20.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Coronavirus Εκκενώνεται το αεροπλανοφόρο USS T. Roosevelt μετά την επιδημία Covid-19 στο πλήρωμα-σε...

Εκκενώνεται το αεροπλανοφόρο USS T. Roosevelt μετά την επιδημία Covid-19 στο πλήρωμα-σε διαθεσιμότητα ο κυβερνήτης του

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την έγκρισή του να εκκενώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματό του στο νησί του Γκουάμ, όπου ναυλοχεί, έδωσε η ηγεσία του Αμερικανικού Ναυτικού στο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt (CVN 71). Ο κυβερνήτης του Brett E. Crozier έιχε στείλει μια δραματική επιστολή τέσσερις μέρες πριν παρακαλώντας το Ναυτικό να επιτρέψει την διακοπή της αποστολής του πλοίου και να περιθάλψει το πλήρωμα σε κατάλληλες εγκαταστάσεις καθώς τα περιστατικά του κορωνοϊού αυξάνονταν αλματωδώς. Το γράμμα διέρρευσε με κάποιον τρόπο στον Τύπο.

3 μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt θετικά στον κορωνοϊό

Τελικά, το Ναυτικό, αφού επέτρεψε στο πλοίο να δέσει στο νησί του Γκουάμ, αποφάσισε την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους του πληρώματος. Προς το παρόν, 1,000 από τους 4,800 άνδρες και γυναίκες του πληρώματος έχουν εκκενωθεί, εξετάζονται και προωθούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής αναφέρθηκε πως έχουν εντοπιστεί 93 περιπτώσεις νοσούντων από τον Covid-19. Το μέτρο θα συνεχιστεί εκκενώνοντας άλλα 2,700 μέλη του πληρώματος αλλά θα διατηρήσει ένα προσωπικό ασφαλείας 1,000 υγιών ατόμων περίπου για τη φύλαξη και συντήρηση του πλοίου.

Το Ναυτικό έχει ήδη αρχίσει να ναυλώνει ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσει τα μέλη του πληρώματος και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τους νοσούντες. Μεταξύ αυτών έχει καθησυχάσει και τις αρχές και τους κατοίκους του Γκουάμ πως οι ναύτες του USS T.Roosevelt δεν θα περιφέρονται στην πόλη που ήδη καταγράφει 77 κρούσματα και 3 νεκρούς.

Το USS Theodore Roosevelt αποσύρεται εκτάκτως από την πρώτη γραμμή λόγω κορωνοϊού!

Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε στον Τύπο, ο κυβερνήτης Brett Crozier απαλλάχθηκε των καθηκόντων του “για άσκηση εξαιρετικά κακής κρίσης” κατά την διαχείριση της επιδημίας στο πλοίο του. Αυτή τη στιγμή σε πολλά πλοία έχουν παρατηρηθεί περιστατικά κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά η πράξη του κυβερνήτη Crozier έλαβε άσχημη κριτική σε ναυτικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους για παράκαμψη της ιεραρχίας του ναυτικού και κοινοποίηση ευαίσθητων θεμάτων για την κατάσταση πλοίο στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Brett E. Crozier

Προφανώς, οι κύκλοι αυτοί θεωρούν πως ο κυβερνήτης είναι η αιτία της διαρροής του εγγράφου στον Τύπο και το εξαιρετικά δραματικό ύφος του στην επιστολή δεν βοηθά τα πράγματα υπέρ του. Σε κάθε περίπτωση, το USS T. Roosevelτ θα παραμείνει εν ενεργεία κατά τη διάρκεια διαχείρισης του περιστατικού λόγω του ευαίσθητου φορτίου του: “έχουμε όπλα, έχουμε πανάκριβα αεροσκάφη πάνω στο πλοίο και ένα ενεργό πυρηνικό αντιδραστήρα και πρέπει να τα φροντίσουμε”, καταλήγει πηγή του Ναυτικού.

Τα πράγματα δεν είναι καλά για το USS Theodore Roosevelt, ο κυβερνήτης θέλει 4.000 ναύτες να τεθούν σε καραντίνα!

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

116 ΣΧΟΛΙΑ

116 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
SAAB

Λάθος κίνηση η απαλλαγή καθηκόντων του κυβερνήτη.

chriss8

Προφανώς χάλασε την πιάτσα, βάζοντας το προσωπικό του πάνω από το παραμύθι των προϊσταμένων του, ότι όλα πάνε περίφημα…

AESA

Δεν είναι προσωπικό του, ούτε πλοίο του. Ανήκουν στις ΗΠΑ, όλοι τους. Αν περιπολούσε στην Μεσόγειο θα έδενε στην Σούδα; Δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μετάδωσης του ιού στο υπόλοιπο προσωπικό της βάσης ή στους κατοίκους μιας μικρής κοινότητας; Εδώ σε κρουαζιερόπλοια τους κρατάνε εν πλω που είναι τουρίστες και μάλιστα μεγάλης ηλικίας, και στο Thio με μ.ο. ηλικίας κάτω από τα 30 έτη και κανένα μέλος του πληρώματος με βαρύ ιατρικό ιστορικό έδεσαν σαν τις κότες σε βάση που δεν προβλέπετε για ένα αεροπλανοφόρο να μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας.

chriss8

Εκ φύσεως κανένας γραφειοκράτης δεν θέλει να βγαίνει προς το κοινό η ποιότητα της εργασίας του. Αντίστοιχα και ο στρατιωτικός γραφειοκράτης, γαλουχημένος με ακόμα πιο απόλυτα πρότυπα, δεν θέλει να τον βλέπουν σαν κάτι κατώτερο του ημίθεου. Όπως το προσωπικό δεν είναι του κυβερνήτη, έτσι δεν είναι ούτε και του κάθε ναυάρχου, που απλά ήθελε στο τέλος της επιδημίας να προσθέσει αγόγγυστα άλλη μια λωρίδα στο μανίκι του. Στο τέλος θα κότσαρε και στο βιογραφικό του ότι διαχειρίστηκε άριστα την επιδημία στον στόλο. Άσχετα φυσικά εάν έμεναν 3-4 χιλιάδες ναύτες και αξιωματικοί με αναπνευστικά προβλήματα εφόρου ζωής. Το κρουαζιερόπλοιο που… Read more »

AESA

Δεν υπάρχει τυπική περιπολία η βόλτα για ένα αεροπλανοφόρο, όπως και για ένα υποβρύχιο. Τι δεν καταλαβένετε; Με την κίνηση αυτή δεν μπορεί να επιστρέψει σε μάχιμη κατάσταση για τουλάχιστον 2 μήνες, και αν το πουν θα λένε ψέματα. Δεν μπορεί να έρθει καθαρό πλήρωμα 5000 ανδρών. Φοβήθηκαν το πλοίο και ήταν ο ένας πάνω στον άλλο για να χειροκροτήσουν τον πλοιαρχάρα τους που αχρήστεψε ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο και όλο τον στόλο μάχης του. Σε ότι αφορά την σύγκριση με το κρουαζιερόπλοιο δεν θα σχολιάσω καθόλου μιας και το ένα στερείτε νοσοκομείου, χειρουργείων, και ιπτάμενων μέσων που μπορούν να προσεγγίσουν… Read more »

Nikodimos

Όταν το αεροπλανοφόρο έπιασε στο Βιετνάμ, η χώρα είχε πολύ λίγα κρούσματα, όλα μακριά από το λιμάνι που έπιασε.

Skywalker

Επειδή ειρωνεύεσαι και μιλάς για πλοιαρχάρα και για πειθαρχεία, σου λέω οτι στο Βιετνάμ πήγε κατόπιν εντολής. Πολιτική απόφαση ήταν. Προσπάθεια των ΗΠΑ για απομόνωση της Κίνας. Από κει και πέρα τα πληρώματα σε καιρό ειρήνης δεν είναι αναλώσιμα εκτός αν πιστεύεις το επίθετο. Ο κυβερνήτης αντί για την καριέρα του σε καιρό ειρήνης προτίμησε την υγεία των υφισταμένων του. Και το πλήρωμα από ότι φαίνεται το εκτίμησε. Από ότι διαβασα στο νετ φαίνεται ότι οι έχοντες τον ιό είναι περισσότεροι από 100. Δεν αναφέρω νούμερα γιατί δεν μπορώ να το διασταυρώσω,

AESA

Εχτές διάβαζα στο CNN πως ψάχνουν και του το καταλογίζουν και αυτό σε μικρό βαθμό αλλά ψάχνουν να βρουν και αυτόν από το επιτελείο που έδωσε την εντολή να προσσεγγίσουν στο Βιετνάμ αυτή την περίοδο.

Kimon

Σωστή η κίνηση του Ναυτικού, οκ υπάρχει πρόβλημα στο προσωπικό αλλά δεν μπορείς να διαρρέεις προς τον τύπο του τι συμβαίνει με το πλήρωμα σου, φέρνοντας το ναυτικό προ τετελεσμένων. Ας έκανε την διαδικασία σωστά όπως ορίζουν οι νόμοι και οι κανονισμοί του ναυτικού και αν δεν είχε τα αποτελέσματα τότε ας έκανε τα υπόλοιπα, αλλά δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακάμπτει την ιεραρχία. Σε όλες τις χώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ιεραρχία και δεν μπορεί ο κάθε ένας να φέρεται με τέτοιο τρόπο!!

Steve

Προφανώς θα είχε ενημερώσει πιο πάνω και μόλις δεν θα είδε ανταπόκριση προτίμησε να το διαρρεύσει από το να πεταει τους νεκρούς στο νερό όπως λέει και φίλος πιο κάτω… η πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται άλλωστε και απο τον Τραμπ…

Kimon

https://www.thedrive.com/the-war-zone/32871/navy-sacks-carrier-captain-pulls-another-carrier-off-station-over-covid-19-concerns

Προφανώς και καλά έκανε το ναυτικό , δείτε λίγο το παραπάνω άρθρο και μετά βγάλτε τα συμπεράσματά σας..
Πέρα από την παράκαμψη της ιεραρχίας ο κυβερνήτης έβγαλε προς πολλούς παραλήπτες μαζί με το αρχηγείο του στόλου, κρισιμες λεπτομέρειες για ένα στρατηγικό πλοιο όπως ένα αεροπλανοφόρο και τις διαθεσιμότητες του. Δεν πρόκειται απλά για ένα αντιτορπιλικό αλλά μια πλωτή βάση ..

SAAB

Από το άρθρο δεν προκύπτει ότι ευθύνεται για την διαρροή, ούτε για παράκαμψη ιεραρχίας. Αυθαίρετα του καταλογίζεται. Από την στιγμή που έλαβε αρνητική απάντηση προταρχικά, λόγω του επείγοντως αιτήθηκε από όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποφευχθεί η τραγωδία. Η βόμβα έσκασε στα χέρια του και ότι και να γινόταν θα την “πλήρωνε”. Προτίμησε να σώσει το πλήρωμά του από το να δεχθεί το συνωμοσιολογικό πνεύμα των δηλώσεων Τραμπ περί κορονοϊού (ο οποίος τα μάζεψε μετά). Αυτό που θα γράψω είναι βαρή αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Αυθαίρετα με το γνωστό ένστολο κομπλεξικό στιλ (παντού το ίδιο δυστυχώς),… Read more »

AESA

https://www.poetryfoundation.org/poems/45319/the-charge-of-the-light-brigade

Υπακούς ακόμα και στο λάθος.

Spyros

Όχι. Ο αξιωματικός είναι για να παίρνει πρωτοβουλίες. Αυτή είναι η βασική του διαφορά από τον υπαξιωματικό, που πρέπει να οργανώνει τους άντρες του και να εκτελεί εντολές.

Το charge of the light brigade είναι είναι από τα χειρότερα παραδείγματα παγκοσμίως της απολύτως άσκοπης κατασπατάλησης ζωής, λόγω της αποτυχίας των αξιωματικών να αντικρούσουν μια καταφανώς λανθασμένη εντολή. Το ότι το έκαναν στην κεφαλή της εφόδου τους τιμά, αλλά δεν αλλάζει το ότι έκαναν λάθος.

Panos71

Υπάκουσε εσύ στο λάθος και άσε τους άλλους να ζήσουν με καθαρή συνείδηση και με τις επιπτώσεις που τους αναλογούν!
Αυτός που πήρε την απόφαση για το πλήρωμα του, κάτι μου λέει ότι σαν μάγκας και ασίκης δέχτηκε και τις επιπτώσεις.
Και μπράβο του μεγάλο.

chriss8

Θεωρείτε πλήγμα για κάθε οργανισμό, ειδικά στρατιωτικό, όταν βγαίνουν τα άπλυτα του στην φόρα. Εφόσον εδώ δεν έπαιζε κανένα θέμα μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας, έπρεπε ένας ηγέτης να πολεμήσει τον μ*…. με κάθε μέσο που του δίνεται. Ο σκοπός ήταν ιερός. Με βάση τις στατιστικές θα είχε “μόνο” 4-5 νεκρούς, λόγω ηλικίας του πληρώματος. Αλλά θα είχε και άλλους 200 που για να ζήσουν θα έπρεπε να διασωληνωθούν. Με άγνωστα κουσούρια για την μελλοντική τους υγεία. Και άγνωστο αν θα προλαβαίνανε να σωθούνε εάν το πλησιέστερο νοσοκομείο ήταν 1000 ΝΜ μακρυά. Συνειδητά λοιπόν ο τύπος διάλεξε να χάσει την καριέρα… Read more »

Kimon

Οποίο και είναι το πρόβλημα με τα άπλυτα ( στο οποίο θα συμφωνήσω εν μέρει) , το βασικότερο είναι ότι δεν είναι ένα απλό πλοίο πολεμικό που απλά το έβγαλε ανορθόδοξα εκτός μάχης ο κυβερνήτης του, είναι μια πλωτή βάση χρήσιμη για την πολεμική ικανότητα του ναυτικού και δεν δύναται κανένας να παίρνει αποφάσεις τέτοιες με όποια μέσα πιστεύει καλύτερα. Και όλοι οι αξιωματικοί/υπαξιωματικοί/ναύτες που κατατάσσονται στο αμερικάνικο ναυτικό και δη σε ένα αεροπλανοφόρο γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό!

chriss8

Δεν το έβγαλε εκτός μάχης γιατί δεν είναι καν σε περίοδο κρίσης. Επίσης αν δοθεί κανένας συναγερμός, την άλλη μέρα απλά θα καταπλέει σε πλήρη ετοιμότητα.

Και δεν το έβγαλε αυτός. Το έβγαλαν οι πολλοί παραλήπτες. Απλά αυτό δεν άρεσε στους άμεσα προϊστάμενους του!

Kimon

Σίγουρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο να βγει σε μια μέρα ένα αεροπλανοφόρο σε επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται επίπονη προετοιμασία ώστε να είναι ετοιμοπόλεμο μετά από πολλές ετοιμασίες και ασκήσεις ώστε να δεθεί το πλήρωμα και να λειτουργεί ως ομάδα και σίγουρα δεν βγαίνει σε επιχειρήσεις την επόμενη της έκδοσης της διαταγής. Συμφωνώ κι εγώ ότι δεν την έβγαλε ο κυβερνήτης την επιστολή προς τα έξω αλλά με το να την αποστείλει σε τόσους έβγαλε προς τα έξω, έστω και έμμεσα, κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαθεσιμότητες σε αεροσκάφη και μέσα. Από εκεί και πέρα οφείλω κι εγώ να… Read more »

chriss8

Kimon Kimon Δεν χρειάζονται αυτά που λες. Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου είναι στο νησί, κοντά στο πλοίο. Το ίδιο πλήρωμα που υπηρετούσε και ασκούνταν έως προχθές. Δεν αποστρατεύτηκαν ούτε μετατέθηκαν. Μπήκαν σε περιορισμό στο νησί, αντί στο πλοίο, όπου η υγεία τους κινδύνευε πολύ περισσότερο. Μόνο ο κυβερνήτης άλλαξε

Skywalker

Το ναυτικό πρώτα θα έπρεπε να ερευνούσε την αλήθεια και να ψάξει για το βαθύ λαρύγγι. Αλλά η ηγεσία ποτέ δεν κάνει λάθος. Η εμφάνισή της αναφοράς στον τύπο δεν σημαίνει πως το έκανε ο κυβερνήτης.

Skywalker

Επειδή χρησιμοποίησα τον όρο βαθύ λαρύγγι ξεκαθαρίζω πως δεν έχει καμιά σχέση με την γνωστή ταινία. Η έκφραση «βαθύ λαρύγγι» καθιερώθηκε το 1972, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Τότε κάποιος βαθύς γνώστης του σκανδάλου τα είπε όλα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» Γούντγουορντ και Μπερνστάιν, προκαλώντας σάλο και οδηγώντας σε πτώση τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Εκείνο το «βαθύ λαρύγγι» έμεινε άγνωστο για 30 ολόκληρα χρόνια. Αποκαλύφθηκε λίγο πριν πεθάνει ότι ήταν ο υποδιευθυντής του FBI Μαρκ Φελτ. Ποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα:
https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4530120/o-praktoras-poy-emeine-stin-istoria-os-to-vathy-la

extb2b

Ο Άνθρωπος είναι ΗΡΩΑΣ έβαλε το καλό του πληρώματος πάνω απο την καριέρα του .
το πλοίο είναι σε αποστολή ρουτίνας και όχι σε κάποια πολεμική αποστολή .
σε μια εβδομάδα θα είχε το 80% του πληρώματος θετικούς στον ιό και θα πετούσε στην θάλασσα κάθε μέρα καμιά 20 ναύτες νεκρούς. Τότε θα έπαιρνε και παράσημο ανδρείας για την σωστή άσκηση τον καθηκόντων του .
Το μόνο πρόβλημα θα το είχε το πρωί όταν θα έπλενε το πρόσωπο του και θα κοιτούσε στον καθρέπτη

AESA

Αποστολή ρουτίνας σε αεροπλανοφόρο δεν υπάρχει. Είναι ανά πάσα στιγμή εκτός Norfolk σε κατάσταση πολέμου. Αν αύριο πρωί με 2 αεροπλανοφόρα εκτός κάνει ένα μπραφ ο Κιμ στην Νότια Κορέα τι θα του πουν συγνώμη είμαστε σε αποστολή ρουτίνας; Που ζείτε; Αναλογιστείτε για τι πλοίο μιλάμε και τι δύναμη πυρός έχει;

chriss8

Εάν κάνει ντου ο Κιμ, χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι από πριν (σχεδόν αδύνατο), το αεροπλανοφόρο το πολύ να αργήσει 2-3 παραπάνω μέρες να εμπλακεί. Για αυτό έχουν οι Αμερικάνοι κανονική παρουσία σε Κορέα και Ιαπωνία. Δεν τους καίει απόλυτα το αεροπλανοφόρο. Αυτό κάνει προβολή ισχύος στην περιοχή. Υπενθυμίζει σε κάθε τρελό δικτάτορα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τον βομβαρδίσουν σχεδόν αμέσως.

