13.3 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Η Κύπρος “κλειδώνει” την ΑΟΖ της αποκτώντας Exocet MM40 Block 3c (χάρτης)

- Advertisement -

Η επιβεβαίωση από το κυπριακό υπουργείο Άμυνας των συμφωνιών με την MBDA για την απόκτηση Α/Α πυραύλων Mistral και αντιπλοϊκών κατευθυνόμενων βλημάτων Exocet δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνο την επικείμενη αναβάθμιση των ικανοτήτων της Κύπρου στους σχετικούς τομείς, αλλά και την πληρέστερη αξιοποίηση σημαντικών επενδύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία στράφηκε στους Exocet για την παράκτια άμυνά της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η ύπαρξή τους φαίνεται να οδηγεί στην αναβάθμιση και την ενίσχυση του αριθμού τους με σχετικά «προσιτό» κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Exocet είναι αυτόματα ο καλύτερος πύραυλος κατά πλοίων παγκοσμίως, αλλά ότι η αγορά του «δένει» με τα υπάρχοντα συστήματα και, σαν συνέπεια, αποκτάται με «μικρότερο» κόστος.

Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει προμήθειες σημαντικών οπλικών συστημάτωνΌπως αναφέρει το «Mer et Marine», η Κύπρος γίνεται ο δεύτερος πελάτης της καινούριας έκδοσης επάκτιας συστοιχίας για Exocet, που παρουσιάστηκε το 2016 και παραγγέλθηκε πρώτα από το Κατάρ. Σε αντίθεση όμως με το Κατάρ, το οποίο υπέγραψε συμφωνία €600 εκατ. εκείνο το έτος, το κυπριακό συμβόλαιο είναι αισθητά πολύ χαμηλότερο (€90 εκατ.), καθώς η ύπαρξη των υφιστάμενων συστημάτων αποτρέπει τη δαπάνη αρκετά μεγαλύτερου ποσού.

La Tribune: Η Κύπρος αγόρασε πυραύλους Exocet και Mistral έναντι €240 εκ.


Κατά το ίδιο δημοσίευμα, βέβαια, η Κυπριακή Δημοκρατία αγοράζει μόνο έναν τύπο πυραύλου (το Κατάρ παρήγγειλε τόσο τον Exocet MM40 Block 3 όσο τον Marte ER, αλλά και άγνωστο αριθμό συστοιχιών και άλλων υλικών), ο οποίος θα είναι, το πιο πιθανό, ο Exocet MM40 Block 3c. Ο τελευταίος θα ξεκινήσει να παραδίδεται στο Γαλλικό Ναυτικό από το νέο έτος, με μια μέγιστη εμβέλεια που υπερβαίνει τα 180km, διατηρώντας την ικανότητα καταστροφής χερσαίων επάκτιων στόχων, που έχει η προηγούμενη έκδοση MM40 Block 3, η οποία εξοπλίζει και τις πυραυλακάτους Super Vita του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).
Ο νέος Exocet υποστηρίζεται πως θα έχει μεγαλύτερη αντοχή σε παρεμβολές. Επιπλέον, χάρη στον νέο αισθητήρα, θα είναι δυνητικά σε θέση να αναγνωρίζει το πλοίο που πρέπει να κτυπηθεί, μέσα σε μία ομάδα πλοίων, και να σημαδεύει συγκεκριμένες περιοχές του. Κάτι τέτοιο κατορθώνεται ήδη με σύγχρονους πυραύλους κατά πλοίων, όπως ο LRSAM και ο NSM, αλλά και οι δύο έχουν αισθητήρες IIR, αισθητήρα που δεν διαθέτει ο Exocet. Σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια των Exocet φαίνεται μια περίπτωση έξυπνης αγοράς που πολλαπλασιάζει τα οφέλη παλαιότερων εξοπλισμών.
Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει την εμβέλεια (180 χλμ) του Exocet MM40 Block 3c (κόκκινος κύκλος), όντας τοποθετημένοι πλησίον του Ακρωτηρίου στο νότιο τμήμα της Κύπρου. Γίνεται εμφανές πως αριθμός συστοιχιών Exocet στο συγκεκριμένο σημείο, δύναται να “κλειδώσει” το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, και να επιβάλει θαλάσσια αντιπρόσβαση/άρνηση περιοχής (A2/AD) στα πλοία του τουρκικού στόλου.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris_jp

Ο εντοπισμος και στοχοποιηση των στόχων πως θα γινεται?

Leonidas

Με uav από Ισραήλ . Θα παραλάβη 8 αν δεν κάνω λάθος.

Fingolfin

Μπορεί να γίνει και σε συνεργασία με στενούς συμμάχους της Κύπρου (Ελλάδα, Γαλλία).

Spirit

Χωρίς UAV δεδομένα βολής πάνω από 70-80Km δεν μπορεί να έχει η Κύπρος.

NickKoliopoulos

Μόλις πρόσφατα φαίνεται να παρέλαβε το aerostar TUAS

Spirit

Ναι το γνωρίζω, πλην όμως η επιβιωσιμότητα σε περίοδο κρίσης αυτών των συστημάτων είναι πολύ μικρή. Χρειάζονται λύσεις με μικρότερο RCS.

My_name_is_Nobody

Σε κάποιον πρέπει να κόπηκε το γέλιο.

My_name_is_Nobody

[Imgur]comment imagev)

Mikis_Zezas

Καλοπροαιρετη απορία.
Στόχοποίηση πως γίνετε μέχρι τώρα και είναι ικανοποιητική ?
Καμιά πρόβλεψη για ενίσχυση της στοχοποιησης υπάρχει?

Giannis

Etoimazontai gia auto radar tis thales. Auta tha diasindethoun me exoset antiaeroporika stoixeia k ginetai diadikasia na lambanontai dedomena stoxopoiisis apo ellinika aeroskafoi ploia klp

grammkostas

Ξέρουμε αν θα αναβαθμιστεί και η δεύτερη συστοιχία EXOCET που διαθέτει ήδη η εθνοφρουρά στο ίδιο επίπεδο ???

Δημήτριος

Καλοί οι πύραυλοι, φτάνει να έχεις το θάρρος;την διάθεση; να τους χρησιμοποιήσεις…αλλιώς είναι άχρηστοι…

CKfurious

Πάλι υπάρχει το θέμα της ανίχνευσης αναγvώρισης και στοχοποίησης σε τέτοιες αποστασεiς
Πρέπει να επενδύσουν σε UAV για αυτούς τους ρόλους
Τέτοιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε και εμείς στο Αιγαίο αφού δεν μπορούμε να αποκτήσουμε
καινούργιες μονάδες επιφανειας
Με κατάλληλο δίκτυο sensor to shooter /c3 επάκτιες και σύχρονα συστήματα(loiter amunitions) πυρομαχικά για το πυροβολικό έχει κλείσει το Αιγαίο

JohnnyB

Κρίμα που δεν υπάρχει έστω μια στοιχειώδης συννενόηση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για κοινή αναβάθμιση και των δικών μας συστοιχίων Exocet με ακόμα καλύτερους οικονομικούς όρους μιας και υπάρχει και σε εμάς στο ίδιο επίπεδο.

markdes

Αν νομίζετε οτι Οποιοδήποτε οπλικό σύστημα απομονουου ότι.κλειδωνει η..ξεκλειδώνει οποιαδήποτε αοζ….FIR…..ηπειρωτική χώρα η όπως σλλιως λέγεται ο χώρος εποπτευσης η το εκάστοτε σύστημα…….
Μάλλον …….δεν λειτουργεί έτσι …ούτε η πολιτική ούτε η στρατιωτική ισχύς. Ούτε η γεωπολιτική δυναμικη κυρίως
Τα άλλα είναι απλά click bates

Μπραβο...

