Η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας φροντίζει για την αγορά των F-35A σε σταθερή τιμή

6
474
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Jane’s, η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας έκανε hedging των πληρωμών ύψους 3,7 δις δολαρίων για την αγορά 27 αεροσκαφών τύπου F-35A από την Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η πληρωμή όλων των δόσεων σε σταθερή τιμή σε σχέση με το δολάριο. Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Έτσι όλες οι πληρωμές που θα γίνουν για τα δανέζικα F-35A δεν θα έχουν κάποιον συναλλαγματικό κίνδυνο, που θα “εκτροχίαζε” το κόστος σε τοπικό νόμισμα. Η δανέζικη κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας φρόντισε να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή ισοτιμία με το δολάριο, και να κλειδώσει προνομιακή τιμή σε τοπικό νόμισμα. Τώρα, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε να θα κάνει το ίδιο κάποια στιγμή και η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δικά μας προγράμματα…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Greg
Guest

Ε καλά τώρα. Ή είμαστε Δανία τού νότου ή δέν είμαστε. Αν καί μεταξύ μας, πιό πολύ γιά Μαδαγασκάρη τού βορρά μάς κάνω.

zikacab
Guest

Η Ελλάδα ως γνωστόν δεν διαθέτει κεντρική τράπεζα, έχουμε αλλά είναι διακοσμητκή και απλός εκτελεστής εντολών που έρχονται από τα “κεντρικά”…

Spirit
Guest
Spirit

Ενώ αν είχαμε κεντρική τράπεζα ανεξάρτητη θα είχαμε μπουχτίσει στα F-35 ορίζοντας ισοτιμία 1 δραχμή 100 δολάρια!

Spirit
Guest
Spirit

Σαν πιο φθηνά θα την βγάλουν οι Δανοί από τους Βέλγους. Μάλλον δεν ολοκληρωμένο το συμβόλαιο αγοράς.

GK_
Guest
GK

Δεν υπαρχουν ενδειξεις οτι ποτε στην προσφατη ελληνικη ιστορια επιλεχτηκε αναλογη νομισματικη πολιτικη που να προστατευει τις ΕΕΔ απο πιθανες νομισματικες αποκλισεις σε ισοτιμιες νομισματων σε διαχρονικη και μονιμη βαση στις εξοπλιστικες προμηθειες απο ξενους παραγωγους. Αυτο βεβαια ειναι σε συναρτηση και με την πολιτικη του ΥΠΕΘΑ η οποια ευνουσε την μακροπροθεσμη αποπληρωμη με την χρηση τραπεζικου δανεισμου και οχι τοις μετρητοις, χωρις πρωτα να εχουν δεσμευτει καθολου χρηματα στους προϋπολογισμους για συγκεκρημενα εξοπλιστικα προγραμματα. Δηλαδη ποτε δεν ειχαν φροντισει απο «πριν» για το τι θα επελεγαν να αποκτηθει «μετα» και για αυτο τον λογο δεν ηταν σε θεση να… Read more »

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

zikacab, τις αποφάσεις στα κεντρικά τις επηρρεάζουμε σε ένα βαθμό κι εμείς – στο χέρι μας είναι οι αποφάσεις αυτές να είναι ευνοϊκές για τους πολλούς. Αλλά ας αποφύγουμε την πολιτική συζήτηση.
Αν θυμάμαι καλά πάντως στις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων υπήρχε ο όρος για πληρωμή σε εθνικό νόμισμα με κλειδωμένες ισοτιμίες. Από την άλλη το hedging μπορεί να αποβεί επικίνδυνο αν οι ισοτιμίες κινηθούν αντίθετα από αυτές που υπολογίζει ο φορέας που έκανε hedging.