22.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
MEDIAVIDEODEFEA: Alpha Systems-UROVESA-Eunice Energy Group

DEFEA: Alpha Systems-UROVESA-Eunice Energy Group

- Advertisement -

Μια από τις εντυπωσιακές παρουσίες στην πρόσφατη DEFEA ήταν αυτή του Ομίλου ΚΟΥΙΜΤΖΗ με την θυγατρική της Alpha Systems και τη συνεργασία της με την ισπανική UROVESA, αλλά  τον ελληνικό Όμιλο EUNICE ENERGY GROUP.

 

Όπως είχαμε γράψει και στην έντυπη «Πτήση» η συνεργασία της Alpha Systems με την  UROVESA γίνεται στο πλαίσιο του  προγράμματος του Εθνικού Οχήματος, μια από τις σημαντικότερες εξοπλιστικές επενδύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), με προτάσεις τόσο για το ειδικό τακτικό όχημα 4×4 VAMTAC όσο και την οικογένεια των φορτηγών οχημάτων TT URO. Στόχος είναι να καλύψουν όλο το φάσμα των σχετικών ελληνικών αναγκών με εκδόσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των ΕΔ, όσο και με πτυχές καινοτόμων λύσεων που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά για μια αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με ουσιαστικά οφέλη και για την εθνική οικονομία.

Η UROVESA (URO, Vehiculos Especiales S.A.) είναι μια αμιγώς ισπανική εταιρεία με έδρα το Santiago de Compostela, πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας της Γαλικίας, με σημαντική παρουσία στον χώρο των οχημάτων από το 1981 για εμπορικές και στρατιωτικές εφαρμογές, περιλαμβανομένων και των ειδικών χρήσεων σε αμφότερες τις κατηγορίες. Ειδικά στον χώρο των στρατιωτικών οχημάτων η σειρά προϊόντων της περιλαμβάνει 18 τύπους σε τουλάχιστον 40 εκδόσεις με μοντέλα από ελαφρά τακτικά οχήματα γενικής χρήσης των 3,5 τόνων έως και βαρέα οχήματα με προστασία θωράκισης 18 τόνων.

Από την άλλη, ο Όμιλος Κoυιμτζή, σήμερα στην 8η δεκαετία της δραστηριότητάς του, έχει παρουσία σε τέσσερις τομείς: την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή γεωργικών και άλλων μηχανημάτων εκτός δρόμου, τη σχεδίαση και κατασκευή εξαρτημάτων μηχανολογικών εφαρμογών, τη διανομή και εξυπηρέτηση συστημάτων μετάδοσης ισχύος για τη βιομηχανία και (μέσω της θυγατρικής Alpha Systems) την έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή λύσεων στον τομέα της Άμυνας και της ειδικής βιομηχανίας. Οι εγκαταστάσεις τής «Κ. Κουιμτζής Α.Ε.» βρίσκονται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας έκταση 12.000 m2, ενώ ο Όμιλος, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έμπρακτα επιδιώκει, διατηρεί δύο θυγατρικές, στη Γερμανία και τη Ρωσία. Η Ελλάδα προσφέρει το 30% του τζίρου του ομίλου και μεταξύ των χωρών που έχει κυρίαρχη παρουσία είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, ενώ δραστηριότητα έχει αναπτύξει και σε χώρες όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο κ.ά.

Ο όμιλος ΚΟΥΙΜΤΖΗ, είχε ήδη μια συνεργασία ως προμηθευτής εξαρτημάτων μηχανικών εφαρμογών και ανταλλακτικών με τη UROVESA και η συνεργασία τους σε δυνητική πρόταση για το πρόγραμμα Εθνικού Οχήματος απορρέει από αυτούς τους πολυετείς δεσμούς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο ΓΕΣ, το όχημα που προτείνεται αφορά σε μοντέλο της οικογένειας VAMTAC (Vehiculo de Alta Movilidad Tactico-Τακτικό Όχημα υψηλής κινητικότητας) και πιο συγκεκριμένα στην τρέχουσα (από το 2015) έκδοση δομικού πλαισίου (σασί) ST5. Προσφέρεται στη χώρα μας με το όνομα «ΔΙΑΣ», προσαρμοσμένο στις διαφαινόμενες ελληνικές ανάγκες με κινητήρες Steyr, αυτόματο κιβώτιο Allison και μπορεί να κατασκευαστεί σε ποικιλία εκδόσεων άvευ θωρακίσεως και με πιστοποιημένη προστασία έως STANAG 4569 Level 3.

Η ιστορία του URO VAMTAC πηγαίνει πίσω στην ανταπόκριση της UROVESA στην πρόθεση του Ισπανικού Στρατού να αντικαταστήσει τις διάφορες εκδόσεις Land Rover ενός και 1&1/4 τόνου που διέθετε, η οποία πρωτοπροβλήθηκε το 1985 για ένα νέο όχημα 4×4 με υψηλή κινητικότητα, δυνατότητα αερομεταφοράς, με ικανό φορτίο και ευρεία προσαρμοστικότητα στις διάφορες ανάγκες. Θα περνούσαν όμως σχεδόν 10 χρόνια, πριν προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός το 1994, στον οποίο η πρόταση της UROVESA αντιμετώπισε έντονο ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, αλλά και το όχημα αναφοράς στον χώρο, δηλαδή το αμερικανικό HMMWV. Τελικά το VAMTAC, που έφτασε στη φάση της τελικής επιλογής απέναντι στο αμερικανικό όχημα, επιλέχθηκε στη βάση των υψηλότερων σχεδιαστικών προδιαγραφών και επιδόσεων και του χαμηλότερου κόστους. Το 1998 και έπειτα από περαιτέρω εκτεταμένες δοκιμές υπογράφηκε πενταετές συμβόλαιο με το ισπανικό υπουργείο Άμυνας για μια πρώτη παρτίδα παραγωγής που υλοποιήθηκε την περίοδο 1998-2003, ενώ ακολούθησε ένα δεύτερο πενταετές συμβόλαιο για δυο αναβαθμισμένες εκδόσεις και αργότερα πολλές επιμέρους προμήθειες ειδικών εφαρμογών, περιλαμβανομένων και τεθωρακισμένων οχημάτων (που χρησιμοποιηθήκαν επιχειρησιακά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν). Εκτός των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων το VAMTAC έχει αποκτηθεί από την ισπανική στρατοχωροφυλακή και την εθνική αστυνομία. Έχει επίσης εξαχθεί ευρέως και σύμφωνα με την εταιρεία περισσότερα από 15.000 οχήματα βρίσκονται σε επιχειρησιακή χρήση σε 30 χώρες και σε περισσότερες από 50 διαμορφώσεις. Ανάμεσα στους μεγάλους χρήστες περιλαμβάνονται το Μαρόκο, το Ιράκ, η Πορτογαλία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία κ.ά.

Ενδεικτικά, το προτεινόμενο ελληνικό Τεθωρακισμένο Τακτικό Όχημα Υψηλής Κινητικότητας «ΔΙΑΣ-ΒΝ3» θα έχει θωράκιση Stanag 4569 Level 3 και προστασία κατά ναρκών Stanag 4569 Level 2 (με προβλέψεις και για την αντιμετώπιση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών-IED), με μέγιστο βάρος σε διαμόρφωση μάχης 9.500 kg (ωφέλιμο φορτίο 1.300 kg). Το συγκρότημα ισχύς περιλαμβάνει κινητήρα turbodiesel Steyr των 3,2 λίτρων που αποδίδει 200 kW (272 hp) και ροπή 610 Nm, με αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης Allison ή Cummins 6+1 σχέσεων. Θα προσφέρει αυτονομία άνω των 500 km, μέγιστη ταχύτητα 118 km/h, ικανότατα αναρρίχησης σε ανωφέρεια 60% και κίνησης με πλευρική κλίση 46%. Η ανάρτησή του βασίζεται σε ανεξάρτητους άξονες μπρος και πίσω με 100% «μπλοκέ» διαφορικά, αναρτήσεις με ελικοειδή ελατήρια, υδραυλικούς αποσβεστήρες κραδασμών και ράβδους σταθεροποίησης με ικανότητα διέλευσης υδάτινου κωλύματος 1,5 m. Το όχημα θα διαθέτει runflat ελαστικά (335/80 R20) με κεντρικό σύστημα διαχείρισης της πίεσης για την υποβοήθηση της κίνησης σε διάφορα είδη εδάφους. Στην τυπική διαμόρφωση μπορεί να μεταφέρει 4+1 άτομα με πλήρη φόρτο μάχης και έχει πέντε θύρες πρόσβασης, περιλαμβανομένου και του προστατευμένου αποθηκευτικού χώρου στο πίσω μέρος. Μπορεί να γίνει φορέας διαφόρων οπλικών συστημάτων όπως πολυβόλου, αυτόματου εκτοξευτή βομβίδων ή και RCWS (Τηλεχειριζόμενου Σταθμού Οπλισμού), ηλεκτροοπτικών ή άλλων αισθητήρων σε πύργο ή επί ιστού κ.ά.

