Ο Στρατός των Η.Π.Α. έχει ανέθεσε στη Raytheon την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος τακτικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας. Γνωστό ως DeepStrike, ο πυραύλος θα αντικαταστήσει το ATACMS και θα είναι σε θέση να πλήξει στόχους με ακρίβεια σε απόσταση ως 499 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων κινούμενων στόχων τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα προέκυψε από την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας αντικαταστάτης της ATACMS που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως μέσο που θα είναι σε θέση να χτυπήσει εχθρικούς στόχους όπως αποθήκες καυσίμων, συγκεντρώσεις στρατευμάτων, αεροδρόμια και άλλους στόχους υψηλής αξίας σε αποστάσεις μέχρι και 300 χιλιόμετρα (Block IVA). Κάθε όχημα M270 Multiple Launch Rocket System μπορεί να μεταφέρει και να εκτοξεύσει έως και δύο Deepstrike. Το ATACMS χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή του Ιράκ το 2003.

Όπως και ο ρωσικός Iskander, το βεληνεκές του Deepstrike «περιορίζεται» στα 499 χιλιόμετρα, εξαιτίας της συνθήκης του 1987, που απαγορεύει στις δύο χώρες τη χρήση τακτικών βλημάτων, η εμβέλεια των οποίων ξεπερνά τα 310 μίλια ή 498,9 χιλιόμετρα.

Η Raytheon προχωρά στην ανάπτυξη του βλήματος DeepStrike, που μπορεί να εκτοξευτεί από τον φορέα M270 του ATACMS. Η εταιρία ισχυρίζεται πως έχει το εντυπωσιακό βεληνεκές των 499 χιλιομέτρων. Αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία στις αρχές 2020, ως το «αντίπαλο δέος» των Iskander. Είναι άγνωστο εάν θα επιτραπεί η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

Σημειώνουμε πως πιθανή αγορά του πυραυλικού συστήματος εμβέλειας 500 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο, αναγκάζοντας ίσως τη Τουρκία να μεταφέρει κρίσιμες μονάδες στα μετόπισθεν. Τοποθετημένο σε καίριο σημείο, μπορεί να πλήξει όλους τους σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους, αλλά και σημαντικές υποδομές στη δυτική Τουρκία (όπως για παράδειγμα τις θέσεις εγκατάστασης των τουρκικών S-400). Τονίζουμε πως ο βασικός φορέας των ATACMS αλλά και των DeepStrike υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό. Μια βασική διαφορά με τον ATACMS είναι η μεταφορά 4 βλημάτων αντί 2 από τον εκτοξευτή Μ270. Τα ανωτέρω βέβαια προϋποθέτουν ελληνικό ενδιαφέρον και το κυριότερο, άδεια εξαγωγής από τις ΗΠΑ.

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νταξ…ας καταφέρουμε να υποστηρίξουμε και να εκσυγχρονίσουμε αυτά που ήδη έχουμε..
  υ.γ. Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων ρε παλιοχαρακτήρες που να σας καούν τα φωτοτυπικά.

 2. Ο μ270 φερει 4 ντηπστραικ πυραυλους και καλο θαταν να τον εγκαταστησωμε σε όλα τα μεγαλα μας νησια ως απαντηση στους απειρους γιλντιριμ/βορα που παραγουν οι μογγολοι.

  • Aν ερχοταν ποτε ,θα ερχοταν με την υποσημειωση.
   »ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕTAΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ (οχι οτι θα εκανε και μεγαλη διαφορα…)

 3. Το μειονέκτημά των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων είναι ότι απαιτούνται χρήματα για την απόκτησή τους.
  Ίσως αποκτήσουμε κάποιο συναρμολογούμενο μοντέλο 1:72. Ναι, εννοείται δωρεάν…

  • ΛΟΓΙΚΑ ΝΑΙ,ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ SM2-IIIA ΠOY ΘA EXOYN TA ARLEIGH-BURKE ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (270.000.000) $$$

 4. Δύο σχόλια κράτησα:
  1) αν θα το αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ για να το αγοράσουμε
  2) αν οι S400 είναι σχεδιασμένοι να αντιμετωπίζουν τέτοια βαλλιστικά συστήματα

  Τέτοιου τύπου όπλα και σε ικανό αριθμό θα αποδέσμευαν την ΠΑ από αποστολές κρούσης = περισσότερα μαχητικά για αεροπορική υπεροχή.

 5. O deepstrike αποτελει υποθεση εργασιας ενω ο IAI LORA ειναι ετοιμος ,
  με βεληνεκες 400 χλμ και τερματικη καθοδηγηση IIR.
  Βεβαιωτατα … λεφτα υπαρχουν…!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here