Νότιος Αφρική- Κούβα: Δυο πρώην θανάσιμοι εχθροί σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Κούβα και η Νότιος Αφρική έχουν βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπες στα πεδία των μαχών. Κουβανικά και Νοτιο- Αφρικανικά στρατεύματα βρέθηκαν αντιμέτωπα σε όλους σχεδόν τους πολέμους που έλαβαν χώρα στο νότιο κέρας της Αφρικής για πάνω από 25 χρόνια:  στην Ανγκόλα στην Ναμίμπια στρατεύματα των δυο χωρών έδωσαν  σκληρές μάχες  στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου και της αργής και εξαιρετικά αιματηρής διαδικασίας από-αποικιοποίησης της Αφρικανικής Ηπείρου.

Σήμερα ο Ψυχρός πόλεμος είναι πια παρελθόν και οι σχέσεις μεταξύ Νοτίου Αφρικής και Κούβας έχουν εξομαλυνθεί από την εποχή Κάστρο- Μαντέλα. Οι δυο χώρες όμως πέραν της συμφιλίωσης σε διπλωματικό επίπεδο πήγαν ένα βήμα παρακάτω.

Όπως έγινε γνωστό και στο ευρύ κοινό στην χώρα μας από το σενάριο αγοράς της ΕΛΒΟ από την νοτιο-αφρικανική Paramount, η Νότιος Αφρική διαθέτει μια τεράστια και εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία στον τομέα των στρατιωτικών οχημάτων. Η τεράστια αυτή όμως επιτυχία της Νοτιο-Αφρικανικής αμυντικής βιομηχανίας έχει σαν αποτέλεσμα στην χώρα όλα τα ικανά στελέχη/ τεχνικοί που μπορούν να απασχοληθούν στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης στρατιωτικών οχημάτων ( και όχι μόνο)  να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος απομυζά ακόμα και τον ίδιο τον Νοτιο-Αφρικανικό στρατό καθώς πολλά στελέχη του παραιτούνται για να απασχοληθούν στον καλύτερα αμειβόμενο ιδιωτικό τομέα.

Η αιμορραγία στελεχών για τον Νοτιο-Αφρικανικό στρατό είναι τέτοια που δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο οχημάτων καθώς δεν υπήρχε κανένας να τα συντηρήσει με πάνω από 4.000 οχήματα του στρατού να είναι ακινητοποιημένα και να περιμένουν συντήρηση. Η λύση δόθηκε το 2014 από ένα πρώην θανάσιμο εχθρό της Νοτίου Αφρικής, την Κούβα. Η Κούβα, εξαιτίας του μακροχρόνιου εμπάργκο από τις Η.Π.Α, έχει πια το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για συντήρηση και επανα-ενεργοποίηση οχημάτων που βρίσκονται επι μακρόν σε ακινησία καθώς ο κουβανικός στρατός διαθέτει οχήματα ακόμα και σήμερα που είναι κατασκευής της δεκαετίας του 40. Πάνω από 150 μηχανικοί του Κουβανικού στρατού αφίχθησαν στην Νότιο Αφρική για να επανα-ενεργοποιήσουν οχήματα του Νοτιο-Αφρικανικού στρατού.

Το 2015/16, 235 οχήματα επανήλθαν σε υπηρεσία το 2016/2017 1,871 ενώ μόλις προχθές υπογράφηκε η ανανέωση της συμφωνίας που περιλαμβάνει αποστολή στελεχών του Νοτιο Αφρικανικού Τεχνικού για περαιτέρω εκπαίδευση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
rooster
Member
Active Member
rooster

Νταξει, και μεις θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τέτοιες υπηρεσίες.. wink

Athan
Member
Famed Member
Athan

Το ANC του Μαντέλα και το PCC του Κάστρο ήταν αδελφά Κομμουνιστικά Κόμματα. “Ο Κομμουνισμός ενώνει” ιδιαίτερα όταν οι Κουβανοί πεθαίνουν της πείνας ενώ η κρατική και χρεωκοπημένη Denel είναι υπό διάλυση. Τόνα χέρι νίβει τ’άλλο και τα δυό τον Σοσιαλισμό…

filon26
Member
Famed Member
filon26

Από την στιγμή που το ANC συνειδητά υποβάθμισε το ρόλο της SANDF, από τη στιγμή που η SANDF φορτώθηκε όλες τις αμαρτίες της πολιτικής του Apartheid και οι αξιωματικοί στοχοποιήθηκαν, πολύ λογικό είναι να εγκαταλείπουν τις ένοπλες δυνάμεις. Οι λίγοι που έμειναν κατά βάση στους Recces και στις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, θα φύγουν με την επόμενη μεγάλη έξοδο. Και όταν μιλάμε για έξοδο, μιλάμε από τη χώρα. Είναι ανακριβές πως ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας αποροφά τα στελέχη της SANDF, ίσως κάποιους σε ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας και κάποιους που προσπαθούν να παραμείνουν παραγωγικοί σε ένα παρανοικό περιβάλλον, στις εταιρίες της… Read more »