22.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΔένδιας: Ελλάδα και Μπαχρέιν στηρίζουν θέσεις αρχής που βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα

Δένδιας: Ελλάδα και Μπαχρέιν στηρίζουν θέσεις αρχής που βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα

- Advertisement -

Ελλάδα και Μπαχρέιν υποστηρίζουν θέσεις αρχής, που βασίζονται πάντα στη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά «για τη στήριξη του Μπαχρέιν προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της UNESCO, όπως επίσης και στη θέση του Μπαχρέιν σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επεσήμανε δε ότι θα ενημερώσει τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, «σε μια στιγμή όπου η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία».

«Οι κοινές μας αρχές και οι κοινές μας αξίες είναι καθαρές, είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή τη γνωστή σαν UCLOS, την οποία και οι δύο χώρες και το Μπαχρέιν και η Ελλάδα έχουν επικυρώσει και που και οι δύο χώρες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, και οι δύο χώρες μας καταδικάζουμε πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή της χρήσης βίας, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως υπενθύμισε, Ελλάδα και Μπαχρέιν έχουν μια κοινή υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα το ‘24 – ’25 και το Μπαχρέιν το ’25 – 26, αλλά και επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ υπογράμμισε πέραν από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη συνεργασία των δύο χωρών και σε περιφερειακούς οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι πρόκειται για την τρίτη συνάντησή τους μέσα σε λίγους μέσα, καθώς μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μανάμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε συμμετάσχει τον περασμένο Φεβρουάριο στο Φόρουμ φιλίας στην Αθήνα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι προγραμματίζεται να επαναληφθεί και φέτος το «Φιλία Φόρουμ», το οποίο «χτίζει γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου, της Ευρώπης στη βάση κοινών αρχών και κοινών αξιών».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στην προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Μανάμα θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες, που «θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής και της εμπορικής μας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, με κύρια έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τουρισμό, στη ψηφιακή διακυβέρνηση, στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στη μακρά, άνω της ώρας και εποικοδομητική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάν Γι για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους και βεβαίως με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια για ενίσχυση των δεσμών με όλα τα κράτη του Κόλπου.

«Η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν προτιμήσεις», σημείωσε. «Και μάλιστα, δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και προτιμήσεις που δεν βασίζονται σε θέματα αρχής, διότι για μας το Μπαχρέιν είναι μια φιλική χώρα στην οποία αξίζει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή του Κόλπου και ειδικά το Μπαχρέιν και σημείωσε ότι «είναι η πιο φιλική στον άνθρωπο περιοχή μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης γειτονιάς».

Για ιστορικές σχέσεις φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που διέρχονται ένα διάστημα ανάπτυξης και εξέλιξης σε διάφορους τομείς, σε όλα τα επίπεδα έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι.

«Τονίσαμε τη σημασία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στους διάφορους οικονομικούς εμπορικούς, επενδυτικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς, τεχνολογικούς και περιβαλλοντολογικούς τομείς», σημείωσε. «Καθώς επίσης την ανάγκη αξιοποίησης του κλίματος που προσελκύει τις επενδύσεις στις δυο χώρες, την διεύρυνση των τομέων εμπορικής συνεργασίας και την ενίσχυση των κοινοπραξιών».

Ακόμη συζητήθηκε η κοινή συνεργασία στη διπλωματική εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας Μοχάμεντ Μουμπάρακ Αλ Χαλίφα και της διπλωματικής ακαδημίας της Ελλάδας.

Συζητήθηκαν ακόμη τα νέα δεδομένα και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο μεταξύ των οποίων τα θέματα που άπτονται των διενέξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρωπαϊκής ηπείρου, τονίζοντας την «ανάγκη τερματισμού όλων των διενέξεων, των αναμετρήσεων μέσω του διαλόγου και δια της διπλωματικής οδού προκείμενου να επιτευχθεί η ειρήνη, η ασφάλεια στα πλαίσια του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των πανανθρώπινων αξιών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και οι συνέπειες στη σταθερότητα, την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής ηπείρου ενώ τονίστηκε η «ανάγκη να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση μόνιμη και σταθερή σε αυτή την διένεξη μέσω των διαπραγματεύσεων και της διπλωματικής οδού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

«Τονίσαμε την ανάγκη να ανοίξουν δίοδοι, ασφαλείς δίοδοι για τον άμαχο πληθυσμό και να αποσταλούν οι ανθρωπιστικές βοήθειες στους πρόσφυγες», σημείωσε.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η σημασία της διεθνούς συνεργασίας αντιμετώπισης όλων των απειλών μεταξύ των οποίων η τρομοκρατία καθώς επίσης η ανάγκη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ο Μάιος φαίνεται πως θα είναι μήνας καθοριστικός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από όλους τους ενδιαφερόμενους, έχει ζητηθεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: H Elbit έχει ξεκινήσει την επαναφορά των ελληνικών T-6A Texan...

12
Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της ΠΤΗΣΗΣ, σχετικά με την πρόοδο κατασκευής των πρώτων εκπαιδευτικών αεριωθούμενων M-346 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η σελίδα μας έχει...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Μαΐου 1987: Το περιστατικό του USS Stark,...

0
Ιρακινό αεροσκάφος επιτίθεται εναντίον της αμερικανικής φρεγάτας Stark (FFG-31) στον Περσικό Κόλπο χτυπώντας την με δύο πύραυλους Exocet. Η φρεγάτα USS Stark κλάσης “Oliver...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

EKTAKTO: H Elbit έχει ξεκινήσει την επαναφορά των ελληνικών T-6A Texan σε πτητική κατάσταση, προχωρούν εντατικά οι εργασίες στην 120 ΠΜ

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της ΠΤΗΣΗΣ, σχετικά με την πρόοδο κατασκευής των πρώτων εκπαιδευτικών αεριωθούμενων M-346 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η σελίδα μας έχει...

Ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας – Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών...

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν μαζί την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον."Στη...