Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του David’s Sling στέφθηκε από αποτυχία; (βίντεο)

0
1731

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα για πρώτη φορά υπό επιχειρησιακές συνθήκες δύο Α/Α πυραύλους του συστήματος David’s Sling, χωρίς αυτοί να πετύχουν τους στόχους τους.

Σύμφωνα με το «Ynet», το περιστατικό διερευνά επιτροπή της Ισραηλινής Αεροπορίας, του ισραηλινού υπουργείου άμυνας και της Rafael. Το David’s Sling αναπτύσσεται από τις Rafael και Raytheon και εξοπλίζεται με τον πύραυλο Stunner. Οι δύο πύραυλοι εβλήθησαν κατά ισάριθμων συριακών SS-21, που εκτιμήθηκε αρχικά ότι κατευθύνονταν σε ισραηλινό έδαφος, αλλά δεν πέτυχαν να τους εξουδετερώσουν.

Κατά την ισραηλινή πλευρά η αποτυχία οφείλεται στο ότι διεγνώσθη πως οι δύο συριακοί SS-21 θα έπεφταν τελικά σε συριακό έδαφος. Ένας από τους δύο Stunner καταστράφηκε ελεγχόμενα κατόπιν εντολής. Είναι ακόμη άγνωστο αν ο δεύτερος Stunner πέτυχε τον στόχο ή ποια ήταν διαφορετικά η κατάληξή του. Η επιτροπή αναμένεται να καταλήξει στην απόφασή της τις επόμενες 2-3 ημέρες, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει κάποιο τεχνολογικό αίτιο και όχι ο τρόπος χρήσης των πυραύλων από το προσωπικό.

 

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα ανεχθεί την παραβίαση του εναερίου χώρου του από εχθρικά αεροσκάφη, κάτι που δείχνουν οι καταρρίψεις ενός συριακού Su-24 στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, drones διαφόρων εθνικοτήτων και του συριακού Sukhoi στις 24 Ιουλίου 2018.

Το David’s Sling ανακηρύχθηκε επιχειρησιακό τον Μάρτιο του 2017. Το σύστημα έχει μέγιστο βεληνεκές 300km και είναι το πρώτο Α/Α σύστημα που μπορεί να καλύψει το σύνολο του Ισραήλ από όποιο σημείο της χώρας κι αν αναπτυχθεί.