Η Κροατική Αεροπορία πνέει τα λοίσθια – Θα αναλάβει η Ελλάδα μια ακόμη αποστολή Air Policing;

45
4265
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 233
  •  
  •  

Μετά την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ δεν χορηγούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη μεταβίβαση των 12 μεταχειρισμένων ισραηλινών μαχητικών F-16 Barak, εφόσον δεν απεγκατασταθούν τα υποσυστήματα ισραηλινής προέλευσης που αυτά φέρουν, η Κροατία μοιάζει να είναι στην αμήχανη θέση να μην προχωρήσει σε τελική σύμβαση, εκτός κι αν οι ΗΠΑ υποχωρήσουν στο ζήτημα. Ωστόσο το πρόβλημα της Κροατικής Αεροπορία δεν βρίσκεται μόνο στα αεροσκάφη που θέλει να αποκτήσει, αλλά και σε αυτά με τα οποία επιχειρεί ήδη.

Το βασικό αεροσκάφος της Κροατικής Αεροπορίας, είναι το MiG-21bisD, εκ των οποίων διαθέτει 12 μονάδες.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κροατίας, είχε ανακοινώσει το 2013 ότι η ουκρανική εταιρεία Ukrspetsexport θα παράσχει στην Κροατία 8 μονοθέσια και 4 διθέσια αναβαθμισμένα MiG-21, με σκοπό αυτά να παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον έως το 2020. Εξ αυτών, επιχειρησιακά θα πρέπει να θεωρούνται μόνο τα 9, δεδομένου πως το υπόλοιπα 3 είναι σε άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της κακής ποιότητας των εργασιών αναβάθμισης που έλαβαν στην Ουκρανία.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο σε 3 αεροσκάφη, αφού σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών στην Ουκρανία, θεωρείται αποτυχημένο στο σύνολό του, και πρακτικά δεν υπάρχουν περισσότερα από 3-4 Mig-21 διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα έχει σύντομα ως αποτέλεσμα η Κροατία να μην είναι σε θέση να αστυνομεύσει τον εναέριο χώρο της, και αναγκαστικά θα στραφεί στο NATO για υποστήριξη από γειτονική χώρα, με την Ελλάδα και την Ιταλία να φαντάζουν ως οι πιο “κατάλληλοι” υποψήφιοι (χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο), για την προστασία του εναέριου χώρου της Κροατίας.

Ακόμη όμως και αν η χώρα μας αναλάβει την αστυνόμευση της εναέριου χώρου της Κροατίας (όπως έχει αναλάβει της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου από κοινού με την Ιταλία), οι πόροι και το κόστος που θα πρέπει να διατεθούν είναι πρακτικά μηδαμινοί.

Ας σημειωθεί ότι η Κροατία είχε κατά πληροφορίες προσκληθεί να συμμετάσχει και στον ΗΝΙΟΧΟ 2019 αλλά μάλλον θα… αδυνατεί.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 233
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Βασιλης
Guest
Βασιλης

“Ακόμη όμως και αν η χώρα μας αναλάβει την αστυνόμευση της εναέριου χώρου της Κροατίας (όπως έχει αναλάβει της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου από κοινού με την Ιταλία), οι πόροι και το κόστος που θα πρέπει να διατεθούν είναι πρακτικά μηδαμινοί.”

Αυτό μπορείτε να μας το εξηγήσετε και να μας το δικαιολογησετε?

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Aς το αναλαβει η…………………Σερβία wink

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Οι σφαγείς αμάχων Σέρβοι, ούτε θα πετάξουν και ούτε θα πατήσουν πόδι ξανά στην ελεύθερη Κροατία.

Kamp
Guest
Kamp

Νομίζω ο χαρακτηρισμός σφαγείς αμάχων είναι ιδιαίτερα βαρύς και δεν αντικατροπτίζει τον Σερβικό λαό. Όντως έγιναν εγκλήματα πολέμου από την Σερβική πλευρά αλλά όντας στην εξουσία υπερεθνικιστικά στοιχεία που με την συμπεριφορά τους έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε πως και Κροάτες έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι σφαγές έγιναν από όλες τις πλευρές απλώς το Σερβικό στοιχείο ήταν το επικρατέστερο και το καλύτερα εξοπλισμένο. Αν οι Κροάτες είχαν την δύναμη να φθάσουν μέχρι το Βελιγράδι διαπράττοντας εγκλήματα θα το έκαναν.. Το ίδιο ισχύει και για τους Βοσνιους και για τους… Read more »

