Η αεροφωτογραφία που παραλίγο να «οδηγήσει» στο ξέσπασμα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τον Άυγουστο του 1962, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, πέταξε πάνω από την δυτική Κούβα και τραβά μια φωτογραφία που θα θέσει σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που λίγο έλειψε να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στο πυρηνικό όλεθρο.

Στο Πεντάγωνο σημαίνει συναγερμός. Το παράξενο σχήμα που ξεχώριζε μέσα από τη βλάστηση, ήταν οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση του σοβιετικού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος SA-2, αλλιώς γνωστού και ως S-75 Dvina.

Το παράξενο σχέδιο στο έδαφος που μοιάζει με το άστρο του Δαυίδ, ήταν ο κλασικός τρόπος ανάπτυξης των πυροβολαρχιών του SA-2, κάτι που οι Αμερικανοί ήδη γνώριζαν. Τι στιγμή της λήψης της φωτογραφίας, το σημείο εγκατάστασης των πυραύλων ήταν υπό κατασκευή. Τρεις μήνες αργότερα, νέες εικόνες αποκάλυψαν πως το σύστημα ήταν πιθανότατα πλήρως λειτουργικό.

Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν ανησύχησαν τόσο για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων πυραύλων (αν και ο Gary Powers είχε καταρριφθεί από το ίδιο σύστημα, πετώντας με U-2 πάνω από την ΕΣΣΔ το 1960), αλλά από το γεγονός πως οι Σοβιετικοί ετοιμάζονταν για να προστατεύσουν κάτι πολύ σημαντικό. Ήταν θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Σοβιετικής Ένωσης να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στη πίσω πόρτα των ΗΠΑ. Η μετέπειτα φωτογράφηση βλημάτων SS-4 με πυρηνικές δυνατότητες, οδήγησε στη Κρίση της Κούβας που διάρκεσε 13 μέρες (16–28 Οκτωβρίου, 1962) και έφερε τις δύο υπερδυνάμεις ένα βήμα πριν το πυρηνικό πόλεμο.

Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν οι ΗΠΑ απέκλεισαν ναυτικά τη Κούβα και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουστσόφ, συμφώνησε να αποσύρει τους πυραύλους. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι, δεσμεύτηκε μυστικά να αποσύρει τους αντίστοιχους πυραύλους (Jupiter) που είχαν τοποθετηθεί στη Τουρκία. Η Κρίση της Κούβας, αποτέλεσε το σημείο κατά το οποίο η ανθρωπότητα βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στο πυρηνικό όλεθρο. Όλα ξεκίνησαν από μια κατασκοπευτική φωτογραφία…

Πρώτη δημοσίευση 7/1/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Spyros

Αυτό δεν το είχατε ξαναβάλει;

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

Πτήση να κάνω μια ερώτηση. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν κατά κόρον κατασκοπευτικά αεροσκάφη, αεροφωτογραφίες κλπ.. πάνω από την Σοβιετική και όχι μόνο επικράτεια για να είναι ενήμερες και προετοιμασμένες έναντι του αντιπάλου. Αντίστοιχά οι Σοβιετικοί τι μέσα παρακολούθησης χρησιμοποιούσαν έναντι των Αμερικανών;

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου

Κατά κύριο λόγο κατασκόπους.Κάποιους πολύ γνωστούς
https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Philby
Άλλους εντελώς αγνώστους στο ευρύ κοινό.
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Sorge

Rorynes
Guest
Rorynes

Μόνο που ο Ζόργκε πέθανε το 1944..

Nikolaos
Member
Nikolaos

Η αξιόπιστη και σίγουρη μέθοδος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να μάθει πράγματα ρωτώντας ή να επιστρατεύσει την αντίληψή του ή να βγάλει φωτογραφίες από διάφορες προοπτικές, σε στεγασμένου χώρους κλπ. Άρα η HUMINT είναι πρώτη επιλογή. Και για ΗΠΑ και για ΕΣΣΔ. Κάποια στιγμή οι αξιωματούχοι πληροφοριών πήγαν στον Ike και του είπαν “κ. Πρόεδρε, είναι αδύνατο να δουλέψουμε στην ΕΣΣΔ, δεν υπάρχει τρόπος ούτε ξένος να περάσει απαρατήρητος ούτε ντόπιος να προσεγγισθεί χωρίς να καταδοθεί από τρίτο (αν είχε το θάρρος να έρθει καν σε επαφή και να μην καλέσει τις αρχές)”. Και πράγματι, η δομή “κλειστής… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση +1 smile

Nikolaos
Member
Nikolaos

Δική μου πάντα χαρά να συνομιλώ μαζί σας.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Πτήση θα γράψετε κάτι για τους 15 ρώσους πράκτορες-δολοφόνους που με βάση τις γαλλικές άλπεις δρούσαν σε όλη την ευρώπη. Κάνει καλή δουλειά ο Μακρόν τελικά. Ο Τ-ράμπ-ο θα τους έιχε αφήσει ελέυθερους μην στεναχωρήσει το αφεντικό του το βλαδίμηρο.