…πολυ εξυπνοι οι Κυπριοι.

darede

Μάλλον το συμβόλαιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων σε Block 3c, για να είναι τόσο μικρό

GK_

Θα προσθετα οτι και τα Mistral μαλλον ειναι της ποιο προσφατης εκδοσης “M3” με αυξημενη εμβελεια σε σχεση με τις προηγουμενες, και ασχετως εαν δεν αναφερεται συγκεκρημενα, θεωρω οτι ειναι εφοδιασμενα με εναν αισθητηρα IR με βελτιωμενες δυνατοτητες ερευνας και εγκλωβισμου.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mistral_(missile)
Σε αυτο το σημειο δεν μπορω να μην αναρωτηθω εαν στην Γαλλια επελεξαν να εξελιξουν τον Mistral σε κατι πολυ ποιο βελτιωμενο απο οτι ενα απλο Manpads, και ισως να μπορει να υποτεθει οτι οι αυξημενες δυνατοτητες του (ασχετως εαν δεν διαφημιζονται ορθα) ειναι για να πλησιασει ή να ξεπερασει (;) σε δυνατοτητες τα γνωστα RIM-116 των συστηματων RAM. «Χρεωθηκαν», λοιπον, τα συστηματα Mistral στην Κυπρο αντιπυραυλικες αποστολες αναλογες των CIWS; Εαν λαβουμε υποψη οτι στο Γαλλικο Ναυτικο, καθως φαινεται, αυτο συμβαινει, με τα Sadral τοτε μαλλον ναι! Ιδωμεν.
Ισως με αυτον τον τροπο αυξησαν παραλληλα και τις δυνατοτητες προστασιας των επακτιων συστοιχιων εναντια σε αεροπορικες επιθεσεις με κατευθυνομενα οπλα Α-Ε.

Scalp_eg

Ετσι ακριβώς. Σχεδόν “αθορυβα” οι Mistral έχουν τεράστια βελτίωση και γίνονται πλέον ανταγωνιστικοί του RAM καθως ειναι πλέον fire and forget, και αγγίζουν τα 10 χιλιόμετρα εμβέλεια!
Κάποιοi εδώ μέσα βέβαια τους θεωρούν ακόμα “σφεντόνες”
Αν είναι δυνατόν η ίδια εταιρεία που φτιάχνει (Aster 30, Scalp eg, Scalp Naval, Mica, Meteor, Camm, Exocet) να μην μπορεί να βελτιώσει τους Mistral.

CKfurious

Σφεντόνα είναι !!!
Που είδες ότι αυξάνει το βεληνεκές σε 10km?
Για δώσε κάνα reference/link
Το m3 έχει βελτιώσεις στο guidance system oxi sto range!
https://news.err.ee/117398/gallery-new-generation-mistral-m3-missiles-delivered-to-defense-forces
The upgraded “fire-and-forget” missiles have a better guidance system that allows the warheads to distinguish intended targets from the wrong ones, making them immune to aircraft defense systems
Η εμβέλεια παραμένει κάτω από 7km
Το RAM είναι σχεδιασμένο για το anti-missile role Όχι το MISTRAL!!
Το RAM δεν είναι μονο IR:
Guidance system: three modes—passive radio frequency/infrared homing, infrared only, or infrared dual-mode enabled (radio frequency and infrared homing)
https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a20358/the-navys-ship-defense-missile-just-got-deadlier/
RAM Block 2 range:
. The Block 2 has two and a half times the range of the Block 1 RAM, which has a reported effective intercept range of about 5.6 miles.
Δεν είναι CIWS!!
Και όπως έγραψα Ακόμα και με συμβατικές βόμβες μπορεί να σου τη κάνουν τη ζημια φακέλου εμπλοκής του
Μην συγκρίνουμε πατάτες με λεμονια

My_name_is_Nobody

Ο κατασκευαστής δίνει εμβέλεια 7,5 χλμ.
Δεν είναι 10 αλλά ούτε κάτω από 7.
Σε σχέση με τον stinger (4.800μ) σαφώς καλύτερη.

fotis

Είπατε πως ”Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Exocet είναι αυτόματα ο καλύτερος πύραυλος κατά πλοίων παγκοσμίως”. Ποιός ΝΑΤΟικός πύραυλος είναι καλύτερος από τον Exocet Block 3C?
Ευχαριστώ.

NickKoliopoulos

Με βάση το τι ορίζετε σαν νατοϊκό πύραυλο θα μπορούσε να είναι ο NSM

fotis

Είπατε ότι ”Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Exocet είναι αυτόματα ο καλύτερος πύραυλος κατά πλοίων παγκοσμίως”. Μπορείτε να μου πείτε ποίος πύραυλος πιστεύεται ότι είναι καλύτερος από τον Exocet MM40 Block 3c? Ευχαριστώ πολύ.

MPAMPIS

Να φτιάξετε έναν παρόμοιο χάρτη με την Ανατολική Κρήτη……

Yannis

Υπαρχει αντιαεροπορικη προστασια των συστοιχιων;

Scalp_eg

Τα mistral γι αυτό προφανώς αγοραστήκαν πακέτο με τους exocet.
Υ.Γ
Μπράβο στους αδελφους κυπρίους καθώς έχοντας το 1/9 του δικού μας ΑΕΠ
εδωσαν 240 εκ/ρια. Ειναι σαν να δίνουμε εμείς 2+ δις!
Μην ξανακούσω για τσιγκούνηδες κύπριους.

MisCo

Εχουν ενα ταμειο για την αμυνα και καποιους φορους που συνεισφέρουν σε αυτό. Εξ οσων γνωρίζω, αυτα τα χρήματα ειναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχεση με οσα θα μπορουσαν και θα επρεπε να διαθέσουν.

Giannis

8 δις ευρώ από την ίδρυση του Ταμείου εκ των οποίων τα 3,5 δις έγιναν μισθοί στο δημόσιο, λιμουζίνες, παροχές, επιδόματα κλπ./

a.o.

Μην κάνουμε και κωλοτούμπες που ξοδεύτηκαν. Μια φορά τα έδωσαν. Ακριβώς επειδή έχουν το 1/9 του ΑΕΠ της Ελλάδας, θα μπορούσαν να έχουν έστω και το 1/10 των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας. Εντούτοις, ούτε ναυτικό έχουν, ούτε αεροπορία, ούτε αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς ή έστω μέσου (κατηγορίας Hawk) και ο στρατός ξηράς τους, είναι δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένος. Αυτό ενώ ο εχθρός δεν είναι απλά στην πόρτα τους, αλλά μέσα στο σαλόνι τους και θα περίμενε κανείς να αισθάνονται μια ανάγκη ακόμα και να υπερεξοπλιστούν.

Πήγασος

Ο στρατός ξηράς είναι πιο καλά εξοπλισμένος από τον ελληνικό. Υπάρχουν αντιαεροπορικοι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς πολύ αξιόλογους. Ο στρατός της Κύπρου σε εξοπλισμούς τουλάχιστον είναι μια χαρά, αν σκεφτεί κανείς ότι έζησε την απόλυτη καταστροφή το 1974.

MisCo

Αν το χειριστεις έξυπνα σου αρκουν 3-4 ατομα προσωπικο. Εξυπνα = μέσα σε πολιτικο κοντεινερ και εναν καθημερινο τρακτορα. Να μην ξέρουν τι να αναζητησουν και τι να πρωτοστοχεύσουν.

NickKoliopoulos

Νομίζω ότι οι φίλοι μας έχουν ήδη ενεργήσει προς την έγκαιρη ανίχνευση και εξουδετέρωση τέτοιων συστοιχιών https://www.ptisidiastima.com/drone-bayraktar-tb2-in-occupied-cyprus/ . Πιθανότατα να χρειάζονται συστήματα με αντιαεροπορικές-αντιβληματικές δυνατότητες με μεγαλύτερη εμβέλεια από τους Mistral ή να εφαρμοστούν άλλες καινοτόμες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση τέτοιων απειλών.

Thras

Η Κύπρος διαθέτει TOR-M1για μικρή εμβέλεια και BUK για μέση. Λείπει φυσικά ένα σύστημα αντίστοιχο των Patriot/S400 που θα κάλυπτε το σύνολο του νησιού…
Αυτά είναι ουσιαστικά προαπαιτούμενα πριν οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας αεροπορίας τόσο κοντά στις βάσεις του εχθρού.

Παρτακιας

Οι τράκτορες πρέπει να είναι πολλοί. Τόσοι που τα στοιχεία στοχοποίησης, τουλάχιστον για ένα ευρύ χρονικό διάστημα να χάνουν την αξία τους.
Και σίγουρα θες ομοιόματα και προετοιμασμένες θέσεις μαϊμού, οι οποίες όμως πρέπει να είναι προστατευμένες και φυλασσόμενες, για να μοιραστεί η επιθετική πίεση, και ποιος ξέρει, να θυσιάσει αναντικατάστατο προσωπικό και υλικό ο αντίπαλος.

chikichiki

Πιθανώς (δεν γνωρίζω, υπόθεση κάνω) χρεώνονται οι μονάδες και κάποιους φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους. Πέραν αυτών θα ήταν συνετό κάποια Buk να είναι δεσμευμένα για την προστασία των Exocet. Βέβαια αν οι εμπειρίες του Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν οδηγό, φαίνεται πως είναι πλέον εφικτή η στοχοποίηση κινητών τακτικών συστημάτων από αποστάσεις stand-off, εκτός της προστατευτικής ομπρέλας των κυπριακών SAM.

Πήγασος

Οι πύραυλοι μπορούν να είναι κρυμμένοι βαθιά στην ενδοχώρα ή πρέπει να είναι επακτιοι;

My_name_is_Nobody

Η MBDA στην σελίδα της αναφέρει μέγιστη εμβέλεια 200 χλμ και όχι 180.
https://www.mbda-systems.com/product/exocet-mm40-block3/

Giannis

Katarxin o xartis prepei na tropopoiithei kathws oloi kseroun pws meros apo tis epakties sistoixies einai boreiodytika tis polis tis pafou sta bouna tis pegeias k notiws tou Akama.

Vasilis69

Αυτο δεν θα ηταν και για εμας μια σχετικα αμεση λυση,στο να τοποθετηθουν σε επιλεγμενα νησια,συστοιχιες Exocet και Mistral? Ή δεν μας συμφερει κοστολογικα?

Μπάμπης

Εντωμεταξύ στο άλλο νησί,τη Σύρο,έγινε εκδήλωση παρουσίασης της συνεργασίας του ναυπηγείου με το Ισραήλ και τη πρόταση ναυπήγησης της Sa’ar 72-class corvette εκεί ,ναυπήγηση μίας ανά χρόνο και λιγότερο(περίπου 8-9 μήνες).Αν υπήρχε και η θέληση από Κύπρο για απόκτηση 1-2..Αλλά και η Ελλάδα, θα μπορούσε να απορρίψει τις επανομείναντες 2 supervita(όσο σκληρό και να ακούγεται ,πρεπει κάποια στιγμή να μάθουμε σε αυτή τη χώρα ότι υπάρχουν κανόνες ,νόμοι, και η μη τήρηση τους έχει συνέπειες)και να πάρει στη θέση τους Sa’ar 72,πιο σύγρονες πλέον( αλλά ίσως και πιο γρήγορα(!)…)

a.o.

Απορώ που οι υπεύθυνοι των ναυπηγείων δεν έχουν πάει ήδη φυλακή για τις Super Vita.

Χρίστος

έτσι,το ελληνικό δημόσιο δε θα έπρεπε να είχε κινηθεί δικαστικά εναντίων της εταιρίας ?
να είχε γίνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για τη ζημία του και ότι άλλο.
ότι θέλει κάνει κανείς σε αυτήν τη χώρα,δεν υπάρχει τιμωρησία?

George

Από τη στιγμή που έχεις το μαχαίρι (νομοθετική εξουσία) μπορείς στη πτώχευση των ναυπηγείων να βάλεις πρώτο το ΠΝ & απαγορευτικό σε κάθε άλλον και να τις πάρει. Και τις τελειώνει αυτό όπου θέλει.
Το θέμα (όπως πάντα) είναι τα ψηφαλάκια των εργαζόμενων
Τις Sa’ar 72 οι Ισραηλινοί λέγανε ότι θα το αναθεωρήσουν το σχέδιο (αρχίζει και γίνεται παλιό ενώ δεν πούλησε ούτε στο ίδιο το Ισραήλ) και θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη των δικών τους Sa’ar 4.5 που είναι αντίστοιχες των Combattante III
Αν μιλάμε για αυτό ακούγεται καλό

MUSTAFA

ας κάνουμε μια έρευνα …
μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα; …
Νομίζω ότι είναι αδύνατο …
τι νομίζεις;
🙂

Aris

Mustafa μπορούν αν θέλουν τι είναι sihtir haivan σαν και εσάς; Τους αγόρασαν για να βυθίσουν ότι θα μείνει από την αεροπορία σας…βλέπε cocatepe 😉 απλά θα σημαδεύουν όπου έχει καπνό και θα κάνει μπλουμ ότι απόμεινε

My_name_is_Nobody

comment image?1

Γιώργος

Μα δε χρειάζεται ολόκληρος πύραυλος για εσάς,ενα απλό bofors των 40 από ένα αρματαγωγό αρκεί 😉 😉

Hakan Kılıç

Let them alone. They have the right to be a little bit happy. They don’t know that they are in the range of Som and Bora. By the way, Bora and Som range is longer than written. Also, little bir surprise for you, Gezgin is coming!

Πέτρος

να τους κάνετε ακόμα πιο μεγάλη εμβέλεια για να μπορείτε να τους ρίχνετε από την έρημο του καρακούμ και να συνεχίσετε επίσης να βαράτε όπως στο γάμο του καραγκιόζη

My_name_is_Nobody

Kαגoδεxoυμεvos o тαξוδוωтηs (Gezgin) μovo поυ то εוσηтηрוо για Еגגαδα θα εוναו αλέ δεν θα έχει ρεтоטρ.

Μακ

Ε και; Έναν να ρίξουν οι Κύπριοι, θα τους ισοπεδωσουν οι άλλοι. Οπότε τίποτε δεν κλειδώνουν.

My_name_is_Nobody

Πιο ηττοπαθής πεθαίνεις.
ΥΓ
1)Η Τουρκία δεν είναι η υπερδύναμη που νομίζεις.
2)Με την λογική αυτή να σταυρώσουμε τα χέρια.
3)Όταν βάλλουν τι πιστεύεις πως θα κάνουν, θα περιμένουν την εχθρική αεροπορία, ή πως τα συστήματα δεν θα έχουν αντιεροπορική κάλυψη;

NickKoliopoulos

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί σας ότι ΜΟΝΟ με μια αποσπασματική αγορά αντιπλοικών πυραύλων δεν κάνεις σχεδόν τίποτα, αν και είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση.
Χρειάζονται 1) ισχυρή αντιαεροπορική-αντιβληματική άμυνα, 2) ισχυρό δίκτυο συλλογής-επεξεργασίας-διαλογής πληροφοριών, 3) ισχυρό ανταποδοτικό πυρ ώστε ο αντίπαλος να ξέρει ότι θα πάθει δυσανάλογη ζημιά σε περίπτωση προσπάθειας προσβολής των συστοιχιών και 4) ισχυρή θέληση να χρησιμοποιήσεις τα όπλα σου όταν κρίνεις ότι απειλούνται τα συμφέροντα σου.
Τα 1 και 2 και 3 είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της Κύπρου. Το 4ο είναι θέμα παιδείας και βούλησης ενός λαού να υπερασπίσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Κρίνοντας από το αυτο-εμπάργκο προμηθειών οπλικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι ακούγεται.

Chris

Η Κύπρος πρέπει να αναβαθμίσει περισσότερο τις δυνατότητες της. Δεν ξέρω βέβαια αν της το επιτρέπουν οι διάφοροι “φίλοι” και “προστάτες” που διαθέτει. Καλά τα πυραυλικά συστήματα αλλά πλέον η περιοχή των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει αυξηθεί δραματικά και πρέπει να αποκτήσει τα μέσα για την επιτήρηση και την υπεράσπιση τους. Και αυτά πρέπει να είναι πλοία και αεροσκάφη, λίγα σε αριθμό. Προφανώς και είναι δύσκολο λόγω πληθυσμιακών και οικονομικών μεγεθών αλλά όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια. Η Κύπρος έπρεπε να συνδυάσει τη διπλωματία των υδρογονανθράκων με αντίστοιχη διπλωματία των εξοπλισμών. Για την πολιτική της Ελλάδας ας μη μιλήσω καλύτερα. Προφανώς έχουμε απεμπολήσει την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης και έχουμε παρατήσει τη μόνη πραγματικά φιλική χώρα στη μοίρα της την ώρα του κινδύνου. Για μιά ακόμα φορά.

a.o.

