30.4 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Ολλανδική Φρεγάτα Damen SIGMA, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το ΠΝ;

- Advertisement -

 

Η κορβέτα/ελαφρά φρεγάτα Tarik Ben Ziyad τύπου SIGMA 10513

Η φρεγάτα Damen SIGMA
Η ολλανδική εταιρεία Damen Schelde Naval Shipbuilding ανέπτυξε μια καινοτομική προσέγγιση στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων με την ονομασία SIGMA (Ship Integrated Geometrical Modularity Approach-Προσέγγιση Ολοκληρωμένης Γεωμετρικής Τμηματικότητας Πλοίου). Βάσει της συγκεκριμένης μεθοδολογίας εφαρμόζεται γεωμετρική τυποποίηση στα σχήματα τρόπιδας των σκαφών με τη χρήση τμημάτων τυποποιημένων διαστάσεων και αντίστοιχων συνδέσεων δικτύων (π.χ. ηλεκτρικής ισχύος, δεδομένων κ.λπ.), καλύπτοντας ένα σχεδιαστικό εύρος για πλοία με μήκος από 52 έως και 105 m, πλάτος από 9 έως και 14 m και εκτόπισμα από 520 έως και 2.400 τόνους περίπου!
Σύμφωνα με την εταιρεία επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ναυπήγησης και του κινδύνου που συνεπάγεται η ανάπτυξη, περιορίζεται η παράδοση εντός -βραχυπρόθεσμου συγκριτικά με τον παραδοσιακό τρόπο ναυπήγησης- χρονοδιαγράμματος, ενώ συρρικνώνονται τα κόστη συντήρησης μέσω και της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών για το σύνολο της επιχειρησιακής ζωής του πλοίου.
Ουσιαστικά, ανάλογα με τις διαστάσεις και το εκτόπισμα που έχει επιλέξει ο πελάτης, πραγματοποιείται η ναυπήγηση με τη χρήση δομικών μονάδων (modules) μήκους 7,2 μέτρων η καθεμία, επιτυγχάνοντας την κατασκευή πλοίων που ξεκινούν από την κατηγορία των περιπολικών και φθάνουν έως και τις ελαφρές φρεγάτες. Στο πλαίσιο αυτής της τυποποίησης τα πλοία τύπου SIGMA (και τα περιπολικά σκάφη τύπου STAN) χαρακτηρίζονται από τετραψήφιο ή πενταψήφιο αριθμό, με τα πρώτα δύο ή τρία ψηφία αντίστοιχα να δηλώνουν το μήκος του σκάφους και τα δύο τελευταία το πλάτος του. Για παράδειγμα, το προσφάτως παραληφθέν (αρχές του 2016) περιπολικό ανοικτής θάλασσας του Λιμενικού Σώματος ΓΑΥΔΟΣ (ΛΣ090) χαρακτηρίζεται ως Damen Stan Patrol 5509 (άρα 55 μέτρων μήκους και 9 μέτρων πλάτους).
Η κορβέτα Sultan Moulay Ismail τύπου SIGMA 9813 του Ναυτικού του Μαρόκου.

Όσον αφορά στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων μεγέθους κορβέτας ή φρεγάτας τύπου SIGMA, η πρώτη παραγγελία ανατέθηκε στην Damen τον Ιανουάριο του 2004 και αφορούσε δύο κορβέτες τύπου 9113 για το Ναυτικό της Ινδονησίας, οι οποίες παραδόθηκαν το 2007, και ακολούθησε η παραγγελία δύο επιπλέον του ιδίου τύπου τον Ιανουάριο του 2005, που παραδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2008 και τον Μάρτιο του 2009 αντίστοιχα. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2008, υπεγράφη σύμβαση με το Μαρόκο για τρεις φρεγάτες, μία SIGMA 10513 και δύο SIGMA 9813, από τις οποίες η πρώτη παραδόθηκε το 2011 και οι άλλες δύο το 2012. Η πλέον πρόσφατη παραγγελία (τον Ιούνιο του 2012) αφορούσε τη ναυπήγηση δύο φρεγατών τύπου SIGMA 10514 σε ναυπηγεία της Ινδονησίας, από τις οποίες η πρώτη παραδόθηκε στο ναυτικό της χώρας τον Ιανουάριο του 2017 και η δεύτερη ακολούθησε εντός του ιδίου έτους.
Ο τύπος SIGMA 10514 αποτελεί το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει ναυπηγηθεί έως τώρα με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, ανήκει στην κατηγορία των ελαφρών φρεγατών και για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί χάλυβας τύπου Α/ΑΗ36. Σε υπηρεσία με το ναυτικό της Ινδονησίας εντάσσονται οι φρεγάτες Raden Eddy Martadinata (331) και I Gusti Ngurah Rai (332), εκτοπίσματος 2.365 τόνων, μήκους 105,11 m και πλάτους 14,02 m. Οι συνολικές ενδιαιτήσεις φθάνουν τις 120 (100 για το πλήρωμα και 20 επιπρόσθετες εφεδρικές), ενώ το σύστημα πρόωσης αποτελεί συνδυασμό δύο πετρελαιοκινητήρων ή και δύο ηλεκτροκινητήρων (CODOE/Combined Diesel or Electric) ισχύος 10.000 και 1.300 kW o καθένας αντίστοιχα, που κινούν δύο προπέλες μεταβλητού βήματος επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβους, με ακτίνα ενέργειας 5.000 ναυτικά μίλια (ταχύτητα 14 κόμβους) και αυτονομία εν πλω 20 ημέρες.
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρέχεται από την Thales Nederland και περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μάχης CMS (Combat Management System) TACTICOS με τέσσερις κονσόλες πολλαπλής λειτουργίας MOC Mk3 (και πρόβλεψη για πέμπτη), ραντάρ επιτήρησης SMART-S Μk2, ραντάρ ελέγχου πυρός STING Mk2, σύστημα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης ESM (Electronic Support Measures) Vigile 100 σε συνδυασμό με σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων/παρεμβολών ECM (Electronic Counter Measures) Scorpion 2L σόναρ τρόπιδας UMS 4132 Kinglip με ανεξάρτητη κονσόλα χειριστή στο κέντρο επιχειρήσεων του πλοίου, ζεύξη δεδομένων Link Y Mk2, δύο σκοπευτικά ηλεκτροοπτικής πρόσκτησης στόχων TDS και ραντάρ ναυτιλίας Sperry Marine BridgeMaster.
Η ολλανδική εταιρεία Damen ανέπτυξε μια καινοτομική προσέγγιση στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων με την ονομασία SIGMA και χρήση τμημάτων τυποποιημένων διαστάσεων και αντίστοιχων συνδέσεων δικτύων

Ο οπλισμός του πλοίου αποτελείται από:

