Θα μπορούσαν τα ολλανδικά ιπτάμενα τάνκερ KDC-10 να έχουν θέση στην Πολεμική Αεροπορία;

38
7540
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 98
  •  
  •  

Η Ολλανδική Αεροπορία προετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο καινούριο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT τον Μάιο του 2020 και αναμένεται να αποσύρει το πρώτο από τα δύο διαθέσιμα KDC-10 στο τέλος του έτους. Το δεύτερο και τελευταίο αεροσκάφος θα αποσυρθεί το 2021.

 

Γνωρίζουμε ότι το ζήτημα του εναέριου ανεφοδιασμού είναι ένα θέμα που έχει τη δική του θέση στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, παραμένοντας συχνά σε χαμηλή προτεραιότητα, για οικονομικούς κυρίως λόγους. Επιπλέον, η προμήθεια οποιασδήποτε μεταχειρισμένης επιλογής πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τα μαχητικά F-16, με μόνη φθηνή επιλογή την κατάθεση αιτήματος στις ΗΠΑ για τη μεταβίβαση κάποιων KC-135R ή KC-10, τα οποία όμως μετά τα συνεχή προβλήματα στο πρόγραμμα KC-46 δεν δείχνουν διατεθειμένες να παραχωρήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά το οικονομικό, θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση των δύο ολλανδικών KDC-10, που αποτελούν τα μόνα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (μαζί με τα KC-135R της Σιγκαπούρης) τρίτης χώρας που αποσύρονται σχετικά σύντομα και μπορούν να ανεφοδιάσουν τα ελληνικά F-16;

 

Ποια είναι τα ολλανδικά KDC-10

Η Ολλανδία απέκτησε δύο μεταχειρισμένα εμπορικά αεροσκάφη DC-10-30CF από την αεροπορική εταιρεία Martinair το 1992, με κόστος $98,8 εκατομμύρια. Τα ίδια αργότερα τροποποιήθηκαν με τη συνδρομή της Boeing σε ιπτάμενα τάνκερ και έλαβαν την ονομασία KDC-10. Τα αεροσκάφη είναι οικεία στα πληρώματα των ελληνικών F-16, αφού έχουν πάρει σε συνεκπαιδεύσεις εξοικείωσης των Ελλήνων χειριστών στον εναέριο ανεφοδιασμό. Για την αποκλειστική αξιοποίηση των KDC-10 ως ιπτάμενων τάνκερ, η Ολλανδία απέκτησε το 2004 ένα ακόμη DC-10, που αξιοποιήθηκε σαν μεταφορικό αεροσκάφος, αλλά δεν είναι άλλο σε υπηρεσία.

 

Πλεονεκτήματα

Τα οφέλη από την παρουσία αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι χιλιοειπωμένα, ενδεικτικά αναφέρουμε:

>Μπορούν να επιτρέψουν την απογείωση μαχητικών F-16 με πλήρη φόρτο μάχης, συμπληρώνοντας το «χαμένο» καύσιμο που καταναλώθηκε κατά την απογείωση ή να χορηγήσουν πολύτιμο καύσιμο κατά την επιστροφή των μαχητικών του τύπου από την αποστολή.

>Μπορούν να επιτρέψουν τη συνεχή παραμονή συγκεκριμένου αριθμού F-16 σε περιπολία (π.χ. καθημερινές αναχαιτίσεις), επιφέροντας εξοικονόμηση αεροσκαφών και προσωπικού, με συνέπεια την απελευθέρωση άλλων μαχητικών σε άλλες εκπαιδευτικές ή πολεμικές αποστολές.

>Μπορούν να επιτρέψουν την αύξηση του χρόνου παρουσίας μαχητικών F-16 σε απομακρυσμένες περιοχές.

>Μπορούν να επιτρέψουν στους σχεδιαστές επιχειρήσεων τον προγραμματισμό αποστολών κρούσης από μη αναμενόμενες κατευθύνσεις.

>Μπορούν να συνδράμουν σε συμμαχικές πολεμικές επιχειρήσεις ή σε αποστολές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με κέρδη για την ελληνική διπλωματία.

