Η γιγαντιαία πανευρωπαϊκή άσκηση Defender, στο πρότυπο των Reforger του Ψυχρού Πολέμου

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο αμερικανικός Στρατός αποκάλυψε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με την επερχόμενη και μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατιωτών που εδρεύουν στις Η.Π.Α. για μια άσκηση στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια.

Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες και 20.000 στρατιωτικά οχήματα και βαρύς οπλισμός κάθε είδους αποστέλλονται από τις Η.Π.Α., καθώς και 13.000 οχήματα κι εξοπλισμός προέρχονται από προαποθηκευμένα συστήματα, θα συμμετάσχουν στην άσκηση Defender-Europe 20.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους άσκηση στην Ευρώπη μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου

Η Defender-Europe 20 θεωρείται ως η μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατιωτών με έδρα στις Η.Π.Α. για μια άσκηση στην Ευρώπη σε 25 χρόνια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Στρατιωτικών Ειδήσεων.

Η άσκηση ξεκινάει μια νέα σειρά ασκήσεων Defender, η οποία κάθε δεύτερο έτος θα διεξάγεται στον Ειρηνικό, για να δοκιμάζονται μεγάλες κινήσεις στρατευμάτων και στις δύο περιοχές. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην υλοποίηση της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζει τη Ρωσία και την Κίνα ως «σχεδόν ισάξιους» αντιπάλους στην περιοχή.

Αφού αποσύρθηκαν και τα τελευταία αμερικανικά άρματα μάχης από τη Γερμανία το 2013 ως μέρος μείωσης δυνάμεων της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα, ο Στρατός ξεκίνησε εννεαμήνες αποστολές ομάδων μάχης επιπέδου ταξιαρχίας εκ περιτροπής για να ενισχύσει την παρουσία του και να ασκήσει την ανάπτυξη ταχέων μονάδων στην Ευρώπη. Επίσης, δημιούργησε προαποθηκευμένα αποθέματα όπλων και συστημάτων στην ήπειρο για να εξοπλίσει πιο γρήγορα εισερχόμενες μονάδες.

Fjord Fury 2018: Τα Harrier στην γη του Θορ!

Τον Μάρτιο, στα πλαίσια μιας άσκησης ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης εστάλη μια μονάδα τεθωρακισμένων αποτελούμενη από πάνω από 1.500 στρατιώτες από το Φορτ Χουντ του Τέξας στην Ευρώπη.

Σε λιγότερο από δύο ημέρες, η μονάδα μπόρεσε να αξιοποιήσει αποθηκευμένο εξοπλισμό και να ταξιδέψει στην Πολωνία για μια άσκηση με πραγματικά πυρά.

Τώρα ουσιαστικά θα είναι επανάληψη αυτής της άσκησης, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και με διάφορες φάσεις σε περισσότερες από μία χώρα της Ευρώπης, και με περισσότερες εμπλεκόμενες μονάδες του αμερικανικού Στρατού.

Πόλεμος NATO – Ρωσίας: Πως οι δρόμοι μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μια διαδικασία Υποδοχή, Στάση, Μετακίνηση και Ενσωμάτωσης (RSOI) μίας μονάδας μεγέθους μεραρχίας, ενώ πολλές άλλες μονάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας ταξιαρχίας Εθνοφρουράς, θα χρησμοποιήσουν προαποθηκευμένο εξοπλισμό στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Στη δεύτερη φάση, μια δύναμη άμεσης αντίδρασης από την 82η Αεροπορική Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα διεξάγει διακλαδικές ενέργειες βίαιης εισόδου στη χώρα της Γεωργίας.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει μια άσκηση σημείου διοίκησης επιπέδου μεραρχίας η οποία θα έχει μονάδες σκορπισμένες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία (με ένα μικρό “απρόοπτο”) η πολυεθνική άσκηση Sea Breeze 2019 με συμμετοχή της Ελλάδας

Θα περιλαμβάνει επίσης μια Διακλαδική Αξιολόγηση των Πολεμικών Επιχειρήσεων για τη δοκιμή πολλών επιχειρήσεων πολλαπλών πεδίων και διαστάσεων καθώς και των δυνατοτήτων που επιδιώκει η Διοίκηση Μελλοντικού Στρατού.

Στη συνέχεια στην τέταρτη φάση, οι στρατιώτες θα διενεργήσουν διάσχιση ποταμών καθώς και διάσχιση γραμμών μετώπου στην πρώτη γραμμή καθώς και μια αποστολή αποβίβασης φορτίου πολεμικού υλικού από θαλάσσια μέσα. Η πέμπτη φάση θα ανασυντάξει τις στρατιωτικές δυνάμεις και θα τις ανακατανείμενει.

Άσκηση Arctic Challenge 2019 με συμμετοχή 9 κρατών στην Σκανδιναβία (και οι Ρώσοι στην γωνία, παρακολουθούν)

Η άσκηση θα περιλαμβάνει 4.000 χιλιόμετρα διαδρομών με φάλαγγες οχημάτων και θα βασιστεί σε 10 ευρωπαϊκές χώρες για να φιλοξενήσουν δραστηριότητες άσκησης. Πάνω από τα μισά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προβλέπεται να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην άσκηση.

Οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν μαζί με τους στρατιώτες των ΗΠΑ, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ενώ υπάρχουν ομοιότητες με τις ασκήσεις REFORGER (Return of Forces to Germany) που εξασφάλισε την ανάπτυξη μονάδων Στρατού στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, θεωρείται ότι οι ασκήσεις Defender θα είναι πιο περίπλοκες.

Επίδειξη ικανοτήτων των Apache στην άσκηση Combined Resolve XII

Οι Defender Europe θα είναι μάλλον κάτι σαν μετενσάρκωση των Reforger, αλλά τίποτα άλλο. Το περιβάλλον ασφαλείας έχει αλλάξει σημαντικά όσον αφορά τη γεωγραφία και τα σύνορα αλλά και όσον αφορά τους συμμάχους και τους εταίρους της Δύσης.

Παρομοίως, η τεχνολογία και το επιχειρησιακό δόγμα είναι διαφορετικά, καθώς και οι απειλές στην περιοχή.

Jane’s: Ο τεράστιος κίνδυνος των ρωσικών τεθωρακισμένων (όχι όμως του Τ-14 Armata)

Πηγή: DefenseBlog.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •