37.9 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

«DEFEA 2021»: Ο απολογισμός της άκρως επιτυχημένης έκθεσης

- Advertisement -

Συγκεντρώνοντας τα κολακευτικά σχόλια των Εκθετών, αλλά και των υψηλού επιπέδου επισκεπτών της, ολοκληρώθηκε η πρώτη διεθνής έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021 που φιλοξένησε 315 βιομηχανίες από 22 χώρες και την επισκέφθηκαν 45 επίσημες στρατιωτικές αντιπροσωπείες από 35 χώρες. Σημαντική παρουσία στην Έκθεση είχαν με δικά τους περίπτερα το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και η Ελληνική Αστυνομία.

Την Έκθεση επισκέφθηκαν πέρα από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αναπτύξεως Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της ελληνικής Βουλής καθώς και τα μέλη των Επιτροπών Αμύνης της  γαλλικής Γερουσίας και της Εθνοσυνελεύσεως. Επίσης την Έκθεση επισκέφθηκαν, τα μέλη του τομέα άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά συνοδευόμενη από στελέχη του Κινήματος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μαζί με βουλευτές του.

Υψηλού επιπέδου επισκέπτες από όλον τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα συνέρρευσαν στην Έκθεση, τηρώντας όμως όλα τα μέτρα που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γεγονός που αποδεικνύει ότι εκθεσιακές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν ακόμη και σε εποχές πανδημίας. Η DEFEA άλλωστε σχεδιάστηκε από την αρχή ως COVID- free εκδήλωση, καθώς όλοι όσοι εισέρχονταν στον εκθεσιακό χώρο ήταν, είτε πλήρως εμβολιασμένοι, είτε είχαν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Εγκαινιάζοντας την DEFEA 2021 ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Έκθεση «αποτελεί μια πλατφόρμα διεθνών επαφών, βιομηχανικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις». Ακόμη τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μέσω της έκθεσης θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η εξέλιξη αμυντικών συστημάτων αποτελεί «κινητήρια δύναμη» της τεχνολογίας».

Να σημειωθεί ότι από τις 315 αμυντικές βιομηχανίες που μετείχαν στην DEFEA, οι 97 ήταν ελληνικές, σε αυτές δε πρέπει να προστεθούν περισσότερες από δέκα κυπριακές. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος μετέχει σε εξειδικευμένη έκθεση αμύνης και ασφαλείας.

Στα βαρέα εκθέματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στον κλειστό χώρο του εκθεσιακού κέντρου, περιλαμβάνονταν ένα άρμα μάχης Leopard 2 του Ελληνικού Στρατού, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Zuzana (με το οποίο είναι εφοδιασμένη η Κυπριακή Εθνική Φρουρά) από την Σλοβακία, πολυάριθμα οχήματα, ταχύπλοα σκάφη και, ανάμεσα στις αμερικανικές συμμετοχές και δύο ελικόπτερα. Επιπροσθέτως, ελικόπτερα Apache, ένα ναυτικής συνεργασίας S70 Aegean Hawk, ένα μέσο μεταφορικό NH 90, ένα ελαφρύ επιθετικό Kiowa, αεροσκάφη αεροδιακομιδών και άλλα ιπτάμενα μέσα παρουσιάστηκαν στη στατική έκθεση στον χώρο του αεροδρομίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της DEFEA, ο υπουργός Αναπτύξεως Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε προς ένα εξειδικευμένο διεθνές ακροατήριο με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ ακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με την συνεργασία της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Άμυνα.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σημαντική ενημέρωση με αντικείμενο: “Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δυνατότητες και Προοπτικές – Απαιτήσεις και Εφαρμογή”. Κεντρικοί ομιλητές ήταν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Μισαήλ Παπαδάκης και ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μετά τα εγκαίνια παρακάθησε μαζί με τους ομολόγους του που είχε προσκαλέσει σε Στρογγυλή Τράπεζα, αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα και ακολούθησε workshop αναφορικά με τα “εργαλεία αναπτύξεως” που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην αμυντική βιομηχανία.

