Η Τσεχία επέλεξε τα UH-1Y και AH-1Z αντί του UH-60M

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το υπουργείο άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου την επιλογή 8 ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-1Y Venom και 4 επιθετικών ελικοπτέρων AH-1Z Viper, ώστε η Τσεχική Αεροπορία να ξεκινήσει τη σταδιακή αντικατάσταση των υφιστάμενων Mi-24/35.

Η Τσεχία επιλέγει ελικόπτερα AH-1Z και UH-60M, «έλεγχος τιμών»

Πριν ανακοινωθεί η επιλογή των Venom και Viper, εξετάστηκε η υποψηφιότητα του επίσης αμερικανικού ελικοπτέρου γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk. Ωστόσο η Πράγα θεώρησε ότι ο συνδυασμός H1 καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της. Το συμβόλαιο προμήθειας των 12 ελικοπτέρων προγραμματίζεται να υπογραφεί πριν το τέλος του έτους και το κόστος εκτιμάται στα 14,5 δις τσεχικές κορώνες ή €560 εκατ. με την τρέχουσα ισοτιμία. Το αντίστοιχο κόστος για 12 UH-60M θα έφθανε τα 13,2 δις τσεχικές κορώνες.

12 UH-1Y για την Τσεχία αντί 575 εκ. δολαρίων

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία των δύο ελικοπτέρων, Bell, είναι η πρώτη εξαγωγική επιτυχία για τον συνδυασμό Η1, που αξιοποιείται επιχειρησιακά από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες. Στο εκτιμώμενο κόστος συμπεριλαμβάνεται οπλισμός, υλικά υποστήριξης, υπηρεσίες και η εκπαίδευση προσωπικού. Οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το 2023.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Δηλαδή η νέα σχεδίαση (Blackhawk) είναι πιο φτηνή απ’ τη παλιά σχεδίαση και οι Τσέχοι επιλέγουν την παλιά (και ακριβότερη) σχεδίαση. Οκ.

GiorgosR
Guest
GiorgosR

Δεν είναι ακριβώς έτσι…Στην μια περίπτωση αγοράζουν 12 Blackhawn με συλλογές οπλισμού, στην άλλη περίπτωση θα αγοράσουν 8 uh1-Y μεταφορικά με συλλογές οπλισμού και 4 AH-1Z VIper (καθαρό επιθετικό ελικόπτερο σαν το Apache) με κοινά συστήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

GMT-I
Guest
GMT-I

Κάνουν κάτι σωστό. Προγραμματισμό. Προμηθεύονται δύο ελικόπτερα με ποσοστά ομοιογένειας πάνω από 80% χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στις απαιτήσεις τούς καθώς για κάθε ρόλο θα έχουν εξειδικευμένο ελικόπτερο. Δημιουργούν την υποδομή και θα έχουν κοινή συντήρηση και εκπαίδευση σε μεγάλο ποσοστό και σε δεύτερο χρόνο μπορούν να συμοληρώσουν τους αριθμούς τους εύκολα που μπορεί να είναι ακόμα και μεταχειρισμένα από τους πεζοναύτες. Ίσως θα έπρεπε να το συγκρίνουμε με το αν αγόραζαν uh-60&Ah-64, πόσο θα ήταν τότε το κόστος.

Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Φυσικά η αγορά Blackhawk και Apache θα ήταν ασύμφορη οικονομικά. Βασικά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μιλάμε για ελικόπτερα νέας κατασκευής στη περίπτωση του UH-1Y.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_UH-1Y_Venom#cite_note-Navy_built_new-7

Δηλαδή αρκετά χρόνια μετά την εισαγωγή σε υπηρεσία του Blackhawk, ο… πρόγονός του έρχεται να το ανταγωνιστεί. Εντυπωσιακό σίγουρα. Απλά θα μου φαινόταν πιο ορθολογική λύση να πάρουν ένα μίγμα απλών και εξοπλισμένων Blackhawk. Σε λειτουργικό κόστος βέβαια υποθέτω ότι το Huey εξακολουθεί να είναι καλύτερη λύση.