26.9 C
Athens
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Απορρίπτει η Κροατία τα ελληνικά F-16 Block 30;

Απορρίπτει η Κροατία τα ελληνικά F-16 Block 30;

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 104
  •  
  •  

Τελικά τα Block 30… μένουν Ελλάδα, όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που έρχονται από το Ζάγκρεμπ σε ότι αφορά την προσφορά μεταχειρισμένων F-16 από ελληνικά αποθέματα σε ανταπόκριση του κροατικού διεθνούς διαγωνισμού στον οποίον είχαμε αναφερθεί με παλαιότερες αναρτήσεις (βλέπε ανάλυση παρακάτω)

Η κροατική εφημερίδα «Jutarnji List» γράφει σήμερα ότι το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τον περιορισμό των υποψηφιοτήτων (short lirt)  αποκλειστικά στα Gripen C/D MS20 και τα F-16C/D «Barak».

Στην αναφορά της εφημερίδας, η ελληνική υποψηφιότητα χαρακτηρίζεται ως «μη κατάλληλη»,  αν και αυτή είναι η φθηνότερη από τις τέσσερις προτάσεις, όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα του επίσης κροατικού περιοδικού «Defender». Σύμφωνα με τα κροατικά δημοσιεύματα μαζί με τα F-16C/D Block 30 της ΠΑ αναμένεται να αποκλειστεί το F-16V νέας κατασκευής που προσφέρουν οι ΗΠΑ. Μένει να ειδωθεί αν η εφημερίδα τις επόμενες ημέρες θα δικαιωθεί και, έτσι, θα παραμείνουν στην τελική μάχη το Gripen C/D MS20 και το εκσυγχρονισμένο F-16C/D «Barak». Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το σουηδικό μαχητικό είναι το ευνοούμενο στην περίπτωση.

Όπως γράφουμε στο τρέχον τεύχος της Π&Δ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ)

Η χώρα της Βαλκανικής, για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ, από το 2009 αναζήτησε νέο μαχητικό προς αντικατάσταση των MiG-21 που διέθετε, κληρονομιά από την πρώην Γιουγκοσλαβική Αεροπορία. Η αναζήτηση αυτή για 12-18 αεροσκάφη δεν ευόδωσε διότι οι προτάσεις (συμπεριλαμβανομένων F-4F ή πρώιμων EF2000 της Luftwaffe) ήταν ακατάλληλες και ο σχετικός προϋπολογισμός ήταν πρακτικά ανύπαρκτος. Η προμήθεια αναβαλλόταν από χρόνο σε χρόνο, ενώ ο στόλος των «Fishbed» μειωνόταν συνεχώς ως απόρροια περιστατικών και εξάντλησης των ορίων «ζωής» κάποιων εξ αυτών. Τελικά, ως ενδιάμεση λύση και μέχρι την εξεύρεση οριστικής επιλογής αποφασίστηκε η εργοστασιακή συντήρηση και ανακατασκευή από την κρατική ουκρανική εταιρεία Ukrspecexport επτά MiG-21 (περιλαμβανομένων και τεσσάρων διθέσιων) από τα κροατικά αποθέματα. Η ίδια θα εξασφάλιζε στο Ζάγκρεμπ πέντε ακόμη μονοθέσια μαχητικά του τύπου. Το σχετικό πρόγραμμα υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2013 και ολοκληρώθηκε δυο χρόνια αργότερα, όταν τον Ιούλιο του 2015 όλα τα αεροπλάνα είχαν επιστρέψει στην Κροατία και η Μοίρα τους κηρύχθηκε επιχειρησιακή. Στη συνέχεια η υπόθεση απέκτησε μια άλλη πτυχή, τη δικαστική διαμάχη του κροατικού δημοσίου με την ουκρανική εταιρεία για κακή εκτέλεση της σύμβασης, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα MiG-21 που είχαν παραδοθεί (μαζί με τα κροατικά) είχαν συναρμολογηθεί από μεγάλα συγκροτήματα άλλων «Fishbed» διαφόρου προελεύσεως που είχαν «ξεμείνει» στα ουκρανικά εργοστάσια. Επιπλέον, εφεδρικοί κινητήρες που είχαν πωληθεί ως μέρος της συμφωνίας είχαν ελλιπή ή και καθόλου συνοδευτικά έγραφα. Η Κροατική Αεροπορία, αν και καθήλωσε για ένα χρονικό διάστημα τα αεροπλάνα, τελικά αναγκάστηκε να συνεχίσει την αξιοποίησή τους μέχρι και σήμερα.

Παρά την έλλειψη κονδυλίων, οι προσπάθειες επανεξοπλισμού της Σερβίας, ειδικά στον τομέα της Αεροπορίας (ειδικό αφιέρωμα θα υπάρξει στο επόμενο τεύχος μας), και οι πιεστικές ΝΑΤΟϊκές ανάγκες ανάγκασαν την κροατική κυβέρνηση να προχωρήσει στις 20 του περασμένου Ιουλίου σε έκδοση αιτήματος για επίδειξη (RfI) προς πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Σουηδία, Νότια Κορέα και Ελλάδα), ενώ αμέσως μετά εξέδωσε αίτημα για υποβολή προτάσεων στις χώρες που ανταποκρίθηκαν για 12 ή και 18 αεροσκάφη. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, όλες πλην μίας, της Νότιας Κορέας (που έκρινε ότι το υποψήφιο F/A-50 δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις), φέρονται να υπέβαλαν προτάσεις. Κροατικές πηγές αποσαφηνίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Σουηδία προσφέρουν καινούργια αεροπλάνα, F-16V και JAS.39C/D Gripen αντίστοιχα. Το Ισραήλ προσφέρει τα F-16A/B Barak που απέσυρε πρόσφατα αναβαθμισμένα με νέα ηλεκτρονικά και ραντάρ AESA, ενώ η Ελλάδα φέρεται να πρόσφερε Block 30. To Ζάγκρεμπ αξιολογεί τις προτάσεις με καταληκτική ημερομηνία μέσα στον Νοέμβριο και πρόθεση υπογραφής συμφωνίας πριν το τέλος του χρόνου.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 104
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

64 ΣΧΟΛΙΑ

64 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paliouras

Ωραια,,!! Δομικη ενισχυση και αναβαθμιση σε Αεοπορικης Υπεροχης με απαρτια απο τα αλλα και πιστοποιηση Iris-T

Nicolas

Σωθηκαμε απο σποντα

Giorgos tsagaris

Eεεεεεεεεεεεεεετσι………..

Theo

Μάστα. Δεν θα γκρινιάξω, πολύ καλά κάνει η ΠΑ και ψάχνει εναλλακτικές. Αλλά σε όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχει το κατάλληλο timing.

gm

“Το Ισραήλ προσφέρει τα F-16A/B Barak που απέσυρε πρόσφατα αναβαθμισμένα με νέα ηλεκτρονικά και ραντάρ AESA”

τα barak είναι τα C/D. Αποσύρουν και αυτά;

aris32

λαθος του τυπογραφειου μαλλον NETΖ ειναι τα Α/Β

chikichiki

Δηλαδή συγγνώμη, να τα βάλω κάτω λίγο να τα καταλάβω: 1. Μέχρι τώρα πετάνε με το πολύ μια ντουζίνα απολιθώματα που από στιγμή σε στιγμή θα αρχίσουν να διαλύονται. 2. Οτιδήποτε και να πάρουνε απ’τα προσφερόμενα θα είναι ΑΛΜΑ ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ στις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, λόγω του 1. 3. Τα Ισραηλινά Barak είναι ουσιαστικά F-16C/D, και τα AESA/λοιπά μπιχλιμπίδια θα πρέπει να τα πληρώσουν (αν δε κάνω λάθος). Για να μην αναφέρουμε την χρόνια κακοποίηση που πολύ πιθανό να είναι τρισχειρότερη από αυτήν που εμείς υποβάλαμε τα δικά μας. 4. Τα Gripen σαν ολοκαίνουρια μάλλον τσιμπάνε το πορτοφόλι πιο πολύ… Read more »

Spyros

Αντίθετα με εμάς, διάφοροι περίεργοι στο εξωτερικό εξετάζουν το κόστος χρήσης, ή/και τη δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης.

Δομικά, τα Ισραηλινά F-16 δεν νομίζω πως είχαν τη χρήση των δικών μας. Μπορεί να έχουν βγάλει πολλές εξόδους αλλά μάλλον δεν έμπαιναν το ίδιο συχνά σε κλειστές αερομαχίες.

Γενικά, τα 30άρια μας δεν είναι και τόσο… τεφαρίκι, αν τα βάλουμε κάτω: θέλουν δομική αναβάθμιση, θέλουν πολλή δουλειά σε εξοπλισμό, καλωδιώσεις κτλ για να αναβαθμιστούν… και αν τα δώσουμε αναβαθμισμένα (αν και εφόσον αναβαθμίσουμε τα υπόλοιπα και μπορούμε να τα δώσουμε αναβαθμισμένα) μάλλον δεν θα είναι πια φθηνά.

chikichiki

Εμένα πάντως μου φαίνεται ότι πηγαίναμε καλά τόσο στην τιμή όσο και στη σχέση κόστους-απόδοσης. Τα F-16 είναι πάρα πολύ modular και προσαρμόσιμα, οπότε θέμα δυνατότητας αναβαθμίσεων δε τίθεται, μονάχα θέμα διάρκειας ζωής, το οποίο όμως προφανώς το έχουν και τα Ισραηλινά. Όσο για κόστος χρήσης, Block 30 είναι…απ’τα MiG τους μάλλον είναι πιο φθηνά… Για τις αερομαχίες έχω τις αμφιβολίες μου. Οι Ισραηλινοί είναι βλαμμένοι. Ό,τι πετάμε εμείς σε αναχαίτιση αυτοί το συμπληρώνουν σε εκπαίδευση. Χώρια οι περιστασιακές επιδρομές κάθε τρεις και λίγο. Τα 30άρια θέλουν δομική ανακατασκευή, αλλά από την άλλη και τα ισραηλινά στην ίδια κατάσταση δεν… Read more »

Spyros

Το είπατε μόνος σας στη τελευταία παράγραφο: “Θέλουν μια στοιχειωδώς ικανή πλατφόρμα να βγάλουν μερικές δεκαετίες, να τα κάνει όλα, για να μη τους κράζει το NATO και να έχουν και ένα στρώμα άμυνας στον αέρα.” Ερώτηση: είναι τα 30άρια μας αεροσκάφη που μπορούν να υπηρετήσουν τους Κροάτες για ‘μερικές δεκαετίες’; Δεν νομίζω. Ενώ τα Gripen μάλλον είναι. Το πρόβλημα των 30αριών δεν είναι πως θέλουν δομική ενίσχυση. Σιγά τα ωά, όλα τα παλιά αεροσκάφη τη θέλουν. Το πρόβλημα είναι πως θέλουν υποστήριξη σε βάθος χρόνου. Εδώ βρήκαν τα δύσκολα με τους Ουκρανούς που άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν με… Read more »

g

Με οικονομοτεχνικά κριτήρια πιθανότατα το Gripen είναι για αυτούς η καλύτερη επιλογή. Επειδή όμως σε αυτές τις αγορές παίζουν μεγάλο -αν όχι το μεγαλύτερο- ρόλο και άλλα κριτήρια, ας περιμένουμε να δούμε. Εξάλλου και άλλοι στο πρόσφατο παρελθόν επέλεξαν Gripen, το ανακοίνωσαν και μετά το πήραν πίσω και ξαναψάχνουν. Όπως βλέπουμε και με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό Viper, εκεί που λέμε ότι κάτι πήρε το δρόμο του, τσουπ και κάτι νέο που δημιουργεί αναστάτωση στα πράγματα.

montif74

Με λίγα λόγια οι Κροάτες δεν εχουν μαντήλι να κλάψουν…100 έκατ ευρώ για ετοιμοπαράδοτα F-16 C/D με απαρτίες απο F-16 Block 50/52+ είναι σουπερ ευκαιρία.Αν δεν τα πάρουν οι Κροάτες θα υπάρξουν αρκετές χώρες που θα ενδιαφερθουν (Βουλγαρία,Ρουμανία,Πολωνία,κλπ)

Aris

Καταρχάς πιστεύω ότι οι Κροάτες δεν μας πάνε μια…μετά τα ισραηλινά είναι φρέσκα σχετικά με τα δικά μας σε εκσυγχρονισμούς. Τι να πούμε παραπάνω;

Νικος

Γιατι δεν προσφερε η ελλαδα αναβαθμισμενη επιλογη των Β30? Με απαρτια απο τον εκσυγχρονισμο των αλλων block.

