Ο D. Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντάται με τον Boris Johnson

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

… σήμερα Κυριακή 25/8, για να κουβεντιάσουν για το επερχόμενο BREXIT και εύχεται να μην τον γράψει (τον Τζόνσον) η ιστορία ως τον Mr. No Deal…!

Η αλήθεια είναι ότι τα πιθανά αποτελέσματα ποικίλλουν, από άτακτη έξοδο της Βρετανίας την 31η Οκτωβρίου μέχρι μια ομαλή, “φιλική” έξοδο ή ακόμη και τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Στη σκηνή μπαίνει ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, ένας ανοιχτά δηλωμένος υποστηρικτής του Brexit, που έχει στοιχηματίσει ότι η απειλή μιας άτακτης εξόδου δίχως συμφωνία θα πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο  Μακρόν πως η Ε.Ε. θα πρέπει να του παραχωρήσει το διαζύγιο με τους όρους που επιθυμεί.

Οι Sunday Times δίνουν στην δημοσιότητα κυβερνητικά έγγραφα περί “Brexit χωρίς συμφωνία” και η κατάσταση που περιγράφεται είναι ανησυχητική

Στο πρώτο ταξίδι του Τζόνσον στο εξωτερικό (ως πρωθυπουργού της Μεγ. Βρετανίας), η απάντηση που πήρε από τη Γερμανία και τη Γαλλία ήταν ευγενική και σταθερή: η συμφωνία αποχώρησης που είχε κατοχυρώσει πέρυσι η (τότε πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι δεν θα τροποποιηθεί σημαντικά. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής», είπε ο Μακρόν. «Τον ερχόμενο μήνα δεν πρόκειται να βρούμε μια νέα συμφωνία αποχώρησης που να παρεκκλίνει σημαντικά από την αρχική».

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Στο Βερολίνο, η Μέρκελ είχε προβεί σε μια αινιγματική δήλωση περί εύρεσης λύσης σε «τριάντα ημέρες», ώστε απλώς να τονίσει πόσο λίγος χρόνος απομένει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Οκτωβρίου και πόσο περίπλοκο είναι το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Ο Τζόνσον, ο οποίος επέτρεψε στον εαυτό του να τοποθετήσει το πόδι του επάνω σε ένα τραπέζι στο Παλάτι των Ηλυσίων κατά τη διάρκεια ανάλαφρης συζήτησης με τον Μακρόν, επαίνεσε την Ευρώπη για τις θετικές προθέσεις της και επέμεινε πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, πιθανώς την «τελευταία στιγμή».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •