Μυστική αεροπορική βάση στην Κύπρο με ύποπτο ρόλο λειτουργούσαν οι Αμερικανοί  

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

RAF Akrotiri

Επί τέσσερα χρόνια η αμερικανική βάση στην Κύπρο απορροφούσε εκατομμύρια δολάρια χωρίς κανείς να γνωρίζει ακριβώς τον λόγο για τον οποίο λειτουργούσε. Ώσπου πέρυσι το Στέητ Ντηπάρτμεντ αποφάσισε το κλείσιμό της –διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Η βάση ενεργοποιήθηκε έναν χρόνο μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 κατά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Βεγγάζη της Λιβύης όπου τέσσερις Αμερικανοί έχασαν την ζωή τους. Ανάμεσά τους και ο πρέσβης Κρίστοφερ Στήβενς, μια ιστορία ακόμη «θολή» ως προς τα αίτιά της που έφερε σε δεινή θέση την κυβέρνηση Ομπάμα και ιδίως την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, η μυστική βάση απασχολούσε 40 «συμβασιούχους» και φιλοξενούσε πέντε ελικόπτερα. Υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για την περίπτωση όπου έπρεπε να εκκενωθεί άμεσα προσωπικό από την αμερικανική πρεσβεία στην Βηρυτό ή από αλλού στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή (Office of the Inspector General) του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αμφισβητεί τον λόγο ύπαρξης της βάσης. Όπως αποκαλύπτεται, η αποστολή της απομάκρυνσης διπλωματών ετέθη επισήμως πολύ αργότερα, τον Απρίλιο του 2017, μόλις λίγους μήνες πριν η νέα κυβέρνηση Τραμπ αποφασίσει την διακοπή της χρηματοδότησης και λειτουργίας της βάσης!

Black Ops «κάποιων, κάπου, κάποτε»;

Κανείς δεν γνωρίζει τί σκοπούς εξυπηρέτησε το αμερικανικό αεροπορικό κλιμάκιο στην Κύπρο από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2017, με κόστος υποστήριξης 70,9 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή επισημαίνει ότι η βάση δημιουργήθηκε χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας (Aviation Governing Board) του Στέητ Ντηπάρτμεντ ενώ δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν αρχεία από τότε που άρχισε να λειτουργεί ώστε να εξηγείται ο ρόλος της, το εκτιμώμενο επιχειρησιακό κόστος απομάκρυνσης προσωπικού, οι λόγοι για πιθανή παράταση της χρήσης της ή έγγραφα με εναλλακτικές προτάσεις.

Η έκθεση του OIG (ΕΔΩ) κάνει μνεία για την συνδρομή της βάσης σε μια στρατιωτική επιχείρηση απομάκρυνσης προσωπικού από το Σινά (δίχως να αναφέρεται ημερομηνία) και… αυτό είναι όλο. Ο Πάτρικ Κέννεντυ, ο αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ που ήταν αρμόδιος τότε για την ενεργοποίηση της βάσης, διαφωνεί με τις εκτιμήσεις της έκθεσης περί «αχρείαστης δαπάνης» υποστηρίζοντας ότι ήταν «λογική απόφαση» καθώς «δεν υπήρχαν άλλες επιλογές».

Από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δηλώνει «ουδέν σχόλιον» παραπέμποντας για σχετικές απαντήσεις στις αμερικανικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθεσία της βάσης δεν προσδιορίζεται –ενδεχομένως να λειτουργούσε εντός της βάσης της RAF στο Ακρωτήρι, ενδεχομένως και όχι. Εδώ ταιριάζει περισσότερο το «F*** you, that’s classified!»

 

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Spyros

Σίγουρα δεν ήταν στα κατεχόμενα η βάση;

Michael
Member
Michael

Είναι κοινό μυστικό οτι στο Ακρωτήρι σταθμεύουν και Αμερικάνικα αεροσκάφη. Άλλωστε τα κατασκοπευτικά U2 είναι ορατά από την Λεμεσό όταν απογειωνονται/προσγειώνονται στο Ακρωτήρι.

photographix
Member
trackback

[…] Πηγή […]