4.3 C
Athens
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν Link16 τα MH-60R”)

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Με αφορμή ερώτηση αναγνωστών, χρήσιμο είναι να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα δίκτυα επικοινωνιών γενικότερα και σε σχέση με το ΜΗ-60R ειδικότερα, το οποίο θα αποκτήσει σύντομα το ΠΝ, μπαίνοντας στο club των χρηστών του πιο προηγμένου ελικοπτέρου ναυτικής συνεργασίας στον κόσμο σήμερα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των ελληνικών MH-60R, τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Ένα ελικόπτερο (ή αεροπλάνο ή πλοίο ή όχημα) είναι μια πλατφόρμα που έχει αισθητήρες για να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και ενδέχεται να μεταφέρει και όπλα για αυτοπροστασία ή για να θέσει εκτός μάχης τον εχθρό. Από έναν στρατιώτη που κάνει σκοπιά, έχει τα μάτια του, τα αυτιά του, τη μύτη του για να εντοπίσει έναν κίνδυνο, έχει το τυφέκιο του για αυτοπροστασία και ιδανικά κάτι περισσότερο από τη φωνή του για να ειδοποιήσει τους συναδέλφους του, μέχρι το F-35, αυτή είναι η βασική ιδέα. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας οι αισθήσεις μας βελτιώθηκαν (ραντάρ, κάμερες, σόναρ κτλ), η ταχύτητα μας, η προστασία μας και η δυνατότητα να πετάμε και να καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις μέσα σε οχήματα, αεροπλάνα και πλοία (αλλά και διαστημικά οχήματα). Από την εποχή που κυνηγούσανε οι πρόγονοι μας μαμούθ για την επιβίωση τους, οι γενικές αρχές είναι ίδιες, ανιχνεύουμε την περιοχή, εντοπίζουμε τον στόχο, μοιραζόμαστε την πληροφορία με τους φίλους μας, οργανώνουμε ένα σχέδιο ενέργειας και το εκτελούμε. Όσο πιο καλοί ήταν σε κάθε από αυτά τα στάδια αλλά και στο σύνολο τους σαν σύστημα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να κοιμηθούν με γεμάτο στομάχι. Αν κάποιο από τα παραπάνω δεν λειτουργούσε, τότε θα τρώγανε βατόμουρα και ρίζες.

Εμείς από την μεριά μας ασχολούμαστε υπέρμετρα με τα τόξα και τα ακόντια της εποχής μας και έχουμε την τάση να αγνοούμε τα υπόλοιπα. Και έχει τον λόγο του, αυτά μας ενθουσιάζουν περισσότερο και αυτά διαβάζουν περισσότερο οι αναγνώστες. Επίσης είναι περασμένο και στο DNA μας, τόσες χιλιάδες χρόνια επικοινωνούσαμε με τη φωνή μας, διάφορους ήχους και οπτικά σήματα. Μόνο κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου εμφανίστηκε η τηλέγραφος, στον Α΄ ΠΠ τα τηλέφωνα εκστρατείας και οι πρώτες μορφές ασυρμάτου. Ακόμα και κατά τον Β΄ ΠΠ υπήρχαν άρματα και αεροπλάνα χωρίς ασύρματο.

Linkex: Πώς ένα υποβρύχιο παραμένει φονικό ακόμη κι αν δεν κάνει (σχεδόν) τίποτα

Πλέον η τεχνολογία είναι τέτοια που επιτρέπει πολλά φιλικά μέσα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μοιράζονται δεδομένα, εικόνα, ήχο, κείμενο κτλ σε μεγάλες αποστάσεις. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα και προσφέρεται σε χαμηλό κόστος που εμείς οι πολίτες χρησιμοποιούμε τεχνολογία πολύ ανώτερη από ότι έχουν στη διάθεση τους στρατιωτικά οχήματα αξίας πολλών εκατομμυρίων. Αυτό, πέρα φυσικά από το ότι πρέπει να απασχολήσει την αμυντική βιομηχανία, οδηγεί ταυτόχρονα εμάς σε λάθος συμπεράσματα. “Είναι δυνατόν εγώ να είμαι σε θέση να κάνω αυτό πανεύκολα και να μη μπορεί να το κάνει ένα πλοίο του στόλου;” Είναι. Όλα τα κινητά είναι συνδεδεμένα σε δίκτυα και έχουν GPS. Αυτό είναι μακριά από το να είναι αυτονόητο για τα οπλικά συστήματα…Εμείς μπορούμε εύκολα να ανταλλάξουμε μηνύματα σε ένα γκρουπ, φωτογραφίες και βίντεο και να οργανώσουμε τη βραδινή μας έξοδο. Τα περισσότερα οπλικά συστήματα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Αντιτορπιλλικά κλάσης KIDD για το ΠΝ, η μεγάλη χαμένη ευκαιρία που τώρα την πληρώνουμε ακριβά; (ΑΡΧΕΙΟ ΠΤΗΣΗ)

Είναι προφανή όμως τα πλεονεκτήματα που θα προσέφερε μια τέτοια δικτύωση. Ο αμερικανικός στρατός και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε συστήματα ικανά να μοιράζουν δεδομένα, τα οποία ονόμασαν Data Links. Έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά υποδείγματα, όπως το Link 11, Link 16, Variable Message Format (VMF), Common Data Link (CDL), Situational Awareness Data Link (SADL), Multifunction Advanced Data Link (MADL), Intra Flight Data Link (IFDL) για να αναφέρουμε μερικά. Αυτά τα Data Links χρησιμοποιούνται για τον διαμοιρασμό μιας μεγάλης ποικιλίας πληροφοριών, όπως φωτογραφίες, ψηφιακή φωνή, κείμενο, στοιχεία σκόπευσης, και αυτοματοποιημένες αναφορές σχετικά με την πλατφόρμα (θέση, ποσότητα καυσίμων, βλάβες, κατάσταση οπλικών συστημάτων κτλ).

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, η ραχοκοκαλιά του ΠΝ αναβαθμίζεται σοβαρά πλέον…

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με αυτά είναι πως πρόκειται για δύσκαμπτα συστήματα, που ανήκουν σε κλειστές, ιδιόκτητες προδιαγραφές και είναι συνήθως συζευγμένα συστήματα. Ας δούμε για παράδειγμα το Link 16, που είναι μακρά το πιο κοινό στη χρήση (και πιο διάσημο!) αλλά είναι ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό των αδυναμιών και ατελειών και των υπολοίπων.Το Link 16 για την εποχή του ήταν εξαιρετικά καινοτόμο, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 και μπήκε σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 1980, δηλαδή την εποχή που ακόμα είχαμε ασπρόμαυρες τηλεοράσεις με σκουπόξυλο για τηλεκοντρόλ και για να αποκτήσουμε γραμμή τηλεφώνου ψάχναμε να βρούμε κάποια γνωριμία. Η κινητή τηλεφωνία τότε ήταν επιστημονική φαντασία όσο και τα ταξίδια στον Άρη.

Αρχικά εγκαταστάθηκαν σε πλατφόρμες όπως τα AWACS. Παρά το ότι αναπτύχθηκε πριν από τόσα πολλά χρόνια, καινούργιες πλατφόρμες συνεχίζουν να εξοπλίζονται με αυτό και παλιότερες να αναβαθμίζονται. Πάνω από 5000 οπλικά συστήματα φέρουν Link 16. Η παλαιότητα του όμως σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το τι είναι τεχνολογικά εφικτό. Ένας μεγάλος περιορισμός είναι ότι μπορεί να στείλει μόνο συγκεκριμένα πακέτα (J-series messages).

Σε αντίθεση με μοντέρνα συστήματα όπως τα IP packets που μπορούν να μεταφέρουν οτιδήποτε ψηφιακό μήνυμα μπορούμε να φανταστούμε, τα J series είναι εξαιρετικά δύσκαμπτα και μπορούν να μεταφέρουν μόνο συγκεκριμένους τύπους δεδομένων. Κάθε μήνυμα έχει ειδικό φορμάτ με προκαθορισμένα πεδία, με προκαθορισμένο αριθμό bits που είναι κωδικοποιημένα σε προκαθορισμένα πρότυπα ώστε να μεταφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν 32 τύποι μηνύματος. Υπάρχει ένα πεδίο από 3 bit που ορίζει το υπομήνυμα, οπότε μπορούν να υπάρξουν μόνο 8 διαφορετικοί τύποι για κάθε μήνυμα. Έχουμε ένα μήνυμα πχ J2.x που ονομάζεται PPLI ( Participant Location and Identification), το οποίο αποστέλλεται από μια φιλική μονάδα που αναφέρει το στίγμα της και το στάτους της. Αυτό το μήνυμα μπορεί να σπάσει σε υπομηνύματα. Για παράδειγμα J2.2 είναι για εναέρια μέσα, J2.3 για πλοία επιφανείας, J2.4 για υποβρύχια, J2.5 για ένα σημείο στην ξηρά. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να σπάσει στο επίπεδο των bits. Το J2.2 περιέχει πεδία σχετικά με το στίγμα, τα καύσιμα, και τον τύπο του οπλισμού που φέρει. Κάθε ένα από αυτά τα πεδία είναι προκαθορισμένα. Αν θέλουμε να μοιράσουμε μια άλλη πληροφορία ή κάτι επιπλέον… χάσαμε… Ακόμα χειρότερα, τα δεδομένα που μπορούμε να γράψουμε σε κάθε ένα από αυτά τα πεδία είναι περιορισμένα σε προκαθορισμένες τιμές.

Το ότι όλα είναι προκαθορισμένα σημαίνει ότι πέρα του ότι είναι πολύ δύσκαμπτο το σύστημα, είναι επιπλέον και πολύ περίπλοκο. Το στάνταρντ (Mil-STD 6016) που περιγράφει το Link 16 είναι μεγαλύτερο από 9.000 σελίδες (!) και πρέπει να ανανεώνεται τακτικά. Επειδή όλα είναι προκαθορισμένα, υπάρχουν αμέτρητοι πίνακες που ορίζουν τι είναι ο κάθε αριθμός σε κάθε πεδίο. Έστω ότι έχουμε ένα πεδίο στο J3.5 που λαμβάνει τιμές από το 0-71 όπου κάθε τιμή αντιστοιχεί σε μια προκαθορισμένη ενέργεια: προώθηση, επίθεση, συνοδεία κτλ. Αν όμως αυτό που συμβαίνει στο πεδίο δεν αντιστοιχεί σε κάποια από αυτές τις προκαθορισμένες ενέργειες… τότε δεν θα μπορούμε να μοιραστούμε την πληροφορία

Μπορούμε επίσης να φανταστούμε πόσο δύσκολη είναι η συντήρηση αυτού του στάνταρντ. Είναι μία ατέλειωτη διαδικασία. Μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχουν περίπου 4000 διαφορετικοί τύποι πλοίων και νέοι προστίθενται κάθε μέρα. Κάθε νέα έκδοση είναι ήδη ξεπερασμένη την επόμενη μέρα. Όλο αυτό είναι παράλογο αν συγκριθεί με τα μοντέρνα ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών. Εμείς οι πολίτες περιοριζόμαστε μόνο από τη φαντασία μας και ο στρατός (ο προηγμένος στρατός, γιατί μερικοί είναι ακόμα στην εποχή της σφυρίχτρας και της φωτοβολίδας) περιορίζει τις επικοινωνίες του σε προκαθορισμένα μηνύματα. Είναι προφανές ότι αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά το μοντέρνο όραμα της πολυχωρικής και A2/AD (Anti Access/Area Denial ) μάχης του μέλλοντος.

Πέρα από το Link 16, αυτό που μας ενδιαφέρει για τα νέα ελικόπτερα μας είναι το Common Data Link (CDL) το οποίο αναπτύχθηκε για την μετάδοση ISR (Intelligence Surveillance and Reconnaissance – αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης) δεδομένων όπως εικόνα και βίντεο μέσω broadband TCP/IP. Το CDL άρχισε να αναπτύσσεται και αυτό στα τέλη της δεκαετίας του 1970s για την μετάδοση ISR δεδομένων από σημείο σε σημείο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άλλαξε ώστε να υποστηρίζει μια αρχιτεκτονική IP. Λειτουργεί ασύρματα στην μπάντα Ku, είναι ανθεκτικό στις παρεμβολές και μπορεί να μεταδώσει μέχρι 274 Mbps. Μια έκδοση του σε σμίκρυνση ονομάζεται Tactical CDL (TCDL), ζυγίζει λίγο πάνω από ένα κιλό, και μεταδίδει δεδομένα με ταχύτητα μέχρι 45 Mbps σε μέγιστη απόσταση 150 νμ (277χμ) και τοποθετήται σε UAVs όπως το RQ-7B Shadow και MQ-8B Fire Scout (το οποίο ενδέχεται να μας ενδιαφέρει αν η Ελλάδα πάει στον αμερικάνικο τρόπο πολέμου). 

Το MQ-8B Fire Scout αναπτύχθηκε από τη Northrop Grumman τόσο για τον στρατό όσο και το ναυτικό. Στο ναυτικό προορίζεται να επιχειρεί από κάθε πλοίο που φέρει ΜΗ-60 (αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά, φρεγάτες, LCS). Κυρίως θα αναλαμβάνει αποστολές ISR αλλά γίνονται δοκιμές για την ανάπτυξη και άλλων δυνατοτήτων και τακτικών. Πέρα από το TCDL, φέρει κατ΄ ελάχιστο ηλεκτροοπτική κάμερα (EO) και Forward Looking Infra-Red (FLIR). Μπορεί να κάνει θαλάσσια επιτήρηση, να βρίσκει στόχους, να τους στοχοποιεί και να παρέχει τα δεδομένα σε αεροσκάφη ή πλοία και επίσης να κάνει αποτίμηση του πλήγματος. 

Τα νέα ελικόπτερα ΜΗ-60R που θα εξοπλίσουν το ΠΝ είναι αναμφισβήτητα τα καλύτερα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και πρόκειται για μια ενίσχυση του στόλου που αναβαθμίζει το σύνολο των πλοίων επιφανείας. Ακόμα και μια παλιά S με χαλασμένο εκτός λειτουργίας ραντάρ, με αυτό το ελικόπτερο θα μπορεί να εντοπίζει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ότι οποιοδήποτε άλλο σκάφος που θα βασίζεται μόνο στο ραντάρ του. Επιπροσθέτως θα κάνει πιο γρήγορα επαλήθευση του στόχου (δεν θέλουμε να πετύχουμε κάποιο ουδέτερο πλοίο) και στόχευση. Και αν στην εξίσωση προσθέσουμε και το MQ-8B Fire Scout, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, τότε το ελικόπτερο είναι το μακρύ χέρι του πλοίου και το UAV το μακρύ χέρι του ελικοπτέρου! Επιπλέον μεταφέρει ειδικές δυνάμεις, φορτία, κυνηγάει υποβρύχια κάνει έρευνα και διάσωση…

Οργανικά Εναέρια Μέσα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού – Ματιές στο μέλλον

Τα Ελληνικά ελικόπτερα θα φέρουν το ΑΝ/ARQ-59 Hawklink, του οποίου οι κυματομορφές προγραμματίζονται ώστε να είναι συμβατό με όλα τα αμερικανικά και συμμαχικά πλοία τα οποία που φέρουν μια από τις πολλές γενιές του CDL και φυσικά καλύπτει τις προδιαγραφές του USN. Είναι σε θέση να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα ήχου, βίντεο, ραντάρ και ακουστικά σήματα ηχοσημαντήρων στο πλοίο ώστε να του παρέχει τακτική ενημέρωση και προστασία. Υποστηρίζει αποστολές επιτήρησης, στοχοποίησης, και ανθυποβρυχιακού πολέμου και έχει ονομαστική εμβέλεια τα 100νμ. Έχει δύο κεραίες πάνω στο ελικόπτερο ώστε σε περίπτωση αλλαγής κατεύθυνσης και ελιγμών να μη χάνεται η σύνδεση και ο κατασκευαστής αναφέρει ότι δεν χρειάζεται προγραμματισμένη συντήρηση για τη διάρκεια ζωής του συστήματος.

Πρόκειται για το στάνταρντ σύστημα που χρησιμοποιεί και το Αμερικανικό ναυτικό στα νέα του ελικόπτερα και είναι επαρκώς δοκιμασμένο. Ο μεγάλος όμως περιορισμός που εμποδίζει το CDL να γίνει το data link που θα χρησιμοποιείται από το κύριο μέρος των αεροσκαφών είναι ότι συνδέει μόνο δύο σημεία μεταξύ τους. Δηλαδή επικοινωνία μόνο μεταξύ του ελικοπτέρου και του πλοίου. Σε αντίθεση το Link 16 επιτρέπει τα απεσταλμένα μηνύματα να τα λαμβάνουν όλοι όσοι μετέχουν στο δίκτυο. Το CDL χρησιμοποιεί υψηλές συχνότητες που του επιτρέπει μεγάλα bandwidths σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά το περιορίζει σε επικοινωνία μόνο μεταξύ δύο κόμβων. Δουλεύει εξαιρετικά στο να μεταφέρει δεδομένα εικόνας, ήχου, βίντεο, ραντάρ, στη βάση του, αλλά είναι αδύνατον να συνδεθεί και με άλλους συμμετέχοντες. Επιπλέον οι δύο κόμβοι πρέπει να γνωρίζουν ο ένας το στίγμα του άλλου πριν αρχίσει η επικοινωνία.

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

Για να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή το MQ-8B Fire Scout είναι επιχειρησιακό και αναλαμβάνει αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, ενώ το ΜΗ-60 αναλαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος αποστολών, που περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται, στον ανθυποβρυχιακό αγώνα, στις μεταφορές, σε υποστήριξη ειδικών δυνάμεων κτλ. Οι LCS σχεδιάστηκαν με τη λογική να φέρουν ένα ελικόπτερο ΜΗ-60 και δύο UAVs. H απαίτηση είναι να μπορούν να βρίσκονται στον αέρα ένα ελικόπτερα και ένα UAV, το οποίο όμως είναι προβληματικό. Το MQ-8B Fire Scout φέρει το TCDL και το ΜΗ-60 το Hawklink τα οποία και τα δύο είναι συμβατά με το CDL των LCS. Κάθε πλοίο έχει δύο κατευθυνόμενες κεραίες (πλώρη, πρύμνη) ώστε να μη χάνει την επαφή με τα αεροσκάφη όταν η υπερκατασκευή του είναι εμπόδιο. Κανονικά μόνο το ένα από τα δύο μπορεί να στείλει δεδομένα στο LCS. Μία λύση είναι να εναλλάσσεται η επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά αυτό σημαίνει καθυστερήσεις στη ροή των πληροφοριών. Η λύση που έχει την καλύτερη σχέση απόδοσης τιμής φαίνεται να είναι η προσθήκη ενός δεύτερου καναλιού πάνω στο πλοίο, το οποίο είναι απλή βελτίωση χωρίς τεχνολογικό ρίσκο και προσφέρει περισσότερα δεδομένα και πιο γρήγορα στο πλοίο. Τα νεότερα LCS έχουν δύο κανάλια από την κατασκευή τους.

Η τρίτη εναλλακτική είναι να αποκτήσει το ΜΗ-60 τη δυνατότητα να λαμβάνει τα δεδομένα από το MQ-8B Fire Scout, να τα συγχωνεύσει με τα δικά του και να τα στείλει στο πλοίο. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά η ακτίνα ελέγχου μακρυά από το πλοίο αυξάνεται, από τα 100νμ στα 200νμ συν την εμβέλεια των αισθητήρων του MQ-8B Fire ScoutΈστω ότι το πλοίο είναι μόνο του και θέλει να περάσει ανάμεσα από δύο νησιά, όπου υπάρχει εμπορική ναυτιλία αλλά και πιθανή εχθρική παρουσία. Σε αυτό το σενάριο ο στόχος είναι να εντοπιστεί η εχθρική δραστηριότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το UAV ή το ελικόπτερο ή και τα δύο πρέπει να αναγνωρίσουν όλα τα στίγματα και να τα κατηγοριοποιήσουν. Αν πάνε και τα δύο, τότε η αποστολή θα ολοκληρωθεί συντομότερα και όσο πιο συντονισμένη είναι η δράση τους, τόσο πιο πιο γρήγορα και τόσο καλύτερα. Η αποστολή μπορεί να μοιάζει:

 1. Το ελικόπτερο κάνει έρευνα
 2. Το UAV κάνει ISR (Intelligence Surveillance and Reconnaissance) επεκτείνοντας την περιοχή ερεύνης του ελικοπτέρου. Για να καταλάβουμε καλύτερα τις αποστάσεις, μπορούμε να φανταστούμε τη φρεγάτα στον κόλπο της Σητείας, κάτω από την ομπρέλα των S-300, το ελικόπτερο ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο και το UAV πάνω από το Καστελλόριζο με τους αισθητήρες του να ελέγχουν την Αττάλεια. Αν η φρεγάτα είναι στην Κάρπαθο, τότε το UAV θα μπορεί να ελέγχει τη θάλασσα μέχρι την Πάφο.
 3. Οι αισθητήρες του UAV ανιχνεύουν εχθρό σε ακτίνα μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπει τη ζεύξη με το πλοίο
 4. Το ελικόπτερο παρακολουθεί τα δεδομένα των αισθητήρων του UAV
 5. To UAV μεταδίδει τα δεδομένα στο ελικόπτερο
 6. Το ελικόπτερο μεταδίδει τα δεδομένα στο πλοίο
 7. Το πλοίο επιβεβαιώνει την ύπαρξη εχθρικής δραστηριότητας
 8. Δεδομένα στέλνονται στον επικεφαλής
 9. Ο επικεφαλής αποφασίζει πλήγμα, ενημερώνει το πλοίο και το ελικόπτερο
 10. Αναλόγως του στόχου κάποιο πλοίο ή πλοία θα πρέπει να λάβουν θέση, ή δεδομένα στέλνονται σε ιπτάμενο ραντάρ για να οργανώσει αεροπορικό πλήγμα ή τα δεδομένα μεταβιβάζονται σε επάκτια συστοιχία ή ακόμα και το ελικόπτερο που ήδη βρίσκεται στην περιοχή λαμβάνει διαταγή να επιτεθεί.
 11. Τα αεροσκάφη ή τα πλοία λαμβάνουν συνεχείς ανανεώσεις από το UAV και/ή το ιπτάμενο ραντάρ
 12. Το UAV παραμένει στην περιοχή και μετά την επίθεση, κάνει ανάλυση του πλήγματος και συνεχίζει με ISR

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι σε αυτό το σενάριο ο πιο σημαντικός εξοπλισμός του πλοίου είναι η δυνατότητα μεταφοράς ιπτάμενων μέσων, επικοινωνίας με αυτά και ανάλυσης των δεδομένων. Ακόμα και αν είναι στον ανοιχτό ωκεανό, τότε όλα αυτά θα έχουν συμβεί σε αποστάσεις μεγαλύτερες από την εμβέλεια του ραντάρ του, θα παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας και θα στείλει άλλα μέσα για να πλήξουν τον εχθρό. Γιατί να ρισκάρει μια φρεγάτα να πλησιάσει τον εχθρό για να τον πλήξει με πύραυλο όταν το ίδιο μπορεί να κάνει μια πυραυλάκατος, η οποία θα κάνει και screen στο μεγάλο πλοίο την παρουσία του οποίου θα αγνοεί ο εχθρός.