Em.Ti

Γιατί αυτόματα θα άλλαζε την πρόταση προς την Κροατία. Και επίσης είναι άγνωστο αν θα μπορούμε να το κάνουμε με λογικό κόστος αυτό, εκτός κι αν τους δίναμε τα απάρτια σαν προίκα, αλλά και πάλι η πρόταση δεν θα ήταν το ίδιο οικονομική. Υπ’όψη ότι στην πρόταση της LM, για τη συμπίεση του κόστους αναβάθμισης θα κρατήσει η LM τα παλιά απάρτια που αντικαθίστανται, άρα αν προχωρούσαμε σε πρόταση Blk30 + κάποια εξαρτήματα το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού θα πήγαινε ακριβότερα. Μία η άλλη σχεδόν δηλαδή.

Spyros

Δηλαδή είστε σίγουρος πως θα εκσυγχρονιστούν τα άλλα μπλόκ;

Em.Ti

Σίγουρος δεν είμαι για τίποτα αγαπητέ.

Spyros

Ξαναλέω:

Τα μαχητικά είναι πλατφόρμες. Πρέπει:

– Να μπορούν να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα όπλα, στο κατάλληλο μέρος
– Να έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα εν λόγω όπλα
– Να μην είναι πολύ ακριβά στην αγορά
– Να μην είναι ακριβά στη χρήση, με δομικά ή άλλα θέματα (δυσκολία αναβάθμισης)

Αν δούμε ψυχρά τα παραπάνω, μάλλον δεν είχαμε πολλές ελπίδες εξαρχής.

(όλ’ αυτά με δεδομένο πως θέλουμε να πουλήσουμε, πάντα)

STRATOS

Μπράβο στους κροάτες που μας σκέπτονται!! Πολύ ευχάριστά νέα!!

Η ΠΑ εκ καιρώ θα πρέπει να προχωρήσει σε μερικό εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών αυτών, τουλάχιστον του συστήματος ελέγχου πηρός – και IFF από τα Block 52+.

Τα F-16 block 30 είναι τα καλύτερα Ελληνικά F-16 από θέμα κινηματικών επιδόσεων. Είναι εκπληκτικό αεροσκάφος.

Εντωμεταξύ έχω πεθάνει στα γέλια με τον κατακαμένο υπουργό άμυνας της Ελλάδας, που έχει μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μανάβικο του, αλλά είναι τόσο άχρηστος (ευτυχώς) που δεν έχει καταφέρει να πουλήσει ούτε μία ληγμένη οβίδα πυροβολικού σε εμπόλεμους!!!

Em.Ti

Μεταξύ μας, καλά κάνουν. Θέλουν αρκετά μαζέματα και προφανώς οι Κροάτες θέλουν ένα μαχητικό για τουλάχιστον 20 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα εκσυγχρονίσουν άμεσα μαζί με το οποιοδήποτε πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης.

Αν με ρωτάτε, το πιο συμφέρον είναι το Grippen, που είναι φτιαγμένο για τέτοιες μικρές αεροπορίες: είναι φθηνό και σε απόκτηση και χρήση (για αυτά που κάνει πάντα) και προσφέρεται με ελκυστικό πακέτο όπλων.

Ο διαγωνισμός της Κροατίας πάντως δεν είναι ο μοναδικός, πολύ πιθανό η Βουλγαρία να ενδιαφερθεί άμεσα επίσης και όλο και κάποια άλλη χώρα (γείτονας ή μή) μπορεί να ενδιαφερθεί.

Manolis

Εαν οι Κροατες αγοραζαν τα δικα μας μπλοκ-30 αναβαθμισμενα (υποχρεωτικα) απο τα απαρτια των μπλοκ-50/52, αυτοματως θα δημιουργουταν και πρωτοτυπο/διαδικασιες γι’αυτα, που τωρα δεν υφιστανται ουτε καν ως προβλεψη. Σε συνδυασμο με την πληθωρα απαρτιων και την ηδη υπαρχουσα εμπειρια δομικης αποκαταστασης F-16 block 30 στην ΕΑΒ, θα δημιουργουταν μαλλον σοβαρες προυποθεσεις για τον εκσυγχρονισμο ΚΑΙ των υπολοιπων 20 μπλοκ-30 που θα παρεμεναν στην ΠΑ. Οσοι λοιπον απορριπτουν την πωληση των 12 μπλοκ-30, στην πραγματικοτητα ισως απορριπτουν και την σοβαρη πιθανοτητα δημιουργιας μιας ισχυρης μοιρας απο τα υπολοιπα.

Giorgos tsagaris

Nαι..εχεις δικιο.Αυτο ειναι το ιδανικο…σε καποιον αλλο πλανητη….ισως…

Giorgos Tsagkaris

Oι…Κροατες που πετανε Mig-21 αναβαθμισμενα απο Ουκρανους με ανταλλακτικα αγνωστου προελευσεως και ηλικιας
επιλεγουν με τεχνολογικα κριτιρια…..ωραιο….
Οπως ωραιος ειναι και ο σχεδιασμος της ΠΑ που στηριζεται σε υποθετικες πωλησεις και το λεει προγραμματισμο.
Δηλαδη θα πιστεψουμε οτι αν οι Κροατες ζητουσαν και τα 32,θα τους λεγαμε οτι δινουμε μονο τα 12,γιατι για τα υπολοιπα 20 εχουμε πλανο αξιοποιησης….ή….θα τα διναμε και τα 32 και το πλανο θα το εφαρμοζαμε με τα εναπομειναντα…..
Τραγελαφικα πραγματα….

STRATOS

Τα 32 F-16 block 30/32 θέλουν 400 εκατομμύρια δολάρια για να εκσυγχρονιστούν για λογαριασμό της ΠΑ!!!, όπου τα LRU από τα Block 52+ είναι τζάμπα για την ΠΑ αφού αφαιρούνται από αεροσκάφη της!! Για τους κροάτες θα είναι επιπλέον κόστος από αυτά τα 400 εκατομμύρια δολάρια.!! Δηλαδή μιλάμε για κόστος 12.5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος για την ΠΑ!!!!!! Και για τους κροάτες 12.5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος + το κόστος των αεροσκαφών!!! + το κόστος των LRU+συστημάτων αυτοπροστασίας, κτλ !!!! χαιρέτα μου τον πλάτανο!!!!!! Έχει αναφορά η ΠΤΗΣΗ στο τελευταίο τεύχος της αν δεν κάνω λάθος. Αυτός είναι και ο… Read more »

Spyros

Η ΠΑ μάλλον ήθελε τα λεφτά της πώλησης αυτών των F-16, γιατί έτσι μπορεί να είχε επιπλέον κονδύλια για την αναβάθμιση των Block 50 σε επίπεδο πιο κοντά στα V. Οπότε δεν ξέρω κατά πόσον είναι καλά τα νέα για την ΠΑ, όπως λέτε, εσείς και πολλοί άλλοι… Το πρόγραμμα MLU που αναφέρετε δεν είναι ‘μικρός εκσυγχρονισμός με χαμηλό κόστος’, ουσιαστικά είναι πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλη την διαδικασία που υπολείπεται ώστε να έφταναν τα 30άρια την καλωδιακή υποδομή των νεότερων block. Τα «αρχαία» F-16A/B των Ευρωπαίων που έχουν υποστεί MLU είναι σήμερα πολύ ανώτερα όχι μόνο των 30αριών μας, αλλά… Read more »

NikolakiEfentis

Stratos συμφωνώ μαζί σου. Ας τα κρατήσει και αν βρεθεί ένας “λογικός” άνθρωπος να προωθήσει κάποιον περιορισμένο εκσυγχρονισμό μεσοπρόθεσμα, καλώς. Οι Ισραηλινοί αλλά κι η BAE (αν δεν κάνω λάθος αυτή αναβάθμισε τα Block30 της ANG), προσφέρουν πακέτα αναβάθμισης όπου δεν απαιτείται αλλαγή της αρχιτεκτονικής των υπολογιστών του. Link16, Ισραηλινό Helmet Mounted Display & AMRAAM-C7 ή μερικούς DERBY κι είναι “super”…

Flight

H BAe προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τα F-16 της Ν. Κορέας… κατέληξαν στα δικαστήρια

NikolakiEfentis

Δεν εννοούσα το πρόγραμμα της Ν. Κορέας. Η BAE ενεπλάκη σε αναβάθμιση των F 16 block30/32 της ANG προμηθεύοντας τουλάχιστον τους αναβαθμισμένους υπολογιστές CFCC και δεν γνωρίζω αν είχαν και ευρύτερα καθήκοντα εργολάβου στα προγράμματα CUPID / CSU.

Flight

Όταν ανέλαβε να κάνει όμως αναβάθμιση πραγματική σε αεροσκάφη F-16, απέτυχε παταγωδώς

Spyros

Αλλο να είσαι υποκατασκευαστής σε πρόγραμμα, φτιάχνοντας ή παρέχοντας κάποιο κομμάτι ή ηλεκτρονικό εξάρτημα (έστω και βασικό) που θα το ολοκληρώσει στο αεροσκάφος ο κατασκευαστής, και άλλο να λες πως κάνεις εσύ αναβάθμιση.

Και η ΕΑΒ ειναι υποκατασκευάστρια εταιρία της Lockheed για το F-16 και για τα C-130J. Δε σημαίνει πως μπορεί να φτιάξει ή να αναβαθμίσει ούτε το ένα ούτε το άλλο (μόνη της).

Γιώργος Βαργιαμίδης

Μήπως, λέω, μήπως θα έπρεπε τα λεφτά του δήθεν πλεονάσματος, αντί να σκορπιστούν στους τέσσερις ανέμους ως βοήθημα-φιλοδώρημα-χαρτζιλίκι, να δοθούν για την αναβάθμιση ΟΛΟΥ του στόλου των F-16 σε επίπεδο V; Και ας αφήσουν οι φωστήρες του υπουργείου (πολίτες και στρατιωτικοί) τα πασαλείμματα τύπου “έχω 10 μαχητικά, θέλω να εκσυγχρονίσω 8, αλλά θα εκσυγχρονίσω τα 5”. Λεφτά δεν υπάρχουν για την άμυνα. Για όλα τα άλλα, όμως, υπάρχουν. Φτάνει πια μ’ αυτήν την καραμέλα.

Andreas

Μάλλον δεν λαμβάνουμε υπόψη τους αρχαίους Αθηναίους που έδωσαν το δικό τους “κοινωνικό μέρισμα” από τα ορυχεία του Λαυρίου για τριήρεις. Μόνο που οι πρόγονοι είχαν δυναμισμό και φιλοδοξίες, ενώ σήμερα έχουμε ένα φθίνον έθνος που απλά περιμένει να πεθάνει και ζητά τη μορφίνη των κοινωνικών δαπανών για να πεθάνει ανώδυνα.

STRATOS

Το πρόγραμμα F-16A/B MLU δεν περιελάμβανε αλλαγή Radar με APG-68V7/9 αλλά αναβάθμιση του υπάρχοντος APG-66 (F-16 A/B), όπως έκανε και με άλλα συστήματα του αεροσκάφους. Η Κυριότερη αλλαγή ήταν του συστήματος έλεγχου πυρός που δεν έχει καμία σχέση με τον MΜC5000 ή MΜC7000 που θέλουμε να βάλουμε εμείς στα F-16 block 30 (αφαιρώντας τα από τα Block 52+). Επομένως καμία σχέση το πρόγραμμα MLU με αυτό που θέλαμε να κάνουμε εμείς στα F-16 block 30. Και σε κόστος , το πρόγραμμα MLU ήταν πολύ χαμηλότερο (σύμφωνα με των «έλεγχο τιμών» διεθνώς και για πάνω από 15 χρόνια) με τα 12.5… Read more »

dimitrov

Σε έχασα λίγο στην αρχή. Το πρόγραμμα MLU περιελάμβανε τοποθέτηση MMC3000 και γενικώς προέβλεπε πολλές αναβαθμίσεις στη συνέχεια. Αυτά που προσφέρθηκαν π.χ. στην ΠΑ το 2005 ήταν σε επίπεδο Μ2. Κάποια στιγμή είχε φτάσει και σε Μ9 νομίζω. Μάλιστα στο επίπεδο Μ4 ή Μ5 προέβλεπε και αντικατάσταση του MMC3000 από MMC7000. Το κόστος αναβάθμισης θυμάμαι πως ήταν 6εκ$/τμχ περίπου(?), της δεκαετίας του 90. Βέβαια εδώ να πω πως η κατασκευάστρια είχε να αναβαθμίσει μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και είχε απέναντι 4 σοβαρούς συνομιλητές που σέβονται τις επενδύσεις που κάνουν για την άμυνα. Δεν είχε το ελληνικό κράτος παρωδία και τους κουστουμάτους… Read more »

