- Advertisement -

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

- Advertisement -

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 

 

Zhuhai 2018: μεγάλες φιλοδοξίες

Η China Aviation & Aerospace Exhibition 2018 με περισσότερες από 200 συμμετοχές έγινε το βήμα στο οποίο ξεδίπλωσαν οι μεγάλες κινεζικές φιλοδοξίες για εξαγωγές ακολουθώντας τις γιγάντιες εξελίξεις στην αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία, υποβοηθούμενη και από την εξωστρέφεια που επέβαλε σχεδόν καθολικά η ηγεσία της ασιατικής χώρας. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής ήταν το μαχητικό πέμπτης γενιάς J-20A που με την παρουσία πέντε αεροσκαφών υπογράμμιζε την είσοδο του τύπου σε υπηρεσία. Οι εξελίξεις όμως στο Zhuhai, περιλαμβανομένης της επίδειξης του J-10B TVC που καθήλωσε με συναρπαστικούς ελιγμούς «high-alpha», «Pugachev cobra» και «J-turn» όπως και των πολλών UAV/UCAV ήταν πολλές και διάχυτες και τις συνοψίζουμε σε ένα πολυσέλιδο άρθρο.
 

Λιβανική Αεροπορία: Εξωτική Ανερχόμενη δύναμη

Η μικρή Λιβανική Πολεμική Αεροπορία (Al Quwwat al-Jawwiya al-Lubnaniyya) έχει μια μεγάλη ιστορία από το 1949, μια άγνωστη σε πολλούς δράση, αλλά και σημερινές φιλοδοξίες να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στην πολύπαθη αραβική χώρα. Αποκαλύπτουμε ύστερα από μια μοναδική στο είδος της επίσκεψη την αεροπορία της γειτονικής μας χώρας στον αέρα και το έδαφος.

Aeronautica Militare F-35A: Initial Operational Capability

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στα F-35 αναλύουμε την επίτευξη καθεστώτος Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας για τα JSF του 13ου Gruppo στο 32ο Stormo (για πρώτη φορά σε μαχητικό πέμπτης γενιάς στη γηραιά ήπειρο) που ανακοίνωσε η Ιταλική Αεροπορία και μάλιστα στη διάρκεια μιας πολύ ιδιαίτερης περίστασης, στη διεξαγωγή του TLP 18-4, το οποίο μετακινήθηκε από την έδρα του στην Albacete στην ιταλική βάση των F-35A στην Amendola.
 

UK Lightning II: στελθ στο Queen Elizabeth II

Όταν στον Ιούνιο του 2018 τα πρώτα βρετανικά JSF προσγειώθηκαν στη RAF Marham ήταν μια μεγάλη στιγμή για τη RAF και τη Fleet Air Arm. Θα αποτελούσε την αφετηρία πολλαπλών εξελίξεων που θα μεταμορφώσουν τις αεροπορικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Το επόμενο βήμα έγινε το περασμένο φθινόπωρο, όταν τα μαχητικά πολύ χαμηλής παρατηρησιμότητας (VLO) επιχείρησαν σε δοκιμαστικό πλου μεγάλης διάρκειας του νέου αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth II.
 

UK Carrier Air Power: F-35B και αεροπλανοφόρα κλάσης QE II

Το «χάσμα αεροπλανοφόρων» και η έλλειψη ναυτικής αεροπορικής ισχύος στο Βασιλικό Ναυτικό από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 τερματίζεται με την επιχειρησιακή αξιοποίηση του πρώτου από τα δύο καινούργια πλοία της κλάσης Queen Elizabeth II ως πλατφόρμες των νέων F-35B.
 

Aeronautique Navale, NH90 Caiman σε SAR

Έπειτα από μια περίοδο προβλημάτων… «βρεφικής ηλικίας» και με διαθεσιμότητες που απείχαν πολύ από το επιθυμητό, το μητρώο των NH90 Caiman της Αεροπορίας του Γαλλικού Ναυτικού βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά. Πετάξαμε με ένα από τα ελικόπτερα της Flottille 33F σε ρόλο Έρευνας-Διάσωσης από το Χερβούργο, μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τύπο σε μια άλλη επιχειρησιακή του διάσταση.
 

