Η Ολλανδική Αεροπορία προετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο καινούριο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT τον Μάιο του 2020 και αναμένεται να αποσύρει το πρώτο από τα δύο διαθέσιμα KDC-10 στο τέλος του έτους. Το δεύτερο και τελευταίο αεροσκάφος θα αποσυρθεί το 2021.
Γνωρίζουμε ότι το ζήτημα του εναέριου ανεφοδιασμού είναι ένα θέμα που έχει τη δική του θέση στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, παραμένοντας συχνά σε χαμηλή προτεραιότητα, για οικονομικούς κυρίως λόγους. Επιπλέον, η προμήθεια οποιασδήποτε μεταχειρισμένης επιλογής πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τα μαχητικά F-16, με μόνη φθηνή επιλογή την κατάθεση αιτήματος στις ΗΠΑ για τη μεταβίβαση κάποιων KC-135R ή KC-10, τα οποία όμως μετά τα συνεχή προβλήματα στο πρόγραμμα KC-46 δεν δείχνουν διατεθειμένες να παραχωρήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά το οικονομικό, θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση των δύο ολλανδικών KDC-10, που αποτελούν τα μόνα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (μαζί με τα KC-135R της Σιγκαπούρης) τρίτης χώρας που αποσύρονται σχετικά σύντομα και μπορούν να ανεφοδιάσουν τα ελληνικά F-16;
Ποια είναι τα ολλανδικά KDC-10
Η Ολλανδία απέκτησε δύο μεταχειρισμένα εμπορικά αεροσκάφη DC-10-30CF από την αεροπορική εταιρεία Martinair το 1992, με κόστος $98,8 εκατομμύρια. Τα ίδια αργότερα τροποποιήθηκαν με τη συνδρομή της Boeing σε ιπτάμενα τάνκερ και έλαβαν την ονομασία KDC-10. Τα αεροσκάφη είναι οικεία στα πληρώματα των ελληνικών F-16, αφού έχουν πάρει σε συνεκπαιδεύσεις εξοικείωσης των Ελλήνων χειριστών στον εναέριο ανεφοδιασμό. Για την αποκλειστική αξιοποίηση των KDC-10 ως ιπτάμενων τάνκερ, η Ολλανδία απέκτησε το 2004 ένα ακόμη DC-10, που αξιοποιήθηκε σαν μεταφορικό αεροσκάφος, αλλά δεν είναι άλλο σε υπηρεσία.
Πλεονεκτήματα
Τα οφέλη από την παρουσία αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι χιλιοειπωμένα, ενδεικτικά αναφέρουμε:
>Μπορούν να επιτρέψουν την απογείωση μαχητικών F-16 με πλήρη φόρτο μάχης, συμπληρώνοντας το «χαμένο» καύσιμο που καταναλώθηκε κατά την απογείωση ή να χορηγήσουν πολύτιμο καύσιμο κατά την επιστροφή των μαχητικών του τύπου από την αποστολή.
>Μπορούν να επιτρέψουν τη συνεχή παραμονή συγκεκριμένου αριθμού F-16 σε περιπολία (π.χ. καθημερινές αναχαιτίσεις), επιφέροντας εξοικονόμηση αεροσκαφών και προσωπικού, με συνέπεια την απελευθέρωση άλλων μαχητικών σε άλλες εκπαιδευτικές ή πολεμικές αποστολές.
>Μπορούν να επιτρέψουν την αύξηση του χρόνου παρουσίας μαχητικών F-16 σε απομακρυσμένες περιοχές.
>Μπορούν να επιτρέψουν στους σχεδιαστές επιχειρήσεων τον προγραμματισμό αποστολών κρούσης από μη αναμενόμενες κατευθύνσεις.
>Μπορούν να συνδράμουν σε συμμαχικές πολεμικές επιχειρήσεις ή σε αποστολές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με κέρδη για την ελληνική διπλωματία.
Μειονεκτήματα
Τα δύο KDC-10 θα είναι μία επιλογή με σχετικά περιορισμένο βάθος χρόνου αξιοποίησης. Τα αεροσκάφη έχουν μεγαλύτερο μ.ο. ηλικίας από τα 59 KC-10A της Αμερικανικής Αεροπορίας. Επιπλέον, η είσοδός τους σε ελληνική υπηρεσία θα είναι κάτι καινούριο για την ΠΑ, ιδιαίτερα σε θέματα υποστήριξης και εκπαίδευσης. Τα αεροσκάφη θα αποτέλεσουν, δε, μια πλατφόρμα που θα απαιτεί την προστασία μαχητικών αεροσκαφών, ακόμη και αν τα ίδια πετούν μέσα στη ζώνη κάλυψης των Α/Α συστημάτων Patriot / S-300. Τέλος, δεν είναι γνωστό αν είναι τροποποιημένα να χρησιμοποιούν ατρακτίδια ανεφοδιασμού, περιορίζοντας την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση μόνο προς όφελος των F-16.
Επίλογος
Παρά την ηλικία του, το KDC-10 υπερέχει του A330 MRTT σε μερικά σημεία. Όπως τονίζουν Ολλανδοί αξιωματούχοι, το αεροσκάφος χορηγεί ταχύτερα καύσιμο και μπορεί να φορτωθεί με ογκωδέστερα φορτία εξαιτίας της μεγάλης πλαϊνής θύρας. Αντίθετα, είναι πιο αντιοικονομικό στην χρήση. Το θέμα είναι αν έχει αλλάξει προσέγγιση η ΠΑ στο θέμα του εναέριου εφοδιασμού καθώς θεωρείται πως λόγω μικρού στρατηγικού βάθους, η χρήση ιπτάμενων τάνκερ είναι επικίνδυνη σε περιόδους επιχειρήσεων.
Θα μπορούσαν τα ολλανδικά ιπτάμενα τάνκερ KDC-10 να έχουν θέση στην Πολεμική Αεροπορία;
- Advertisement -

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Login
Please login to comment
37 Comments
Oldest
- Advertisement -
- Advertisement -
Κύριο Άρθρο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφουν Φεβρουάριο οι Γάλλοι με βελτιωμένη πρόταση για τις Gowind
Καθώς, και περιέργως, το ενδιαφέρον της αμυντικής κοινότητας έχει εστιασθεί στις πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών, αλλά και στην πιθανή ημερομηνία εκλογών, σημαντικά προγράμματα...
- Advertisement -

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις
Αγορά 0.99- Advertisement -
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιανουαρίου 1986: Η τραγωδία του Challenger
Το διαστημικό λεωφορείο Challenger καταστρέφεται στον αέρα 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του. Αιτία η αποσφήνωση ενός ελάσματος κατά την εκτόξευση που προκάλεσε θραύση...
- Advertisement -

December #31 Δεκέμβριος 2022
Αγορά 3.99- Advertisement -
