32.4 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Πύραυλος αέρος-αέρος CUDA για F-35 (12 πύραυλοι εσωτερικά!) και το F-22

Πύραυλος αέρος-αέρος CUDA για F-35 (12 πύραυλοι εσωτερικά!) και το F-22

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η αμερικανική Αεροπορία χρηματοδότησε πρόγραμμα δοκιμών πτητικής επίδειξης για τον πύραυλο αέρος-αέρος Cuda της Lockheed Martin, προωθώντας έτσι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την αρχική του εμφάνισή σύμφωνα με την εταιρεία.

Η συγκεκριμένη πτητική επίδειξη, που χρηματοδοτείται από το Ερευνητικό Εργαστήριο Αεροπορίας (AFRL), θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Cuda συγκρίνεται σε εμβέλεια και ευελιξία τερματικής φάσης με τον AIM-120 AMRAAM της Raytheon, σύμφωνα με τον Φρανκ Στ. Τζον, εκτελεστικό αντιπρόεδρο του τμήματος Missiles and Fire Control της Lockheed Martin.

O συγκεκριμένος πύραυλος μερικές φορές αποκαλείται περιπαικτικά «half-raam» ή μισός amraam. Η Lockheed ξεκίνησε την σχεδίαση του Cuda με την φιλοδοξία να πετύχει παρόμοια εμβέλεια με τον AIM-120 αλλά στο μισό μέγεθος με αυτόν.

Με τον τρόπο αυτό τα υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35 θα μπορούσαν να φέρουν στις εσωτερικές τους αποθήκες διπλάσιο αριθμό πυραύλων από ό,τι σήμερα.

Διάγραμμα σύγκρισης των δυο πυραύλων. Πηγή: SNAFU

Ο προτεινόμενος πύραυλος Cuda θα μοιάζει εξωτερικά με τον AIM-120 και προβλέπεται να έχει την ίδια περίπου εμβέλεια, τουλάχιστον με τις τελευταίες εκδόσεις του C. Η Lockheed επιμένει ότι είναι εφικτό καθώς αρκετά από τα υποσυστήματα που θα έπρεπε να φέρει εσωτερικά έχουν είτε σμικρυνθεί, είτε αφαιρεθεί τελείως.

Για παράδειγμα, η πολεμική κεφαλή (εκρηκτικά) δεν υπάρχει πλέον, κι ο πύραυλος ανήκει στην κατηγορία των όπλων που για να εξουδετερώσουν τον στόχο τους πρέπει να πετύχουν απ’ ευθείας χτύπημα (hit to kill) όπως οι πύραυλοι του συστήματος Patriot PAC-3.

Δεν είναι γνωστό αν έχει υπάρξει πρόβλεψη τουλάχιστον για προσθήκη του λεγόμενου «lethal enhancer», κυριολεκτικά «επαυξητή φονικότητας», που είναι ένα πακέτο εκρηκτικών, πολύ μικρότερο της πολεμικής κεφαλής, αλλά αρκετό για να διαλύσει το σώμα του πυραύλου σε μικρά κομμάτια κλάσματα του δευτερολέπτου πριν το τελικό χτύπημα για αύξηση των πιθανοτήτων καταστροφικού πλήγματος.

Μετά την εκτόξευση, ο πυραυλοκινητήρας του AIM-120 επιταχύνει τον πύραυλο στην μέγιστη ταχύτητά του για μερικά μόνο δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις επιφάνειες ελέγχου για να εκμεταλλευτεί την κινητική ενέργεια και να κατευθυνθεί στον στόχο.

Το Cuda αν και με το μισό μέγεθος, λειτουργεί κι αυτός με τις ίδιες αρχές. Ως μία μέθοδο υποκατάστασης της μειωμένης ποσότητας καυσίμου που μπορεί να χωρέσει στο σώμα του πυραύλου, η Lockheed έχει προσθέσει ένα σύστημα ελέγχου εκτροπής και ελέγχου θέσης (DACS) με «καταγωγή» από τον πύραυλο εδάφους αέρος PAC-3.

Το DACS περιλαμβάνει μικρούς πυραυλοκινητήρες στον κώνο του πυραύλου που σε συνδυασμό με τις επιφάνειες ελέγχου στο πίσω μέρος θα μπορούσαν, θεωρητικά τουλάχιστον, να καταστήσουν τον Cuda πιο αποτελεσματικό από τον AIM-120 κατά τη διάρκεια της τερματικής φάσης προσέγγισης στον στόχο.

