13.2 C
Athens
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021
- Advertisement -

Αναστασιάδης: 61 χρόνια Κύπρος, συνεχίζουμε γιατί δεν είναι μοίρα μας η διχοτόμηση

- Advertisement -

Το φετινό διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη για την εθνική επέτειο της χώρας, την 1η Οκτωβρίου, διαπιστώνει σαφώς πως παρά τις πολλές ελληνικές-ελληνοκυπριακές υποχωρήσεις στο Κυπριακό ζήτημα, η απέναντι πλευρά παραμένει αδιάλλακτη, κάτι που έδειξε και στις πρόσφατες συνομιλίες στη Ν. Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Έτσι 47 χρόνια συνεχόμενα, η Τουρκική πλευρά παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη διχοτόμηση, με την ελληνική να επιμένει σε μια βιώσιμη λύση και όπως γράφει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δημιουργία ενός “λειτουργικού κοινού κράτους”. H Κύπρος έτσι συνεχίζει την προσπάθεια επανένωσης, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει διεθνές κύρος και αναγνώριση, σε ένα μακρόχρονο αγώνα που δεν μπορεί να σταματήσει.

Το πλήρες κείμενο του προεδρικού διαγγέλματος έχει ως εξής:

Συμπατριώτες συμπατριώτισσες,

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 61 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνομαι στον κυπριακό λαό για να του εκφράσω τα βαθύτατα αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και τιμής.

Αποτίω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για απαλλαγή από τον αποικιακό ζυγό, προς όσους αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της δημοκρατικής νομιμότητας στη χώρα μας.

Ανασκοπώντας τη μέχρι σήμερα διαδρομή που ακολουθήσαμε, μπορεί να νιώθουμε περήφανοι για όσα έκτοτε έχουμε πετύχει, αλλά ταυτόχρονα και δυστυχείς γιατί εδώ και 47 χρόνια, η μικρή μας πατρίδα παραμένει υπό καθεστώς κατοχής με κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης. Νιώθουμε περήφανοι, γιατί ως αποτέλεσμα της εργατικότητας της φιλοτιμίας των Κυπρίων πολιτών και των εκάστοτε κυβερνητικών πρωτοβουλιών, κατορθώσαμε να μετατρέψουμε μια φτωχή και υποανάπτυκτη αποικία σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Στα 61 χρόνια ζωής καταγράψαμε άλματα, αλλά διαπράξαμε και μοιραία λάθη. Και η αναφορά μου δεν περιορίζεται στη μία, αλλά και στις δύο κοινότητες. Δυστυχώς οι εμμονές και αντιλήψεις που διαχρονικά εμπεδώθηκαν, δεν επέτρεψαν την πίστη στο νεοσύστατο κράτος. Σε τούτο συνέβαλαν και οι παρεμβάσεις των όσων ανέλαβαν την εγγύηση της συνταγματικής τάξης και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεχόταν το πρώτο πλήγμα. Ως αποτέλεσμα των αιματηρών τουρκικών σχεδιασμών και προκλήσεων, οδηγηθήκαμε στην αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων από την Κυβέρνηση, αλλά και στις πρώτες διακοινοτικές ταραχές. Οι προσπάθειες κατάλυσης του κράτους από την Τουρκία και όσους εκτελούσαν τις εντολές της απέτυχαν, αφού τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τη νομιμότητα του κράτους και της Κυβέρνησής του.

Δυστυχώς, τα όσα ακολούθησαν, οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις, απέτρεψαν τη βελτίωση του συντάγματος και την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων στις δομές του κράτους, ενώ η διχόνοια μεταξύ των Ελληνοκυπρίων οδήγησε στην παρανομία και στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών με αποτέλεσμα την εισβολή και τη συνεχιζόμενη έκτοτε κατοχή.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Εδώ και 47 χρόνια, οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς με οδυνηρές μάλιστα υποχωρήσεις, δεν κατάφεραν να μεταβάλουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς, που μέχρι σήμερα παραμένουν αμετάβλητοι με στόχο τη διχοτόμηση και τη δημιουργία τουρκικού προτεκτοράτου στην Κύπρο. Παρά ταύτα, η δική μας επιμονή δεν κάμπτεται, γιατί η μοίρα της κατοχής δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η μοίρα των Κυπρίων.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια των προκατόχων μου, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, επεδίωξα με κάθε δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες, να ανατρέψομε την παρούσα κατάσταση και να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας.

Μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, θα σέβεται τις ανησυχίες και τις ιδιαιτερότητες και των δύο κοινοτήτων, θα προστατεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών. Μία λύση που θα βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Που δεν θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μέσα από τη μετεξέλιξή της θα οδηγεί σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την όποια μορφή εξάρτησης από τρίτους.

Προς αποφυγή των οδυνηρών εμπειριών του παρελθόντος, αυτό που επιδιώκουμε είναι τη διασφάλιση της λειτουργικότητας του κράτους που θα εγγυάται ένα σίγουρο και δημιουργικό μέλλον, για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αυτές τις θέσεις συμμετείχα στην τριμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς για πολλοστή φορά διαπιστώθηκε η αδιαλλαξία και η αναξιοπιστία της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Επιμονή στην άρνηση να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, εκτός αν εκ των προτέρων τους  αναγνωριστεί κυριαρχία και ισότιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία καθεστώς. Το εξίσου προκλητικό, ήταν η υπαναχώρηση από όσα συμφωνήθηκαν ύστερα από πρόταση του Γενικού Γραμματέα για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου.

Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες,

Ο σεβασμός μου στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, καταδεικνύεται από τις πολιτικές της Κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τις προτάσεις που κατέθεσα και καταθέτω προκειμένου η λύση να ανταποκρίνεται και στις δικές σας ανησυχίες και προσδοκίες.

Ακραίες θέσεις που στοχεύουν στα δύο κράτη, με τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η επιλογή κανενός Κύπριου πατριώτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η κοινή μας πατρίδα, είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προοπτική για ένα σίγουρο μέλλον για εμάς, αλλά και τις μέλλουσες γενιές.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Ύστερα από 61 χρόνια ζωής, είμαι περήφανος γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά, το πιο σημαντικό, να αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο καλά συντεταγμένο ευρωπαϊκό κράτος.

Ένα κράτος οικονομικά εύρωστο που αντιμετωπίζει τις υπαρκτές αδυναμίες με υιοθέτηση μέτρων πάταξης της διαφθοράς, βελτιώνοντας τα συστήματα υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης, δημόσιας διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, με εκσυγχρονιστικές τομές. Ένα κράτος που μέσα από το πλέγμα διακρατικών συμμαχιών, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης.

Φίλες και φίλοι,

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί το δημιούργημα των αγωνιστών της ελευθερίας, των προασπιστών της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Είναι το αποτέλεσμα, της σκληρής δουλειάς, της δημιουργικότητας και των θυσιών του καθενός από εσάς, για αυτό και όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε για την απελευθέρωση και την πάρα πέρα προκοπή του.

Χρόνια Πολλά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το παραλίγο “αυτογκόλ” του Ερντογάν με τους πρέσβεις και το κόστος του για την Άγκυρα

Ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να δείξει την αποφασιστικότητα του (;) στις ΗΠΑ και σε μια σειρά άλλων χωρών, με τις γνωστές απειλές για απέλαση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις FDI HN και τις...

91
Καθώς πολλά γράφονται τις τελευταίες μέρες για τις κορβέτες Gowind, οι πληροφορίες που φτάνουν στο περιοδικό αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία,...
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13/26 Οκτωβρίου 1904: Παύλος Μελάς, ο θάνατος του...

4
Σκοτώνεται σε συμπλοκή στο χωριό Στάτιστα της Μακεδονίας ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς.Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή της νότιας Βαλκανικής...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας

«Δεν είναι έκπληξη που ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Έχουμε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις. Έχουμε μια πολύ καλή...

Το παραλίγο “αυτογκόλ” του Ερντογάν με τους πρέσβεις και το κόστος του για την Άγκυρα

Ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να δείξει την αποφασιστικότητα του (;) στις ΗΠΑ και σε μια σειρά άλλων χωρών, με τις γνωστές απειλές για απέλαση...

ΥΕΘΑ: Αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα των C-130 με σημαντικές πρωτοβουλίες

Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αύξηση της διαθεσιμότητας των μεταγωγικών C-130 παρουσίασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.Πιο...