Το πως ακριβώς θα γίνει η επικοινωνία και ο έλεγχος είναι θέμα επιλογών, προτεραιοτήτων και πειραματισμού του κάθε ναυτικού σε διάφορες αποστολές. Οι τεχνολογικοί περιορισμοί είναι γνωστοί σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις και οι επιλογές συγκεκριμένες. Μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχει η δυνατότητα να μαθαίνουμε από τους συμμάχους και οι πιθανότητες είναι να επιλεγεί ένας τρόπος επικοινωνιών που να είναι ήδη δοκιμασμένος και όχι κάτι που είναι πειραματικό. Ανάλογα με το δόγμα που θα προκριθεί θα είναι και ο εξοπλισμός που θα έχουν τόσο τα εναέρια μέσα όσο και τα πλοία.

Γαλλικό Ναυτικό: Οι φρεγάτες FREMM εισέρχονται στην "εποχή" του Link 22

Αν τολμήσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη, τότε είναι πως μόλις όλοι οι σύμμαχοι καταφέρουν να δικτυώσουν τις πλατφόρμες τους, τότε οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ένα νέο επαναστατικό πρότυπο. Αν είναι να γίνουμε λίγο πιο τολμηροί τότε θα ποντάραμε σε λύση με βάση ένα δορυφορικό δίκτυο 5G (ένας επιπλέον λόγος να θέλουν την Κίνα εκτός 5G). Στο ενδιάμεσο άλλοι παίχτες οι οποίοι δεν δεσμεύονται από τις παλιές προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, και την ανάγκη για δια-λειτουργικότητα με πολλά διαφορετικά μέσα πολλών διαφορετικών χωρών, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν γρήγορα και ευέλικτα τα δικά τους πειραματικά δίκτυα και να προοδεύσουν στον τομέα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη συμμαχία που δεν έχει συνηθίσει να μην είναι στην αιχμή της τεχνολογίας.

Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε πως τα ελληνικά MH-60R είναι Link16 Ready, δηλαδή μπορούν να δεχτούν plug and play τη συσκευή, χωρίς κάποια άλλη τροποποίηση. Το ΠΝ όμως, θα αποφασίσει αν θα την τοποθετήσει σε δεύτερο χρόνο. Αλλά από την παραπάνω ανάλυση, αντιλαμβανόμαστε πως η ψηφιακή επικοινωνία είναι τελείως διαφορετική από την ορολογία Link16.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

69 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
69 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Polaris

Αν καταλαβα καλα δεν μας κανει το link16 γιατι ειναι αργο; Τελος παντων η μεταφορα δεδομενων και η κρυπτογραφηση τους θελουν πολυ μελετη. Σιγουρα το ΠΝ ξερει καλυτερα πως θα συνδεσει τα συστηματα του. Οι παρατηρησεις μου ειναι οι εξης:
1, σε κλειστα δικτυα οπως αυτα που λειτουργουν οι στρατοι και με λιγους hosts δεν ειναι απαραιτητο να ειναι αυτα IP.
2, ειναι προτιμοτερο να ελεγχεται το UAV απο το πλοιο παρα απο το ελικοπτερο. Δεν χρειαζεται να εχουν επιπλεον βαρος οι πιλοτοι του ελικοπτερου απο την στιγμη που εχουν σημαντικοτερα πραγματα να κανουν. Επιπλεον σε περιπτωση απωλειας του ελικοπτερου δεν θα χαθει ο ελεγχος του (Αν γινει κατι τετοιο ακολουθανε το σχεδιο πτησης περασμενο σε αυτα).
3, γιατι να μην παμε σε Link 22 το οποιο ειναι ΝΑΤΟ στανταρ, εχει backward compatibility με LINK 11, 16 και θα μπορουνε τα οπλικα μας συστηματα να μιλανε με φιλια ευρωπαικα. Επισης ειναι τεχνολογιας TDMA και εχει αυξημενη ταχυτητα μεταδοσης δεδομενων μεσα στο δικτυο. Τελος μπορει να χρησιμοποιησει για την μεταφορα δεδομενων δορυφορικα δικτυα καθως και VHF/UHF κεραιες σαν back up.

swan1908

Ζαληστικα λιγο αλλα πολυ κατατοπιστικο αρθο, μπραβο σας για αλλη μια φορα.

Punker

Πολύ κατατοπιστικό και ενημερωτικό άρθρο !!! Προσωπικά θα ήθελα περισσότερα τέτοια άρθρα ώστε να μαθαίνουμε εμείς οι απλοί αναγνώστες για διάφορες σημαντικές πτυχές λειτουργίας των οπλικών συστημάτων με εύπεπτες παρουσιάσεις όπως αυτή και εκείνη την σειρά δημοσιεύσεων σχετικά με τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ευχαριστούμε πολύ Ηρακλή και αναμένουμε κι άλλα παρόμοια άρθρα !!!

chikichiki

Έχω κάποιες αγενείς παρατηρήσεις:

-Αυτή η αχρείαστα λεπτομερής περιγραφή του Link 16, εξήγησε γιατί το ΠΝ δεν συμπεριέλαβε Link 16 στην παραγγελία του; Όχι. Αντίθετα μοιάζει σαν να προσπαθεί να πει ότι είναι και παρωχημένο και υπάρχουν καλύτερα, μόνο που ξεχνάει ότι 1. πάρα πολλές χώρες το παραγγέλνουν ακόμα και 2. το ΠΝ δεν πήρε κάποιο άλλο σύγχρονο link τύπου CDL με τα ε/π για να πούμε ότι το αντιστάθμισε.

-Το σύστημα ARQ-59 είναι ή δεν είναι η σύγχρονη εξέλιξη της στάνταρ ζεύξης που χρησιμοποιούν από παλιά τα ε/π της σειράς LAMPS για μετάδοση δεδομένων ASW για επεξεργασία στο πλοίο, δηλαδή δεν συγκρίνεται με τη δουλειά του Link 16 και είναι απαραίτητος εξοπλισμός για να λειτουργήσει σωστά η Α/Υ ομάδα ε/π-πλοίου;

-Γιατί συμπεριλαμβάνουμε το MQ-8; Πήρε ή σχεδιάζει το ΠΝ αγορά MQ-8; Μου φαίνεται ή δικαιολογούμε μια απόφαση κάνοντας σενάρια χωρίς να ξέρουμε αν έχουν σχέση με τα πραγματικά σχέδια του ΠΝ;

gdmast

Αν είναι αργό και παρωχημένο, που ΔΕΝ είναι, ας βάλουν Link 22. Λέω εγώ τώρα.

TonKs

Από όσα καταλαβαίνω και φαντάζομαι δεν είμαι o μόνος, η περιγραφή και το άρθρο εξηγεί ότι μπορεί το link16 να είναι το πιο διαδεδομένο πρωτόκολλο επικοινωνίας αλλά δεν είναι πανάκεια, ούτε το καλύτερο, ούτε το μοναδικό.

Φαντάζομαι τα πλοία μας και τώρα ανταλλάσουν με κάποιο τρόπο δεδομένα μεταξύ τους αλλά και με τα ελικόπτερα τους και με άλλα πλοία του ΝΑΤΟ που διαθέτουν link16 με τα οποία ασκούνται παρόλο που τα ίδια δεν το έχουν.

Επίσης χωρίς να αναφέρομαι συγκεκριμένα σε εσένα, το ότι πάρα πολλές χώρες το αγοράζουν ακόμα ως κριτήριο επιλογής, ισχύει μόνο για το link16 ή π.χ. και στην επιλογή των ESSM Bk2/SM2 έναντι των Aster/CAMM/MICA;

Κρις

Μισές δουλειές το πολεμικό ναυτικό ακόμα να βάλει μπροστά τα P3 , υποβρύχια χωρίς τορπίλες μια χαρά σοβαρό ναυτικό ότι ναναι …..

evaggelos

λετε να παρουμε κ κανα firescout? μακαρι.

Chriskgr

Συγχαρητήρια πολυ καλο και τεχνικό άρθρο. Θα ήθελα όμως να καταλάβω μερικά σημεία που μου διαφεύγουν.

1. Πως και με ποιο τρόπο θα μπορέσει να στειλει δεδομένα και εικόνα το MH-60R στην φρεγάτα S που θα εχει χαλασμένο το ραντάρ της; Έχουν οι φρεγάτες S συμβατότητα με το CDL, η μήπως εχουν οι meko 200;
2. Ποιά είναι η διεπαφή interface του CDL με το link 16 αν υπάρχει κατι τέτοιο. Δηλαδή λαμβάνει τα δεδομένα το MMSC απο το MH-60R μέσω CDL, μετά πως τα περνάει τα δεδομένα στα άλλα πλοία και στα ιπτάμενα ραντάρ με link16; Δηλαδή πως απο το CDL τα δεδομένα πάνε στο link16;
3. Στο σημείο 11 που αναφέρετε οτι τα αεροσκάφη ή τα πλοία λαμβάνουν συνεχείς ανανεώσεις από το UAV και/ή το ιπτάμενο ραντάρ, πως θα γίνει αυτό μια που η σύνδεση UAV και άλλου σημείου είναι point to point λογω CDL. Θα το καταλάβαινα αν ειχε το UAV link16 να κανει broadcast.

Stealth

Eξαρταται εαν η MMSC δουλευει, και αν μπορει να παραγει ηλεκτρικη ενεργεια ωστε να λειτουργησουν τα ηλεκτρονικα του πλοιου. Εαν δεν δουλευει σωστα το πλοιο, αχρηστευεται και το ελικοπτερο, καθως δεν μπορει να κανει μεταδοση δεδομενων σε τριτο μεσο (πλοιο, αεροσκαφος, ΑΦΝΣ) καθως δεν θα εχει Link 16.