Εκτός από τα F-22 και F-35, η Lockheed προσδοκά ότι ο Cuda θα παίξει έναν πιθανό ρόλο στο πρόγραμμα NGAD της αμερικανικής Αεροπορίας που αφορά την ανάπτυξη ενός Νέας Γενιάς μαχητικού αεροσκάφους Αεροπορικής Κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζον, «Υπάρχει πραγματικά χρηματοδότηση AFRL τώρα για (την προώθηση) της ανάπτυξης του Cuda. Επιπλέον υπάρχει και χρηματοδότηση για αισθητήρες – διανομής δεδομένων αλλά και αισθητήρες IRST.

Όπως είναι αντιληπτό, όταν ο Cuda ολοκληρώσει το στάδιο δοκιμών, οι ικανότητες αεροπορικής κυριαρχίας τόσο του F-35 όσο και του F-22 θα περάσουν σε άλλο επίπεδο.

Και ενώ οι ικανότητες στην αερομαχία του F-22 είναι εγνωσμένες, του F-35 δεν είναι καθώς έχει κατηγορηθεί εκτενώς τόσο για το χαμηλό επίπεδο ευελιξίας, όσο και για το μικρό εσωτερικά μεταφερόμενο οπλικό του φορτίο. Βέβαια, κι οι δυο αυτές κατηγορίες είναι (εντελώς) εσφαλμένες, παρόλα αυτά το γεγονός είναι πως αυτή είναι η εντύπωση που επικρατεί.

Είναι γνωστό πως στην παρούσα φάση το F-35 είναι πιστοποιημένο να μεταφέρει μόλις έναν ΑΙΜ-120 σε καθεμιά από τις εσωτερικές του αποθήκες, για σύνολο δυο πυραύλων μέσης εμβέλειας. Επίσης μπορεί να μεταφέρει και δυο πυραύλους μικρής εμβέλειας σε φορείς στα ακροπτερύγια, θυσιάζοντας όμως το χαμηλό του ίχνος στα ραντάρ.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, το F-35 είναι ένα νέο αεροσκάφος, μία εντελώς καινούρια σχεδίαση με πρακτικά ατελείωτα περιθώρια εξέλιξης και αναβαθμίσεων. Ένα από αυτά τα περιθώρια αντικατοπτρίζεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Με τέτοιο αριθμό εσωτερικά μεταφερόμενων πυραύλων, το F-35 θα μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και το F-15C στον ρόλο της αεροπορικής υπεροχής. Θα έχει περιθώρια ακόμα και να διαθέτει πύραυλους για να καταρρίπτει επερχόμενους πύραυλους που θα έχει εκτοξεύσει ο αντίπαλος εναντίον του και πάλι να έχει αρκετό απόθεμα για να συνεχίσει την αερομαχία. Θα μπορεί φυσικά να λειτουργεί ως “missile truck” στοχοποιώντας αθέατο αεροσκάφη που θα κατευθύνονται ενάντια σε άλλα συμμαχικά προηγούμενης γενιάς.

Γενικότερα, όλο το μέλλον του εναέριου πολέμου θα σχεδιαστεί και θα περιστρέφεται γύρω από αυτό, είτε αρέσει αυτό σε κάποιους είτε όχι.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

18 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikoss

Τελικα το ενα μετα το αλλο τα “μειονεκτηματα” του f35 καταριπτονται,πλεον θα μπορει να μεταφερει ικανο αριθμο οπλων,οχι μονο αερος-αερος καθως και πυραυλοι κρουσης μπορουν να σμικρυνθουν,ενω οσον αφορα την ευελιξια του πολλες μπαρουφες ακουγονται,σοβαρα αρθρα αναδεικνυουν οτι το f35 ειναι τουλαχιστον εφαμιλο σε ευελιξια με το f16 αν οχι καλυτερο..Ελπιζω η ηγεσια των ΕΔ να εχει καποιες καλες ιδεες για την αντιμετωπιση του αλλιως…

Π.Α

Kαι γω ελπιζω να λαβει σοβαρα μια προμηθεια 40 Rafale αντι για φρεγατες ειδικα μετα απ ‘αυτο που ειδα, https://defense-update.com/20140127_rafale_omnirole_configuration.html.
140 περιπου μαχητικα στην αιχμη της τεχνολογιας και με σημαντικο οπλικο φορτιο…

GMT-I

Πραγματική βελτίωση σε σχέση με τα υπάρχοντα βλήματα πλην μετεορ. Με την τελευταία φράση του άρθρου (η οποία πρέπει να αναφέρω ότι είναι κάπως υπερβολική γιατί απλά η τεχνολογία καλπάζει) και με τις εν γένει εξελίξεις γύρω από το F-35 που ασχέτως με την σημερινή κατάσταση πιστεύω ότι η Τουρκία θα παραλάβει τα μαχητικά, απλά λίγο πιο μετά, μήπως για ακόμα μια φορά οι Αμερικανοί μας έπιασαν “αμερικανάκια”; Δηλαδή και 1 δισ για εκσυγχρονισμό σύγχρονων μαχητικών και τα υπόλοιπα άγνωστο το μέλλον τους που εξάντλησε το αμυντικό πλεόνασμα για μαχητικά που θα δούμε χρόνια μετά και μετά την εμφάνιση των… Read more »

Π.Α

Δε νομιζω οτι οι τουρκοι θα παρουν φ-35, απλα δε το σηκωνει η οικονομια τους. Η δικη μας οικονομια ειναι που δε σηκωνει φ-35 γενικα ουτε σε βαθος χρονου.

Kimon

20 f35 όμως αγαπητέ δεν κοστίζουν όσο μια αναβάθμιση..επίσης δεν θα είχαμε τους αριθμούς που θα έχουμε τώρα με τα εκσυγχρονισμένα F16. Μην ξεχνάμε ότι μαχητικά αυτής της κατηγορίας έχουν τρελά κόστη συντήρησης (όχι μόνο χρήσης σε καύσιμο) και χαμηλές διαθεσιμότητες (ας δούμε λίγο το χάλι τω f22 στην USAF) οπότε τα 20 f35 (αν ποτέ μπορούσαμε να τα πάρουμε) δεν θα πρόσφεραν τίποτα το ιδιαίτερο, γιατί απλά οι αριθμοί σε σύγχρονα αεροσκάφη είναι κρίσιμοι! Επίσης καλό θα είναι να μην υποτιμάμε τόσο τα ικανότατα (κατά γενική ομολογία) στελέχη της Π.Α. ότι μας έπιασαν κότσο δηλ. οι Αμερικανοί εκτός κι… Read more »

aris32

Το κρίσιμο στοιχείο του εκσυγχρονισμού είναι ο νέος υπολογιστής του αεροσκάφους

Kostas

αυτά έλεγα από το 2012

Thras

Ο εκσυγχρονισμός των F16 είναι απόλυτα σωστός και θα ολοκληρωθεί με τη συνέχισή στα block 50/30 και αντίστοιχο πρόγραμμα προμήθειας/εκσυγχρονισμού ώστε να βρεθούμε τελικά με 40-50 Μ2000-5 με link 16. Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός όπλων ΑΑ και ΑΕ, καθώς και αισθητήρων.

Αφού γίνουν όλα αυτά την επόμενη πενταετία και έχουμε περί τα 200 μαχητικά 4+ γενιάς, τότε και μόνο τότε πρέπει να ασχοληθούμε με ΝΜΑ. Αν αυτό θα είναι το F35, το Rafale ή το Typhoon ή και οποιοδήποτε άλλο, πρέπει να αποφασιστεί με διεθνή διαγωνισμό περί το 2025.

Ganesha_Mahesvari

Αν καταφέρουν ίδιες επιδώσεις στο μισό μέγεθος θα είναι τεράστιο βήμα στην αύξηση πυρός. Πολύ καλή προσπάθειας από την Lockheed Martin. Μένει να δούμε την επιχειρησιακή κατάσταση του βλήματος φυσικά κι τις πιθανές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει από την μη ύπαρξη εκρηκτικής κεφαλής σε καθεστώς έντονων αντιμέτρων.

Leonidas

Αν το f35 μπορεί να μεταφέρει 12 τότε το f15x πόσους θα μεταφέρει? 100?

TCH

ΣΩΣΤΟΣ!! Οι νόμοι της φυσικής δεν αλλάζουν. Ένα αεροσκάφος με διαμόρφωση stealth θα φέρει πάντα μικρότερο φορτίο όπλων από ένα μη stealth και αυτό είναι σοβαρό μειονέκτημα.
Το ξέρουν και οι ίδιοι οι κατασκευαστές και προσπαθούν με σμικρύνσεις (!) να λειάνουν το πρόβλημα. Τον θυμάστε τον sport Billy? 🙂
Δείτε αυτό, για την συζήτηση, και πείτε την γνώμη σας.
https://defense-update.com/20140127_rafale_omnirole_configuration.html
Το F35 μάλλον θα παραμείνει για πολύ καιρό ειδικό αεροσκάφος πρώτου πλήγματος ή ίσως σε αποστολές τύπου Wild Weasel, πάλι χρήσιμο αλλά όχι τόσο για εμάς.

chikichiki

Το θυμάμαι το πρόγραμμα CUDA. Ακόμα δε μου εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ότι όταν πρωτοάκουσα για αυτό. Το βλέπω ως φιλόδοξη απόπειρα εκμετάλλευσης της σύγχρονης τεχνολογίας για την ανατροπή των μέχρι τώρα πάγιων μηχανολογικών απαιτήσεων περί μεγέθους και πολυπλοκότητας. Δε βλέπω πως μπορεί να γίνει αυτό που θέλουν χωρίς να εξωθηθεί η τεχνολογία στα όριά της, θέλουν να χτυπήσουν ταχύτατα, βίαια ελισσόμενα, και μερικές φορές VLO α/φη (το λέω λόγω πιθανής σύνδεσης με το χρόνο πρόσκτησης από το ενεργό ραντάρ) με ένα βλήμα running on fumes. Εντελώς άλλη κλάση δυσκολίας από το hit to kill σε στόχους βαλλιστικής τροχιάς. Ενώ με… Read more »

nikosarg

Εχω την εντυπωση οτι ο τιτλος ειναι παραπλανητικος. Αν θυμαμαι καλα, το f35 μπορει να μεταφερει 2 amraam και 2 aim9 (απο 1 σε καθε εσωτερικη αποθηκη οπλισμου). Με cuda παει στα 4 + 2. Το 12 παει για f22 που μεταφερει 6 amraam και 2 aim9, οποτε με cuda παει στα 12+2. Οποτε το missile truck για f35 δεν το βλεπω. Αν κανω λαθος διορθωστε.

Δημητρης

Εγω πιστευω οτι η ελληνικη αεροπορια βρισκεται σε καλο δρομο, και θα καταφερει να κρατησει τις ισοροπιες απεναντι στην τουρκικη αεροπορια,αντιθετα με τα αλλα οπλα . απο οτι καταλαβα καποια στιγμη, και οταν ωριμασει το προγραμμα των φ35 αναγκαστικα θα αγορασουμε και εμεις 20
με 40 φ35 τα οποια θα συνεργαζονται αψογα με εναν κορμο γυρω στα 100 φ16βαιπερ

airman

Αποτι ειπε η κυραΜΑΡΙΛΙΝ (λοκχηντ) το Φ35 θα δουλευει ρολοι μετα το 2023 (λογισμικο4) και θα κοστιζει 80μιλιονια $ αρα ΔΕΝ πρεπει να βιαστουμε , ακομα κυκλοφοραει σκαρταδουρα , γιαυτο επεσε παραγγελια για 12 καινουργια μποινκ Φ15Χ να σφιξουνε οι κο.. οι.

nikos

Η εξέλιξη δεν σταματά! Κάποια στιγμή είτε μας αρέσει είτε όχι είτε μπορούμε θα πάμε στο f 35 !! Ειδαλως δεν εχει νόημα να σηκώσεις τα παλιά f16 , miraze , f 4 , ο Καντάφι όταν του επιτέθηκαν μπροστά στην ανωτέρωτητα του ΝΑΤΟ το 2011 δεν σήκωσε τa jet του.δεν ήταν χαζός η λυπήθηκε τους πιλότους του!!!

Νικος

Φαντσσου τωρα ποσους Cuda θα μπορει να φερει το F-15X ….

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

217
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

Στο μάτι της Ινδονησίας η τελευταία φρεγάτα ‘BREMEN’ F-122

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων το υπουργείο Αμύνης της Ινδονησίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει την γερμανική φρεγάτα ‘Lübeck’ (F214), την τελευταία σε...

Απόρρητο στρατιωτικό drone στο Ισραήλ σε φιλοζωική αποστολή…

Ο ισραηλινός Στρατός διέθεσε ένα μικροσκοπικό drone σε μία ασυνήθιστη αποστολή: Να συνδράμει σε ρόλο "μητέρας" την προσπάθεια περιβαλλοντολόγων για την διάσωση ενός σπάνιου...

Η Κολομβία θα αποκτήσει λιγότερα μεταχειρισμένα οχήματα M1117 από όσα είχε αρχικά αιτηθεί

Ο Κολομβιανός Στρατός φέρεται να έχει αποδεχτεί την προμήθεια μόνο 144 μεταχειρισμένων θωρακισμένων οχημάτων 4x4 M1117 από τις ΗΠΑ, ενώ ενδιαφερόταν αρχικά να αποκτήσει...

Η Αλβανία δρομολογεί την αγορά αμερικανικών drones

Η Αλβανία αναμένεται να παραγγείλει μέχρι το τέλος του 2020 drones RQ-20B Puma Block AE από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει επίσημο αμερικανικό έγγραφο.Τα Τίρανα ενδιαφέρονται...

Μετά τα drones, η Σερβία παρήγγειλε προηγμένα Α/Α συστήματα από την Κίνα;

Η Σερβία φέρεται να έχει υπογράψει την προμήθεια του κινεζικού Α/Α συστήματος FK-3 για την ενίσχυση της Α/Α άμυνάς της, σύμφωνα με το ετήσιο...
- Advertisement -