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47

+1

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Και οι ναζί υπέστησαν απώλειες αμάχων από συμμάχους και Ρώσους. Σίγουρα και αυτοί σφαξανε , βίασαν και έκαψαν Γερμανούς αμάχους
Η Ιστορία έγραψε πως τις θηριωδίες τις κάναν οι Γερμανοί. Στην Βοσνία το 75-80% των αμάχων που σφαγιάστηκαν ήταν Βόσνιοι και Κροάτες. Η Ιστορία έγραψε. Ούτε για πλάκα δεν δέχομαι συμψηφισμους. Ύποπτο ρόλο και η εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο που χάιδεψαν τους δολοφόνους όταν θα έπρεπε να αφορισουν και να απομονώσουν την σερβική εκκλησία.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Mα είναι δυνατόν να μην έχεις ακούσει για το τι πάθανε οι Σέρβοι της Κροατίας. Δεν έχεις ακούσει τίποτα για την Κράινα. Δεν πειράζει η ιστορία γράφεται από τον νικητή. Επιλέγεις να συντάσσεσαι με τον νικητή. Δικαίωμα σου. Αυτό δεν είναι ιστορική επιστήμη όμως. Είναι μόνο η άποψη σου. Και για τους ναζί η ιστορική επιστήμη το μόνο σοβαρό που έχει να προσάψει ήταν ότι στρεφόταν εναντίον των πολιτών του. Τίποτε άλλο. Το αναφέρω γιατί εσύ ανέφερες, ατυχώς τους ναζί. Αλλά εφόσον έκανες αυτή την ατυχή αναφορά, ψάξε ποιος άλλος σύμμαχος των ναζί λαός ζήτησε από τον Χίτλερ να φτιάξει… Read more »

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

αυτά τα ναι μεν άλλα… είναι ό,τι χειρότερο υπαρχει στην πολίτικαλ κορέκτ εποχή μας. Οι Σερβοι σφαξανε. Τελεία. Σε αυτό δεν υπάρχει αντίλογος. Αμαχοι άντρες, γυναίκες και παιδιά σε ομαδικούς τάφους ! Eίναι εξοργιστικό που προσπαθείτε να δικαιολογλησετε ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το τί θα κάνεανε οι Κροάτες στην θέση των Σέρβων δεν το γνωρίζομαι. Ξερουμε όμως τι κανανε οι Σερβοι! Ευτυχώς οι Κροάτες είναι πλέον στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα επιτραπεί στους Σέρβους ποτε ξανα να απλώσουνε το χερι τους στουςε αμαχους. Και ο ΕΣ και η ΠΑ μας θα συνδράμουνε ώστε οι Σέρβοι να… Read more »

Diogenis
Guest
Διογένης

Σε έναν εμφύλιο δυστυχώς συμβαίνουν φρικτά πράγματα με θύματα πάντα αθώους , αλλά η μονομερής ανάγνωση της ιστοριας δεν βοηθάει .. Έτσι προς υπενθύμιση. Επιχείρηση «Καταιγίδα» Με τη στρατιωτική επιχείρηση «Καταιγίδα», το καλοκαίρι του 1995, οι κροατικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κράινα. Προχώρησαν σε μαζικό εκτοπισμό χιλιάδων Σέρβων αμάχων και σε πυρπολήσεις εκκλησιών. Όσοι έμειναν στις εστίες τους σφαγιάστηκαν χωρίς οίκτο. Δόθηκε οριστικό τέλος στη σερβική παρουσία στην Κροατία. Η επιχείρηση «Καταιγίδα» ήταν ένα αιματηρό έγκλημα πολέμου, που ακόμα αναζητεί ενόχους. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα η κροατική κυβέρνηση τον υπερασπίζεται, ενώ η σερβική έχει προχωρήσει στην καταδίκη… Read more »

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47

Γκούχ γκούχ Ουστάσι ,γκούχ γκούχ…. Μη δίνετε σημασία απλώς καθαρίζω το λαιμό μου…

Kanenas
Guest
Kanenas

+1000

Νίκος
Guest
Νίκος

Τι λες? Έτσι ε?

