Το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Κίνας αποκάλυψε “κατά λάθος” τα μελλοντικά σχέδια του Κινέζικου Ναυτικού

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για πολύ λίγο, το ναυπηγείο China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), παρουσίασε ονλάιν έγγραφο με τα μελλοντικά ναυπηγικά σχέδια της Κίνας, πριν αυτό “λογοκριθεί’ και κατέβει με συνοπτικές διαδικασίες, δίνοντάς μας μια γεύση για τα μελλοντικά -ιδιαιτέρως φιλόδοξα- σχέδια της Κίνας για παγκόσμια θαλάσσια κυριαρχία.

Το CSIC είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο που κατασκευάζει κύριες μονάδες επιφάνειας για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, όπως πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια. Το σπουδαιότερο έργο που έχει αναλάβει το CSIC, είναι η ναυπήγηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Type 003, το οποίο όταν ολοκληρωθεί κάποια στιγμή προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, θα είναι το μεγαλύτερο -μη αμερικανικό- πολεμικό πλοίο του κόσμου. Το ίδιο ναυπηγείο είχε αναλάβει την ανακατασκευή του -σοβιετικής προελεύσεως- Liaoning και τη κατασκευή του πρώτου εγχώριου αεροπλανοφόρου CN-17. Το Type 003 θα εκτοπίζει 90,000-100,000 και θα έχει ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη υποβοήθησης για την απογείωση αεροσκαφών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται μαχητικά J-15, αεροσκάφη stealth J-31, ιπτάμενα ραντάρ KJ-600 κτλ.

Η επόμενη πληροφορία που “διέρρευσε” έχει να κάνει με τη ναυπήγηση της 3ης γενιάς πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, όπως το Type 095, το οποίο θα είναι σημαντικά πιο εξελιγμένο από το υπάρχον Type 093, το οποίο δεν είναι τόσο αθόρυβο όσο θα ήθελαν οι Κινέζοι. Ένα ακόμη σημαντικό project είναι αυτό της κατασκευής εξοπλισμένων μη επανδρωμένων υποβρυχίων, που θα δρουν επικουρικά προς τις κύριες μονάδες του Ναυτικού.

Μια ακόμη είδηση που βγήκε από τη “διαρροή” είναι η κατασκευή υποθαλάσσιου αμυντικού τείχους γύρω από σημαντικές βάσεις του Κινέζικου Στόλου, για παθητική και ενεργητική άμυνα κατά εχθρικών επιθέσεων, ενσωματώνοντας ακόμη και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για το καθορισμό και τη κατηγοριοποίηση απειλών.

Η Κίνα φιλοδοξεί να πλαισιώσει τα αεροπλανοφόρα της με νέας γενιάς αντιτορπιλικά και υποβρύχια για να είναι σε θέση να προβάλει την ισχύ της σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Η πρόσφατη διαρροή -ηθηλημένη ή όχι- μας έδωσε μια μικρή γεύση για αυτά τα φιλόδοξα σχέδια.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Greymalckin3
Member
Greymalckin3

Οι Κινέζοι εχουν προχωρήσει παρά πολύ σε πολλούς τομείς της αμυντικής τεχνολογιας την τελευταία 10-15ετια και συνεχίζουν ακάθεκτοι και προσηλωμένοι να ξεπεράσουν τούς πάντες.Εμείς να τα βλέπουμε μπας και ξεκολλήσουμε και κινηθούμε σε ανάλογους δρόμους.

Kamp
Member
Kamp

Με το δικό μας ναυπηγικό πρόγραμμα τι θα γίνει? Πρέπει να ξεκινήσουμε να επενδύουμε πάλι στην εθνική μας άμυνα μετά από μία δεκαετία στασιμότητας εντάσσοντάς την όμως αυτήν την φορά στο αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο της χώρας. Η αύξηση της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη στο 3% του ΑΕΠ όπου το 1% του ΑΕΠ θα πηγαίνει για αγορά και ανανέωση υλικού. Όσον αφορά το ναυτικό θα μπορούσαμε θεωρητικά με 400 εκατομμύρια το χρόνο για την επόμενη 12ετία να έχουμε σε παρούσα αξία ποσό της τάξεως των 4,5 δισ περίπου. Άρα θεωρητικά θα μπορούσαμε να ναυπηγήσουμε 3 νέα υποβρύχια type 214 (400 εκατομμύρια έκαστο,… Read more »