40.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι Τούρκοι με Αμερικανούς και Ισραηλινούς; γιατί έτσι συμφέρει κάποιους;

- Advertisement -

Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να “παρκάρουν” τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική επιτήρηση, αν όχι και φύλαξη. Αυτό θα σήμαινε τα εξής:

  • Καταρχάς, οι Αμερικανοί θα είχαν απόλυτο έλεγχο και πρόσβαση του συστήματος
  • Οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν πλέον να κάνουν χρήση των S-400 στο σύστημα αεράμυνας τους. Και πως να το κάνουν αφού ουσιαστικά θα ήταν αποθηκευμένο, σε αμερικανικό “έδαφος”
  • Οι Ρώσοι με την σειρά τους, θα γίνονταν “Τούρκοι”, αφού οι Αμερικανοί θα έβαζαν χέρι στο κορυφαίο αντιαεροπορικό τους σύστημα
  • Ο Ερντογάν θα εξευτελιζόταν, το ίδιο και η περήφανη τουρκική πολιτική απέναντι στους Αμερικανούς…

Ουσιαστικά, αυτό που ζήτησαν οι Αμερικανοί είναι χειρότερο από το να ρίξουν τα αξίας αρκετών δις δολαρίων συστήματα οι Τούρκοι, στο Βόσπορο. Τους ζητούν άνευ όρων παράδοση πολεμικού υλικού. Είναι ελάχιστα υποτιμητικότερο, από το να είχαν καταλάβει με ένοπλη βία οι SEALS τους εκτοξευτές. Ελπίζουμε να γίναμε κατανοητοί…

Πως το ανάγνωσαν εδώ κάποιοι; Όταν λέμε εδώ, εννοούμε όχι μόνο ως σχόλια στην ιστοσελίδα μας, αλλά στην Ελλάδα και σε διάφορα “πεφωτισμένα” sites:

  1. Ως “κωλοτούμπα” των Αμερικανών, ενώ παίρνουν οι Τούρκοι F-35!
  2. “Κατάπιαν” οι Αμερικανοί τους S-400, αποδέχονται τους S-400, παίρνουν οι Τούρκοι F-35!

Το 2017, η ΠΤΗΣΗ είχε κάνει μια πολύ “wild guess”, όταν είχαμε πάρει το ρίσκο να πούμε πως αποκλείεται να πάρουν οι Τούρκοι και F-35 και S-400. Φυσικά, τα επόμενα χρόνια, οι “πεφωτισμένοι” λάτρεις της δημοκρατικής Ρωσίας έλεγαν και ξαναέλεγαν πως αυτό θα γίνει. Τελικά δεν έγινε. To μόνο που έμεινε στους Τούρκους από τα F-35 είναι ωραίες αναμνηστικές φωτογραφίες, και ένα βίντεο από την παρουσίαση του πρώτου αεροσκάφους.

Στο ενδιάμεσο, οι Αμερικανοί έστειλαν άρματα μάχης να ασκηθούν στον Έβρο (μα κανείς δεν κατάλαβε τι σημαίνει αυτό;), στέλνουν F-15E πάνω από Λέσβο, το καλοκαίρι έστειλαν αεροπλανοφόρο και “έληξε” προσωρινά η κρίση (για να επανέλθει λίγο μετά, όταν δεν υπήρχε αεροπλανοφόρο). Συμφώνησαν να μας δώσουν 1.200 Μ1117, βλέποντας πως εκεί υστερούμε, έχουν προτείνει 500 MRAP Cougar, μεγάλες ποσότητες Humvee, και φυσικά, μας αποδεσμεύουν ξεκάθαρα, το F-35, όπως και όταν το ζητήσουμε.

Αν προσέξει κανείς, ο εναέριος χώρος της Τουρκίας, είναι “κλειστός” για τα αμερικανικά UCAV, ότι κινείται από και προς Κριμαία, περνά από Αιγαίο, και πάνω από Αλεξανδρούπολη “βγαίνει” Βουλγαρία και Μαύρη Θάλασσα. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους στηρίζουν την παράνομη κατοχή της Κριμαίας από τους Ρώσους, όπως επίσης και τις ρωσικές κινήσεις στο Ντονμπάς. Το ότι πουλάνε Bayraktar στους Ουκρανούς, είναι just business.

Τώρα, συμβαίνουν τα εξής γελοία. Κανονίζει ο Μπάιντεν να δει τον Ερντογάν, που “αγνοούσε” για 4 μήνες. Και τον πήρε τηλέφωνο, μια μέρα πριν αναγνωρίσει ο Λευκός Οίκος τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αρχίζουν τα γνωστά σχόλια: “να πάει ο Τζο να παρακαλέσει τον Ερντογάν να γυρίσει”, “ο Μπάιντεν πουλάει την Ελλάδα για τα μάτια της Τουρκίας”.

Ξέρετε, έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε πως είμαστε πλέον πέρα από τα όρια της αφέλειας και μπαίνουμε πλέον σε καθαρά ψυχολογικές επιχειρήσεις. Μερικοί εκμεταλλεύονται τον αντιαμερικανισμό, όσον έχει απομείνει από τη δεκαετία του ’80 για να πουν “ας πάμε π.χ. στους Γάλλους”. Κάποιοι όμως δείχνουν την “πανίσχυρη” Τουρκία, και λένε “κοιτάξτε πόσο δύναμη έχει” καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση της φράσης των Borg (Star Trek): Resistance is Futile…

Ανάμεσα σε όλα αυτά, έχουμε και τους Έλληνες… οπαδούς του Τραμπ, που θεωρούν πως αυτός σταμάτησε το τουρκικό πρόγραμμα των F-35. Αδυνατούν να καταλάβουν πως στις ΗΠΑ υπάρχουν θεσμοί, πως κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει όπως π.χ. στη Ρωσία που κάποιοι θαυμάζουν, ή στην Τουρκία, ή στη Συρία (που ο Άσσαντ είναι “εκλεγμένος” ηγέτης με ένα δημοκρατικό 95%). Η αποβολή της Τουρκίας έγινε από την Αμερικανική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει.

Για να μην μακρηγορούμε. Μπορεί πράγματι οι Τούρκοι να ρίξουν τους S-400 στο Βόσπορο, ή να γίνει ένα βολικό ατύχημα, και να εξαφανιστούν όλοι οι εκτοξευτές. Νομίζει κανείς πως την επόμενη θα προσγειωθούν F-35 στο Ντιάρμπακιρ; Καθόλου, οι Τούρκοι πλέον έχουν καταφέρει να γκρεμίσουν μια αμερικανοτουρκική σχέση 50ετίας. Και το χειρότερο, οι Τούρκοι πλέον, σχεδόν απροκάλυπτα κάνουν αυτό που μισούν οι Αμερικανοί. Στηρίζουν την τρομοκρατία και το Ιράν. Δεν φτάνει όμως αυτό. Στηρίζουν όλες τις αντισημιτικές δυνάμεις στην περιοχή. Τρομοκράτες της Χαμάς κυκλοφορούν με τουρκικά διαβατήρια, οι Τούρκοι προσφέρουν στη Γάζα ότι δεν μπορούν να βρουν οι Παλαιστίνιοι. Αν μάλιστα, αποδειχτεί πως υπάρχει και σύνδεση με τον ανεφοδιασμό της Χαμάς, τότε θα χειροτερέψουν τα πράγματα.

Ακόμη κι αν τα βρουν, σε κάποιο επίπεδο ΗΠΑ και Τουρκία, ξεχνάμε τις τουρκοισραηλινές σχέσεις; Αν οι Τούρκοι πάρουν F-35B, και τα φορτώσουν στο Anadolu, τι τους απαγορεύει να συνοδεύσει το αεροπλανοφόρο τους τον επόμενο στόλο “ειρήνης” προς τη Γάζα; Τι απαγορεύει, στην επόμενη κοινή επιχείρηση Χαμάς και Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, να σηκώσουν F-35A και να πλήξει ισραηλινές εγκαταστάσεις για “αντίποινα” στα “ισραηλινά εγκλήματα”. Ή θα αφήσουν οι Αμερικανοί, αεροσκάφη F-35 στα χέρια χώρας, που έχει πρόσβαση, πιθανή βέβαια, σε πυρηνικά όπλα;

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη κάποιων να μας πείσουν πως το δίδυμο Δένδιας-Παναγιωτόπουλος είναι πολύ “εύκολοι” και δεν μπορούν να προασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα όπως κάποτε κάποιοι άλλοι. Λες και αυτοί οι δυο, μαζί με τον ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανή, ή τον ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, μαζί με τους αρχηγούς των επιτελείων, δεν σταμάτησαν την οπλοποίηση των μεταναστών, δεν κοίταξαν στα μάτια τους Τούρκους και κέρδισαν. Γι’αυτό και διαβάζετε λογύδρια περί “αμυντικής ρήτρας συνδρομής” και άλλα παρόμοια, γιαυτό και κάποιοι λένε ότι τους κατέβει. Η επιτυχία του ΥΠΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ, ΥΠΕΞ, ΑΓΕΕΘΑ, έχουν κάνει τους προκατόχους τους να φαίνονται το λιγότερο, λίγοι. Και κάποιοι τολμούν να κάνουν πάλι «κριτική»! Κρίμα, ίσως να ήταν λιγότερο «μονοφαγάς» ο Δένδιας, και λιγότερο «επιθετικός» ο Παναγιωτόπουλος. Να πετάει ένα ελικόπτερο βρε αδελφέ!

Την ίδια στιγμή, έχουμε ανθρώπους που ελπίζουν ακόμη να αγοράσουμε Su-35 ή S-400, και διαφημίζουν πως το μέλλον μας είναι στη Μόσχα. Δεν είναι. Και οι Τούρκοι δεν θα πάρουν F-35, ακόμη κι αν κάνουν τους S-400 αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού. Κοιτούν το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες ο Μενέντεζ, κι αντί να τρίβουν κάποιοι τα μάτια τους, λένε “τσιφούτηδες Αμερικανοί, μόνο 25 εκ. δολάρια…”. Σοβαρά ; Μας έχει χαρίσει λεφτά κάποιος άλλος; Και πόσο μυαλό χρειάζεται να καταλάβει κάποιος, πως ο γερουσιαστής Μενέντεζ έβαλε μόνο 25 εκ. γιατί με περισσότερα κάποιοι θα έλεγαν “δεν τα δίνουμε κάπου αλλού;”. Περνάει τώρα το 25, και μετά το κάνουν όσο χρειαστεί.

Έχουμε κουραστεί επίσης να ακούμε για τη βυθοκόρο στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή αχρήστευε ένα κομμάτι του λιμανιού και δεν την είχαμε βγάλει. Οι Αμερικανοί το έκαναν, γιατί θέλουν την Αλεξανδρούπολη σε ελληνικά χέρια, για να περάσουν ενισχύσεις προς Ρουμανία και Ουκρανία, παρακάμπτοντας τον Εύξεινο Πόντο. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι έτσι θωρακίζονται τα σύνορά μας στον Έβρο; Όλη η οριογραμμή, έχει πλέον ενδιαφέρον σε στρατηγικό επίπεδο για τις ΗΠΑ. Δεν είναι η βυθοκόρος, είναι τα σύνορα. Πλέον αγχώνονται και οι ΗΠΑ για τη φύλαξη των εδώ συνόρων.

Θα υπάρξει επίσης μόνιμη παρουσία τους στη Σκύρο, στο Ναυτικό Οχυρό. Θυμάστε τα γελοία άρθρα με τα αόρατα τουρκικά ελικόπτερα, όπου τούρκοι Τζι Άι Τζο θα καταλάμβαναν το ΠΝ και την ΠΑ να πίνει καφέ και να παίζει τάβλι; Ε, τώρα, θα έχουμε και τους Αμερικανούς να πίνουν καφέ και να παίζουν τάβλι στη Σκύρο. Ας τολμήσει η Τουρκία να στείλει έστω και αναγνωριστική πτήση προς το νησί, έτσι, για να γελάσουμε.

Από το 1974, την Κύπρο, και τα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” έχουν περάσει αιώνες. Από τα “Su-35GR που θα εντοπίζουν τα F-35 για πλάκα” επίσης έχουν περάσει 5 χρόνια. Ας μην κολλάμε στο παρελθόν. Και η νέα MDCA θα είναι αμοιβαία επωφελής, αν δηλαδή εμείς θέλουμε τα “πάντα-όλα” για τη Σούδα, οι Τούρκοι, για το ραντάρ που ελέγχει όλη τη Νότια Ρωσία και Ιράν, τι πρέπει να ζητήσουν;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

218 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
218 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
denis

πολυ σωστα!!!!!

CKfurious

M1117, KIOWA , COUGAR και το άλλο το HUMVEE!!

Φοβερό υλικό με αντάλλαγμα τη παραχώρηση από μέρους μας ένα σωρό εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων!!

Είμαι φοβερα περήφανος για τις Ελληνό αμερικανικες σχέσεις 

Προσδοκώ στην ανανέωση της ελληνό αμυντικής συμφωνίας

Είμαις σίγουρος πως οι γείτονες έχουν τρομοκρατηθεί από όλη αυτή τη πλημμύρα βαρεους υλικού και έχουν πάρει το μήνυμα

Ρε δεν κόβετε το ΔΟΎΛΕΜΑ ???????????????

billy

Συμφωνώ συνολικά με το άρθρο.
Και σας αναγνωρίζω , και νομίζω όλοι , την άποψη τότε της μη ταυτόχρονης απόκτησης F-35 και S-400 .
Την οποία υποστηρίζατε συνεχώς και κόντρα στο ρεύμα και τις βάσιμες ανησυχίες όλων μας τότε.
Και ευτυχώς που βγήκατε αληθινοί.
Μια παρατήρηση μόνο.
Οι Αμερικάνοι ποτέ δεν πρότειναν το Intsirlik.
Ούτε την μεταφορά των S-400 στο Κατάρ , το Αζερμπαιτζαν ή οπουδήποτε αλλού.
Το μόνο που απαιτούν είναι επιστροφή τουςπίσω στην Ρωσία.

Fedas

Καλησπέρα σας, γενικά συμφωνούμε αλλά:
” αν δηλαδή εμείς θέλουμε τα “πάντα-όλα” για τη Σούδα, οι Τούρκοι, για το ραντάρ που ελέγχει όλη τη Νότια Ρωσία και Ιράν, τι πρέπει να ζητήσουν; “. Πρέπει η εξωτερική μας πολιτική να είναι ανεξάρτητη και όχι ανταγωνιστική ή ανταποδοτική σε σχέση με το τι κάνουν οι ΗΠΑ για παράδειγμα με την Τουρκία. Καταλαβαίνω βεβαίως ότι υπάρχει ως σχόλιο το συγκεκριμένο για να καταδείξει το επιχείρημα του γράφοντος. Επίσης προς την Πτήση και λόγω του περασμένου καλοκαιριού που ζήσαμε μια κρίση με τους γείτονες , προσωπικά θα ήθελα ένα άρθρο σχετικά με τις μεθόδους προπαγάνδας των απέναντι, και όχι μόνο και την δράση τους εδώ. Νομίζω είναι πλέον φανερό ότι η προπαγάνδα τους έχει περάσει στην καθημερινότητα μας. Ασχολούμαστε πλέον και μιλάω για εκπομπές δελτία ειδήσεων κλπ με το τι είπε ο κάθε τυχάρπαστος σύμβουλος, ιστορικός , φαναρτζης , υποψήφιος δήμαρχος και αναπαράγονται οι απόψεις του λες και πρέπει τώρα εμείς να τους ακούμε. Προσφάτως αναπαρηχθη ένα θέμα με μόλυνση στη θάλασσα της Πόλης όχι όμως από την πλευρά της οικολογικής καταστροφής αλλά από την σκοπιά ότι την ” πάτησε ” το καθεστώς κλπ… Έλεος.
Ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα.

Nestoras

Οι σχέσεις είναι δυναμικές, αλλάζουν διαρκώς.
Οι Αμερικανοί κάποια στιγμή θα πάνε καλύτερα με τους Τούρκους. Είναι μια βεβαιότητα στατιστικά.
Τώρα όμως είναι η στιγμή μας. Είναι η στιγμή που οι Αμερικάνοι μας χρειάζονται περισσότερο από ότι συνήθως και έχουνε πολύ χειρότερες σχέσεις με τους Τούρκους από ότι συνήθως.
Οι Αμερικάνοι πήραν βάσεις, επεκτάσεις συμφωνιών, έχουν απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και οι πολιτικοί μας έχουν φτάσει να περηφανεύονται για αυτό σε μια πρωτοφανή και σουρεαλιστική κατάσταση.
Το “χαρτί” όμως κάποια στιγμή θα γυρίσει και οι Αμερικάνοι θα έχουν τα οφέλη τους από την Ελλάδα και αφού συμβεί αυτό. Το ζητούμενο είναι, όταν τα πράγματα αλλάξουν, σε εμάς τί θα έχει μείνει? Οι MMSC?
Ελπίζουμε όλοι να αποκομίσουμε τα καλύτερα οφέλη από αυτή τη συγκυρία, γιατί όταν τα πράγματα ξαναγίνουν κανονικά, εμείς θα είμαστε πάλι μόνοι μας!

GrandTurkeyShoot

Μια μικρή διορθωση σχετικα με την κριμαία, οι τουρκοι ξεκαθαρα ειναι εναντιον της προσαρτησης απο τη ρωσσία και υποστηριζουν τους ταταρους παιζοντας το χαρτι του παντουρκισμου / τουρανισμου – νομιζω αλλωστε φιλοξενουν και ηγετες τους οπως και τους τραπεζομαντηλοκεφαλους της χαμας. Η ρητορικη της τουρκιας ειναι οτι η ρωσσια καταπιεζει τους ταταρους και δεν αναγνωριζουν την κριμαια ως μερος της ρωσσικης επικρατειας

και μια εκτιμηση, πολύ αμφιβαλλω οτι αμερικανικα Α/Φ του αεροπλανοφορου θα εκτελουσαν ασκησεις με την ΠΑ στη Α. μεσογειο γυρω ( ή και μεσα ) στην περιοχη της NAVTEX των τουρκικων ερευνων οπως επραξαν τα ΗΑΕ & η γαλλία. Καλα για να προσγειωθουν εκεινο τον καιρο στην πάφο οπως τα γαλλικα ραφάλ, δεν το συζηταω καν !

niknik

Συγνωμμη, το Νοεμβριο που ζητησαμε αποδεσμευση F35 εστω και μεταχειρησμενων, δεν μας απαντησαν “μετα το 2027, αν οι πληρωμες γινουν το 2021;
Μαλον αυτο ενοειτε αμεση πωληση αρκει να τα ζητησουμε
Προβλεψη μου;
Θα παρουμε F35 οταν θα αποφασισουν οτινδεν τους νοιαζει η Τουρκια, ουτε το αν θα συμπορευτει με τη Ρωσσια.
Μεχρι τοτε, βλεπουμε

Epidauriotis

Επιτρέπεται να ζητήσω την γνώμη σας; Εσείς ως Περιοδικό-Ιστότοπος, με πολύχρονη εμπειρία στα θέματα άμυνας και γεωπολιτικής, πώς κρίνετε την Επικοινωνιακή Πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με αυτή της Τουρκίας; Πιστεύετε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν;

SweetDreams

Μπράβο στην Πτήση για το κείμενο.Οι ΗΠΑ οχι μόνο είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ελλάδας, αλλά είναι και πρότυπο.Το γεγονός ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι έχουμε στρατηγικό εταίρο την πρώτη υπερδύναμη του πλανήτη ειναι λυπηρό.
God bless America 🇺🇸 🇬🇷

kyrNG

Καμένοι Ρωσολάγνεις είναι και τίποτε άλλο.

Για να καταλάβετε πόσο διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, παραθέτω αποσπάσματα από το νομοσχέδιο “U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021” των γερουσιαστών Menendez και Rubio που πραγματικά αναβαθμίζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας σε άλλο επίπεδο.

Section 3 Sense of Congress: (7) the United States should support the sale of F–35 Joint Strike Fighters to Greece to include those F–35 aircraft produced for but never delivered to Turkey as a result of Turkey’s exclusion from the program due to its purchase of the Russian S-400 air defense system

Δηλαδή όχι μόνο θα υποστηριχθεί η απόκτηση F-35 από την ΠΑ, αλλά και για να το κάνουν ακόμα χειρότερο για τους Τούρκους, προβλέπεται να μας δώσουν ακόμα και τα F-35 που δεν παρέλαβαν ποτέ οι Τούρκοι!!!

Ενώ παρακάτω, στο Section 4. Authorization of appropriations for European Recapitalization Incentive Program: There is authorized to be appropriated for the Department of State $25,000,000 for each of fiscal years 2022 through 2026 for European Recapitalization Incentive Program (ERIP) assistance to Greece to assist the country in meeting its defense needs and transitioning away from Russian-produced military equipment.

Τα περιβόητα 25 εκ ετησίως, που κάποιοι τα είδαν ως “λίγα” ή καθρεπτάκια, ή ως ποταπά ανταλλάγματα για το “ξεπούλημα” της χώρας μας (και διάφορα άλλα τέτοια φαιδρά) δεν είναι τίποτε άλλο παρά συγκεκριμένα κονδύλια για αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ρωσικών συστημάτων. Ποιων συστημάτων; Η απάντηση δίνεται στην ίδια την περιγραφή του προγράμματος ERIP (βλ. https://www.state.gov/european-recapitalization-incentive-program-erip/). Για την Ελλάδα αφορά σε Infantry Fighting Vehicles.

Καταλαβαίνετε, επομένως, γιατί συγκεκριμένα sites αμυντικού περιεχομένου, τα οποία ΚΑΘΕ μέρα έχουν άρθρα για ρωσικά συστήματα και προωθούν μετά μανίας την συγκεκριμένη πολιτική, καταλαβαίνετε ότι κρύβουν την πικρή – για αυτούς – αλήθεια και υποθάλπτουν συστηματικά με ψέμματα τις θερμές σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας αλλά και του άξονα ΗΠΑ-Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ.

Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση: Ξύδι….