  • το κύριο πυροβόλο Super Rapid των 76 mm/62 cal (ταχυβολίας 120 β.α.λ.) της OTO Melara (πλέον υπό την επωνυμία Leonardo) με περίβλημα χαμηλής διατομής ραντάρ (RCS
  • δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων ναυτικής κρούσης της MBDA τύπου Exocet MM40 Block 2 ή 3 (πιθανότατα το δεύτερο) μέγιστης εμβέλειας 180 km
  • σύστημα κάθετης εκτόξευσης VLS (Vertical Launching System) με δώδεκα θύλακες βλημάτων κατά εναέριων στόχων τύπου MBDA VL MICA (Missile d’Interception, de Combat et d’Autodefense: βλήμα αναχαίτισης, μάχης και αυτοάμυνας) που χρησιμοποιεί ενεργή καθοδήγηση και επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 20 km
  • οπλικό σύστημα εγγύς άμυνας (CIWS) Millennium της γερμανικής Rheinmetall με πυροβόλο των 35 mm/228 cal (ταχυβολίας 1000 β.α.λ.) το οποίο αξιοποιεί βλήματα AHEAD (προγραμματιζόμενης εναέριας εκτόνωσης στην πορεία του στόχου για τη δημιουργία μεταλλικού «σύννεφου» από 153 κυλινδρικές βολίδες βολφραμίου, βάρους 3,3 γραμμαρίων έκαστη)
  • δύο τοπικά ελεγχόμενα αυτόματα πυροβόλα γενικής χρήσης των 20 mm Denel GI-2
  • δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες B515 για ελαφρές τορπίλες A-244/S Mod3 των 324 mm (της ιταλικής πρώην WASS/Whitehead Sistemi Subacquei, τώρα Leonardo) και
  • σύστημα αναλωσίμων αντιμέτρων C-Guard της δανέζικης Terma με δύο μονάδες εξαπόλυσης αεροφύλλων/φωτοβολίδων DL-12T των 130 mm.
  • Υπάρχει επίσης κατάστρωμα πτήσης με υπόστεγο για υποδοχή και μεταφορά ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου βάρους έως και 10 τόνους όπως και δύο πνευστές λέμβοι άκαμπτης γάστρας των 5,8 μέτρων με καθέλκυση/περισυλλογή μέσω ισάριθμων πλευρικών γερανών NDM του 1,5 τόνου.

Σύμφωνα με την Damen οι φρεγάτες τύπου SIGMA 10514 είναι κατάλληλες για την ανάληψη αποστολών ναυτικής περιπολίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (EEZ), αποτροπής (Deterrence), έρευνας και διάσωσης (SAR), καθώς και αγώνα κατά στόχων επιφανείας (ASuW), υποθαλάσσιων απειλών (ASW), εναέριων στόχων (AAW) και εναντίον ηλεκτρονικών μέσων & αισθητήρων (Electronic Warfare/EW).
Σε κάθε περίπτωση, τον εξοπλισμό του σκάφους θα τον χαρακτηρίζαμε ιδιαίτερα ισορροπημένο, καλύπτοντας τουλάχιστον ικανοποιητικά το σύνολο των συγκεκριμένων αποστολών. Σίγουρα πρόκειται για πλοία που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετηθούν οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα που θα συνάδουν με το αντίστοιχο θαλάσσιο και επιχειρησιακό περιβάλλον.

Κορβέτα κλάσης Diponegoro τύπου SIGMA 9113 του Ναυτικού της Ινδονησίας.

 
SIGMA 10514 για το ΠΝ
Η φρεγάτα τύπου SIGMA 10514 θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή του ΠΝ (στον βαθμό που θα προσαρμοστεί στα ελληνικά επιχειρησιακά δεδομένα), καθώς η ναυπήγηση των πλοίων είναι δυνατό να αναληφθεί από ελληνικό ναυπηγείο, ενώ το κόστος απόκτησής τους είναι γενικά χαμηλό, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο μεγαλύτερων πλοίων που έχουν προταθεί κατά καιρούς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσιοποιημένες πληροφορίες το κόστος της SIGMA 10514, όταν παραγγέλθηκε από το Ινδονησιακό Ναυτικό το 2012, έφθανε τα 220 εκατ. δολάρια (χωρίς τον φόρτο όπλων), ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας στα τέλη Νοεμβρίου 2016, για προτεινόμενη συμφωνία (υπό έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας) για την προμήθεια τεσσάρων SIGMA (πιθανότατα της έκδοσης 10514 με εγχώρια ναυπήγηση) το -συνολικό- κόστος του προγράμματος υπολογιζόταν στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, πληρωτέα σε δόσεις έως το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος ανά μονάδα του συγκεκριμένου τύπου πλοίου μπορεί να εκτιμηθεί πως κυμαίνεται στο φάσμα των 250-300 εκατομμυρίων δολαρίων (ανάλογα και με τα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα που θα υιοθετηθούν).
Ο εξοπλισμός τού συγκεκριμένου πλοίου (όπως και οποιουδήποτε άλλου επιλεγεί) θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις ελληνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις και να περιλαμβάνει συστήματα που ήδη χρησιμοποιούνται από το ΠΝ, ώστε να περιοριστούν τα κόστη συντήρησης-υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτή τη σημαντική παράμετρο ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός της φρεγάτας SIGMA 10514 σε ελληνική υπηρεσία θα μπορούσε να περιλαμβάνει καταρχάς το σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS, μιας και χρησιμοποιείται σε αρκετά πλοία του ΠΝ (εκσυγχρονισμένες φρεγάτες «S», ΤΠΚ κλάσεων ΡΟΥΣΣΕΝ/Super Vita και ΛΑΣΚΟΣ/La Combattante IIIA, περιπολικά κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ), το προσωπικό του είναι εξοικειωμένο με τις διαδικασίες λειτουργίας, εκπαίδευσης και συντήρησης και υπάρχει ήδη η αντίστοιχη υποδομή υποστήριξης.
Στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τόσο το σόναρ Kinglip όσο και τα ESM Vigile 100/200 και ECM Scorpion 2L, καλύπτοντας πλήρως τις ελληνικές απαιτήσεις. Είναι επίσης θεμιτό να εξεταστεί η περίπτωση υιοθέτησης και σόναρ μεταβλητού βάθους VDS (Variable Depth Sonar), όπως το CAPTAS Nano της Thales NL (ή αντίστοιχο άλλου κατασκευαστή). Παράλληλα, βάσει και των επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΠΝ, θα εγκατασταθεί ηλεκτροοπτικό σύστημα ιχνηλάτησης με προτεινόμενες εναλλακτικές επιλογές το ήδη χρησιμοποιούμενο Mirador της Thales NL, το Gatekeeper της ίδιας εταιρείας ή το Artemis της γαλλικής μητρικής εταιρείας Thales (αμφότερα υπέρυθρης έρευνας & ιχνηλάτησης, περιμετρικής κάλυψης), καθώς και αισθητήρες προειδοποίησης προσπίπτουσας ακτινοβολίας λέιζερ.
SMART-S tτης Thales

Όσον αφορά στο ραντάρ επιτήρησης, το SMART-S Mk2 έχει ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις (για παράδειγμα, αναφέρεται μέγιστη εμβέλεια 250 km) και είναι πολύ επιτυχημένο εμπορικά, μιας κι έχει αποκτηθεί από πολλά ναυτικά διεθνώς, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το τουρκικό με τις κορβέτες Heybeliada (Milgem/«Εθνικό Πλοίο») και τις φρεγάτες κλάσεων «G» (O.H. Perry) και Barbaros/Salih Reis (ΜΕΚΟ-200ΤΝ Track ΙΙΑ/Β). Σε κάθε περίπτωση μπορεί να τοποθετηθεί και ραντάρ διαφορετικού τύπου, όπως το περιστρεφόμενης στοιχειοκεραίας AESA τύπου NS100/200 ή αντίστοιχο ή το Sea Giraffe 4A της σουηδικής Saab.
Giraffe 1X AESA GaN

Στον ρόλο ραντάρ ελέγχου πυρός το STING Mk2 θεωρείται επαρκές, εφόσον χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βλήματα ενεργού καθοδήγησης όπως τα VL MICA και τα Aster 15/30, όχι όμως στην περίπτωση που επιλεγεί το ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) RIM-162 (ημιενεργού καθοδήγησης και εμβέλειας 40+ km) της Raytheon, αφού απαιτείται ικανότητα καταύγασης συνεχούς κύματος CWI (Continuous Wave Illumination). Εν προκειμένω, ενδεδειγμένη λύση είναι το STIR Mk2 (ή παρόμοιο διαφορετικού κατασκευαστή) που διαθέτει πομπό «στερεάς κατάστασης» και αξιοποιεί τεχνικές προσαρμόσιμης κυματομορφής στις ζώνες συχνοτήτων «Ι» (8-10 GHz, εμβέλειας 120 km) και «Κ» (20-40 GHz, εμβέλειας 36 km), επιτρέποντας την καθοδήγηση περισσοτέρων του ενός ESSM από κάθε ραντάρ. Παράλληλα, από το 2020 αναμένεται η είσοδος σε υπηρεσία του ESSM Block 2 με εμβέλεια που θα ξεπερνά τα 80 km και με τερματική καθοδήγηση ενεργού ραντάρ, ζώνης συχνοτήτων «Χ» (8-12 GHz), οπότε δεν θα απαιτείται πλέον η καταύγαση του στόχου από τα ραντάρ ελέγχου πυρός του πλοίου.
Η επιλογή του ESSM από την πλευρά του ΠΝ πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη, αφού το βλήμα χρησιμοποιείται στις φρεγάτες MEKO-200HN (κλάση «Ύδρα») κι έχει επενδύσει ήδη σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση του προσωπικού και την υποστήριξη/συντήρησή του, ενώ στην παραγωγή του συμμετέχει και ελληνική εταιρεία (η Intracom Defense Electronics/IDE). Η χρήση του συγκεκριμένου πυραύλου θα πρέπει να συνδυαστεί με την εγκατάσταση ενός τουλάχιστον συστήματος κάθετης εκτόξευσης Lockheed Martin Mk41 VLS των οκτώ θυλάκων, συνολικής χωρητικότητας 32 ESSM (τέσσερις RIM-162B ανά θύλακα). Αν και για τις φρεγάτες κλάσης «Ύδρα» είχε προτιμηθεί το ελαφρύτερο σύστημα Raytheon Mk48 Mod2/5 με 16 μονούς θύλακες βλημάτων RIM-7P και ESSM (της έκδοσης RIM-162C για τον συγκεκριμένο εκτοξευτή), πιθανότατα για να αποφευχθούν επιπτώσεις σε σχέση με το κέντρο βάρους των πλοίων, εντούτοις στις φρεγάτες SIGMA δεν συντρέχουν παρόμοιες συνθήκες, αφού το VLS τοποθετείται χαμηλότερα,  στην πλώρη, αμέσως μετά το κύριο πυροβόλο (στις ελληνικές, τουρκικές και πορτογαλικές ΜΕΚΟ-200 τα VLS τοποθετήθηκαν εγκιβωτισμένα στην εξαρχής προβλεπόμενη υποδοχή στο ύψος του καταστρώματος 2, πίσω από τις καπνοδόχους, βάσει της σχεδιαστικής αντίληψης συνδυασμού πολλαπλής χρήσης/MEhr-zweck-KOmbination της Blohm & Voss/ThyssenKrupp Marine).

Το Mk41 φέρει διπλάσιο αριθμό βλημάτων από το Mk48, με την επιπρόσθετη δυνατότητα μεταφοράς Standard SM-2MR Block III/ΙΙΙΑ/ΙΙΙΒ και ανθυποβρυχιακών ρουκετών VL/RUR-5A ASROC. Παρ’ όλα αυτά, αν επιλεγεί γαλλικό βλήμα, είναι προτιμότερη -αντί της αποκλειστικής χρήσης του VL MICA- η εγκατάσταση δύο μονάδων VLS SYLVER A43 των οκτώ θυλάκων η καθεμία για συνολικά 16 βλήματα Aster 15 (ή και των SYLVER A50 με Aster 30, εφόσον είναι δυνατή), ώστε να εξασφαλίζεται η ισχύς πυρός που απαιτείται για την αντιμετώπιση πολλαπλών εναέριων απειλών ταυτόχρονα και σε ικανή απόσταση από το πλοίο-φορέα ή τα συνοδευόμενα σκάφη.

Σε σχέση με τα βλήματα ναυτικής κρούσης η προφανής επιλογή είναι το MM40 Block 3 που ήδη εξοπλίζει τα ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ. Επίσης, εφόσον το ΠΝ θελήσει να προμηθευτεί ένα προηγμένο βλήμα διαφορετικών χαρακτηριστικών από τα υπάρχοντα, ίσως θα έπρεπε να στραφεί προς το NSM (Naval Strike Missile: βλήμα ναυτικής κρούσης) της νορβηγικής Kongsberg, το οποίο συνδυάζει τερματική καθοδήγηση παθητικού τύπου μέσω αισθητήρα απεικόνισης υπερύθρων (IIR), μεγάλη εμβέλεια (185 km) και χαρακτηριστικά μείωσης/απόκρυψης ίχνους (stealth) χάρη στην προηγμένη σχεδίαση και τη χρήση ειδικών υλικών στην κατασκευή του. Το NSM έχει αποκτηθεί ήδη από τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Μαλαισία, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η προμήθεια «σημαντικού αριθμού» βλημάτων από το Γερμανικό Ναυτικό. Παράλληλα, είναι υποψήφιο για τον εξοπλισμό των πλοίων παράκτιας μάχης LCS (Littoral Combat Ship) του Αμερικανικού Ναυτικού.

Όσον αφορά στο αντιβληματικό σύστημα του πλοίου, είναι ενδεδειγμένη η εγκατάσταση του εκτοξευτή Mk49 Mod3 με δυνατότητα εξαπόλυσης έως και 21 βλημάτων RAM κυλιόμενης ατράκτου (Rolling Airframe Missile), στον βαθμό που ήδη εξοπλίζει τα ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ και συμπεριλαμβανόταν στην πρόταση της Damen με το SIGMA 10514PL για το Πολωνικό Ναυτικό, όπως παρουσιάστηκε στην έκθεση αμυντικών συστημάτων Balt Military Expo 2016 στο Γκντάνσκ. Το σύστημα RAM επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 9,2 km με βλήματα Block 1Α (RIM-116B) και 13,8 km με βλήματα Block 2 (RIM-116C), επιτρέποντας την αναχαίτιση βλημάτων σε απόσταση ασφαλείας από το πλοίο-φορέα. Θα μπορούσε επίσης να τοποθετηθεί σύστημα CIWS Mk15 Phalanx Block 1B Baseline 2. Η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει νέο, ψηφιακό ραντάρ υψηλότερων επιδόσεων και βελτιωμένης αξιοπιστίας, καθώς και ηλεκτροοπτικό υποσύστημα αποτελούμενο από τηλεοπτική κάμερα και μονάδα θερμικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης της Thales Optronics για παθητικό εντοπισμό και ιχνηλάτηση στόχων, όπως χαμηλά ιπτάμενων βλημάτων και ελισσόμενων ταχέων σκαφών επιφανείας.
Παράλληλα, το εξάκαννο περιστροφικό πυροβόλο M61A1 Vulcan των 20 mm χρησιμοποιεί τις νέες κάννες αυξημένου μήκους OGB (Optimized Gun Barrel) και τα φυσίγγια ενισχυμένης φονικότητας ELC (Enhanced Lethality Cartridges), επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές (της τάξης των 3.600 μέτρων) και μικρότερη διασπορά των βολίδων για μεγαλύτερη ακρίβεια. Τέλος, το ΠΝ θα μπορούσε να επιλέξει το σύστημα SeaRAM, που συνδυάζει τη δομή και το σύστημα ελέγχου πυρός του Phalanx Block 1B με εκτοξευτή 11 βλημάτων RAM αντί του πυροβόλου M61A1, ενώ προστίθεται και δέκτης ESM για τον εντοπισμό στόχων μέσω ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών στη ζώνη συχνοτήτων I/J (8-20 GHz), που χρησιμοποιούν για την καθοδήγησή τους τα βλήματα ναυτικής κρούσης ενεργού ραντάρ.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα του σκάφους, θεωρείται αυτονόητη η εγκατάσταση ως κύριου πυροβόλου του ήδη ευρισκόμενου σε ελληνική υπηρεσία OTO Melara Super Rapid των 76 mm/62 cal (στα ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ) με το πολυεδρικό περίβλημα χαμηλής διατομής ραντάρ, για το οποίο όμως θα έπρεπε να εξεταστεί και η πιθανότητα προμήθειας της έκδοσης STRALES με σύστημα κατεύθυνσης πυρομαχικών τύπου DART, για την ταυτόχρονη εμπλοκή πολλαπλών ελισσόμενων εναέριων στόχων ή σκαφών επιφανείας σε μέγιστη εμβέλεια μεγαλύτερη των οκτώ χιλιόμετρων. Με αυτόν τον τρόπο το πλοίο θα αποκτήσει ένα επιπλέον αντιαεροπορικό/αντιβληματικό σύστημα, το οποίο θα μπορεί να παρέχει κάλυψη εναντίον εναέριων απειλών στην εσωτερική ζώνη πλησίον του πλοίου-φορέα.
Στα πλοία είναι αναμενόμενο να τοποθετηθούν επίσης τορπιλοσωλήνες των 324 mm για ελαφρές ανθυποβρυχιακές τορπίλες τύπου Mk46/50 ή -εναλλακτικά- MU90 Impact της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας EuroTorp των DCNS & Whitehead Sistemi Subacquei (WASS), ενώ θα μεταφέρεται και ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο τύπου S-70B-6 Aegean Hawk. Τέλος, πιθανότατα να εγκατασταθούν δύο τηλεχειριζόμενα ή τοπικά ελεγχόμενα πυροβόλα γενικής χρήσης των 20-30 mm, 2-4 πολυβόλα των 12,7 mm, συστήματα εξαπόλυσης αναλωσίμων όπως το ήδη χρησιμοποιούμενο ALEX της TERMA ή το μη καταστροφικό σύστημα πολλαπλών πυρομαχικών MASS της Rheinmetall, αλλά και συστήματα αντιμετώπισης/παραπλάνησης τορπιλών όπως το Sea Sentor της αμερικανικής Ultra Electronics ή το γαλλοϊταλικό SLAT με παρεμβολείς και κινούμενους μιμητές στόχων τύπου C310 της WASS.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

81 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
81 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
p270

ας πούμε ότι ειναι ; λεφτά υπάρχουν για κάτι τέτοιο ; μήπως ειναι περιττό να συζητάμε όταν δεν υπάρχει χρήμα;

Nik

Νόμιζα ότι επιδιώκουμε πλοία με δυνατότητες άμυνας περιοχής. Τα παραπάνω από ότι κατάλαβα βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο αυτών που έχουμε (ΜΕΚΟ) με λίγο παραπάνω όπλα και ραντάρ, αλλά στην άμυνα περιοχής, πάνω κάτω τα ίδια.

fox2

80 χιλιόμετρα ο essm block 2δεν νομίζω μη α ισχύει αυτή η εκτίμηση… οι επιδόσεις είναι περιπου ίδιες με την έκδοση block 2.

Pavlos

(νεες) Τορπιλες για τα υποβρυχια πηραμε ; παιρνουμε ;
Παμε στο προκειμενο, η συζητηση (προσφατα) για Γαλλικες φρεγατες, εγινε για 1. ‘εξοφληση’ πολιτικων επιταγων και στηριξης μεσα στην Ευρωζωνη απο τη Γαλλια, 2. χρηματοδοτηση απο επιστροφη κερδων απο τα κερδη των ομολογων τα οποια βεβαια στην ουσια θα εμεναν στη Γαλλια.
Οποτε το πρωτο θεμα που συζηταμε, ειναι αν οι συγκεκριμενες Ολλανδικες φρεγατες μας δινουν καποιο πλεονεκτημα, εναντι των Τουρκων και εναντι των αλλων ‘επιλογων’ και εναντι των μελλοντικων τασεων ναυπηγησης/απαιτησεων , 2. πως θα χρηματοδοτηθουν, 3. τι κερδος /στηριξη ειχαμε η μας συμφερει να εχουμε απο την Ολλανδια οσο αφορα την Αοζ και τα εθνικα συμφεροντα, 4. Εαν ειναι game changer (οχιαπλα να καλυπτουν τις αναγκες μας) τοτε πρεπει αν αποκτηθουν, ειναι ομως ; * (μονο υπευθυνα το Πν ισως να μπορουσε να απαντησει, η οποιοσδηποτε εχει την ικανοτητα και δυνατοτητα να κανει συγκρισεις γνωριζοντας και τις ιδιαιτερες αναγκες/απαιτησεις μας, και φυσικα ευχαριστουμε προκαταβολικα την Πτηση για την αναφορα στα οπλικα συστηματα του πλοιου).
5. ποτε θα μπορουσαν να αποκτηθουν, και ποσο γρηγορα θα εμπαιναν σε υπηρεσια (αν υπηρχαν τα χρηματα, ειχαν επιλεγει ως καταλληλες για το μελλοντικες απειλες, αναγκες κλπ), αν θα αποκτουσαμε δανεικες μεχρι την κατασκευη τους για ‘αμεση χρηση’ και ποσο γρηγορα υπολογιζεται η εκπαιδευση για τη χρηση τους, και ποιο ειναι το κοστος συντηρησης τους.
Τα παραπανω τα εθεσα, ως ενα πλαισο στρατιωτικο αλλα και πολιτικο, και θα πρεπει αν δουμε πως η Τουρκια, εκανε εξωτερικη πολιτικη πολλες φορες υποσχομενη πραγματα που δεν αγοραζε, η αγοραζε σε μικροτερες ποσοτητες κλπ και τα θεματα μεταφορας τεχνογνωσιας κλπ
Συνοπτικα , χρειαζεται απαντηση στο τι θα κερδισουμε απο την Ολλανδια, πολιτικα, για να τις αγορασουμε, πως αυτες θα χρηματοδοτηθουν, και αν ειναΙ- game changer, και με τι χρονικο οριζοντα αποκτησης.
υγ Ισως αυτη τη στιγμη αν παιρναμε στοιχεια (ρανταρ, πυραυλικα συστηματα) που θα μπορουσαν αν εκμεταλευτουν οι υπαρχουσες φρεγατες που εχουμε να ειναι ποιο σημαντικο, (και πυραυλικα συστηματα για τα υποβρυχια) εφοσον παμε για ‘θερμα επεισοδια’ και στηριξη της αοζ, αλλα ωφελιμο και αναγκαιο ειναι επισης που συζηταμε και την μελλοντικη επιλογη, και ειναι χρησιμο που τιθεται ηδη απο την Πτηση και καποιες προτασεις διαμορφωσεως τους.

συνεχεια μιλαμε για φρεγατες αλλα πιστευω οτι το ΠΝ μας πρεπει να περασει σε ενα αλλο επιπεδο σκαφων και εξοπλισμων και για μενα παντα η καλυτερη λυση εινα τα αντιτορπιλικα κλασσεως arleigh burke-class destroyer γρηγορα σκαφη ευελικτα με χαμηλο κεντρο βαρους και χαμηλο ιχνος στα εχθρικα ρανταρ που το κανει να φενετε σαν αλιευτικο τετοιου τυπου σκαφη χρειαζωμαστε πλεον και διαθετη βεβαια και μεγαλη δυναμη πυρος !!!

Takis

Κύριοι με όλα αυτά που προτείνετε για τοποθέτηση στην εν λόγω σχεδίαση, μάλλον το κόστος πολλαπλασιάζεται και γίνεται συγκρίσιμο με άλλες λύσεις που έχουν κατά καιρούς αναλυθεί. Το όποιο όφελος που προσφέρει η συγκεκριμένη σχεδίαση από πλευράς συμπίεσης κόστους, ενδεχομένως να κρύβει κάποιους περιορισμούς (π.χ ασφάλεια επιχειρήσεων μέχρι κατάσταση θάλασσας 7). Πάντως με μια σαφώς διαφορετική διαρρύθμιση οπλισμού και αισθητήρων, ίσως να αποτελούν μια εξαιρετική πλατφόρμα για το Λιμενικό Σώμα.

geomar

Αν είναι να επιλέξουμε μια κορβερτο-φρεγάτα για να καλύψουμε τις ανάγκες του ΠΝ, ίσως θα πρέπει να στραφούμε στο σχέδιο που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα (από το μετσόβειο πολυτεχνείο αν δεν κάνω λάθος). Όχι που θα είναι πιο φθηνή λύση, αφού ρανταρ και εξοπλισμό θα τα αγοράσουμε πάλι, αλλά τουλάχιστον θα δουλέψουν Ελληνικά ναυπηγεία. Με κόστος 500-600 εκ. μαζί με τον εξοπλισμό, λογικά θα μπορούμε από το 2022-23 να παραλαμβάνουμε μία κάθε δύο χρόνια. Αυτό βέβαια ίσως είναι και η ταφόπλακα στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, αφού κακά τα ψέματα, δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε (στην δικιά μας τουλάχιστον)

Gunner

Σύμφωνα με το site της εταιρίας, το πλοίο μπορεί να αντέξει το βάρος ελικοπτέρου 10 τόνων στο ελικοδρόμιο αλλά το υπόστεγο του είναι για ελικόπτερα μέχρι το πολύ 6 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι τα S-70B δεν μπορούν να φιλοξενηθούν.
http://products.damen.com/-/media/Products/Images/Clusters-groups/Naval/Sigma-Frigate/Sigma-Frigate-10514/Docs/Product_Sheet_Damen_Sigma_Frigate_10514_02_2017.pdf

Spirit

Και γιατί να μην είναι λύση για το ΠΝ στην κατάσταση που είμαστε δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά περιθώρια επιλογών…
Όπως και να έχει όμως δεν νομίζω ότι αφού έχουν κάτι παρεμφερές και ίσως ανώτερο οι Γάλλοι όπως οι Gowind και για λόγους πολιτικούς θα πάμε προς τα εκεί.

Προβοκάτωρ

Πόσα μας χρωστάνε αυτοί υποτίθεται?

tallyhogr

Ο στόλος ολων των φρεγατών μας εχει γεράσει πολύ. Θα κληθουμε να τις αντικαταστήσουμε μια η αλλη, θελοντας και μη.
Τις φρεγάτες του αρθρου ΔΕΝ τις μπερδεύω με τυχον Belhara ή ανάλογες που εξασφαλιζουν αεράμυνα περιοχής. Αυτες πρεπει να τις αποκτήσουμε ουτως η αλλως. Απο εκει και πέρα, υπάρχουν ακομα 6-10 φρεγάτες προς αντικατάσταση. Ναι σαφέστατα θα μπορούσαν να ειναι οι Damen Sigma με τις απαραίτητες τροποποιησεις στον εξοπλισμό (και σαφώς σαφέστατα ESSM) Φρεγάτες γενικής χρήσης που τα κάνουν ολα και σε καλες τιμές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι φρεγάτες πρεπει να αντικατασταθουν απο φρεγάτες. Οχι φρεγατοκορβετες, οχι κορβετοφρεγατες, οχι κορβέτες. Μπαινουμε στην εποχή της AOZ, θα πρεπει να σκεφτόμαστε βάση αυτής. Το ΠΝ θα κληθεί να παιξει σημαντικο ρόλο σε ποιο ανοιχτές θάλλασες και με μεγαλυτερη παραμονη στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Nik

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση θα βρεθούν χρήματα για τα πάντα επειδή: α) Η Ελλάδα σύντομα θα έχει ελάφρυνση χρέους, β) Πλέον βγήκαμε στις αγορές, γ) Μιλάμε για μελλοντικά τεράστια έσοδα από υδρογονάνθρακες, δ) Επειδή τέλος πάντων θα πρέπει να κόψουν από παντού για να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται εφόσον η απειλή είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι παλαιότερα.
Επίσης εγώ θέλω να μαθαίνω για τις επιχειρησιακές δυνατότητες ενός όπλου. Τα σχόλια περί οικονομικών δυνατοτήτων είναι άσχετα.