 

 

Μειονεκτήματα

Τα δύο KDC-10 θα είναι μία επιλογή με σχετικά περιορισμένο βάθος χρόνου αξιοποίησης. Τα αεροσκάφη έχουν μεγαλύτερο μ.ο. ηλικίας από τα 59 KC-10A της Αμερικανικής Αεροπορίας. Επιπλέον, η είσοδός τους σε ελληνική υπηρεσία θα είναι κάτι καινούριο για την ΠΑ, ιδιαίτερα σε θέματα υποστήριξης και εκπαίδευσης. Τα αεροσκάφη θα αποτέλεσουν, δε, μια πλατφόρμα που θα απαιτεί την προστασία μαχητικών αεροσκαφών, ακόμη και αν τα ίδια πετούν μέσα στη ζώνη κάλυψης των Α/Α συστημάτων Patriot / S-300. Τέλος, δεν είναι γνωστό αν είναι τροποποιημένα να χρησιμοποιούν ατρακτίδια ανεφοδιασμού, περιορίζοντας την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση μόνο προς όφελος των F-16.

 

Επίλογος

Παρά την ηλικία του, το KDC-10 υπερέχει του A330 MRTT σε μερικά σημεία. Όπως τονίζουν Ολλανδοί αξιωματούχοι, το αεροσκάφος χορηγεί ταχύτερα καύσιμο και μπορεί να φορτωθεί με ογκωδέστερα φορτία εξαιτίας της μεγάλης πλαϊνής θύρας. Αντίθετα, είναι πιο αντιοικονομικό στην χρήση. Το θέμα είναι αν έχει αλλάξει προσέγγιση η ΠΑ στο θέμα του εναέριου εφοδιασμού καθώς θεωρείται πως λόγω μικρού στρατηγικού βάθους, η χρήση ιπτάμενων τάνκερ είναι επικίνδυνη σε περιόδους επιχειρήσεων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 98
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
x-m
Member
Noble Member
x-m

Στρίψτε κι άλλο το μαχαίρι στην πληγή !!! smile

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Ας σκεφτούμε δυο τέτοια αεροσκάφη που θα βρίσκονται στον αιγηπτιακο εναέριο χώρο τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στα F16 μας για επιχειρήσεις σε Αν Μεσογείο και Κύπρο……

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Από την στιγμή που δεν μπορούμε να πάρουμε καινούριο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού όπως το MRTT και είναι από τα μεγαλύτερα σε υπηρεσία( νομίζω ότι μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο καύσιμο από τα MRTT τουλάχιστον τα αμερικάνικα) σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι χρήσιμη η προσθήκη τους στην Π.Α. , ναι έχει τα μειονεκτήματα της η χρήση του αλλά το ίδιο και όποια παραπλήσια αεροσκάφη, όπως τα ΑΣΕΠΕ.

Agamemnon
Member
Trusted Member
Agamemnon

Τα KC-10 μεταφερουν 160τ (!!) καυσιμο.

CKfurious
Member
Active Member
CKfurious

Ρε σεις εδώ οι διαθεσιμότητες είναι τραγικές και συζητάμε για αεροσκάφη εναεριου ανεφοδιασμού??
mad
Από ότι έχει γραφτεί πετάνε 2 C130 Και ανάλογα στα αλλα μέσα
και στους 3 κλάδους shutmouth

Και να τα πάρουμε σύντομα θα μείνουν και αυτά στο έδαφος λόγω έλλειψης κονδυλιων για συντηρήσεις ανταλλακτικά

Η κατάσταση είναι τραγική :

Όταν το 70-80& του defence budget πάει σε μισθουλακους και συνταksουλες μην περιμένετε καμια ουσιαστική βελτίωση

Όλοι για τις καρέκλες και εάν γίνει κaμia στραβή με τους γείτονες πάλι κάτω από τις καρέκλες τους θα κρυφτούν beg

alexmark
Guest
Alex

Kαλά εδώ απλώς το αναφέρουν, στην πραγματικότητα δε πρόκειται να αγοραστεί τίποτα, εδώ είναι καθηλωμένα τόσα αεροπλάνα και θα φέρουν κι άλλα για να πιάνουν χώρο στις πίστες των βάσεων;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΑΤΗΣ
Guest
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΑΤΗΣ

ΦΙΛΤΑΤΟΙ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΘΡΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΧΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΘΕ ΥΠΤΑΜΕΝΑ ΤΑΝΚΕΡΣ………ΞΥΠΝΑ ΚΑΥΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ………..

