Τουρκία: Ευρώπη και εγχώρια προγράμματα το “αντίδοτο” για την εκδίωξη από το πρόγραμμα του F-35;

2
First parts of a Russian S-400 missile defense system are unloaded from a Russian plane at Murted Airport, known as Akinci Air Base, near Ankara, Turkey, July 12, 2019.
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς με ευρωπαϊκές χώρες και να επισπεύσει τα εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις της εξόδου από το πρόγραμμα F-35, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

F-35 οριστικά τέλος για Τουρκία: Επίσημη ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Αλλά πώς μπορούν να περιοριστούν οι επιχειρησιακές συνέπειες από τη μη απόκτηση των F-35; Σύμφωνα με τη «Daily Sabah», η Τουρκία θα πρέπει να κοιτάξει για εναλλακτικά σχέδια μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, για παράδειγμα να συνεχίσει τη συμμετοχή της στο γάλλο-ιταλικό Α/Α SAMP/T, ακόμη και να εξετάσει την περίπτωση εισόδου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS.

FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;

Επιπλέον, η Άγκυρα οφείλει να κατευθύνει περισσότερη ενέργεια και πόρους στην ανάπτυξη και επίσπευση των εγχώριων εξοπλιστικών προγραμμάτων και να εντείνει την «εθνικοποίηση» των διαθέσιμων συστημάτων. Το πρόγραμμα εγχώριου μαχητικού TF-X αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2029 ή 2030, με τη συνεργασία της BAE Systems, αλλά θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα στο θέμα του κινητήρα που υπάρχουν με τη Rolls-Royce. Νωρίτερα σε υπηρεσία θα εισέλθουν τα ΜΕΑ Aksungur και Akinci, αλλά και το ελαφρύ μαχητικό Hurjet-C, ώστε να απαλλάξουν την χρήση μαχητικών F-16 από τις αποστολές κατά των Κούρδων. Τέλος, ο εγχώριος εκσυγχρονισμός των F-16 Block 30 θα μπορούσε να αποφέρει 35 μαχητικά «εφάμιλλα» των F-16 Block 70, με ραντάρ AESA της ASELSAN.

Εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16 Block 30 σε πορεία υλοποίησης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thras
Member
Famed Member
Thras

Όνειρα θερινής νυκτός… Από όσα λέει ρεαλιστικό είναι μόνο το Hurjet!

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

I guess Turkey hasn’t realized that when the U.S starts sanctions against Turkey, it will be very difficult for any Western country to do business with Turkey. I expect most of Turkey’s military and even civilian programs to be sanctioned. If the Greek and Cypriot politicians have any vision, ambition and balls to bring Turkey to its knees, now is the opportunity.l as there are ways within the EU to force the EU to impose heavier sanctions against Turkey because of the EEZ and the relations with Russia. Key elements are vision, ambition and most importantly balls. All the western… Read more »