Κατά την Στρογγυλή Τράπεζα τοποθετήθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, της Σλοβενίας κ. Matej Tonin, καθώς και της Πορτογαλίας κ. Joao Gomes Cravinho μέσω τηλεδιασκέψεως. Τον συντονισμό έκανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κ. Jiri Sedivy, ενώ ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Thierry Breton απηύθυνε χαιρετισμό με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Η συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτυακού κόμβου του ΥΠΕΘΑ και των κοινωνικών δικτύων. Παρέστησαν ακόμη ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Κατά την Στρογγυλή Τράπεζα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τον περασμένο Νοέμβριο λάβαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια σημαντική απόφαση για τη συμμετοχή των τρίτων χωρών. Αυτό είναι πρόοδος παρότι κάθε χώρα διατύπωσε τις επιφυλάξεις της, αλλά αυτή είναι η ουσία της Ε.Ε. μέσα από τις διαφωνίες να προκύπτει η σύνθεση. Πρόσφατα οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και ο Καναδάς έλαβαν έγκριση να συμμετάσχουν σε προγράμματα στρατιωτικής κινητικότητας. Έτσι αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία και να καταστούν αξιόπιστοι εταίροι. Απώτερος σκοπός είναι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές ικανότητες σε όλα τα επίπεδα της Άμυνας, επιτυγχάνοντας τις φιλοδοξίες μας».

Αναφερόμενος ειδικά στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από την Ελλάδα ανέφερε:

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει να λάβει χρηματοδότηση σε τέσσερα έργα στρατιωτικού χαρακτήρα το 2018 κι άλλο ένα φέτος. Δίνουμε έμφαση στην παραγωγή ελκυστικών προτάσεων στο πλαίσιο του EDP και νομίζω ότι αυτό απαιτείται από τα Κράτη-Μέλη διότι προσπαθούμε να επιτευχθούν συνέργειες και να προχωρήσουμε μπροστά.

H βελτίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη Στρατηγική Συνεργασία.

Η ενδυνάμωση της βιομηχανικής βάσης σε επίπεδο ευρωπαϊκής αμύνης, η ολοκλήρωση συνεργειών σε επίπεδο της PESCO ή της EDIDP θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε ικανότητες μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως λ.χ. μπορεί να είναι η ασφάλεια της Εμπορικής Ναυτιλίας σε περιοχές όπως είναι η Μεσόγειος. Αυτά θα θέματα θα μπορούσαν να αποτελούν στόχους σε επίπεδο πρωτοβουλιών, όπως η Στρατηγική Πυξίδα».

 

Πρόγραμμα φρεγατών

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, που είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας σε εξέλιξη, λέγοντας: «Πρόκειται να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, κάποια απ’ αυτά τα πλοία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία και πρέπει να εργαστούμε για αυτό. Όχι μόνο να φτιαχτούν στα δικά μας ναυπηγεία αλλά να υπάρξουν κι άλλες αμυντικές βιομηχανίες που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή τους. Ένα από τα δύο ναυπηγεία μας, τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» του Σκαραμαγκά, εξαγοράστηκαν από μια ομάδα επιχειρηματιών, επικεφαλής της οποίας είναι ένας Έλληνας εφοπλιστής. Νομίζω αυτό θα δώσει μια ώθηση στην εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, πέρα από τα προβλήματα του παρελθόντος».

Στις δυνατότητες και τον προγραμματισμό του μέλλοντος των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε συνεδριακή εκδήλωση στην οποία μίλησε μαζί με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Μισαήλ Παπαδάκη και τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ Τάσο Ροζολή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε, ότιστο πλαίσιο της ενίσχυσης των ΕΔ και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από το ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση της υποστήριξης των οπλικών τους συστημάτων μέσα από δομές όπως, η NATO Support and Procurement Agency (NSPA), καθώς και στην συμμετοχή σε πολυεθνικά συνεργατικά προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων της Ε.Ε. μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας – PESCO και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στο τομέα της Άμυνας (EDIDP).

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, κ. Ροζολής υπογράμμισε: «Από τις αποφάσεις που θα παρθούν αυτήν την εποχή σχετικά με το παρόν εξοπλιστικό, θα κριθεί και το μέλλον της ΕΑΒΙ.Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια και συνεργασία,  τόσο της Στρατιωτικής, όσο και της Πολιτικής ηγεσίας αλλά και της ΕΑΒΙ στο σύνολό της, ώστε να πετύχουμε τον στόχο που δεν είναι άλλος από Ισχυρή ΕΑΒΙ – Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις – Ισχυρή Ελλάδα».

 

Υπογραφές

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της DEFEA 2021 υπογράφτηκαν δύο σημαντικές πράξεις, μια σύμβαση και ένα MoU από ελληνικές βιομηχανίες.

