Η Κύπρος αγοράζει δεύτερο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ

26
4180

Η Κύπρος θα ενισχυθεί με ένα δεύτερο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) από το Ισραήλ. Το ΠΑΘ θα αποκτηθεί με διακρατική συμφωνία και αναμένεται να παραληφθεί τα τέλη του 2019 ή τις αρχές του 2020.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου», το νέο σκάφος θα είναι του ίδιου τύπου με το διαθέσιμο «Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης». Το τελευταίο καθελκύστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 στην Χάιφα και παρελήφθηκε επίσημα στις 15 Ιανουαρίου 2018. Όπως το «Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης», το νέο σκάφος θα είναι μήκους 62m και πλάτους 8m και θα αναπτύσσει ταχύτητα 32kn. Το νέο σκάφος θα ακολουθήσει η παραγγελία και ενός τρίτου σκάφους, που θα κατασκευαστεί σε ναυπηγείο ευρωπαϊκής χώρας.

 

InfoGraphic: To νέο Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης (P61)

26 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ας σκεφτούμε λοιπόν, πόσα ΠΑΘ έχει παραγγείλει το ΛΣ κι η Κύπρος… Θα μπορούσαν να είχαν ναυπηγηθεί στην Ελλάδα όλα αυτά; Ναι, και μάλιστα χωρίς κανένα «τρελό» ποσό για R&D… Φυσικά δεν λέω για τώρα που τα ναυπηγεία μας δεν βγάζουν ούτε εγγυητική…

  Μιλάω την εποχή της «κοινωνικοποίησης» των «αγωνιστών της Δημοκρατίας» και της «ισχυρής Ελλάδας» που αντ’ αυτού μοίραζε αναθέσεις σ’ όλο τον κόσμο… Λες και τα Ισραηλινά έκδοχα των Lürssen / Combattante είναι κάτι το ιδιαίτερο…

  Ελπίζω μετά από κάποιες δεκαετίες «σάπιας» προσέγγισης στην αμυντική βιομηχανία να χαράξουμε μια διαφορετική, μακριά από «Εθνικά πλοία», «Εθνικά ΤΟΜΑ» και άλλες ατάκες για το Δελφινάριο, βασισμένη σε σοβαρά υπολογισμένα στάδια ανάπτυξης με κριτήρια τεχνο-οικονομικά και εξωστρεφή…

  • Eίναι πασιφανές ότι η αγορά από των τυφεκίων Tavor μέχρι και των περιπολικών πλοίων ανοιχτής θαλάσσης Saar αποφασίστηκε με πολιτικά κριτήρια.

 2. Η Kύπρος για ποιο λόγο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα για 1-2 [email protected]???
  Και θα καλύψει αντιαεροπορικά όλο το νησί και όλη την περιοχή μέχρι και Καστελόριζο και όλα τα οικόπεδα…
  Ούτε θα τσιγκλίσει ΗΠΑ και Ρωσία αφού ότι και να πάρει από τον έναν τα χαλάει με τον άλλον…

   • Μα αγόρασε λέει 2 περιπολικά… πριν λίγους μήνες όπλα… ας έδινε τα χρήματα για προκαταβολή και τα υπόλοιπα από φόρους, τους φυσικούς πόρους, ιδιωτικές πρωτοβουλίες… κτλ…
    Ας πάει έστω σε Gowind…

    • Μήπως περιμένουν πρώτα έσοδα από τις εξορύξεις; Ρωτάω δεν ξέρω, απλά αν σκέφτονται με την λογική πρώτα γεμίζουμε το πουγκί και μετά ξοδεύουμε, δεν μπορούμε και να τους κατηγορήσουμε, εμείς που πρώτα αγοράζαμε και μετά ψάχναμε τα χρήματα…

    • Τα δύο δις ευρώ που απαιτούν συνολικά 2 φρεγάτες, είναι σαν να λέμε για την Ελλάδα, γιατί δεν αγοράζουμε 20-25 φρεγάτες. Με 20 δις ευρώ ΑΕΠ, και προϋπολογισμένα έσοδα 7,7 δις ευρώ για το 2018 και έξοδα 7,5 δις ευρώ, σημαίνει ότι θα πρέπει για 1-2 χρόνια να κρατήσουν την αναπνοή τους οι Κύπριοι και μπορεί μετά από μερικά χρόνια να παραλάβουν δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες που θα βοηθήσουν στην άμυνα απέναντι στους Τούρκους, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουν μείνει Κύπριοι στο νησί με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν. Οι Κύπριοι θα πρέπει να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και συμφέροντα τους με πιο έξυπνες και οικονομικές λύσεις.