Ax… Μην διαβάζω για οικονομικά μεγέθη…
Όπως έγραψε και κάποιος παραπάνω, η Κύπρος έχει το 1/9 του ΑΕΠ της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, δεν έχει ούτε για αστείο το 1/9 του αμυντικού εξοπλισμού της Ελλάδας. Ούτε αεροπλάνα, ούτε πλοία, ούτε α/α μεγάλου και μέσου βεληνεκούς διαθέτει. Αν για τους γνωστούς (λάθος για εμένα) λόγους, θεωρήσει πως δεν μπορεί να έχει ναυτικό και αεροπορία, τότε ας ρίξει τα λεφτά που αντιστοιχούν, σε πυραύλους α/α, α/π και κρούσης. Με δυο συστοιχίες SAMP-T, επιπλέον Exocet και μερικές δεκάδες Lora, θα άλλαζε τελείως η εικόνα της άμυνας του νησιού.

SKYHOOK47

Τώρα δηλαδή θα φοβηθούν οι Τούρκοι και δεν θα στήσουν εξέδρες άντλησης στην Κυπριακή ΑΟΖ… Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε…

Chris Ain.

Η Κύπρος όταν μπορούσε έπρεπε να είχε αγοράσει κινεζικούς ASBM.

Nick

Ο όρος “κλείδωμα” είναι υπερβολικός, αλλά σίγουρα προσθέτουν έναν ακόμα παράγοντα αποτροπής του εχθρού.
Κυρίως αν χρειαστεί να χρησμοποιηθούν, έρθουν ακριβή δεδομένα στόχευσης, από φίλους -που ως γνωστόν στην ανάγκη φαίνονται.

Παρτακιας

Άριστη αγορά.
Μολαταύτα, εγώ θα αγόραζα τα πάντα όλα από CIWS, ότι υπάρχει στην αγορά, από Phalanx, Goalkeeper, Kashtan μέχρι Iron Dome, μην πω και μεταχειρισμένα Barak.
Με τρεις παρατηρήσεις.
Α, ότι κινείται από πλοίο των απέναντι στοχοποιείται. Και με την πρώτη υπόνοια βολής από το πλωτό, έχουν εκτοξευτεί όλα τα βλήματα, σε επίθεση κορεσμού. Το πλήρωμα της συστοιχίας να μην πάει χωρίς να πάρει καλή παρέα μαζί του.
Β, οι S300 στην Κύπρο. Χθες.
Όπως γράφει φιλοξενομουνάκι πιο πάνω, έχουν σομόπουλα και μποροπούλες.
Γ, να γίνει ίσως μια προσπάθεια να κατεδαφιστεί κάποιο από τα ΜΕΑ τους.

gd44

Σωστοι οι exocet αλλα επρεπε να παρει και SAMP/T. Oι mistral δεν προσφερουν καμια αναβαθμιση στην αντιαεροπορικη ομπρελα της Κυπρου.

Spirit

Θα προτιμούσα ένα Grotale με την ενσωμάτωση του CAMM αντί του VT1!

d.b

Η ΑΟΖ κλειδώθηκε με το που μπήκαν οι υπογραφές. Η Κύπρος δεν κάνει τίποτα διαφορετικό σε εξοπλισμούς από ότι έκανε στην πρόσφατη ιστορία.
Σειρά μας κι ας αργήσαμε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 4.49

Related News

Δύο νέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, κλάσης Borei-Α, ξεκινά να χτίζει μέσα στο 2021 η Ρωσία

Δεκατέσσερα συνολικά νέα υποβρύχια σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ρωσία έως το 2027, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass. Ανάμεσα σε αυτά, δύο νέα Borei-A θα...

Οριστικό: H Elbit αναλαμβάνει την αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα

Όπως είχαμε προαναγγείλει η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την ισραηλινή Elbit και το Ισραηλινό υπουργείο Αμύνης για την οργάνωση του προγράμματος αεροπορικής εκπαίδευσης...

2 ακόμη ιπτάμενα ραντάρ Global Eye αγοράζουν τα Εμιράτα, 5 στο σύνολο!

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια νέα παραγγελία για ακόμη 2 ιπτάμενα ραντάρ Global Eye κέρδισε η Saab από τα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία είναι ήδη στη...