14.8 C
Athens
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ: 750.000€ για περιπολικά “ανθεκτικά” σε περιπτώσεις Covid-19

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίας, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας με κατεπείγουσες διαδικασίες αιτήθηκε και οριστικοποίησε πριν λίγες μέρες την προμήθεια δεκα πέντε νέων περιπολικών οχημάτων εξειδικευμένων για προσαγωγές και μεταγωγές κρατουμένων κι ύποπτων ατόμων τα οποία είναι φορείς ή υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι φορείς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV2.

Το προηγούμενο διάστημα και ενώ η κρίση με την καραντίνα είχε κορυφωθεί, η Άμεση Δράση ειδικότερα φάνηκε εντελώς απροετοίμαστη για την διαχείριση της εν λόγω πράγματι πρωτοφανούς κατάστασης, καθώς οποιοσδήποτε ύποπτος έπρεπε να προσαχθεί για έλεγχο, ο μόνος τρόπος ήταν με την επιβίβασή του σε συμβατικό περιπολικό όχημα το οποίο ήταν εντελώς εκτεθειμένο στο νέο κορωνοϊό, όπως και το πλήρωμά του.
«Αυτού του είδους η «ασύμμετρη απειλή» σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι προβλέψιμη ως προς το εύρος, την ένταση και τη διάρκειά της», όπως σημειώνεται στο αρχικό αίτημα.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, «το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας κατά της εξάπλωσης της COVID-19 και συγκεκριμένα από 01-03-2020 έως 15-05-2020, οι αστυνομικοί της υπηρεσίας προέβησαν συνολικά στην προσαγωγή 15.703 υπόπτων ατόμων, με αποτέλεσμα το ίδιο χρονικό διάστημα, να τεθούν εκατόν επτά (107) αστυνομικοί σε προληπτικό κατ’ οίκον περιορισμό (καραντίνα) λόγω ενδεχόμενης επαφής με ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους.»

Το γεγονός αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία της Δ.Α.Δ.Α. λόγω την απουσίας των ανωτέρω αστυνομικών από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και λόγω της πτώσης του ηθικού του συνόλου του προσωπικού, σημειώνει η υπηρεσία.
Η προμήθεια νέων περιπολικών οχημάτων γίνεται εκτάκτως με βάση το άρθρο 11§2 Π.Δ. 45/2008, όπου αναφέρεται ότι «τα οχήματα με τα οποία γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές πολιτών φέρουν σταθερό και άθραυστο υαλοπίνακα για το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων» σε συνδυασμό με το άρθρο 116§1 του Ν. 4674/2020, όπου «σε περίπτωση έκτακτης και απρόβλεπτης ανάγκης που επιβάλει την άμεση λήψη και εφαρμογή μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Τάξης, Ασφάλειας και Υγείας, και μόνο στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα από αυτόν όργανα, μπορούν να συνάπτουν νέες συμβάσεις έργων, υπηρεσιών και προμηθειών, όπως μίσθωσης και ναύλωσης πλωτών και χερσαίων μέσων, προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού και εφοδίων, μετακίνησης προσωπικού, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ανεξαρτήτως ποσού, κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων», ενώ στο άρθρο 8 της Αιτιολογικής Έκθεσης του ιδίου Νόμου αναφέρεται ότι «Το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο και οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν δίνουν τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης των ανωτέρω επιχειρησιακών δράσεων, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να έχουν προβλεφθεί, τόσο κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, όσο κατά τον ετήσιο προγραμματισμό των προμηθειών.
Τα δεκαπέντε νέα οχήματα η αγορά των οποίων αιτείται θα φέρουν σταθερά τοποθετημένο διαχωριστικό, στιβαρής κατασκευής, το οποίο να συγκρατείται σταθερά επί του αμαξώματος και του δαπέδου του οχήματος, θα διαχωρίζει το χώρο του οδηγού – συνοδηγού από τους πίσω επιβαίνοντες και θα επιτρέπει την επικοινωνία και τη διοχέτευση αέρα στους πίσω επιβαίνοντες, με ανεξάρτητο αεραγωγό ή άλλη κατασκευή. Επιπλέον, ο χώρος των πίσω καθισμάτων όπως και τα ίδια τα καθίσματα θα είναι από κατάλληλα υλικά που θα επιτρέπουν την εύκολη απολύμανση τους με απευθείας ψεκασμό.
Η προμήθεια των εν λόγω οχημάτων εκτιμώμενης αξίας κατ’ εκτίμηση πενήντα χιλιάδες ευρώ για σύνολο επτακόσιες πενήντα χιλιάδες (750.000) ευρώ εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνέντευξη Φλοράνς Παρλί στην «Κ»: Συμπαραγωγή για τις γαλλικές φρεγάτες με την Ελλάδα!

Συνέντευξη της υπουργού άμυνας της Γαλλίας, κας Florence Parly στην Καθημερινή, και στους δημοσιογράφους Αθανάσιο Έλλις και Βασίλη Νέδο, αρχική δημοσίευση εδώ.Η Γαλλία προσβλέπει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ πολύ κοντά στην πλήρη αξιοποίηση των Mark V...

24
 H ΠΤΗΣΗ έχει τη χαρά να σας μεταφέρει φωτογραφίες από τις δοκιμές εν πλω και πιστοποίησης εργασιών στα σκάφη Mark V του Πολεμικού μας...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά

Related News

Ν. Παναγιωτόπουλος: Φιλόδοξο και εκτενές το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Την πεποίθησή του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επανεξοπλίζονται «στο πλαίσιο ενός μεγάλου και οργανωμένου σχεδίου» με τη συμβολή των επιτελείων του στρατού...

Μειώθηκε σημαντικά η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά τον Οκτώβριο, παρατηρεί ο Στόλτενμπεργκ

Νωρίτερα σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν μια σειρά από διάφορα...

Με ευρύτατη πλειοψηφία εξασφαλίστηκε η κύρωση των συμφωνιών για τον αγωγό IGB και το Forum φυσικού αερίου

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε η κύρωση των συμφωνιών για τον IGB και το φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου από τη Βουλή. Κ. Σκρέκας: «H Ελλάδα γίνεται...