Τοπικές εκλογές στην Τουρκία σήμερα. Αλλά με την βαρύτητα εθνικών εκλογών…

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι Τούρκοι πάνε στις κάλπες σήμερα προκειμένου να ψηφίσουν για τις τοπικές εκλογές αλλά σε ένα πολιτικό τοπίο άκρως πολωμένο. Κανονικά, θα περιμέναμε μία συνήθη αναμέτρηση τοπικών αρχόντων για την θέση του δημάρχου, αλλά τελικά βλέπουμε μία μάχη που έχει εξελιχθεί σε εθνικού επιπέδου αναμέτρηση με έπαθλο την επιβράβευση ή αποδοκιμασία της πολιτικής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για του λόγου το αληθές, κι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου οργανώνοντας προεκλογικές ομιλίες υπέρ υποψηφίων προσκείμενων σ’ αυτόν.

Οι τοπικές εκλογές σήμερα θα αποτελέσουν το πρώτο εκλογικό τεστ αποδοχής ή αποδοκιμασίας του προέδρου Ερντογάν από την εποχή της επανεκλογής του τον Ιούνιο του 2018. Θυμίζουμε ότι η τότε εκλογική διαδικασία είχε εξασφαλίσει στον Ερντογάν εκτεταμένες εξουσίες επί του τουρκικού κοινοβουλίου αλλά και της δικαιοσύνης.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία, αλλά και τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκικές. Η συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν με το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) μπορεί πράγματι να προκαλέσει επιβάλλει μία αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας προς το χειρότερο για αυτούς, αν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του υποστηριζόμενου από τη Δύση συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πόση βαρύτητα θα έχει η οικονομική κρίση;

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία είναι ένας άλλος παράγοντας που απειλεί τη κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος σε σημαντικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Ο πληθωρισμός έχει φτάσει αισίως το 20% (επίσημα) ενώ η ανεργία κυμαίνεται στο 11%. Ένας στους πέντε νέους είναι άνεργοι. Εξάλλου στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η οικονομία και η ανεργία είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των ψηφοφόρων αυτή τη στιγμή.

Πέρα από αυτό, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% στην Τουρκία το τελευταίο έτος, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Αυτό οδήγησε τον Ερντογάν να «κηρύξει πόλεμο» στο συγκεκριμένο πρόβλημα με την ακρίβεια στα τρόφιμα, καταφεύγοντας σε ανορθόδοξες μεθόδους για τον σκοπό αυτό.

Τι διακυβεύεται

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν δήμαρχους και τοπικούς αξιωματούχους σε 81 δήμους. Σήμερα, 49 από τους 81 δήμους ελέγχονται από ανθρώπους προσκείμενους στο κόμμα AKP του Ερντογάν.

Εκτός από τους δημάρχους, οι ψηφοφόροι -που φτάνουν τα 57 εκατομμύρια- θα εκλέξουν μέλη συμβουλίων και «επικεφαλής γειτονιάς» για πενταετή θητεία.

Οι σημερινές εκλογές λοιπόν θα είναι και οι πρώτες από τότε που ανέλαβε ο πρόεδρος Ερντογάν ως επικεφαλής του νέου προεδρικού συστήματος που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο έτος. Έτσι όντως οι εκλογές αυτές θα είναι εκτός από τοπικές εκλογές κι ένα είδος δημοψηφίσματος για την προεδρία του.

Η Σμύρνη, τα Άδανα, η Προύσσα, η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη που αποτελούν τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας θα είναι τελικά ένα είδος αρένας για την δύσκολη μάχη του ΑΚΡ με αντίπαλο μια συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, ειδικότερα, θεωρούνται απαραίτητες για να διατηρησει το κύρος του το κυβερνών κόμμα.

Ποιοι είναι ακριβώς οι αντίπαλοι;

Υπάρχουν δύο βασικές συμμαχίες για τις εκλογές. Η «Λαϊκή Συμμαχία» που αποτελείται από το κυβερνών AKP του Ερντογάν και το MHP, ένα εθνικιστικό κόμμα που είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε συνομιλία με το φιλοκουρδικό κόμμα.

Απέναντί τους έχουν το κύριο κομμάτι της αντιπολίτευσης της Τουρκίας CHP και το συντηρητικό «Καλό Κόμμα» που έχουν σχηματίσει την «Εθνική Συμμαχία».

Στην δε προσπάθεια του να στηρίξει την συμμαχία της αντιπολίτευσης, το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP δεν υποστηρίζει υποψηφίους στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Το HDP είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο,

Ωστόσο αναμφισβήτητα, οι κουρδικές ψήφοι θα είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος .

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP είναι πιθανό να απωλέσει τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, τερματίζοντας μία περίοδο ενός τετάρτου του αιώνα όπου εκλέγονταν πάντα φιλοιί του υποψήφιοι.

Στην δε Κωνσταντινούπολη, την πατρίδα του Ερντογάν, ο υποψήφιος του ΑΚΡ δείχνει ότι έχει προβάδισμα. Στις άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Προύσσα, τα Άδανα κι η Αττάλεια όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι θα μπορούσαν να περάσουν στον έλεγχο της αντιπολίτευσης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
TED
Guest
TED

Βάστα Ταγίπ !

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Προσπαθούν να το εμφανίσουν ντέρμπι πάλι, όπως πέρσι με τις προεδρικές “εκλογές”. Αλλά στο τέλος ο Ρετζέπ θα κάνει πάλι τα “μαγικά” του και θα νικήσει η “δημοκρατία” πάλι…

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

Ερντογαν προχωρα, σε θελει ολη η χωρα