     • Η Κύπρος τόσα χρόνια είναι οικονομικός παράδεισος… και δεν έχουν προβλέψει τίποτα… Δεν είπα να τα πάρουν όλα μαζί….
      Αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα για την άμυνα και αγοράζουν άχρηστα περιπολικά…
      Έξυπνη λύση είναι τα υποβρύχια…. Όταν υπάρξει εχθροπραξία και παραβίαση συνόρων καμιά συνεργασία δε πρόκειται να εμπλακεί στρατιωτικά…

  • Γιατι θα τις βυθισουνε για πλακα και θα ναι μερα μεσημερι. Οι Μπελχαρες δεν ειναι κανα υπερ ατου, ουτε και μπορεί να σταθει μόνο του σε μια περιοχη. 2 = καμια. Πρεπει να επικεντρωθουν σε ταχεα σκάφη σαν τις Saar, βαρια βαρια κανα mini-sub. Σκάφη που μπορουν να συντηρησουν, σκάφη που μπορούν να προσφέρουν σε θερμά επεισόδια και στην επιτηρηση της ΑΟΖ.

   • Σε θερμα επεισοδια…με 23mm που μπορει να γινουν 40mm……

    Χμμμμμμμμμ………ερωτηση…

    Αν 2 ΜπελαΧαρα = καμια,
    3,4,5,6,7,8 ΠΑαθ=χ?
    Απαντηση…. Τρυπια στο νερο……

   • Καλά μην τα λέτε και έτσι…
    διαθέτουν από τα καλύτερα sonar, 24/32 Αστερ 30 = 20 f16 ριγμένα , ηλεκτρονικές παρεμβολές…
    29 κομβους πιάνει η belhara και 32 οι saar… δεν έχουν μεγάλη διαφορά…

    θα μπορούν να είναι κοντά στην Κρήτη κάτω και από την ομπρελά των s300 αυξάνοντας την αντιαεροπορική ομπρέλα τησ περιοχής ( και με το seafire 500)
    Και αν αγοράσουν και 1-2 υποβρύχια από εμάς που (όχι τα aip) αναβαθμίζονται σε πολύ καλό βαθμό…

    και δεν κολλάω στις [email protected] ας είναι και αντίστοιχα ισραηλινά…
    1) στις [email protected] θα μπορούσαμε να πετύχουμε τυχών καλύτερη συμφωνία με τους Γάλλους
    ακόμα και να ναυπηγηθούν ή να συντηρούνται στην Ελλάδα= τεχνογνωσία + κερδη

    2) στα ισραηλινά θα μπορούσαν να χτίσουν μια πιο έντονη στρατιωτική συνεργασία πέρα από τα πολιτικά… να βλέπουνε να επιτηρούν τα ισραηλινά f16-f35 στην κύπρο.. να περνάνε οι φρεγάτες τους μια βόλτα….

    να δεί ο απέναντι ότι δεν τον παίρνει…

 3. Συγνώμη αλλά τέτοιες ενέργειες από την Κύπρο δεν την τιμούν καθόλου. Την ώρα που το ΠΝ διαπραγματευεται 4 υπερσυγχρονες [email protected], ψάχνει κονδύλια για ένα αξιοπρεπή εκσυχρονισμό των MEKO και αγορά σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια τέτοιες ενέργειες από την Κύπρο φαίνονται με όλο το σεβασμό αστείες. Τέτοια σκάφη δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα απέναντι στο τουρκικό ναυτικό, υπάρχουν στην αγορά αμέτρητα σύγχρονα σχέδια πυραυλακατων και μικρών κορβετών με αξιοπρεπή οπλισμό ώστε σε περίπτωση επεισοδίου να μπορούν να απαντήσουν και όχι απλώς να είναι κινούμενου στόχοι στα ραντάρ των Τούρκων. Καλύτερα να έδιναν αυτά τα χρήματα στο ΠΝ ώστε να πήγαιναν στον εκσυχρονισμό των MEKO η κάποιο άλλο πρόγραμμα παρά σε σχεδόν άοπλα περιπολικά.