AESA

Να σου επισημάνω απλά πως με τις παρούσες συνθήκες και την παραδοχή της ανεξέλεγκτης επιδημίας, δεν μπορεί να καταστεί επιχειρησιακό ούτε σε 2 μήνες. Δεν μπορεί να βρεθεί καθαρό πλήρωμα 5000. Οπότε είναι άχρηστο και με όλα τα αεροσκάφη επάνω του, η λεγόμενη sitting duck και με συντεταγμένες. Τι έγινε οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τους εχθρούς τους τόσο πολύ;

chriss8

Οι ΗΠΑ δεν απειλούνται άμεσα από κανέναν. Έχουν 40:1 τον δεύτερο σε ισχύ. Αν κάποιος πει να χτυπήσει ένα ακίνητο αεροπλανοφόρο θα βρει άλλα 20 διαθέσιμα να εξαφανίσουν τον πολιτισμό του.

Τέλος λες. «Δεν μπορεί να βρεθεί καθαρό πλήρωμα 5000.»
Τα 3/4 του πληρώματος είναι σε καραντίνα στο νησί. Δίπλα. Το 1/4 το κρατάει σε λειτουργία. Εάν πιστεύεις ότι αυτά τα 3/4 είναι άχρηστα γιατί μπορεί να αρρωστήσει ένα τμήμα στην καραντίνα, πώς θα ήταν πιο χρήσιμα εάν αρρώσταιναν πάνω στο πλοίο, κολλώντας ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του πληρώματος;

x-m

https://imgur.com/a/kNJ6Kb8

Η στατιστική μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνει σε καμιά περίπτωση τα νούμερα που αναφέρετε ως πιθανά θύματα.

x-m

https://imgur.com/a/kNJ6Kb8

Πως προκύπτει το 20 νεκροί τη μέρα;

ShadowMan

γιατι 2 πχ την ημέρα θα ηταν αποδεκτό νουμερο σε περιοδο μη εντονης πολεμικής δραστηριοτητας?

x-m

Αποδεκτό νούμερο είναι το μηδέν (0). Διαφωνώ με το 20 νεκροί τη μέρα , την ώρα που, στατιστικά, αν νοσούσε όλο το πλήρωμα τα συνολικά θύματα δεν θα ήταν 20.

Skywalker

Η ιστορία του κυβερνήτη μου θυμίζει την ιστορία του ταξίαρχου, και πιλότου Μπίλι Μίτσελ. Σε ασκήσεις το 1921 απέδειξε την τρωτότητα των θωρηκτών απέναντι στα αεροπλάνο. Πέρασε από στρατοδικείο. Η αιτία της δικής ήταν ότι αμφισβήτησε την υπάρχουσα άποψη της τότε στρατηγικής. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι η αλήθεια ή το λάθος των κατηγοριών του Mitchell είναι άσχετες με την κατηγορία και στις 17 Δεκεμβρίου 1925 τον βρήκε «ένοχο όλων των προδιαγραφών και της κατηγορίας». Το δικαστήριο τον ανέστειλε από ενεργό καθήκον για πέντε χρόνια χωρίς αμοιβή, την οποία ο πρόεδρος Coolidge τροποποίησε αργότερα στο μισό. Η απόφαση των στρατηγών… Read more »

chriss8

Ακριβώς το ίδιο αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Εξαιρετική ιστορία. Δεν την ήξερα. Ευχαριστώ Skywalker. Ελπίζω να μην είσαι η Ray….

Skywalker

Δεν έχω καμιά σχέση με την Ray. Οι δυο ιστορίες έχουν το εξής κοινό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σοφία της ηγεσίας. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητεί. Είδα σε βίντεο χθες πόσο τον τίμησε το πλήρωμα του κατά την αποχώρηση. Ηλεκτρονικός μηχανικός με αρκετές γνώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων που παραδόξως μου αρέσει και η ιστορία. Καμιά φορά γράφω εδώ γιατί βλέπω απόψεις που από ευγένεια δεν τις χαρακτηρίζω

Skywalker

Διυκρίνηση. Πολεμικών ποίων.

Nikolaos

Ο θεμελιωτής της στρατηγικής αεροπορίας … Ένας άνθρωπος που στην στρατιωτική σκέψη έχει μια θέση δίπλα στους Douhet, Liddell-Hart, Guderian, Boyd … Είναι η μοίρα των πρωτοπόρων να διώκονται. Είναι οι άνδρες με την ακλόνητη θέληση να κάνουν το σωστό. Αξίζει να διαβάσει κάποιος τη βιογραφία του Boyd, τις διώξεις που υπέστη εντός της USAF, τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε η οικογένεια του, το εύρος των προσωπικοτήτων με τις οποίες αλληλογραφούσε … Κρίμα που δεν ζει, να καμαρώσει το πνευματικό του τέκνο, το F-16, να πλησιάζει τις 5000 μονάδες παραγωγής, και να παραμένει σε παραγωγή 46 χρόνια μετά την… Read more »

P-S

Nikolaos Nikolaos Νόμιζα ότι το πνευματικό τέκνο του Boyd ήταν το F-15 😮 ή θεωρούσε περιττό βάρος το ρανταρ διαμέτρου 1μ. και τους Sparrow;

Nikolaos

Και το F-15, αναμφίβολα. Αλλά αλλού χτυπούσε η καρδιά της Μαφίας 🙂 …

gerskla

Ο Sun Tzu εγραψε καποτε:Regard your soldiers as your children, and they will follow you into the deepest valleys; look on them as your own beloved sons, and they will stand by you even unto death.

Stratilatis

Επιεικώς απαράδεκτη η στάση του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου και όχι μόνο απόταξη λόγω ανικανότητας αλλά και φυλάκιση σε ΣΦ λόγω των άλλων κατηγοριών θα έπρεπε να του επιβληθεί. Ήταν ανίκανος να διαχειριστεί μία επιδημία στο καράβι του και να επιβάλει καραντίνα. Τζάμπα τόσα μαθήματα στη σχολή ανωτέρων και ανωτάτων. Και πριν αρχίσετε τα περι ασφάλειας προσωπικού του και άλλες τέτοιες δακρύβρεχτες ιστορίες. Πρώτον μιλάμε για αεροπλανοφόρο και όχι για κουφή στο Αιγαίο. Με 30 κρεββάτια νοσηλείας και 5 κρεββάτια εντατικής (στην Αθήνα έχουμε λιγότερα ανα 10.000 κατοίκους). Τί παραπάνω θα του προσέφερε ο ελλιμενισμός; Δεύτερον θα λέγατε το ίδιο αν… Read more »

chriss8

Στην Ορεστιάδα όχι. Στο Άργος Ορεστικό ίσως

Nikolaos

Συγγνώμη, αλλά η κρίση σας που περιέχεται στη φράση “Πρώτον μιλάμε για αεροπλανοφόρο και όχι για κουφή στο Αιγαίο. Με 30 κρεββάτια νοσηλείας και 5 κρεββάτια εντατικής (στην Αθήνα έχουμε λιγότερα ανα 10.000 κατοίκους). Τί παραπάνω θα του προσέφερε ο ελλιμενισμός;” πώς ακριβώς εναρμονίζεται με τα όσα πολύτιμα και καλώς τεκμηριωμένα μας έχετε εισφέρει σε εκτενή σχόλια σας για τον κορωνοϊό; Δίδεται στον επιμελή παρατηρητή η εντύπωση ότι δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα … Από τη μια μιλάμε (μιλάτε, για την ακρίβεια) για κάτι άκρως μολυσματικό, που φέρεται να επιβιώνει για μέρες σε επιφάνειες και για ώρες… Read more »

Stratilatis

Νικόλαε το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το καράβι σαν κλειστό σύστημα, είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί. Ειδικά αν έχει τις δυνατότητες ενός αεροπλανοφόρου, με κρεβάτια ΜΕΘ, με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ειδικό να ανταπεξέλθει σε αεροπορικό ατύχημα στο κατάστρωμά του, και επιπλέον χώρους να δημιουργήσεις επιπλέον περιβάλοντα νοσηλείας. Επιπλέον το αεροπλανοφόρο και άλλα πολεμικά πλοία έχουν περιοχές αρνητικής πίεσης, Πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας και ότι αιωρούμενο σωματίδιο υπάρχει σε αυτόν αδειάζει τρείς φορές το λεπτό σε αυτούς τους χώρους. Τώρα για τον ιό και τι είχα γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση. Η φυσική απομόνωση γίνεται για να παίξουμε κατενάντσιο. Από… Read more »

Stratilatis

Και επειδή δεν μπορώ να κάνω edit στο κείμενο, Το αεροπλανοφόρο αυτό, λόγω του ότι είχε τα κρούσματα δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από υγιές πλήρωμα που δεν έχει περάσει τον ιό για δύο μήνες. λόγω του ότι οι επιφάνειες του θα είναι μολυσμένες για δύο μήνες από τον ιό.
Συνεπώς η απόφαση ελλιμενισμού, έβγαλε BLR ένα ολόκληρό αεροπλανοφόρο για δύο μήνες.