Υπαρχει λογος που το γραφω αυτο. Δεν ξερω εαν το εμαθε κανεις, αλλα η LCS Detroit, επαθε και αλλη βλαβη πριν μερικες ωρες, και τωρα τη ρυμουλκουν πισω στις ΗΠΑ καθως δεν μπορει να παραγει ουτε ηλεκτρικη ενεργεια.

Εικονες απο το μελλον του Π.Ν. ???

https://www.defensenews.com/naval/2020/11/06/littoral-combat-ship-detroit-is-being-towed-into-port-after-another-engineering-failure/

bigt

Την κάτσαμε τη βάρκα! Που λένε..

epampapas

Εγώ δεν πείστηκα πως το Link-16 δε χρειάζεται. Όχι ότι είναι πανάκεια. Γιατί κάθε χώρα του ΝΑΤΟ έχει το δικό της ημι-ανεξάρτητο υποδίκτυο το οποίο όμως δεν ελέγχει. Και φανταζόμαστε ποιος το ελέγχει. Με άλλα λόγια και που το έχουμε, όπου το έχουμε, πρέπει να μάθουμε να πολεμάμε χωρίς αυτό.

gdmast

Με το Link 16, έχεις επικοινωνία και εικόνα σε πραγματικό χρόνο με ΑΛΛΕΣ μονάδες.
Με αυτό που αναφέρει το άρθρο, υπάρχει επικοινωνία και εικόνα της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ μονάδας με τα συστήματά ΤΗΣ και ΜΟΝΟ (το ε/π ΤΗΣ και το Uav ΤΗΣ).
To Link 16 επιτρέπει την ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ διασύνδεση έως και 127 (στο θεωρητικό μέγιστο) διαφορετικών χρηστών.

Xristoforos

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι δίπλα θα μπορούσαν να υποκλέπτουν από Link 16, άρα είναι πιο σημαντική η άμεση επικοινωνία μεταξύ πλοίου με ε/π και drone.

gdmast

Όχι. Αυτή τη στιγμή, διασυνδεόμαστε με Link 11 που υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να έχει κάποια θεματάκια. Όμως το Link 16 είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρεμβληθεί. Σχεδόν απίθανο. Το Link 22 δεν παρεμβάλλεται με τίποτα με τη σημερινή τεχνολογία και αυτή του προσεχούς μέλλοντος.
Είναι αστείο να λέμε για θέματα του Link 16, όταν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε με ασφάλεια το Link11.
Επαναλαμβάνω, ότι το σύστημα που θα έχουν τα δικά μας ε/π, αφορά την επικοινωνία του με το πλοίο, ΟΧΙ με άλλες μονάδες, κάτι που είναι πλέον ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

Last edited 2 months ago by gdmast
gdmast

Με λίγα λόγια, Link 16 που είναι απαραίτητο ΔΕΝ θα το βάλουμε.
Όσα αναφέρονται στο άρθρο, που είναι και κατά βάση σωστά, ΔΕΝ εξηγούν το γιατί δεν θα έχουν τα δικά μας Link 16, τη στιγμή που το USN, έχει ενσωματώσει το Link 16 σε ΟΛΑ του τα MH-R & MH-S χρόνια τώρα. https://www.militaryaerospace.com/home/article/16712529/lockheed-martin-to-integrate-link16-sincgars-on-mh60-helicopters.
Από το άρθρο, δεν προκύπτει ότι το Link 16 είναι περιττό ή άχρηστο. Το ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Επιτρέπει τις επικοινωνίες και συν-ενέργειες περισσότερων χρηστών. Κάτι που θα βοηθήσει πολύ σε περίπτωση κορεσμού της άμυνας ή πιο ευχερή επίθεση.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και το Link 22, αν τυχόν το Link 16 θεωρηθεί κάπως.
Ή μήπως δεν κάνει και το Link 22?
Απλά δεν θέλουμε να δώσουμε το 300αρι χιλ./μονάδα και τα αφήνουμε λειψοτυφλά.
Αλλά βέβαια αυτό δεν είναι και είδηση. Εδώ πάμε να πάρουμε φ/γ χωρίς σόναρ όταν οι δίπλα ετοιμάζουν για το νερό τα Τ-214ΤΝ.
Σε αυτή τη χώρα, όλα να τα περιμένεις.

Last edited 2 months ago by gdmast
ANDREW

Εγώ κρατάω το εξής “Αν τολμήσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη, τότε είναι πως μόλις όλοι οι σύμμαχοι καταφέρουν να δικτυώσουν τις πλατφόρμες τους, τότε οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ένα νέο επαναστατικό πρότυπο. Αν είναι να γίνουμε λίγο πιο τολμηροί τότε θα ποντάραμε σε λύση με βάση ένα δορυφορικό δίκτυο 5G (ένας επιπλέον λόγος να θέλουν την Κίνα εκτός 5G). Στο ενδιάμεσο άλλοι παίχτες οι οποίοι δεν δεσμεύονται από τις παλιές προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, και την ανάγκη για δια-λειτουργικότητα με πολλά διαφορετικά μέσα πολλών διαφορετικών χωρών, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν γρήγορα και ευέλικτα τα δικά τους πειραματικά δίκτυα και να προοδεύσουν στον τομέα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη συμμαχία που δεν έχει συνηθίσει να μην είναι στην αιχμή της τεχνολογίας”. Μέχρι να μας παραδοθεί η πρώτη mmsc και τα πρώτα mh60r, ίσως έχει βγει καινούργιος τρόπος επικοινωνίας που να υπερκαλύπτει όσα υπάρχουν μέχρι τώρα. Στο κάτω κάτω η τεχνολογία προχωρά γρήγορα και εμείς μπορεί να είμαστε στις αρχές του 5G, αλλά οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ήδη οργανώνονται για τον ερχομό το 6G την δεκαετία του 30. Άρα, εμείς βάλαμε τα “βασικά” του πακέτου και όταν με το καλό έρθει ο “νέος” τότε θα επενδύσουμε σε αυτόν. Πολύ σωστή κίνηση. Στο κάτω κάτω το κουτάκι με το link 16, εάν μπορεί να μπει σε χρόνο dt, το πολύ πολύ να το βάλουμε όποτε κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο.

George

Είμαστε πολύ μακριά από το 5G ακόμη. Στις τelco ειναι R&D και καμία δεν έχει βάλει λεφτά εκεί που είνει το στόμα της
Τα ελικόπτερα θα έρθουν σχετικά άμεσα
Και η ενδιάμεση λύση είτε είναι Tico είτε LCS….αν είναι ενδιάμεση!

LaserGuide

όχι ρε Πτήση
τους χάλασες το κράξιμο τόσο καιρώ. Είχαν και κράζανε έλεος και εσυ ρε πτήση!!
πάμε γερά λοιπόν.-
κομμάτι κομμάτι ΟΛΑ θα γίνουν…στη ΒΕΛΤΙΣΤΗ λύση
COST EFFECTIVE
και οι mmsc θα βγουν καλές. Και επειδή στο προηγούμενο θέμα έπεσε πολύ ειρωνεία για αυτά που έγραφα, καλό είναι να διαβάζουμε σωστά τι γράφει ο άλλος και μετα να σχολιάζουμε
τα laser θα ειναι ΙΣΩΣ στο μέλλον διαθέσιμα σε εμάς ΙΣΩΣ και ξανα γράφω ΙΣΩΣ ΜΑΚΑΡΙ……….

Stealth

Φυσικα αυτα που εγραφες για τα λειζερ ειναι αστεια, καθως οι Αμερικανοι δεν προκειται να μας παραχωρησουν τεχνολογια leading edge η οποια ειναι ακομη σε πειραματικο σταδιο, και η οποια δεν εχει υιοθετηθει επιχειρησιακα στις Αμερικανικες δυναμεις. Σε 20 χρονια ισως.

Λειζερ μπορει να μπει σε οποιο πλοιο εχει αρκετο αποθεμα ηλεκτρικης ισχυως ωστε να τροφοδοτησει το λειζερ. Δεν ειναι μονο οι MMSC που μπορουν να δεχθουν λειζερ.

Επισης, πριν 1-2 εβδομαδες η Ελλαδα υπεγραψε συμφωνια με τη Γερμανια, τη Βρετανια και την Ουγγαρια για το προγραμμα C-RAM, το οποιο σκοπευει να αναπτυξει συστηματα καθοδηγουμενης ενεργειας, δηλαδη Λειζερ. Εαν αναπτυχθουν τετοια συστημα θα μπορουν να τοποθετηθουν στα πλοια του Ελληνικου στολου, εφοσον υπαρχει αποθεμα ισχυς φυσικα.

“Experts from the four Allied nations will investigate options for the multinational development and procurement of capabilities in this area, with a particular focus on innovative solutions such as directed energy based capabilities.”

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_178951.htm

Η παραπανω συμφωνια ειναι πολυ σημαντικη, καθως η Γερμανικη Rheinmetal εχει ηδη παρουσιασει συστημα laser εδω και μερικα χρονια, το οποιο εχει ενσωματωθει στο γνωστο συστημα CIWS millenium. Eχει δοκιμαστει με επιτυχια ωστε να καταρριψει ιπταμενους στοχους και drone (εχω βαλει βιντεο στο τελος του σχολιου μου).

Eπομενως δεν υφισταται καμια αναγκη αποκτησης MMSC λογω λειζερ. Το laser μπορει να τοποθετηθει σε καθε πλοιο με αρκετο αποθεμα ηλεκτρικης ισχυως αντι του Phallanx, RAM, millenium. Συμπερασμα, το επιχειρημα σου περι πλεονεκτηματως των MMSC λογω laser ειναι εωλο.

comment image

https://www.youtube.com/watch?v=PV3jfR-FUFc

Last edited 2 months ago by Stealth
Steve

Link 16: P8 Poseidon, AH-64E, P3C, F16, F35 F15,RAFALE, MIRAGE 2000, MH60 S/R, JAS39 GRIPEN++++++
Εμείς σνομπάρουμε…. δεν είναι καλό…

Nikolaos127

Οι 80s 90s αναγνωστες της πτησης εκπαιδευτηκαν να διαβαζουν τετοια αρθρα, να παρακολουθουν τις εξελιξεις και να εχουν μια μικρη παραπανω γνωση απο τον μεσο ελληνα. Δυστιχως και απο τα σχολια και αυτου του αρθρου, οι νεοι αναγνωστες ειναι παντογνωστες απο μονοι τους, παρακολουθουν περισοτερο ταγμενοι οπαδικα τις εξελιξεις και προφανως εχουν τις γνωσεις του μεσου ελληνα, τις λεγομενες και καφενειακες.
Εχει μια ευθυνη και το περιοδικο διοτι καποια στιγμη εχασε το βηματισμο του και στοχευσε σε πιο ευρυ και χαμηλου επιπεδου κοινο.
Ευτυχως Φαινεται οτι αυτο αποτελεί παραλθον.

