To σύστημα DAS του F-35 (video)

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά την ανάρτησή μας για την πιθανότητα το F-35A να γίνει το επόμενο αεροσκάφος των Thunderbirds (η είδηση εδώ), η είδηση μάλλον ξένισε αρκετούς. Σε αυτό το αρκετά παλιό βίντεο της Northrop αναλύονται (με εμπορικούς όρους) οι δυνατότητες του συστήματος DAS του F-35A.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αντιληφθούν αυτό που αναφέραμε σαν “δυνατότητα δικτύωσης” αλλά όχι μόνο. Αν έχουμε “μεταφράσει” σωστά το DAS, οι επιδείξεις των Thunderbirds θα μπορούν πλέον να σχεδιάζονται στον υπολογιστή, και τα αεροσκάφη να τις εκτελούν με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Στις αεροπορικές επιδείξεις δεν θαυμάζουμε μόνο την ομορφιά ή τις δυνατότητες των αεροσκαφών, αλλά και τις δυνατότητες των πιλότων. Γι’ αυτό και μερικές από τις ωραιότερες επιδείξεις γίνονται με παλαιότερα, απλότερα ή ελικοφόρα αεροσκάφη. Και το χειροκρότημα πάει στον πιλότο, που κατάφερε να πραγματοποιήσει την επίδειξη. Αν οι επιδείξεις γίνονται από υπολογιστές με τη λιγότερη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση, τότε καταντούν επιδείξεις υπολογιστών, χωρίς ψυχή και χωρίς νεύρο, κάτι σαν ScreenSaver που δεν πρόκειται να κάνει λάθος ή δεν θα τολμήσει να κάνει κάτι πέρα από τα όρια. Το F-35 είναι μια πολύ καλή πολεμική μηχανή, αλλά άσχημο αεροσκάφος, καμιά σχέση… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Η συνολική, συνθετική και επιμελής μελέτη της πρόσφατης αρθρογραφίας σας καταδεικνύει ότι το πολύσυζητημένο μαχητικό, παρά τα προβλήματα (όχι μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος και την τεχνολογική πρόκληση του εγχειρήματος) μάλλον εκπληρώνει σε επιχειρησιακό επίπεδο τις προδιαγραφές, και μάλιστα στο καίριο ζήτημα της χαμηλής παρατηρησιμότητας. Από μια άποψη, είναι ευτύχημα ότι, ενώπιον μιας τέτοιας απειλής η ΠΑ δεν δεσμεύθηκε σε αγορά νέου μαχητικού στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, με πιθανό αποτέλεσμα την οριστική ανάλωση πόρων σε μέσα που δεν αντιμετωπίζουν την απειλή. Τα ερωτήματα: 1) Υπάρχει τελικά ιπτάμενο μέσο που μπορεί να εγκλωβίσει το F-35 σε ικανή απόσταση; Ή… Read more »

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Ευχαριστούμε. Προσπαθούμε
Στα ερωτήματα
1: billion dollar question. Δεν υπάρχει απάντηση αυτή τη στιγμή
2. Όχι και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και για όλους όσους διαθέτουν (ή θα διαθέσουν) στην αγορά στελθ μαχητικά.

Andreas
Member
Andreas

Για το δεύτερο ερώτημα δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν η απάντηση είναι αρνητική. Είναι μεγάλα τα κόστη και όποιος πληρώνει ευπρόσδεκτος. αυτό που μάλλον δεν μπορεί να απαντηθεί είναι αν τα εξαγωγικά stealth θα είναι ιδίων προδιαγραφών με τα αμερικανικά.

DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Δυστυχώς για εμάς, το θέμα δεν είναι μόνο η απόκτηση (ή ίσως και όχι) του F-35 από τη γείτονα χώρα. Όπως πολλές φορές έχει τονίσει και η ΠΤΗΣΗ, οι Τούρκοι έχουν κάνει άλματα στην Πολεμική τους Βιομηχανία (Αμυντική δεν είναι) και σχεδόν φτιάχνουν τα πάντα, το F-35 είναι απλά η πιο δύσκολη και επικίνδυνη απειλή

trackback

[…] από το αεροσκάφος (δείτε στο 2:15 και μετά του video εδώ). Το να «πάρεις την ουρά» σε ένα F-35 είναι μάλλον άδικος […]