Skywalker

Καμία διαφορά από την θεωρία της αγέλης για την καταπολέμηση της επιδημίας. Δεν χρειάζεσαι κριτική..

Jolly_Roger

@ Stratilatis,

Επιβιώνει ο ιός για χρονικό διάστημα 2 μηνών σε επιφάνειες (εκτός οργανισμού ξενιστή);

Nikolaos

Αγαπητέ Κωνσταντίνε, σ’ ευχαριστώ για τον κόπο σου να καταθέσεις όλες αυτές τις σημαντικές πληροφορίες. Μένω βέβαια με την απορία, πώς με νοσηρότητα 70% και ανάγκη νοσηλείας (κατά συνθήκην θα το πω) 10%, δηλαδή 350 ανδρών, δεν θα είχαμε τεράστιο αριθμό νεκρών με τις 30 κλίνες του νοσοκομείου του αεροπλανοφόρου και τις 5 κλίνες ΜΕΘ. Με δεδομένη την προφανώς καλπάζουσα και ταυτόχρονη μόλυνση όλων αυτών, που κοιμούνται ανά 6 σε 9 τετραγωνικά μέτρα, και εργάζονται σε συνεργεία σε στενό χώρο. Επίσης μένω με την απορία: Στις μελέτες που είχες επικαλεσθεί σε προηγούμενο εκτενές σχόλιο σου ο ιός εφέρετο να επιβιώνει… Read more »

Stratilatis

Φίλε Νικόλαε, Έχω τρεις μέρες εκτός, πρίν ξαναμπώ για άλλα για άλλα 3 εικοσιτετράωρα στο νοσοκομείο για να συνεχίσω την μάχη με τον ιό, και με βάζεις να μιλάω πάλι για τον ιό, αλλά χαλάλι σου. Ο υγειονομικός αξιωματικός, όπως μας είχαν εξηγήσει στην εκπαίδευση πριν πολλά πολλά χρόνια, δεν βρίσκεται για να δίνει ελεύθερος αρβυλών και υπηρεσίας σε μία μονάδα, αλλά να περιλαμβάνει τα δεδομένα των υγειονομικών κινδύνων κατά τη διάρκεια της αποστολής και να προσαρμόζει τα σχέδια της αποστολής ανάλογα με το τί θα αντιμετωπίσει. Ποτέ δεν έχει δικίωμα να προτείνει ακύρωση της αποστολής. Γιατί το λέω αυτό.… Read more »

AESA

Για την απολύμανση δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούν να ανεβάσουν την θερμοκρασία διαμερισμάτων (έχουν εξαιρετικά στεγανά) του πλοίου στους 45 βαθμούς και να μειώνουν την υγρασία στο ελάχιστο για μερικές ώρες και να απολυμάνουν φυσικά τον χώρο. Τρόποι χιλιάδες. Βούληση μηδενική. Το ζήτημα είναι όπως πολύ σωστά είπες είναι ότι θα πρέπει να πείσεις το πλήρωμα να μπει.

AESA

Σημαντικό να αναφέρουμε πως με τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει μπορεί να μεταφέρει βαριά νοσούντες ή μολυσμένους εκτός πλοίου. Να ζητήσει κιτ και να κάνει εξετάσεις τάχιστα σε όλο το προσωπικό του. Να απομονώσει τις ζωτικές για το πλοίο ειδικότητες, να κάνει κάτι στην τελική να το παλέψει. Ο τύπος τα παράτησε έχοντας διαβάσει λάθος τις στατιστικές. Γιατί έδεσε στο Βιετνάμ ενώ γνώριζε ότι ήταν περιοχή υψηλού κινδύνου; Γιατί δεν έγραψε τότε στην ιεραρχία; Που προστάτεψε ολόκληρο τον στόλο του. Τώρα έδεσε σαν μάγκας στο Γκουάμ και η υπόλοιπη αρμάδα θα πνίγεται για να τον προστατέψει.

chriss8

Ρε συ. Ποια αρμάδα πνίγεται;

Και για να κρατάμε τις αναλογίες. Είναι σαν να λες ότι η Τουρκία δεν αποσύρει προσωρινά ένα τάγμα στον Έβρο (από τα 2 σώματα στρατού) γιατί κινδυνεύει να δεχθεί αιφνιδιαστική επίθεση από τις δυο ελληνικές μεραρχιές.

Το πιο πιθανό είναι, αυτοί που αρχικά είπαν το όχι, να πάρουν κάθε άσχετο και δαπανηρό μέτρο για να δικαιολογήσουν την ανικανότητα τους.

AESA

Μου φαίνεται πως κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Που είναι το υπόλοιπο battle group; Έδεσε κάπου; Όχι γιατί με δεμένο το αεροπλανοφόρο περιπολούν σαν τους τρελούς για να το προστατέψουν. Η τουρκία απέσυρε μερικά άρματα για την Συρία και γέμισε τον Έβρο με μετανάστες για να σιγουρευτεί πως το αποδυναμωμένο τμήμα της δεν είναι εκτεθειμένο σε δική μας επίθεση. Η στρατιωτική λογική είναι μία και δεν παίζει ρόλο πόσο ισχυρός είσαι.

chriss8

 AESA AX! Θα με σκάσεις σήμερα! Το battle group (προφανώς) είναι στην περιοχή και περιπολεί. Έχει ανοιχτά τα AEGIS, έχει το απαραίτητο προσωπικό στην γέφυρα. Εάν σκάσει μύτη κανένας ICBM (κουβέντα να γίνεται), θα εκτοξεύσουν τους SM-3 που απαιτούνται. Business as usual. Το ίδιο κάνανε και πριν. Το ίδιο κάνουν και τώρα. Αν δεν έχουν κρούσματα, συνεχίζουν. Η θέση του αεροπλανοφόρου είναι πάντα γνωστή στους κύριους παίχτες της περιοχής. Έχουν τα μέσα. Δεν κρύβονται πλέον ομάδες αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικό, όπως γινόταν στον ΒΠΠ. ” γέμισε τον Έβρο με μετανάστες για να σιγουρευτεί πως το αποδυναμωμένο τμήμα της δεν είναι εκτεθειμένο… Read more »

AESA

Το σενάριο δεν είναι φαντασίας, είναι η μόνη λογική εξήγηση για την πράξη. Γιατί τώρα; Τους τελείωσαν τα φουσκωτά; Πριν από κάθε κίνηση θα πρέπει να εξετάζεις ακόμα και τα πιο τρελά σενάρια. Τρελό να επιτεθούμε αλλά υπαρκτό σενάριο. Πόσες φορές δεν ακούστηκε η άποψη στο forum μετά την αποδυνάμωση του τουρκικού έβρου; Λες να το σκεφτήκαμε μόνο εμείς; Το ζήτημα είναι πως με πραγματικά δεδομένα ο Covid19 σταματά ένα αεροπλανοφόρο. Αυτό πλέον το γνωρίζουν όλοι. Δεν γνωρίζω αν έγινε επίτηδες ή όχι το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Ένας ιός που η Κίνα αντιμετώπισε μόνο σε μια επαρχία της… Read more »

Nikolaos

Αγαπητέ Κωνσταντίνε, ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου και εύχομαι καλή δύναμη στα καθήκοντά σου. Καταλαβαίνω ότι σε πολλά ερωτήματα δεν υπάρχουν μονοσήμαντες απαντήσεις, όπως άλλωστε και στη δική μου επιστήμη δεν υπάρχει κατ’ ανάγκη μία μόνο ερμηνεία ενός κανόνος δικαίου, και μάλιστα είναι δυνατόν οι πλείονες αποκλίνουσες ερμηνείες να έχουν ακολουθήσει όλες δόκιμη μεθοδολογία. Το ζήτημα της απόφασης (που κατ’ αποτέλεσμα πάντως δεν αμφισβητείται, δεν είδα ο νέος Πλοίαρχος να αποπλέει, αφήνοντας ίσως κάποιους ασθενείς έξω) θα κρινόταν βεβαίως, σε τελική ανάλυση, είτε σε δίκη κατά του Κρόζιερ για εγκλήματα του ΣΠΚ ή (αν ήταν διαφορετική) σε δίκη αστικής… Read more »

Stratilatis

Φίλε Νίκο, Πρώτον αφήνεις να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει δικαστήριο. Σαφώς και θα γίνει. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε το αποτέλεσμα αν ενδιαφέρει η κατάληξή του. Επίσης πλοίαρχος δεν υπάρχει ακόμα, Όπως και πλήρωμα. Διοικητικά καθήκοντα έχει ο δεύτερος τη τάξη Αξιωματικός, ο οποίος δεν μπορεί να καταπλεύσει το πλοίο με το υπάρχον πλήρωμα. Δεύτερον τα νομικά σου επιχειρήματα έχουν πρόβλημα, λόγω πολλών παραδοχών που δεν ισχυουν στην συγκεκριμένη περίπτωση διότι. α) Η πλεύσιμη υπηρεσία στο ναυτικό, όπως η υπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις, θεωρείται πολεμική επιχείρηση και ο κανονισμός ισχύει με τις διατάξεις του εν πολέμω και… Read more »

