23.7 C
Athens
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΔένδιας: Η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ακρογωνιαίος λίθος...

Δένδιας: Η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ακρογωνιαίος λίθος για σταθερότητα σε Ινδο-Ειρηνικό και Μεσόγειο

- Advertisement -

«Η προώθηση και ο σεβασμός της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ενίσχυση της σταθερότητας σε Ινδο-Ειρηνικό και Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru (JNU) στο Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Όπως υπογράμμισε, αυτό είναι «κοινή πεποίθηση» της Ελλάδας και της Ινδίας και τόνισε πως και οι δύο χώρες «είναι προσανατολισμένες προς τους ωκεανούς και τη θάλασσα ως χώρο που εγγυάται την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ χωρών και ανθρώπων».

Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν ιστορικούς δεσμούς από την αρχαιότητα, σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Μέσα στους αιώνες, καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή σχέση, βασισμένη στον σεβασμό και τη φιλία. Μια σχέση η οποία, οφείλω να πω, ότι οδεύει προς το να γίνει στρατηγική», επεσήμανε.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες, όντας ταυτόχρονα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στις παγκόσμιες υποθέσεις, ενώ κατέχει εξέχοντα ρόλο μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και στην καινοτομία και την τεχνολογία. Σύντομα, όπως τόνισε, «η Ινδία θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, αλλά ταυτόχρονα με το περήφανο επίτευγμα να είναι μια σταθερή και ζωντανή δημοκρατία».

«Και με αυτόν τον τρόπο, μοιραζόμαστε έναν δεσμό: Η Ελλάδα υπήρξε η γενέτειρα της δημοκρατίας και η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Και φυσικά, ως εκ τούτου, έχουμε να μοιραστούμε πολλές κοινές αξίες, μεταξύ άλλων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Όπως ανέφερε, το επίκεντρο της προσοχής της διπλωματίας στρέφεται όλο και περισσότερο όχι στις ηπείρους, αλλά στις θάλασσες, στους ωκεανούς, ακόμη και στις ακτές. Σημείωσε δε πως εξέχουσα θέση κατέχει η θεωρία του Alfred Mahan, που επικεντρώνεται στη θαλάσσια ισχύ, τους ωκεανούς, τις γραμμές επικοινωνίας και την εμπορική χρήση.

«Υπό αυτή την έννοια, όποιος ελέγχει τη θάλασσα, ελέγχει τον κόσμο. Τέτοιες θεωρίες αναδεικνύουν τη σημασία των παράκτιων περιοχών και των ωκεανών ως το κέντρο βάρους των πολιτικών μας», ανέφερε.

Η UNCLOS, σημείωσε, «είναι ζωτικής σημασίας για έναν πραγματικά «ελεύθερο και ανοικτό» Ινδο-Ειρηνικό. Την περιοχή που θα διαμορφώσει την πορεία της παγκόσμιας πολιτικής τα επόμενα χρόνια».

«Η Ελλάδα, τηρώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, χαιρετίζει την “ Πρωτοβουλία της Ινδίας για τον Ινδικό Ειρηνικό Ωκεανό”. Έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την Ινδία στην προσπάθειά της για έναν ευημερούντα, ειρηνικό και βασισμένο σε κανόνες Ινδο-Ειρηνικό», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και ένας πραγματικός υποστηρικτής της βασισμένης σε κανόνες τάξης της θάλασσας.

«Μιλώντας σήμερα για το Διεθνές Δίκαιο, η ρωσική στρατιωτική εισβολή κατά της Ουκρανίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Αναβιώνει τους εφιάλτες των διακρατικών πολέμων και των σφαιρών επιρροής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, καθώς και η αποχή από τη χρήση -ή την απειλή χρήσης- βίας στις διεθνείς σχέσεις, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, είναι «σταθερά υπέρ του διαλόγου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι πάντα η προτιμώμενη επιλογή από την πλευρά του μεγάλου μας γείτονα, της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας σημείωσε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ της Κύπρου και της Ινδίας. Υπενθύμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ένωσε τις δυνάμεις του με τον πρωθυπουργό Νεχρού στην αντιαποικιακή διάσκεψη της Μπαντούνγκ τον Απρίλιο του 1955. Η διάσκεψη αυτή ήταν εκείνη που τελικά οδήγησε στην ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Σημείωσε ακόμη ότι το 1957, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Menon ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της άνευ όρων ανεξαρτησίας της Κύπρου.

«Σήμερα, η Κύπρος είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ», ανέφερε. «Και εμείς, η Ελλάδα, υποστηρίζουμε σταθερά και πλήρως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για μια βιώσιμη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή διευθέτηση στην Κύπρο- σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η Ελλάδα, σημείωσε ακόμη, αναγνωρίζει τον πολύτιμο ρόλο της Ινδίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως νωρίτερα σήμερα συνυπέγραψε το Πρόγραμμα Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας για την περίοδο 2022-2026.

Σημείωσε πως είναι μεγάλο προνόμιο το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο υπάρχει έδρα ελληνικών σπουδών, η «Έδρα Δημήτριος Γαλανός», που πήρε το όνομά της από τον Έλληνα λόγιο, ο οποίος μετέφρασε σανσκριτικά κείμενα τον 18ο αιώνα και ανακοίνωσε την ενίσχυση της Έδρας με έναν επισκέπτη καθηγητή από την Ελλάδα κατά το προσεχές ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Ανέφερε ακόμη πως τα εγκαίνια της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Έδρας του JNU, αλλά και η διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελλάδα και την Ινδία στο JNU στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 αποτελούν σημαντικά βήματα.

Τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την προσέγγισή της προς τα ινδικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Study in Greece».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών Kortenaer με πυραύλους ESSM, 2 OtoMelara & 2 Phalanx

 Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, για όλους μας εμάς τους ασχολούμενους με την Άμυνα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κομβικό σημείο. Καθώς το  2020 και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελλάδα-Αζερμπαϊτζάν: Ο εθνικός μας κυνισμός και οι εξοπλισμοί

70
Να ξεκινήσουμε το σχόλιο μας από το… μακρινό 2020. Μόλις 2 χρόνια πριν δηλαδή αλλά μοιάζουν πολύ περισσότερα με την ταχύτητα των εξελίξεων. Είναι...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Οκτωβρίου 1942: Η Γερμανία ολοκληρώνει τον πρώτο...

3
Πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου V-2 A4 από το πεδίο δοκιμών Prüfstand VII στο ερευνητικό κέντρο του γερμανικού στρατού στο Πεενεμούντε (Peenemünde).http://www.youtube.com/watch?v=VDmaFj2dJ8AΓνωστός...
- Advertisement -
Card image

September #028 Σεπτέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους: Προκάλεσε παγκόσμιο τσουνάμι 1.500 μέτρων

Ο μεγάλος αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια και συνέβαλε καθοριστικά στην εξαφάνιση σχεδόν όλων των δεινοσαύρων και περίπου των...

Παραλαβή καθηκόντων Διοικητή εν Πλω της Επιχείρησης «Ειρήνη» από την Ελλάδα

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Τάραντα της Ιταλίας η παράδοση καθηκόντων Διοικητού εν Πλω (COM FHQ) της Eπιχείρησης IRINI από...

Δασικές πυρκαγιές: Ανησυχητική αύξηση το Σεπτέμβριο

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά απευθύνει η Πυροσβεστική, καθώς το...