G...
Guest
G..

Σωστα η σιγκαπουρη, το ισραηλ ,η ολλανδια και αλλες χωρες εχουν μεγαλυτερο στρατηγικο βαθος απο την Ελλαδα και εχουν τετοια αεροσκαφη
¨Η μαλλον τα εχουν μονα για πλακα μιας και σε μια συρραξη θα τα εχουν καθηλωμενα γι ασφαλεια.
Τιποτα πιο εξυπνο δεν σκεφτηκαν να πουνε ?
αλλα τι να λεμε εδω αφηνουν αλλα και αλλα στο ελλεος

Ricardo
Guest
Ricardo

Μπορεί να αντέξει η ΠΑ την εισαγωγή ενος νέου τύπου που δεν παράγεται πλέον(και μάλιστα ενα αεροσκάφος); Γιατί δεν επιδιώκεται η συμμετοχή στο Ευρωπαικο Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet το οποίο ηταν πρωτοβουλία της EDA της οποίας είμαστε μέλος; Τα κόστη σε τέτοιο πρόγραμμα σίγουρα θα είναι μικρότερα, ενώ είναι ευκαιρία να αποκτηθεί εμπειρία σε ένα τύπο ο οποιος θα παράγεται και στο μέλλον και μπορεί να εισαχθεί αυτονομα στην ΠΑ αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Δεν είναι νέος τύπος, είναι επιβατικό που παρήχθη σε 380 τεμάχια, και υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών από τα αποσυρθέντα και από τα στοκ κατασκευαστού και αεροπορικών εταιριών (που προφανώς έχουν εκποιηθεί πλέον στις μάντρες της Αριζόνα), χωρίς μάλιστα περιορισμούς ευαίσθητης τεχνολογίας.
Δεν γνωρίζουμε αν το πρόγραμμα διαθέτει στα μέλη αεροσκάφη όταν τα χρειάζονται, ή αφού δύο – τρεις σύνοδοι κορυφής διαβουλευτούν για το θέμα.
Ο πόλεμος είναι το απόλυτο come-as-you-are party. “Μοναχός σου χόρευε, κι όσο θέλεις πήδα”. Ισχύει στον πόλεμο πιο πολύ από ότι στις δουλειές.

Gunner
Member
Trusted Member
Gunner

H ΠΑ όμως δεν επιχειρεί μόνο σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

aris32
Guest
aris32

προεχει η αποκατασταση των διαθεσιμοτητων και η αναβαθμιση της εκπαιδευσης .

p270
Member
Trusted Member
p270

Εδω δεν μπορουμε ακομα να ξεκινησουμε το πρόγραμμα αναβαθμισης των f16 και μιλαμε για αεροσκάφη εναεριου ανεφοδιασμού;

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι σε επίπεδο ΕΕ υπάρχει κάποια συμφωνία για χρήση κάποιων κοινών assets σε επίπεδο ακριβών συστημάτων που πολλές φορές δεν έχει νόημα για μια χώρα από μόνη της να τα έχει. Μάλιστα στα πλαίσια αυτά νομίζω το Λουξεμβούργο είχε αγοράσει ή ένα μεταγωγικό ή ένα ιπτάμενο τανκερ, ενώ στην ουσία δεν έχει στρατό.

Οπότε υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε αλλά να ζητήσουμε να χρησιμοποιηθούν ιπτάμενα τάνκερς από το pool της ΕΕ.

Δεν ξέρω αν ισχύει, ας το δει κάποιος.

YannisPavlidis
Member
Active Member
YannisPavlidis

Θα μπορούσαν να αποκτηθουν για ένα ελάχιστο ποσό και ο εξοπλισμός τους να μεταμοσχευθεί σε νεότερα αεροσκάφη.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Δυστυχώς δεν είναι εφικτό, κάθε τύπος έχει αεροδυναμικές ιδιαιτερότητες, π.χ. μορφή των στροβίλων που παράγουν τα ακροπτερύγια του και που μπορεί να οδηγούν τους κάδους ανεφοδιασμού (σύστημα probe & Drogue, συνήθως σε ατρακτίδια κοντά στα ακροπτερύγια μαζί με το boom κάτω από την άτρακτο) σε ταλάντωση τόσο μεγάλη που να είναι αδύνατη η επαφή του ανεφοδιαζόμενου. Π.χ. το Α330 έχει πιστοποιηθεί, το Α340 όχι, δεν ξέρουμε αν οι τέσσερις (αντί των δύο κινητήρων) δημιουργούν θέματα. Ούτε γνωρίζουμε αν οι πρόβολοι των Ολλανδικών είναι συμβατοί με Α330 ή 767. Μεγάλη φασαρία και δαπάνη, αβέβαιο αποτέλεσμα. Έτοιμα είναι καλύτερα. Οι ώρες πτήσεως… Read more »

Tazos
Guest
Tazos

Φυσικά και θα μπορούσαν να αποκτηθούν από την Π.Α. και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό κρίσης. Άλλωστε και άλλες μικρές χώρες έχουν τάνκερ, όπως και το Πακιστάν που έχει ακόμα μικρότερο ζωτικό βάθος σε σχέση με την απειλή αλλά τα χρησιμοποιούν τακτικά. Με κόστος χρήσης σχεδόν όσο ένα μαχητικό (περ. 12.000$), δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες για την συντήρησή του και με τον μεγάλο στόλο μαχητικών που διαθέτουμε θα ήταν ένας πολλαπλασιαστής ισχύς, και τα ίδια τα αεροσκάφη να έχουν εκσυγχρονιστεί. Φυσικά για μια αεροπορία που δεν θέλει να διαθέσει ούτε 1$ για out… Read more »

ikaros 07
Guest
ikaros 07

Θα προτιμούσα τα όποια κονδύλια να πήγαιναν σε συμμετοχή στο νατοικό πρόγραμμα με τα A330 MRTT παρά να εισάγουμε σε χρήση έναν νέο τύπο. Για την Ολλανδία που αναφέρθηκε η δυνατότητα ΑΑR που προστέθηκε μετά το 1992 (το τέλος του ψυχρού πολέμου) αφορά της Νατοϊκές ανάγκες-διεθνής συμμετοχές της χώρας.

ETS
Member
Noble Member
ETS

”καθώς θεωρείται πως λόγω μικρού στρατηγικού βάθους, η χρήση ιπτάμενων τάνκερ είναι επικίνδυνη σε περιόδους επιχειρήσεων.” Προφανως αυτες τις ανοησιες τις διαδιδουν οι ιδιοι ανικανοι που εβγαζαν παλαιοτερα τους ΑΜRAAM ως ακαταλληλους για το Αιγαιο παλι με παρομοια παιδαριωδη επιχειρηματα η λενε σημερα το ιδιο για τους METEOR η εβγαλαν αχρηστα τα ABRAMS επειδη ειχαν μεγαλη καταναλωση .. Με τετοια κολλημενα και παντελως ανεπαρκη θεωρητικα μυαλα η χωρα εχει καταδικαστει να βρισκεται σε ενα εξοπλιστικο τελμα και να προωθει αγορες με χαμηλοτερη επιχειρησιακη επιπτωση του αναγκαιου .. Ολοι οι αλλοι ειναι βλακες και εμεις ανακαλυψαμε ξανα τον τροχο μιλωντας για… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Καίριες παρατηρήσεις, εις ώτα μη ακουόντων …

sotbak
Member
Noble Member
sotbak

συμφωνώ και επαυξάνω!!!

Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Guest
Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ

Οι χειριστες της Π.Α. τι γνωμη θα ειχαν ειχαν για την.αποκτηση τους, θα τα ηθελαν στο οπλοστασιο τους; Εμεις εδω στην κουβεντα μας πολλα μπορουμε να πουμε, ο καθενας με το δικο του σκεπτικο . Αλλα αυτο που μετραει ειναι η γνωμη αυτων που θα τα αξιοποιησουν. Αλλα εαν αποφασισουν οι ειδημονες οτι μας κανουν, ας κινηθουν πιο αποφασιστικα απ΄οτι με τις φρεγατες adelaide.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Προφανώς δεν γνωρίζουμε περισσότερα από τους χειριστές της ΠΑ, αλλά ούτε και η γνώμη τους είναι το αποφασιστικό κριτήριο. Θυμάμαι τη φαγούρα στο Αμερικανικό Ναυτικό όταν τα Κρουσέιντερ θα αντικαθίσταντο από τα Φάντομ (δύο μοίρες πέρασαν κατευθείαν στα Τόμκατ …): Σχεδόν ανταρσία χειριστών έγινε! Τι δεν ακούστηκε! Διθέσιο μαχητικό, ανήκουστο! Τι χρυσά φτερά που θα πετιόντουσαν στο τραπέζι, τι ιστορίες τρόμου ότι “θα έχω εκεί πίσω την έγνοια ενός που θα ξερνοβολά, αντί να συγκεντρωθώ κάποιος θα μου ζαλίζει τα @@@@@@@”, κλπ ηχηρά παρόμοια. Τι έπρεπε δηλαδή, το Ναυτικό να απωλέσει το άλμα στη νέα εποχή για να γίνει το… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Τα αεροσκάφη αποτελούν αδήριτη ανάγκη, αν έχουμε σοβαρό σκοπό να σώσουμε όχι τις γεωτρήσεις, αλλά τον Ελληνισμό της Ανατολικής Μεσογείου από οριστικό αυτή τη φορά αφανισμό. Είναι κοινά επιβατικά, δεν χρειάζονται εντατική συντήρηση, δεν χρειάζονται πολλές ώρες για διατήρηση πτητικής διαθεσιμότητας των χειριστών τους, και όταν θα κάνουν πτήσεις θα συνδυάζονται με την εκπαίδευση των πληρωμάτων των μαχητικών στις διαδικασίες (που μπορεί να είναι δυσχερέτατες, με νύχτα και με καιρό). Τα περί πολέμου με απόλυτη ασφάλεια των μέσων, ελλιπούς στρατηγικού βάθους κλπ δεν θα τα σχολιάσω, διότι αφενός αν το κάνω με ειλικρίνεια θα πρέπει να γίνω χυδαίος και να… Read more »

sotbak
Member
Noble Member
sotbak

ε ναι!!! θα συμφωνήσω!!!!!!!!

Σπύρος καπα
Guest
Σπύρος καπα

Οι υπόλοιποι αγοράζουν η μετατρέπουν κάποια σε αεροσκάφη άλλων χρήσεων ανεφοδιασμού η πυροσβεστικά εμείς αυτά τα γνωστά της ολυμπιακής αεροπορίας αφού αποφάσισαν κάποιοι να την απαξιώσουν και μάτην κλείσουν τα δώσαμε κοψοχρονια αφού τα αφήναμε να σαπίσουν πρώτα χωρίς να μας περάσει από το μυαλό μια τέτοια αξιοποίηση τότε βεβαίως λεφτά υπήρχαν.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Έχετε σκεφτεί πόσο θα μας στοίχιζε η μετατροπή;
Επίσης, θέλατε μια Ολυμπιακή που μας στοίχιζε 2 εκ. ευρώ την μέρα; Γιατί αν σχολιάζουμε, ας μην σχολιάζουμε με τσιτάτα από γνωστές εκπομπές.

Σπύρος καπα
Guest
Σπύρος καπα

Δεν έφερε την κατάντια της ολυμπιακής οι πιλότοι ή το προσωπικό της παρά μόνο οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και εφαρμόστηκαν από τις διορισμένες διοικήσεις της το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλες μεγάλες κρατικές εταιρείες της χώρας βλέπε Ουρ ΔΕΗ αλλά λέω ότι αφού τελικά συνέβη αυτό δεν φροντίσαμε να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό με άλλο τρόπο καί έχουμε δεί ότι θα μπορούσε να γίνει όπως το έχουν πράξει και σε άλλες χώρες εμπορικά η επιβατικά αεροπλάνα σε πυροσβεστικά που κλαίμε κάθε χρόνο στα καμένα η σε αεροσκάφη ανεφοδιασμού που τώρα ψάχνουμε…

a.o.
Member
Active Member
a.o.