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@ Γιαννης Παυλιδης
Δεν μπορει…..τρολλαρεις το τρολλ μου ετσι?
Η ιστορια αρχισε να γραφεται το 1990 ή τοτε την ανακαλυψες εσυ??????????

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Μέχρι τώρα δεν βλέπω ούτε ένα σχόλιο που να κατακρίνει το δήθεν “αστειάκι” του tsagari για σέρβους που θα πετάνε πάνω απο την ελευθερη Κροατία.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μαθουμε να σεβόμαστε τις άλλες χώρες, άσχετα αν συμπαθούμε ομόθρησκους ασχέτως ποιότητας……

Μάθετε λοιπόν πως ποτε ξανα θα πατήσει μπότα σερβική σε Κροατία, Βοσνία ή Σλοβενία. Και αυτη την φορά θα είναι και ελληνικά F16 kai Mirage που θα στειλουνε τους κατακτητες απο εκεί που ήρθανε!

STRATOS
Guest
STRATOS

Ας στείλουμε πρώτα F-16 και M2000 στην Κύπρο να διώξουν τις δυνάμεις κατοχής και μετά πάμε να προστατέψουμε όποιον αγαπάς (τους κροάτες που εκτέλεσαν γενοκτονίες ενάντια του Σερβικού πληθυσμού στον Β παγκόσμιο πόλεμο και που μαζί με τους Σλοβένους (και την υποστήριξη της Γερμανίας!) είναι οι απόλυτα υπεύθυνοι για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον εμφύλιο που ακολούθησε). Για την Ιστορία φυλάσσουμε τον εναέριο χώρο της Αλβανίας!!!!! η οποία καταπάτα τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών ομοεθνών μας, τους και δολοφονεί τους ήρωες μας (με την υποστήριξη της “Ελληνικής” αστυνομίας!!! η αλήθεια είναι!!!!).!!! Άντε αύριο να μπουν τα σκόπια στο ΝΑΤΟ (μετά… Read more »

Thras
Guest
Thras

@Γιάννης Παυλίδης

Αν δεν έχεις έναν από τους γονείς σου Κροάτες, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω από που προέρχεται το μίσος σου για τους Σέρβους!

Ως γνωστόν, οι Σέρβοι απολαμβάνουν της φιλίας των ελλήνων και αντίστροφα, ευρισκόμενοι αρκετές φορές στο παρελθόν στο ίδιο στρατόπεδο. Κατά συνέπεια δεν καταλαβαίνω τη λογική στα γραφόμενά σου… Εξήγησέ μας αν μπορείς.

Να τα έγραφες για τους τούρκους που έχουν κάνει 2 γεννοκτονίες και δεκάδες σφαγές, θα συμφωνούσα, αλλά αντίστοιχα με τους σέρβους έκαναν και οι κροάτες και οι βόσνιοι, ακόμα και οι κομμουνιστές στον ελληνικό εμφύλιο…

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Οι “κατακτητές” ποιοί ακριβώς ήταν; Τα εσωτερικά σύνορα των επιμέρους κρατιδίων της Ομοσπονδίας χαράχθηκαν, ως γνωστόν, κατά συνθήκην από τον Τίτο, χωρίς αναφορά σε πληθυσμούς. Αν οι Σέρβοι της Σλαβονίας ή της Κράινα έπρεπε να ζήσουν στο νεοπαγές κροατικό κράτος, έπρεπε (αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με όσα λέμε και να αποφεύγουμε αντινομίες) και οι Κροάτες να μείνουν στο ομοσπονδιακό κράτος. Αν οι Κροάτες είχαν δικαίωμα να αποσχισθούν από το ομοσπονδιακό κράτος, τότε και οι Σέρβοι των εθνικώς συμπαγών εδαφών που βρέθηκαν υπό κροατική κυριαρχία είχαν δικαίωμα να αποσχισθούν, και είτε να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα τους, ή να… Read more »

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@ Γιάννης Παυλίδης ”Δηθεν αστειακι”,οταν το συνοδευω απο emoji και σε παρακατω σχολιο μου αυτοσαρκαζομαι οτι τρολλαρω? . Το εγραψα απλα γιατι οι Κροατες δεν μπορουν να αποκτησουν τα F-16 που θελουνε,ενω οι Σερβοι αργα αλλα σταθερα (η μονη αλλη αεροπορια της ευρυτερης περιοχης που μπορει να τους απασχολησει)”φορτωνουνε” Μιγκ-29 και τις ενοπλες δυναμεις τους γιατι κατα αυτους η λερα των UCKαδων (που δεν φαινεται να σε ενοχλουν) πρεπει να ξεκαθαρισει… Γιατι απλα βλεπουν τη ”Μεγαλη Αλβανια” να προμοταρεται (ναι,αυτη που εσυ βλεπεις ενδεχομενως ως συμμαχο)… Η πλακα ειναι οτι βαση ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ εμπειριων θα μπορουσα να σου γραφω σεντονια σχετικα… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Οι … σφαγείς των …. λαών Αμερικανοί μια χαρά έρχονται στην Ελλάδα και ασπαζόμαστε τα πωπακια τους.
Ομοίως και οι πραγματικοί σφαγείς των Ελλήνων Γερμανοί και Τούρκοι. Εκεί όμως δεν κάνουμε αστειακια ….. Τουναντίον περιμένουμε πως και πως την Άγκελα. Αμ πως;
Όσο για το τι θα κάνει η ΠΑ στην περίπτωση που λέτε ….. λίκνο που σας λικνιζε ….. Έτοιμη η Ελλάδα να τρέξει. Κι άλλη καιλα βέβαια που έχουν Σέρβοι καί Κροάτες. Σήμερα που ξύπνησαν αυτό έλεγαν … Τρέχουν να βάλουν ρεφενε για τα φιδεκαξι …..

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Νατοικοί σύμμαχοι μας οι Κροάτες, τσιράκια της Ρωσίας οι Σέρβοι. Τι λέτε λοιπόν να συμβεί αν τολμήσουν να εισβάλουν οι Σέρβοι? Δυστηχώς αργησε πολύ μα αναλάβει δράση το ΝΑΤΟ, ενω οι Σερβοι πρχωρουσαν σε μαζικές εκκαθαρίσεις αμάχων.

Αυτή την φορά, αν επιχειρήσουν να πειράξουν Κροατία ή Βοσνία, θα τους σβήσουμε απο τον χάρτη.

Kamp
Guest
Kamp

Αγαπητέ @Γιάννη Παυλίδη στην αρχή νόμιζα ότι μίλαγες σοβαρά αλλά μου επιβεβαίωσες τρολάρεις και το κάνεις και έξυπνα.. Ως προς το σοβαρό της κουβέντας τώρα ναι οι Σέρβοι έκαναν σφαγές με την ανοχή της διεθνής κοινότητας και είναι κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί στα Βαλκάνια. Όσον αφορά Σερβία, Κροατία κλπ όλα είναι θέμα συμφερόντων και δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερα συμπάθεια από εμένα στην μία ή στην άλλη χώρα. Η Σερβία τώρα είναι σύμμαχος των Ρώσων αργότερα μπορεί να θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαική κοινότητα και να είναι από την άλλη πλευρά. Μολονότι είμαστε με την πλευρά του ΝΑΤΟ πρέπει… Read more »

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Εγώ λέω οι Γερμανοί που είναι φίλοι τους (χωρίς εισαγωγικά)… Τί; όχι; Η ατμομηχανή της ΕΕ δεν μπορεί να κάνει air policing πάνω από τους στενότερους συμμάχους της; razz

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Έτσι!

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47

+1

Panos71
Guest
Panos71

Δεν μπορω να καταλάβω το “μενος” εναντιον του ενος η του άλλου. Ο εμφυλιος ειναι εμφύλιος και ως ολοκληρωτικός και χειρότερος όλων, περιλαμβάνει σφαγές, εκκαθαρίσεις και αναδιανομή ολόκληρων πληθυσμών αν οχι εξόντωση τους. Γιατί ακριβως σε αυτου το ειδους πολέμου ο νικητής δεν μπορει να επιτρέψει εστω και την μερική επιβίωση του ηττημένου. Εξού και η ολοκληρωτική βαρβαρότητα.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Δεν τίθεται θέμα συμψηφισμών ή αθώωσης κανενός, αλλά ιστορικής αλήθειας. Τα εγκλήματα των Σέρβων στη Σρεμπρένιτσα είναι γνωστά. Των άλλων αποκρύπτονται επιμελώς, για να φανεί το γερμανικό προτεκτοράτο της Κροατίας και το δήθεν έθνος των Βοσνίων Μουσουλμάνων ως σεβάσμια υποκείμενα της διεθνούς κοινωνίας. Το ίδιο και η ανομική πολιτεία του Κοσόβου, επικράτεια του οργανωμένου εγκλήματος και τόπος συστηματικής κατακρεούργησης ανθρωπίνων όντων σε βιομηχανική βάση για λήψη οργάνων προς μεταμόσχευση … η Εισαγγελεύς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε είχε ανακαλύψει σχετικά ευρήματα για τα έργα και τις ημέρες του UCK … μέχρι τότε επευφημείτο διεθνώς ως κυνηγός κεφαλών Σέρβων… Read more »

Thras
Guest
Thras

Μπράβο, τα είπες όλα !!!

Δημητρης
Guest
Δημητρης

μια ερωτηση… σε περιπτωση καποιου μελοντικου επεισοδειου μεταξυ αλβανιας και σερβιας(πχ, να παραβιασει ενα σερβικο μαχητικο τον εναεριο χωρο της αλβανιας) το οποιο ειναι πολυ πιθανο λογο του κοσοβου , τοτε θα υποχρεωσει την ελληνικη πολεμικη αεροπορια να εμπλακει αμεσα με την φιλικη αν οχι αδελφικη για εμας σερβικη πολεμικη αεροπορια?

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

θα τον συνοδευσουμε εκτος αλβανικου αεροπορικού χώρου. Αν δεν συμμορφωθει θα τον βάλουμε στο στόχαστρο και αν μετα απο αυτο δεν τρέξει πισω σε μαμα Σερβία ,θα τον στείλουμε να συναντησει τα αδερφια του που ριξαμε (ως ΝΑΤΟ) στον Γιουγκοσλαβικο πολεμο.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@Γιάννης Παυλίδης
Aκριβως….οτι κανουμε δηλαδη και πανω απο το Αιγαιο…..

Thras
Guest
Thras

@Γιάννης Παυλίδης

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μας τρολλάρεις όλους μιας και δεν καταλαβαίνω το μένος σου για τους Σέρβους…
ΑΝ είναι να αποφασίσουμε να καταρρίψουμε εχθρικό μαχητικό, αυτό σου υπογράφω ότι δεν θα είναι σέρβικο αλλά τούρκικο. Για αυτά εξάλλου έχουμε και καθημερινές ευκαιρίες. Όταν δείς να αρχίσουμε να ρίχνουμε τα τούρκικα που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο (αν όχι των 10, έστω των 6 μιλίων) τότε υπάρχει 1% πιθανότητα να ρίξουμε και άγνωστο μαχητικό που θα εισέλθει σε εναέριο χώρο που κάνουμε Air Policing…

Eman202
Guest
Eman202

Φιλε αν χρειαστει ποτε δικος μας αετος να εμπλακει πανω απο αλβανικο εναεριο χωρο με ΑΔΕΡΦΟ Σερβο αετο να εισαι σιγουρος οτι μαλλον θα κοιταχτουν στα ματια κ μετα θα κανουν μια βουτια πετοντας πανω απο τα Τιρανα σπαζοντας ολες τις τζαμαριες των Τιρανων.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Στην περίπτωση αυτή θα εκτελεσθούν οι διαταγές και οι κανόνες εμπλοκής, όποιοι και αν είναι αυτοί, χαρακτηριστικό άλλωστε που ξεχωρίζει τις ένοπλες δυνάμεις από τα ασκέρια, τις τσέτες, τους κατσαπλιάδες κλπ συναφή ένοπλα μορφώματα.
Για το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης παραθέτω τη γνώμη μου παραπάνω.
Οι ένοπλες δυνάμεις, σε αντίθεση με μένα, δεν έχουν γνώμη, αλλά όρκο υπακοής.

phantomakis
Guest
phantomakis

Εδώ ειμασταν ετοιμοι να παμε στην Ουκρανία… Αλλα μη ξεχνάτε οτι το 1991 και μετα, αντιπαλο δεος για το Νατο ηταν ενας μπεκρής κωλότουμπας, σημερα μου φαινεται οτι ειναι καποιος αλλος…

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

#WeAreNato

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Που λέτε τα αδέρφια μας οι Σέρβοι θεωρούν την Τουρκία,κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού τους, την πιο σημαντική χώρα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

phantomakis
Guest
phantomakis

Κέρκυρα… πρωτεύουσα της Σερβίας.