FTS

Στο συγκεκριμένο άρθρο πάντως τα σχόλια που κριτικάρουν έχουν λογική αιτιολόγηση.
Το άρθρο δεν κάνει εκείνο που υπόσχεται ο τίτλος, δηλαδή δεν εξηγεί για ποιον λόγο τα ελικόπτερα θα έρθουν χωρίς το Link-16, και βασικά κάνει το αντίθετο, το ίδιο το άρθρο να σε αφήνει με το ξεκάθαρο συμπέρασμα πως το CDL και το Link-16 είναι συμπληρωματικά το ένα στο άλλο.

Πόσο μάλλον όταν αντιλαμβανόμαστε ότι τα MH60R χωρίς το Link-16 δεν θα είναι συνδεδεμένα με κανένα άλλο ελληνικό σύστημα για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει πλοία με CDL.

photographix

Άρα? Τι έχει να χάσει από την plug & play παρουσία του Link16? Eτσι οπως περιγράφεται, μοιάζει ότι η παρουσία του έχει περισσότερη πιθανή αξία από όποιο οικονομικο η τεχνικό όφελος από την παράληψη του

Stealth

Πιστευω οτι ειναι τραγικη και επικινδυνη η παραληψη του Link 16 απο τα ελικοπτερα. Για ακομη μια φορα το ναυτικο κανει μισες δουλειες, δυστυχως.

Δεν νοειται Δικτυοκεντρικος πολεμος χωρις τη δυνατοτητα ενα κορυφαιο μεσο ανθυποβρυχιακου πολεμου, οπως το MH-60R να μην εχει τη δυνατοτητα να λαβει και να στειλει πληροφοριες σε αλλα μεσα στο ευρυτερο θεατρο επιχειρησεων.

Ας σκεφτουμε το σεναριο που ενα MH-60R εντοπιζει με το ρανταρ επιφανειας ενα πλοιο και θελει να στειλει δεδομενα βολης σε ενα μαχητικο (Rafale, Mirage-2000, F-16) η εστω σε μια πυραυλακατο, ωστε να βληθει αυτος ο στοχος. Η πληροφορια θα πρεπει να παει απο το MH-60R, σε συγκεκριμενο πλοιο επιφανειας μεσω CDL, το οποιο θα πρεπει να μεταβιβασει τα στοιχεια βολης στο τριτο μεσο (μαχητικο / πυραυλακατο κτλ). Τι θα γινει εαν το Link 16 της φρεγατας εχει προβλημα, η εχει δεχθει εχθρικα πυρα? Σχεδον αχρηστευεται το ελικοπτερο.

Βρισκομαστε στο 2020 και συζηταμε για ακομη μια φορα τα αυτονοητα, οτι πρεπει να εχουμε ελικοπτερα με link 16, υποβρυχια με συγχρονες τορπιλες, αεροσκαφη με οπλα μακρου πληγματος, αρματα με πυρομαχικα, φρεγατες με σοναρ τροπιδας κτλ.

Την ιδια ωρα συζηταμε για νεα πλοια με κοστος 5 δις, οταν δεν βαζουμε ουτε Link 16 στα ελικοπτερα για λογους οικονομιας. Και μερικοι λενε και για MMSC με λεηζερ οταν οι Αμερικανοι εχουν 3 λειζερ ολα και ολα, και αυτα για πειραματικους σκοπους και δεν τα εχουν δωσει ουτε καν στους Βρετανους, στους οποιους εχουν δωσει βαλλιστικους πυραυλους Trident και πυρηνικες κεφαλες. Εδω πιθανοτατα δεν θα μας αποδεσμευουν ουτε καν τους NSM.

Ας σοβαρευτουμε, τα MMSC ειναι ακαταλληλα για το Ελληνικο Π.Ν. για τους εξης λογους:

1) ΔΕΝ εχουν σοναρ τροπιδας ωστε να εντοπισουν εχθρικα υποβρυχια και τορπιλες στον προσθιο τομεα. Μονο με συρομενο σοναρ δεν γινεται η δουλεια. Εχετε δει εσεις καποια φρεγατα ανθυποβρυχιακου ρολου η εστω γενικης χρησης χωρις σοναρ τροπιδας? ΚΑΜΙΑ.

2) Εχουν survivavibility Level I, ενω μια φρεγατα εχει survivability Level II, ενω τα ΑΒ και Tico εχουν survivability Level III. To προβλημα ειναι οτι τα MMSC εχουν σχεδιαστει με εμπορικες προδιαγραφες για Ferry Boat ωστε να περιοριστει το κοστος. Δεν ειναι μονο οτι η υπερκατασκευη ειναι απο αλουμινιο. Το προβλημα ειναι οτι διαθετουν ελαχιστα ανεξαρτητα υδατοστεγη διαμερισματα ωστε να μπορουν να περιορισουν τη ζημια απο ενδεχομενο πληγμα. Αυτος ηταν ο βασικος λογος για τον οποιο η LM δεν μπορουσε να κατεβει στον διαγωνισμο για την FFG(X), καθως θα επρεπε να κανει ριζικες αλλαγες στο πλοιο. Οι Ιταλοι εριξαν 300 τονους χαλυβα για να εκπληρωσουν τις απαιτησεις επιβιωσιμοτητας των Αμερικανων. Στις MMSC η LM θα επρεπε να ριξει 600-1000 τονους χαλυβα, και εαν εβαζαν και σοναρ τροπιδας που ειναι στανταρντ για πλοια πρωτης γραμμης των ΗΠΑ, θα εκανε το πλοιο πολυ αργο.

3) Τα ηλεκτρονικα του πλοιου ονομαζονται Total Ship’s Computing Environment (TSCE) και ειναι εμπορικων προδιαγραφων για λογους κοστους, με καλωδια και ρουτερ που εχει ο καθε ιδωτης στο σπιτι του. Δεν ειναι για πολεμικο πλοιο, δεν εχουν προβλεψεις για 2-3 redundancies,δεν υπαρχει προβλεψη για απορροφηση κραδασμων οπως στα πολεμικα.

Ψαχνουν για κοροιδα οι Αμερικανοι. Διαβαστε την αναλυση του Michael Gilmore του Πενταγωνου για το LCS. Εχει προβλημα επιβιωσιμοτητας και προβλημα με τα ρανταρ και το Συστημα Διαχειρησης Μαχης λεει. Θα τραβατε τα μαλλια σας οταν το διαβασετε.

https://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Gilmore_12-01-16.pdf

Εκθεση του Αμερικανικου Κονγκρεσου για τις LCS, τα ιδια ακριβως.

https://www.everycrsreport.com/files/20170512_RL33741_7d4a2f74266a2e75428396bd7f7b814d37571c4d.pdf

Δεν ειναι καιρος για παιχνιδια με την αμυνα της χωρας και τις ζωες των στελεχων του Π.Ν.
Οι πολιτικοι ας ακουσουν το ΠΝ επιτελους.

Steve

ΦΡΙΚΗ το report του δευτερου link οι σελίδες 31 και μετα.. με τις κουκίδες…!!!!!!!!
Επιγραματικά:
1)Το USN δεν εχει πραγματοποιήσει air-defence test ούτε των recently updated LCS
μετά απο πολλά χρόνια προγραμματίστηκε αλλά πήρε αναβολή λόγω της αναμενόμενης POOR PERFORMANCE
2)Το USN ξεκαθάρισε ότι δεν ειναι ευχαριστημένο απο την επίδοση το RADAR και του RAM εναντίων Antiship Cruise Missles και θα αντικαταστησει το ram με Sea Ram!!!
3)ΚΑΜΙΑ LCS έκδοση δεν έχει δοκιμαστεί εναντίων UAV και slow flying aircrafts
4)Συμπερασματικά ο αρχικός σχεδιασμός η LCS να είναι στην πρωτη γραμμή και σε  intense naval conflict φαίνεται να είναι μη πραγματοποιήσιμο με την poor survivability
5)Μέχρι και σήμερα παρόλα τα πακέτα αποστολών (SUW, MCM, ASW)  δεν έχει αποδειχθει αποτελεσματικό για αποστολές MCM, SUW, or ASW ούτε για  maritime security operations
Και πολλά πολλά άλλα….
Πτήση περιμένουμε απαντήσεις και για τα παραπάνω έγγραφα…

gdmast
ptisidiastima

Είναι αυτό που είχε χαλάσει πριν λίγες μέρες, στις 28/10. Τελικά δεν κατάφερε να επιστρέψει πίσω μόνο του

gdmast

Ναι σαφώς. Απλά λέω ότι περιγράφει κάπως πιο αναλυτικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και το γιατί αυτό υπάρχει. Καθώς επίσης και τον προβληματισμό τους, ώστε να επιλύσουν γενικά τα θέματα που έχει πλοίο.
Το πλοίο αυτό, έχει ακόμα δουλειά για να έρθει εκεί που πρέπει.
Και αυτό είναι άσχετο με τη γενική κουβέντα που γίνεται στο εάν μας κάνει ή όχι ή εάν μας κάνει στην τιμή που θα το πάρουμε κ.λπ. (κουβέντα που δεν ωφελεί να κάνουμε στο παρόν άρθρο, γιατί θα είμαστε και εκτός θέματος).

Steve

Εδώ τρέξατε να δικαιολογήσετε… τα αδικαιολόγητα… για τα υπόλοιπα τίποτα… εκεί στο DOT&E έχουν Phd Msc ???
Το πλοίο γυρνούσε υποτίθεται μόνο με τους diesel αλλά πάπαλα…
Το άρθo λέει για complex trasmition system with a lot o moving parts that proven to bee unreliable…

Clark said. Part of that may mean that ships that were designed to go fast will need to travel below 16 knots all the time so as not to incur damage to a fragile propulsion train.

G...

Μην περιμένεις τιποτα γιατι σε αυτα η πτηση δεν εχει να πει τιποτα.. Απλα θα πει μονο οτι δεν παιρνει διαφημίσεις. Λες και μερικες διαφημισεις ειναι κριτηριο για το αν εξυπηρετουνται η οχι διαφορα συμφεροντα. Υπαρχουν και πιο αποτελεσματικπι τροποι απο γνωριζουμε ολοι.
Εδω ολοι και ολα φωναζουν σκανδαλο (οπως τα ρ3) και η πτηση μας γραφει για κοσμογονιες και πρασινους ιππους.

George_K

Πάντως αν οι MMSC είναι έτσι, τότε κάτι πάει να γίνει (στους mk41 αναφέρομαι…)
comment image

Manolis1

Μάλλον δεν θα είναι έτσι. Εδώ έχω φωτογραφία της τελικής διαμόρφωσης της σαουδαραβικής mmsc. Μάλλον το πλοίο θα έρθει σε εμάς όπως είναι. Ήδη είναι πολύ υψηλό το κόστος του και το ΠΝ δεν θα προχωρήσει σε επιπλέον αλλαγές και προσθήκες για να μην πληρώσουμε τράτα για αντιτορπιλικό. Εγώ βλέπω ότι έχει ένα 57mm πυροβόλο, 1 mk41, 8 Harpoon, 1 SeaRam και περιστρεφόμενο ραντάρ (trs-4d). Τώρα πλοίο που κοστίζει 1 δις (για εμάς, οι Άραβες έδωσαν 1.34 δις το πλοίο) και έχει τέτοιο οπλισμό μου φαίνεται κάπως. Σίγουρα αν μπει 76mm Strales, Ram, 8 NSM, δεύτερος mk41 και trs-4d σε fixed panel τότε το κόστος θα ανέβει και άλλο. Επίσης αν θυμάμαι καλά αν και αρχικά στην σαουδαραβική mmsc υπήρχαν 2 τριπλοί εκτοξευτές τορπιλών αυτοί αφαιρέθηκαν από το πλοίο. Άρα μάλλον θα χρειαστεί να τους προσθέσουμε και αυτούς στην ελληνική mmsc. Πολύ φοβάμαι ότι το κόστος του πλοίου θα είναι εξωφρενικά τεράστιο για αυτά που προσφέρει.

