Εντός του έτους η εκτόξευση του CSO 1, διαδόχου του Helios 2

1
390
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 13
  •  
  •  

Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει τεθεί σε τροχιά ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος του προγράμματος CSO, που αποτελεί τον διάδοχο του προγράμματος Helios 2.

Αυτό ανέφερε ενώπιον της επιτροπής άμυνας του γαλλικού κοινοβουλίου ο διοικητής της διεύθυνσης διαστήματος στρατηγός Jean-Jacques Bridey. Η ενημέρωση έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2017, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε ευρύτερα γνωστή από το γαλλικό Διαδίκτυο.

Το CSO έχει αντικαταστήσει το πρόγραμμα MUSIS. Κατά τον Bridey αυτή τη στιγμή μέλη του προγράμματος είναι η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία. Παράλληλα υπάρχουν συζητήσεις για την είσοδο σε αυτό κι άλλων χωρών.

Αυτό, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ξέραμε σχετικά με την χώρα μας, η οποία με βάση ελληνικές και διεθνείς αναφορές αποτελούσε μία από τις πρώτες χώρες που εντάχθηκε στο MUSIS. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο MUSIS ξεκίνησε επίσημα το 2008.

Η Ελλάδα συμμετέχει σήμερα ως συν-ιδιοκτήτης στο πρόγραμμα Helios 2 μαζί με τις Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ιταλία. Προφανώς θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η χώρα μας είναι μία από τις χώρες που διαπραγματεύονται την είσοδό τους στο CSO.

Οι εκτοξεύσεις των άλλων δύο δορυφόρων του προγράμματος CSO θα γίνουν έως το 2021. Σε σύγκριση με τους Helios 2, οι CSO θα μπορούν να φωτογραφίζουν με υψηλότερη διακριτική ανάλυση μικρότερους στόχους και θα είναι εφικτή η ταχύτερη αποστολή των δεδομένων στον σταθμό εδάφους. Αντίθετα με το Helios 2, στο CSO δεν θα υπάρχουν συν-ιδιοκτήτες, αφού το Παρίσι έχει επιλέξει να είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης των δορυφόρων δίνοντας στα άλλα μέλη του CSO δικαιώμα πρόσβασης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 13
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Μάλλον υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο συνεργασίας με τις άλλες χώρες σε καθεστώς συνιδιοκτήτη και είπαν να το πάρουν αλλιώς…