Μετά την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ δεν χορηγούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη μεταβίβαση των 12 μεταχειρισμένων ισραηλινών μαχητικών F-16 Barak, εφόσον δεν απεγκατασταθούν τα υποσυστήματα ισραηλινής προέλευσης που αυτά φέρουν, η Κροατία μοιάζει να είναι στην αμήχανη θέση να μην προχωρήσει σε τελική σύμβαση, εκτός κι αν οι ΗΠΑ υποχωρήσουν στο ζήτημα. Ωστόσο το πρόβλημα της Κροατικής Αεροπορία δεν βρίσκεται μόνο στα αεροσκάφη που θέλει να αποκτήσει, αλλά και σε αυτά με τα οποία επιχειρεί ήδη.

Το βασικό αεροσκάφος της Κροατικής Αεροπορίας, είναι το MiG-21bisD, εκ των οποίων διαθέτει 12 μονάδες.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κροατίας, είχε ανακοινώσει το 2013 ότι η ουκρανική εταιρεία Ukrspetsexport θα παράσχει στην Κροατία 8 μονοθέσια και 4 διθέσια αναβαθμισμένα MiG-21, με σκοπό αυτά να παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον έως το 2020. Εξ αυτών, επιχειρησιακά θα πρέπει να θεωρούνται μόνο τα 9, δεδομένου πως το υπόλοιπα 3 είναι σε άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της κακής ποιότητας των εργασιών αναβάθμισης που έλαβαν στην Ουκρανία.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο σε 3 αεροσκάφη, αφού σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών στην Ουκρανία, θεωρείται αποτυχημένο στο σύνολό του, και πρακτικά δεν υπάρχουν περισσότερα από 3-4 Mig-21 διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα έχει σύντομα ως αποτέλεσμα η Κροατία να μην είναι σε θέση να αστυνομεύσει τον εναέριο χώρο της, και αναγκαστικά θα στραφεί στο NATO για υποστήριξη από γειτονική χώρα, με την Ελλάδα και την Ιταλία να φαντάζουν ως οι πιο «κατάλληλοι» υποψήφιοι (χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο), για την προστασία του εναέριου χώρου της Κροατίας.

Ακόμη όμως και αν η χώρα μας αναλάβει την αστυνόμευση της εναέριου χώρου της Κροατίας (όπως έχει αναλάβει της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου από κοινού με την Ιταλία), οι πόροι και το κόστος που θα πρέπει να διατεθούν είναι πρακτικά μηδαμινοί.

Ας σημειωθεί ότι η Κροατία είχε κατά πληροφορίες προσκληθεί να συμμετάσχει και στον ΗΝΙΟΧΟ 2019 αλλά μάλλον θα… αδυνατεί.

45 ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Ακόμη όμως και αν η χώρα μας αναλάβει την αστυνόμευση της εναέριου χώρου της Κροατίας (όπως έχει αναλάβει της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου από κοινού με την Ιταλία), οι πόροι και το κόστος που θα πρέπει να διατεθούν είναι πρακτικά μηδαμινοί.»

  Αυτό μπορείτε να μας το εξηγήσετε και να μας το δικαιολογησετε?

  • Τα ιταλικά και, κυρίως, τα ελληνικά αεροσκάφη, επιτελούν τα καθήκοντά τους από τις βάσεις τους και δεν μετασταθμεύουν στην Αλβανία, ή στο Μαυροβούνιο (ή μελλοντικά αν χρειαστεί στη Κροατία) ούτε κάνουν υπερπτήσεις, παρά μόνο εάν παρουσιαστεί κάποια απειλή. Κανένα αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν εκτελεί πτήσεις σε αυτές τις χώρες για λόγους περιπολίας, ούτε έχει υπάρξει περιστατικό που απαιτήθηκε η συνδρομή ελληνικών μαχητικών (πλην ίσως μιας περίπτωσης στο Μαυροβούνιο για λόγους άσκησης). Αυτό σημαίνει πως το κόστος για το «Air Policing», είναι ουσιαστικά σχεδόν μηδαμινό.

   • Το λειτουργικό κόστος αυτών των πτήσεων καλύπτεται από το ΝΑΤΟ;;; Εάν όχι έχουμε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο με δεδομένη την οικονομική μας κατάσταση και την επιχειρησιακή κατάσταση στο Αιγαίο;;;

    • Δεν υπάρχει λειτουργικό κόστος «για αυτές τις πτήσεις»… ειδικά και ξεχωριστά. Ο πιλότος πρέπει να απογειωθεί και να πετάξει έτσι ή αλλιώς για να «γράψει» κάποιον αριθμό ωρών πτήσης. Αν αυτές θα είναι πάνω από την Πελοπόνησο, πάνω από το Αιγαίο ή πάνω από την Αλβανία, δεν έχει καμία διαφορά.

     Καταλαβαίνω ότι με την σκανδαλολογία που κυκλοφορεί παντού είναι λίγο δύσκολο να διαννοηθεί κανείς ότι δεν υπάρχει κάποια σκοτεινή υπόγεια συνωμοσία από πίσω, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει. Μιλάμε για θέμα εκ του μη όντος. Κυριολεκτικά.

