιλών ήταν μονόδρομος. Λόγω της ανάγκης εκσυχρονισμού των παλαιότερων τορπιλών και τον ελάχιστο χρόνο που πρέπει να είναι διαθέσιμες οι νέες στο ΠΝ. Με οποιαδήποτε άλλη επιλογή, το ΠΝ θα παραλάμβανε τις νέες τορπίλες μετά από χρόνια – καθώς καμιά άλλη τορπίλη δεν έχει πιστοποιηθεί στα Type 214, ενώ οι παλαιότερες θα πήγαιναν στα σκουπίδια. Οπότε φαντάζομαι δεν θα ήθελες να δείξουμε το “θυμό” μας, εις βάρος του ΠΝ. Συμμερίζομαι τη στάση σου, αλλά μην ανησυχείς, θα έχουμε και άλλα προγράμματα να αποκλείσουμε τους Γερμανούς…

KostisM

Η παρούσα φάση είχε διάρκεια 10 χρόνια. Η προσέγγιση μου δεν είναι πρωτίστως συναισθηματική , συνέχεια κάνουμε τα ίδια λάθη αφήνουμε τις ανάγκες να χρονίσουν και τελικά στο και πέντε τρέχουμε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες όπως όπως.

Apostolis

Νομιζω οτι η ιταλικη εχει πιστοποιηθει σε γερμανικα υποβρυχια ενω οι γαλλοι υποστηριζαν οτι με το συστημα migal ηταν πολυ ευκολη η διασυνδεση μεταξυ τορπιλης και υποβρυχιου.Για μενα αυτην την φορα το Π.Ν. πιστευω οτι δεν εκανε την καλυτερη επιλογη που θα μας εδινε μια ποιοτικα ανωτερη τορπιλη

GeorgeD

Σωστός σε πολλά, αλλά να σου κάνω μια ερώτηση, μόνο εμείς εδώ είμαστε “τσαντισμένοι” μαζί τους? Οι μόνιμοι λες να μην είναι ή νομίζεις ότι είναι πουλημένοι? Για να βγάλουν αυτές πιο συμφέρουσες τότε υπολόγισαν πάρα πολλά πράγματα, όπως τιμή παράδοση, αναβαθμίσεις κλπ. Αν είχαμε χρήμα να ρέει, θα έλεγα και εγώ μόνο Γάλλοι, αλλά τώρα όπου είναι πιο συμφέρουσα αγορά, και όπου μπορούμε προτιμούμε τους Γάλλους. (ή αυτούς που εκείνη τη στιγμή μας υποστηρίζουν)

KostisM

Δεν μιλάω για τα μόνιμα στελέχη αλλά και δε νομίζω ότι πήραν αυτοί την απόφαση αλλά η πολιτική ηγεσία όπως πάντα άλλωστε. Επίσης δεν μίλησα για κανέναν πουλημένο , βαριά κατηγορία και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις άλλωστε. Υπάρχουν όμως επαρκείς ενδείξεις για ανεπάρκεια αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Δες και σχόλια πιο πάνω σε παρακαλώ.

dimitrov

Ζήσαμε για να το δούμε κι αυτό …. μετά τα Φώκλαντς, τον Ανδρέα και την αλλαγή, την μέταλ-μάνια του 80,τους θάντερκατς, τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, τον Γκάλη και το έπος του 87, τους Ολυμπιακούς στην Αθήνα και το ευρωπαϊκό της εθνικιάς στο κλωτσοσκούφι και της Παπαρίζου το 2005, τον Κεντέρη turboGTIevo9 …. την εποχή της αστακομακαρονάδας και την εποχή της οικονομικής καταστροφής …..την συγκυβέρνηση πασοκνδ, την 1η και 2η κυβέρνηση αριστεράς (25 χρόνια μετά την πτώση του παραπετάσματος) … την αραβική διάλυση(άνοιξη) ….. τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν(των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ) … και τόσα άλλα φοβερά και μοναδικά …. ζήσαμε αρκετά για να το δούμε κι αυτό. Δοξάζω τον Μεγαλοδύναμο!
Υποβρύχια που παραγγέλθηκαν στα 90ς(τέλη) παραλήφθηκαν στη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα και αποκτούν σύγχρονες τορπίλες(λίγες) αφού το ελληνικό κράτος θα κλείσει 2 αιώνες ζωής. Και τι φοβερό! Τελικά ήταν – φτου κακά – γερμανικές!
Και η υπογραφή της σύμβασης των υποβρυχίων έγινε δια περιφοράς με ένδειξη κατεπείγοντος!!!!!!! Ευτυχώς που προλάβαμε παιδιά!!!!
Χαιρόμαστε για τορπίλες σε υποβρύχια που θα έπρεπε σιγά σιγά να μελετάμε τον εκσυγχρονισμό τους ενώ οι γλαύκοι(τ209/1100) παίζει να ξεπεράσουν σε χρόνια υπηρεσίας και το Μ1.
Γειά σου μωρή Ελλαδάρα! Να σκάσουν οι οχτροί σου. Οι εξωτερικοί και ιδίως οι εσωτερικοί! Οι τελευταίοι να πλαντάξουν κιόλας!!!!!!

Scalp_eg

Μακάρι να υπάρχουν και μερικές ER μέσα και ας μη το μάθουμε ποτέ.
Και 36 νεες και 20 παλιές αναβαθμισμενες με δυνατότητες σχεδόν σαν των νέων και όλες οι παλιές επέκταση ορίου ζωής στην ουσία, και έχουμε και τους subharpoon, είμαστε κομπλέ τι μας λείπει? O mdcn μας λείπει που θα πιστοποιηθεί πανεύκολα θεωρω, και τα 2 γιατί όχι και 3 ακόμα παπανικολης αφού θα ξανανοίξει η γραμμή κατασκευής στο Σκαραμαγκά ας τα κάνουμε 3 να μειωθεί το κόστος ανά μονάδα.
Όλοι ξενέρωσαμε που δεν παίρνουμε τις μπελάρες hellinique αλλά η ζωή και η προσπάθεια για την ενίσχυση της αμυνας της χώρας μας συνεχιζετε, και μαλλον μπορούν τους τομείς υπεροχής που θα μας δίναν οι μπελάρες (αεράμυνα περιοχής, στρατηγική κρούση) να μας τους δώσουν τα παπανικολης με τους mdcn, και τα ραφαλ με τους meteor και τους αναβαθμισμενους και σε εμβελεια mica NG (άρα και τα μιραζ 2000-5) και τους επιπλέον Scalp_eg.

Tasos

το πότε θα έρθουν δεν διαβάσαμε….

CKfurious

Ψάχνοντας λίγο το θέμα βρήκα το ακόλουθο εξαιρετικό άρθρο από τους γείτονες

https://www.defenceturkey.com/en/content/a-look-at-major-hwts-lwts-in-nato-countries-ongoing-torpedo-programs-in-turkey-4127

Αναφέρει πως η αγορά των DM2A4 είχε εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο από το Μάιο του 2020:

n May 2020, the Greek Parliament approved the procurement of 36 DM2A4 Heavyweight Torpedoes and the modernization of 112 old-generation SUT Heavyweight Torpedoes in the inventory. 

Οι γείτονες είχαν παραγγείλει 50 DM2A4 από το  1998!!

Η ASELSAN έχει αναπτύξει συστήματα αντιμέτρων τα οποια έχουν δοκιμασθεί επιτυχώς??!! κατά των DM2A4:

During the sea trials carried out with Aselsan HIZIR Torpedo Countermeasure System (TCMS) in the first half of 2018, the DM2A4 Torpedo was detected, classified, and successfully deceived/jammed approximately 10-12km away. DÜLGER Acoustic Target Emulator and MEZGİT Acoustic Jammer, which are members of the ZOKA Acoustic Decoy Family developed under the DAKA Project, are used in the HIZIR system. In the tests conducted previously (in 2014), ZOKA Acoustic Decoys managed to deceive the DM2A4 Torpedo (training version) for a short time. However, thanks to its advanced guidance and control algorithms, the torpedo was able to distinguish the fake target from the real one and re-engage the actual target by analyzing the engine noise emitted by the target ship. This success is even more critical considering the fact that the DM2A4 Heavyweight Torpedo is still used by the Israeli Navy Dolphin and Super Dolphin Class Submarines and will enter service with the Greek Navy (Type 214HN and Type 209/1200 AIP) in the near future…

https://www.monch.com/mpg/news/ew-c4i-channel/4195-tr2409.html

In June, an Aselsan official informed MONCh that the HIZIR Torpedo Countermeasure System (TCMS) had successfully completed a test deployment against a training version of the DM2A4 heavyweight torpedo. The torpedo was launched against the ADA-class corvette BURGAZADA, during her sea acceptance trials, from a range of 10-12km and was successfully seduced away from the target by decoys.

Ares

Και ο δικός μου φόβος αυτός ήταν. Πως σίγουρα θα ξέρουν να τις αντιμετωπίσουν καλύτερα από άλλες μιας και τις έχουν μελετήσει για να αναπτύξουν τα αντίμετρα τους. Ένας από τους πολλούς λόγους που ήθελα όπως και αρκετοί εδώ (όχι εσύ υποθέτω) τις γαλλικές σε συνολικό πακέτο φυσικά με άλλα όπλα και αναβαθμίσεις/πιστοποιήσεις. Απλά ελπίζω να το λένε για λόγους μάρκετινγκ και να μην είναι απολύτως αληθές μιας και κανένας δεν θα διαφήμιζε ντα αντίμετρα του λέγοντας πως δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την όποια απειλή.

FOX

Παλιά ιστορία καιρό τα εχουμε ξαναγράψει. εμείς παίρνουμε βεβαια νεότερη τορπίλη Seahake Mod4 έχει αλλάξει ο αισθητήρας της κεφαλής, αλλά πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι…

CKfurious

Το ψάχνω αλλα δεν μπορώ να βρω κάτι συγκεκριμένο
Ότι βρίσκω δίνει τις διαφορες από την DM3
έχεις κάνα reference?
και εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω πως τα ηλεκτρονικά μένουν τα ίδια στα 20+ χρονια 
Οι γείτονες παρήγγειλαν τις δικες DM4 τους το..1998

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Η ποιο εξελιγμένη ήταν η γαλλική F21! Αλλά οι Γερμανοί πάλι τα κατάφεραν…

Tango.Alpha

Με τι δυσκολίες και κόστος ενσωμάτωσης / ολοκλήρωσης στα 214;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Το milgem κάρφωνε πάνω σε οποιοδήποτε σύστημα μάχης για αυτο ακριβώς το λόγο

GATA

το milgem ?!

Alex-N

Γκρινια σαν τις κακες πεθερες μην πω σαν ανικανοποιητες γεροντοκορες. Αν συνυπολογησουμε και τα ρομεο ,στα 4 το ενα δωρο καλα τα παμε .Εστω και με αρκετο κραξιμο βλεπουμε φως στο τουνελ. Ας προσευχηθουμε στο θεο του ο καθενας ξεχωριστα να εχουμε καμμια ευχαριστη εκπληξη με τις Φρεγατες. Ασχετως απαγορευσης για τον ιο θα κανουμε παρτυ με ανατολικοευρωπαιες αρτιστες….

Nikolaos

ΠΤΗΣΗ, το ρεπορτάζ των “Νέων” από την εορταστική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υ/β “Κατσώνης” αναφέρει ότι αυτός έκανε μνεία του δικαιώματος προαιρέσεως για δύο ακόμη υ/β της κλάσεως στο πλήρωμα. Επειδή αυτό είναι ασυνήθιστο αν δεν έχεις στ’ αλήθεια σκοπό να ασκήσεις το δικαίωμα, φαίνεται πως το πράγμα παίρνει το δρόμο του. Έχετε κάτι εσείς, ως ειδικότεροι;

Jimmy

Διαωβασα το αρθρο. Το κοστος για κατι τετοιο ειναι στο 1 δις αν συμπεριλαβουμε και τα ετοιμα μηχανολογικα τμηματα που μας δωσανε εναντι των 100 εκατομυριων ?

