22.2 C
Athens
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΚρίσιμες πολιτικές υποδομές στο στόχαστρο Ρώσων και Ουκρανών ενόψει του χειμώνα

Κρίσιμες πολιτικές υποδομές στο στόχαστρο Ρώσων και Ουκρανών ενόψει του χειμώνα

- Advertisement -

Η απάντηση της Μόσχας στις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στο βορειοανατολικό μέτωπο ήταν η καταστροφή εγκαταστάσεων θερμοηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ύδρευσης στην περιοχή του Χαρκόβου, μια κατηγορία στόχων τους οποίους η Ρωσία είχε αποφύγει να πλήξει, τουλάχιστον στο ανατολικό μέτωπο. Πρόκειται άραγε για μια τυχαία ενέργεια ή το πρελούδιο ενός νέου σχεδίου ενόψει και του αναμενόμενου ιδιαίτερα σκληρού χειμώνα για τους ουκρανούς πολίτες;

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν σποραδικά βομβαρδίσει κάποιες βασικές υποδομές του ουκρανικού κράτους, αλλά κυρίως στα δυτικά της Ουκρανίας.

Αντιθέτως, στα ανατολικά της χώρας απέφυγαν τέτοιες ενέργειες, γιατί κατά την εκτίμησή μας δεν ήθελαν να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια του τοπικού πληθυσμού, στην ανοχή του οποίου στηρίζεται εν μέρει το πλάνο της μελλοντικής “ενσωμάτωσης” των κατακτημένων εδαφών στη Ρωσία.

Αυτή η αλλαγή στάσης δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή τί εξυπηρετεί. Τα γεγονότα ωστόσο μας αφήνουν το περιθώριο να κάνουμε εκτιμήσεις βασισμένες και σε όσα στοιχεία και πληροφορίες έρχονται από το πεδίο.

Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ουκρανικές πολιτικές υποδομές

Οι ρώσοι επιτελείς ενδεχομένως να θέλουν να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εκεί ακριβώς όπου η Ουκρανία θα “πονέσει” περισσότερο τον προσεχή χειμώνα: στην καθημερινότητα των πολιτών και την πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά. 

Οικογένειες που έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους, είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από βομβαρδισμούς και τις πόλεις τους να γίνονται πεδίο μάχης μέσα σε μία νύχτα, πλέον ίσως κληθούν να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα δίχως πρόσβαση το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. 

Αν όντως τελικά υπάρξει στο προσεχές διάστημα συστηματική στόχευση από τις ρωσικές δυνάμεις των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας – με ήδη το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια να έχει διακόψει τη λειτουργία του – και των υποδομών ύδρευσης, η πίεση προς το Κίεβο θα είναι τεράστια. Οι ήδη εξουθενωμένοι άμαχοι θα αναζητήσουν βοήθεια από την κυβέρνηση, η οποία είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να ανταποκριθεί, διεξάγοντας παράλληλα έναν τιτάνιο αγώνα στο πεδίο των μαχών, στερούμενη βεβαίως και σημαντικών πόρων. 

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τα ρωσικά χτυπήματα στο δίκτυο των υποδομών του Χαρκόβου είναι ότι ρωσικές δυνάμεις θέλησαν να δώσουν μια άμεση και σκληρή απάντηση στους Ουκρανούς, μετά τη χειρότερη ήττα τους από την έναρξη του πολέμου. Θυμίζουμε ότι η ρωσική πολεμική μηχανή εκτός από την αποχώρησή της από τα κατακτημένα εδάφη, άφησε πίσω πυρομαχικά και κρίσιμο εξοπλισμό, καθώς η πόλη Ίζιουμ χρησιμοποιείτο ως κόμβος επιμελητείας.

Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων, αντιστράτηγο Βάλερι Ζαλούζνι, ανώτατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο περισσότερων από 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1.158 τετραγωνικά μίλια) από την αρχή αυτού του μήνα.

Ακόμη και αν τα παραπάνω νούμερα είναι υπερβολικά – ή έστω εντάσσονται στα πλαίσια της ουκρανικής προπαγάνδας – τα κέρδη για το Κίεβο είναι πολλαπλά ενώ το αντίκτυπο αυτής της ήττας “ακούστηκε” δυνατά και καθαρά στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι εξάλλου έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει την επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων, καθώς θέλει να κρατήσει “ζεστούς” τους Δυτικούς, για να συνεχίσουν να του παρέχουν όπλα και οικονομική υποστήριξη.

Ουκρανία: Δώστε μας 1.000 πυροβόλα, 500 άρματα, 300 MLRS, απόγνωση ή θράσος;

Συνεπώς τώρα είναι η στιγμή για να παρουσιάσει μια θετική προοπτική, μια έστω μικρή προοπτική αλλαγής των ισορροπιών στον πόλεμο, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη Μόσχα στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Οι πιθανότητες βεβαίως για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν είναι πολλές. Κανείς όμως δεν ξέρει τί θα γίνει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς μερικές ακόμη νίκες ίσως κλονίσουν τη Ρωσία και δώσουν το έναυσμα στη Δύση να αυξήσει την πίεση προς τη Μόσχα.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι και οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν υποδομές στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη

Στον αντίποδα των πληροφοριών ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν πολιτικούς στόχους, η Μόσχα έσπευσε σήμερα να παρουσιάσει το δικό της αφήγημα. Και μάλιστα με αρκετά στοιχεία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επιδοθεί από την αρχή του μήνα σε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ βομβαρδισμών κατά πολιτικών στόχων στα ανατολικά της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Από την 1η Σεπτεμβρίου η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια το έδαφος του πυρηνικού σταθμού και η πόλη Ενερχοντάρ, έχουν δεχτεί πυρά πυροβολικού από τους Ουκρανούς 26 φορές, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους του πυρηνικού εργοστασίου. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς σε υποσταθμό  στις 6 Σεπτεμβρίου και σε γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις 8 Σεπτεμβρίου, η πόλη Ενερχοντάρ παρέμεινε δύο φορές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Επίσης, σύμφωνα με τη Μόσχα στην επικράτεια της περιοχής του Ντόνετσκ, το ουκρανικό πυροβολικό έπληξε επανειλημμένα 22 σημαντικές εγκαταστάσεις τροφοδοσίας ρεύματος, γεγονός που οδήγησε στην διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε κατοικημένες περιοχές, με σχολεία, βιομηχανικές επιχειρήσεις κτλ.
  • Χθες, 10 Σεπτεμβρίου, 19 υποσταθμοί στην περιοχή Πετρόβσκι του Ντόνετσκ απενεργοποιήθηκαν λόγω βομβαρδισμών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Με αυτά τα στοιχεία η ρωσική πλευρά επιθυμεί να συμψηφίσει κατ’έναν τρόπο τα δικά της πλήγματα, τα οποία μάλιστα επίσημα δεν αποδέχεται, υποστηρίζοντας ότι “δεν στοχεύει ποτέ σκόπιμα αμάχους και πολιτικούς στόχους”.

Η πραγματικότητα ωστόσο τη διαψεύδει. Και το διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι αν η ουκρανική αντεπίθεση κινητοποιήσει μια άλλη, σκληρότερη και πιο επιθετική στρατηγική από την πλευρά του Κρεμλίνου ή επιτέλους κινητοποιήσει τις εξελίξεις – με όποιον τρόπο – για τη διενέργεια συνομιλιών για τη λήξη του πολέμου…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών Kortenaer με πυραύλους ESSM, 2 OtoMelara & 2 Phalanx

 Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, για όλους μας εμάς τους ασχολούμενους με την Άμυνα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κομβικό σημείο. Καθώς το  2020 και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελλάδα-Αζερμπαϊτζάν: Ο εθνικός μας κυνισμός και οι εξοπλισμοί

13
Να ξεκινήσουμε το σχόλιο μας από το… μακρινό 2020. Μόλις 2 χρόνια πριν δηλαδή αλλά μοιάζουν πολύ περισσότερα με την ταχύτητα των εξελίξεων. Είναι...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Οκτωβρίου 1941: Επιχείρηση “Typhoon”, η Μάχη της...

0
Με την εξαπόλυση από τον γερμανικό στρατό της επιχείρησης “Typhoon” ξεκινά η επική Μάχη της Μόσχας κατά τον Β' Παγκόσμιο. H κατάληψη της σοβιετικής...
- Advertisement -
Card image

September #028 Σεπτέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

Ελλάδα-Αζερμπαϊτζάν: Ο εθνικός μας κυνισμός και οι εξοπλισμοί

Να ξεκινήσουμε το σχόλιο μας από το… μακρινό 2020. Μόλις 2 χρόνια πριν δηλαδή αλλά μοιάζουν πολύ περισσότερα με την ταχύτητα των εξελίξεων. Είναι...

Γερμανία, Δανία και Νορβηγία θα αγοράσουν «ρεφενέ» οβιδοβόλα για την Ουκρανία

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράσουν από κοινού 16 σλοβακικλης σχεδίασης οβιδοβόλα  Zuzana-2 για λογαριασμό της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με τις...

Κι όμως, στην Ουκρανία πολεμούν κανονικά τα M113A1/Α2 στα χέρια των Ουκρανών

Πριν λίγες μέρες είχαμε ανεβάσει άρθρο σχετικά με ένα Μ113Α3 του ουκρανικού στρατού, που είχε καταστραφεί από έκρηξη νάρκης. Το Μ113Α3 είναι η τελευταία...