  • Δεν τα αγοράζουν για να έχουν κάποια ελπίδα απέναντι στο ΤΝ. Η Κύπρος τίποτα δε μπορεί να αγοράσει που να έχει ελπίδα απέναντι στο ΤΝ. Οι πυραυλάκατοι χωρίς αεροπορική κάλυψη δεν είναι λύση, το μάθαμε το μάθημα με τορπιλάκατους, άλλοι το έμαθαν και με πυραυλάκατους άρα ξέρουμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

   • Θα διαφωνήσω αν κάτι σε ναυτική μονάδα έχει ελπίδα απέναντι στο ΤΝ είναι τα υποβρύχια.
    Ξεκινάς με δεδομένη την αεροπορική και ναυτική «απομόνωση» εκ του αντιπάλου.

   • Πάλι ηττοπαθεις και ανακριβείς διαπιστώσεις ;
    Ποιος σας είπε ότι οι Τούρκοι θα στείλουν όλο το Ναυτικό τους στην περιοχή και τι θα πει ότι και να αγοράσουν δεν έχει ελπίδα ;..Σοβαρή άποψη ..Ας.μην πάρουν τίποτα λοιπόν ..
    Αυτό δεν σας πειράζει..;
    Έαν πάρουν λοιπόν καμία SAAR να έχουν και αντιαεροπορικούς πυραύλους και ας αγοράσουν και κάνα αεροπλάνο αλλιώς ας υψώσουμε την τουρκική σημαία από τώρα στην Κύπρο γιατί νόημα δεν έχει.
    Προφανώς ξεχνάτε ότι υποτίθεται η Κύπρος δεν θα πολεμήσει μόνη άρα θα υπάρχουν και Ελληνικά πλοία στην περιοχή η μήπως.και αυτά είναι καταδικασμένα ;
    Όλοι και όλα τα σοβαρά κράτη ξεκινούν από κάπου ..
    Ας φροντίσουν να έχουν σοβαρές αγορές ώστε να έχουν ελπίδα γιατί προφανώς τα καρυδοτσουφλα που αγοράζουν από το Ισραήλ κάνουν μόνο για να εμποδίσουν καμία ψαροτρατα να μπει στα ύδατα τους.
    Πέραν αυτών όποιος θεωρεί ότι δεν είναι εχει η Κύπρος καμία ελπίδα απέναντι στους Τούρκους εάν εξοπλιστεί κατάλληλα μάλλον δεν εχει και πολύ σχέση με την άμυνα .

    Η άμυνα χτίζεται σταδιακά με αγορές ..
    Προτιμώ μια Κύπρο με δύο τρεις κορβέτες βαριά εξοπλισμένες και με ΑΑ και πυραύλους επιφάνειας παρά σχεδον αοπλα περιπολικακια όπως τώρα ..
    Το παράδειγμα δε με τις τορπιλακατους το 74 είναι τουλάχιστον ατυχές ..
    Προφανώς και η ΠΑ θα έχει καποια παρουσία οπότε δεν μιλάμε για μέρες του 74 εκτός και αν εγκαταλειφθεί το νησί ξανά ..
    Αλλοιμονο εάν σκεφτόμαστε με τέτοιους όρους ..

    • Η Κύπρος όμως δε μπορεί να πληρώσει για όλα αυτά, και ούτε θα είναι εκεί η ΠΑ να τους νταντεύει σε κάθε βήμα μιας σύρραξης ώστε να ελπίζουν τυχόν ΤΠΚ τους σε βοήθεια από αέρος. Νομίζω πως θα ήταν ιδανικές κάποιες κορβέτες σχεδιαστικής φιλοσοφίας σαν τις Nanuchka (μεγάλη πυραυλάκατος με στοιχειώδη αντιαεροπορική υποδομή) αλλά σε σύγχρονα πρότυπα ώστε η Α/Α άμυνα να έχει και αντιβληματικές ικανότητες, ή εναλλακτικά υποβρύχια. Αλλά η Κύπρος δεν έχει λεφτά για τέτοια, πόσο μάλλον για σκάφη τύπου Sa’ar 6, και οι αποστάσεις είναι τέτοιες που οι επάκτιοι εκτοξευτές από μόνοι τους κάνουν καλή δουλειά, υπό αντιαεροπορική κάλυψη.

 4. ΠΑΘ=Περιπολικο Ανοικτης Θαλασσης

  Τι δεν καταλαβαινετε; Τα περιπολικα της αστυνομιας δηλαδη ειναι Leopard 2; Οι ανθρωποι αστυνομια/λιμενικο θελουν.Αφηστε τους να το εχουν. Με αυτα θα πολεμησουν αν γινει κατι. Απο την αλλη αν θελανε πραγματικα να προστατεψουν το οφσορικο…
  κ _ _ _ _ _ _ι(εκπληκτικο κοκταιλ με coca-cola+ρακι)
  …θα αγοραζαν ενα-δυο υποβρυχια και θα ηταν μαγκες.Αλλα γουσταρουν τα πλοια της αγαπης.

 5. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ίσως η μόνη λύση για ναυτικό που μπορεί να επιβιώσει στην Κύπρο θα ήταν μερικά βαριά οπλισμένα περιπολικά για αστυνόμευση της Αοζ και 1-2 υποβρύχια (αν τα σηκώνει η τσέπη τους) για ουσιαστική απειλή προς τα τουρκικά πολεμικά .

 6. Αυτό που με ξένισε σ’αυτά πάντως είναι που δε μπήκε ένα πυροβόλο των 76χλστ, ή έστω των 57. Περίμενα να υπάρχει ένα τέτοιας ισχύος όπλο.

 7. Καλύτερα για την Κυπρο 2-3 περιπολικά με πιο ενισχυμένες Α/Α ικανότητες και πυράυλους κατά πλοίων. Τα όποια χρήματα έχουν να πάνε σε 2 υποβρύχια τυπου ΑΙΡ και επακτιες συστοιχίες μεγαλου βεληνεκούς. Επίσης εξοπλισμός με Α/Α με αντιβαλλιστικές ικανότητες.
  ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΑ σε προτεραιότητα. ΜΕΤΑ, και συν τω χρόνω σύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα νυκτερινού αγώνα και ΜΕΑ με κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά μη υπαρχούσης δύναμης αεροσκαφών αφενός και αφετέρου για έλεγχο από αέρος της ΑΟΖ τους.

  • Γράφοντας τα όποια χρήματα τους να πάνε σε 2 υποβρύχια τύπου ΑΙΡ είναι σαν να προτείνεις ένας μισθωτός να αγοράσει ιδιωτικό τζετ.
   Επιθετικά ελικόπτερα έχουν. Το ότι δεν απόκτησαν δυνατότητες νυχτερινού αγώνα αρχικά είχε να κάνει με τεχνικά θέματα (το ρωσικό FLIR ήταν βαρύ) και μετά με οικονομικά (προέκυψε η οικονομική κρίση) και πολιτικά θέματα. (θα υπήρχε πρόβλημα με τους ρώσους αν αγόραζαν μη ρωσικό FLIR)
   Στις επάκτιες συστοιχίες Εξοσέτ είναι να κάνουν βελτιώσεις. Επίσης πριν μερικά χρόνια ήθελαν να αγοράσουν ρωσικές BAL-E αλλά η αγορά τους δεν έγινε λόγω υψηλού κόστους. Ενώ τα BUK M-1-2 έχουν και αντιβαλλιστικές δυνατότητες.
   Στην τελική ένα μισό νησί με μερικές χιλιάδες στρατό πόσα ακόμη οπλικά συστήματα να αγοράσει ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here