George

Το δρόμο του?!? Lost in space είναι και το θέμα των υ/β του ΠΝ όπως όλα!
Ακόμη κι αν προχωρήσει θα αποδώσει υ/β σε 5+ χρόνια
Τα εκσυγχρονισμένα 1100 θα είναι τότε 55 ετών!
Οπότε ή μένουμε με 5 υ/β απέναντι σε μια πλημμύρα Τουρκικών υ/β ή αναβαθμίζουμε τα 3 Ποσειδών με τα απάρτια των Γλαύκος αλλά και των απαρτίων που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν για την αναβάθμισή τους (αξίας κάπου 200εκ!) ως stop gap solution

neuromancer

Για εξηγείστε πώς πάει 140Km η τορπίλη μόνη της? Αν τραβάει οπτική ίνα πίσω, είναι δυνατό να καλύπτει τέτοια απόσταση? Ακόμη και 50Km ακούγεται too much!

eforius

Η οπτική ίνα προφανώς και έχει ένα μήκος δεν καλύπτει τα 140ΚΜ, ισως ακόμα και τα 50. Υπάρχουν σενάρια εμπολοκής με και χωρίς όπτική ίνα σε διαφρετικές αποστάσεις. Επίσης τα 140Κμ δεν είναι αναγκαίο να είναι σε αυθεία αλλά μπορεί να είναι σε γωνίες και η τελική απόσταση να είναι πολύ μικρότερη. Τέλος μια τορπίλη μπορεί να μείνει σε μια περιοχή μεχερι να εξαντλήσει τα ποθέματα ενέργειας που έχει

flashg

Από την στιγμή που αγοράσαμε λίγες τορπίλες (ούτε ένα πλήρες απόθεμα για τα 214) η D2A4 ήταν μονόδρομος. Δυστυχώς αυτές οι τορπίλες είναι κατώτερες από τις Black shark και f21 και οι Τούρκοι τις έχουν και θα ξέρουν καλύτερα πως θα τις αντιμετωπίσουν. Επίσης σε μελλοντικές αγορές είναι πλέον πολύ δύσκολο να πάρουμε άλλον τύπο τορπίλης.

G...

Ειναι που εγινε σκληρη διαπραγμάτευση.Δουλευομαστε μεταξυ μας
Καταφεραμε τα αυτονοητο μετα απο 15 χρονια, καναμε την οχι καλυτερη αγορα τορπιλης και ειναι να πανυγηριζει κανεις?
Οι τουρκοι την εχουν πολλα χρονια και ισως εχουν ηδη τακτικες και αντιμετρα.

GATA

Οχι δεν είναι το ίδιο ακριβώς μοντέλο που έχουν οι Τούρκοι .

Γιατι οχι η καλυτερη αγορα?

Diogenis

Ο χρόνος παράδοσης έστω και των 32 τορπιλών είναι που καίει. Υπό κανονικές συνθήκες οι παραδόσεις θα γίνουν σε δύο χρόνια λένε οι αισιόδοξοι και σε τρία οι ρεαλιστές.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε να της δοθούν τορπίλες από γραμμές παραγωγής άλλων παραγγελιών. Δεν είναι κάτι που δεν γίνεται.
Τι απάντησαν οι Γερμανοί; Παζαρεύουν την απόσυρση του ελληνικού δημοσίου από δικαστικές απαιτήσεις περίπου 1,5 δις ευρώ! Το ελληνικό δημόσιο από το 2014 έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος των εμπλεκομένων εταιρειών στην υπόθεση των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διεκδικώντας συνολικά αποζημίωση ύψους 7 δισ. ευρώ. Απ΄ αυτά τα χρήματα διαπραγματεύονται το 1,5 δις που αφορά προφανώς την εταιρεία που έχει σχέση με τις τορπίλες.

Konstantinos1

Θα “γκρινιάξω” και γώ λίγο επισημαίνοντας τα αρνητικά της αγοράς.(Αφήνοντας στην άκρη τη χρονική καθυστέρηση που νομίζω είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!).1.Άν δεν κάνω λάθος είναι το ίδιο ακριβώς μοντέλο που έχουν οι τούρκοι εδώ και 15 χρόνια.Συνεπώς ούτε ποιοτική ούτε ποσοτική υπεροχή αποκτάμε. 2. Ο διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός από τη στιγμή που καμία άλλη εταιρία δεν ήταν σε θέση να κάνει ταυτόχρονη αναβάθμιση του υπάρχοντος αποθέματος. Είχε ακουστεί για προσφορά άλλης εταιρίας, στα ίδια χρήματα, σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού σύγχρονων τορπιλών.Αλλά εμείς προτιμήσαμε την all in one λύση για συμπίεση του κόστους 3. Ο αριθμός είναι οριακός, δεδομένου του μεγέθους του αντιπάλου και του αριθμού των υποβρυχίων μας.Για σύγκριση παραθέτω το τουρκικό οπλοστάσιο: 54 γερμανικές DM2A4 ίδιες με τις δικές μας, 48 νέες αμερικάνικες ΜΚ 48 Mod6 προηγμένης τεχνολογίας για τα 6 νέα υποβρύχια 214 (κόστος αγοράς 170 εκατομμύρια) και 54 ικανότατες Tigerfish που αγοράστηκαν προ 15ετιας. Σύνολο 156 σύγχρονες τορπίλες. Χωρίς να υπολογίσω την εγχώρια προσπάθεια με την Akya.
Συμπερασματικά το κρίνω ώς μια επιβεβλημένη κίνηση του πολεμικού μας ναυτικού, που απλώς όμως καλύπτει τις βασικές και επείγουσες ανάγκες.Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν και νέες αγορές, ειδικά εάν θέλουμε να συζητάμε για +2 υποβρύχια.

GATA

Κανεις λάθος δεν είναι το ίδιο ακριβώς μοντέλο που έχουν οι Τούρκοι εδώ και 15 χρόνια.

Konstantinos1

Ποιές οι διαφορές με την αντίστοιχη τουρκική; Δεν έχω καταφέρει να βρώ πληροφορίες.

GATA

https://twitter.com/amynagr/status/1270333895024816136

το ΤΝ προμηθεύτηκε την τορπίλη Seahake (εξαγωγική έκδοση της DM2A4),ενώ το ΠΝ θα προμηθευτεί την Seahake Mod4.Οι διαφορές ανάμεσα στις Seahake και Seahake Mod 4 είναι στην πιο σύγχρονη κεφαλή τερμ.καθοδήγησης της Μod4,καθώς και στα ανανεωμένα ηλεκτρονικά.

Last edited 6 days ago by GATA
Konstantinos1

Σ ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! 😊

dk137

Με την πολυετή καθυστέρηση αυτοεγκλωβιστήκαμε στην συγκεκριμένη επιλογή. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για την ενσωμάτωση των τορπίλων στα υποβρύχια. Τουλάχιστον κλείνει ένα θέμα με μια τίμια επιλογή. Η έκδοση ER δεν βλέπω σε τι εξυπηρετεί. Δεν σκοπεύουμε να επιχειρήσουμε στον ωκεανό για να συζητάμε για τέτοιες αποστάσεις.

Καλό θα είναι να προχωρήσει η ναυπήγηση επιπλέον υποβρυχίων και καθώς και η ενσωμάτωση scalp naval. Αν μπορούμε να χτυπήσουμε πλοία σε ναυστάθμους δεν υπάρχει λόγος να τα κυνηγάμε στην θάλασσα.