Nikolaos

Αγαπητέ μου φίλε, Επειδή και ο ίδιος, ως ιατρός, είσαι στο μάτι του κυκλώνα … Επειδή και ο ίδιος έχω παρακολουθήσει, ως μέλος του επιτελείου υπεράσπισης (δεν είμαι ποινικολόγος, αλλά έχω μια εξοικείωση με τα ιατρικά θέματα και ιδίως με τον έλεγχο της μεθοδολογίας και της τεκμηρίωσης των πορισμάτων, ως ερευνητής πανεπιστημιακός δάσκαλος στο αντικείμενό μου …) υποθέσεις αρίστων ιατρών να διασύρονται αναίτια για θανάτους με τους οποίους οι ιατρικές τους πράξεις δεν έχουν την παραμικρή αιτιώδη συνάφεια, επειδή α) ένας από τους συνήθεις υπόπτους συναδέλφους μου έπεισε χήρες ότι μπορούν να βγάλουν άκοπα χρήματα με μια εργολαβία δίκης, β)… Read more »

Nikolaos

Μου αρέσει που έχουμε αποφασίσει κιόλας ποιος το διέρρευσε προς τα έξω. Αν αυτή η λουλού με το πορτοκαλί μαλλί (για να είναι ασορτί με τον αφέντη της), ο πρώην λογιστάκος της PWC Υπουργός Ναυτικών, είχε το ανάστημα ας ζητούσε την παραπομπή του στο Ναυτοδικείο. Εκεί να δούμε τι θα γινόταν. Γιατί εκεί βέβαια θα είχε υπεράσπιση και θα είχε βήμα ο Πλοίαρχος, αντί να υφίσταται δολοφονία χαρακτήρος. Ο κατηγορούμενος γίνεται κατήγορος. Μιλάμε μια ζωή για στρατιωτικά θέματα σε αυτό το φόρουμ και (κάνουμε ότι) δεν καταλαβαίνουμε πως η ηγεσία είναι το ήμισυ του παντός. Κάνουμε ότι δεν βλέπουμε πώς… Read more »

Stratilatis

Κατ’αρχήν του έγινε απλή αφαίρεση καθηκόντων. Του αφαιρέθηκε η διοικηση, τίποτα το σοβαρο. Απλή διοικητική πράξη που γίνεται από τον ανώτερο σχηματισμό. Το αν παραπέμφθηκε σε Ναυτοδικείο ή όχι δεν το γνωρίζουμε και το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Και η παραπομπή σε Ναυτοδικείο δεν γίνεται εντός 24 ωρών αλλά θα το δούμε στη συνέχεια. Τα υπόλοιπα είναι περιττες δικαιολογίες, που κάπου έχουν χάσει την μπάλα. Δεν μπορεί να διακομίζαμε ασθενείς με ‘Εμπολα σε αεροπλανοφόρα λόγω των δυνατοτήτων τους για να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά και αυτός θέλει να ελλιμενιστεί για ένα ιό, γιατί? Και σου το λέω εν γνώση… Read more »

chikichiki

Κατά κοινή ομολογία στις ΗΠΑ η καριέρα του εν λόγω θεωρείται πλέον τελειωμένη.

Yiorgos

 Stratilatis Αγαπητέ Στρατιλατη, Θα διαφωνήσω με το ότι η απαλλαγή καθηκόντων διοίκησης δεν θα έχει επιπτώσεις στον Πλοίαρχο Κροζιερ. Η σταδιοδρομία του θα τελειώσει σε αυτό τον βαθμό εάν ο υπουργός Άμυνας κρίνει ότι έχει επιτελέσει τα καθήκοντα του βαθμού του Πλοιάρχου σε ικανοποιητικό επίπεδο και με τιμή. Ειδάλλως θα πάρει σύνταξη στον βαθμό που ο Υπουργός Άμυνας θα κρίνει ότι έχει εκτελέσει ικανοποιητικα τα καθήκοντά του. Οπότε υπάρχει η περίπτωση να αποστρατευτει με τον βαθμό του Αντιπλοιαρχου. Η διαφορά στην σύνταξη (πάνω στο μέσο όρο των 3 τελευταίων ετών του βασικού μισθού επί 70% λόγω 28 χρόνων υπηρεσίας) μεταξύ… Read more »

chriss8

Yiorgos Yiorgos Προφανώς και δεν μπορείς, γιατί υπηρετείς σε αυτές τις ΕΔ. Όταν αποστρατευτείς με το καλό και με υγεία, έλα Ελλάδα. κερνάω τσιπουράκι για να μας αναλύσεις τα πάντα 🙂

Yiorgos

chriss8 chriss8
Αγαπητέ Chriss8, είχα πλάνο να έρθω οικογενειακός στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι για να δω τον πατέρα μου (έκλεισε τα 80) και για διακοπές, αλλά η όλη κατάσταση δεν το επιτρέπει. Ισως του χρόνου μίας και θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι μού στο στράτευμα πριν πάρω σύνταξη στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Looking forward towards the after the Army life. (28 χρόνια).

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Stratilatis

Φίλε Γιώργο. Δεν διαφωνώ σε αυτό που λές. Αυτό που λέω και ίσως το εκφράζω λάθος, είναι απάντηση στο σχόλιο του νίκου ότι δεν του κάναν στρατοδικείο για να υπερασπιστεί την θέση του και του σπιλώσαν την εικόνα ύπουλα. Προσπαθώ ότι δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας αλλά είναι ο καταράκτης των ποινών ( disciplinary waterfall) Αρχικά ο προιστάμενος σχηματισμός σου αναστέλει την διοικηση, μετά σε παραπέμπει σε υπερκείμενο κλιμάκιο για κρίση και ποινή. Το Στρατοδικείο ο κυβερνήτης δεν το γλιτώνει. Όπως και την κρίση από τον Secretary of Defence. Αλλά θα γίνει σε δεύτερο χρόνο στο μέλλον. Ίσως τότε I… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ Στρατιλατη  Stratilatis Αυτή η ιστορία έχει ακόμα δρόμο μιας και έχουν μπλεχτεί βουλευτές και ζητούν να γίνει έρευνα για το τι έγινε. Το Ναυτικό ήδη κάνει την δική του έρευνα. Στο τέλος θα μάθουμε τι έγινε και τότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Στο Στρατό εδώ λεμε “Mission first, People always” και λέμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε. Οπότε με αυτή την διχοτομία και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας μπορεί να βγάλει την απόφασή του. Όσο για το συγκεκριμένο θέμα, λίγο παρακάτω έχω δώσει δύο σύνδεσμους οι οποίοι δίνουν ορισμένες… Read more »

chikichiki

Κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Αν θυμάμαι καλά την αλληλουχία των γεγονότων, το αμερικανικό ΠΝ δεν του άφησε πολλές επιλογές. Και καμία δεν θα είχε καλή κατάληξη για τον ίδιο (ακόμη κι αν γλύτωνε τον ιό, κάτι μου λέει ότι με εκατοντάδες ή χιλιάδες κρούσματα και επιπλέον πιθανούς θανάτους θα γινόταν με ευκολία αποδιοπομπαίος τράγος).

x-m

Ο κυβερνήτης πολεμικού πλοίου δεν μπορεί να στέλνει επιστολές στον Τύπο. Υπάρχει ιεραρχία. Διαφωνείς, παραιτείσαι.
Συν το γεγονός ότι αποτέλεσμα του αιτήματος του είναι να κατέβουν σε ένα νησί με 170000 άτομα αλλά 4000. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα σ’αυτό ,γιατί η κυβέρνηση μας έχει απαγορεύσει τις μετακινήσεις προς τα νησιά ; ❓

chriss8

Αυτό θα το έκανε ένας γραφειοκράτης. Παραπονέθηκα, δεν με ακούσαν. Είμαι καθαρός. Εδώ έχουμε περίπτωση που μπαίνει κάποιος μπροστά για το γενικότερο καλό

Και ας μην θεοποιούμε την ιεραρχία. Αυτή υπάρχει για την κανονικότητα. Άνθρωποι είναι και αυτοί με πάθη και αδυναμίες. Ακόμα και στην ελληνική στρατιωτική ιστορία έχουμε πολλά παραδείγματα που η υπέρβαση της έφερε νίκες, ενώ η εμμονή σε αυτή, συμφορές.

ΥΓ: συμφωνώ με τον Νικόλα. Δεν ξέρουμε αν την διαρροή την έκανε ο κυβερνήτης, ή κάποιος ενδιάμεσος ( ή ανώτερος), που σιχάθηκε την ανικανότητα κάποιων decision maker.

ShadowMan

φανταζομαι δεν θα κατεβαιναν για τουρισμό, εχουν την πειθαρχία να μεινουν σε καποια μορφή καραντίνας απο τον υπολοιπο πλυθησμό αλλά και μεταξύ τους. Στην αναγκη βαλτους 2 βδομαδες σε σκηνάκια σε μια παραλια να ξεμπερδευουν και αν εντωμεταξυ επιτεθει ο πουτιν στην αμερική βαντους παλι μεσα να φυγουν και οτι γινει

Skywalker

Εσύ που ξέρεις ότι την αναφορά την έστειλε στον τύπο? Θα μπορούσε οποιοσδήποτε να ήταν το βαθύ λαρύγγξ. Έχεις ακούσει για το βαθύ λαρύγγι? Η έκφραση «βαθύ λαρύγγι» καθιερώθηκε το 1972, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Τότε κάποιος βαθύς γνώστης του σκανδάλου τα είπε όλα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» Γούντγουορντ και Μπερνστάιν, προκαλώντας σάλο και οδηγώντας σε πτώση τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Εκείνο το «βαθύ λαρύγγι» έμεινε άγνωστο για 30 ολόκληρα χρόνια. Αποκαλύφθηκε λίγο πριν πεθάνει ότι ήταν ο υποδιευθυντής του FBI Μαρκ Φελτ.

gerskla
chriss8

Εξαιρετικό βίντεο. Πόση δικαίωση για αυτό τον άνθρωπο! Αυτοί οι ναύτες θα πολεμούσαν παντού για τέτοιο κυβερνήτη!

Από το tweet που παρέθεσες:

We’re seeing such a large schism emerge in the military that it isn’t even hidden anymore. There are the careerists trying to kill their soldiers for a star or a bird and then there are the actual soldiers and sailors. This is a cultural issue.

Nikolaos

“careerists trying to kill their soldiers for a star or a bird”. Μιλάμε για χαρτογιακάδες του κερατά, που θυμίζουν Βιετνάμ, όταν λόγω έλλειψης βομβών έστελναν Φάντομ και -105 στο Βορρά με δύο ή τρεις βόμβες το καθένα, για να εμφανίσουν σκορ εξόδων αεροσκαφών! Χωρίς αποτέλεσμα, αλλά με διακινδύνευση αεροσκαφών που κόστιζε το καθένα όσο δέκα Μιγκ και ζωών ιπταμένων (να κλείσεις τις κατά τον κανονισμό 100 αποστολές στο Βορρά με F-105 ήταν λιγότερο πιθανό από ότι με B-17 πάνω από τη Γερμανία το 1943 …). Ή, αποστολή 50 α/φ στο Ανόι για να χτυπηθεί, με προσωπική εντολή Προέδρου Τζόνσον, ΜακΝαμάρα… Read more »

Dakota

Νομίζω πως περίπου 4.000 ναύτες έχουν διαφορετική άποψη για τον καπετάνιο τους από ότι οι ανώτεροι του.

AESA

Να βάλει υποψηφιότητα να τον ψηφίσουν για αρχηγό στόλου των ΗΠΑ !!!

chikichiki

Για να κάνουμε πάντως και το δικηγόρο του διαβόλου, αυτό δεν μετράει και πολύ για social distancing…

Nikolaos

Έχουν κολλήσει τη χλαπάτσα όλοι … Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται …

Nikolaos

Οι υπερβολές περί εμπόλεμης κατάστασης στην οποία ευρίσκετο δήθεν το αεροπλανοφόρο, και τις οποίες διαβάζω και από εκλεκτούς σχολιαστές, μου θυμίζουν το εξής αμίμητο: Υπηρετούσα αποσπασμένος στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και είχα υπηρεσία όταν, αργά το απόγευμα, μου τηλεφώνησε σε πανικό ένας στρατεύσιμος υπηρεσίας από το Τάγμα Διαβιβάσεων του Γ’ ΣΣ (ίδιο στρατόπεδο με μας) για να μου ζητήσει να πάω στο Τάγμα για να παραλάβω κατεπείγον σήμα. Αφού “απογειώθηκε” προσηκόντως για την απύθμενη θρασύτητά του, ήρθε ο ίδιος σαν βρεγμένη γάτα να μου το φέρει. Αντικείμενο του “κατεπείγοντος”: Ένας Ανχης, διοικητής α/κ ΜΜΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητούσε να συνεδριάσει νύκτωρ… Read more »

chriss8

Εγκατάλειψη θέσης προ του εχθρού…. για θαλαμοφύλακα που κοιμήθηκε…. ❓

Ο δκτης αυτός? Έγινε και στρατηγός??? ❓

ShadowMan

Δυνατό σχόλιο!

AESA

Γιατί να πεθάνουν δεκάδες; Δεν μιλάμε για εμπόλα, και το αεροπλανοφόρο δεν είναι γηροκομείο. Η θνητότητα του ιου είναι 1-2 % στο γενικό πλυθησμό. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 60+ έτη και με διαγεγνωσμένη συνοσηρότητα, όπου αντιστοιχεί στο 10% των επιβεβαιωμένων μολυσμένων από τον ιό. Από αυτούς ένα μικρό ποσοστό με βαρύ ιστορικό θα μπει στην ΜΕΘ με μο ηλικίας τα 70 έτη. Αν πάρουμε και τον κανόνα πως για κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα υπάρχουν 10 ασυμπτωματικοί τότε οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος στο αεροπλανοφόρο από τον ιό είναι λιγότερες από την πιθανότητα να σε πετάξουν στην… Read more »

Spyros

Έτυχε όταν ήσουν εκεί να μπεις στον θάλαμο των ΣΝ; 😉

Nikolaos

Δυστυχώς … τη Δευτέρα μετά το Σάββατο της Eurovision 🙂 του 2001 (Παπαρίζου Ι, κουκλάκι ακόμη χωρίς πλαστικές …) … Είχε πέσει την ώρα του διαγωνισμού η καταιγίδα του αιώνα, στο Στρατοδικείο φούσκωσαν οι υπόνομοι και οι τούρκικες τουαλέτες έβγαλαν το περιεχόμενό τους σε ύψος 20 πόντων σε όλο το ισόγειο … Μάντεψε ποιος είχε υπηρεσία και τα … ξανάστειλε πίσω με τη σκούπα … Αλλά τι να που και οι δόλιοι οι στρατονόμοι, ο ημιυπόγειος κοιτώνας πλημμύρισε μέχρι το έδαφος (= μέχρι λίγο κάτω από το πάνω κρεβάτι της κουκέτας) … το άδειαζαν οι δόλιοι με κουβάδες (!), ενώ… Read more »

Spyros

Σε άλλη κατάσταση αναφερόμουν αλλά μάλλον υπηρέτησες λίγο μετά από εμένα. Ο θάλαμος αυτός ήταν… θρύλος μεταξύ των ΣΝ, από υγειονομικής απόψεως.

Stratilatis

Ελπίζω ο ως άνω Διοικήτης σου, να μην ήταν ο γνωστός στρατοδίκης στην Θεσσαλονίκη, που κυλόφορούσε το ανέκδοτο ότι τον επισκέφθηκε μιά φορά ένας Πυράγος και αυτός σηκώθηκε και του χτύπησε προσοχή γιτί νόμιζε ότι είναι ανώτατος αξιωματικός.
Για τα υπόλοιπα, απλός κομπασμός κάποιου που δεν έχει εμπειρία μάχιμης μονάδας και τους λόγους που αναγκάζουν έναν Διοικητή Μονάδας να λάβει μία τέτοια απόφαση για παραπομπή σε Στρατοδικείο.
Δεν θα τους αναλύσω εδώ γιατί είναι δημόσιο βήμα.

Nikolaos

Παραπομπή στο Στρατοδικείο μπορεί να κάνει μόνο ο Εισαγγελέας του, αυτό έλειπε να ασχολούνται τα Δικαστήρια με πειθαρχικά θέματα των μονάδων, επειδή οι διοικητές είναι ανίκανοι να τα λύσουν μόνοι τους. Σαν να μη φτάνουν τα κοινά ποινικά, τα βαριά ατυχήματα, τα ναρκωτικά, το οικονομικό έγκλημα εις βάρος της υπηρεσίας (πολλοί βάζουν το δάκτυλο στο μέλι) κλπ, θα ασχολούνται και με το ότι αποκοιμήθηκε ο θαλαμοφύλακας … Μεγάλης φιλοσοφίας αντικείμενο το πώς θα πάρει 5Φ ο θαλαμοφύλακας, να ανοίξουμε τον Σουν Τζου μήπως έχει καμιά απάντηση! Ο Διοικητής μου κόσμησε τη στρατιωτική δικαιοσύνη όσο κανένας άλλος τον τελευταίο μισό αιώνα,… Read more »

Nikolaos

Δεν ξέρω αν ο “κομπασμός” πάει σε μένα ή στο Διοικητή μου, αλλά υπηρέτησα 20 μήνες, εκ των οποίων 4 στην 124ΠΒΕ και 12 σε πτέρυγα μάχης, με τη μοναδική ειδικότητα (πλην, φαντάζομαι, καταδρομέων και εθνοφυλάκων στα νησιά) που επιστρατεύθηκε με ατομικά φύλλα πορείας και το 1987 και το 1996, που θα επιστρατευόταν πρώτη όλων σε κάθε πιθανή κρίση με την Τουρκιά, και πήρα λευκό απολυτήριο μόλις στην τρυφερή ηλικία των 42 ετών. Το 1987, οι τότε “ομότεχνοί” μου πυροβολητές βρέθηκαν σε λίγες ώρες από τα σπίτια τους στην παραλία Καμαρίου Σαντορίνης, για να υπερασπίσουν τη σμηναρχία από αναμενόμενη ενέργεια… Read more »

Yiorgos

I’ll not comment on the Acting Sec Navy decision or how CAPT Crozier managed the situation as that would not be appropriate. Here are two links that brins more light in the situation.

https://www.stripes.com/news/us/captain-of-uss-roosevelt-relieved-of-command-after-letter-about-coronavirus-outbreak-was-leaked-1.624691

and

https://www.stripes.com/news/pacific/captain-crozier-captain-crozier-videos-show-sailors-sending-off-ousted-uss-roosevelt-commander-with-cheers-1.624732

