Ο “Κρητικός Αστροναύτης” ετοιμάζεται να κατακτήσει τη στρατόσφαιρα – Ένα αξιόλογο ελληνικό project

16
2683
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το πρότζεκτ «Κρητικός Αστροναύτης» είναι μια φοιτητική πρωτοβουλία μίας ομάδας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, που έχει ως σκοπό να στείλει τον “Μανούσο” σε υψόμετρο 30 χιλιομέτρων (σχεδόν 100.000 πόδια). Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από το Youth Entrepreneurship Club.

Η ομάδα έχει δημοσιεύσει μία σειρά από ενημερωτικά βίντεο σχετικά με το πρότζεκτ, ένα από τα οποία στο οποίο παρουσιάζονται κάποια μέλη της ομάδας και οι στόχοι της είναι το εξής:

Με λίγα λόγια, ο σκοπός του πρότζεκτ είναι η μεταφορά στην στρατόσφαιρα μίας ανθρώπινης φιγούρας ενός κρητικού αστροναύτη (του Μανούσου) και στην συνέχεια η ασφαλής επαναφορά της φιγούρας αλλά και του οχήματος μεταφορά της.

Ενημερωθήκαμε για το πρωτότυπο αυτό πρότζεκτ και φυσικά αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό, ειδικά μάλιστα εφόσον αφορά μία μάλλον σπάνια στις μέρες μας τεχνολογική πρωτοβουλία από νέους στην Ελλάδα, όπου η καινοτομία κι η αριστεία κινδυνεύουν να στιγματιστούν ως ποινικό αδίκημα.

Στα πλαίσια αυτά είχαμε μία μακροσκελή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Θάνο Παράσχο που εκ μέρους της ομάδας μας ενημέρωσε αναλυτικά για την έμπνευση, τους σκοπούς και τις προοπτικές του πρότζεκτ και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Η πρώτη μας απορία ήταν βέβαια πώς ακριβώς θα γινόταν η τοποθέτηση της φιγούρας στην στρατόσφαιρα, δηλαδή ποιο θα ήταν το μέσο μεταφοράς και τι ιδιαιτερότητα είχε. Το μέσο μεταφοράς θα ήταν σε πρώτη φάση ένα απλό αερόστατο με ήλιο το οποίο όμως αφενός μεν θα ήταν πλήρως ελεγχόμενο με αυξομείωση της ποσότητας του ηλίου, κι αφετέρου δε θα ήταν επανεκτήσιμο εκ κατασκευής.

Για τον σκοπό αυτό, τόσο το κυτίο στο οποίο θα τοποθετούνταν η φιγούρα όσο και το σύνολο των απαραίτητων ηλεκτρονικών πτήσης κι ελέγχου, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εκ του μηδενός από τα παιδιά της ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι οι ηλεκτρονικές πλακέτες των συστημάτων ελέγχου δεν αγοράζονται έτοιμες από το εμπόριο, αλλά σχεδιάζονται και τυπώνονται επί τούτου στο ειδικό εργαστήριο που έχει πρόσβαση η ομάδα.

Ο σκοπός της τοποθέτησης σε στρατοσφαιρικό ύψος (30 χλμ = 98.425 πόδια) μίας ανθρώπινης φιγούρας προφανώς είναι καθαρά συμβολικός στην παρούσα φάση. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε «proof of concept», δηλαδή η απόδειξη ότι η ιδέα είναι εφικτή, ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί και τελικά όλα αυτά να παρουσιαστούν στην πράξη με την ίδια την μεταφορά της φιγούρας σε υψόμετρο μεγαλύτερο από αυτό που πετούν τα επιβατικά αεροσκάφη. Τυπικά, το όριο μεταξύ γήινης ατμόσφαιρας και διαστήματος ορίζεται από τη Γραμμή Κάρμαν, στα 100 περίπου χιλιόμετρα υψόμετρο.

Στην συνέχεια, οι πρακτικές εφαρμογές είναι αρκετές. Το γεγονός ότι το όχημα θα είναι επανεκτήσιμο, όπως εξάλλου είναι κι η διεθνής τάση για το σύνολο των οχημάτων που επιτρέπουν πρόσβαση σε μεγάλα υψόμετρα και στο διάστημα, συνεπάγεται πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως ουσιαστική μείωση του κόστους χρήσης και ασφαλή επανάκτηση του εξοπλισμού αποστολής.

Από την στιγμή που η δοκιμαστικές πτήσεις πετύχουν με μικρότερα αερόστατα στην αρχή, προβλέπεται να γίνει η κυρίως πτήση του πρότζεκτ, με την οποία θα αποδειχθεί ότι οι σκοποί του είναι εφικτοί.