Nik

Ένα άλλο ερώτημα: Με πόσους στόχους ταυτόχρονα μπορεί να εμπλακεί ταυτόχρονα; Πόσες εισερχόμενες απειλές μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και σε τι απόσταση;
Δεν είναι η άμυνα περιοχής κάτι που επιθυμούμε επειδή ΔΕΝ την έχουμε τώρα στην θάλασσα;

teo

επειδή διαβάζω για χρήματα.. πριν σχεδιάσεις μια πολιτική ασφαλείας οφείλεις να εκτιμήσεις την αξία του αγαθού που θέλεις να προστατέψεις.. άρα το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι ποια είναι για μας η αξία του μισού Αιγαίου..
ακόμα και εδώ που είμαστε, μπορούμε να δαπανήσουμε ένα πόσο της τάξης των 2 δις για αγορά 6-8 τέτοιων σκαφών (μεγέθους φρεγατο-κορβέτας) για χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας.. Τέτοια σκάφη θα ήταν για αναπλήρωση των S και δίπλα στις MEKO θα εξασφάλιζαν την αριθμητική και ποιοτική ισορροπία. Σκάφη όπως η [email protected] και η FREMM τα χρειαζόμαστε ως σκάφη άμυνας περιοχής, είναι απαραίτητα αλλά αποκλείεται να καταφέρουμε να αγοράσουμε πάνω από δύο.

DEAD KENNEDYS

Το ΠΝ θελει πλοια με α/α περιοχης και ρανταρ 500+ xλμ.
Η sigma της Damen δεν ειναι τετοιο πλοιο.
Οι τουρκοι…οπως αλλωστε αναφερατε, εχουν πλοια με τετοιο εξοπλισμο…
Προσωπικα πιστευω – οτι το καλυτερο για το ΠΝ – θα ηταν λιγα σκαφη αλλα με ποιοτικοτερο εξοπλισμο απ’αυτο των τουρκων.
Οι FTI με το ψηφιακο aesa sea – fire 500 της Thales …και 16 (μπορει να διαμορφωθει και σε 32×) aster 30 …ειναι τετοια πλοια.

Mich

Πάντα είχα την απορία. Μπορούν οι RAM (ιδίως το Block 2) να χρησιμοποιηθούν και ως Α/Α βλήματα; Όχι τόσο για τις φρεγάτες που έχουν άλλα Α/Α μέσα, σκεφτόμουν π.χ. τα ΤΠΚ

Παρασκευάς

Θεωρητικά λοιπόν,σκέφτεστε την αντικατάσταση των S με νέες φρεγάτες,τον εκσυχρονισμό των Meko,και την απόκτηση δυο αντιτορπιλικών άμυνας περιοχής.Και όλα αυτά θα πρέπει να έχουν τέτοια ποιότητα ώστε να ισοσταθμίζουν τουλάχιστον τα σχέδια των γειτόνων μας.
Θα ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία.Πρώτον,εάν είναι δυνατόν και προσφέρεται τεχνολογικά να υπάρξει μείωση εκτοπισμάτων και την ίδια δουλειά να κάνουν μικρότερα σκάφη,άκομα και drones σκάφη.Επειδή οι καιροί αλλάζουν,ας κοιτάζουμε και λίγο τις εξελίξεις..Και ας σκεφτούμε τι θέλουμε,ένα πλοίο μεγάλο,να το παίζει τσαμπουκάς για θερμά επεισόδια ,να δέχεται χτυπήματα και να φένεται από μακριά ή ένα πλοίο που θα νικά σε ένα σύγχρονο πόλεμο.
Δεύτερον,το να είναι ένα πλοίο 40 ετών,οι S,το κάνει ξοφλημένο?Μήπως μπορούμε να τους βγάλουμε ζωή ακόμα και να τις κρατήσουμε συμπληρωματικά και αυτές ανεξαρτήτως νέων αποκτημάτων?Θα ήθελα να φέρω ένα παράδειγμα,μια παρομοίωση,αν και όχι σχετική.Στα αυτοκίνητα,βγαίνουν συνεχώς νέα μοντέλα και όλοι θα κοιτάξουν να αγοράσουν το νεώτερο που μπορούν.Υπάρχουν όμως και κάποιοι,που παίρνουν muscle cars της δεκαετίας του 60,60 χρονών αμάξια,και με σάπιες λαμαρίνες ακόμα,και με κόπο και μεράκι,τα λύνουν μέχρι την τελευταία βίδα,τα καθαρίζουν,τα φτιάχνουν,και καταλήγουν καινούργια,και πολύ όμορφα…

darede

Και φυσικά δεν μπορούν να είναι επιλογή οι sigma 10514 για το πολεμικό ναυτικό, γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω σε ποιότητα έναντι του τουρκικού ναυτικού. Πώς υπολογίζετε επίσης ότι είναι φθηνότερες απο τις gowind, όταν δεν υπάρχουν πουθενά σχέδια της damen για ενσωμάτωση των ραντάρ ns 100-200 που αναφέρετε στο άρθρο; Επίσης πουθενά δεν αναφέρεται όχι μόνο η ενσωμάτωση sylver κελιών για aster-30 αλλά ούτε και αριθμός αυτων . Το κόστος ενσωμάτωσης αυτών των οπλικών συστημάτων σε αυτά τα σκάφη ,ποιος θα τα επωμιστεί; Και τελικά ποιο το νόημα να επιλέξουμε κάτι άλλο εκτός απο γαλλικό σκαρί αφού θέλουμε γαλλικό ραντάρ,γαλλικούς πυραύλους, γαλλικούς vls και γαλλικά sonar. Και απο εκεί και πέρα ενσωματώνουμε ότι άλλο θέλουμε εμείς.

Antonis_Loukas

Θα σχολιάσει επιτέλους η ΠΤΗΣΗ, το θέμα των μτχ σκαφών? Με τόσα σαπάκια που πρέπει να αντικαταστήσουμε, δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος, να πιστεύει πως αυτό θα συμβεί μόνο με νέες ναυπηγήσεις… Αν αφήσουμε λοιπόν τα promo συγκεκριμένων εταιρειών, θα σχολιάσουμε πχ τις δυνατότητες που θα έδιναν οι Αυστραλιανές MEKO? Σχετικά με τον εξοπλισμό που προτείνεται, μήπως κάποιοι να δουν το ημερολόγιο τι γράφει? Εν έτι 2018, μιλάμε για STIR, όταν υποτίθεται το 2020 θα μπουν σε υπηρεσία οι ESSM block II? Σιγά τη δέσμευση/επένδυση της Ελλάδας στο πρόγραμμα… Μήπως να ξεστραβωθούμε και να δούμε τις αντίστοιχες συμμετοχές της Τουρκίας(όπως και στο Smart…)? Γιατί τέτοια ‘αλλεργία’ σε άλλες λύσεις(CAMM/-ER, Barak κλπ)?
υ.γ Τι παραπάνω προσφέρει η Sigma από την ALS? Από την έκδοση 3100t της Gowind? Ο μοναδικός λόγος που θα δεσμευόμουν για Sigma, θα ήταν με κάποιο πακέτο με -M ή/και LCF… Υπάρχει τέτοια προοπτική?