Very respectfully,
Yiorgos

KaizerAmstelVonLagerS

Το γεγονος αυτο φερνει στο προσκηνιο ενα βαθυτερο προβλημα γενικα στις ενοπλες δυναμεις.Την αποστασιοποιηση των ανωτερων αξιωματικων απο τους χαμηλοβαθμους και τους αξιωματικους πρωτης γραμμης. Αν τωρα κατι τετοιο παρατηρειται στις Αμερικανικες ενοπλες δυναμεις….το προβλημα στις αντιστοιχες Ελληνικες ειναι απλα μεγαλητερο.Φαινεται ξεκαθαρα απο τις επιλογες εξοπλισμων αλλωστε. Η ιστορια του Νικολαου παραπανω οπως και οι προσωπικες μου εμπειριες δεν μου αφηνουν περιθωρια ελπιδων για κατι διαφορετικο…..Μαχιμια και αξιωματικοι που εμπνεουν ακομα και τον απλο στρατευσιμο υπαρχουν….αλλα ειναι “μαυρισμενοι”…Οι χαρτογιακαδες και τα πολιτικα βυσματα δυστηχως εχουν τον πρωτο λογο… Ο ανθρωπος αυτος εχει κερδισει τις καρδιες του προσωπικου του…Πρεπει να αποτελει… Read more »

Tango.Alpha

Θίξατε ένα πρόβλημα που φαντάζομαι μας έχει αγγίξει όλους στη θητεία μας: αν και δεν έχω κάποια ιδιαίτερη κλίση στη στατιστική μάλλον έχουμε αυτή την ομαλή κατανομή: στα δυο άκρα κάποιοι εξαιρετικά καλοί/κακοί μόνιμοι και στη μέση κάποιοι αδιάφοροι/τυπικοί αξιωματικοί. Ακόμα θυμάμαι τον Ασμια που με είχανε πει ότι τρέχει η μαγκιά από τα μπατζάκια και αποδείχθηκε άψογος στη συνεργασία ακόμα κι όταν ήθελε να με επιπλήξει και τον ομοιόβαθμο του που οι συνάδελφοί είχαν πει ότι απέφυγε όλα τα μαθήματα ηγεσίας στη σχολή και νόμιζε ότι η ιεραρχία σταματά στο βαθμό του. Και σε αντίθεση με τον Αμερικανό αξιωματικό… Read more »

P-S

Θα συμφωνήσω κ εγώ με τους σχολιαστές που πιστεύουν ότι καλά έκανε ο κυβερνήτης να ζητήσει να δέσει το πλοίο και να εκκενωθεί. Για τους σχολιαστές που διαφωνούν να αναλογιστούν ότι το Αεροπλανοφόρο δεν είναι Κρουαζερόπλοιο όπου κάθε επιβάτης έχει τη δική του καμπίνα. Επίσης αν και το νοσοκομείο του είναι περισσότερο εξοπλισμένο σε σχέση με ένα κρουαζερόπολοιο δεν έχει χώρο να στήσει νοσοκομείο εκστρατείας με επιπλέον ΜΕθ έκτος αν αρχίσει να πετάει αεροσκάφη μεσοπέλαγα όπου σε μια τέτοια περίπτωση πάλι δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του.

SABRE

ΠΤΗΣΗ ένα update του άρθρου με τις επευφημίες του πληρώματος https://www.youtube.com/watch?v=Suc5fUJ13Rg γιατί αξίζει γι αυτόν τον αξιωματικό!

GK21

Με βαση αυτα που ξερουμε για την μεταδοτικοτητα του ιου,η λογικη λεει πως σε ενα τοσο περιορισμενο χωρο θα ειχαν μεσα σε λιγες μερες τετραψηφιο αριθμο κρουσματων.Αλλα τι λεμε τωρα?Υπαρχει πιο ωραιο πραγμα απο το να διοικεις απο το γραφειο σου…????

AESA

Που το πιθανότερο είναι να είναι ασυμπτωματικοί, δεν είχαν ομάδες υψηλού κινδύνου, και το σημαντικότερο έχεις τρομακτικά μέσα για να ανταποκριθείς.

GK21

Δεν θα διαφωνησω μ αυτα που λες,αλλα σκεψου ποσα λιγα πραγματα ξερουμε για τον ιο και τη συμπεριφορα του,και ποσοι νεοι ανθρωπιο(55-50 και κατω)εχουν πεθανει μεχρι τωρα σε ολο τον κοσμο χωρις μαλιστα να ειχαν πριν καποιο προβλημα υγειας.Νομιζω πως η ολη ιστορια ηταν ενα δικοπο μαχαιρι για τον πλοιαρχο.Να υπακουσει στις διαταγες ρισκαροντας τις ζωες του πληρωματος,με κινδυνο αργοτερα να χαρακτηριστει σαν ενας καραβανας που εκτελει ακριτα οτι διαταγη του δινουν η να επιμενει στην αρχικη του προταση,βγαζοντας στη σεντρα το επιτελειο,και θυσιαζοντας την καριερα του.Πιστευω πως και εσυ στη θεση του διαλεγες το δευτερο.

Stratilatis

Κρούσμα δεν σημαίνει θάνατος.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί εσύ ή εγώ να νοσούμε από τον ιό και να μην το γνωρίζουμε.
Προφυλασόμαστε για εμάς, αλλά για τις μανάδες μας και τους πατεράδες μας που αν τους το μεταδώσουμε θα πεθάνουν.

Σκέψου το σαν το προφυλακτικό στο σεξ. Ειδικά αν έχεις εξωσυζυγικές σχέσεις. Δεν θες να κολλήσεις εσύ αλλά κυρίως δε θες να το φέρεις στο σπίτι σου και στη γυναίκα σου.

chriss8

Τα ασυμπτωματικά κρούσματα είναι ακίνδυνα. Από τα υπόλοιπα ένα μεγάλο ποσοστό θα χρειαστεί νοσηλεία, ενώ πάρα πολλά θα χρειατούν διασωλήνωση. Χωρίς να δοθεί ιατρική υποστήριξη πολλά από αυτά μάλλον θα είναι θανατηφόρα. Τέλος, δεν ξέρουμε, μια τόσο βαριά πνευμονία, τι προβλήματα θα αφήσει σε αυτούς που την περάσανε.

Ας δεχτούμε ότι κανένας δεν θα άφηνε να πληγεί η οικονομία του, όσο αποφάσισαν οι χώρες μας, αν το κόστος της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού δεν ήταν πολύ μεγαλύτερο.

GiannisKr

Για πότε υπολογίζετε ότι θα γυριστεί ταινία στο Hollywood με αυτή την ιστορία;

AESA

Έχουν βρει και τον τίτλο USN Pussy !!,

AESA

Η μετάφραση του Grozier στα Ελληνικά είναι Λυμπέρης !

Stratilatis

Αυτός έκανε άλλη βλακεία.
Ψάξε να βρείς το βιβλίο του “Σύγχρονη Ελληνική Αμυντική Στρατηγική” που το εξέδωσε τρία χρόνια πρίν τα Ίμια και θα καταλάβεις γιατί μας πήραν φαλάγγι οι τούρκοι τότε.
Η πλάκα είναι ότι θεωρεί ότι το βιβλίο του ήταν σημαντικό σημείο της βιογραφίας του.

AESA

Διάβασα το μετά των Ημίων και πραγματικά έχω κάνει overflow. Αυτά γίνονται όταν η πολιτική ανακατεύει το στράτευμα. Φτιάχνει Λυμπερηδες, Κωσταράκους Αποστολάκηδες και Croziers. Και μια προσωπική ερώτηση. Δεν σε προβληματίζει κάθε μέρα που περνάει και τα αποτελέσματα που βλέπεις η γρήγορη αντίδραση της Κίνας. Συνήθως ο πρώτος την πατάει χειρότερα από όλους. Είναι ο ένας πάνω στο άλλο. Δεν γνώριζαν τι αντιμετωπίζουν και όμως έμειναν μόνο στην Γιουχάν; Υποτίθεται πως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι δομές των δυτικών έχουν ανεβάσει πολύ το προσδόκιμο ζωής, και το ανοσοποιητικό μας αντιμετωπίζει εκατοντάδες κορωνοιόυς κάθε μέρα. Γιατί τους Καυκάσιους τους… Read more »

SAAB

Το πρόβλημα προφανώς και δεν θα το λύσουμε μεταξύ μας με τις όποιες διαφωνίες και επιχειρήματα. Απλά θα παραθέσω τις σκέψεις/απόψεις που μου γεννήθηκαν από τα σχόλια και κυρίως το άρθρο. Οι σκέψεις/απόψεις μου, θα πω εκ των προτέρων είναι υπέρ του πλοιάρχου. – Όπως αναφέρθηκε ορθά σε προηγούμενο σχόλιο, εάν γίνει πόλεμος θα μπουν μέσα όλοι και το πλοίο θα πολεμήσει χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση πληρώματος. – Όσον αφορά το χειροκρότημα στον πλοίαρχο, είτε 5.000 είτε 1.000 μείνουν ένδον, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Δεν θα άλλαζε κάτι που συγκεντρώθηκαν στο κατάστρωμα. – Το μεγαλύτερο πλήγμα στο μέλλον για… Read more »

AESA

Αν είχε φτάσει αξιοκρατικά στην θέση του θα ήταν μέσα στο πλοίο και θα το πάλευε, όπως κάθε τίμιος αξιωματικός όταν αντιμετωπίζει μια απειλή. Με την παρουσία του διοικητή στόλου 2 γραφεία μακριά του στο ίδιο Deck δεν του είπε τις ανησυχίες αλλά έστειλε επιστολή στο βύσμα του για να τον γλυτώσουν επειδή ήταν ανίκανος να το διαχειριστεί. Μόλις του είπαν πως αυτή είναι η δουλειά σου να κρατάς το πλοιο up & running κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες, σαν κότα λυμπεράτη και ανεύθυνη έβγαλε όλο το USN στα μανταλάκια. Το λάθος είναι πως πάτε με την κοινή λογική να εξηγήσετε… Read more »

chriss8

Εάν ο Κατσιμήτρος είχε εκτελέσει τις διαταγές Παπάγου. για το πού θα έμπαινε η γραμμή του Μετώπου, οι Ιταλοί μάλλον θα είχαν ανατρέψει την VIII Μεραρχία και η Ελλάδα θα έπεφτε στην αρχική ακόμα επίθεση. Εάν ο Βελισσάριος εκτελούσε τις διαταγές του επιτελείου, δεν θα έσκαγε λίγες ώρες μετά στην σκηνή του διαδόχου να του πει “σας έφερα τα Γιάννενα”. Την τυφλή υποταγή την ευαγγελίζονται πάντα όλοι οι στρατοί τα τελευταία 4.000 χρόνια. Δεν ακολουθήθηκε όμως ποτέ στην πράξη. Η πραγματικότητα της ΖΩΗΣ και του ΘΑΝΑΤΟΥ επιβάλει ο άχρηστος εκατόνταρχος να σουβλιστεί από τους λεγεωνάριους, ο τρελός ίλαρχος να κάνει… Read more »

Yiorgos

 AESA  Nikolaos  Stratilatis, Αγαπητοί φίλοι, Επειδή παρακολουθώ τα σχόλια σας με πάρα πολύ ενδιαφέρον, απλά θα συνιστούσα να κατεβάσετε λίγο τον τόνο για αυτό το θέμα γιατί δεν ξέρουμε όλες τις πληροφορίες. Θα κάνω ορισμένες διευκρινίσεις για το πως είναι το σύστημα εδώ, τουλάχιστον στον Στράτο, και με γνώση ότι το Ναυτικό ακολουθεί τις βαθιές παραδόσεις του. Ο Πλοίαρχος Κροζιερ δεν έγινε Πλοίαρχος αναξιοκρατκα, με βύσμα δηλαδή, γιατί οι προαγωγές βασίζονται πάνω στο Best qualified, ως ελάχιστο, και αξιολογούν πως έχεις ανταπεξέλθει στα καθήκοντα σου από Ανθυπολοχαγος έως Αντισυνταγματαρης, τι θέσεις είχες, διοικητικές, επιλελικες, και ποιες είναι οι δυνατότητες (potential)… Read more »

SAAB

Χωρίς να αναιρέσω ότι έχω γράψει, ας προσπαθήσω να σκεφτώ κόντρα στην άποψή μου και ας δεχθώ ότι φταίει. Αυτόματα όμως γεννιούνται προβληματισμοί. Ο πλοίαρχος “φαγώνεται”. Λύθηκε το πρόβλημα; Όχι. Γιατί; Διότι ένα τόσο σημαντικό πλοίο, οι ανώτεροι ενός “άχρηστου” το άφησαν να ερημώσει. Διότι ούτε ένας δεν βρέθηκε, από την βόλεψη της καρέκλας του, να τον διατάξει να κάνει το σωστό, από τον φόβο μήπως τον στείλουν ως ικανότερο να θαλασσοπνίγεται στους Ωκεανούς. “Καλά είμαστε στο γραφειάκι μας.” Όλη η ιεραρχία εν τέλη γιατί έκανε αυτό που πρότεινε ο πλοίαρχος και δεν βρέθηκε ένας να τον διατάξει να χρησιμοποιήσει… Read more »

epampapas

Το πλήρωμα αποχαιρετά τον πλοίαρχο σαν ήρωα.

https://www.lifo.gr/now/world/276900/koronoios-naytes-aeroplanoforoy-apoxairetoyn-san-iroa-ton-ploiarxo-plirose-to-aitima-ekkenosis

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο USN.

chikichiki

Για όσους πάντως κατηγορούν τον κυβερνήτη πως δεν έπρεπε να βγάλει το πλοίο εκτός μάχης, φαίνεται πως η ηγεσία του αμερικανικού ΠΝ ισχυρίζεται ότι η ίδια σχεδίαζε “εδώ και αρκετές μέρες” να κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα που ζητούσε ο Crozier, και διαφωνούν μονάχα στον τρόπο που είπε όσα είπε, όχι με το νόημά τους. Άρα μάλλον διαφωνείτε και με τον SECNAV… https://www.washingtonpost.com/national-security/battling-an-outbreak-captain-of-aircraft-carrier-asks-navy-to-evacuate-crew/2020/03/31/cfa57e1c-7363-11ea-ae50-7148009252e3_story.html

Kimon

Ο τροπος που χειρίστηκε την κατάσταση είναι υπό κρίση και όχι το αποτέλεσμα. Στα link που παρέθεσε ο Yiorgos και εσείς λέει ακριβώς αυτό ότι ήταν δρομολογημένη η διαδικασία απομάκρυνσης του πληρώματος, απλά έβαλε στην λίστα αποστολής του mail και παραλήπτες εκτός της ιεραρχίας και δεν διασφάλισε ότι δεν θα διαρρεύσει το mail προς τα εξω ως όφειλε.

chikichiki

Αυτό λέω κι εγώ, επισημαίνω απλώς ότι πολλοί εδώ λανθασμένα επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα.

Nikolaos

Αγαπητέ μου φίλε, γίνεται συζήτηση 100 σχολίων για το αυτονόητο, ότι δεν υπάρχει πόλεμος, ότι δεν υπάρχει λόγος για νεκρούς, ότι το πλοίο πρέπει να ελλιμενισθεί. ΣΗΜΕΡΑ, ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ! Όχι τον Νοέμβριο του 1950, όχι τον Οκτώβριο του 1961, όχι τον Οκτώβριο του 1962, όχι τον Οκτώβριο του 1973. Σήμερα! Εξάλλου, αν συνέβαινε το αντίθετο, ο Carrier Battle Group Commander θα διέτασσε τον νέο κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου να αποπλεύσει άμεσα! Δεν έγινε! Έγινε, τουναντίον, το μόνο λογικό. Οι πολιτικάντηδες πούλησαν ανέξοδη πυγμή, αλλά δεν διακινδύνευσαν νεκρούς από βλακεία, που θα γινόταν ο πολιτικός τάφος τους και πιθανώς θα… Read more »

chikichiki

Νικόλαε, πιστεύω πως είμαι από τους πρώτους που σηκώνουν υποψιασμένοι το φρύδι μόλις βλέπουν λαϊκίστικες επικεφαλίδες που αντιπαραθέτουν τα παιδιά του λαού όπως ο καλός μας CO με τη διεφθαρμένη ελίτ των ηγετών, άρα δεν είχα κανένα καημό να λιβανίσω τον λαοπρόβλητο Πλοίαρχο Crozier για την πράξη του, ούτε δίστασα να δείξω την ανησυχία μου για τις επιχειρησιακές επιπτώσεις όταν η δική μας ΠΑ ακύρωσε τον φετινό Ηνίοχο. Εν προκειμένω όμως πραγματικά δεν μπορώ να δω κάτι το μεμπτό. Ολόκληρες οι ΕΔ των ΗΠΑ μπαίνουν σταδιακά σε αναπροσαρμογές και καταστολή, ήταν η μόνη λογική κατάληξη (ειδικά για ένα asset που… Read more »

kakaouskia

Καλησπέρα Αν και αργά στο πανηγύρι, μερικές σκέψεις που μου πέρασαν από το μυαλό. Διέρρευσε η επιστολή του Crozier. Το ποιός την διέρρευσε άγνωστο, αλλά από τις ορολογίες που χρησιμοποιούνται (π.χ. η επιστολή αρχίζει με τον όρο BLUF) δεν πρόκειται για επιστολή προς αμύητους. Περι ιεραρχίας: αν δεν απατώμαι, στα Carrier Battle Group πάντα επιβαίνει και ένας ναύαρχος, συνήθως διαμένων στο αεροπλανοφόρο. Άρα ο Crozier δεν χρειαζόταν να πάει και πολύ μακριά για να προοθήσει κάτι στην ιεραρχία. Το έκανε; Δεν το έκανε; Δοκίμασε και έπερνε απαντήσεις “σιγά μωρέ, θα το ξεπεράσουμε”; Δεν θα το μάθουμε ποτέ εκτός και αν… Read more »

Yiorgos

Ο Πλοίαρχος Κροζιερ έχει βρεθεί θετικός στον κορόνα ιό. Του εύχομαι να γίνει σύντομα καλά.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν (ξανά) τεθωρακισμένα Bradley στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Συρία με ραντάρ Sentinel και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, ο Διεθνής Συνασπισμός...

Γυμνάσια των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο μέσω του Twitter αποκαλύπτουν αεροσκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ (U.S. Air Force Special Operations Command)...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Το ΝΑΤΟ κρύβει την έρευνα για την στοχοποίηση της γαλλικής φρεγάτας υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης

Πηγή: πρακτορείο Reuters. Από τους Robin Emmott, John Irish, Tuvan GumrukcuΜια έρευνα του ΝΑΤΟ σχετικά με μια ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον...
- Advertisement -