Saudi_Navy_MMSC_LCS_Lockheed_Martin_SNA_2018_news_1.jpg
George

Γιατί κατ’ανάγκη Mk41? Υπάρχει το Mk56 που είναι και distributed και ίσως δώσει στο ΠΝ τα tubes που ζητάει
Το ραντάρ είναι θέμα αν μείνει το rotating Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμη επιλογή του ΠΝ
NSM είναι λυμένη άσκηση
ASROC?

Manolis1

Γενικά το πλοίο είναι μια κοντόφθαλμη επιλογή για το ΠΝ. Ακόμα και αν το trs-4d τοποθετηθεί σε fixed panel θα μπορεί να εντοπίζει μαχητικά αεροσκάφη σε αποστάσεις μικρότερες των 110 χιλιομέτρων. Ένα παράδειγμα του πόσο ακατάλληλο είναι αυτό το ραντάρ για το ΠΝ είναι ότι οι S (με ραντάρ LW-08) μπορούν να εντοπίσουν μαχητικό αεροσκάφος στα 250 χιλιόμετρα. Φυσικά αν το trs-4d έρθει σε rotating τότε η εμβέλεια αποκάλυψης μαχητικού πέφτει κάτω από 100 χιλιόμετρα (γελοία επίδοση). Επίσης το πλοίο έχει μειωμένη επιβιωσιμότητα (level I αντί για Level II). Το σύστημα μετάδοσης είναι προβληματικό και ο πλοίο θα χρειάζεται κάθε μήνα να πηγαίνει για συντήρηση μίας εβδομάδας. Άρα το 1/4 του χρόνου θα το περνάει εκτός δράσης. Ας μην ξεχνάμε ότι κάναμε γαργάρα και το σόναρ γάστρας για χάριν της “υψηλής ταχύτητας” (30-33 κόμβοι). Τώρα για να δεχθούμε αυτό το πλοίο θα πρέπει να κάνουμε γαργάρα και τους εκτοξευτές τορπιλών; Και όλα αυτά με κόστος άνω του 1ος δις. Η Ρουμανία πρόσφατα με 1.2 δις ευρώ αγόρασε 4 Gowind 2500 και εμείς για αυτό το ποσό αγοράζουμε μια mmsc που δεν δικαιολογεί την αξία της. Το πλοίο είναι ακατάλληλο και από πλευράς ηλεκτρονικών και από πλευράς όπλων αλλά και από πλευράς κατασκευής. Η μακράν χειρότερη επιλογή που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

ptisidiastima

Στα δάχτυλα τα παίζετε τα ραντάρ! Που τα ξέρετε όλα αυτά;

CKfurious

Τα χούμε γράψει επανειλημμένα!!

Δεν μας διαβάζετε??

TRS4D Fixed Panel
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-fixed-panel/
LW-08
http://www.scienpress.com/Upload/JCM/Vol%204_1_9.pdf
Table 3

ptisidiastima

Δεν θα πούμε τίποτα, γιατί δεν την παλεύουμε άλλο.
Πείτε τα μόνο σε κάποιο στέλεχος του ΠΝ, να γελάσει κι αυτός λίγο, ειδικά με το LW-08

George_K

Η περιστρεφόμενη έκδοση του TRS-4D έχει μέγιστη εμβέλεια τα 250 km. Η σταθερή των τεσσάρων στοιχειοκεραιών έχει άνω των 300 km.

https://www.radartutorial.eu/19.kartei/07.naval/karte027.en.html
https://www.radartutorial.eu/19.kartei/07.naval2/karte016.en.html

Επίσης, πως ακριβώς γνωρίζεις οτι τα πλοία είναι εντελώς ακατάλληλα για το ΠΝ? Έχεις τόσο άψογη πληροφόρηση? Να μας τη δανείσεις.

Manolis1

Μάλλον βιάστηκες να απαντήσεις και δεν πρόσεξες αυτά που έγραψα. Το trs-4d έχει εμβέλεια αποκάλυψης ΜΑΧΗΤΙΚΟΎ 110 χιλιόμετρα. Τα 250 χιλιόμετρα μέγιστης εμβέλειας είναι για αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ή C130.

Θα προσπεράσω το ειρωνικό τμήμα του σχολίου σου και θα απαντήσω. Έχω υπηρετήσει ως ναύτης στο ΠΝ. Η αγάπη μου για τον συγκεκριμένο κλάδο των ενόπλων δυνάμεων με έχει οδηγήσει στο να ψάχνομαι πολύ σε συστήματα, πλοία και γενικά ότι αφορά την θάλασσα. Μπορεί να μην είμαι διευθύνον σύμβουλος ή σχεδιαστής στην Lockheed ή στην Thales αλλά οι γνώσεις μου μου επιτρέπουν να κρίνω ως έναν βαθμό αν κάποιο πλοίο πληρεί τις προϋποθέσεις του ΠΝ.

Επίσης, πως ακριβώς γνωρίζεις ότι τα πλοία είναι κατάλληλα για το ΠΝ; Έχεις τόσο άψογη πληροφόρηση; Να μας την δανείσεις.

Είδες που δεν είναι ωραίο να ειρωνεύεσαι κάποιον χωρίς λόγο και χωρίς να τον γνωρίζεις;

Πάμε παρακάτω. Αν η mmsc κόστιζε 500-600 εκατομμύρια τότε πίστεψε με, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Αλλά για πλοία με τέτοιο οπλισμό, μειωμένη επιβιωσημότητα και προβληματικό σύστημα πρόωσης δεν αξίζει να δώσεις 1+ δις για κάθε μονάδα (1.34 δις έδωσαν οι Άραβες για κάθε mmsc με 1 πυροβόλο 57 mm, 1 mk41, 8 Harpoon, μόνο σόναρ συρόμενο, χωρίς εκτοξευτές τορπιλών και με περιστρεφόμενο ραντάρ). Νομίζω ότι ο κάθε ένας που έχει βασικές γνώσεις πάνω σε πλοία και όπλα μπορεί να κρίνει ότι αυτό το πόσο για τα συγκεκριμένα πλοία και με τον συγκεκριμένο οπλισμό είναι εξαιρετικά υψηλό. Και κάθε προσθήκη σε όπλα ή αισθητήρες θα ανεβάσει το κόστος.

Η Ρουμανία αγόρασε 4 Gowind 2500 με κόστος 1.2 δις ευρώ.

Και σε ρωτώ: Τι είναι προτιμότερο; Να δώσουμε 4.5 δις ευρώ και να πάρουμε 8 Gowind 3100 ( μια λίγο μεγαλύτερη έκδοση του 2500) με πυροβόλο 76 mm, 2 A50, σόναρ συρόμενο και γάστρας, 8 exocet block 3c, 1 RAM, 2 τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών, ραντάρ NS100 με αυξημένη επιβιωσημότητα και αξιοπιστία στο προωστήριο σκεύος ή 4 mmsc με 1 πυροβόλο 57mm, 1 mk41, μόνο συρόμενο σόναρ, 8 Harpoon, 1 SeaRam, ραντάρ trs-4d, χωρίς εκτοξευτές τορπιλών, με μειωμένη επιβιωσημότητα και “ζημιάρικο” προωατήριο σκεύος;

Το πρώτο ακούγεται (και είναι) πιο ελκυστικό. Έτσι δεν είναι; Για να σε προλάβω, το κόστος 1 δις για τις mmsc είναι στην σαουδαραβική έκδοση(απλά εμείς δεν πληρώνουμε το κόστος ανάπτυξης,το ανέλαβαν οι σαουδάραβες). Επομένως, η προσθήκη πυροβόλου 76mm, 2ου mk41, RAM, δυο τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών και το trs-4d σε fixed panel θα αυξήσουν το κόστος. Και πόσο θα φτάσει; 1.2, 1.3 δις με αυτές τις αλλαγές; Πιστεύεις ότι μια mmsc αξίζει τόσα χρήματα;

Last edited 2 months ago by Manolis1
George_K

Καταρχήν δεν σε ειρωνευτηκα.
Σχολιάζω αρνητικά την σίγουρη άποψή σου οτι τα συγκεκριμένα πλοία είναι παντελώς άχρηστα για το ΠΝ. Εκτός από εραστής του ΠΝ δεν είσαι “μέσα” για να ξέρεις όλες τις πτυχές του προγράμματος, άρα η άποψή σου βασίζεται σε ανοιχτές πηγές στο διαδίκτυο.

Όλοι έχουμε διαβάσει για τα προβλήματα των LCS αλλά οι MMSC δεν θα είναι ίδιες με τις LCS. Όπως είπα και προηγουμένως με τη διαμόρφωση που θέλει το ΠΝ ότι πλοίο και να αγοράσει θα είναι πανάκριβο. Γι’ αυτό λέω ας περιμένουμε πρώτα να δούμε την τελική προσφερόμενη διαμόρφωση και την τιμή και μετά το συζητάμε.
Μην ξεχνάμε ότι η αγορά νέων φρεγατών έχει συνδεθεί με την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ. Αυτό από μόνο του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τελική απόφαση.

