Παραλαβή του πρώτου υπερβαρέος ελικοπτέρου CH-53K από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών παρέλαβε χθες το πρώτο του μεταφορικό ελικόπτερο CH-53K King Stallion από την κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsky – θυγατρικης της Lockheed Martin.

Το συγκεκριμένο βαρύ ελικόπτερο πρόκειται να παραληφθεί στην αεροπορική βάση του Σώματος (MCAS) Νιου Ρίβερ της Βόρειας Καρολίνας. Στη βάση αυτή, το Σώμα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να περάσει το ελικόπτερο από μία σειρά δοκιμών όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και την τεχνική του υποστήριξη.

Το CH-53K King Stallion έχει τις ίδιες διαστάσεις και μοιάζει εξωτερικά με το ελικόπτερο που αντικαθιστά, το CH-53E Super Stallion. Όμως έχει τρεις φορές μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα, και πλέον μπορεί να μεταφέρει εξωτερικό φορτίο 12.200 κιλών σε απόσταση διακοσίων χιλιομέτρων, όντας έτσι μείζοντα αναβάθμιση σε σημείο που να θεωρείται διαφορετικό ελικόπτερο.

To ελικόπτερο παρά τις διαστάσεις τους έχει ικανότητα αναδίπλωσης για να μην πιάνει πολύ χώρο στα υπόστεγα των LHD από από όπου θα επιχειρεί.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη μεταφορική ικανότητα σε τακτικά ελικόπτερα μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω του ρωσικού ελικοπτέρου Mil Mi-26, το μονοπώλιο του οποίου στον συγκεκριμένο χώρο φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του.

Η νέα έκδοση διαθέτει τρεις κινητήρες GE Aviation T408, ένα νέο κιβώτιο μετάδοσης κίνησης, νέα πτερύγια ρότορα, άτρακτο από συνθετικά υλικά και νέα ηλεκτρονικά πτήσης και σύστημα fly-by-wire.

Καλλιτεχνική απεικόνιση – Sikorsky

Το Σώμα σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα CH-53E Super Stallion, τα οποία μπήκαν σε υπηρεσία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, με συνολικά 200 ελικόπτερα της νέας έκδοσης -Κ. Η μέση τιμή μονάδας του ελικοπτέρου ανέρχεται σε περίπου 87 εκατομμύρια δολάρια, στην περίπτωση που προχωρήσουν οι παραγγελίες και για τα 200 CH-53K.

Το δεύτερο ελικόπτερο του τύπου αναμένεται να παραδοθεί στο Σώμα στις αρχές του επόμενου έτους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
jim40
Guest
jim40

“Η μέση τιμή μονάδας του ελικοπτέρου ανέρχεται σε περίπου 87 εκατομμύρια δολάρια, στην περίπτωση που προχωρήσουν οι παραγγελίες και για τα 200 CH-53K.” Δεν το λες και φθηνό.
Νομίζω βγαίνει πιο ακριβό από τα F-16?