Κροατία, το σενάριο των F-16C/D Block 30 είναι ακόμη υπαρκτό;

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι τελικές προσφορές των Lockheed Martin και Saab για το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της Κροατικής Αεροπορίας θα πρέπει να κατατεθούν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα του υπουργείου άμυνας της Κροατίας, που προέκυψε μετά το φιάσκο των ισραηλινών μαχητικών F-16C/D Block 30 Barak.

 

Οι δύο εταιρείες προσφέρουν στην Κροατία τα μαχητικά F-16 Block 70 και Gripen E/F. Η ανάδειξη του νικητή αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης τον Ιούνιο.

 

Η Κροατία ανοίγει ξανά το θέμα του νέου μαχητικού με τα μάτια στραμμένα στις ΗΠΑ

Με βάση το «Jutarnji List», φαβορί εμφανίζεται να είναι το F-16 Block 70. Ωστόσο, οι Κροάτες φοβούνται πως οι παραδόσεις των συγκεκριμένων μαχητικών θα καθυστερήσουν, πέρα από το ότι τα αμερικανικά μαχητικά κοστίζουν πιο ακριβά από τα σουηδικά. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να προσφέρουν μεταχειρισμένα πλην όμως αναβαθμισμένα F-16C/D που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Αεροπορία.

 

Έτσι, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, εάν δεν θέλει η Κροατία να αποκτήσει καινούρια F-16 και επιλέξει να στραφεί σε μεταχειρισμένα F-16C/D, απομένει κυρίως η επιλογή των ελληνικών F-16C/D Block 30. Αεροσκαφών που απέρριψε πρώτα στον προηγούμενο διαγωνισμό… Εναλλακτικά αναμένεται να εξεταστούν μεταχειρισμένα ή καινούρια Gripen C/D.

 

To τεύχος Ιουνίου της ΠΤΗΣΗΣ (397), τώρα διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
YannisPavlidis
Member
Active Member
YannisPavlidis

Δεν νομίζω πως ισχύει ο ισχυρισμός των Κροατών, πως οι Αμερικανοί δεν τους πουλάνε μεταχειρισμένα F-16. Δεν τους πουλάνε αυτά που αναβαθμίσανε και υπηρετούνε αυτή την στιγμή στην Αμερικανική Αεροπορία. Σίγουρα τους πουλάνε απο αυτά που έχουν αποσυρθεί, όπως κάνανε στους Ρουμάνους.

Επίσης μέχρι να έρθουν τα καινούργια θα μπορούσαν να κάνουν λίζινγκ ‘οπως κάνανε οι Ιταλοι….
http://www.f-16.net/f-16_users_article10.html

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Η Ρουμανία αγόρασε f16 απο την Πορτογαλία
https://www.google.com/amp/s/defence-blog.com/news/romania-to-acquire-additional-f-16-fighter-jets.html/amp
Δεν γνωρίζω να υπάρχουν αμερικανικά f16 που να έχουν αποσυρθεί. Ο λόγος που δεν πούλανε μεταχειρισμένα, είναι γιατί δεν πιάνουν τις διαθεσιμότητες που πρέπει να έχουν
https://www.defensenews.com/air/2018/10/09/mattis-orders-fighter-jet-readiness-to-jump-to-80-percent-in-one-year/

Tazos
Guest
Tazos

Χωρίς μια αναβάθμιση, εστω και σε επίπεδο CUPID όπως της Αμερικάνικης Εθνοφρουρας δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάρει κανένας. Από την άλλη θα ήταν μια ευκαιρία να αναβαθμιστούν και τα δικά μας υπόλοιπα Β30 που θα έμεναν ώστε να αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες, απο την στιγμή που να έρθουν στο επίπεδο Β52 με τα απάρτια που θα περισσέψουν είναι μάλλον ανέφικτο.

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Κι όμως, για μια αεροπορία σαν την Κροατική είναι ταμάμ: όχι ιδιαίτερα ακριβά είτε σε απόκτηση είτε σε χρήση (αφού θα τα στείλουμε και με πακέτο ανταλλακτικών, με ικανότητα BVR και σύστημα αυτοπροστασίας μπορούν να προσφέρουν μια χαρά υπηρεσίες αστυνόμευσης FIR δίνοντας την ευκαιρία στην χώρα να εξοικειωθεί με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα πριν βάλει σε υπηρεσία ένα 4ης γενιάς α/φος.

Και είναι και F-16, άρα μπορεί στο μέλλον να είναι δυνητικός πελάτης για F-16V ή F-21 (αν τελικά υπάρξουν αυτά σαν έκδοση).

Tazos
Guest
Tazos

Αμφιβάλω ότι θα είναι φθηνά σε χρήση. Υπολογιστές της δεκαετίας του 80′, CRT οθόνες, αναλογικό fbw και χωρίς την δυνατότητα χρήσης σύγχρονων κατευθυνόμενων βλημάτων, έλλειψη σύγχρονοι IFF και όλα τα ηλεκτρονικά μη υποστηριζόμενα από τον κατασκευαστή λόγω παλαιότητας. Βάλε σε αυτό ότι τουλάχιστον οι δικοί μας τεχνικοί τα έχουν μάθει απ’ έξω ενώ αυτούς θα τους πάρει χρόνο. Εικάζω ότι οι Κροάτες θέλουν κάτι να τους φέρει στο επίπεδο των υπόλοιπων ΝΑΤΟικών. Αντί να τα δίνουμε 15εκ σκέτα θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε την τιμή, να προσφέρουμε ένα πακέτο τύπου CPUID και παράλληλα να αναβαθμίσουμε και τα δικά μας, ανεξάρτητα από… Read more »