Από εκεί και πέρα, το μεταφερόμενο φορτίο (payload) δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να είναι μία συμβολική ανθρώπινη φιγούρα, αλλά μπορεί να έχει αρκετές μορφές κι οι πιθανές εφαρμογές είναι πολλές.

Η πρώτη και προφανής είναι όργανα μετρήσεων για μετεωρολογικές εφαρμογές. Η ΕΜΥ εξάλλου και σήμερα χρησιμοποιεί μπαλόνια για τον σκοπό αυτό, αλλά ως επί το πλείστον… απλά χάνονται καθώς δεν είναι εφοδιασμένα με κάποια μέθοδο επανάκτησης.

Άλλη εφαρμογή θα ήταν η αναμετάδοση τηλεπικοινωνιακών σημάτων, ξεπερνώντας φυσικά εμπόδια (ορεινούς όγκους). Επίσης, με τις κατάλληλες συσκευές, κι η συλλογή τηλεπικοινωνιακών σημάτων (SIGINT).

Ακόμα και εφαρμογές τηλεπισκόπησης θα μπορούσαν να είναι εφικτές, με κόστος σημαντικά μικρότερο από αυτό ακόμα και μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Δυστυχώς τα εμπόδια είναι πολλά και φαίνεται ότι η χρηματοδότηση και οι τεχνικές δυσκολίες είναι μόνο μερικά από αυτά κι ενδεχομένως τα πιο απλά στην αντιμετώπισή τους.

Ένα από τα εμπόδια το οποίο εμφανίστηκε απροσδόκητα είναι ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση του αρχικού μπαλονιού δοκιμών είναι ανέφικτη προς το παρόν λόγω του ότι είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια πτήσης από την Υ.Π.Α.

Η άδεια αναμένεται να εγκριθεί μετά από τουλάχιστον 2 μήνες, διότι, όπως ήταν η απάντηση που πήραν, η υπηρεσία είναι υπερβολικά απασχολημένη λόγω του ότι βρίσκεται σε φάση μετακόμισης σε νέες εγκαταστάσεις.

Δεν θα θέλαμε να το σχολιάσουμε περαιτέρω, θεωρούμε ότι ως προς αυτό ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, όμως το γεγονός είναι ότι αν θέλουμε την καινοτομία από νέους ανθρώπους στην χώρα μας πρέπει να την διευκολύνουμε, όχι να την «τρενάρουμε».

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε στην ομάδα κάθε δυνατή επιτυχία με την προσδοκία αφού πετύχουν τους στόχους τους να επιλέξουν να επενδύσουν την γνώση τους και την όρεξη τους για δουλειά στην Ελλάδα, πράγμα εξ ορισμού πολύ δύσκολο με δεδομένες τις επικρατούσες συνθήκες στον συγκεκριμένο χώρο σήμερα.

Ο κ. Παράσχος ακούστηκε αισιόδοξος ως προς αυτό και θεωρεί ότι οι προοπτικές ακόμα και στην Ελλάδα είναι σημαντικές, κι ειδικά αν το πρότζεκτ πετύχει και αποδείξει ότι η ιδέα είναι λειτουργική θα ανοίξουν οι δρόμοι για πολλά περισσότερα.

Όποιος θα ήθελε να υποστηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή, μπορεί να το κάνει ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο:

https://www.pitchstor.com/campaign/cretan-astronaut-

Η επίσημη σελίδα του πρότζεκτ στο Facebook:

https://www.facebook.com/pg/cretanastronaut/

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

”τεχνολογική πρωτοβουλία από νέους στην Ελλάδα, όπου η καινοτομία κι η αριστεία κινδυνεύουν να στιγματιστούν ως ποινικό αδίκημα.”
Δεν τιμά την πτήση τέτοια λαϊκίστικη οπτική, όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι η εξωστρέφεια είναι στρατηγικό όπλο μας, ζητώ συγγνώμη, δεν το αξίζετε αυτό, πάντα φανατικός αναγνώστης σας.

Panagiotis
Guest
Παναγιώτης Ελ Σισι

Είναι τραγικό πάντως να πρέπει να πάρουν άδεια από την Υ.Π.Α. και εκείνη να επικαλείται την μετακόμιση σε νέους χώρους για το οτι καθυστερεί.
Μαζί σου οτι δεν είναι σωστό να ρίχνουμε πέρισσότερο χώμα από όσο χρειάζεται αλλά η Υ.Π.Α. έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ως δυσκίνητη υπηρεσία.