Αναφέρεται ότι η UROVESA είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει δυναμικά τη συνεργασία με την Ελλάδα στο πρόγραμμα του Εθνικού Οχήματος, εκτιμώντας ιδιαίτερα την πιθανότητα επιλογής της από μια ευρωπαϊκή χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας με πολύ ανταγωνιστικό ποσοστό συμπαραγωγής. Στελέχη της τόνιζαν ότι αφενός ως Ισπανοί κατανοούν πλήρως τις δυσκολίες των καιρών προερχόμενοι από μια χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση της δεκαετίας του 2010 και είναι έτοιμοι να προσφέρουν ένα οικονομικό όχημα υψηλών προδιαγραφών, ενώ από την άλλη γνωρίζουν τους τρόπους και τις δυνατότητες ανοικοδόμησης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Μια από τις κυρίαρχες προδιαγραφές του προγράμματος του Εθνικού Οχήματος, τουλάχιστον για ένα ποσοστό του τροχαίου υλικού που θα αποκτηθεί, θα είναι η ενσωμάτωση υποδομών ηλεκτρικής ενεργειακής επάρκειας, ώστε τα συστήματα που θα φέρει (οπλικά, παρατήρησης/επιτήρησης, επικοινωνιών, διαχείρισης μάχης) να μπορούν να παραμένουν ενεργά χωρίς την ανάγκη λειτουργίας του κύριου συγκροτήματος ισχύος. Ειδικότερα αναμένεται να απαιτηθεί η υποδομή αυτή να αφορά σε επίπεδο «silent mode», δηλαδή στην ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό του ακουστικού και θερμικού ίχνους (κάτι που αποκλείει τη χρήση APU-Auxiliary Power Unit, όπως συμβαίνει σήμερα).

Στον τομέα αυτό το «ΔΙΑΣ» προσφέρει μια ολοκληρωμένη καινοτόμο λύση που πηγαίνει πολλά βήματα παραπέρα και αφορά στη στρατηγική συνεργασία για την υβριδοποίηση στρατιωτικών οχημάτων γενικής χρήσης μέσω της Alpha Systems του Ομίλου ΚΟΥΙΜΤΖΗ και της UROVESA σε συνεργασία με τον ελληνικό Όμιλο EUNICE ENERGY GROUP. Υλοποιείται με προσφορά μοντέλου του οχήματος VAMTAC «ΔΙΑΣ», στο οποίο έχει γίνει προσθήκη ηλεκτροκίνησης σε συνδυασμό με το υπάρχον θερμικό κινητήριο σύστημα. Αν και στις τρέχουσες εμπορικές εφαρμογές υβριδικών οχημάτων στόχοι είναι η μείωση τόσο της κατανάλωσης καυσίμου (και του συνεπαγόμενου κόστους) όσο και των εκπομπών ρύπων, στην περίπτωση των στρατιωτικών οχημάτων επιτυγχάνεται η ηλεκτρική ενεργειακή επάρκεια που προαναφέρθηκε, όσο κυρίως ανοίγουν νέοι «ορίζοντες» τακτικών εφαρμογών, όπως η κίνηση του οχήματος χωρίς θερμικό ή ακουστικό αποτύπωμα, ενώ επιπλέον επεκτείνεται και η εμβέλεια/αυτονομία του με τη συνδυασμένη χρήση των υποδομών ισχύος. Φυσικά τα οφέλη της υβριδοποίησης, όπως και για τα εμπορικά μοντέλα, υφίστανται και στην καθημερινή χρήση τέτοιων οχημάτων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 2003: Blue-on-blue στην έρημο του Ιράκ

0
Σε ένα περιστατικό αδελφοκτόνων πυρών κατά την επιχείρηση “Enduring Freedom”, δύο αεροσκάφη Α-10 της 190ης Μοίρας Μαχητικών της Αεροπορικής Εθνοφρουράς του Άινταχο κατά το...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η Τουρκία τώρα πουλά πυρομαχικά στις ΗΠΑ και σε τεράστιες ποσότητες!

Όπως καταγράφει δημοσίευμα του Bloomberg, η τουρκική εταιρεία πυρομαχικών Repkon αναμένεται να συμμετέχει στην προμήθεια του 30% του συνόλου της παραγωγής οβίδων πυροβολικού 155...

Ενημέρωση Επιτελείων για οπλικά συστήματα, ανάμεσα τους ο πύραυλος JASSM και το ραντάρ ELM-2084

Εκσυγχρονισμοί συστημάτων, ενίσχυση του αεροπορικού οπλοστασίου και επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης και αναγνώρισης, περιλάμβανε το ''μενού'' των ενημερώσεων των Επιτελείων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο...

Σκόπια: έπεσαν υπογραφές για τα νέα ελικόπτερα AW149 και AW169M

Το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψε στις 26 Μαρτίου τη σύμβαση προμήθειας 8 ελικοπτέρων γενικής χρήσης, 4 AW149 και 4 AW169M της Leonardo,...