Η μεγαλύτερη ζήτηση Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας παρατηρείται σε Ασία και Ειρηνικό

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού πρόκειται να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά νέων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) την επόμενη δεκαετία, τονίζει αναφορά του «Shephard».

Το χρονικό διάστημα 2019-2029 η παγκόσμια δαπάνη για ΑΦΝΣ προβλέπεται να φθάσει τα $28 δις, εκ των οποίων σχεδόν τα 2/3 θα αφορούν χώρες της συγκεκριμένης περιοχής.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα, που αναμένεται να υλοποιηθεί, θα είναι η προμήθεια 60 P-1 από την Ιαπωνία, για την κάλυψη των αναγκών της Ιαπωνικής Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JMSDF). Το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί μεταγενέστερα σε αγορά επιπλέον P-1, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα $7 δις.

Πρωταγωνιστής στον τομέα παραμένει το αμερικανικό P-8A Poseidon, το flyaway cost του οποίου ανήλθε το 2019 σε $171 εκατομμύρια. Το P-8A έχει παραγγελθεί σε τουλάχιστον 100 μονάδες από τις ΗΠΑ και διεθνείς χρήστες.

Παρόλα αυτά, δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα η χρήση ακριβών ΑΦΝΣ, σαν το P-8A, σε αποστολές μικρότερης έντασης, όπως η παράκτια περιπολία ή επιχειρήσεις Έρευνας & Διάσωσης. Σαν αποτέλεσμα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τροποποιημένα επιχειρηματικά αεροσκάφη, drones, ελικόπτερα και παράκτιοι αισθητήρες. Ιδιαίτερα τα drones θα δουν μια απότομη αύξηση στην χρήση τα επόμενα 10 χρόνια, είτε πρόκειται για πολύ ακριβά συστήματα σαν το MQ-4 Triton ή ναυτικές εκδόσεις τακτικών drones.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν αντίκτυπο στον τομέα. Βραχυπρόθεσμα θα υπάρχει ισχυρή αύξηση (από σημαντικές προμήθειες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και τον Καναδά) και μεσοπρόθεσμα θα γίνουν παραγγελίες για επιπλέον ΑΦΝΣ από Ινδία, Νότια Κορέα και Σαουδική Αραβία. Αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας του 2020 θα υπάρχουν λιγότερα μεγάλα προγράμματα στον ορίζοντα και η παγκόσμια δαπάνη αναμένεται να υποχωρήσει από $4,5 δις το 2022 σε μόλις $0,9 δις το 2029.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ted
Member
Ted

Μήπως ειναι ευκαιρία να σμπρωξουμε τα Ρ3 σε κανέναν απελπισμένο ?

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Έχουμε ή μάλλον θα έχουμε κάτι γκαζοζέ Α/ΦΝΣ αν κάποιος έχει μεγάλη ανάγκη τα πουλάμε ευχαρίστως!

Aris
Member
Noble Member
Aris

Να κάνουμε τα P3 drone να τα κονομήσουμε και ν´αγοράσουμε κάτι της προκοπής…:

ira-ant
Guest
ira-ant

Μόνο εμείς μείναμε,με τα Ρ-3.

GMT-I
Guest
GMT-I

Δηλαδή 3 Ρ-8 κοστίζουν 520 εκατ.δολάρια και εμείς δώσαμε 500 για αν ποτέ παραλάβουμε 4 Ρ-3 χωρίς αλλαγές στον εξοπλισμό ASW?

G...
Member
Famed Member
G...

Και υπ οψιν ειναι ενα 737
Με οτι αυτο σημαινει για την ευκολη συντηρηση του ακομα και απο τον ιδιωτικό τομεα στην ελλαδσ