Η Τσεχία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο κοινό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Περισσότερες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πολυεθνικό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού, στο οποίο είναι μέλη το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

 

Σύμφωνα με το «Aviation Week», η Τσεχία θα μπορούσε να είναι το επόμενο μέλος του προγράμματος, με την υπογραφή της απαραίτητης συμφωνίας να αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα. Πρόθεση της τσεχικής κυβέρνησης είναι να αγοράσει ώρες χρήσης, κάτι στο οποίο έχουν προχωρήσει άλλα μέλη. Για παράδειγμα, η Νορβηγία έχει υπογράψει την αξιοποίηση του στόλου αεροσκαφών για 100 ώρες τον χρόνο, ενώ το Λουξεμβούργο για 200 ώρες τον χρόνο.

 

Το πρόγραμμα MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet) περιλαμβάνει την κοινή απόκτηση και χρήση οκτώ αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT, με δικαίωμα αγοράς ακόμη τριών. Τα αεροσκάφη θα έχουν ως μητρικές βάσεις το Αϊντχόφεν και την Κολωνία. Με την απόκτηση των A330 MRTT, η Ολλανδική Αεροπορία θα αποσύρει τα δύο διαθέσιμα ιπτάμενα τάνκερ KDC-10 στο τέλος του 2019 και του 2021 αντίστοιχα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kgeorge
Guest
Γιώργος Κ

Μπορείτε να εξηγήσετε τον ρόλο του Λουξεμβούργου;

ikaros 07
Guest
ikaros 07

Μήπως έχει σχέση με τα E-3 του ΝΑΤΟ τα οποία τυπικά ανήκουν στο Λουξεμβούργο ?

George_K
Member
Famed Member
george_k

Μάλιστα…, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Βέλγιο…, χώρες που απειλούνται άμεσα δηλαδή…
Και ρωτάω ο αφελής… Το Α330MRTT το οποίο μπορεί να ανεφοδιάζει με καύσιμο Μ2000 και F-16 εμάς δεν μας ενδιαφέρει?
ΟεΟ…???

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Και να το συμπληρώσω λίγο… Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν να κάνουν μια κοινή αγορά; Δεν είναι μόνο εναέριος ανεφοδιασμός, είναι και για μεταφορά προσωπικού, άρα έχει δυνατότητες αξιοποίησης για πολλές χρήσεις…

MisCo
Guest
MisCo

σε ποιο θεατρο επιχειρησεων χρειαζομαστε επιτακτικα ενα ιπταμενο τανκερ?

Αν εννοειτε κατι που σχετιζεται με την Κυπρο, εκει η ελλειψη ειναι πολυ μεγαλυτερη απο καποιο τανκερ.

Kimon
Guest
Κίμων

Και στο Αιγαίο χρειάζεται, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πιλότοι κατέβαιναν “στην ρεζέρβα” για προσγείωση μετά από αναχαιτίσεις! Ναι θα είναι ευάλωτα σε περίπτωση πολέμου και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να μπορούν να εξυπηρετούν τα αεροσκάφη με μια σχετική ασφάλεια αλλά χρειάζονται.