Shepard

Κάποια στιγμή είχα γράψει ένα σχόλιο για κατάταξη χωρών ανάλογα με τη σημαντικότητα που έχουν για τις ΗΠΑ. Είχα πει ότι οι σχέσεις μας βαίνουν συνεχώς βελτιούμενες και αυτό είναι προς το συμφέρον μας. Υπ’αυτή την έννοια δεν διαφωνώ με τη λογική του άρθρου… ΑΛΛΑ
1) Δεν έχουμε φτάσει ακόμα για τις ΗΠΑ, το επίπεδο σημαντικότητας της Τουρκίας, γι’ αυτό και προσπαθούν να την επαναφέρουν στο «μαντρί».
2) Η αποδέσμευση f35 σύμφωνα με δήλωση του κυρίου Παιατ, θα γίνει κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας ΜΕΤΑ το 2029 (δηλαδή μετά την ολοκλήρωση αναβάθμισης των f16). Συγκεκριμένα η δήλωσή του ήταν η εξής: «Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται στις επιτυχίες του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών F-16 Viper». Επομένως καλώς παίρνουμε rafale τα οποία καλό θα ήταν να γίνουν άμεσα 40 και καλώς εξετάζουμε την ενδεχόμενη συμμετοχή μας στο fcas για παν ενδεχόμενο.
3) Το όποιο αντιστάθμισμα δίνεται από τις ΗΠΑ είναι ευθέως ανάλογο του επιπέδου της «στρατηγικής» μας σχέσης όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Αυτά τα αντισταθμίσματα θα πρέπει να εντάσσονται μόνο στο πλαίσιο της mdca και να μην φέρουν μαζί τους άλλου είδους βηματικές αναβαθμίσεις (stepping stones) όπως για παράδειγμα η ενδεχόμενη προμήθεια φρεγατών (τυχαίο παράδειγμα).
4) Οι διαμορφώσεις των προσφερόμενων φρεγατών που φέρουν ή δυνητικά φέρουν Αμερικανικά όπλα δεν αποτελούν τον καλύτερο οιωνό για την «στρατηγική» μας σχέση. Ειδού πεδίον δόξης λαμπρόν να μας διαψεύσει όλους η Αμερικανική γραφειοκρατία.
5) Δεν είμαστε αντιαμερικάνοι, είμαστε Έλληνες και κοιτάμε πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας μας με ψυχρό και αμείλικτο τρόπο. Όπως εξάλλου κάνουν και οι άλλες χώρες απέναντί μας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Ευχαριστώ θερμά!

mexicano

Ίσως μια άλλη -πιο- ανησυχητική πτυχή είναι το πόσο εύκολα η τουρκική προπαγάνδα βρίσκει απρόσκοπτα τον δρόμο της προς το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Είναι να απορούμε όλοι το πόσο εύκολα το 90% των ελληνικών μέσων ενημέρωσης (εξαιρείται η Πτήση και ελάχιστα ορισμένα ακόμη μέσα) παίρνουν κυριολεκτικά με τη μέθοδο google translate, copy, paste τα δημοσιεύματα τουρκικών μέσων και τα αναπαράγουν άκριτα. Δεν μιλώ για λογοκρισία αυτό είναι θλιβερό «προνόμιο» του Εντογάν και παρόμοιων «ομόδοξων» καθεστώτων. Όμως είναι κρίμα για την ίδια την ελληνική δημοσιογραφία να μην υπάρχει κανένα φιλτράρισμα πληροφοριών, καμία αξιολόγηση, καμία ανάλυση. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το «τουρκικό υποβρύχιο σαλάχι» που θα ήταν πιο ισχυρό και επικίνδυνο ακόμα και από πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια; Τα railgun και οι cruise πύραυλοι της Τουρκίας; Ναι σίγουρα η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι αξιοζήλευτη, συγκριτικά με την ανύπαρκτη ελληνική, αλλά όχι και να νομίζουμε ότι οι γείτονες είναι σε ανώτερο επίπεδο από πολεμικές βιομηχανίες χωρών όμως η ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία ή η Γερμανία. Τι άλλο να θυμηθώ; Τα δημοσιεύματα ότι τα βρήκαν η Τουρκία με την Αμερική, το Ισραήλ, την ΕΕ; Το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει ένα προπαγανδιστικό δημοσίευμα σε κάποιο παρακμιακό τουρκικό μέσο ενημέρωσης ότι δήθεν η Ελλάδα υποτάσσεται άνευ πολέμου και άνευ όρων στον Ερντογάν και αυτό να αναπαραχθεί άκοπα και αφιλτράριστα από ελληνικά μέσα. Είναι κρίμα να μην απασχολούν τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, ως επιχειρήσεις, ότι πλήττεται καίρια και ίσως ανεπίστρεπτα η αξιοπιστία τους με το πώς παρουσιάζουν την τουρκική προπαγάνδα. Έχω ασκήσει καυστική κριτική στα δημοσιεύματα της Πτήσης για τον τρόπο που παρουσιάζει MMSC. Οι δημοσιογράφοι έχουν πηγές, ερευνούν, γράφουν και παρουσιάζουν τις πληροφορίες και την γνώμη τους. Επαγγελματικό και υγιές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποδώσω και εγώ και πιστεύω όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι αναγνώστες εύσημα στην Πτήση για τον τρόπο που επεξεργάζεται, φιλτράρει και αναλύει την τουρκική προπαγάνδα. Σε ό,τι αφορά την MDCA και το αν είναι ή όχι επωφελής για την Ελλάδα, γνώμη μου είναι πως είναι ετεροβαρής υπέρ των ΗΠΑ, που αποκομίζουν το μέγιστο δυνατό όφελος για αυτούς με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Αντίστοιχα εμείς δίνουμε ό,τι ζητούν οι ΗΠΑ ευελπιστώντας ότι θα λειτουργήσουν ως αμορτισέρ απέναντι στην Τουρκία. Καλή η παθητική ασφάλεια, αλλά προτιμότερη η ενεργητική.

geo21

Η τελευταία παράγραφος θυμίζει επιχειρηματολογία του Πρέσβη.
Ας δούμε όμως ποια ειναι τα χειροπιαστά ανταλλάγματα επιτέλους για ολες τις βάσεις που πλέον μοιράζουμε σαν στραγάλια στους Αμερικανούς. Τα m1117; ή μήπως η “ασυναγώνιστη” και κόστους 4.5 δις υπερπροταση για Πλοίο επιπεδου ΠΝ Ακτής Ελεφαντοστού;

Τέλος οσοι πιστεύουν οτι έρχονται κυβιστησεις και επαναφορά Αμερικανο-Τουρκικών δεν σημαίνει οτι ειναι “πεφωτισμένοι” λάτρεις της δημοκρατικής Ρωσίας.
Ήμαρτον δηλαδή.

yannis_ath

μάλλον ξεχνάτε ότι ο γέρο Τζο έχει υποσχεθεί να λύσει το θέμα με την τουρκία και οτι αυτό δεν μπορεί να γίνει 4 χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές. τώρα ΠΡΕΠΕΙ να φανεί το πόσο δύσκολο είναι. Υπομονή. άλλωστε έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η λύση θα ερθει με αλλαγή της τουρκικής ηγεσίας.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει στις εκλογές έτσι, με τους s400 άθικτους.
Τα βήματα-προτασεις εως τώρα είναι ακραία και σαφως χωρις τύχη και από τις δύο μεριές. Αυτό από μόνο του δείχνει οτι είμαστε στα πρώτα σταδια μιας κλασικής διαδικασίας παζαριού aka διαπραγμάτευσης. Ήδη ακούμε για πάτριοτ, χωρις να ακούμε για κωδικούς. βήμα βήμα.
Τώρα είναι η ώρα των πιέσεων.
Πιέσεων; ναι αλλά με προσοχή μη ξεπεραστούν τα ανεπανόρθωτα όρια.
4×25 εκατομυρια χάντρες και καθρεφτάκια, είπαμε. με προσοχή μη βρεθούμε σε προβληματικά νερά με τις “ισορροπίες”.
#1 στρατηγική σε μια διαπραγμάτευση: μην αφήσεις τον άλλο να πιστέψει ότι τον έχεις ανάγκη. κλασσικη ιστορία.
Χτίζονται οι εναλλακτικές όπως ΣΩΣΤΑ αναφέρθηκαν και είναι θετικό γιατί εκτός από τακτική διαπραγμάτευσης είναι και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ γενικότερη στρατηγική που θα μείνει που όμως δεν ακυρώνει την σημαντικότητα της τουρκίας.
Απουσία από την ανάλυση: αφγανιστάν-αεροδρόμιο καμπούλ. ευτυχως που αντιδρούν οι ταλιμπάν δλλά θεωρώ ορι αποδεικνυεται το σκεπτικό.
Αυτό που είναι σωστό, είναι η αναφορά στο ισραήλ. Εκεί είναι ότι χαρτιά έχουμε και ΠΡΕΠΕΙ να παίξουμε. Μόνο εκεί.

Giorgo

Πόσο δίκιο,πόσο σωστό άρθρο,ξυπνήστε με το ξανθό γένος,κούρασε,δεν υπάρχει και αν υπήρχε ποτέ δεν μας βοήθησε!

Alexandros-Lekkas

Ερώτηση προς το περιοδικό, τα αμερικανικά αεροπλάνα πετάνε στις περιοχές του ελληνικού FIR που η Τουρκία αμφισβητεί; Δλδ όρια της Κρήτης Κάρπαθου Κάσου Ρόδου; Εάν όχι μήπως αυτό είναι έμμεσο γκριζάρισμα; Παλιά η Αμερική κρατούσε αποστάσεις από την διένεξη με την Τουρκία, τώρα τελευταία όλοι διακρίνουμε την αλλαγή της πολιτικής αυτής ίσως και για να πιέσει την Τουρκία με τους S-400, είναι αυτό όμως αρκετό για να δούμε ουσιαστικές αλλαγές;

Makis

Ένα άρθρο για την τυχη του ρανταρ στη Μαλατια!!! Τρόοδος λέω ‘γω τώρα…

BluesBand

Πολλά λάθη, ανακρίβειες και μη δεδομένα παρουσιαζομενα ως… γεγονότα. Καθώς επισημανθηκαν ήδη σε διάφορα σχόλια, θα πω απλώς ότι μας έχετε συνηθίσει σε άρθρα σαφώς (πολύ) υψηλοτερου επιπέδου.

S244

Όπως είναι τα πράγματα τώρα φαίνεται πολύ μακρινό οι ισραηλινοί να τα βρουν με την Τουρκία, που ουσιαστικά λίγο θέλει να γίνει ένα δεύτερο Ιράν στην περιοχή. Τι θα γίνει όμως αν με ένα δεύτερο πραξικόπημα ή εκλογές αναλάβουν πάλι οι κεμαλιστές; Που στην προσπάθειά τους να τους στηρίξουν, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα τους βοηθήσουν και ενισχύσουν μέχρι εκεί που δεν πάει ώστε να μην έρθει πάλι η Τουρκία στα πρόθυρα της Ιρανοποίησης; Όλα αυτά ισχύουν για όσο είναι ο Ερντογάν και οι δικοί του στην εξουσία. Θα είναι για πάντα; Οι Κεμαλικοί δεν πιστεύω να συνεχίζουν τη σχέση που έχει αναπτυχθεί με την Ρωσία. Και κακά τα ψέματα η Τουρκία έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από εμάς για τις ΗΠΑ.

zafiris

Εξαιρετικό άρθρο!!!Οι απανταχού ρωσσοφιλοι κινεζοφιλοι κτλ.πρεπει να καταλάβουν ότι είμαστε μέλος μια πολιτικοοικονομικης συμμαχίας και μιας ένωσης,τιμούμε και τηρούμε τις υπογραφές μας.Οι δουλοπρεπείς και οι τυχάρπαστοι τύποι μας τελείωσαν… και κάτι ακόμη,ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΤΟ ΕΜΒΌΛΙΟ το Σπούτνικ δεν θα έρθει σύντομα….ΥΓ.Ζητω συγνώμη για την γραφή μου αλλά….. έλεος με τον μεσαίωνα και το ξανθό γένος.

georgekoul

επισκεφθομαι καθημερινα για ειδησεις το site σας εδβ και ενα χρονο που το ανακαλυψα , και θεωρω αυτα τα αρθρα αποκορυφωμα του ειδησογραφειακου εργου σας. Ειναι δυσκολο να επεξεργαστει κανεις την χαοτικη εικονα και τον ωκεανο δεδομενων του γεωπολιτικου γιγνεσθαι , αλλα βοηθατε πολυ με τις αναλυσεις σας .Για καποιους ανθρωπους θα συνεχισει να ειναι δυσκολη διανοητικη αποστολη αυτο και θα αρκουνται σε μυθους και θα αναπτυσουν συνδρομο του θυματος , χωριζοντας το κοσμο σε καλους φιλελληνες και κακους ανθελληνες που φταινε παντα για τις αναποδιες μας
Υ.Γ. : επισης πρεπει να πω πως βρισκω χιουμοριστικες τις ευστοχες εμμεσες αναφορες σε πρωτοδημοφιλες αμυντικο site , που φροντιζει να αναδεικνυει τα θαυματα της ρωσικης αμυντικης τεχνολογιας που σχεδον μας τα χαριζουν οι ρωσοι αλλα εμεις οι αμερικανοδουλοι , ενω παραλληλα σου προτεινει αμεσως απο κατω να δει τις νεες καυτες φωτο με μπικινι τις κατερινας καινουργιου

Miketran

Ίσως οι επόμενοι μήνες ξεκαθαρίσουν πολλά σχετικά με τις νέες ισορροπίες!!!Συμφωνώ μαζί σας ότι η τωρινή ηγεσία κάνει τις προηγούμενες να φαίνονται λίγες, αλλά κυρίως Γτ ήταν λίγες!!!Ωστοσο, κατά την υποκειμενική μου αποψη(και πολλών άλλων), υποχώρηση κάναμε πάλι!!!το σε τι κατάσταση ήμασταν για κάτι άλλο μόνο το επιτελείο το ξέρει, όποτε σε αυτό δεν δύναται να κρίνουμε!!ωστοσο το αποτέλεσμα παραμένει αποτέλεσμα!!!
Επίσης, θεωρώ η αποχώρηση των Τούρκων δεν οφείλεται στη παρουσία του αεροπλανοφόρου!!Αν ήθελε ο αμερικανός να σταματήσει τη Τουρκία αρκούσε ένα τηλέφωνο!!!
Όπως και στα Ιμια……

Υγ. Θεωρώ ότι θα βρεθούμε σε σύγκρουση με τη Τουρκία, με τις ευλογίες των μεγάλων, για να θέσουν νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της Τουρκίας!!Ο ερντι διαφορετικά δεν φεύγει!!!και οι μεγάλοι τη θέλουν τη Τουρκία ότι και να λέμε!!! Είναι πολλά τα λεφτά των στενών!!!
Υγ. Μπορεί και να ξέφυγα λιγακιιιιι από το θέμα….

evelpis1963

Σωστο ειναι το αρθρο αλλα εχουμε πολλα επισοδεια μπροστα.

Ειδωμεν

Andreas

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η βασική αιτία είναι μια πανταχού παρούσα μιζέρια. Αυτή, κατά τη γνώμη μου, ερειδεται σε δύο κυρίως παράγοντες. Ενα, η χαμηλή παιδεία του ελληνικού λαού. Δύο, μια ανάλυση που ήταν κρατούσα για δεκαετίες. Χαμηλοί μισθοί;
. “Σνιφ, κλαψ. Πως υποφέρουν οι εργάτες!”
Δίνονται αυξήσεις.
“Σιγά, για να αποτρέψουν την επανάσταση το κάνουν”.
Αυτή η μιζέρια διαποτισε το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας και σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο παιδείας που ευνοεί τις ατάκες παράγει αυτά που ζούμε.
Επίσης, συνδυάζεται με το σύνδρομο του περιουσιου του καναπέ.” θα μας φυλάνε τα σύνορα, θα μας έχουν παροχές θα θα, θα…” και με το κόμπλεξ του λούζερ που δεν τον αφησε”το σύστημα να πάει μπροστά”.
Ως προς το θέμα του υλικού επιτρέψτε μου να πω ότι ξέρουν τι δίνουν. Όταν η εκπαίδευση σου είναι βασική και το δόγμα σου αρχαίο ενώ δεν έχεις καλές αρβύλες, καλά κάνουν και σου δίνουν άρβυλα. Ετοίμασε σωστά τον απλό στρατιώτη σου, μετά το λοχία σου και μετά έλα να μιλήσουμε για νέα συστήματα. Αν θέλεις κάτι το αγοράζεις και είσαι αφεντικό στην παραγγελία. Στην παραχώρηση δεν είναι ίδιο πράγμα.

jw4799

Το γεγονός – κι αυτό ας το κρατήσουμε για την ώρα – πως η Τουρκία ως συμπαραγωγός χώρα μπορεί να επανακάμψει κάποια στιγμή στο πρόγραμμα των F-35, όση επιχειρηματολογία και να διαβάσουμε, παίζει ως ενδεχόμενο γερά, οι δρόμοι της διπλωματίας ειδικά όταν μιλάμε για αμερικάνους είναι πολύπλοκοι και δαιδαλώδεις, τίποτα δεν θα με ξάφνιαζε.

Gagotsakos

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ καλησπέρα!

Θα ήθελα να σας επισημάνω και το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες αν και όχι αντιαμερικανοί δεν δύνανται να ξεχάσουν τη συμπεριφορά των “ίσων αποστάσεων” του παρελθόντος.
Δεν γνωρίζω τι συνέβη το ’74 στην Κύπρο (καθ’ότι αγέννητος) και όσα έχω διαβάσει επ’ αυτού εκτιμώ ότι στερούνται αμεροληψίας, αλλά το ’96 με τα Ίμια ήμουν σε αρκετά μεγάλη ηλικία για να αντιληφθώ το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ. Με αυτά κατά νου καταλαβαίνω πως η πλειοψηφία των Ελλήνων έχοντας “καεί με το χυλό” είναι εύκολο να πιστέψουν πως στο τέλος της ημέρας ο θείος Σαμ θα μας “πουλήσει” ή στη δύσκολη στιγμή θα σφυρίζει αδιάφορα κάνοντας τα πράγματα ευνοϊκά για τους γείτονες.
Αυτό λοιπόν κάνει το έδαφος ιδιαίτερα πρόσφορο για διάφορους προκειμένου να προωθήσουν την ατζέντα τους ή τα συμφέροντα των εργοδοτών τους και γιατί όχι, την προπαγάνδα των Τούρκων.
Δυστυχώς ο Έλληνας είναι πλέον πολύ δύσπιστος απέναντι στην Αμερική γιατί απλούστατα δεν θέλει να αισθανθεί κορόιδο για ακόμη μια φορά.
Τώρα όσον αφορά τους διάφορους Ρωσόφιλους που περιμένουν το ξανθό γένος από τα βόρεια και πουλάνε παραμύθι περί ομοδοξίας και διαφόρων προφητειών απλά δεν έχω λόγια. Πιο πιθανό είναι το ξανθό γένος της προφητείας να είναι οι φιλοτουρκοι Γερμανοί παρά οι Ρώσοι. Δυστυχώς τα παιδιά έχουν δείξει μέσα στην ιστορία ποιοί είναι.
Εν κατακλείδι εύχομαι πραγματικά να έχετε δίκιο και να δούμε μια ουσιαστικά φιλελληνική αμερικανική πολιτική και μια MDCA που θα μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας γιατί πιστεύω πως ήρθε πια ο καιρός η χώρα μας να λάβει την προσοχή που της αρμόζει βάσει της γαιοπολιτικης μας θέσης, αλλά και της συμπεριφοράς μας ως σύμμαχος ασχέτως ανταλλαγμάτων.
Προσωπικά πάντως δεν είμαι αισιόδοξος.

Με εκτίμηση.

Turk

Well my dear greek friends..as I told you before, you are not an independent nation and you have turn yourselves into a puppet nation in front of the whole world…they will use you for their own interests from now on…for internal affairs germans&french make decisions for you and for foreign affairs Americans make decisions for you…I can’t imagine how a nation can be proud of being such looser..strange!! 🙃😊

A.K.

Συμφωνώ με κάθε λέξη του άρθρου.

MaxRomana

Εξαιρετικό άρθρο. Λέει τα αυτονόητα που η μισή Ελλάδα δεν θέλει να καταλάβει.

Stealth

Περα απο τα λιωμενα Mark V και τα Kiowa που ειχαν για πεταμα, δεν εχουμε παρει κατι αλλο απο τους Αμερικανους.

Tα Μ1117, Cougar κτλ φημες ειναι εδω και 2 χρονια οτι θα μας τα παραχωρησουν. Τα ειδε κανεις? Μονο μην παθουμε οτι επαθαν και οι Κροατες που τους παραχωρησαν μεταχειρισμενα 40χρονα Μ2 Bradley με υποχρεωση εκσυγχρονισμου κοστους 7 εκατομμυρια το καθε οχημα, ακριβοτερα δηλαδη και απο καινουριο. Τα ιδια ισχυουν και για τα 40χρονα αμφιβια AAV των πεζοναυτων, οπου με η ανακατασκευη θα κοστισει τη διπλασια τιμη σε σχεση με την αποκτηση ολοκαινουριων ACV των 3 εκ. το ενα.

Εχουμε παραχωρησει τοσες εγκαταστασεις και μπορει να μας δωσουν τα MRAP αλλα ταυταχρονα θα μας επιβαλουν περιορισμους στη χρηση τους, δηλαδη μονο στη Θρακη, οχι σε νησια,κτλ και απο πανω θα μας εκβιασουν να αγορασουμε τις προβληματικες MMSC με εξωφρενικο κοστος 4-5 δις.

Oποτε μαλλον θα ηταν καλυτερα ως χωρα να ξεκοψουμε απο τα μεταχειρισμενα τεθωρακισμενα και να επενδυσουμε στην αναπτυξη του Hoplite της EODH, η εναλλακτικα να κανουμε συμπαραγωγη ενος αλλου τετοιου οχηματος π.χ. τα νεα Γαλλικα Griffon που ειναι και φθηνα, ωστε τουλαχιστον να εχουμε δικη μας ικανοτητα κατασκευης θωρακισμενων και να δημιουργηθουν θεσεις εργασιας στην Ελλαδα.

Και σε ολα τα υπολοιπα, καλο θα ηταν να κοιταξουμε προς Ευρωπη πλεον ωστε να κανουμε συμπαραγωγες οπλικων συστηματων και να αποκτησουμε τεχνογνωσια. Με τα Αμερικανικα οπλικα συστηματα θα ειμαστε μια ζωη πελατες και εξαρτημενοι απο τις διαθεσεις των Αμερικανων.

Θα παρακαλαμε να μας αποδεσμευσουν οπλα οπως SM-2, αεροεκτοξευομενους Harpoon κτλ και αυτοι θα μας ζητουν να παραχωρησουμε τη γη και τα αστρα.

JetFuel

Εξαιρετικό κείμενο.

Ισως θα έπρεπε να κάνετε και ενα συντομο με όσες μπούρδες έχουν λεχθεί απο «υπεραναλυτές» του καφενείου, απο «υπερΝαύαρχους» του τσαπαρί και απο «Δημοσιογραφους» – αυτούς που οι «πηγές τους» τους τηλεφωνάνε απο τα έγκατα του Λάνγκλευ, της ΚΓΒ, της Καγκελαρίας και του
Ακζ -Σεράΐ για «να τους πούν τα νέα απο πρώτο χέρι».

ZELDA

Μερικες παρατηρησεις πανω στο αρθρο:

1)Δεν νομιζω πως η Τουρκια στηριζει την προσαρτηση της Κριμαιας απο τη Ρωσια.Οι τελευταιες δηλωσεις για τους ταταρους της Κριμαιας και η αμεση ρωσικη προειδοποιηση να μην ανακατευεται με το θεμα αλλα δειχνουν.

2)Για το θεμα S-400/F-35 θα συμφωνησω μαζι σας οτι τα πραγματα δεν ειναι καθολου απλα.Νομιζω πως εδω οι τουρκοι οντως εμπλεξαν και δεν ξερουν και οι ιδιοι πως να ξεμπλεξουν χωρις να ξεφτιλιστουν(στο εσωτερικο τους κυριως).

3)Η Αμερικη δεν προκειται ΠΟΤΕ να αφησει την Τουρκια να γινει Ιραν η τελως παντων να αλλαξει στρατοπεδο.Θα περιμενουν ο Ταγιπ να αφησει τον ματαιο τουτο κοσμο?Θα φροντισουν να “πεσει” και να χτυπησει?Θα στραπατσαρουν την τουρκικη οικονομια για να τον διωξει μεσω εκλογων ο τουρκικος λαος?Οτι και αν γινει θα φροντισουν να τα βρουν με την διαδοχη κατασταση και τοτε θα δουμε αν ειμαστε συμμαχοι οι απλως χρησιμοι ηλιθιοι.

4)Αυτο με τα F-15 τι ακριβως σημαινει?Οτι εμεις φοβομαστε η ειμαστε ανικανοι και αδυναμοι να υπερασπισουμε τον εθνικο μας εναεριο χωρο και το κανει αλλος για εμας?Οτι εχουμε παραχωρησει την ασφαλεια της χωρας στις ΗΠΑ?Οτι οι τουρκοι θα σταματησουν τις παραβιασεις απο φοβο μη τους αναχαιτησουν οι αμερικανοι?Παρακαλω μια εξηγηση αν ειναι ευκολο.

5)Τα 25εκ ειναι λιγα για αυτα που εχουμε δωσει στις ΗΠΑ και δεν τα μας τα δινει κανενας αλλος γιατι κανενας αλλος δεν εχει παρει αυτα που εχουν παρει οι αμερικανοι τα τελευταια χρονια.Οσο για τον κ.Μεντεζ αν καποιος του πει να τα δωσει καπου αλλου,να τον αρπαξει,να του κολλησει την χοντροκουφιοκεφαλα του σε ενα χαρτη και να του πει : “δειξε μου στα γρηγορα με ποιο τροπο θα παρακαμψουμε τα Δαρδανελια χωρις την βοηθεια των ελλληνων”.Αφου (δεν)παρει απαντηση σ’αυτη την ερωτηση να του κοπανησει το κεφαλι στον ιδιο χαρτη και να τον ρωτησει¨:”και τωρα πες μου πως θα βοηθησουμε το Ισραηλ και γενικα πως θα κανουμε επιχειρησεις στη Μεση Ανατολη και στην ανατολικη Μεσογειο χωρις την Σουδα”Που ξερετε,μπορει τα 25 να γινουν 225 μετα απο μια τετοια συζητηση….

6)KIOWA χωρις ασυρματους και συστημα αυτοπροστασιας?Μ1117 χωρις οπλισμο?Χωρις αμφιβολια οι ΗΠΑ ειναι πιο μεγαλη και αξιοπιστη πηγη μεταχειρισμενων υλικων αλλα σαν καλοι συμμαχοι νομιζω πως δεν θα πρεπε να μας τα δινουν ξεπουπουλιασμενα.

7)Πως ακριβως νικησαμε και που?Με τα 6ν.μ. του κ.Γεραπετριτη?Με το ερευνητικο που το πηρε ο ανεμος η που δεν ακουγε απο την φασαρια των πλοιων?Με το γαλλικο ερευνητικο που παρενοχληθηκε εντως ελληνικης ΑΟΖ αλλα εμας δεν μας νοιαζει γιατι ειναι δουλεια των γαλλων να καθαρισουν?????Με το σεργιανι του Τσαβουσογλου στη Θρακη οπου εφτασε στο σημειο να αποκλεισει ελληνες δημοσιογραφους εντως της ελληνικης επικρατειας απο συνεντευξη τυπου?Δεν λεω οτι χασαμε το καλοκαιρι αλλα σιγουρα δεν κερδισαμε και κατι.Προσωπικα πιστευω πως τα πραγματα ειναι ρευστα μεχρι να κανουν την επομενη κινηση η τουρκοι.Γιατι εμεις δεν…..

και 8)Τι εννοειται οταν λετε πως η βυθοκορος βγηκε γιατι οι αμερικανοι θελουν την Αλεξανδρουπολη σε ελληνικα χερια?Δηλαδη αν δεν εβγαινε τωρα σε τι χερια θα ηταν?Ειχαμε τετοια ατομικη βομβα στο λιμανι της πολη μας και δεν το πηραμε χαμπαρι τοσα χρονια???

Για να σοβαρευτουμε,την εβγαλαν για τα δικα τους συμφεροντα και μονο και καλα εκαναν.Το θεμα ειναι τι ανταλλαγματα εδωσαν για τις λιμενικες διευκολυνσεις που ελαβαν.Μια φορα αν γινει πολεμος δεν πιστευω να μας σωσει η αμερικανικη παρουσια στην Αλεξανδρουπολη.Οποτε ας δουμε τι θα κανουμε εμεις για να θωρακισουμε τα συνορα μας και οχι να κανουμε”μνημοσυνο με ξενα κολλυβα”.

Υ.Γ. Γιλεκα μαχης δεν εχουμε.Καινουργα κρανη δεν εχουμε.Καινουργια ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ δεν εχουμε.Καινουργιες τορπιλες δεν εχουμε.Καινουργια μεταφορικα ελικοπτερα δεν εχουμε.Καινουργιες φρεγατες δεν εχουμε.UAV δεν εχουμε.Ανταλλακτικα γενικα εχουμε και δεν εχουμε.Αλλα οι αμερικανοι μας δινουν F-35.Και εμεις χαιρομαστε….Και το συζηταμε…..Τι να πω….Αμυντικος σχεδιασμος αλλα ελληνικα….

JetFuel

Μια σημαντική ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ.

Γραψατε οτι «Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να “παρκάρουν” τους S-400 στο Ιντσιρλίκ».

Ειναι παντελώς εσφαλμένη η ευρέως διαδεδομένη άποψη οτι το Ινσιρλικ ειναι ΝΑΤΟΐκή βάση.

Το Ινσιρλικ ειναι Τουρκική Βάση στην οποία επιτρέπεται η χρήση του απο την USAF και οχι ΝΑΤΟική βάση στην οποία δραστηριοποιούνται δυνάμεις της Συμμαχίας.

Βάση της σχετικής συμφωνίας, Διοικηται απο Τουρκο και η Τουρκία διατηρεί τον έλεγχο (σχεδόν) σε κάθε δραστηριότητα της βάσης οπου δύναται με πολλούς τρόπους να δυσχαιράνει και να ακυρώσει δραστηριότητες της USAF.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι εαν εγκαθίσταντο S-400 στο Ιντσιρλίκ, ουσιαστικά πάλι θα πορέμεναν υπο Τουρκική διοίκηση και έλεγχο ακόμη και εαν οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να τους επιθεωρήσουν.

Συνεπώς εννοείται οτι κάθε πρόταση που περιέχει τις λέξεις «Ιντσιρλίκ & S-400» απορρίπτεται ασυζητητί.

giannis82

Να πω εγώ μια άποψη.. αυτοί που τώρα τελευταία βγαίνουν και καλλιεργούν αυτο το κλίμα με δηλώσεις, είτε βγάζουν χολή κινούμενοι απο άλλες ιδεολογίες και κέντρα, είτε απλά παρανοούν – συμπαρασύρονται απο κάποιες αντιδράσεις και συμπεριφορές στην φρεγατιαδα.

Οι κακεντρεχεις λοιπόν αρπαζουν την ευκαιρία και επιχειρούν να εξισώσουν πχ αυτούς που αντιτίθενται σκληρά στην MMSC, ορισμένες φορές και με εξοργισμένες δηλώσεις κατά τις αμερικανική πρότασης ή ακομα και προς την ιδια την αμερικη, με αντιαμερικανους, πράγμα το οποίο απέχει πολύ απο την πραγματικότητα.

Η Γαλλία, η Αμερική και το Ισραήλ είναι, και θα πρέπει να είναι κύριοι στρατηγικοί εταίροι μας στην περιοχή με την λογική πάντοτε ότι θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός από όλες τις πλευρές και εξυπηρετηση των κοινων συμφεροντων ολων των μερων.
Όπως πχ. Και αλλά κράτη της περιοχής Αίγυπτος κτλ
Την Κύπρο δεν την έβαλα γιατί είναι αδελφό κράτος και κομμάτι του ελληνισμού και όχι εταίρος.
Ωσο για του λατρεις των Su-35gr μπορουν να πανε σε κανα καφενειο να πιουνε καμμια βοτκα, να συζητησουν ποσο καλα στριβουν και αν εχουν μαζεψει αρκετα πορτοκαλια για να τ’ ανταλλαξουν με κανενα Σου-35 ή κανα Ξου-35.

Wisdom

Συμφωνώ 100% με το πνεύμα του άρθρου, αν και έχω δύο-τρεις επιμέρους διαφωνίες.

Δεν είμαι βέβαιος ότι η λύση του Ιντσιρλίκ είναι αποδεκτή από τις ΗΠΑ, για διάφορους λόγους. Επίσης η Τουρκία επισήμως έχει αντίθετη θέση με τη Ρωσία στο θέμα της Κριμαίας. Λέω επισήμως, γιατί είναι πλέον πασιφανές ότι Ερντογάν και Πούτιν έχουν κάνει μια συμφωνία που βασίζεται στο διαίρει και βασίλευε. Ενώ έχουν παντού αντικρουόμενα συμφέροντα (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία, Αρμενία) στήνουν τεχνητά proxy wars (από τη μία οι τζιχαντιστές και από την άλλη ντόπιοι εθνικιστές ή Wagner) και λίγο πριν τα πράγματα φτάσουν στην κορύφωση σκαρώνουν μια ειρηνευτική συμφωνία, υποτίθεται για το καλό του ντόπιου πληθυσμού, μόνο που και οι δύο έχουν εξασφαλίσει πρώτα μόνιμη παρουσία στην περιοχή και καίρια γεωπολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Τέλος πιστεύω ότι η Τουρκία λόγω θέσης στο χάρτη και λόγω μεγέθους είναι όντως πολύ σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα. Είναι πεποίθησή μου ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται μεσο-μακροπρόθεσμα μια λύση όπως αυτή που επανέφερε την Αίγυπτο από την παρένθεση Μόρσι και Αδελφών Μουσουλμάνων στην κανονικότητα Σίσι (copy paste Μουμπάρακ). Αυτό λογικά είναι το plan A. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αν αποτύχει, τότε ίσως το plan B είναι να μεταβληθεί η Τουρκία σε ένα νέο Ιράν, αλλά σε αυτή την περίπτωση το δύσκολο σημείο θα είναι να την κρατήσουν μακριά από αλλότριες αγκάλες (Ρωσία, Κίνα). Μάλλον το plan A είναι πιο πιθανό, υπό την έννοια ότι οι παρούσες σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δείχνουν να είναι προσωποπαγείς, να οφείλονται δηλαδή σε γραμμάτια του Ερντογάν προσωπικά προς τον Πούτιν, πιθανότατα επειδή οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες του σφύριξαν εγκαίρως τα περί του πραξικοπήματος και ουσιαστικά ο Πούτιν του έσωσε την ζωή. Με την αποχώρηση ή απομάκρυνση του Ερντογάν και του στενού του κύκλου από την εξουσία, η επαναφορά της Τουρκίας στο μαντρί μπορεί να αργήσει αλλά σταδιακά θα δρομολογηθεί.

Ίσως υπάρχει και το plan C με δημιουργία του Κουρδιστάν, ή και της ευρωπαϊκής Τουρκίας, αλλά αυτό είναι πολύ χαοτικό για το δικό μου μυαλουδάκι. Θέλει να είσαι chess master για να σκεφτείς τόσες κινήσεις μπροστά.

airman

Μετα απο 30 χρονια σοβιετιας(1980-2010) και 10 πτωχευσης πρεπει να κατανοησουμε ποιος κανει κουμαντο (ευρω,δολαριο)

Wisdom

Κάνω δεύτερο post γιατί ως ένα παραήταν μεγάλο και κοβόταν.

Με αφορμή τις αναφορές σας σε άλλα sites, παρά τις όποιες διαφωνίες που κατά καιρούς έχουμε, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω κάτι που έχω ξαναγράψει, ότι ενώ κατά την περσινή κρίση στο Αιγαίο η ΠΤΗΣΗ υιοθετούσε μια άκρως υπεύθυνη στάση με τα άρθρα της, ενισχύοντας το ηθικό μας, ενώ ταυτόχρονα μας προέτρεπε να μην ανεβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ή πληροφορίες για τις κινήσεις του στόλου, την ίδια ώρα άλλα sites του αμυντικού χώρου ανέβαζαν πρώτη είδηση ότι οι Τούρκοι εφάρμοσαν ναυτικό αποκλεισμό της … Ρόδου! Είναι οι ίδιοι που τώρα βλέπουν από τα μπαλκόνια τους τα τουρκικά drones να σουλατσάρουν.

Και μια και αναφερθήκατε κι εσείς κι εγώ σε άλλες ιστοσελίδες του χώρου, για να το διασκεδάσουμε λίγο με αφορμή την επικαιρότητα, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται η ίδια είδηση υπό τα διαφορετικά πρίσματα της κάθε σελίδας:

Είδηση ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός”.
 
ΠΤΗΣΗ: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός.Συγχαρητήρια από τον Τζέφρι Πάιατ στο τουίτερ.
 
Doureios: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Δυστυχώς η πρωτοπόρος ελληνική βιομηχανία πάλι απούσα από την συμπαραγωγή της τεχνολογίας Hawk Eye που δείχνει πότε το μπαλάκι βγαίνει εκτός ορίων στην αντισφαίριση!
 
e-amyna: Ανασκόπηση εβδομάδας #4758393: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κληρώθηκε με τον Γάλλο Jeremy Chardy και η Μαρία Σάκκαρη με την Ουκρανή Katarina Zavatska στον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός.
 
HellasJournal: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Η αθηναϊκή ελίτ ξέχασε πολύ γρήγορα την προσφορά του ελληνοκύπριου Μάρκου Μπαγδατή στην άνοδο της ελληνικής αντισφαίρισης. Το πατριωτικό ελληνικό λόμπυ στην Ουάσινγκτον και οι Δημοκρατικοί του Μπομπ Μενέντεζ θα φροντίσουν ώστε οι επιτυχίες Μπαγδατή, Τσιτσιπά και Σάκκαρη να έχουν συνέχεια με την στήριξη του Κογκρέσου.
 
DefenceReview: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Διέκοψε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο CEO της Naval Group για να είναι παρών στον τελικό, πιθανότατα μαζί με τους φιλέλληνες Εμμανουέλ Μακρόν και Φλοράνς Παρλί
 
DefencePoint: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, γιος της Ρωσίδας πρωταθλήτριας Γιούλιας Σαλνίκοβα, στον τελικό του Ρολάν Γκαρός.
 
SLpress: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Θλίψη που ούτε ένα γήπεδο τένις δεν έχει χτιστεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ.
 
Veteranos: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Εντελώς ανύπαρκτοι στο top 100 της ATP Τούρκοι και Σκοπιανοί τενίστες.
 
Militaire: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Η Σάκκαρη πλήρωσε με τον αποκλεισμό της από τον τελικό τους εναγκαλισμούς της με τον γιο του θλιβερού πρωθυπουργού, την ώρα που τουρκικά Μπαϊρακάρ και Ακιντσί έκοβαν ανενόχλητα βόλτες γύρω από την Ακρόπολη.
 
Armyvoice: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κρατάει στους ώμους του το καταρρακωμένο ηθικό του ταλαιπωρημένου και κακοπληρωμένου στρατιωτικού μας προσωπικού.
 
DefenceNet: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Ποιος ήταν ο σιωνιστής που χειροκροτούσε τον Τσιτσιπά στις κερκίδες του Φιλίπ Σατριέ στον ημιτελικό και όλα αυτά ενώ ο Μητσοτάκης πουλάει το μισό Αιγαίο στον Ερντογάν με τις ευλογίες των ΗΠΑ;
 
5απόσταγμα: Είναι επίσημο. Ενώ οι ομόδοξες Ελλάδα και Σερβία σφάζονται στο Παρίσι με αφορμή το τένις, οι Ρώσοι ορθόδοξοι πρωταθλητές Μεντβέντεφ, Ρούμπλεφ, Καράτσεφ και Κασάνοφ μοιράστηκαν με τους ρωσικής καταγωγής Τσιτσιπά και Ζβέρεφ τις πληροφορίες που τους έδωσε ο Πούτιν ότι ο διαμελισμός της Τουρκίας και ο σφαγιασμός των Τούρκων έχει ήδη ξεκινήσει από Ρώσους και Κούρδους, στη σκιά του Αρμαγεδώνα που θα πνίξει στο αίμα τους εισβολείς στον Εύξεινο Πόντο.
—————————————————-

Ελπίζω να μην προσβλήθηκε κανείς με τα παραπάνω, που είναι προφανώς υπερβολές με χιουμοριστική διάθεση.

Athanasios-Tsintzas

Στις περιπτώσεις τετοιων αρθρων, κάνουμε copy – paste – save as και περιμένουμε να επαληθευτούν. Αν όχι, τα ανασύρουμε και απολαμβάνουμε κωλοτούμπες δημοσιογραφικού ρεπερτορίου.

Στα σοβαρά τώρα, δεν εξηγείται η στάση των ΗΠΑ ούτε με εθνικές/φυλετικές/θρησκευτικές αντιλήψεις, ούτε με Νομοσχέδια αποικιοκρατικής φιλίας και συνεργασίας. Η ΓΙΑΛΤΑ καθόρισε σφαίρες επιρροής και την επόμενη εβδομάδα είχαμε ΒΑΡΚΙΖΑ … Ισχύει το ίδιο και για τη Γαλλία που θυμήθηκε διομολογήσεις και κοινά συμφέροντακαι για την Αγγλία που θυμήθηκε την θαλασοκρατορία της και εντέχνως έφυγε από το προτεκτοράτο για να αναλάβει ρόλους διαιτησίας…

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, φοβίες και μια Λωζάνη με ειδικές πρόνοιες πέραν των γνωστών – σε λίγους – 156 άρθρων. Υπάρχει μια Τουρκία που βλέπει να ερχεται ο διαμελισμός της, θυμάται τα περί “τα Στενά θα περιέλθουν εις διεθνην επιτροπή …” και αναγγέλει άλλοτε την αναγκη αναθεωρήσεως της συνθήκης, άλλοτε τη διώρυγα στο Βόσπορο, κλπ. Υπάρχει ένας πατριωτης Ταγιπ που αντιμετώπισε επιτυχώς το πραξικόπημα της ΝΤΠ και έσμιξε με τους πατριώτες Τραμπ κι Πούτιν. Έχασε ήδη τον έναν …από νοθεία εκλογών, κάτι που αποτελεί κανόνα στις ΗΠΑ ακόμη και για τον Τραμπ. Από την άλλη, αν δεν επέλθει ο βιολογικός θάνατος του Ταγίπ, ίσως μια συγκρουση υποκινούμενη να βοηθούσε και ποιός καλύτερος να πάρει ξανά τα όπλα στη γειτονιά;

Οι Έλληνες ιστορικά αντιμετωπίζουν την Ανατολή και προδίδονται από τη Δύση. Μηδικοί πόλεμοι – Αλέξανδρος και Ρωμαική Αυτοκρατορία, Βυζάντιο και Φράγκοι, Επανάσταση και ΜΑσιατική καταστροφή. Ίσως ξαναδούμε πάλι το ίδιο έργο, εξαλλου η γεωπολιτική αξία της ευρυτερης περιοχής δεδομενη και γνωστή: Αυτή η στάνη αυτο το τυρί βγάζει…

Για να επιτευχθεί η παγκόσμια διακυβέρνηση, πατριωτικά καθεστώτα θα πρέπει να σβησουν από τον χάρτη. Ο Νετανιάχου … έπεσε με τέχνασμα, καιρός για μια “Αραβική Άνοιξη” στη Τουρκία. Ακολουθεί σε βαθος χρόνου η Ρωσία, αφού πρώτα φύγει ο Πούτιν και ο ρωσικός πατριωτισμός … η Σερβία ήδη έχει Π/Θ νεοταξίτισα και επικειται και εδώ η μεταστροφή με οικονομικά τεχνάσματα και ανταλλαγματα. Δεν αγάπησαν ούτε την ΑΛΒΑΝΙΑ οι ΗΠΑ …

Το προοίμιο του νομοσχεδίου είναι συρραφή αναφορών της Α/Πρεσβείας της Αθήνας, για όσους γνωρίζουν πως αναφέρει ο συμπαθής νεοταξίτης “ανθύπατος” στο State Department. Θα έπρεπε να αναλυθούν και οι εξοπλισμοί που δίδονται/εγκρίνονται. Κανείς δεν προσφέρει πλοία ικανά να σταθούν σε Αν. Μεσόγειο, αργούν και οι τορπίλλες, συμμαχούν και χώρες με Τουρκία σε βαθμό κατά πολύ ανώτερο της δικής μας δραστηριότητας. Εναλλακτική λύση είμαστε και όχι το επίκεντρο που είναι η Τουρκία. Αν φύγει ο Ταγιπ, η κωλοτούμπα είναι δεδομένη σε 1 χρόνο και η σφαλιάρα που θα φάμε θα θυμίζει και πάλι Καραγκιόζη. Διότι η Τουρκία έχει ερείσματα στη Ρωσία λόγω θρησκευτικοπολιτικής συνάφειας και μαζί με Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση αργότερα ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ της Ρωσίας (όπως εκδημοκρατίσαν και την Ελλάδα τα τελευταία 20-25 χρονια με Maastricht – Lisboa).

Ο τελευταίος εκδημοκρατισμός πριν τη παγκόσμια διακυβέρνηση (2035 λένε οι γκουρού…) είναι της ΚΙΝΑΣ, για την ώρα της αλλάζουν τα ήθη ώστε η επόμενη γενιά να γνωρίζει και να γεννηθεί με τη Coca Cola και το κινητό στο χέρι.

Flt_Lt_Stathopoulos

Let’s not forget, the US will do whatever is right for them. If in the future it suits them to be friendly with Turkey again, they will be. It’s as simple as that. It’s politics.

Pantelis82

Ουτε φιλορώσος είμαι ούτε ανΜήπως υπερβάλλετε λίγο; Μας δίνουν 25 εκατομμύρια για τα επόμενα 4 χρόνια για να ξεφορτωθούμε ρωσικό οπλισμό. Δεν τα δίνουν μόνο σε εμάς για να πούμε ότι το κάνουν ως ένδειξη των αναβαθμισμένων ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Τα προσφέρουν σε χώρες γενικά που έχουν τέτοιον οπλισμό, πχ Κροατία. Για το F35 σας τα είπε ένας φίλος παραπάνω. Άμεσα δεν δίνουν τίποτα. Μπείτε στη σειρά λένε. Ούτε τσάμπα τα δίνουν. Δεν χρειάζεται να έχεις δώσει τη μισή χώρα σε βάσεις για να μπεις στη σειρά για να αγοράσεις ότι αγοράζουν και οι υπόλοιποι που δεν έχουν βάσεις, πάρα μόνο χρήματα. Τα έχεις; Παίρνεις F35 όταν έρθει η σειρά σου και χωρίς οι Αμερικανοί να φτιάξουν ολόκληρο νομοσχέδιο. Μας δίνουν λέτε μεταχειρισμένο οπλισμό. Μας φαίνεται σπουδαίο γιατί οι ελλείψεις που έχουμε είναι τεράστιες αλλά δεν είναι ότι μας έδωσαν κοψοχρονιας MLRS , ούτε Bradley, ούτε M1, ούτε πλοία υποστήριξης που έχουμε τεράστια κενά. Μας δίνουν Μ1117 χωρίς οπλισμό, που δεν είναι και ακριβώς ότι χρειαζόμαστε, αλλά θα τα αξιοποιήσουμε. Χώρια που αν θυμάμαι καλά πριν χρόνια πήραμε 170 M109a5 από τους Γερμανούς για 15 ψωροεκατομμυρια. Ούτε βάσεις, ούτε τίποτα. Τέλος μιας και λέτε για το ραντάρ που βλέπει Ρωσία και το Ιντσιρλικ, μήπως μπορείτε να μας πείτε τι κέρδισαν γεωπολιτικά τόσες δεκαετίες οι Τούρκοι λόγω αμερικανικής υποστήριξης στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και κατά της Ελλάδας λόγω ακριβώς αυτών των βάσεων; Δεν λέω, νωρίς είναι ακόμα αλλά μέχρι στιγμή στα ελληνοτουρκικά ισσαποστακηδες είναι οι Αμερικανοί. Και καμιά πιο ξεκάθαρη δήλωση δεν βλάπτει. Μέχρι στιγμής το μόνο που θυμάμαι είναι να καλούν τις δύο πλευρές να απέχουν από εντάσεις και τους Τούρκους να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες “στα αμφισβητούμενα ύδατα”. Αναβαθμιση για εμένα αυτό είναι. Παίρνεις βάσεις που ενισχύουν τον έλεγχο της περιοχής και τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς και δυναμώνουν τη θέση ως υπερδύναμη, δίνεις πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη. Όλα τα άλλα τα είχαμε και χωρίς γινει η μισή Ελλάδα βάση. Ελπίζω να το περάσετε το σχόλιο αυτή φορά μιας και στο Έκτακτο για το νομοσχέδιο το κόψατε. Νομίζω ότι γενικά γράφω ευπρεπώς.

Gkali63

Ωραίο άρθρο
Συμφωνούμε απόλυτα
Πραγματικά υπάρχουν κάποια site όπως πχ το pronews για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους που δεν ξέρουν τι γράφουν και αν κάποιος τολμήσει να εκφέρει αντίθετη γνώμη μέσα τα εξαπτέρυγα του σε λοιδορούν και σου επιτίθενται
Αν δαγκώσουν κατά λάθος τη γλώσσα τους οι δημοσιογράφοι ;;;; Του συγκεκριμένου site θα πεθάνουν από δηλητηρίαση τόσο φαρμάκι βγάζουν
Και υποστηρίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα

GiorgosRou

αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη κάποιων να μας πείσουν πως το δίδυμο Δένδιας-Παναγιωτόπουλος είναι πολύ “εύκολοι” και δεν μπορούν να προασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα όπως κάποτε κάποιοι άλλοι. Λες και αυτοί οι δυο, μαζί με τον ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανή, ή τον ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, μαζί με τους αρχηγούς των επιτελείων, δεν σταμάτησαν την οπλοποίηση των μεταναστών, δεν κοίταξαν στα μάτια τους Τούρκους και κέρδισαν. Γι’αυτό και διαβάζετε λογύδρια περί “αμυντικής ρήτρας συνδρομής” και άλλα παρόμοια, γιαυτό και κάποιοι λένε ότι τους κατέβει. Η επιτυχία του ΥΠΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ, ΥΠΕΞ, ΑΓΕΕΘΑ, έχουν κάνει τους προκατόχους τους να φαίνονται το λιγότερο, λίγοι. Και κάποιοι τολμούν να κάνουν πάλι «κριτική»! Κρίμα, ίσως να ήταν λιγότερο «μονοφαγάς» ο Δένδιας, και λιγότερο «επιθετικός» ο Παναγιωτόπουλος. Να πετάει ένα ελικόπτερο βρε αδελφέ!
Για να καταλάβω δλδ αν κάποιοι είναι ρωσοφιλοι κινεζοφιλοι κτλ υπάρχει πρόβλημα. Το ότι εσείς σαν δημοσιογράφοι χαρακτηρίζετε τους πρώην ΥΕΘΑ υφεθα αγεεθα κτλ κατώτερους των τωρινών το θεωρείτε σωστό? Σας το ξαναγραψα και προχτές στο άρθρο σας για τον Γ Τσίπρα και το κόψατε σχετικά με την αναφορά σας στους ποδεμος και ότι φυσικά αυτοί φταίνε που η Ισπανία είναι τουρκοφιλη, ξεχνώντας ??? πότε παραγγέλθηκε το αεροπλανοφόρο. Παρακολουθώντας σας 3 χρόνια τώρα βλέπω ότι τα πιο πολλά από τα άρθρα σας που είχαν σκοπό να υποστηρίξουν αυτήν την κυβερνηση, σας έχουν εκθέσει και με στεναχωρεί γιατί βλέπω ότι όλο το υπόλοιπο έργο σας είναι άρτιο και πάντα τεκμηριωμένο

kosmo76

Πιστεύω πως όντως αυτή την περίοδο οι Αμερικάνοι έχουν συμφέρον στο να μας ενισχύσουν και να μας στηρίξουν ποικιλοτρόπως. Δεν πιστεύω όμως πως αυτό συμπεριλαμβάνει το να μας (υπερ)εξοπλίσουν στο βαθμό που θα έδινε το λάθος μήνυμα στην Τουρκία. Προφανώς, ιστορικά όλοι θέλουμε τελικά την Τουρκία να ανήκει στη Δύση. Αλλά πραγματικά όλοι: το NATO γενικώς, εμείς ειδικώς, αλλά και η Ρωσία, και η Χαμάς, ίσως μέχρι και η Ελβετία…, ΠΟΙΟΣ ξέρει !?

Τη φανέλα της ομάδας να φοράει μέχρι να τελειώσει ο κόσμος – τώρα, αν βάζει και μερικά αυτογκόλ, όλο και πιο συχνά, ε, το πολύ θα την αφήσουμε 1-2 ματς στον πάγκο, και πού αλλού θα πάει δηλαδή?

Όλα οκ, πιστεύω πως οι περισσότεροι μπορούν να διακρίνουν πως αυτή την περίοδο υπάρχει ένα μομέντουμ για εμάς στο διπλωματικό ισοζύγιο με Τουρκία.

Απλά αυτής της μορφής το μομέντουμ, πιστεύω πως, δεν θα μας φέρει πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού προβλήματος, δεν θα ξεκαθαρίσει αν μπορούμε να εξορύξουμε φυσικό αέριο από την υφαλοκρηπίδα μας και την ΑΟΖ μας, ενώ φοβάμαι πως δεν μας εξασφαλίζει καν το να είναι αδιανόητο να δεχθούμε οποιουδήποτε τύπου επίθεση/εισβολή στα ανατολικά μας, κυρίως θαλάσσια, σύνορα.

Μα γιατί η Τουρκία πρέπει πάντα να φοράει τη φανέλα της Δύσης, αφού!

simos

Ο Μπαιντεν λιγες ωρες πριν σηκωσει το τηλεφωνο και μιλησει στον ερντογαν αναγνωρισε την Αρμενικη γενοκτονια..επισης λιγες ωρες πριν μιλησει με τον πουτιν στελνει στρατιωτικη βοηθεια αρκετων εκατομμυριων στην ουκρανια..και λιγες ωρες πριν συναντηθει με τον ταγιπ ερχεται το νομοσχεδιο Μενεντεζ που αν υλοποιηθει στο συνολο του τοτε,εκτος των αλλων,θα προσφερει στη χωρα αυτο που διακαως επιζητει:¨ταχεια και αποτελεσματικη αναβαθμιση των Ενοπλων Δυναμεων..ολες αυτες οι κινησεις δεν γινονται τυχαια,ο Μπαιντεν προχωρα με σχεδιο..και συμφωνω με το γεγονος οτι ακομα κι αν τα βρουν ΗΠΑ-τουρκια για τους ς-400 αυτο δεν σημαινει οτι θα παρουν και f-35..στην ευρυτερη περιοχη υπαρχουν αρκετες χωρες που σε καμια περιπτωση δεν επιθυμουν να δουν τους τουρκους με ενα τοσο προηγμενο μαχητικο..

Tdmrider

Οι Τούρκοι έβγαλαν τα μάτια τους μόνοι τους. Μια χαρά τα λέτε για άλλη μια φορά. Έλεος πια με αυτή την ηττοπάθεια και την εξ Ανατολής προπαγάνδα.

evelpis1963
Em.Ti

Κάποιοι περιμένουν ότι θα γίνουμε Ισραήλ από τη μία μέρα στην άλλη και οι αμέρικανς θα μας χαρίζουν λεφτά και εξοπλισμό. Ας δούμε λίγα χρόνια πριν τι ίσχυε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τότε που η Τουρκία ήταν το αγαπημένο παιδί του ΝΑΤΟ. Και τότε είχαν τη βάση στη Σούδα, και τότε όποτε ήθελαν θα τους δίναμε και βάσεις και συνεκπαιδεύσεις και όλα. Τότε όμως ό,τι παίρναμε εμείς σήμαινε τουλάχιστον ότι θα το έπαιρναν και οι δίπλα ενώ δεν το συζητάμε καν για τις ισορροπίες στο διπλωματικό επίπεδο.

Από τότε, οι Αμερικάνοι μας χάρισαν την προκαταβολή για τον εκσυγχρονισμό των F-16, πήραμε 70 Kiowa μαζί με απόθεμα ανταλλακτικών για να μπορούμε εμείς να προσφέρουμε FOS σε άλλους και όλα αυτά σε τιμή-χάρισμα, μας χάρισαν τα MkV, χάρισαν ασυρμάτους στις Ειδικές Δυνάμεις και άλλα ενδεχομένως που δεν ξέρουμε ακόμα. Δεν το συζητάμε δε καν με το τί γίνεται σε διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνοι, ενδεχομένως να παίρνουμε λιγότερα απ’όσο θα θέλαμε (π.χ. Bradley;;;) αλλά δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να αρχίζουν να μας χαρίζουν λεφτά και υλικό. Δεν είμαστε Ουκρανία, δεν είμαστε Λίβανος και εννοείται δεν είμαστε Ισραήλ.

Γιατί δεν είμαστε; Γιατί δεν είμαστε (ακόμα έστω) στις εσχατιές του ΝΑΤΟ και των συμφερόντων των ΗΠΑ. Γιατί η Τουρκία είναι ακόμα στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα ήθελαν να παραμείνει μέσα. Γιατί πλέον περιβαλλόμαστε από νέους συμμάχους του ΝΑΤΟ που θα ήθελαν να εκμαιεύσουν ό,τι μπορούν περισσότερο από τη συμμαχία.

Ναι, είμαστε πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ναι, αναβαθμιζόμαστε συνέχεια και αν περάσει το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο θα έχουμε πλέον και μια μόνιμη επιδότηση. Αλλά η αναβάθμιση αυτή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Άρα, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν θα αρχίσουν από τη μια μέρα στην άλλη να βρέχουν δολάρια.

harval

Ξεκιναω αναποδα ,απο την μικρη διαφωνια μου. Η Αμερικη εχει ακομα αναγκη την Τουρκια. Αν η Αμερικη ηθελε να τελειωσει την Τουρκια οικονομικα θα αρκουσαν 48 ωρες. Ομως αυτο θα επηρέαζε τρομερα την Ευρωπαϊκη και παγκοσμια οικονομια. Θα εδινε χαρα στους Ρωσους. Η προσπαθεια λοιπον της Αμερικης ειναι να διατηρησει την Τουρκια με τα χιλια ζορια εως την αποχωρηση του Ερντογαν. Οι Αμερικανοι πιστευουν οτι το κακο ξεκινα και τελειωνει στον Ερντογαν. Δεν εχουν συνειδητοποιησει με τι εχουν να κανουν (καποιοι σιγουρα εχουν καταλαβει)
 Στα υπολοιπα συμφωνω . Οι τωρινοι υπουργοι και επιτελείς ειναι οτι καλυτερο εχουμε εδω και 40-42 χρονια. Με μεγαλη διαφορα απο επομενους. Δεν συζητάμε για τον ελικοπτερακια παραλλαγης με τα ιπταμενα στεφανια. Δεν συζητάμε για τον πωλητη αλοιφων απο το Αγιο Ορος που θεωρει μονοδρομο ερωτικης αγαπης τους Ρωσους. Ουτε τον παλαι ποτε γραφικο Ελληνα Φυρερ.
Αυτα που εγιναν σε πολιτικο και στρατιωτικο επιπεδο μεσα σε δυο χρονια ειναι εκπληκτικα. οποιος το αρνηθεί ειναι και κοντοφθαλμος και κομματικα ταγμενος.

Δεν παμε σε αρχαιοτερα συνθηματα του τυπου ΕΟΚ και ΝΑΤΟ.

Σιγουρα η συμφωνια MDCA θα ειναι πολυ σημαντικη και εχω εμπιστοσυνη στην παρουσα πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια ,οτι, αν μη τι αλλο, θα την διαχειριστεί πολυ καλυτερα απο πολλους (ολους ???) προηγούμενους.
Οι Αμερικανοι εχουν αναβαθμισει την συνεργασια και στηριξη τους σε εμας τουλαχιστον 100%

Αλλα και οι Αμερικανοι θελουν την προσοχή τους. Δεν μπορουν να αποδεσμευτουν ετσι απλα απο Τουρκους. Και αυτο εκμεταλλεύεται η δολια Τουρκικη ηγεσια.

Τωρα ενα αλλο θεμα.
Θα συνεχίσω να ενοχλω την Πτηση με την ερωτηση “φρεγατιαδας” που με απασχολει. Ακομα και αν ειναι ασχετη με αρθρο. μεχρι να παρω μια απάντηση. Εστω ενα ξερο “δεν γνωριζουμε”
και η ερωτηση αυτη ειναι…..
“Διαβαζοντας προηγουμενο αρθρο για Sigma vs FDI υπηρχε αναφορα στην ικανοτητα του Tacticos να ενσωματώσει τα παντα.Και μάλιστα ο αρθρογραφος χρησιμοποιησε για εμφαση την φράση ” πάνω του έχουν ολοκληρωθεί όλα τα δυτικά όπλα των τελευταίων 5 δεκαετιών”
Λαμβανοντας επιπλεον υπόψη οτι Thales NL και Thales FR ειναι αδελφες εταιρειες μου ερχεται στο μυαλο μια απλουστατη ερωτηση.
Γιατι οι Ολλανδοι και οι Αγγλοι δεν ζητουν απο Thales NL να ενσωματώσει στο Tacticos τους Γαλλικους Aster και λοιπα Γαλλικα οπλα ??? (προσοχη , στο Tacticos NL που δινουν Ολλανδοι-Αγγλοι)
Ειναι προφανες οτι ενα πλοιο σαν την Sigma η Arrowhead με Aster 30, camm, camm-ER, exocet III θα ηταν παγκοσμιως ενα παντοδυναμο πλοιο.Ενας sylver και 2 ΜΚ41. Δηλαδη η MBDA ενδιαφερεται να πουλησει στην παγκοσμια αγορα exocet και mica και Samp/T αλλα οχι Aster 30 σκετους και sylver ?
Ζητω τα φωτα της Πτησης
Κατα την γνωμη μου οι λογοι δεν ειναι οικονομικοι , οτι δηλαδη η πιστοποιηση αυτη θα κοστιζε και θα επρεπε να την πληρωσουμε εμεις.
Αλλοι ειναι οι λογοι και δεν τους γνωριζω.

NIK----13

-Εγω γενικα θα ηθελα να μπορουμε να εκμεταλλευομαστε καθε ευκαιρια κ να προωθουμε τα εθνικα -τεχνολογικα-βιομηχανικα θεματα.
Για να γινει αυτο πρεπει να εχουμε σταθερη εξωτερικη πολητικη κ σχεδιο σε καθε επιπεδο.

-Σ αυτο οι τουρκοι ειναι πολλα χρονια μπροστα.Καθε συμμαχια που ειχαν την εκμεταλλευτικαν μεχρι εκει που μπορουσαν.Δουλεψαν μεθοδικα κ καταφερανε πολλα.Βεβαια αν ο εντρογαν ητανε πιο μαζεμενος…θα μας ειχαν παρει κ τα σωβρακα,,,

-Το παραλογο που εγινε πριν λιγες μερες στην ΕΑΒ κ ο ρολος των εκει συνδικαλιστων με κανει να πιστευω οτι δεν υπαρχει ποτε περιπτωση να φτασουμε τους τουρκους…Οχι γιατι οι τουρκοι ειναι τιποτα ιδιαιτερο αλλα επειδη εμεις ειμαστε …………….

–Οι Αμερικανοι οτι κανουν το κανουν για το δικο τους συμφερν…το ιδιο βεβαια κανου κ οι Γαλλοι κ οι υπολοιποι.
Το οτι κανουν ασκησεις με τανκ οι Αμερικανοι στην Ελλαδα δεν το κανουν επειδη μας αγαπησανε αλλα για αλλους εντελως δικους τους λογους.Γενικα οτι κανουν το κανουν για δικους τους λογους οπως κ οι Γαλλοι κλπ..

Το αν καταφερουμε εμεις να εκμεταλευτουμε καποια πραγματα απ τα κοινα συμφεροντα Αμερικης-Γαλλιας στην περιοχη ειναι κατι που με τα δεδομενα που ξερουμε ειναι δυσκολο να πιστευει κανεις οτι θα καταφερουμε πολλα…

Συμφωνω με το αρθρο σε γενικες γραμμες αλλα πιστευω οτι ακομα δεν μπορουμε εμεις να παρουμε αυτα που πρεπει…κ σ αυτο δεν φταινε ουτε οι Αμερικανοι ουτε οι Γαλλοι…

-Θα δωσω παραδειγματα
….
1-Για να στειλουμε ΠΑΤΡΙΟΤ στην Σ,Αραβια πρεπει να περασουν 5-6 χρονια..κ αν τους στειλουμε.
2-Για να στειλουμε μια δυναμη καπου στην αφρικη που μας ειπαν οι Γαλλοι θα το κουβεντιαζουμε 10 χρονια.
3-Αν ….λεμε ΑΝ μας πουνε οι Αμερικανοι να μεταφερουν τις βομβες απ το ιντσιρλικ καπου στην Ελλαδα……εκει θελουμε 20 χρονια κουβεντας,,,
4-Για να καταφερουμε να μιλαμε για κοινα συμφεροντα με το Ισραηλ περασανε 30 χρονια στα οποια ειμασταν ανοιχτα με τους παλαιστηνιους….
5-Η ΕΑΒ εφτιαχνε ενα απαρτιο για τα φ-16 κ μαλιστα ητανε η μονη που το εκανε…Οταν οι αμερικανοι προσλαβανε 15-20 ατομα για καποιες εργασιες….οι συνδικαλιστες τα τιναξανε ολα στον αερα βαζοντας σε κινδυνο ολο το εργο εκει…

Αρα εμεις εχουμε το προβλημα κ οχι οι αμερικανοι γαλλοι κ οι υπολοιποι.

KostisM

Γκρίνια γιατί δεν εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια τους αμερικανούς ? Αγχώνονται οι ΗΠΑ για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο ? Την έχετε δει τη νέα MDCA που θα είναι αμοιβαία επωφελής ? Έχετε προεξοφλήσει ότι η τουρκία έχει χαθεί για πάντα για τη δύση ? Επειδή γράψατε κάποτε το αυτονόητο ότι F-35 και S400 δεν πάνε μαζί θεωρείται ότι έχετε το αλάθητο ?
Μην βιάζεστε όπως τότε με τα ΑΒ. Υπομονή και ψυχραιμία, οι εξελίξεις και τα γεγονότα τρέχουν την ώρα που μιλάμε. Όλοι οι αμερικανοί (σχεδόν-βλέπε τραμπ) και ιδιαιτέρως ο πρόεδρος τους αλλά και η γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ τους απεχθάνονται τον ερντογκάν, αλλά δεν θέλουν να χάσουν την τουρκία. Οι φίλοι μας της “ευρωπαικής οικογένειας” όπως εκνευριστικά επαναλάμβανε ο πρώην πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος κάνουν business as usual ακόμα και όταν τους προσβάλουν επιδεικτικά (sofa-gate) . Μέχρι και οι ρώσοι τους θέλουν μέσα στο ΝΑΤΟ για να προκαλούν συνέχεια προβλήματα στο ΝΑΤΟ. Ο δε σουλτάνος έχει εθιστεί να προκαλεί κάθε μήνα κρίσεις, και κανείς δεν τον έχει σταματήσει μέχρι τώρα.
ΚΑΝΕΙΣ δε θα μας σώσει ,μόνοι μας θα ΣΩΘΟΥΜΕ , να απαιτήσουμε όχι ισότητα (εδώ γελάμε) αλλά ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ από τους “στρατηγικούς συμμάχους”, και αυτό για να το πετύχουμε μια καλή αρχή θα ήταν να πάρουμε όπλα πληρώνοντας γιατί κανείς δε χαρίζει, από αυτούς που μας δίνουν ότι χρειαζόμαστε εμείς και όχι απλά για να κερδίσουν κάποια συμφέροντα που έχουν πλέον εκτεθεί εξαιτίας της εξώφθαλμης δραστηριότητας τους. Και φυσικά να έχουμε αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα να τα χρησιμοποιήσουμε , αλλά αυτά προυποθέτουν ηγεσία έτσι, έχουμε ? Δεν είναι μόνο οι κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβάνεστε …

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

98
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά

Related News

Έφτασε στην Αίγυπτο (και) το τελευταίο υποβρύχιο Type 209/1400mod

Το Αιγυπτιακό Ναυτικό καλωσόρισε τη Δευτέρα στην Αλεξάνδρεια το τέταρτο και τελευταίο υποβρύχιο Type 209/1400mod, που η Αίγυπτος απέκτησε από τη Γερμανία.Σε στιγμιότυπα που...

Με πρωταγωνιστές το Rafale και το Spitfire MJ755 το φετινό Athens Flying Week

Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» θα δώσουν το «παρών» στο φετινό «Athens Flying Week», που έχει ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του και...

Ισπανία και Κροατία στέλνουν πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Τουρκία για τις πυρκαγιές

Η Ισπανία και Κροατία αναμένεται να αναπτύξουν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Τουρκία, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στο νότιο τμήμα...