Ειδικότερα η ελληνική εταιρεία EODH SA με έδρα το Λάκκωμα Χαλκιδικής που ειδικεύεται στα Ολοκληρωμένα Συστήματα προστασίας Οχημάτων Μάχης υπέγραψε με την εταιρεία Krauss-MaffeiWegmann, Σύμβαση-Πλαίσιο για την προμήθεια συλλογών και απαρτίων θωράκισης Τεθωρακισμένων Οχημάτων. Η Σύμβαση είναι δεκαετούς διάρκειας, έχει εκτιμώμενο ύψος τα 100 εκ. Ευρώ (με βάση το υφιστάμενο ανεκτέλεστο έργο της KMW) και περιλαμβάνει επέκταση στην περίπτωση που προκύψουν νέα συμβόλαια πώλησης κύριου υλικού. Κύριο αντικείμενο της σύμβασης είναι η παραγωγή συλλογών θωράκισης για το βρετανικό πρόγραμμα προμήθειας Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων BOXER, αλλά και συλλογών θωράκισης για Άρματα Μάχης όπως LEOPARD 2 και Τροχοφόρα DINGO 2. Η Σύμβαση υπεγράφη στο Περίπτερο της EODH SA μεταξύ του Προέδρου της EODH SA κ. Ανδρέα Μιτσή και του Αντιπροέδρου και Οικονομικού Διευθυντή της KMW κ. Heinz Oestervoss, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.

Επίσης, στη DEFEA, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ και της Airbus Helicopters θέτοντας τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία στη συντήρηση του στόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το MoU υπεγράφη μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΑΒ κ. Δημήτριου Παπακώστα και του Αντιπροέδρου Βιομηχανικών Συνεργασιών της Airbus Helicopters κ. Michel Carzan. Η συμφωνία προβλέπει τη συντήρηση των ελικοπτέρων Super Puma, NH-90 και Dauphin.

 

Επίσημες Συναντήσεις

Κατά την διάρκεια της DEFEA o Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με τον Υπουργό Άμυνας της Γεωργίας κ. Juansher Burchuladze. Επίσης συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κ. Jiri Sedivy, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αμύνης και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας κ. Christian Cambon και την Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Ενόπλων Δυνάμεων της Εθνοσυνελεύσεως κ. Françoise Dumas.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε ακόμη κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβενίας κ. Matej Tonin, τον Υπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας κ.  Joao Gomes Cravinho, τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας κ. Lorenzo Guerini, τον Υπουργό Άμυνας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης κ. Sifet Podzic και την Υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα (Radmila Shekerinska).

Επιπλέον ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. Marian Majer, με τον επικεφαλής της NATO Support and Procurement Agency (NSPA)κ. Patrick Fesquet, με τον Βρετανό Υπουργό Αμυντικών Εξοπλισμών κ. Jeremy Quin, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου κ.Ανδρέα Λουκά, με τον Υφυπουργό Άμυνας της Αρμενίας κ. Suren Sahakyan και με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Alexander Metodiev Petkov.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον κ. Ηaim Cohen Αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, την κ. Shahar Rachela Horev, Principal Deputy Director της SIBAT και την κ. AmiraI lany Director Europe & North America Division επίσης της SIBAT. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ανάπτυξης δυνατοτήτων και της υψηλής τεχνολογίας.

Επίσης ο στρατηγός K.Φλώρος πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχικής Δημοκρατίας General Aleš Opata, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Staff Major General Pilot Ibrahim Nasser Mohammed Al-Alawi, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουάντα Στρατηγό Jean Bosco Kazura.

 

Επισκέπτες και αντιπροσωπείες

Επισκέπτες από περισσότερες από 40 χώρες ήρθαν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν την DEFEA. Ανάμεσά τους επίσημοι, κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες που προσκλήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Οι αντιπροσωπείες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση καιέδωσαν το «παρών» στην DEFEA ήταν από τις παρακάτω χώρες:Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Μπαχρέιν, Νότιος Κορέα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Ρουάντα, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φιλιππίνες.

Η επόμενη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης DEFEA–Defence Exhibition Athens θα πραγματοποιηθεί 9-11 Μαΐου 2023 στο Metropolitan Expoστο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
GrandTurkeyShoot

https://www.ptisidiastima.com/akinci-completes-flight-30000feet-3000-lib-load/#comment-308237

καλα ενταξει αλλά εδω αν και ειχατε προαναγγείλει κλάμα για τους δίπλα, δεν ακουσαμε κατι συνταραχτικο και σιγουρα δε χρειαζεται να τους στειλω χαρτομάντηλα

alexmark

Μερικές προσωπικές σκέψεις σχετικά με την Ελληνική συμμετοχή. Η έκθεση αυτή είναι ένα
σημαντικό γεγονός για τον χώρο ακόμη και ως αντίβαρο προς την αντίστοιχη τουρκική. Ως προς τις 97 ελληνικές βιομηχανίες έχω μερικές παρατηρήσεις. α) Κάποιες από αυτές δεν μπορούν να λογίζονται ως αμυντικές. π.χ. το να κατασκευάζεις ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που χρησιμοποιούν οι πάντες, άρα και οι ένοπλες δυνάμεις δε σε καθιστά αμυντική βιομηχανία, ούτε αν κατασκευάζεις σκαλωσιές για τη συντήρηση κινητήρων και αεροσκαφών (χρησιμότατες για την δραστηριότητα αυτή βεβαίως). Με τη λογική αυτή θα λογίζεται ως αμυντική και η φαρμακευτική που παρασκευάζει ορούς και εφοδιάζει (μεταξύ των άλλων) και στρατιωτικά νοσοκομεία. β) Αρκετές άλλες είναι στην πραγματικότητα εταιρείες παροχής υπηρεσιών ή αντιπροσωπεύουν ξένους οίκους και δεν έχουν βιομηχανική δραστηριότητα. Νομίζω πως ο λόγος που προσπαθούν να παρουσιαστούν όλες αυτές ως αμυντικές, είναι πως στην πραγματικότητα οι αμιγώς αμυντικές βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι ελάχιστες και ακόμη λιγότερες μεταξύ αυτών παρουσιάζουν ολοκληρωμένα αμυντικά συστήματα.
Ενα άλλο θέμα αφορά ορισμένα από τα εκθέματα που εντυπωσίασαν π.χ. Laser-Σούκος, Drone οπλισμένο με ρουκέτες Hydra, όχημα Οπλίτης και το ερωτηματικό για την εξέλιξη των αντίστοιχων προγραμμάτων. Εχοντας ξαναδεί ανάλογες προσπάθειες κατά το παρελθόν, παραμένω επιφυλακτικός. Για τον οπλίτη νομίζω πως το μέλλον δεν είναι ρόδινο, αφού η ΕΛΒΟ εξαγοράστηκε με προίκα την υπόσχεση για συναρμολόγηση αντίστοιχων ισραηλινών οχημάτων που θα παραλάβει ο Ε.Σ. και αν δε σε προτιμά ο στρατός της χώρας σου δύσκολα θα βρεις αγορές εκτός (ειδικά όταν ως χώρα δεν έχεις παράδοση στην παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων). Ας ελπίσουμε ότι θα ξανακούσουμε κάτι για τη συνέχεια και δε θα έχουν το τέλος που είχε το Aris IV, το TELAMON και τόσα άλλα κάποιες δεκαετίες πίσω.
 

Mitsos_Mantzos

Σιγά τα αυγά Πτήση.
Μην γράφετε με τόσο πάθος δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο, οι πολιτικοί απλά πήγαν για να καμαρώσουν τους εαυτούς τους αργότερα στις φωτογραφίες σαν Γυφ. Σκεπ. , ούτε ξέραν τι Βλέπανε ούτε γνωρίζουν τι χρειαζόμαστε, του δώσανε κι ένα κείμενο του Γεωργιάδη που έτσι κι αλλιώς μας έχει ταράξει στην ανάπτυξη εδώ και δύο χρόνια και νόμιζε ότι κάτι είπε ή ότι οι ξένοι τον άκουγαν.
Υ. Γ. Παρακαλώ να ανέβει.

random_online

ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και έκθεση. ελπίζω σε περισσότερες στο μέλλον

STARK

Εντυπώσεις από την DEFEA… Λοιπόν τώρα θα σας μεταφέρω και τις δικές μου εντυπώσεις από την επίσκεψη μου στην έκθεση.