Manolis1

Παντελώς άχρηστα; Μάλλον δεν διάβασες προσεκτικά αυτά που έγραψα. Έγραψα ακατάλληλα. Υπάρχει διαφορά από το άχρηστο μέχρι το ακατάλληλο. Επίσης όπως λες και εσύ αν το πλοίο έρθει στην διαμόρφωση που θέλει το ΠΝ θα είναι πανάκριβο. Άρα τί ελπίδες έχουμε τα πλοία να έρθουν στην διαμόρφωση του ΠΝ και όχι κάποια υποεξοπλισμένη; Η μεγαλύτερη ένσταση που έχω ως προς την αγορά του πλοίου είναι η τιμή. Και αυτό γιατί υπάρχουν προτάσεις (Gowind 3100, Type 31, MEKO A200) που προσφέρουν είτε τις ίδιες δυνατότητες, είτε καλύτερες με μικρότερο κόστος. Αναβάθμιση των Meko μπορούν να κάνουν και οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί (μέσω της Thales Netherlands). Δεν μπορώ να καταλάβω ποιός μας υποχρεώνει η μέση λύση, η αναβάθμιση των Meko και η αγορά νέας φρεγάτας πρέπει να πάνε στην ίδια χώρα/προμηθευτή. Με το να συνδέουμε την προμήθεια νέων φρεγατών με την αναβάθμιση των Meko και την μέση λύση δεν θα μας δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

George_K

Ότι θέλεις μπορείς να κάνεις ώστε να έχεις το μέγιστο αποτέλεσμα σε όλες τις επιλογές. Αρκεί να πληρώσεις το ανάλογο κόστος.
Το να σπάσεις το συνολικό πρόγραμμα σε επιμέρους κομμάτια είναι μια πρακτική που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα σε όλες σχεδόν τις αγορές πολεμικού υλικού σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, και δες που φτάσαμε. Στη δεκαετή και βάλε οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας η πολυτυπία συστημάτων και όπλων είναι ένας σοβαρός λόγος για τη μη σωστή και επαρκή συντήρηση.
Οικονομία κλίμακας ονομάζεται στην οικονομική επιστήμη. Γι’ αυτό και το ΠΝ τα θέλει όλα σε ένα.
Δεν ξέρω που θα καταλήξει. Και οι άλλες λύσεις που αναφέρεις μια χαρά είναι. Δυστυχώς δεν είμαστε “από μέσα” για να γνωρίζουμε όλες τις πτυχές των προσφερόμενων προγραμμάτων για να έχουμε μια σωστή άποψη. Θέλω να πιστεύω ότι σε όποια επιλογή καταλήξει η ηγεσία του ΠΝ καθώς και η πολιτική ηγεσία, θα πάρει τα μέγιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Last edited 2 months ago by George_K
Mageiras

Gowind με κλειστά μάτια…

Manolis1

Συμφωνώ. Με 5 δις ευρώ θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε 8-10 Gowind 3100 με τον οπλισμό που ανέφερα πιο πάνω. Οι Γάλλοι σίγουρα μετά από τέτοια παραγγελία θα προχωρούσαν σε παραχώρηση Lafayette (που μετά από έναν μίνι εκσυγχρονισμό θα ήταν κλάσης ανώτερα από τις lcs που φοβάμαι ότι οι Αμερικανοί δίνουν ως μέση λύση). Επίσης η Thales θα αναλάμβανε τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 HN και κάπως έτσι θα είχαμε το 2025-27 έναν στόλο από 16 σύγχρονα και ικανότατα πλοία και θα εξασφαλίζαμε ομοιοτυπία. Δυστυχώς για εμάς και το ΠΝ όμως ο Pyatt κάνει πολύ καλά την δουλειά του.

George_K

Επίσης, κάνεις λάθος για την εμβέλεια αποκάλυψης. Τα 110 (για RCS 0,1m^2) είναι ναυτικά μίλια και όχι χιλιόμετρα. Πολλαπλασίασε τα 110ΝΜ σε χιλιόμετρα να δείς πόσο βγαίνει. Για να σε βοηθήσω το αποτέλεσμα είναι 207 χλμ. (δες το σύνδεσμο που ανέβασε η κακιά πεθερά).

Επίσης όλες οι αναφορές για εμβέλεια αποκάλυψης στόχων αφορούν αεροσκάφη σε καθαρή διαμόρφωση. Μαχητικό αεροσκάφος (εκτός των stealth) που να πηγαίνει στη μάχη χωρίς ούτε μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμων εγω δεν γνωρίζω…

Manolis1

Δεν κάνω καθόλου λάθος με την εμβέλεια.

Track range performance: fighter aircraft > 110 km.

Ορίστε και το link:
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-fixed-panel/

Και αυτή η επίδοση είναι για το fixed panel.

Το ραντάρ αυτό είναι καλό για ελαφρές κορβέτες και πυραυλακάτους. Όχι για φρεγάτες πρώτης γραμμής.

Last edited 2 months ago by Manolis1
George_K

Ναι, αλλά σε τι ύψος? Το >110 μήπως αναφέρεται σε αεροσκάφη σε πολύ χαμηλό ύψος? Σίγουρα δεν είναι η μέγιστη εμβέλεια αποκάλυψης αλλά η ελάχιστη.

Manolis1

Είναι η μέγιστη εμβέλεια αποκάλυψης αεροσκάφους μεγέθους μαχητικού. Άρα, για να είναι η μέγιστη σημαίνει πως το αεροσκάφος θα πετάει σε σχετικά μεγάλο ύψος.
Όσο για την μέγιστη το trs 4d (σε περιστρεφόμενη διάταξη, όπως ακριβώς και στις σαουδαραβικές mmsc) έχει 250 χιλιόμετρα εμβέλεια για αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (μεγάλου μεγέθους) την στιγμή που το ραντάρ των S έχει εμβέλεια αποκάλυψης αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας τα 270+ χιλιόμετρα.

Πέφτεις πάλι σε αντίφαση στο σχόλιο σου. Δεν είναι δυνατόν ένα ραντάρ να έχει ελάχιστη δυνατότητα αποκάλυψης αεροσκάφους τα 110 χιλιόμετρα. Όλα τα ραντάρ της αγοράς έχουν ελάχιστη εμβέλεια αποκάλυψης ιπτάμενων στόχων τα μερικά εκατοντάδες μέτρα ή στην χειρότερη περίπτωση ελάχιστα χιλιόμετρα.

Όλοι οι κατασκευαστές ραντάρ αναφέρουν τις μέγιστες δυνατότητες των συστημάτων τους (Μέγιστη εμβέλεια αποκάλυψης σε μεγάλα ύψη). Αν το ραντάρ είχε καλύτερα χαρακτηριστικά αποκάλυψης μαχητικών σε άλλα ύψη είναι βέβαιο πως θα το ανέφεραν ώστε να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να συνεχίσεις να υποστηρίζεις το συγκεκριμένο ραντάρ απλά και μόνο για να φέρεις αντίλογο σε εμένα.

Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Το ραντάρ δεν έχει ικανοποιητικές επιδόσεις. Και η δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής μόνο δυο στόχων το μαρτυρά. Ακόμα και η ίδια η πτήση απάντησε σε σχολιαστή που την ρώτησε ότι ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων εμπλοκών του ραντάρ trs 4d είναι μόνο δύο.

Και για να κάνεις μια σύγκριση το SeaFire 500 έχει δυνατότητα εμπλοκής 16 στόχων ταυτόχρονα.

Steve

The Navy has identified it is not satisfied with the Freedom variant’s radar and RAM system for defense against ASCMs. The Navy plans to replace the RAM system with SeaRAM, which is the system installed on the Independence variant. The Navy does not plan to test the existing Freedom-variant air defense systems installed on LCS 1 through 15. DOT&E assesses this to present a high risk for deploying crews, given that many Freedom-variant ships will deploy between now and 2020 when backfits of the SeaRAM system on those hulls are scheduled to begin.

The Navy has not conducted any of the planned live-fire air defense test events planned as part of the Enterprise Air Warfare Ship Self Defense TEMP or recently updated LCS TEMP. After multiple years of delays, the Navy had planned to conduct the first of those events on the self-defense test ship in FY16, but postponed the test indefinitely because of anticipated poor performance predicted by pre-test modeling and analysis of the planned test event scenario.

George

Δεν είναι μονο η εμβλέλεια

George_K

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη διαμόρφωση και τον οπλισμό που θέλουμε εμείς τα πλοία κοστίζουν ακριβά. Είτε MMSC-HN είτε [email protected] Hellenique.
Ας περιμένουμε την προτεινόμενη διαμόρφωση για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως τρόπος να πάρει πάνω από 2 mk41 υπάρχει, αρκεί να τα πληρώσεις.

Stealth

Aυτη ειναι η προτεινομενη εκδοση AAW, η οποια υπαρχει μονο σε μακετα. Για να κατασκευαστει μια τετοια εκδοση θα πρεπει να πληρωσουμε εξοδα Ερευνας και Αναπτυξης, δηλαδη 200-500 εκ. ευρω επιπλεον, και να επιλυσουμε τυχον προβληματα με το πλοιο.

Δεν μας περισσευουν χρηματα. Εχουμε χρεος 200% του ΑΕΠ. Τετοιες ανοησιες θα κανουμε, θα πληρωνουμε ξενες εταιριες για να αναπτυξουν καινουρια πλοια, οταν ηδη υπαρχουν αριστα σχεδια για τις αναγκες μας και τις τσεπες μας ??

Αναφερομαι φυσικα σε Gowind, MEKO A-200, Iver Huitfeldt και Type-31.

CKfurious

Το διάβασα και το ξαναδιάβασα

Εάν κατάλαβα το Ναυτικό στα ROMEO δεν θα βασίζεται στο Link16 με όλα τα μειονεκτήματα αλλα θα πάει στο CDL :

https://www2.l3t.com/csw/assets/products/product-sheets/CDL_Hawklink_AN-ARQ-59_Radio_Terminal_Set_Sales-Sheet_WEB.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Data_Link

Η ανάλυση δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα:

Είναι αυτό συμβατό με τα υπάρχοντα Links 11,16?

Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο:

Μπορεί ένα MH60R με το το ΑΝ/ARQ-59 Hawklink να μεταδίδει και να λαμβανει DATA από μια S, MEKO , ROUSEN που είναι όλες με Link 11?

Ναι η Όχι?

Μπορεί ένα MH60R με το το ΑΝ/ARQ-59 Hawklink να μεταδίδει και να λαμβανει DATA από ERIEYE ,P-3 ,S70B6, που είναι όλa με Link 11?

Ναι η Όχι?

Εάν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ΌΧΙ πρέπει να περιμένουμε το1o MMSC με τα CDL για να εκμεταλλευτούμε τα ROMEO ??

CKfurious

https://www.intelligent-aerospace.com/military/article/16538513/navy-orders-anarq59-tactical-data-link-from-l3-to-connect-helicopters-with-ships

The L-3 Hawklink AN/ARQ-59 airborne terminal is a wideband communications system for the MH-60R helicopter that delivers real-time acoustic sonobuoy data, radar data, and full-motion video to nearby surface warships.

Εάν ισχύουν ΜΟΝΟ τα παραπάνω τότε επιβεβαιώνονται αυτά που φοβάμαι:

Εάν το ROMEO είχε Link11 η Link 16 θα μπορούσε να στείλει και λάβει data από εναέριες πλατφόρμες όπως τα ERIEYE ,P-3 η ακόμα και τα F16/RAFALE (Link16!!!) 

Θεωρητικά !
Τα υπάρχοντα S70B6 έχουν Link11 που τους επιτρέπει να επικοινωνούν με τα 
παραπάνω εναέρια μέσα αλλα και με τις υπόλοιπες μονάδες του στόλου

Εάν κάποιος έχει ασχοληθεί με τα data links ας μας φωτίσει!!

Αυτό που πρέπει να έχει το Romeo αλλά και η φρεγάτα και το F16 για να μιλήσουν είναι JTIDS ( Joint Tactical Information Distribution System ) όπως έχουν τα F16 μας από το 2006 ( http://www.f-16.net/f-16_users_article5.html) , 48 modules αγοράσαμε από αυτά στην αναβάθμιση Ξενία 4 .

