11.2 C
Athens
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

Οργανωμένο και καλά μελετημένο το σχέδιο για την ανανέωση των Ενόπλων Δυναμέων, τονίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ

. «Στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, σε διαδικτυακό σεμινάριο του American Hellenic Institute (AHI) με τίτλο «Ενημέρωση για την Ελληνική Πολιτική Άμυνας».

Στο σεμινάριο, το οποίο συντόνισε ο πρόεδρος του ΑΗΙ Νικ Λαρυγγάκης, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρουσίασε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και ανέλυσε την κατάσταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς από τις θέσεις που έλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί αποφασιστικά όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία εξαιτίας της αποσταθεροποιητικής στάσης της.

«Το American Hellenic Institute αποτελεί έναν οργανισμό που χρησιμεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια ενίσχυσης «πραγματοποιείται επειδή ζούμε σε ένα πολύ σύνθετο και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα περιβάλλον που γίνεται πιο περίπλοκο και ίσως πιο ευαίσθητο όσο περνά ο καιρός».
Εκτίμησε ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές και αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές.

Όπως είπε, αυτές είναι «η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι ανισορροπίες ισχύος και το αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή από ξένες δυνάμεις και μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκηνή».

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «συνιστά αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα, το οποίο την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά μέχρι και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη συμμετοχή Σύρων μισθοφόρων, πιθανώς μαχητών του ISIS».

«Την τελευταία διετία», είπε ο υπουργός, «η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα της επεκτατικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο αναλαμβάνοντας πολλές μονομερείς δράσεις κι αυτό φαίνεται και από τη παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη».
«Επεμβαίνει», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «σε περιοχές που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της, στέλνει παράνομους μετανάστες μέσω του Αιγαίου παραβιάζοντας τα ελληνικά -και ευρωπαϊκό- σύνορα, ώστε να εξαναγκάσει την ΕΕ, να καταβάλλει χρηματική βοήθεια για την προσφυγική κρίση».

Για την Ελλάδα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή μας, αποτελούν μια σειρά δέκα διαδοχικών Navtex από τον περασμένο Ιούλιο για έρευνες, τις οποίες θεωρούμε παράνομες, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -σε συνδυασμό με την υψηλή κινητικότητα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αποτελεί κάποια σοβαρή κλιμάκωση με αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη».

«Παρά την προσπάθεια της γειτονικής χώρας, να αναπτύξει πολεμικό σκηνικό στην περιοχή», ο Ν. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ως βράχος ακλόνητος απέναντι σε κάθε επιβουλή. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και θα υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της ΕΕ».

Αναφορικά με τις κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ο υπουργός τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «διαφυλάσσουμε «τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «διευρύνουμε περαιτέρω τη συμμαχική σχέση μας με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από τον στρατηγικό διάλογό μας και τη διμερή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, μέσω της οποίας διέπεται η αμερικανική παρουσία στο Ναύσταθμο Σούδας, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα και τον Βόλο, καθώς και στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως».

«Ελλάδα και ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «συνδέονται με κοινές αξίες και αρχές για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ένας σωστός σύμμαχος και αδιαμφισβήτητος πυλώνας σταθερότητας».

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση και την υποστήριξη που έχει επιδείξει ο κ. Πομπέο, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν το πρόβλημα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας κι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως τον αξιόπιστο εταίρο», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ακολούθως, επεσήμανε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να επεξεργαστεί μηχανισμό αποκλιμάκωσης ώστε να μην υπάρξουν άλλες διαμάχες» ενώ ανέφερε: «Επιθυμούμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. Παραμένω θετικός στην επικοινωνία και πολύ περισσότερο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες διότι χρειάζεται ο διάλογος, όχι όμως υπό το καθεστώς εντάσεων και απειλών. Όσο το Ορούτς Ρέις βρίσκεται σε έρευνες δεν μπορεί να γίνει διάλογος».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
x-m

Εντάξει , ας πάρουμε τίποτα τώρα που γυρίζει μετά από πολλά έτη απραξίας και όσον αφορά το οργανωμένο σχέδιο ας το αφήσουμε καλύτερα.

ultorius

Αν ηταν οργανωμενο το σχεδιο δε θα ζητουσατε φρεγατες χωρις συγκεκριμενες προδιαγραφες, ουτε θα ηταν πακετο με ναυπηγεια σαν προσφορα σε πιτσαρια.
Το να ζητουσαν φρεγατες με συγκεκριμενη ταχυτητα και πανω, ελαχιστη δυνατοτητα ρανταρ,σοναρ, και ανιαεροπορικων δυνατοτητων ποσο ποιο δικαια θα εκανε τη διαδικασια?Και ποσο ποιο ευκολο θα ηταν να σχηματισουν προσφορες οι εταιριες?

G...

Εκεινεςς οι βασεις που δωσαμε? Θα παρουμε κανενα ανταλαγμα ή θα μεινουμε με την βυθοκορο?
Οσο για σχεδιο, οταν παμε για τις αποτυχημένες lcs και θα δωσουμε και 500 εκατ για αλλες δυο που αποσυρουν οι αμερικανοι λογω προβληματων δεν εμπνέει και πολυ εμπιστοσύνη.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Λύση για την Αεροπορική Εκπαίδευση της ΠΑ, σύμβαση για το Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαμάτας φέρνει ο ΥΕΘΑ στη Βουλή

Ένα πρόβλημα που χρονίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ετοιμάζεται να λύσει ο ΥΕΘΑ την ερχόμενη εβδομάδα, με την εισαγωγή της πρότασης που έχει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Tα C-130 και πάλι στον αέρα: Πως το ΥΠΕΘΑ και το...

8
 Καλά τα Rafale, τα Meteor, τα SCALP EG, οι φρεγάτες, όποιες κι αν είναι αυτές (παίζουν όλες, [email protected], MMSC, Sigma, Type 31 κοκ), καλά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 4.49

Related News

Tα C-130 και πάλι στον αέρα: Πως το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΑ προχωρούν στην αποκατάσταση των καθηλωμένων αεροσκαφών, ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ!

 Καλά τα Rafale, τα Meteor, τα SCALP EG, οι φρεγάτες, όποιες κι αν είναι αυτές (παίζουν όλες, [email protected], MMSC, Sigma, Type 31 κοκ), καλά...

To 26o (εικοστό έκτο) πλοίο LCS παραδόθηκε στο αμερικανικό Ναυτικό

Η Austal USA ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την Τετάρτη ότι είχε παραδώσει επίσημα το μελλοντικό USS Mobile (LCS-26) στο αμερικανικό Ναυτικό. Το πλοίο βέβαια δεν...

Ξεκίνησε κι επίσημα η ναυπήγηση της πρώτης αυστραλιανής Type 26

Στο ναυπηγείο Osborne στη Νότια Αυστραλία, πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής ατσαλιού για την πρώτη φρεγάτα Type 26 (κλάση Hunter σε αυστραλιανή υπηρεσία), όπου έδωσαν...