Αποκαλύψεις για το κόστος του B-21 Raider

1
2243
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

[youtube=https://youtu.be/1s4SCtPbecY]

Τα «σημαντικά πλεονεκτήματα» που δικαιολόγησαν την επιλογή της πρότασης της Northrop Grumman έναντι της ανταγωνίστριας Boeing και Lockheed Martin για το στρατηγικό βομβαρδιστικό νέας γενιάς B-21 Raider, αποκάλυψε αποχαρακτηρισμένη αναφορά του γραφείου GAO (Government Accountability Office) στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην αναφορά, κυρίαρχος παράγοντας επιλογής της αναδόχου εταιρίας που ανέλαβε την παραγωγή του B-21 (στο πλαίσιο του προγράμματος LRS-B), φαίνεται ότι αποτέλεσε το κόστος, με την πρόταση της  Northrop Grumman να είναι η πλέον οικονομική συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.

Οι σχετικές ενστάσεις της Boeing για έλλειψη αμεροληψίας στη διαγωνιστική διαδικασία που διενεργήθηκε με ευθύνη της USAF, κρίθηκαν ως αβάσιμες από το GAO. Ειδικότερα η Boeing έκανε λόγω για υποβαθμισμένα κόστη στη φάση έρευνας ανάπτυξης της πρότασης της Northrop που κρύβουν τεχνολογικό ρίσκο, το οποίο με τη σειρά του έχει υποτιμηθεί από την πλευρά της USAF. Σημειώνεται ότι το επίμαχο πόρισμα ενώ είχε κρατηθεί αρχικά εμπιστευτικό βάση των απαιτήσεων της Αεροπορίας που διατηρεί στο B-21 χαρακτήρα διαβαθμισμένου προγράμματος , αποφασίστηκε η δημοσίευση μιας αποχαρακτηρισμένης έκδοσης με στόχο την διατήρηση διαφάνειας για το σκεπτικό λήψης της απόφασης.

Πάντως δεν αναφέρονται πληροφορίες για το ακριβές κόστος της πρότασης της Northrop, η οποία είχε προηγουμένως επιλεγεί το 1980 για την ανάπτυξη του γνωστού βομβαρδιστικού Stealth B-2. Το Β-21 θα συμπληρώσει από το 2020 τον υφιστάμενο στόλο των B-1 Lancer, B-2 Spirit και B-52 Stratofortess και στη συνέχεια θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη των τελευταίων που έχουν συμπληρώσει άνω των 50 ετών υπηρεσίας.

Περισσότερα στο τεύχος Π&Δ Δεκεμβρίου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha2
Guest
tsimuha2

” με την πρόταση της Northrop Grumman να είναι η πλέον οικονομική συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.”

Σε σχεση ομως με το Β-2 ποιο θα ειναι το κοστος;
Μην ξεχναμε οτι ακριβως λογω του αστρονομικου κοστους του το Β-2 περιοριστικε μονο σε 21 μοναδες
και αυτος ο περιορισμος με την σειρα του αυξησε ακομη περισσοτερο το κοστος ανα μοναδα.