1 )Στην αναβάθμιση των f16 αγοράζουμε :

(123) LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) with TACAN and EHSI;

για 87 μονοθέσια blc70 , και για τα 36 διθέσια που γίνονται blc 60

2 ) To τερματικό στο ελικόπτερο λέγεται MIDS VLT ,η Ελλάδα τέτοια μέχρι τώρα έχει 6 σε ελικόπτερα , τουλάχιστον στα ΜΗ60 τα παλαιότερα νομιζω.

Στο παρακάτω link , η εταιρεία που κατασκευάζει αυτά τα modules για MH 60 , F 16 , F15 κλπ
https://www.viasat.com/news/276-million-mids-lvt-lot-12-delivery-order

3) Τo L3 AN/ARQ Radio Terminal set που ρωτάς είναι ένα Ku band airborn Data Link

https://www2.l3t.com/csw/assets/products/product-sheets/CDL_Hawklink_AN-ARQ-59_Radio_Terminal_Set_Sales-Sheet_WEB.pdf) ανάμεσα σε άλλα και

4) Ακόμα οι Standard φρεγάτες μας έχουν link 14 , κάπως καλύτερα , οι ΜΕΚΟ έχουν link 14 επίσης , και όχι 11

Με λίγα και απλά λόγια αγαπητέ φίλε το

Το L3 Hawklink AN/ARQ-59 που ρωτάς είναι το εξελιγμένο Data Link κομμάτι του Radar AN/ARQ-59 το οποίο φυσικά υποστηρίζει :

Common Data Link ( CDL) , link 16 , link 14 , link11 κλπ ,  MIDS/JTIDS , με τους περιορισμούς που θέτει η παλαιότερη τεχνολογία ( bandwidth , αρχιτεκτονική ) ,

Άρα ανταλλάσσουν δεδομένα σε επίπεδο link 16 , που πια όπως λέει και το άρθρο πάνω έχει μεγάλη δυνατότητα , ταχύτητα , αρχιτεκτονική , και με Patriot και με 214 , και με Rafale .., και με ΜΕΚΟ και f16 προσεχώς , σε full ταχύτητα όταν πάρουν και αυτά link 16
Το παραπάνω σύστημα που περιγράφει το άρθρο είναι απλώς είναι μια ”εξελιγμένη΄΄ για το Αμερικανικό επίπεδο έκδοση του link 16 ……

Ελπίζω να βοήθησα

Last edited 2 months ago by ak73
CKfurious

Θέλει ψάξιμο
Τα υπάρχοντα sea hawk έχουν link 11 δεν βλέπω το link 14
Δες
https://www.hellenicnavy.gr/en/fleet/aircrafts/164-en/fleet/aircrafts/920-s70-helicopter.html
MEKO: Link 11 & 14
https://www.hellenicnavy.gr/en/fleet/frigates/frigates-class-meko-200hn.html
KORTENAER:Links 10 11 14
https://www.hellenicnavy.gr/en/fleet/frigates/frigates-type-standard.html

Σωστά και δεν είμαι καθόλου , μα καθόλου σίγουρος για link 14 για τα Sea Hawk , το γνωστό είναι link 11 όντως θέλει ψάξιμο

CKfurious

Το θέμα είναι να μπορούν τα romeo να ανταλλάσσουν date με ότι υπάρχει σε στόλο και αεροπορία
Ζητάμε το 1o να παραδοθεί το 021
Εάν δεν μπορεί να μιλάει….

p270

Τελικά και σε αυτό άρθρο εμφανίστηκαν οι παντογνώστες των οπλικών συστημάτων που τίποτα καλό δεν βρίσκουν σε καμία αγορα- επιλογή
Εύχομαι να σας διαβάζει κάποιος από το Πεντάγωνο ώστε να σας πάρει ως συμβούλους

Ναι μπορείτε να με κραξατε αλλά δεν με πειράζει καθολου

George

Πτήση αυτό για μια μελλοντική λύση που θα βασίζεται σε 5G για κάτι που θα είναι μέσα στο πέλαγος πραγματικά με ξεπερνάει….To 5G ήρθε για να διαχειρισθεί τάξη μεγέθους περισσότερες συνδέσεις απο το 4G με πολλαπλάσια ταχύτητα
Ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι προβλήματα που έχουν οι ΕΔ.
Εχουν ελάχιστους “χρήστες” και μεταδίδουν μικρές σε μέγεθος πληροφορίες
Και το 3G τους ξεπερνά δηλαδή 🙂
Οπότε μοιάζει να είναι λύση χωρίς πρόβλημα το δορυφορικό 5G (που προφανώς αν γίνει θα ανηκει στις ΗΠΑ που όσο φίλη χώρα κι αν είναι δεν θες να βασίζεις τη διασύνδεση σου σε αυτές)
Για άλλη μια φορά πάντως φαίνεται πόσο πίσω τεχνολογικά είναι τα στατιωτικά συστήματα από τα πολιτικά Σε κωμικό σημείo σε h/w και s/w και εδώ εξηγείς ότι το αυτό συμβαίνει και στα πρωτόκολλα επικοινωνίας
Σε κάθε περίπτωση εδώ διαφαίνεται μια φιλοσοφία του ΠΝ
Θεωρεί το ε/π μέρος της φρεγάτας και κοιτάει να λύσει τη μεταξύ τους επικοινωνία
Με αυτή την λογική το μπελαλίδικο link 16 δεν του κάνει γιατί δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας του ε/π με άλλα μέσα πλην της φρεγάτας που καλείται να λύσει
Και επομένως γιατί να έχει link16 το ε/π? Μια χαρά λύνει όλες τις ανάγκες επικοινωνίας του με το καράβι με το CDL
Κι αν πάρει UAV το πρόβλημα που θα κληθεί να λύσει θα είναι αν το UAV θα στέλνει με το ίδιο πάντα πρωτόκολλο στο ε/π ή στο πλοίο Και τα δύο δυνατά και πρέπει να επιλέξει (εγώ θα επέλεγα και τα δύο!) Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια
Αν το πάμε με όρους social media το ΠΝ προτιμάει το inbox και στην περίπτωση με UAV κάτι αντίστοιχο με τους χρήστες Γιάννης-Μαρία Ταδόπουλος
To link 16 (παρά τους περιορισμούς) τους θα ήταν το αντίστοιχο της ομάδας
Είναι καθαρό ότι δεν βλέπει κάποια χρησιμότητα σε αυτές
Είναι peer-to-peer Πρώτα το ε/π με τη φρεγάτα και μετά η φρεγάτα με όποιον άλλο χρειαστεί

Yannis

“Έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά υποδείγματα, όπως το Link 11, Link 16, …”

Διορθωστε με αν κανω λαθος, αλλα υποθετω οτι αναφερεστε στα “πρωτόκολα” (οπως X.25, FDDI, TCP, κλπ) . Ισως θα μπορουσατε να τα αναφερετε και ως “πρότυπα”. Δε νομιζω οτι ειναι υποδειγματα, καθως η αυστηρη τηρηση τους ειναι εκ των ουκ ανευ.

Nemo

Ευχαριστούμε για το άρθρο.

Όντως θυμίζει άρθρα του “παλιού καλού καιρού” με τα οποία μεγαλώσαμε. Τα δικά μου συμπεράσματα είναι τα εξής:

 1. Καταδεικνύεται η αναγκαιότητα απόκτησης UAVs για τις νέες φρεγάτες.
 2. Τα ελικόπτερα είναι Link-16 ready.

Οι ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής:

 1. Υπάρχει πιθανότητα η αγορά να μην περιλαμβάνει Link-16 modules καθότι υπάρχει σκέψη να χρησιμοποιηθούν modules που θα περισέψουν ή θα προκύψουν από το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 σε V? Στο πρόγραμμα των F16 έχουμε έγγριση για μέχρι 123 modules Link 16 οπότε θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε από εκεί επιπλέον μονάδες για την αναβάθμιση των Block 50 ενώ θα περισεύσουν και 30 modules από τα Β52Μ που έχουμε στην διαθεση μας. Όλα αυτά είναι υποθετικά φυσικά καθοτι δεν γνωρίζω εαν το module για το F16 είναι συμβατό με το ΜΗ60R
 2. Διαβάζω στα σχόλια για το Link 22. Είναι τα Romeo το ίδιο Plug & Play ready για το Link 22 όπως είναι για το Link 16?

Ευχαριστώ και πάλι.

Last edited 2 months ago by Nemo
vasilis1987

παιδια στισ αλλεσ σελιδεσ σασ βριζουν πολυ για το θεμα του αλουμινιου……..

ptisidiastima

Εν απουσία μας μπορούν να μας δείρουν κιόλας (κλεμμένο)

Δεν πειράζει, ο καθένας με την παιδεία του!

George_K

Παιδεία… μια τεράστια κουβέντα…

Fingolfin

Υπάρχει πιθανότητα να δούμε τα MQ-8B να επιχειρούν και από τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ; Αναφέρομαι σε αγορά 8-10 μονάδων, για όλες τις κύριες μονάδες μας.

Mageiras

Εντωμεταξύ οι Bel επίσης ειχαν uav αλλά και πληρη ψηφιακή προστασια οπως επίσης και cec με τα rafale…

alexmark

Για την ιστορία, ο τηλέγραφος πρωτοεμαφανίστηκε στον πόλεμο της Κριμαίας, μερικά χρόνια πριν τον αμερικανικό εμφύλιο, όπου πρωτοέγινε μαζική χρήση της φωτογραφίας. Επίσης αναλογική κινητή τηλεφωνία υπήρχε σε κάποιες χώρες τη δεκαετία του 80.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Νέα τουρκική φρεγάτα Instanbul Class, προς μίμηση ή αποφυγή; Πως σχετίζεται με το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ;

 Η επιλεκτική "διαρροή" φωτογραφιών της νέας κλάσης τουρκικής φρεγάτας στο twitter, πυροδότησε στη χώρα μας ένα νέο κύκλο ελληνικού αυτοοικτιρμού, με βολές κατά της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη δοκιμαστική πτήση του αναβαθμισμένου F16 στην...

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη δοκιμαστική πτήση του αναβαθμισμένου F16 στην 114ΠΜ καθώς και του διθέσιου F16 που το συνόδευε. Ευχαριστούμε θερμά τον αναγνώστη...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Νέα εξαγωγική επιτυχία για το C-27J, αυτή τη φορά στη Σλοβενία

Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας έχει επιλέξει να προμηθευτεί ένα μεταγωγικό C-27J Spartan, για να καλύψει με μεγαλύτερη επάρκεια τις ανάγκες αερομεταφορών.Η ανακοίνωση της...

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη δοκιμαστική πτήση του αναβαθμισμένου F16 στην 114ΠΜ

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη δοκιμαστική πτήση του αναβαθμισμένου F16 στην 114ΠΜ καθώς και του διθέσιου F16 που το συνόδευε. Ευχαριστούμε θερμά τον αναγνώστη...

Ξεκινά η κατασκευή υποστέγων για τα αμερικανικά KC-135 στην 110 ΠΜ στη Λάρισα

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ελευθερία", ολοκληρώθηκε ο τεχνικός έλεγχος για την ανέγερση των νέων υποστέγων που θα στεγάσουν τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 της...