Η DARPA αναπτύσσει κράνος με ικανότητα ανάγνωσης της σκέψης, για πολλαπλές χρήσεις

7
721
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά τα τηλεκατευθυνόμενα και τα «έξυπνα» αυτο-κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα, έρχονται τα όπλα που θα ελέγχονται απευθείας από το νου των στρατιωτών.

Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα που θα επιτρέπουν σε drones και σε άλλα όπλα να «διαβάζουν» τη σκέψη των χειριστών τους και να ανταποκρίνονται στις εντολές τους, χωρίς να χρειάζεται ο στρατιώτης να πατήσει κάποιο κουμπί ή να κινήσει έναν κέρσορα ή ένα χειριστήριο.

H DARPA πειραματίζεται στον “τηλεπαθητικό” χειρισμό αεροσκαφών

Πρόκειται για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπινων (στρατιωτικών) εγκεφάλων και μηχανών. Η γενετική τροποποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, η τεχνητή νοημοσύνη, η νανοτεχνολογία και η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι μερικά από τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για να δημιουργηθούν οπλικά συστήματα, ελεγχόμενα από τη σκέψη, στο πλαίσιο του προγράμματος Μη-Χειρουργικής Νευροτεχνολογίας Επόμενης Γενιάς (Ν3) της DARPA.

Έξι ερευνητικές ομάδες θα χρηματοδοτηθούν αδρά για να αναπτύξουν τεχνολογίες αμφίδρομης και άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο μηχάνημα-όπλο, χωρίς να απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση.

Έτσι, το MOANA project (Magnetic, Optical and Acoustic Neural Access) με προϋπολογισμό ($18 εκατ) θα “διασυνδέσει” τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το μηχάνημα-όπλο, μέσω ειδικού κράνους, χωρίς να απαιτείται οποιουδήποτε είδους επέμβαση.

Πέρα από την μετάδοσης “σκέψεων” σε λιγότερο από 50 milliseconds, η DARPA αναζητά συσκευές που θα μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν σε 16 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Άλλα project στο πρόγραμμα N3 περιλαμβάνουν την Teledyne Technologies (Thousand Oaks, California) η οποία εργάζεται σε τεχνολογίες ανίχνευσης των μικρών τοπικών μαγνητικών πεδίων που αναπτύσσονται κατά την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Τέλος, στο Carnegie Mellon University (Pittsburgh) αναπτύσσονται τεχνολογίες που διαβάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και δημιουργεί τα κατάλληλα ερεθίσματα σε νευρώνες ώστε να μεταδοθούν πληροφορίες πίσω στον εγκέφαλο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Panos71
Member
Trusted Member
Panos71

” να «διαβάζουν» τη σκέψη των χειριστών τους και να ανταποκρίνονται στις εντολές τους “.
Ωραια περιπτωση αρκει να το επεκτείνουν και σε διαχείριση συζύγων!!!

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα πως λειτουργεί. Δηλαδή αν περάσει απο το μυαλό του πιλότου η σκέψη του κοριτσιου που χαμουρευόταν το προηγούμενο βράδυ ή η αγωνία αν έκλεισε το θερμοσίφωνο φευγοντας, τι θα κάνει το drone;

NikolasTz
Member
Active Member
NikolasTz

Έχετε ακουστά με το “έξυπνο” σπίτι? Όπου διάφορες συσκευές που είναι συνδεμένες με το διαδίκτυο στο μέλλον αντί εξ αποστάσεως εντολές μέσω κινητού θα γίνει μέσω σκέψη… razz

Spyros
Member
Noble Member
Spyros

Μόνο αυτό; Φαντάσου να θέλει να πάει προς νερού του…

Spyros
Member
Noble Member
Spyros

Πφφφτ, δεύτεροι και καταϊδρωμένοι… αυτό το είχε ο Clint Eastwood στο Ρώσικο Firefox ήδη από τη δεκαετία του 80 ρε παιδιά… απλά έπρεπε να σκέφτεται στα Ρώσικα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Ωραία….και μετά απ’αυτό να περιμένουμε και το TERMINATOR!

x-m
Member
Noble Member
x-m