Spyros

Λοιπόν έχουμε και λέμε: Εκτός του κόκπιτ (που για καθε πρακτικό λόγο είναι ίδιο με των Block 50), η αναβάθμιση MLU είχε 2 πυλώνες: – αναβάθμιση ραντάρ – αναβάθμιση υπολογιστή πυρός Το ραντάρ, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, παρέμενε το APG-66, αλλά πλέον στην έκδοση V2. Μέχρι τότε, η βασική διαφορά του APG-68 απο το 66 ήταν πως το APG-68 είχε λειτουργία track while scan. Αυτό, μεταξύ [πολλών] άλλων, σήμαινε πως το 68 μπορούσε να δουλέψει με AMRAAM, ενω το 66 όχι. Στην έκδοση APG-66 (V2) το ραντάρ, με εντελώς καινουργια ηλεκτρονικα (απο τελευταίες εκδόσεις του 68, προφανώς) είχε πλέον λειτουργία… Read more »

Spyros

Παρέλειψα (!) να γράψω πως συμφωνώ απόλυτα στο θέμα των κινηματικών επιδόσεων των 30αριών, όσο κι αν αυτό δυστυχώς χάνει σιγά-σιγά την αξία του. Ίσως τα πιο κοντινά κινηματικά F-16 είναι… τα MLU, λόγω βάρους, μάλιστα αρχικά το σχέδιο ήταν να αποκτήσουν και τον F100-PW-229, οπότε και θα μας ‘πατούσαν’ κάτω, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν έγινε απο κανέναν χρήστη.

Επίσης συμφωνώ στην… αξιολόγηση που κάνετε στον σεβαστό (…) ΥΠΑΜ μας.

NikolakiEfentis

Καλημέρα. Σπύρο σ’ ευχαριστούμε για την όρεξη να γράψεις τόσο αναλυτικά αλλά και να μας θυμίσεις τις «ηρωικές» εποχές που το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε (ύστερα από εισήγηση του Άκη φυσικά) large, να αναβαθμίσει τα 36 F-4E αντί να αποκτήσει 60 (αν θυμάμαι καλά τον αριθμό) F-16A/B ADF σε MLU, με προφανέστατα οφέλη για την ΠΑ μακροπρόθεσμα. Αν δεν κάνω λάθος, μια ακόμη διαφορά του APG-66 από το APG-68 είναι το είδος των παλμών εκπομπής. Νομίζω ότι το 66 είχε δυνατότητα Low & Medium RPF ενώ με στο 68 προστέθηκε κι η High. ΥΓ: Ήταν τότε που αποφασίζαμε με το πνεύμα Αλέφαντου… Read more »

Spyros

Δεν γνώριζα τη διαφορά στις RPF, ευχαριστώ. Στα ποδοσφαιρικά είμαι ολίγον σκράπας, αλλά νομίζω καταλαβαίνω τι εννοείτε. Τα παραπάνω νούμερα (αγορά και αναβάθμιση F-16/AB Vs αναβάθμιση F-4) ίσως διαφέρουν λίγο, αν θυμάμαι καλά σε ελαφρώς μεταγενέστερο editorial η Π&Δ είχε γράψει πως τα αναβαθμισμένα F-16 έβγαιναν συνολικά γύρω στα 8 εκ $ το κομμάτι, ενώ τα F-4 τελικά πήγαν λίγο πάνω απο 10! Βέβαια υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με την προσφορά των μτχ F-16 κάποια στιγμή να αποσύρεται, γιατί τότε ακόμα προσπαθούσε να κερδίσει το διαγωνισμό για τα F-4 η MDD/Boeing (ή μήπως η LM?) και τα φτηνά F-16 “χαλούσαν τη… Read more »

NikolakiEfentis

Καλησπέρα. Κι εγώ δεν θυμάμαι καλά, ήλπιζα μήπως γνωρίζατε κάτι ως προς αυτό.  Η εναλλακτική πρόταση για τα F-4E AUP νομίζω ήταν της Boeing η οποία προσέφερε το APG-68 με μεγαλύτερη κεραία προς πλήρη εκμετάλλευση του μεγαλύτερου θόλου του α/φους σε σχέση με του F16. Ενδεχομένως η πρόταση για τα F-16A/B ADF να ατόνησε όταν έγινε αντιληπτό πως η πολιτική ηγεσία πρόκρινε την αναβάθμιση των F-4E. Τα περί προβλημάτων της συγκεκριμένης υπο-έκδοσης του F100 τα θυμάμαι κι εγώ. Φυσικά και αποδείχθηκαν εντελώς προσχηματικά αφού με κιτ αναβάθμισης τα MLU δεν έχουν προβλήματα. Από δικαιολογίες έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουμε… Read more »

Spyros

Συμφωνώ μέχρι τη τελευταία παράγραφο… οι περιορισμένοι/κυλιόμενοι εκσυγχρονισμοί είναι καλοί αλλά θέλουν προγραμματισμό.

Όπως μας βλέπετε, μπορούμε εμείς να κάνουμε μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς;

dimitrov

Έτσι, έτσι …. μας είχε κάνει προσφορά η USAF …. μέχρι 80 τμχ με προοπτική να εκσυγχρονιστούν σε MLU. Για την ακρίβεια 3$μύρια το μονοθέσιο και 6$μύρια το διθέσιο, τιμές αγοράς από USAF. Μάλιστα είχε βγει η “βρώμα” πως τα 20 θα ήταν 30άρια. Κι εμείς θέλαμε 30άρια και πιέζαμε – και καλά – πως θα τα έχουμε για μοίρα ετοιμότητας του ΝΑΤΟ(πυρηνικά?) ή θα βάζαμε τα Α7 και οι Αμερικάνοι δεν θέλανε. Γενικώς ξυνίζαμε για F-16Α/Β. Αλλά αυτό κράτησε λίγο. Η πρόταση αποσύρθηκε σύντομα. Πιέσεις άσκησαν η Rockwell και η EADS. Για να μην χάσουν το πρόγραμμα των φάνδομ.… Read more »

Spyros

 dimitrov ΜΠΡΑΒΟ! Η Rockwell ήταν η άλλη εταιρία, είχα σπάσει το κεφάλι μου! Αν δε κάνω λάθος προσέφερε το APG-66/68 με μεγαλύτερη κεραία, για να εκμεταλλευτεί τον κώνο των F-4, και οι μακέτες των κόκπιτ που έδειχνε ήταν ένα (κακό) αντίγραφο του πίνακα του F-16. Η ΠΑ εξ’ αρχής προτιμούσε μια πιο περιορισμένη διάταξη στο κόκπιτ, και προτιμήθηκε η DASA γιατί το πρόγραμμά της θεωρούνταν χαμηλότερου ρίσκου, αφού ουσιαστικά ήταν ίδιο με αυτό που είχε εφαρμόσει στα F-4F, με μόνη (και φαρμακερή) διαφορά την απαίτηση διαμορφώσεων A2G για τα δικά μας AUP… Άσχετο, είμαι σίγουρος πως κάπου έχω δει φωτογραφία… Read more »

Spyros
nicolas

Για να συνοψισουμε: τελικα απ’οτι φαινεται (τ επιβεβαιωνουν και κατι κροατικες εφημεριδες) κραταμε τα πιο ευελικτα σε αερομαχιες f-16 του στολου μας, τα οποια η ΠΑ δεν ηθελε να αποχωριστει τουλαχιστον μεχρι τις τελευταιες κρισεις αρχηγων…τωρα αμα ο υπουργος που τη μια “δωριζει” βομβες απο το ’15 χωρις εγκριση, ανταλλαζει ελικοπτερα με μιραζ και βαζει και λιγο απο f-16 block 60 λυσσαξε να τα πουλησει αλλο θεμα. Και να στε σιγουροι τα λεφτα μονο στον εκσυγχρονισμο των υπολοιπων γερακιων δεν θα κατεληγαν. Ουτε υπαρχουν κοροιδα να πληρωσουν πρωτοτυπα αναβαθμισης για τα 12-13 μαχητικα που θα μας μεινουν(υπ’οψιν τα διθεσια τι… Read more »

montif74

Δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζετε που δεν θα πάρουν οι Κροάτες τα 30αρια μας:

1.H μείωση του στολου της ΠΑ ειναι δεδομένη.Αν δεν πουλήσουμε τα 30αρια θα εχουνε την τυχη των F-4 kai Mirage 2000 EGM/BGM.Δηλαδή θα εξαντλήσουν όσες πτητικές ώρες τους έχουνε απομείνει και θα αποσυρθούνε τα επόμενα 5-7 χρόνια.

2.Τα χρήματα που θα στερηθεί η ΠΑ απο την πώληση θα έχουνε αντίκτυπο στο πρόγραμμα αναβαθμισης των υπολοίπων μαχητικών.Είτε θα πάει χρονικά ακόμα πιο πίσω,είτε θα συρρικνωθεί αριθμητικά ή ποιοτικά.

ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ 30ΑΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝΕ ΚΑΙ Η ΠΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Giorgos tsagaris

To 5-7 χρονια ΔΕΝ ισχθει ουτε για τα F-4…ποσο μαλλον για τα υπολοιπα…

STRATOS

Χαίρομαι που πρακτικά συμφωνούμε σε όλα. Για τον κόσμο που απορεί γιατί οι κροάτες απέρριψαν την προσφορά του καμένου, η απάντηση βρίσκεται στην παραπάνω ανάλυση των συνομιλητών, οποιαδήποτε αναβάθμιση των Block 30 θα έπρεπε πρακτικά να ξεκινήσει από 1 λευκό χαρτί (είτε ήταν βασισμένη στο πρόγραμμα MLU είτε σε προσαρμογή συστημάτων από τα Block 52+ ). Το κόστος εξέλιξης των πρωτοτύπων θα βάρυνε τους κροάτες καθώς και η επιλογή καμένου θα ήταν η πλέον καθυστερημένη χρονικά (όσο ν αφορά την παράδοση ετοιμοπόλεμων εκσυγχρονισμένων μαχητικών). Επομένως οι κροάτες μάλλον πάνε σε ενοικίαση Jas-39 Gripen ή αγορά των Ισραηλινών F-16C/D που μπορεί… Read more »

Spyros

Φίλε Στράτο, ελπίζω να έχεις σε όλα δίκιο, κυρίως όσον αφορά την κατάσταση (δομικά) των 30αριών. Για τις κινηματικές τους ικανότητες, που είναι απόρροια όχι μόνον του χαμηλότερου τους βάρους αλλά και του αναλογικού τους FCS, καμία διαφωνία, μακάρι να είχαμε κανένα φράγκο να τα αποκαθιστούσαμε πλήρως δομικά και να τους βρίσκαμε απο κάπου (?) και F110-GE-229… Δεν ξέρω αν θα πετάνε μέχρι το 2023 ΟΛΑ τα F-4, μάλλον είναι πιο ακριβές να λέμε πως τα τελευταία που βγαίνουν (σήμερα) απο ‘σερβις’ στην ΕΑΒ θα ξαναχρειαστούν ‘σερβις’ το 2023-25, οπότε και θα αποσυρθούν… τα τελευταία, πάντα. Οπότε το τέλος έχει… Read more »

montif74

Αυτό ρε φιλε που το διάβασες? πως μπορεί ένας υπουργός Αμύνης να προσθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια από υποτιθέμενες πωλήσεις και ενοικιάσεις νησιών? Ούτε η αντιπολίτευση δεν διαδίδει τέτοια Radio Αρβυλα.Είμαστε και υπό επιτήρηση:Που σημαίνει πως πριν γραφτεί οτιδήποτε στον προϋπολογισμό θα πρέπει να πάρει την έγκριση των δανειστών.

STRATOS

Δεν ξέρω φίλε πολλά από οικονομικά. Μπορείς να ψάξεις στο διαδίχτυο, έχει πολλές πληροφορίες για την συζήτηση που είχε γίνει στην βουλή για τις εξαγγελίες καμένου, με τον καμένο εξαφανισμένο. http://www.armynow.net/akinhta-enoplwn-dynamewn-lefta-sta-tameia/ Επίσης το τυπάκι έχει κάνει ανταλλαγή στρατοπέδων και οικοπέδων (φιλέτων όπως λέγονται) της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων δυνάμεων (ανά την επικράτεια) με σκουπίδια διάφορων δήμων (ρημαγμένα αρχαία διαμερίσματα που οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να δαπανήσουν 1 σκασμό λεφτά για να τα αξιοποιήσουν) και βγαίνει και παριστάνει τον δραστήριο, ενώ είναι εγκληματίας.. Για το θέμα που αναφέρεται πιο πάνω για τον εκσυγχρονισμό των F-4E , η σύμβαση με την DASA… Read more »

Spyros

Νομίζω η σύμβαση με τη DASA αναθεωρήθηκε 1-2 φορές, λόγω κάποιων προβλημάτων σε δοκιμές όπλων… αλλά δε θυμάμαι λεπτομέρειες.

montif74

Αυτα είναι περασμένα ξεχασμένα. Οταν Ολλανδοι και Βελγοι πουλουσαν τα πλεονασματικά F-16 MLU δεν αρέσανε ουτε στους στρατιωτικους ουτε στους πολιτικους μας(δεν είχε μίζα). Θελαμε καινουργια.

Μην νομίζεις οτι τα αμερικάνικα βγαινανε φτηνά.Οι Ιταλοι κανανε leasing 34 αναβαθμισμένα F-16 Block 10/15 για 10 χρόνια και τα οποία τους κοστίσανε 777 εκατομύρια δολάρια.Αν τα αγοράζανε δηλαδή θα τους κόστιζε πολυ πιο ακριβά….

http://www.f-16.net/f-16_users_article10.html

Για τις ανταλλαγές οικοπέδων και τα άλλα δεν γνωρίζω.Παντως στο ιντερνετ κυκλοφορούνε πολλα Fake News.

STRATOS

H συγκεκριμένη συζήτηση στην βουλή δεν είναι καθόλου fake news, ούτε η άθλια συμφωνία που έκανε ο καμένος για την “ανταλλαγή” του στρατοπέδου “Παύλος Μελάς” στην Θεσσαλονίκη. Το ότι δεν επιλέχτηκε το F-16 A/B MLU ως λύση την εποχή εκείνη (για την ΠΑ)δεν έχει να κάνει με μίζες αλλά δυστυχώς με το γεγονός ότι τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη κουβαλάν 1 ιστορικό που ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος 100 % (για τις ζημιές – διαβρώσεις – κατάσταση κινητήρα και LLP μονάδων – υπόλοιπο ωρών – ατυχήματα που μπορεί να έχει εμπλακεί 1 αεροσκάφος 20 ετών!!)…..ο πωλητής κοιτάει πάντοτε να σου κρύψει… Read more »

Spyros

Νομίζω υπερβάλλετε. Καταρχήν στο “ο πωλητής κοιτάει να κρύψει τα χοντρά”: τα μαχητικά δεν είναι ΙΧ, που τα πας ή δε τα πας για σέρβις, και βάζεις ή δε βάζεις σφραγίδα στο βιβλίο του σέρβις (αν έχεις). Όλα τα μέρη τους (όχι απλώς τα κύρια, ΟΛΑ) έχουν αριθμό σειράς και όλα έχουν ιστορικό, με «τερατώδη» λεπτομέρεια. Πχ μια κάσκα χειριστή F-16 (η απλή, όχι η JHMCS) μπορεί να έχει τρια διαφορετικά εξαρτήματα με τρεις διαφορετικούς αριθμούς σειράς, με προγραμματισμένους ελέγχους/συντήρηση για το κάθε εξάρτημα ξεχωριστά! Κάθε μαχητικό συνοδεύεται απο κάποιους ΤΟΜΟΥΣ με στοιχεία για όλα τα μέρη του, την συντήρησή… Read more »

montif74

Η μίζα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου κατηγορια καφενείου.Επίσημα ήταν 5% της κάθε προμήθειας η οποια μοιραζότανε ανάμεσα σε Υπουργούς,γενικούς γραμματείς και γαλονάδες….Το μονο ρίσκο θα ήταν να παίρνανε μίζα οι επιθεωρητές μας και να επιλέγανε τα πιο σάπια.

Η αγορά των βελγικών και ολλανδικών το 2000-2004,τότε που λεφτά υπήρχανε,θα επέτρεπε την απόσυρση των A7 και F-4E και τα χρήματα της αναβάθμισης των F-4E θα πηγαίνανε στην δομική τους ενίσχυση.Μια χαρά θα βγάζανε άλλη μια 20αιτια σε υπηρεσία.

STRATOS

Πολύ σωστά τα γράφεις!!! άλλη μία 20ετία από το 1998-1999 που το συζητάγαμε για μεταχειρισμένα F-16 Α/Β (που είχαν συμπληρώσει 17-20 χρόνια υπηρεσίας τότε). Σήμερα θα ήταν όλα για πέταμα. Όπως νομίζεις, για να κατηγορήσεις κάποιον άνθρωπο ότι κλέβει –παίρνει μίζα (πρέπει να έχεις αποδείξεις) αλλιώς είναι μεγάλη βρισιά.. Το 5% που λες για τις προμήθειες είναι νόμος του κράτους που πάει στα μετοχικά ταμεία των ενόπλων δυνάμεων……… δεν είναι μίζα και ευχαρίστως να τα δώσω (τελευταία φορά που αγόρασε στρατιωτικούς εξοπλισμούς η ΕΛΛΑΔΑ ήταν πριν 12 χρόνια!!!) όταν εδώ και 15 χρόνια φορολογούμε για να πληρώνω κάθε μήνα υπέρ… Read more »