Αν ισχύουν τα σενάρια για FFGX είμαστε σε καλό δρόμο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Αμ δε ! Τώρα οι Γερμανοί το αλλάζουν και ζητούν να παραιτηθεί το ελληνικό δημόσιο από δικαστικές αποζημιώσεις για ναυπηγεία και λοιπά ύψους 1.5 δις ευρώ αν θέλουμε να μας παραδώσουν τις τορπιλες !! Ο7κογενεια simens Μητσοτάκη τι θα κάνει?

FOX

καρβουνιασμένα ποστ κάνουν γενικότερα κακό…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

καρβουνιασμενα ξεκαρβουνιασμενα ετσι εχουν τα πραγματα…

christos_choris_a

Φτιάχνουν και άλλοι ( και μάλιστα καλύτερες ) τορπίλες. Καλύτερα να κυνηγήσουμε την αποζημίωση σε είδος ( 2 Type-214HN στο τζάμπα ).

x-m

Επιτέλους !! Το ερώτημα όμως είναι ΤΙ ή ΠΟΙΟΣ είναι αυτό/αυτός που κάνει τις Ε.Δ. να αγοράζουν φορείς αλλά όχι όπλα καθιστώντας τις αγορές βολικές για τους πωλητές αλλά αναποτελεσματικές για χώρα;

chikichiki

Υποθέτω πως κανένα καλό νέο δεν μπορεί να έρθει χωρίς να φέρει μαζί του και λίγη πίκρα. Ας μην είναι και η πρώτη επιλογή του ΠΝ. Δεν ξέρω γιατί πρέπει, αλλά ξεκάθαρα πρέπει. Το σημαντικό είναι πως πλέον δεν οδεύουμε προς reboot του πολέμου των Φόκλαντ. Πλέον ας ευχηθούμε καλό ψάρεμα 🙂

christos_choris_a

Ας είναι Γερμανικές, αφού έτσι αποφάσισαν στο Π.Ν. κάτι θα ξέρουν. Ωστόσο θα περίμενα αναβάθμιση περισσότερων SUT Mod.0 σε SUT Mod.4. 18 έως 20 παρα-είναι λίγες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μια ΠΑ με 40 Rafale, 123 F-16V και 24 Mirage 2000-Mk2, πλήρως οπλισμένα και με FOS, ΧΩΡΙΣ F-35;

 Η πρόσφατη απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει σε εσπευσμένη αγορά 18 μαχητικών Rafale F3R εξέπληξε πολλούς. Ίσως να μην υπήρχε αμυντικός αναλυτής στον πλανήτη...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ΠΤΗΣΗ εμπιστεύεται την ελληνική Hostmein.gr για την φιλοξενία του ιστοχώρου...

7
 Μετά από 4 χρόνια προβλημάτων, την περασμένη εβδομάδα το hosting της ιστοσελίδας μας πέρασε σε ελληνικά χέρια, και ειδικά στην κορυφαία εταιρεία του χώρου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99 $

Related News

«Μάρσκαε Πεχότα»: Οι «νίντζα» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (φωτογραφίες)

Ακροβατικά, κινήσεις αίλουρου, ταχύτητα και γνώση πώς να προξενούν στον εχθρό μέγιστη ζημιά: οι πολεμικές αρετές των νίντζα αποτυπώνονται στις φωτογραφίες Ρώσων Πεζοναυτών στην...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μια ΠΑ με 40 Rafale, 123 F-16V και 24 Mirage 2000-Mk2, πλήρως οπλισμένα και με FOS, ΧΩΡΙΣ F-35;

 Η πρόσφατη απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει σε εσπευσμένη αγορά 18 μαχητικών Rafale F3R εξέπληξε πολλούς. Ίσως να μην υπήρχε αμυντικός αναλυτής στον πλανήτη...

Tα Zubr “βρυχώνται” στη Βαλτική Θάλασσα (Φωτογραφίες)

Ασκήσεις αμφιβίων αποβατικών δυνάμεων του Ρωσικού στόλου της Βαλτικής πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Καλλίνιγκραντ με τη συμμετοχή των αεροστρώμνων 'Yevgeny Kocheshkov'...