24 ώρες με το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Florida» στην Ανατολική Μεσόγειο

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Βαθιά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου ένα χαλύβδινο τέρας 10.000t χάλυβα, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Florida», περιπολεί για να παρακολουθεί τα ρωσικά υποβρύχια.

Στο υποβρύχιο παρέμεινε πρόσφατα ο Αμερικανός παρουσιαστής του «ABC News» David Muir για 24 ώρες, ρωτώντας τους αξιωματικούς για τις αποστολές, τις δυνατότητες και τα όπλα που φέρει.

O Αμερικανός δημοσιογράφος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον αναπληρωτή διοικητή του Έκτου Αμερικανικού Στόλου, υποναύαρχο William Houston, με πρώτη στάση στην εξωτερική επιφάνεια των κελιών εκτόξευσης των βλημάτων μακρού πλήγματος Tomahawk. «Σε πόσους Tomahawk καθόμαστε επάνω;», ο Muir ρώτησε. «Επτά», αποκρίθηκε ο Houston.

Η αποστολή του «USS Florida» είναι να παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων, χωρίς το ίδιο να προδίδει την παρουσία του. «Έχουμε πολύ συντροφιά. Οι Ρώσοι είναι πολύ δραστήριοι και εμείς δραστήριοι με αυτούς», λέει ο Houston. Στο μεταξύ, η ξενάγηση δείχνει τις ιδιαιτερότητες του υποβρυχίου: είναι ένας λαβύρινθος με στενούς διαδρόμους και θυρίδες. Ακόμη και οι ναύτες κοιμούνται μεταξύ των πυραύλων. Στο υποβρύχιο υπάρχουν 160 άτομα.

«Έχουμε βάλει αυτό το υποβρύχιο σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου για να εξισορροπήσουμε τη ρωσική συγκέντρωση δυνάμεων στη Συρία», συνέχισε ο Houston. Το «USS Florida» καταδύεται σε περισσότερο από 600ft. «Εμείς τους παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», είπε ο Houston. «(Αυτοί) μας παρακολουθούν;», ο Muir ρώτησε. «Νομίζω θα τους άρεσε να μας βλέπουν», απάντησε ο Houston.

Το υποβρύχιο μπορεί να υποστηρίξει επίσης αποστολές των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ οι τορπίλες. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας προσφέρει ικανότητα παραμονής εν καταδύσει για 90 έως 120 ημέρες. Το «USS Florida» έχει ανεφοδιαστεί με καύσιμο μόνο μία φορά. Επιπλέον, ο αντιδραστήρας προσφέρει οξυγόνο, αφού το νερό χωρίζεται σε οξυγόνο και υδρογόνο, με το δεύτερο να αποβάλλεται από το υποβρύχιο. Το «USS Florida ήταν σε μια διαβαθμισμένη αποστολή τη Δευτέρα. «Κανένας δεν γνωρίζει που υπάρχει κάτι στη Μεσόγειο κάθε μία φορά», ο Houston κατέληξε.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •