14.1 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΔένδιας: Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα

Δένδιας: Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα

- Advertisement -

«Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα, κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξή μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μιας λύσης δηλαδή δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι προσπάθειες να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεθνώς, με κινητοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, καθώς και στους στρατηγικούς και περιφερειακούς εταίρους.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την αποφυγή νέων τετελεσμένων», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως «άλλωστε, ως προς το καθεστώς των Βαρωσίων, οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεκάθαρες».

«Βασική παράμετρος για αμοιβαία αποδεκτή εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό αποτελεί η τουρκική στάση», τόνισε.

Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο υπουργός «η σημερινή συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και ο ελληνισμός πενθεί εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη», ενώ υπενθύμισε πως ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και δύο Κύπριοι φοιτητές.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τους ομολόγους του από όλες τις χώρες που, από την πρώτη στιγμή, έδειξαν την αλληλεγγύη τους και ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών και οι αρχές έλαβαν πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης.

«Κινήσεις, όπως της Αλβανικής και της Κυπριακής κυβέρνησης να κηρύξουν εθνικό πένθος, μας συγκινούν βαθύτατα», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη η προοπτική περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις και η συνέχιση της συνεργασίας για ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε, επίσης, για τη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διάσκεψης “Our Ocean 2024”, ενώ ανέφερε πως η συζήτηση αυτή θα επαναληφθεί τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε περιοχή με καταλυτικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Ακόμη ανέφερε πως συζήτησαν για τα τριμερή και πολυμερή σχήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα – Κύπρος- Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και ο μηχανισμός 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ) και την άριστη συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς.

 

Κύπριος ΥΠΕΞ: Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών

«Η Ελλάδα διαχρονικά υπήρξε το στήριγμα μας» στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, επεσήμανε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και επεσήμανε πως «κοινό όραμα» και των δύο χωρών είναι η επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Κόμπος ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τόνισε πως η επίσκεψη «πραγματοποιείται κάτω από ένα βαρύ πέπλο πένθους για τον αδόκητο χαμό τόσων συνανθρώπων μας, στους οποίους περιλαμβάνονται και Κύπριοι».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών στην Κύπρο ή άλλες παρεμφερείς και ευφάνταστες προσεγγίσεις της ίδιας λογικής»,.

«Στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και στηριζόμενο στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», σημείωσε.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως ιδιαίτερα σημαντική σ αυτό το πλαίσιο είναι η συμβολή της ΕΕ.

Όμως, επεσήμανε, «η παρανομία στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων συνεχίζεται. Η ‘Αγκυρα κινείται σε ένα άλλο επίπεδο δημιουργώντας νέα τετελεσμένα».

«Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση και τονίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, πλην της παράδοσης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», ανέφερε.

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ο ένας σταθερά στο πλευρό του άλλου λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ως προς τη δυνατότητά μας να είμαστε ένας ασφαλής λιμένας στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κόμπος

Τόνισε δε, πως «ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο έχει αναπτυχθεί ένα αυτόματος και πολυεπίπεδος μηχανισμός συντονισμού και διαβούλευσης, σε διμερές σε περιφερειακό, σε διεθνές επίπεδο».

Ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρωτοστατούν στην ανάπτυξη πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς «λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιοχής και της ΕΕ».

«Εργαζόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση αυτών των σχέσεων, ώστε να βοηθήσουμε για να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε χώρο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας», σημείωσε. «Θέλουμε να είμαστε μαζί ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας».

Τόνισε δε πως «σε ένα τέτοιο όραμα δε χωρούν απειλητικές συμπεριφορές, όπως αυτές της Τουρκίας».

Κοινό στοιχείο και των δύο χωρών είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

RCH-155, το σύγχρονο γερμανικό οβιδοβόλο που παίρνει πρώτη η… Ουκρανία

Το πόσο έχει προχωρήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας φάνηκε και από τη γερμανική ανακοίνωση ότι θα την προμηθεύσουν με 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα RCH-155 έναντι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Άρματα Challenger 2 στην Ουκρανία, το τελευταίο “ραβδωτό” πυροβόλο στο...

6
Το "χορό" των παραχωρήσεων σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία τον άνοιξε πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανακοίνωση της παραχώρησης αρχικά 14 αρμάτων μάχης...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαρτίου 1770: Ξεσπά η Επανάσταση του “Δασκαλογιάννη”...

3
Ο Ιωάννης Βλάχος, γνωστός ως Δασκαλογιάννης, ξεσηκώνει τα Σφακιά να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων. Καταγόμενος από εύπορη οικογένεια, πήγε στο εξωτερικό να σπουδάσει -σπάνιο...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Βερολίνο: Νέα Realpolitik απέναντι στη συμμαχία Ρωσίας – Κίνας;

Κανείς δεν είπε ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι απλή υπόθεση - ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο. Η ρωσική...

Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα αναπτύξουμε “τακτικά” πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα έχει συνάψει συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία για να αναπτύξει "τακτικά" πυρηνικά όπλα στο...

ΗΠΑ: 25 εκατ. δολάρια μέσω FMF για τα ελληνικά αμφίβια τεθωρακισμένα AAV-7

Στις 21 Μαρτίου παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Κογκρέσο δύο ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρόγραμμα των 76 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων εφόδου AAV-7 που η Ελλάδα θέλει...