Μου έκανε κατά αρχήν τρομερή εντύπωση το πλήθος των στελεχών άνω ταγματάρχη του ΕΣ, που έκοβε βόλτες στην έκθεση την στιγμή που στο Αμερικάνικο χώρο δεν έβλεπες πάρα ελάχιστους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων τους που ήταν επίσης ποιο νέοι και ιδιαίτερος φιλικοί.
Αξίζει εδώ να αναφέρω σαν δεύτερη παρατήρηση ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό είχαν περίπτερο στην έκθεση αυτή, μάλιστα με πολυπληθής συμμετοχή την στιγμή που άλλες υπηρεσίες τους δεν έχουν κόσμο…

Με άλλα λόγια η σοβιετική αντίληψη του κράτους ακόμα καλά κρατεί στην ελληνική δημοσιά διοίκηση, κάτι βέβαια που φάνηκε και από την συμμετοχή των πτωχευμένων κρατικών εργοστασίων που παράγουν 100 εκατομμύρια ευρώ έλλειμα τον χρόνο, αλλά δεν πειράζει, μπορούν να πάνε στην έκθεση με το απολυτό τίποτα σαν παραγόμενο προϊόν, απλώς για να στηθούν εκεί για καφέδες και μόστρα!!

Mitsos_Mantzos

Δεν ξέρετε τι σας γίνεται αλάνια μου ναι για τους αναγνώστες λέω.
Από τη μία έχουμε τόσες ελληνικές φίρμες που παράγουν τόσα προϊόντα μέχρι και τον κύριο σούκο με το laser, Edoh κτλπ, και από την άλλη έχουμε εσάς που κράζετε όλες τις ελληνικές φίρμες από κρατικοδίαιτους μέχρι ψεύτικα laser, μα δεν έχουν δοκιμαστεί, είναι μακέτες, είναι απατεώνες, είναι κομπογιαννίτες και άλλα πολλά, και μόλις η ελληνική κυβέρνηση αγοράσει ένα όπλο παραδείγματος χάρη από την LM τότε ξυπνάτε από την άλλη μεριά και λέτε Μα υπάρχουν τόσες ελληνικές φίρμες φτιάχνουν όπλα πάλι από το εξωτερικό θα αγοράσουμε; Δεν ξέρετε τι σας γίνεται και τι θέλετε, μια είστε έτσι μία αλλιώς, άμα δείχναμε ενδιαφέρον για κάτι Ελληνικό θα λέγατε Το πρόπλασμα που δεν δουλεύει, που δεν έχει δοκιμαστεί, που θέλουν τα λεφτά του κράτους, και άλλα χίλια δυο, και άμα αγοράσουμε από το εξωτερικό θα λέτε Μα έχουμε τόσες ελληνικές φίρμες γιατί δεν πήραμε κάτι Ελληνικό. Ρε Δεν παίζεστε με τίποτα.

Mitsos_Mantzos

Αγαπητή πτήση που είναι το ρεπορτάζ για το laser του Κ. Σούκου; Ρωτήσατε τι προοπτικές εχει, μπορεί να αναπτυχθεί, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υποστήριξει αυτό το πρόγραμμα; Υποτίθεται πως ήσασταν εκεί.
Αντιθέτως έχετε ρεπορτάζ για πόσα στελέχη της LM ήταν εκεί, ποσώς μας ενδιαφέρει.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sea Hake Mod4: Ποιες είναι οι δυνατότητες των υπερσύγχρονων νέων τορπιλών των ελληνικών υποβρυχίων;

Το ΠΝ έχει επιλέξει τις γερμανικές τορπίλες Sea Hake Mod4 για τα υποβρύχια Type 214HN αλλά και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200AIP ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

76
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49

Related News

Κλάμα στην Τουρκία: Ο Αμερικανός διοικητής της Inherent Resolve σε συγκέντρωση των Κούρδων της Συρίας

O Αμερικανός διοικητής της επιχείρησης Inherent Resolve παρευρέθηκε στην ετήσια συνάντηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στην Αλ-Χασάκα στη ΒΑ Συρία, μια κίνηση που...

ΗΠΑ: Ελλείψεις πυρομαχικών εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων όπλων

Η πανδημία COVID-19, σε συνδυασμό με το ρεκόρ πωλήσεων πυροβόλων όπλων, έχει προκαλέσει έλλειψη πυρομαχικών στις Ηνωμένες Πολιτείες που επηρεάζει τις υπηρεσίες επιβολής του...

Ερντογάν σε Τούρκους πολίτες: Τσάι και παρηγοριά

Με τις φωτιές να μαίνονται στην γειτονική χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Μαρμαρίδα, συνοδευόμενος από μια εντυπωσιακή αυτοκινητοπομπή.Αυτό που προκάλεσε...