24 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΔένδιας: Η ρωσική εισβολή μάς υπενθυμίζει την πληγή του Κυπριακού

Δένδιας: Η ρωσική εισβολή μάς υπενθυμίζει την πληγή του Κυπριακού

- Advertisement -

Το μήνυμα πως η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου εδράζεται σε γερά θεμέλια, δεδομένου ότι έχουν ένα κοινό όραμα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή τους, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ και της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε κοινές δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι τρεις χώρες έχουν κοινή αντίληψη των περιφερειακών προκλήσεων και της προέλευσής τους και γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουν ότι η εταιρική αυτή σχέση έχει μια σημαντική δυναμική.

Επίσης, υπογραμμίστηκε στη συνάντηση πως ο ρεβιζιονισμός και η παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι καταδικαστέες. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική εισβολή έστειλε ένα σαφές μήνυμα, ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι αποδεκτές στον 21ο αιώνα. Αυτό, όπως κατέστησε σαφές, «δείχνει ότι έφτασε το τέλος της ανοχής στον ρεβιζιονισμό στον 21ο αιώνα» και υπογράμμισε πως αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. «Οι χώρες και οι ηγέτες που έχουν κατά νου τέτοιου είδους ρεβιζιονισμό θα πρέπει να το ξανασκεφτούν» προσέθεσε.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη διεύρυνση της συνεργασίας των τριών χωρών σε πολλούς τομείς, όπως την ενέργεια, τις μεταφορές, την οικονομία και το εμπόριο.

Όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ήταν μια ευκαιρία να ενημερώσει ο ένας τον άλλο, ξεκινώντας από το Κυπριακό που είναι το αποτέλεσμα ξένης εισβολής εδώ και περίπου 5 δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε πως «μας υπενθυμίζει αυτήν τη χαίνουσα πληγή στην Ευρώπη, την οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε». Αντίθετα, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, όλα τα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, επί τη βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες τους, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία τους σε περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και σε μέτρα για την προστασία του τουρισμού στις τρεις χώρες. Ανέφερε ακόμα πως συζήτησαν τη διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας τους, ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες που έχουν το ίδιο όραμα για το μέλλον, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ). Μάλιστα, γνωστοποίησε πως η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί το απόγευμα με τον Νίκο Δένδια, επισκέφτηκε τους τρεις υπουργούς στη διάρκεια του γεύματος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η εταιρική σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου δεν επηρεάζεται από άλλες περιφερειακές εξελίξεις ή σχέσεις με άλλες χώρες.

Εν συνεχεία, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτα τα αποτελέσματα της πρόσφατης υπουργικής στην έρημο Νεγκέβ, την οποία φιλοξένησε το Ισραήλ και έλαβαν μέρος η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και οι ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του, τον συνεχάρη για τη διοργάνωση της υπουργικής και είπε πως «ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, την οποία οργάνωσες, έδειξες τη δυνατότητά σου να επωφελείς από τη νέα αρχιτεκτονική στην περιοχή».

Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των σημερινών συνομιλιών αφιερώθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ως προς αυτό, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση στη Μαριούπολη, με μεγάλο αριθμό ελληνικού πληθυσμού, «όπου φαίνεται πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου», καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό. «Η Οδησσός επλήγη από πυραύλους Κρουζ της Ρωσίας λίγες ώρες πριν φτάσω» σημείωσε. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και στον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα για τη βοήθεια που έδωσε η χώρα τους στην προσπάθεια απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης. «Μας φιλοξενήσατε, φιλοξενήσετε τους ανθρώπους μας στη Συναγωγή του Ουμάν, και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε».

Επί τάπητος τέθηκε στην Τριμερή Συνάντηση και η στρατηγική της ΕΕ για τη διαφοροποίηση στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στη διαφοροποίηση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η διασυνδεσιμότητα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε κάθε πράξη τρομοκρατίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολική και διατράνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε πιθανές επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφέρει τις «ανησυχητικές εξελίξεις» στη χριστιανική περιοχή της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων μετά την παράνομη κατάληψη του ξενοδοχείου Little Petra, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, από μια εποικιστική οργάνωση. «Η προστασία των δικαιωμάτων των χώρων λατρείας, των ιδρυμάτων και της ιδιοκτησίας πρέπει αν διατηρηθεί στο πλαίσιο του status quo και αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μας. Φοβόμαστε ότι αυτό το θέμα μπορεί να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και προέταξε την ανάγκη να διατηρηθεί ο πλουραλιστικός και πολυδογματικός χαρακτήρας των Ιεροσολύμων.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως ο κατάλογος των θεμάτων της τριμερούς συνεργασίας δεν έχει τέλος, αλλά και για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και είπε πως προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ο Μάιος φαίνεται πως θα είναι μήνας καθοριστικός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από όλους τους ενδιαφερόμενους, έχει ζητηθεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: H Elbit έχει ξεκινήσει την επαναφορά των ελληνικών T-6A Texan...

30
Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της ΠΤΗΣΗΣ, σχετικά με την πρόοδο κατασκευής των πρώτων εκπαιδευτικών αεριωθούμενων M-346 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η σελίδα μας έχει...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Μαΐου 1987: Το περιστατικό του USS Stark,...

0
Ιρακινό αεροσκάφος επιτίθεται εναντίον της αμερικανικής φρεγάτας Stark (FFG-31) στον Περσικό Κόλπο χτυπώντας την με δύο πύραυλους Exocet. Η φρεγάτα USS Stark κλάσης “Oliver...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

Λιβύη: στη Σύρτη εγκαθίσταται η κυβέρνηση Μπασάγα

Η Λιβύη περνάει πλέον και "επίσημα" σε μία φάση που θυμίζει έντονα το παρελθόν, διχασμένη και με δύο κυβερνήσεις: μία στην Τρίπολη και μία...

Η αρχή του τέλους των μαχών στη Μαριούπολη; Ουκρανία μετά από 83 μέρες πολέμου

Την 83η μέρα του πολέμου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν 265 Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί στο τεράστιο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης...

Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν και επίσημα το αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, με τη σχετική διαδικασία να ξεκινάει από σήμερα και...