Kos

Ελεος ..απο την χωρα και τον λαο που μας βριζει και τους βριζουμε θα αγορασουμε κορβετα γιατι δεν ειναι φρεγατα ουτε για αστειο …. η Damen συνεργαζεται και βοηθει την τουρκια στην κατασκευη πλοιων ….ξυπνηστε επιτελους ..αυτη την στιγμη αγορα μεταχειρισμενων ….η μονη λυση …αλλα γρηγορα…των φρονιμων τα παιδια προτου πεινασουν μαγειρευουν …τωρα ειναι αργα αλλα δεν βλεπω να ενοχλουνται μερικοι…ποιος θυμαται το τι ειπε ο υπ.αμυνας του καραμανλη το 2008 για τις ερωτησεις αν η ελλαδα θα πρεπει να αγορασει φρεγατες Fremm < σιγα μην γινει πολεμος> δυστυχως τετοιοι μας κυβερνανε .

agnostosependytis

Έστω είστε ο στρατάρχης και έρχεται η κυβέρνηση και λέει: α) περιμένουμε τα δύο επόμενα χρόνια να ανέβει η θερμοκρασία με την Τουρκία στο μάξιμουμ και ίσως γίνει πόλεμος, β) έχεις στην διάθεσή σου 500 εκατομμύρια και κάνε ότι μπορείς.
1) Αποφασίζεις να αναβαθμίσεις τα P3 (πραγματικά κάποτε κάποιος πρέπει να εξηγήσει αυτή την απόφαση) με χρόνο παράδοσης κάποτε όταν τελειώσουν όλα
2) Αναβαθμίζεις αντί 84 φ-16, τελικά όλα τα υπάρχοντα φ-16 σε επίπεδο viper με χρόνο παράδοσης πολύ αργά.
3) Αγοράζεις τορπίλες (κανα 70άρι κόστος για μερικές να έχουμε), μερικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για BVR, μερικούς αντιπλοικούς μεγάλου βεληνεκούς (ΝSM, calibre, brahmos η παρόμοια), σε 1-2 φρεγάτες κάνεις ριζική αναβάθμση με AESA ραντάρ, αναβαθμίζεις και κάνεις πυκνότατο το δίκτυο ραντάρ στα νησιά και ενσωματώνεις τα πάντα όλα σε ένα πατελώ συνδεδεμένο και διαλειτουργικό σύστημα, πολιτικά ραντάρ, στρατιωτικά ρανταρ κτλ αγοράζεις μερικούς hellfire gια τα Kaiowa και μπορεί να περισσεύει και κάτι για όπλα και εξοπλισμό για το πεζικό.
Δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο, προφανώς θα υπάρχουν και άλλοι καλύτεροι συνδυασμοί από τους πάνω, αλλά αυτό που είναι στανταράκι και σίγουρο, τι επέλεξε η δική μας ηγεσία.

ONE

Πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά και για οικονομίες κλίμακας παντού… ..gowindhellas, με easm, ram, tacticos, aster30…φρεγατες τις ξεχνάμε όπως τις ξέραμε… σε αριθμούς και σημαντικοτητα …δυστχως αυτή είναι η πραγματικότητα…. 2-3 FTI κααααποια στιγμή ( σε 10-15χρόνια) ή 4-5 φρεμμ κάποια στιγμή επίσης σε 7-10 χρόνια. Κορμός θα είναι κορβετοφρεγατες και πυραυλακατοι/τπκ

f1890

Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια στην Πτήση για το εξαιρετικό όπως πάντα άρθρο. Θα μπορούσε κάποιος να επιβεβαιώσει τις επιδόσεις του essm block2 (80+ km) διότι από αναζήτηση στο ιντερνετ δεν μπόρεσα να βρω κάτι;

Nik

Κατ’ αρχήν μου έχει δοθεί η εντύπωση ότι την άμυνα περιοχής η Ελλάδα την βλέπει λίγο με φόβο εξαιτίας ίσως των δυνατοτήτων που της δίνει. Σαν να λες ότι εγώ δεν αγοράζω όπλο μήπως αναγκαστώ να το χρησιμοποιήσω και μετά μπλέξω, παρομοίως τέτοιες δυνατότητες θα της επέβαλε άλλη πολιτική που δεν ξέρω αν πραγματικά θα ήθελε να αναλάβει. Αλλιώς ίσως φοβόμαστε να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα λόγω φοβίας για την Τουρκία, όπως π.χ. είχε αντιδράσει με την τοποθέτηση των S-300 στην Κύπρο. Ίσως υπάρχει τελεσίγραφο που λέει κάθε αλλαγή του στρατηγικού στάτους κβο είναι γι’ αυτούς αιτία πολέμου. Σε αυτό το επιχείρημα συνηγορεί π.χ. το γεγονός ότι δεν είχαμε πάρει σύγχρονες τορπίλες για ένα στρατηγικό όπλο ή επιπλέον στρατηγικά βλήματα για τα υποβρύχια.
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον άλλο λόγο δεν κάνουμε τα λογικά απαραίτητα βήματα παρά μόνο αν υποθέσουμε τα χειρότερα.
Κατά την γνώμη μου άνετα θα μπορούσαμε να κρατήσουμε 3 S εκσυγχρονισμένες, τις 4 ΜΕΚΟ εκσυγχρονισμένες, μίνιμουμ 4+2 FREMM έκδοση Freda (ή κάτι πολύ παρόμοιο) και ίσως παράλληλα να ξεκινήσουμε δικές μας ναυπηγήσεις, συν άλλα 2 υποβρύχια που έχουμε οπτιον συν συνέχεια των ναυπηγήσεων των τορπιλακάτων συν κάποιες επιπλέον επάκτιες μονάδες άμυνας για το πολεμικό ναυτικό.
Αυτά είναι τα μίνιμουμ. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ένας δρόμος 9 χιλιομέτρων κοστίζει 35 εκατομμύρια ευρώ, σκεφτείτε πόσες προσλήψεις σχεδιάζουν κάποια προβληματικά μυαλά να κάνουν προεκλογικά ενώ η Ελλάδα είναι στα σκοινιά.

evaggelos

καλημερα γιατι δεν ζηταμε να παρουμε sachsen k brandemburg class απο γερμανια? κ la fayette class απο γαλλια? με αναβαθμιση των ποιο πανω νομιζω φτηνα θα την βγαλουμε.12 πλοια αυτα κ 4 μεκο μια χαρα θα ειμαστε κ μπορουμε να σπρωξουμε λεφτα στην αεροπορια.