ΑΜΙ: F-2000 σε διπλό ρόλο

Το πρόγραμμα του Eurofighter Typhoon είχε εξαρχής την επιταγή για την εξέλιξη του αεροσκάφους προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί «αδιάλειπτα» αγώνα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους στο πλαίσιο που έγινε γνωστό ως swing-role. Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν η προβλεπόμενη, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο και την ταχύτητα εξέλιξης των πραγμάτων. Προβλήματα χρηματοδότησης και διαφορετικές προτεραιότητες ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους καθυστέρησαν τα χρονοδιαγράμματα. Το Typhoon όμως σήμερα είναι ένα ώριμο αεροσκάφος με εξαιρετικές επιδόσεις και εντυπωσιακό επιχειρησιακό μητρώο όχι μόνο στον ρόλο της αεροπορικής υπεροχής, που αρχικά θεωρείτο κυρίαρχος, αλλά και σε καθήκοντα κρούσης και αναγνώρισης. Η δέσμη των δυνατοτήτων του διευρύνεται συνεχώς με αναβαθμισμένο λογισμικό, που επιτρέπει την περαιτέρω εκμετάλλευση υποσυστημάτων και όπλων. Εξετάζουμε την ιταλική εμπειρία στο θέμα: Typhoon swing-role, Italian style!
 

Φ/Γ Adelaide για το ΠΝ: «Άνθρακες» ή θησαυρός

Με την πιθανότητα το ΠΝ να αποκτήσει δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide από τα αποθέματα του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας εστιάζουμε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μίας πιθανής απόκτησής των συγκεκριμένων πλοίων και του τι θα μπορούσαν να προφέρουν στις ελληνικές αμυντικές ανάγκες… γιατί όσα γράφονται δεν είναι απαραίτητο ότι ισχύουν…

Ελληνικό Μηχανικό Μάχης: Γιατί θέλει την επανάστασή του!

Η Ελλάδα, έπειτα από δεκαετή αδράνεια λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει σημαντικότατους λόγους για να ξεκινήσει τη συνολική αναβάθμιση των χερσαίων -και όχι μόνο- δυνάμεών της: την κλιμακούμενα προκλητική στάση της Τουρκίας που συνοδεύεται και από τη συνεχή εξοπλιστική αναβάθμισή της. Το Μηχανικό Μάχης, ίσως για πολλούς να μην είναι τομέας αιχμής, ωστόσο με μέσα που βαρύνουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος αποτελεί τόσο προτεραιότητα όσο και παρέχει μια δυνητική ευκαιρία σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
 

Bahrain Air Show 2018: Εκσυγχρονισμοί στον Κόλπο

Επιβεβαιώνοντας τη σημασία του Βασιλείου του Μπαχρέιν και της στρατηγικής θέσης που κατέχει στον Κόλπο, η Διεθνής Αεροπορική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Νοεμβρίου 2018 αποδείχθηκε μια από τις καλύτερες στην περιοχή. Εκτός όμως από τις εντυπωσιακές επιδείξεις στον αέρα, η εκδήλωση στη Sakhir Air Base, έδρα της Bahrain Amiri Royal Flight, έγινε το σκηνικό για την πολυεπίπεδη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αεροπορίας του.
 

Kish 2018: Iran International Airshow 2018

Το ένατο ιρανικό airshow έγινε όπως πάντα βήμα επίδειξης του καθεστώτος της Τεχεράνης μέσω της Ιρανικής Αεροπορίας (IRIAF) και του αεροπορικού κλάδου του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης-IRGCASF (Islamic Revolutionary Guard of Corps Aerospace Force). Η εκδήλωση φέτος είχε όμως ιδιαίτερη σημασία, αφού έδωσε την ευκαιρία στην ιρανική αεροπορική βιομηχανία να παρουσιάσει τα νέα προϊόντα και τις δυνατότητές της, υπογραμμίζοντας την επιδίωξη της Τεχεράνης να αποδείξει την αυτονομία της στον τομέα αυτό υπό το πρίσμα της επανάληψης του αμερικανικού εμπάργκο αλλά να επιτύχει και εξαγωγές.
 

Clear Sky 2018: Ασκήσεις σε ουκρανικούς «Καθαρούς Ουρανούς»

Ιστορία σε πολλούς τομείς γράφηκε τον Οκτώβριο του 2018, όταν οι ΗΠΑ και οκτώ άλλες χώρες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε συνεκπαίδευση με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε μια άσκηση που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη διοργάνωση του είδους μέχρι σήμερα στη χώρα τής ανατολικής Ευρώπης. Σε μια περίοδο έξαρσης της έντασης στην περιοχή η Clear Sky 2018 έγινε το πλαίσιο έντονης πτητικής δραστηριότητας στους ουκρανικούς ουρανούς με αμερικανικά F-15C και ουκρανικά Su-27, τα οποία «έπαιξαν τόσο τον εαυτό τους», δηλαδή συνεργατικά, όσο και την εχθρική (ρωσική) απεικόνιση μαζί με MiG-29.
 

Aurora: Ο «Οδυσσέας» αναζητά τη στρατόσφαιρα

Πριν από έναν και περισσότερο χρόνο η Aurora Flight Sciences (AFS), μια εταιρεία με μακροχρόνιο ιστορικό στην έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων αυτόνομων αεροπορικών σχεδιάσεων, πέρασε στα χέρια της Boeing με σκοπό να λειτουργήσει ως «εκκολαπτήριο» περαιτέρω εξέλιξης νέων τεχνολογιών. Στα μέσα Νοεμβρίου 2018, υπό τη νέα πλέον ηγεσία της, η AFS ανακοίνωσε το (νέο) πρόγραμμα «Odysseus» ως «το πλέον προηγμένο αυτόνομο αεροπλάνο, εξαιρετικά μεγάλης αυτονομίας και ύψους πτήσης, κινούμενο με ηλιακή ενέργεια». Πρόκειται λοιπόν για άλλη μια προσθήκη στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο ή για μια ριζοσπαστική προσπάθεια με άμεσες εφαρμογές, όπως υποστηρίζει η εταιρεία;
 

Apollo 8, 50 Χρόνια: Όταν ξεφύγαμε από τα «δεσμά» της Γης

Ήταν η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo για την κατάκτηση της Σελήνης. Εκτοξεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1968, έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που άφησε τις χαμηλές περίγειες τροχιές στις οποίες περιοριζόταν μέχρι τότε η διαστημική εξερεύνηση και έφερε το τριμελές πλήρωμά του, τους αστροναύτες Frank Borman, James Lovell και William Anders, στην άλλη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου. Τους έδωσε την ευκαιρία να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που βίωσαν την «ανατολή» του πλανήτη μας και να εκτελέσουν 10 περιστροφές γύρω του, πριν ξεφύγουν στη συνέχεια από τα «δεσμά» της σεληνιακής βαρύτητας και επιστρέψουν στην αγκαλιά της Γης. Θυμόμαστε τον «διαστημικό άθλο των Χριστουγέννων» 50 χρόνια μετά!
 

2019: Περισσότερη αβεβαιότητα και τεχνητή ασάφεια…

Η ενίσχυση της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των Δημοκρατικών στο εσωτερικό των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την απόβλεπτυ συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου, η «περιπέτεια» του Brexit, η εξέγερση της μεσαίας τάξης στη Γαλλία, η προσπάθεια νομιμοποίησης της (παγκόσμιας) λαθραίας μετανάστευσης, η «αποκαθήλωση» της Μέρκελ από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία προδιαγράφουν τις διεθνείς εξελίξεις για τη νέα χρονιά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos
Μήτσος Μάντζος
1 year ago

Δεν κουράζομαι να λέω τα καλύτερα για το καλύτερο αεροπορικό περιοδικό παγκοσμίως.
Άλλωστε η σκληρή δουλειά που κάνετε Φαίνεται από τη θεματολογία κάθε μήνα.
Καλά δεν θα πω για το εξώφυλλο, πρέπει να έχει καταρρίψει όλα τα αλλά περιοδικά τριγύρω του.

f.karaiosifidis
Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
1 year ago

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά Δημήτρη.
Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Όπως σου έχω πει προσπαθούμε για το καλύτερο και κάποιες φορές… βρισκόμαστε πολύ κοντά αλλά δεν απαναπαυόμαστε.
Να είσαι καλά.
ΦΓΚ

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Αγαπητέ Μήτσο,
καλή χρονιά πριν από όλα!
Είπες μια μεγάλη αλήθεια. Το καλύτερο στον κόσμο. Τα ρεπορτάζ από μονάδες κλπ ανά τον κόσμο τα κάνουν και άλλοι δειθνώς, αλλά στη ανάλυση τύπων (πολιτικών και πολεμικών), στις τεχνολογίες και στα επιχειρησιακά είναι πολύ μπροστά. Μόνο το Air International πλησιάζει (αν και παντού παρατηρείται ξεχείλωμα των “Αερονέων”, που λέγαμε και παλιά …).
Υ.Γ. Το εξώφυλλο ήταν παραγγελιά σου, έτσι 🙂 ?

Mitsos_Mantzos
Μήτσος Μάντζος
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Φίλε Νικόλαε να σου ευχηθώ εγκάρδια Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Σε διάφορα ταξίδια μου, έχει τύχει να ξεφυλλίσω (για να πω την αλήθεια και όχι να διαβάσω) διάφορα περιοδικά με θέμα τα πολεμικά αεροπλάνα, όλα μου φάνηκαν υπερβολικά φτωχά μπροστά στην Πτήση, στην φάση του ότι ολόκληρο το περιοδικό ήταν μόνο 2-3 άρθρα της Πτήσης.
Είμαστε πολύ τυχεροί που στη χώρα μας έχουμε ένα τέτοιο περιοδικό, εννοώ τέτοιου επιπέδου με τόσο πλούσιο υλικό φωτογραφίες, ανάλυσης, άρθρα, κτλπ. Αλλά ένας πολύ σημαντικός λόγος που αγαπάω την
Πτήση είναι ο εξής: Εάν κάτσεις να σκεφτείς ότι αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται με τα πράγματα 30 χρόνια + τοτε θα έπρεπε να γράφουνε εάν το καλώδιο ενός υποσυστήματος του τάδε αεροπλάνου είναι πράσινο ή κόκκινο, γιατί f-16, F15, Sukhoi και τα λοιπά τα έχουν φάει με το κουτάλι. Και όμως παρόλο τα πολλά χρόνια ενασχόλησης, δεν ξεχνάνε την Πώρωση-Αγαπη για το Αεροπλάνο και την περνάνε και στο περιοδικό.
Και σε ότι αφορά το blog, πρέπει να δεχτούμε ότι εκτός από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες που είναι πιο ψαγμένοι, υπάρχουν και οι μικρότεροι που τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν και η λίμπιντο τους δεν ενδιαφέρεται για ένα υποσύστημα του F16, αλλά εάν μπορεί να καταρρίψει ένα εχθρικό αεροσκάφος βάλλοντας πύραυλο σε παρατεταμένη στροφή 9g.
Υ.Γ. Ο Αϊβαλής υπάρχει.

Chris De Mer
Chris De Mer
1 year ago

Ήθελα εδώ και καιρό να σας ζητήσω μια αναφορά στο όπλο του Μηχανικού και τελικά με προλάβατε! Και μάλιστα σε συσκευασία πρωτοχρονιάτικου δώρου! Καλές Πτήσεις και στο νέο έτος Αγαπητό περιοδικό!

f.karaiosifidis
Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
1 year ago
Reply to  Chris De Mer

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά
Η αναφορά στο Μηχανικό Μάχης έχει μια πολύ κρίσιμη πτυχή που αναλύουμε.

seb
Member
seb (@seb)
1 year ago

Στην Αθήνα κυκλοφορεί ήδη.
Καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία και ομόνοια.

Mirage
Γιάννης
1 year ago

Το πρώτο τεύχος πτήσης το αγόρασα, κάπου στα βάθη του περασμένου αιώνος, το 1981 🙂 Δεν σταμάτησα ποτέ, και το τεύχος αυτού του μήνα αναδεικνύει το λόγο που συνεχίζω. Μπράβο παιδιά. Καλή χρονιά

f.karaiosifidis
Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
1 year ago
Reply to  Γιάννης

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά
Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας, το μεγάλο κίνητρο για να συνεχίζουμε…

Γιάννης Χέλμης
Γιάννης Χέλμης
1 year ago
Reply to  Γιάννης

Στα ίδια βάθη κι εγώ… Καλή χρονιά!

Γιάννης Χέλμης
Γιάννης Χέλμης
1 year ago

Στα ίδια βάθη κι εγώ… Καλή χρονιά!

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Πτηση & Διαστημα!
Με δυναμη να αντεξετε οσα γραφουμε ολοι μας στο φορουμ- μπαινει μεσα ο καθενας και γραφει το μακρυ του και το κοντο του- και ορεξη να κρατήσετε το περιοδικο δημιουργικο (εως και μορφωτικο θα ελεγα) και ταυτοχρονα…sexy, οπως ελεγε και ενας παλιος συνεργατης.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

49
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 1.99

Related News

Η νέα «Πτήση» 05, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 02-10-2020   ------------------------------------------------------------------------------------------------ Ελλάδα: Στοχευμένοι εξοπλισμοί με βάθος δεκαετίας    Το πρόγραμμα επενδύσεων στην αμυντική θωράκιση της χώρας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον...

Η νέα «Πτήση» 04, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Κυκλοφορεί την Πέμπτη 03-09-2020 Η ηλεκτρονική έκδοση ΕΔΩ Επιστροφή των FDI/[email protected], «επανεμφάνιση» Rafale και άλλες ιστορίες…Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, μια δέσμη ελληνικών εξοπλισμών αναμένεται να...

Wallpaper-Calendar ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Καλημέρα και καλό μήνα με μια επιλογή wallpaper από  τα κύρια θέματα του πλούσιου σε θεματολογία τεύχους  «Πτήση» 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020  που κυκλοφορεί στις 03-09.