     • Λειτουργικά κόστη υπάρχουν παντού και πάντα, άσχετα με το που αυτά χρεώνονται και ποιος τα πληρώνει. Αυτό με το «γράψιμο» ωρών το καταλαβαίνω. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει αυτές να «γραφτούν» σε ξένη χώρα δεδομένου ότι υπάρχει και το κόστος καυσίμων λόγω μεγαλύτερης πτήσης για τη μετάβασή του σε εκείνο το FIR. Άντε να δεχτώ να κάνουμε air policing στην Αλβανία (που δεν τους αξίζει) για να πετάξουν τα αεροσκάφη μας και πάνω από την παραμεθόριο σε εκείνα τα μέρη για τόνωση ηθικού των εκεί -επίσης- φορολογούμενων πολιτών του κράτους. Η Κροατία δεν είναι κάπως μακρυά; Αν οι πιλότοι μας έχουν ανάγκη από ώρες φαντάζομαι όλο και πάνω σε κάτι έχουν να εκπαιδευτούν, αν δεν έχουν να αναχαιτίσουν κάποιο τουρκικό αεροσκάφος. Αλήθεια, αν συμβεί κάποιο ατύχημα ή βλάβη σε επιχείρηση air policing πάνω από την «προστατευόμενη» χώρα, τί προβλέπεται; Υπάρχει κάποιο είδος αποζημίωσης για το αεροσκάφος ή για την όποια επισκευή μπορεί να χρειαστεί για επιδιόρθωση σε ξένη χώρα ή όλα εμείς τα πληρώνουμε σαν να πετούσε εντός ΕΕΧ;

     • Όσον αφορά το «γράψιμο ωρών» σαφώς δεν είναι κάτι που το σκέφτηκα εγώ προσωπικά, στην ίδια την ΠΑ το λένε και όχι μόνο για τις συγκεκριμένες πτήσεις αλλά για κάθε άλλη πτήση που φαινομενικά μπορεί να μην έχει σχέση με αμιγώς πτητικό έργο των αεροσκαφών και των πληρωμάτων, από πτήσης εξοικείωσης για διελεύσεις σε παρέλαση, τιμής ένεκεν για πέσοντες αεροπόρους, μέχρι τις αεροπορικές επιδείξεις του Ζευς, της γιορτής της ΠΑ και την μετάβαση ενός Embraer στο Ισραήλ για μεταφορά του Αγίου Φωτός. Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει αυτό που έγραψα. Για τα πληρώματα και τους τεχνικούς είναι μία ακόμα συνηθισμένη ημέρα ρουτίνας, δεν αλλάζει τίποτα.

      Η αποστολή είναι άσχετη με την απόσταση. Υπό μία έννοια, όσο μεγαλύτερη η απόσταση τόσο το καλύτερο για τα πληρώματα, γιατί πτήσεις με μεγάλα σκέλη και πιθανόν και με ανάγκη εναέριου ανεφοδιασμού (από έτερα αεροσκάφη της συμμαχίας προφανώς) δεν γίνονται κάθε μέρα και ειδικά στην περίπτωσή μας είναι μάλλον σπάνια εμπειρία για τους χειριστές μας. Άλλωστε το επιτελείο της ΠΑ είναι γνωστό ότι «κυνηγάει με το ντουφέκι» αφορμές για μακροσκελείς τέτοιες πτήσεις, παλαιότερα είχε ζητήσει ως αποπληρωμή χρέους της ισραηλινής Αεροπορίας για κάποια συνεκπαίδευση, να γίνει «σε είδος» με την μορφή μετάγγισης καυσίμου σε τέσσερα F-16 νότια της Κρήτης, όχι βέβαια για το καύσιμο το ίδιο.

      Και εν τέλει λέγοντας άσχετη με την απόσταση, εννοώ ότι θα μπορούσε να ήταν όχι η Κροατία αλλά κάποια άλλη χώρα ακόμα πιο μακριά, στην οποία περίπτωση μπορεί να χρειαζόταν βέβαιη μεταστάθμευση. Αν τέσσερα F-16 μας για παράδειγμα πήγαιναν στην Λιθουανία για έξι μήνες τι θα λέγαμε τότε; F-16 από Βέλγιο, Πορτογαλία κτλ το έχουν κάνει και παραπάνω από μία φορές. Αν δηλαδή εμείς για μία πτήση αναγνώρισης που ίσως να μην χρειαστεί καν θεωρούμε ότι «πιαστήκαμε κορόιδα» και το Αιγαίο είναι απροστάτευτο, αυτοί τι θα έπρεπε να πουν;

      Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά δεδομένου ότι π.χ. για την περίπτωση της Αλβανίας από το 2009 δεν έχει χρειαστεί ούτε μία φορά να σηκωθούν ελληνικά αεροσκάφη για τον σκοπό για τον οποίο έχουν διατεθεί, μιλάμε για μηδαμινό κόστος κυριολεκτικά, όχι απλώς μεταφορικά. Και αν ακόμα χρειαζόταν να σηκωθούν κάποια φορά για να ελέγξουν κάποιο άγνωστο ίχνος που δεν θα έδινε στοιχεία στον σταθμό εδάφους, δεν θα μιλάγαμε για σενάριο όπου ο προϋπολογισμός της ΠΑ τινάζεται στον αέρα. Αν θέλαμε να περιορίσουμε χασούρα και σπατάλες μπορούμε να το κάνουμε εύκολα ξεκινώντας από αλλού, όχι από συμμαχικές υποχρεώσεις.

     • Μπα … απλά νομίζω πως το air policing σε συνδυασμό με την ρητορική Ράμα και τα πρόσφατα γεγονότα γενικώς … μας κάθονται στραβά. Όπως και να το κάνουμε είναι …. δυσπεπτος συνδυασμός. Κι ο κόσμος σκούζει ….

     • Δεν ψάχνω για συνωμοσίες,ρώτησα απλώς αν υπάρχουν διαθέσιμες ώρες για αυτό το σκοπό.Ώρες που δεν θα λείψουν από τις υποχρεώσεις της Π.Α. στο Αιγαίο και δεν θα επιβαρύνουν το πρόγραμμα συντήρησης των αεροσκαφών… Έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια λόγω της παρούσας δημοσιονομικής κατάστασης να αναλώνονται ώρες πτήσεων σε αποστολές τέτοιου είδους;;;

   • Νομίζω ο χαρακτηρισμός σφαγείς αμάχων είναι ιδιαίτερα βαρύς και δεν αντικατροπτίζει τον Σερβικό λαό. Όντως έγιναν εγκλήματα πολέμου από την Σερβική πλευρά αλλά όντας στην εξουσία υπερεθνικιστικά στοιχεία που με την συμπεριφορά τους έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε πως και Κροάτες έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι σφαγές έγιναν από όλες τις πλευρές απλώς το Σερβικό στοιχείο ήταν το επικρατέστερο και το καλύτερα εξοπλισμένο. Αν οι Κροάτες είχαν την δύναμη να φθάσουν μέχρι το Βελιγράδι διαπράττοντας εγκλήματα θα το έκαναν.. Το ίδιο ισχύει και για τους Βοσνιους και για τους Σέρβους. Παντού επικράτησε ο υπερεθνικισμός στην χειρότερη μορφή του. Ήταν μία αρρωστημένη κατάσταση για το ποιος θα επικρατήσει την επόμενη μέρα από την διάλυση. Επίσης για να μην ξεχνιόμαστε οι ευθύνες του ξένου παράγοντα είναι τεράστιες. Το χειρότερο είναι η χάραξη των νέων συνόρων αργά η γρήγορα θα οδηγήσει σε νέες διαμάχες εκτός και αν συνασπιστούν όλα τα Βαλκάνια υπό την σκέπη της Ευρωπαικής Ένωσης. Μία ιστορική αναδρομή από την ΠΤΗΣΗ θα ήταν ενδιαφέρουσα καθώς στα σχόλια θα ακουστούν γνώμες από όλες τις πλευρές..

    • Και οι ναζί υπέστησαν απώλειες αμάχων από συμμάχους και Ρώσους. Σίγουρα και αυτοί σφαξανε , βίασαν και έκαψαν Γερμανούς αμάχους
     Η Ιστορία έγραψε πως τις θηριωδίες τις κάναν οι Γερμανοί. Στην Βοσνία το 75-80% των αμάχων που σφαγιάστηκαν ήταν Βόσνιοι και Κροάτες. Η Ιστορία έγραψε. Ούτε για πλάκα δεν δέχομαι συμψηφισμους. Ύποπτο ρόλο και η εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο που χάιδεψαν τους δολοφόνους όταν θα έπρεπε να αφορισουν και να απομονώσουν την σερβική εκκλησία.

     • Mα είναι δυνατόν να μην έχεις ακούσει για το τι πάθανε οι Σέρβοι της Κροατίας. Δεν έχεις ακούσει τίποτα για την Κράινα.

      Δεν πειράζει η ιστορία γράφεται από τον νικητή. Επιλέγεις να συντάσσεσαι με τον νικητή. Δικαίωμα σου. Αυτό δεν είναι ιστορική επιστήμη όμως. Είναι μόνο η άποψη σου.

      Και για τους ναζί η ιστορική επιστήμη το μόνο σοβαρό που έχει να προσάψει ήταν ότι στρεφόταν εναντίον των πολιτών του. Τίποτε άλλο. Το αναφέρω γιατί εσύ ανέφερες, ατυχώς τους ναζί.

      Αλλά εφόσον έκανες αυτή την ατυχή αναφορά, ψάξε ποιος άλλος σύμμαχος των ναζί λαός ζήτησε από τον Χίτλερ να φτιάξει τα δικά του κρεματόρια. Ένας μόνο ήταν. Και ποιους έκαιγε μέσα. Ψάξε το λιγάκι. Μεταπολεμικά εμφανίστηκαν υπεράνω οι Σέρβοι. Περισσότερο από ότι έπρεπε τελικά.