Το μόνο λάθος με την Ολυμπιακή, ήταν ότι δεν έκλεισε από την δεκαετία του ’90. Αλλά βλέπεις ήμασταν “ρομαντικοί” και δεν θέλαμε να “χαθούν” οι Ολυμπιακοί κύκλοι από τον αέρα. Όλες οι άλλες χώρες ήταν ηλίθιες που άφησαν να κλείσουν οι TWA, Sabena, PanAm, Swiss, χωρίς ρομαντισμούς και με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Οπότε πληρώσαμε κάποια δις, για να κλείσει τελικά, να μην ανοίξει ρουθούνι και να έχουμε σήμερα στη χώρα, μια από τις καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης. Η οποία εταιρεία, ουσιαστικά δούλευε υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όσο υπήρχε η Ολυμπιακή. Πονεμένη ιστορία (για την τσέπη μας) η Ολυμπιακή. Ας την… Read more »

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

μια χαρα μας κανουν 2 ιπταμενα τα τσιμπαμε τα μαθαινουμε κ κομπλε κ μπορουν να χρησιμοποιηθουν κ απο το νατο.

diman
Member
diman

A-7 corsair με ατρακτίδιο buddy to buddy.

sotbak
Member
Noble Member
sotbak

“Το θέμα είναι αν έχει αλλάξει προσέγγιση η ΠΑ στο θέμα του εναέριου εφοδιασμού καθώς θεωρείται πως λόγω μικρού στρατηγικού βάθους, η χρήση ιπτάμενων τάνκερ είναι….”

Δεν μπορώ να φανταστώ σοβαρούς ανθρώπους στην ΠΑ να σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι αν μη τι άλλο λυπηρό & ανησυχητικό….

Τα ολλανδικά είναι μια καλή λύση, ενδιάμεση θα έλεγα, αν πράγματι μας ενδιαφέρει η Αν. Μεσόγειος και η Κύπρος και η προστασία τους. Και μην ξεχνάμε ότι αν πάρουμε Φ-35 και αποσυρθούν και τα Φ-4, η ΠΑ μένει με μονοκινητήρια μαχητικά……

GK_
Guest
GK

«..Το θέμα είναι αν έχει αλλάξει προσέγγιση η ΠΑ στο θέμα του εναέριου εφοδιασμού καθώς θεωρείται πως λόγω μικρού στρατηγικού βάθους, η χρήση ιπτάμενων τάνκερ είναι επικίνδυνη σε περιόδους επιχειρήσεων…»

… CAP, COMAO, TASMO, OCA, SEAD περαν του «οριζοντα».

a.o.
Member
Active Member
a.o.

“Το θέμα είναι αν έχει αλλάξει προσέγγιση η ΠΑ στο θέμα του εναέριου εφοδιασμού καθώς θεωρείται πως λόγω μικρού στρατηγικού βάθους, η χρήση ιπτάμενων τάνκερ είναι επικίνδυνη σε περιόδους επιχειρήσεων.”

Από ότι φαίνεται η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ έχουν μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος από εμάς.

Αγαπητή Πτήση μπορείς να μου λύσεις μια απορία?
Αν θεωρητικά μετατρέπονταν C130 ή C27, σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανεφοδιασμό μαχητικών?

Flight and Space
Admin
Famed Member

Θεωρητικά μόνο, και μόνο για τα Mirage 2000. Χρειαζόμαστε boom για τα F-16. Άλλωστε, μας περισσεύουν C130/C27;

a.o.
Member
Active Member
a.o.

Επομένως το σύστημα boom, δεν μπορούν να το φέρουν ελικοφόρα αεροσκάφη?

Όσο να είναι, μεταχειρισμένα C130, είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν, ενώ το C27 κοστίζει γύρω στα 40εκ. και το έχουμε ήδη σε υπηρεσία.

Diogenis
Member
Member
Diogenis

Χαιρετώ , εδώ και τόσα χρονιά ακόμη δεν έχω καταλάβει τι έχει εμποδίσει την Ελλάδα να αποκτήσει αεροσκάφος ανεφοδιασμού . 1) Το κόστος αγοράς και χρήσης ;(κάποτε όμως πετάγαμε χρήματα, δανεικά θα μου πεις αλλά πετάγαμε ) 2) Δεν το θέλει η Π.Α. αν ναι, γιατί δεν το θέλει έχεις κάνεις άποψη ή έτυχε να ακούσει αρμοδίους στην ΠΑ Ευχαριστώ

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

καλημερα αυτος ο τυπος αεροσκαφους δε βγαινει σε εκδοση πυροσβεστικου?