Αναφορές κυβερνοεπιθέσεων (cyberattacks) των ΗΠΑ προς το Ιράν

2
545
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Κυβερνητική Διοίκηση (Cyber Command) των Ηνωμένων Πολιτειών εκτέλεσε κυβερνοεπιθέσεις προς τα ιρανικά στρατιωτικά συστήματα πληροφορικής την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ. Οι επιθέσεις, οι οποίες στόχευαν υπολογιστές που ελέγχουν εκτοξευτήρες ρουκετών και πυραύλων, ήρθαν ως απάντηση στην κατάρρευση του αμερικανικού drone επιτήρησης Global Hawk στο Στενό του Ορμούζ την Πέμπτη.

Η κυβερνοεπίθεση ήρθε ως “απλούστερο” αντίμετρο μετά την “υποχώρηση” του Πρόεδρου Τραμπ για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών σε ιρανικούς στόχους ως απάντηση στην κατάρριψη. Βασισμένο σε αναφορές δύο πρώην αξιωματούχων πληροφοριών, το Yahoo! news και άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις την Πέμπτη το βράδυ στοχεύαν μια ιρανική ομάδα κατασκοπείας που υποστήριξε τις πρόσφατες επιθέσεις με νάρκες στα εμπορικά πλοία / τάνκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα έχει δεσμούς με το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς IRGC.

NATO Cyber Defence

Οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν προγραμματιστεί για εβδομάδες, αν όχι για μήνες, σύμφωνα με πηγές της Washington Post. Σύμφωνα με την έκθεση, το Πεντάγωνο πρότεινε την υλοποίησή τους μετά τις (εικαζόμενες) επιθέσεις του Ιράν σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και οι αξιωματούχοι της κυβερνητικής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Elissa Smith, δήλωσε: “Ως πολιτική και για επιχειρησιακή ασφάλεια, δεν συζητάμε τις επιχειρήσεις του κυβερνοχώρου, τις πληροφορίες ή τον προγραμματισμό”.

Διάσκεψη για τις υβριδικές απειλές και την κυβερνοασφάλεια στη ΛΑΕΔ υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ

Οι “χτυπήματα” της Πέμπτης αποτελούν την πρώτη επιθετική επίδειξη δύναμης της US Cyber Command από τότε που η τελευταία αναδείχθηκε σε πλήρως μάχιμη Διοίκηση τον Μάιο του 2019.

Με πληροφορίες από CNN, The National, Washington Post


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
SozonLEV
Member
Trusted Member
SozonLEV

Καλησπέρα. Καταρχήν λίγο προσοχή στη μηχανική μετάφραση…(σίγουρα το cyber-command δεν είναι “Κυβερνητική Διοίκηση” αλλά ενδεχόμενα “Διοίκηση Κυβερνοχώρου”)!!! Πέρα από αυτό – το μικρό ατόπημα – το συγκεκριμένο γεγονός θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και η σημερινή ημερομηνία θα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τις μελλοντικές γενιές…καθώς είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που οι κυβερνο-επιθέσεις λαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως ενδεδειγμένο μέτρο αντιποίνων και μάλιστα ανακοινώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν είχε “αναλάβει την ευθύνη” (ας μου επιτραπεί ο όρος) για προηγούμενα περιστατικά. Το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που θα γίνονται πλέον οι στρατιωτικές επιχειρήσεις… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Περιμένουμε ενημέρωση για το εύρος της επίθεσης και της ζημιές που προκάλεσαν. Για να μπορεί να θεωρηθεί ως βάσιμη πλατφόρμα αντιποίνων θα πρέπει οι ζημίες που προκάλεσαν να ξεπεράσουν κατά 2 -3 φορές την οικονομική απώλεια του Drone που καταρρίφθηκε, αν θυμάμαι καλά το τελευταίο κόστιζε 130-140 εκ. $
Οπότε οι φθορές για να πούμε ότι είναι μια ικανοποιητική απάντηση θα πρέπει να είναι άνω των 300 εκ. $
Διαφορετικά θα αποτελούν απάντηση πυροτέχνημα, χωρίς ουσία.