      Η κριτική για τους Σέρβους είναι άλλη. Όπως και για την Εκκλησία είναι άλλη. Αλλά αυτή η κουβέντα αφορά λιγότερο προκατειλημμένους συνομιλητές.

    • αυτά τα ναι μεν άλλα… είναι ό,τι χειρότερο υπαρχει στην πολίτικαλ κορέκτ εποχή μας.

     Οι Σερβοι σφαξανε. Τελεία. Σε αυτό δεν υπάρχει αντίλογος. Αμαχοι άντρες, γυναίκες και παιδιά σε ομαδικούς τάφους ! Eίναι εξοργιστικό που προσπαθείτε να δικαιολογλησετε ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το τί θα κάνεανε οι Κροάτες στην θέση των Σέρβων δεν το γνωρίζομαι. Ξερουμε όμως τι κανανε οι Σερβοι!

     Ευτυχώς οι Κροάτες είναι πλέον στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα επιτραπεί στους Σέρβους ποτε ξανα να απλώσουνε το χερι τους στουςε αμαχους. Και ο ΕΣ και η ΠΑ μας θα συνδράμουνε ώστε οι Σέρβοι να περιοριστούνε στην χώρα τους.

   • Σε έναν εμφύλιο δυστυχώς συμβαίνουν φρικτά πράγματα με θύματα πάντα αθώους , αλλά η μονομερής ανάγνωση της ιστοριας δεν βοηθάει .. Έτσι προς υπενθύμιση.

    Επιχείρηση «Καταιγίδα»
    Με τη στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα», το καλοκαίρι του 1995, οι κροατικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κράινα. Προχώρησαν σε μαζικό εκτοπισμό χιλιάδων Σέρβων αμάχων και σε πυρπολήσεις εκκλησιών. Όσοι έμειναν στις εστίες τους σφαγιάστηκαν χωρίς οίκτο. Δόθηκε οριστικό τέλος στη σερβική παρουσία στην Κροατία. Η επιχείρηση «Καταιγίδα» ήταν ένα αιματηρό έγκλημα πολέμου, που ακόμα αναζητεί ενόχους.
    Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα η κροατική κυβέρνηση τον υπερασπίζεται, ενώ η σερβική έχει προχωρήσει στην καταδίκη εγκλημάτων του παρελθόντος. Ενδεικτικό είναι πως η σημερινή σερβική κυβέρνηση αποκαλεί «σφαγή» το έγκλημα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα.

    Μακάβριες συμπτώσεις
    Η σφαγή της Σεμπρένιτσα είχε διαπραχθεί από δυνάμεις των Σερβοβόσνιων υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς εις βάρος μουσουλμάνων αμάχων. Η Χάγη πρόσφατα καταδίκασε τον Σέρβο στρατηγό, όπως και τον ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Ο Μιλόσεβιτς απαλλάχθηκε μετά θάνατον από πολλές κατηγορίες, που αφορούσαν στον ρόλο του στον βοσνιακό εμφύλιο. Η επεισοδιακή καταδίκη του Πράλγιακ για τα εγκλήματα των Κροατών στην Βοσνία, κλείνει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της νεότερης βαλκανικής ιστορίας, μιας ιστορίας που έχει τελικά μακάβριες συμπτώσεις:Είναι, όμως, κοινό μυστικό πως τα εγκλήματα του Πράλγιακ είχαν την έγκριση του κροατικού καθεστώτος και φυσικά του ίδιου του Τούτζμαν. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα η κροατική κυβέρνηση τον υπερασπίζεται, ενώ η σερβική έχει προχωρήσει στην καταδίκη εγκλημάτων του παρελθόντος.

    Ο Πράλγιακ αυτοκτόνησε στις 29 Νοεμβρίου, ακριβώς την ίδια ημερομηνία που ο Τίτο είχε προχωρήσει στην ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας το 1943. Ο Κροάτης πολέμαρχος έμελλε να πεθάνει την ίδια ημερομηνία που γεννήθηκε το κράτος που ο ίδιος χρόνια μετά πολέμησε.

   • @ Γιαννης Παυλιδης
    Δεν μπορει…..τρολλαρεις το τρολλ μου ετσι?
    Η ιστορια αρχισε να γραφεται το 1990 ή τοτε την ανακαλυψες εσυ??????????

    • Μέχρι τώρα δεν βλέπω ούτε ένα σχόλιο που να κατακρίνει το δήθεν «αστειάκι» του tsagari για σέρβους που θα πετάνε πάνω απο την ελευθερη Κροατία.

     Κάποια στιγμή θα πρέπει να μαθουμε να σεβόμαστε τις άλλες χώρες, άσχετα αν συμπαθούμε ομόθρησκους ασχέτως ποιότητας……

     Μάθετε λοιπόν πως ποτε ξανα θα πατήσει μπότα σερβική σε Κροατία, Βοσνία ή Σλοβενία. Και αυτη την φορά θα είναι και ελληνικά F16 kai Mirage που θα στειλουνε τους κατακτητες απο εκεί που ήρθανε!