90 Γ' ΕΣΣΟ
Guest
90 Γ' ΕΣΣΟ

Ας μην ανοίξουμε το κεφάλαιο ΥΠΑ καλύτερα γιατί έχει να πέσει πολύ κλάμα…

Spyros
Guest
Σπύρος

Καθόλου λαϊκίστικη οπτική, μια χαρά περιγραφή είναι, στη χώρα που επιτυχημένος θεωρείται κυρίως αυτός ή αυτή που διορίστηκε κάπου.

Αν όλοι γύρω σας έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της εξωστρέφειας, ειλικρινά σας ζηλεύω. Ελπίζω πραγματικά η δική σας οπτική επι του θέματος να είναι ο κανόνας και η δική μου η εξαίρεση.

Agamemnon
Guest
Τασος Σ.

Καθολου λα’ι’κιστικη οπτικη,αντιθετως ΠΟΛΥ ρεαλιστικη……

NickPL
Guest
NickPL

Απολυτα ρεαλιστικη οπτικη.

Χωρα παριας με υποθηκευμενη δημοσια περιουσια για 99 χρονια, χρεος > Ευρ 700Β, εμπορευσιμα αγαθα εντασεως εργασιας – και λιγα γραφει το αρθρο!

Οσο για την προσπαθεια των φοιτητων, υλοποιειται απο σχολεια στην Αμερικη πλεον για να εχουμε ενα μετρο της τεχνολογικης οπισθοδρομησης.

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

καινοτομία κι η αριστεία

στην Ελλάδα οι συγκεκριμένες λέξεις είναι συνωνυμες με: πολιτικό μέσο, παράνομες επιχορηγήσεις απο τα κρατικά ταμεία, εκμετάλευση κρατικών πόρων και μάυρο χρήμα.

Stamskoup
Guest
Stamskoup

Το εν λόγω χαριτωμένο ταξιδάκι/πειραματάκι το κάνουν μπαμπάδες με τις κορούλες τους και έχει γεμίσει το YouTube βιντεάκια με την Barbie στην στρατόσφαιρα!
https://www.youtube.com/watch?v=z3KHnsyWXbc
Ζήτω η ελληνική πρωτοπορία ….αν και …ακόμα κι εδώ σας πρόλαβε άλλος Έλληνας
https://www.youtube.com/watch?v=277DJCNh3wo (να βρει και κάτι να φαει ο Μανούσος)
Αν η όποια διαφημιζόμενη και προωθούμενη καινοτομία στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο από κακέκτυπο πειραμάτων νηπιαγωγείου των ΗΠΑ και Ε.Ε. τότε λέω να αναβάλω την επιστροφή μου στην πατρίδα για καμιά 20αριά χρόνια ακόμα!

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

”Χωρα παριας με υποθηκευμενη δημοσια περιουσια για 99 χρονια, χρεος > Ευρ 700Β, εμπορευσιμα αγαθα εντασεως εργασιας – και λιγα γραφει το αρθρο!”

Χώρα πάριας μια μέση περιφερειακή δύναμη και πρότυπο πλέον μεταρρυθμίσεων, δεν τα λέω εγώ αλλά ο Αμερικάνος πρέσβης και Ευρωπαίοι εταίροι, ένταση εργασίας στην χωρά που εξάγει πλέον παραπάνω υψηλή τεχνολογία παρά ελαιόλαδο και γενικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής κατάρτισης ανθρωπίνου κεφάλαιου, ακόμα και σαν ανερχόμενο hub, στην διαστημική αγορά προϊόντων;

Κρατήστε την μίζερη λογική για τον εαυτό σας, όσο για τα 99 έτη ήταν απολυτά αναγκαία η επιτήρηση αυτή για την συντριβή του ψηφοθηρικού οικονομικού λαϊκισμού.

Spyros
Guest
Σπύρος

Καλησπέρα κύριε Παπά.

ivychris
Guest
ivychris

εκτός του μισθού από τις ΕΔ (κατά δήλωσή σου), αμοίβεσαι και με το σχόλιο?
Μας λες δλδ, ότι ήταν αναγκαία η υποθήκευση για 99 χρόνια για να συντριβεί ο ψηφοθηρικός οικονομικός λαϊκισμός, ενώ τα 2 προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι κύριοι από διαφορετικά έδρανα, με τη συμπαράσταση ορισμένων λαλίστατων Καθηγητών Πανεπιστημίου πχ Κασιμάτης…,κατακεραύνωναν τους προηγούμενους για την αλλαγή Δικαίου από Ελληνικό σε Αγγλικό στα Κρατικής έκδοσης Ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν διάρκεια 3-5-7 ή 10 χρόνια χωρίς εμπράγματη ενεχυρίαση.
Τώρα είναι Παρασκευή…

* και να του πεις του γελαστού πρέσβη, ότι κάνει λάθος γιατί το 1ο εξαγώγιμο Ελληνικό προϊόν είναι τα επεξεργασμένα προϊόντα πετρελαίου

kiriakos
Guest
Κυριάκος

Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι οι βαρύγδουπες εκφράσεις “Το γεγονός ότι το όχημα θα είναι επανεκτήσιμο, όπως εξάλλου είναι κι η διεθνής τάση για το σύνολο των οχημάτων που επιτρέπουν πρόσβαση σε μεγάλα υψόμετρα και στο διάστημα”. Φυσικά δεν φταίνε τα παιδιά, απλώς οι καθηγητές τους είναι εκτός τόπου και χρόνου. “ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΑ” ειδικά οι τεχνικοί. Αν κλείσεις τα μάτια νομίζεις ότι ακούς παιδάκια δημοτικού. Αν τα ανοίξεις βλέπεις μούσια.

LuckyLuke
Guest

Το να γεμίσεις ένα μπαλόνι με ήλιο και να στείλεις στο πουθενά είναι εύκολο. Το θέμα είναι να μπορείς να το ανακτήσεις πίσω. Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο.

Αντί να βάλουν την κούκλα σε ένα πείραμα που κοστίζει, θα έπρεπε να βάλουν κάποια ηλεκτρονική συσκευή (έστω ένα απλό ρολοϊ). Μια εξελιγμένη version θα μπορούσε να είναι (επαναχρησιμοποιήσιμα) μπαλόνια με εξελιγμένα ηλεκτρονικά/ radar στα πλαίσια μιας λύσης επιβίωσης ενός first strike χτυπήματος. Τροφή για σκέψη.

ivychris
Guest
ivychris

αρκετοί βιάζονται να κατακρίνουν τη εξαιρετική προσπάθεια των φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποιούν ένα άθλο με δεδομένη τη μηδενική υποστήριξη της πολιτείας & την αδιαφορία του κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος. Τα τελευταία 3 χρόνια έχοντας παρακολουθήσει από κοντά τους Πανελλήνιους διαγωνισμούς ρομποτικής & αυτοματισμού από μαθητές πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ασχολούνται εκτός ωραρίου με θέματα STEM (science-technology-engineering-mathematics), το 90% των οποίων συμμετέχουν ως ομάδες-αντιπρόσωποι από Ιδιωτικά εκπαιδευτικά σχολεία…, είναι οφθαλμοφανές ότι όσο και αν πολεμηθεί, λόγω κουλτούρας & ιδεοληψίας, η αριστεία & ή άμιλλα δεν πρόκειται να νικηθεί. Οι πρωτεύσαντες λαμβάνουν μέρος στη Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που κάθε χρόνο λαμβάνει… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Πολύ ωραίο θέμα! Καί στην Ελλάδα υπάρχει ένας αθέατος κόσμος, αυτός της ρομποτικής, της πληροφορικής και της καινοτομίας ο οποίος δειλά δειλά ενισχύεται με κεφάλαια από διάφορες διακρατικές δομές που στοχεύουν στο R &D. Μιας και ο νεοέλληνας δεν κρατιέται και κριτικάρει τα πάντα, κυρίως αυτά που δεν καταλαβαίνει, μιλάμε για κάποια πρωτο-κύτταρα επιχειρηματικότητας που προσπαθούν να επιβιώσουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό χωρίς καμία βοήθεια (στην χειρότερη με έντονο σαμποτάζ από κρατικές δομές και τράπεζες). Στα Χανιά υπάρχει και εταιρία με R&D για αεροπορικούς κινητήρες μικρών αεροσκαφών και drones και αξίζει η Πτήση και Διάστημα να αναδείξει αυτόν τον αναδυόμενο κόσμο.… Read more »

Thomas
Guest
Θωμάς

Διάβασα το άρθρο και τα σχόλια. Μιας και έχω σπουδάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζω εκτος Ελλάδος τα τελευταία 20 χρονια και ασχολούμαι επαγγελματικά με την ερευνα (σε ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο και σε πανεπιστήμιο) έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις – Είναι γεγονός ότι η εργασία των φοιτητών είναι αξιέπαινη ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (ήταν δύσκολα στην εποχή μου και από ότι ακούω από συναδέλφους έχουν γίνει χειρότερα τα πράγματα). Από την άλλη πρέπει να αποφασίσουμε πιο είναι το μέτρο σύγκρισης. Ακολουθούμε την νοοτροπία που λέει καλο για τα Ελληνικά δεδομένα ή ανταγωνιζόμαστε… Read more »