Spyros

Αν ήταν για πέταμα σήμερα τα Α/Β που θα παίρναμε, τότε γιατί αυτοί που τα έχουν σήμερα δε θα έχουν του πεταματού..; Δεν ακούω να σχεδιάζει να τα αποσύρει κανείς, ούτε απο τους αρχικούς τους χρήστες ούτε απο τους πελάτες που αγόρασαν κάποια. Πχ οι Ιορδανοί, που πήραν κάμποσα πριν μια 10ετία, πρόσφατα αγόρασαν κι άλλα… Το αν είναι χαμηλότερη η δομική αντοχή του Α/Β συζητείται, του αρχικού Α/Β ήταν, αλλά στην αλλαγή σε ΑΜ/ΒΜ τα αεροσκάφη, με νεώτερα (και ελαφρύτερα) ηλεκτρονικά, βάραιναν αρκετά, λόγω δομικών ενισχύσεων. Έμαθε πολλά η LM για τις φθορές/φορτίσεις των F-16 απο τη κατασκευή των… Read more »

NikolakiEfentis

Καλησπέρα. Η συζήτηση μου αρέσει καθώς μπορεί να αναφερόμαστε στο παρελθόν, αλλά το θέμα προσέγγισης της ανανέωσης τους στόλου της ΠΑ είναι διαχρονικό. Στράτο, τα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα σαφώς κι έχουν ρίσκο και εν μέρει άγνωστο παρελθόν και όλοι μας εδώ που συζητάμε τα θεωρούσαμε ως συμπλήρωμα των νέας κατασκευής F 16 που ορθώς παραγγείλαμε τότε. Τα μεταχ/να F 16A/B ADF ήταν από την δεξαμενή των 270 της ANG τα οποία πέρασαν από μερικό εκσυγχρονισμό στις αρχές του ‘90 και άρχισαν να αποσύρονται λίγα χρόνια μετά, το 94. Κανείς δεν λέει ότι ήταν ιδανικά, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι, αντί… Read more »

STRATOS

Η ΠΑ είχε παραλάβει (σε 29 χρόνια) 150 συνολικά F-104 και ποτέ δεν είχε πάνω από 55-60 μαχητικά σε μοίρες….. υπόψη τα πρώτα 40 αεροσκάφη ήταν ολοκαίνουρια και πέταγαν μέχρι τέλους.. Το ίδιο και με τα F-5A/B . Τα F-4E SRA τα κράτησε 12 χρόνια (παρόλο που πέρασαν από SLEP στην ΕΑΒ) και το ίδιο έκανε και με τα A-7E , που κάποια δεν τα αξιοποίησε πότε και τα κράτησε εξαρχής για ανταλλακτικά.. Οι Ρουμάνοι δεν πήραν αεροσκάφη που πετάν όλα αυτά τα χρόνια αλλά αποθηκευμένα αεροσκάφη που πέρασαν από συντήρηση- εκσυγχρονισμό πρόσφατα στην Πορτογαλία και ήδη έχουν εκφράσει πρόθεση… Read more »

NikolakiEfentis

Στράτο, είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί και οι άλλοι κοιτάζουν να προωθούν κατά προτεραιότητα α/φη νέας κατασκευής – όπου φυσικά το θεωρούν ρεαλιστικό. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι μεταχ/φη εξακολουθούν να ζητούνται κι έχουν την αξία τους. Ακόμα και το Ισραήλ δέχτηκε την παραχώρηση 50 F16A/B από ΑΜΑRC μετά τον Πόλεμο του ’91 – δεν ήταν καν της έκδοσης ADF. Για να κρίνουμε το όφελος από τα F 16A/B ADF πρέπει να συγκρίνουμε το υποθετικό σενάριο της χρήσης 60-80 F 16A/B ADF από τα μέσα της δεκαετίας του 90 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του… Read more »

Spyros

Η τελευταία σας παράγραφος τα λέει όλα…

STRATOS

Μην τα μπερδεύεται, η ΠΑ ποτέ δεν θα αγόραζε F-16 ADF αλλά F-16 A/B που θα υποχρεωνόταν να τα εκσυγχρονίσει σε MLU (ήταν όρος της συμφωνίας)..και το πρόγραμμα ήταν ανταγωνιστικό της αγοράς καινούριων αεροσκαφών τότε (το 1998 – 99 και όχι το 1995)……… φανταστείτε να είχαμε 80 F-16A/B MLU σήμερα (μείων τις απώλειες από την 20χρονη χρήση) που θα ήταν για τα σκουπίδια!!! Ενώ τώρα έχουμε 55 F-16 C/D block 52+ και 25 M2000-5 με τουλάχιστον 20-25 χρόνια ζωής ακόμη. Τέλος. Μερικές ακόμη διευκρινήσεις: Το Α-7H/E, σε αποστολή βομβαρδισμού με οποιοδήποτε προφίλ, ας πούμε π.χ προφίλ Hi-Lo-Hi, σε σύγκριση με… Read more »

Spyros

Οτι το APG-65 είναι μεγάλο χαρτί για την ΠΑ είναι γεγονός. Πόσο μεγάλο μόνο η ΠΑ μπορεί να κρίνει, και διατηρεί τα F-4 οπότε κάτι παραπάνω ξέρει.

Πάντως για την τελευταία σας παράγραφο (για το οτι θα αποσυρθούν τα MLU — απο υπηρεσία σε Ευρωπαϊκές χώρες εννοείτε, υποθέτω — πριν τα F-4E AUP) έχω κάποιες αμφιβολίες. Αλλά εδώ θα ‘μαστε και θα δούμε.

montif74

Αστο φιλε,μετά το MLU πρόγραμμα που περάσανε τα βέλγο/ολλανδικά ήταν ανωτερα από τα 50aria μας.

2 μοίρες να αγοράζαμε τότε θα είχαμε αποσύρει τα F4E (θα γλυτώναμε τον εκσυγχρονισμό τους) και τα A7.

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

12
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99

Related News

Η Μόσχα θέλει να εντάξει νωρίτερα σε υπηρεσία το S-70 Okhotnik

Η ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην UAC να ξεκινήσει τις παραδόσεις του drone S-70 Okhotnik το 2024 αντί το 2025 που ήταν νωρίτερα...

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν απορρίπτει τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για την έκρηξη στη Βηρυτό

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε σήμερα κάθε περίπτωση για διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της...

Ν. Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα

ΑΠΕ-ΜΠΕΔίκαιη και υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης...

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Καυτό Αρχιπέλαγος: Στα Spratlys το νέο «Σινικό Τείχος» χτίζεται με τσιμέντο, σπασμένα κοράλλια και βομβαρδιστικά

Οι πρόσφατες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Spratly προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βιετνάμ –μια από τις πέντε χώρες που ερίζουν...
- Advertisement -