DEAD KENNEDYS

Πιστευω πως η χωρα χρειαζεται 2 μεγαλα πλοια εκτοπισματος για κυριαρχια στην Αν.Μεσσογειο.
Να μπορουν να “βλεπουν” πολυ μακρια και να εχουν α/α περιοχης.
Τετοια πλοια ειναι οι φρεγατες FTI…που με το sea-fire 500 (500+ χλμ) και τους aster-30 (120 χλμ) …δεν θα πλησιαζει ουτε τουρκικο κουνουπι!
Απο κει και περα …προς αντικατασταση των S …οι Sigma ή οι Gowind ειναι καλη περιπτωση…
Θεωρω ομως πως ο εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟ πρεπει να ξεκινησει..

Προβοκάτωρ

Σύντροφοι, ετοιμαστείτε να πληρώσετε “εθελούσια έξοδο” σε ΔΕΗ – ΕΛΤΑ – ΟΑΣΑ και τις λοιπές ετήσιες χορηγίες και έπεται συνέχεια λόγω επερχόμενων προσλήψεων μονιμοποιήσεων ένεκα προεκλογικής περιόδου..

Γιάννης

Για το Αιγαίο δεν θέλουμε πλοία αεράμυνας. Αυτά τα θέλουμε για την Ανατολική Μεσόγειο.
Βέβαια είναι τέτοιο το κόστος αγοράς αυτών των πλοίων που θα έλεγα τι θα αγοράσουμε…..
Στο Αιγαίο το ναυτικό δεν πρέπει να έχει αντιαεροπορικούς πυραύλους με βεληνεκές μεγαλύτερο των 50 χλμ. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καταρριφθούν πολλά δικά μας αεροπλάνα.
Είναι απίθανο να αγοράσουμε καινούργια πλοία τα επόμενα χρόνια. Η λύση είναι τα μεταχειρισμένα και ήδη το ναυτικό έχει εξετάσει πολλά από αυτά. Βέβαια η προτίμηση του είναι να αποκτήσει καινούργια αλλά δεν υπάρχουν λεφτά και ούτε θα υπάρξουν.
Arleigh Βurke δεν θα μας δώσουν ποτέ οι Αμερικάνοι. Αλλά και να έδιναν δεν μπορούμε να τα αντέξουμε οικονομικά. Είναι εξωπραγματικά πλοία για το ναυτικό μας και τις οικονομικές δυνατότητες μας.
Οι γάλλοι μπορεί να λένε ότι θέλουν για τα πλοία που θέλουν να μας πουλήσουν. Το ναυτικό μας δεν θέλει γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες. Θέλει οι φρεγάτες του να είναι γερμανικές ή ολλανδικές.
Εκτίμηση μου είναι ότι στην πορεία θα πέσουν οι οροφές των οπλικών συστημάτων και των τριών κλάδων των Ε.Δ. Στις φρεγάτες βλέπω ότι πέρα από τις 4 ΜΕΚΟ, θα υπάρχουν ακόμη 4-6 που θα είναι μεταχειρισμένες. Πιθανότατα θα είναι οι 4 γερμανικές F-123 και οι 2 ολλανδικές Μ.
Πέρα τις φρεγάτες και κορβέτες αν υπήρχαν λεφτά το ναυτικό θέλει εδώ και χρόνια 4 μεγάλα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης μήκους 80 μέτρων.

Ικαρος

Η πιο μεγαλη gowind εχει εκτοπισμα 3.100tn αν δεν κανω λαθος.Φανταζομαι μια επεκταση στους 3.500tn δεν ειναι κατι ανεφικτο σχεδιαστικα.Αν μπορει να γινει αυτο τοτε παμε στην κατηγορια εκτοπισματος των ΜΕΚΟ και των S.Με aster 30,exoset block 3,phalanx η ram,sonar,τορπιλες,συστημα tacticos και ενα πολυ καλο radar aesa εχουμε την φρεγατα που θελουμε και χρειαζομαστε για το ΠΝ μας.Nα σημειωσω οτι καποια συστηματα των S οπως τα phalanx αναβαθμισμενα σε Baseline 2 μπορουν να τοποθετηθουν στα νεα πλοια.Το σχεδιο του σκαφους ηδη υπαρχει αν γινουν αυτες οι τροποποιησεις νομιζω οτι θα μπορεσουμε συντομα να αρχισουμε να ανανεωνουμε σιγα σιγα το στολο των φρεγατων μας.

aris32

βασικα το ΠΝ θέλει οριακη πλεον αναβαθμιση των μεκο στα ηλεκτρονικα συστηματα . το μονο που μπορω να δω σαν αναβαθμιση οπλισμου είναι η αναβαθμιση των φαλανξ ή εγκατασταση ραμ σε μια από τις 2 θεσεις των φαλανξ . για τις εκσυχρονισμενες S σαν πλοια γενικων καθηκοντων και ανθυποβρυχιακου πολεμου ειναι ικανοποιητικα ακομα . οποτε χρειαζομαστε 2 πλοια με τουλαχιστον 64 βληματα ΑΑ . Ιδανικα θα ηταν καλο να ειναι τα 32 essm και 32 aster30 αλλα επειδη αυτος ο συνδυασμος δεν γινεται και επειδη τον sm2 δυσκολα θα μας τον δωσουν οι Αμερικανοι θα ηθελα να δω aster30 με camm-er . ιδανικο θα ηταν μια σχεδιαση 4000tn εκτοπισματος το λιγοτερο .

Μάριος

Καλημέρα.
Ελπίζω να παρουσιαστούν και άλλες πιθανές προτάσεις εκτός εκείνων που παρουσιάστηκαν στο άρθρο στο περιοδικό.

Giwrgos Karagiannidis

Μπλα μπλα μπλα. Ποιον θα βαλουμε μεσα;;;

Foxman

Εμένα η άποψή μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε να μπλέξουμε σε δαπανηρές αγορές εξοπλισμού.Μόνο τα βασικά για να έχουμε απάντηση σε κάθε πρόκληση.
ΑΠΟΤΡΟΠΗ θα έχουμε μόνο με μερικούς πυρηνικούς πυραύλους που θα αγοράσουμε από μία χώρα έστω και τρίτης κατηγορίας (Βόρεια Κορέα, Ιράν…)ή να τους κατασκευάσουμε, τους βάζουμε σε μία παρέλαση και ξεμπερδεύουμε.Δεν πρόκειται να ξανακουνηθει η Τουρκία.
Το παράδειγμα που μας ταιριάζει είναι η Ινδία και το μικρότερο Πακιστάν.Από την στιγμή που απέκτησαν και οι δύο πυρηνικά υπάρχει ισορροπία έστω και τρόμου…Οι διεκδικήσεις της Ινδίας σταμάτησαν.Ποιος πολιτικός θα αναλάβει το κόστος αφανισμού μιας μεγαλούπολης?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ινδία και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Σε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, η γαλλική πλευρά προχώρησε σε μια σημαντική "προσφορά" προς το ΠΝ, προσφέροντας ένα από τα γαλλικά πλοία (από αυτά...

Τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης θέλει να δωρίσει στο ΠΝ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος...