12.7 C
Athens
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
Μη κατηγοριοποιημένοΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠαρέλαση για την ημέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου: Συνεχής η ετοιμότητα για τα...

Παρέλαση για την ημέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου: Συνεχής η ετοιμότητα για τα εθνικά δίκαια

- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε ο Πρόεδρος της ΚΔ, κ. Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Παρέστη επίσης η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Της έναρξης της παρελάσεως, προηγήθηκε η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την παρέλαση άνοιξαν οι πολεμιστές, τραυματίες και ανάπηροι πολέμου του 1974, συνοδευόμενοι από εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. Επιπλέον, των τμημάτων υπερίπταντο σχηματισμοί ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Αστυνομίας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, συνεχάρη τα τμήματα για την επιβλητική εμφάνισή τους, ενώ στην Ημερήσια του Διαταγή ανέφερε ότι σήμερα εορτάζουμε την 62η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τιμώντας παράλληλα τη γενέθλιο μέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Επισήμανε ότι, η τόλμη, ο ηρωισμός και η θυσία όσων αγόγγυστα ανηφόρισαν τα δύσβατα μονοπάτια της ελληνικής αρετής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 1959, επέφεραν την απαλλαγή από την Αγγλική αποικιοκρατία και οδήγησαν τον κυπριακό ελληνισμό στην πολυπόθητη για αιώνες Λευτεριά και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Αυγούστου 1960.

Έκτοτε, τόνισε ότι, η Κύπρος πορεύεται σταθερά στο διεθνές στερέωμα, συμμετέχοντας σε ισχυρές συμμαχίες στη βάση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Πέραν των άλλων, υπογράμμισε ότι, κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου, το 37% περίπου του εδάφους μας εξακολουθεί να κατέχεται παράνομα, ενώ συνεχώς η Τουρκία αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της, επιβάλλει τη συνεχή ετοιμότητά μας, για να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία.

Καταληκτικά, επισήμανε ότι, οι διαρκείς προκλήσεις μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την εδαφική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι, η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται με ευελιξία, ώστε να επαυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ, αποτελώντας παράλληλα ισχυρό και αξιόπιστο μέσο για την υλοποίηση των πολιτικό-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «με τιμή και συγκίνηση μετέχουμε σήμερα στους εορτασμούς της 62ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιας Ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε με αγώνες, με ηρωισμό και με θυσίες από τον κυπριακό λαό, αποτυπώνονται αυτοί στα λόγια του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή: τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν, ξέρουν και πώς να πεθάνουν και πώς την πατρίδα να τιμούν.

Το εναργές διαχρονικό και ισχυρό όραμα των Κυπρίων αγωνιστών για ελευθερία και ανεξαρτησία, αποτελεί για όλους μας, για όλο τον Ελληνισμό ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας και χαράσσει τον δρόμο για την κοινή μας πορεία.

Στόχος μας είναι – το επαναλαμβάνω μια ακόμα φορά – μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μια λύση με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς το τείχος της διαίρεσης του νησιού που ύψωσε ο εισβολέας και χωρίς βέβαια την παράνομη στρατιωτική κατοχή του που παραβιάζει κατάφορα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι στη μεταπολεμική Ευρώπη και η Κύπρος δέχθηκε τη βάρβαρη τουρκική επίθεση και εισβολή – θυμάστε ότι ήταν μια άλλη ‘επιχείρηση ειδική, στρατιωτική’, για ‘ειρηνικούς’ σκοπούς δήθεν, και βέβαια υπογραμμίζει την ανάγκη να καταδικάσουμε απερίφραστα όλες τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού που καταπατούν τον Χάρτη των ΗΕ. Αυτές οι αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές της Τουρκίας που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου απειλούν την Ελλάδα με casus belli και ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας λες και αυτά δεν απειλούνται, λες και δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε όλα τα μέτρα άμυνας για αυτά, δεν είναι μόνο αβάσιμες και απαράδεκτες, αλλά και υπονομεύουν απροκάλυπτα τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και είναι καιρός πλέον ο κόσμος να μάθει ότι οι αναθεωρητισμοί και οι επεκτατισμοί κάθε φύσης απειλούν όχι μόνο ένα-δύο κράτη-στόχους, αλλά αυτή την ίδια την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και γιατί όχι, την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Και νομίζω σιγά σιγά το αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος.

Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις κοινές προκλήσεις, απειλές και αναθεωρητικές συμπεριφορές της Τουρκίας. Και της Ρωσίας. Και να εργαστούμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης και της αμυντικής συνεργασίας μας που πάει από το καλό στο καλύτερο.

Ταυτόχρονα κάνουμε κάθε μέρα πιο ισχυρές συμμαχίες που οικοδομήσαμε με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα να αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συμμαχίες μας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο εδράζονται πάντα στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας, ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και καλλιεργούν πάνω από όλα το πνεύμα της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των εθνών.

Σήμερα, οι ισχυρές, σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν τον ένδοξο αγώνα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού και τόσων άλλων ηρώων αγωνιστών και εγγυώνται την ελευθερία και ανεξαρτησία μας, καθώς και τη συμπαράταξη μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές αυτής της λαμπρής παρέλασης που παρακολουθήσαμε και να ευχηθώ χρόνια πολλά στην όμορφη, στην περήφανη, στην ελεύθερη Κύπρο».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα OPV του Λιμενικού

Πριν λίγες μέρες, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή δημοσίευσε τις τεχνικές προδιαγραφές προς διαβούλευση, για την αγορά 2 Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ή Offshore Patrol...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τελικές προσφορές για τις κορβέτες του Ναυτικού, δύσκολη η επιλογή,...

36
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα από πλευράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως είναι στο πρόγραμμα των κορβετών, όπου οι συμμετέχοντες...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1823: Η διακήρυξη του δόγματος Μονρόε,...

0
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε (1758-1831) στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναμειχθούν στις υποθέσεις των ευρωπαϊκών...
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τελικές προσφορές για τις κορβέτες του Ναυτικού, δύσκολη η επιλογή, κοντά οι τιμές

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα από πλευράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως είναι στο πρόγραμμα των κορβετών, όπου οι συμμετέχοντες...

Έφθασε ακόμη ένα Rafale για την Πολεμική Αεροπορία, 9 και αυξάνονται!

Εννέα (και σύντομα δέκα, στις 16 Δεκεμβρίου) είναι πλέον τα ελληνικά Rafale μετά την άφιξη  ακόμη ενός -νέας κατασκευής- στην Τανάγρα σήμερα, στην 114...

Βελλεροφών ’22: Εντυπωσιακές εικόνες από τη νυχτερινή άσκηση του Ελληνικού Στρατού

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Βελλεροφών '22 - Νυκτερινή αστραπή" στην οποία συμμετείχαν τμήματα της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ) αλλά...