     • Ας στείλουμε πρώτα F-16 και M2000 στην Κύπρο να διώξουν τις δυνάμεις κατοχής και μετά πάμε να προστατέψουμε όποιον αγαπάς (τους κροάτες που εκτέλεσαν γενοκτονίες ενάντια του Σερβικού πληθυσμού στον Β παγκόσμιο πόλεμο και που μαζί με τους Σλοβένους (και την υποστήριξη της Γερμανίας!) είναι οι απόλυτα υπεύθυνοι για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον εμφύλιο που ακολούθησε).

      Για την Ιστορία φυλάσσουμε τον εναέριο χώρο της Αλβανίας!!!!! η οποία καταπάτα τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών ομοεθνών μας, τους και δολοφονεί τους ήρωες μας (με την υποστήριξη της «Ελληνικής» αστυνομίας!!! η αλήθεια είναι!!!!).!!!

      Άντε αύριο να μπουν τα σκόπια στο ΝΑΤΟ (μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τους Ελληνόφωνους αργυρώνητους δημοκράτες πολιτικούς μας) να τους προστατεύουμε και αυτούς τους κλέφτες της ιστορίας μας και τους υβριστές μας!! αυτούς που ακόμη και σήμερα!! έχουν στα σχολεία τους χάρτες «της μεγάλης Μακεδονίας» να δείχνει την μισή βόρεια Ελλάδα σκοπιανή!!!!!!!!………

      Ο ορισμός του απόλυτου αυτοευνουχισμού ενός έθνους!!!

     • @Γιάννης Παυλίδης

      Αν δεν έχεις έναν από τους γονείς σου Κροάτες, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω από που προέρχεται το μίσος σου για τους Σέρβους!

      Ως γνωστόν, οι Σέρβοι απολαμβάνουν της φιλίας των ελλήνων και αντίστροφα, ευρισκόμενοι αρκετές φορές στο παρελθόν στο ίδιο στρατόπεδο. Κατά συνέπεια δεν καταλαβαίνω τη λογική στα γραφόμενά σου… Εξήγησέ μας αν μπορείς.

      Να τα έγραφες για τους τούρκους που έχουν κάνει 2 γεννοκτονίες και δεκάδες σφαγές, θα συμφωνούσα, αλλά αντίστοιχα με τους σέρβους έκαναν και οι κροάτες και οι βόσνιοι, ακόμα και οι κομμουνιστές στον ελληνικό εμφύλιο…

     • Οι «κατακτητές» ποιοί ακριβώς ήταν; Τα εσωτερικά σύνορα των επιμέρους κρατιδίων της Ομοσπονδίας χαράχθηκαν, ως γνωστόν, κατά συνθήκην από τον Τίτο, χωρίς αναφορά σε πληθυσμούς. Αν οι Σέρβοι της Σλαβονίας ή της Κράινα έπρεπε να ζήσουν στο νεοπαγές κροατικό κράτος, έπρεπε (αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με όσα λέμε και να αποφεύγουμε αντινομίες) και οι Κροάτες να μείνουν στο ομοσπονδιακό κράτος. Αν οι Κροάτες είχαν δικαίωμα να αποσχισθούν από το ομοσπονδιακό κράτος, τότε και οι Σέρβοι των εθνικώς συμπαγών εδαφών που βρέθηκαν υπό κροατική κυριαρχία είχαν δικαίωμα να αποσχισθούν, και είτε να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα τους, ή να αποτελέσουν ανεξάρτητο κράτος. Πράγμα που όσον αφορά την Κράινα, είχε γίνει, μέχρι την εισβολή των Κροατών το καλοκαίρι του 1995, με τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς των οκτάιντσων Μ115 από τα γερμανικά αποθέματα, και τα MiG-21bis & Mi-25 επίσης από τα (ανατολικο)γερμανικά αποθέματα, που (ώ του θαύματος!) έφθασαν εκεί παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ εις βάρος όλων των εμπολέμων.
      Και γιατί να αναθεματίσουμε τον Τσαγκάρη για το σχόλιο του; Αν τα βρούνε οι Σέρβοι με τους Κροάτες, εμείς θα έχουμε ένσταση; Εδώ τα βρήκαν οι Γάλλοι με τους Γερμανούς, που είχαν εκατομμύρια νεκρών να τους χωρίζουν (η ιστορία της «Π» για το «βαγόνι της Κομπιέν» τα λέει όλα …).

     • @ Γιάννης Παυλίδης
      »Δηθεν αστειακι»,οταν το συνοδευω απο emoji και σε παρακατω σχολιο μου αυτοσαρκαζομαι οτι τρολλαρω?
      .
      Το εγραψα απλα γιατι οι Κροατες δεν μπορουν να αποκτησουν τα F-16 που θελουνε,ενω οι Σερβοι αργα αλλα σταθερα (η μονη αλλη αεροπορια της ευρυτερης περιοχης που μπορει να τους απασχολησει)»φορτωνουνε» Μιγκ-29 και τις ενοπλες δυναμεις τους γιατι κατα αυτους η λερα των UCKαδων (που δεν φαινεται να σε ενοχλουν) πρεπει να ξεκαθαρισει…
      Γιατι απλα βλεπουν τη »Μεγαλη Αλβανια» να προμοταρεται (ναι,αυτη που εσυ βλεπεις ενδεχομενως ως συμμαχο)…

      Η πλακα ειναι οτι βαση ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ εμπειριων θα μπορουσα
      να σου γραφω σεντονια σχετικα με το τι παθανε »οι κακοι» Σερβοι αμαχοι και μαχομενοι,καθως μπαινοβγαινα σχεδον καθημερινα απο το ’94-98 στη VMA Κlinika και σε αλλα νοσοκομεια του Βελιγραδιου.Οχι μονο απο τη Βοσνια,αλλα και
      απο το Κοσσοβο ΗΔΗ…
      Αλλα δεν το κανω για 3 (τρεις) λογους:
      α. Το εχουν κανει ηδη αλλοι σχολιαστες αρτιοτατα.
      β. Δεν ειμαι αμεροληπτος (γκουχου-γκουχου…)
      γ. Βαριεμαι….(και πολλα απο αυτα προσπαθω να τα ξεχασω).

      υ.γ.
      Διαβασε προσεκτικα τα σχολια των φιλων
      STRATOS,Thras,Nikolaos,Kamp…οχι δεν ψιχαλιζει…..

   • Οι … σφαγείς των …. λαών Αμερικανοί μια χαρά έρχονται στην Ελλάδα και ασπαζόμαστε τα πωπακια τους.
    Ομοίως και οι πραγματικοί σφαγείς των Ελλήνων Γερμανοί και Τούρκοι. Εκεί όμως δεν κάνουμε αστειακια ….. Τουναντίον περιμένουμε πως και πως την Άγκελα. Αμ πως;
    Όσο για το τι θα κάνει η ΠΑ στην περίπτωση που λέτε ….. λίκνο που σας λικνιζε ….. Έτοιμη η Ελλάδα να τρέξει. Κι άλλη καιλα βέβαια που έχουν Σέρβοι καί Κροάτες. Σήμερα που ξύπνησαν αυτό έλεγαν … Τρέχουν να βάλουν ρεφενε για τα φιδεκαξι …..

    • Νατοικοί σύμμαχοι μας οι Κροάτες, τσιράκια της Ρωσίας οι Σέρβοι. Τι λέτε λοιπόν να συμβεί αν τολμήσουν να εισβάλουν οι Σέρβοι? Δυστηχώς αργησε πολύ μα αναλάβει δράση το ΝΑΤΟ, ενω οι Σερβοι πρχωρουσαν σε μαζικές εκκαθαρίσεις αμάχων.

     Αυτή την φορά, αν επιχειρήσουν να πειράξουν Κροατία ή Βοσνία, θα τους σβήσουμε απο τον χάρτη.

     • Αγαπητέ @Γιάννη Παυλίδη στην αρχή νόμιζα ότι μίλαγες σοβαρά αλλά μου επιβεβαίωσες τρολάρεις και το κάνεις και έξυπνα.. Ως προς το σοβαρό της κουβέντας τώρα ναι οι Σέρβοι έκαναν σφαγές με την ανοχή της διεθνής κοινότητας και είναι κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί στα Βαλκάνια. Όσον αφορά Σερβία, Κροατία κλπ όλα είναι θέμα συμφερόντων και δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερα συμπάθεια από εμένα στην μία ή στην άλλη χώρα. Η Σερβία τώρα είναι σύμμαχος των Ρώσων αργότερα μπορεί να θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαική κοινότητα και να είναι από την άλλη πλευρά. Μολονότι είμαστε με την πλευρά του ΝΑΤΟ πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αντιλαμβανόμαστε αν η πολιτική της συμμαχίας στα Βαλκάνια μας ευνοεί ή όχι.

  • Εγώ λέω οι Γερμανοί που είναι φίλοι τους (χωρίς εισαγωγικά)… Τί; όχι; Η ατμομηχανή της ΕΕ δεν μπορεί να κάνει air policing πάνω από τους στενότερους συμμάχους της; 😛

 2. Δεν μπορω να καταλάβω το «μενος» εναντιον του ενος η του άλλου. Ο εμφυλιος ειναι εμφύλιος και ως ολοκληρωτικός και χειρότερος όλων, περιλαμβάνει σφαγές, εκκαθαρίσεις και αναδιανομή ολόκληρων πληθυσμών αν οχι εξόντωση τους. Γιατί ακριβως σε αυτου το ειδους πολέμου ο νικητής δεν μπορει να επιτρέψει εστω και την μερική επιβίωση του ηττημένου. Εξού και η ολοκληρωτική βαρβαρότητα.

 3. Δεν τίθεται θέμα συμψηφισμών ή αθώωσης κανενός, αλλά ιστορικής αλήθειας.
  Τα εγκλήματα των Σέρβων στη Σρεμπρένιτσα είναι γνωστά. Των άλλων αποκρύπτονται επιμελώς, για να φανεί το γερμανικό προτεκτοράτο της Κροατίας και το δήθεν έθνος των Βοσνίων Μουσουλμάνων ως σεβάσμια υποκείμενα της διεθνούς κοινωνίας. Το ίδιο και η ανομική πολιτεία του Κοσόβου, επικράτεια του οργανωμένου εγκλήματος και τόπος συστηματικής κατακρεούργησης ανθρωπίνων όντων σε βιομηχανική βάση για λήψη οργάνων προς μεταμόσχευση … η Εισαγγελεύς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε είχε ανακαλύψει σχετικά ευρήματα για τα έργα και τις ημέρες του UCK … μέχρι τότε επευφημείτο διεθνώς ως κυνηγός κεφαλών Σέρβων … έκτοτε διακωμωδήθηκε ως γραφική φιγούρα και τελικά περιθωριοποιήθηκε … δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την έρευνα …)
  Στην Κράινα το θέρος του 1995 συνέβη εθνοκάθαρση από τους Κροάτες εις βάρος των γηγενών Σέρβων (βλ. και εκτενές και πειστικό σχετικό σχόλιο Διογένους παραπάνω). Στο Β’ ΠΠ, ο Άντε Πάβελιτς και οι Ουστάσε είχαν προβεί σε φρικώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εις βάρος των Σέρβων. Κανενός λαού η θρησκευτική παράδοση δεν στοχοποιήθηκε όπως των Σέρβων. Οι Γερμανοί κατά την κατοχή πυρπόλησαν την ιστορική μονή της Ραβάνιτσα, εκ των λίκνων του σερβικού έθνους, με το ίδιο μένος που το είχαν κάνει οι Τούρκοι. Μπορεί εδώ κάποιοι εμπαθείς να δίνουν (κακώς) συγχωροχάρτι στους Σέρβους λόγω κοινού θρησκευτικού δόγματος, αλλά το βιτριολικό μίσος που έχει καλλιεργηθεί εις βάρος των Σέρβων για την πίστη τους στη Δύση ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Στην εποχή της πολιτικής ορθότητας, θεωρείται αυτονόητο ότι καταδίκη ακόμη και της πλέον φρικιαστικής πολτοποίησης αμάχων με νταλίκες σε πόλεις αρχίζει με ένα «χωρίς φυσικά αυτό να πρέπει να μας προκαταλάβει αρνητικά για τους πιστούς του Προφήτη και της μεγάλης θρησκείας του». Για τους Σέρβους τουναντίον, σε όλη τη δεκαετία του 1990 «βαθυστόχαστοι αναλυτές» στη Δύση (δεν θα δεχθώ διαψεύσεις, διότι ζούσα στη Γερμανία την περίοδο εκείνη και θυμάμαι στη λεπτομέρεια τα δημοσιεύματα και τις εκπομπές λόγου σε ράδιο και τηλεόραση) συνέδεαν τη «μισαλλοδοξία» και το «φονικό μένος» των Σέρβων με τη θρησκευτική τους ταυτότητα, σε ένα αδιανόητο για την εποχή μας παραλήρημα μισαλλοδοξίας (συνήθως από τους ίδιους συνήθεις υπόπτους που μας καλούν να συμβιβασθούμε με την «πολιτισμική ιδιοπροσωπία» των εγκατεστημένων στη Δύση μουσουλμάνων, να αποποινικοποιήσουμε τις κλειτοριδεκτομές κοριτσιών με ξυραφάκια στο μπάνιο του μπαμπά κλπ.). Ο διαβόητος Σουηδός Καρλ Μπιλτ, πρόσωπο με τόσο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα σε επιχειρήσεις του τουρκικού Μετοχικού Ταμείου Στρατού που όχι διπλωμάτης, ούτε μάρτυρας σε δικαστήριο θα μπορούσε να είναι, εδήλωνε ότι η ορθοδοξία είναι η μέγιστη φονταμενταλιστική απειλή για τη Δύση.
  Πρόκειται για πόλεμο (επέμβαση Δυτικών σε Βοσνία και Κόσοβο) που απαίτησε και διεξήγαγε μια δράκα ορφανών του 1968, ειδικότερα ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και ο Γιόσκα Φίσερ, ο πρώτος «δικός τους» πόλεμος και ο πρώτος δικός τους θρίαμβος, το γονάτισμα και ο ακρωτηριασμός ενός «προνεωτερικού» θρησκευόμενου έθνους, σε μια επίδειξη «αμεροληψίας» και «μεταμέλειας» για σταυροφορίες, αποικιοκρατία, και άλλα συμπλέγματα ενοχής, η καλλιέργεια των οποίων είναι η ειδικότης τους. Φυσικά, ενώ αυτοί οι (κατά την αμίμητη φράση του ιδιοφυούς και κυνικού Λένιν) «χρήσιμοι ηλίθιοι» εξασφάλιζαν τη συναίνεση του πληθυσμού, η Γερμανία έκανε (με τα όπλα των άλλων …) ανέξοδη επίδειξη δύναμης μόλις ένα έτος μετά την επανένωση, χωρίς να τηρεί καν τα προσχήματα, αποσπώντας ζώνη αποκλειστικής επιρροής στη Βαλκανική και κάνοντας επίδειξη διαχρονικής πολιτικής αξιοπιστίας («όποιος κάποτε μας στήριξε, ακόμη και στις πλέον τυχοδιωκτικές μας περιπέτειες, θα ανταμοιφθεί!»). Το ερώτημα είναι γιατί ΗΠΑ/Αγγλία/Γαλλία μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να αποσπάσουν τίποτε. Μάλλον για να δικαιώσουν το διεθνή ρόλο τους (που τους εξασφαλίζει και πολύτιμες εξαγωγές «δοκιμασμένου» πολεμικού υλικού), σίγουρα για να εκριζώσουν την όποια ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά κυρίως για να αποτρέψουν το απίθανο φιάσκο που θα συνέβαινε αν Γερμανοί/Ολλανδοί/Σκανδιναυοί εμπλέκονταν σε πραγματικές επιχειρήσεις, φιάσκο που θα κλόνιζε συθέμελα τις αποτρεπτικές παραστάσεις που εκπέμπει η Δύση.
  Είμαστε με τη Δύση ενσυνείδητα, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον μας. Αλλά δεν θα αποφύγουμε να στηλιτεύσουμε τα ατοπήματα της Δύσης, ούτε θα εγκολπωθούμε τη μισαλλοδοξία των χειρότερων εχθρών και υπονομευτών του δυτικού πολιτισμού, που εν μια νυκτί άφησαν τον μαοϊσμό και ενεδύθησαν τον χιτώνα του προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (απολογήθηκαν άραγε ποτέ στους Κινέζους για τα εγκώμια υπέρ των βασανιστών τους; Διότι και στην Κίνα η Πολιτιστική Επανάσταση καταδικάζεται πλέον ανενδοίαστα). Δεν θα υιοθετήσουμε την ανάγνωση του κόσμου μιας δράκας survivors και μαϊντανών των ΜΜΕ, που ξεπούλησαν τη φιλελεύθερη κληρονομιά της κάποτε σεβάσμιας ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς και έχουν γίνει κήρυκες του αξιακού σχετικισμού.

 4. μια ερωτηση… σε περιπτωση καποιου μελοντικου επεισοδειου μεταξυ αλβανιας και σερβιας(πχ, να παραβιασει ενα σερβικο μαχητικο τον εναεριο χωρο της αλβανιας) το οποιο ειναι πολυ πιθανο λογο του κοσοβου , τοτε θα υποχρεωσει την ελληνικη πολεμικη αεροπορια να εμπλακει αμεσα με την φιλικη αν οχι αδελφικη για εμας σερβικη πολεμικη αεροπορια?

  • θα τον συνοδευσουμε εκτος αλβανικου αεροπορικού χώρου. Αν δεν συμμορφωθει θα τον βάλουμε στο στόχαστρο και αν μετα απο αυτο δεν τρέξει πισω σε μαμα Σερβία ,θα τον στείλουμε να συναντησει τα αδερφια του που ριξαμε (ως ΝΑΤΟ) στον Γιουγκοσλαβικο πολεμο.

   • @Γιάννης Παυλίδης

    Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μας τρολλάρεις όλους μιας και δεν καταλαβαίνω το μένος σου για τους Σέρβους…
    ΑΝ είναι να αποφασίσουμε να καταρρίψουμε εχθρικό μαχητικό, αυτό σου υπογράφω ότι δεν θα είναι σέρβικο αλλά τούρκικο. Για αυτά εξάλλου έχουμε και καθημερινές ευκαιρίες. Όταν δείς να αρχίσουμε να ρίχνουμε τα τούρκικα που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο (αν όχι των 10, έστω των 6 μιλίων) τότε υπάρχει 1% πιθανότητα να ρίξουμε και άγνωστο μαχητικό που θα εισέλθει σε εναέριο χώρο που κάνουμε Air Policing…

   • Φιλε αν χρειαστει ποτε δικος μας αετος να εμπλακει πανω απο αλβανικο εναεριο χωρο με ΑΔΕΡΦΟ Σερβο αετο να εισαι σιγουρος οτι μαλλον θα κοιταχτουν στα ματια κ μετα θα κανουν μια βουτια πετοντας πανω απο τα Τιρανα σπαζοντας ολες τις τζαμαριες των Τιρανων.

  • Στην περίπτωση αυτή θα εκτελεσθούν οι διαταγές και οι κανόνες εμπλοκής, όποιοι και αν είναι αυτοί, χαρακτηριστικό άλλωστε που ξεχωρίζει τις ένοπλες δυνάμεις από τα ασκέρια, τις τσέτες, τους κατσαπλιάδες κλπ συναφή ένοπλα μορφώματα.
   Για το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης παραθέτω τη γνώμη μου παραπάνω.
   Οι ένοπλες δυνάμεις, σε αντίθεση με μένα, δεν έχουν γνώμη, αλλά όρκο υπακοής.

 5. Εδώ ειμασταν ετοιμοι να παμε στην Ουκρανία… Αλλα μη ξεχνάτε οτι το 1991 και μετα, αντιπαλο δεος για το Νατο ηταν ενας μπεκρής κωλότουμπας, σημερα μου φαινεται οτι ειναι καποιος αλλος…

 6. Που λέτε τα αδέρφια μας οι Σέρβοι θεωρούν την Τουρκία,κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού τους, την πιο σημαντική χώρα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here