28.2 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Desert Storm A-6E: Φοβού τους «Εισβολείς» από την θάλασσα

Desert Storm A-6E: Φοβού τους «Εισβολείς» από την θάλασσα

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Α-6 ήταν πολλά πράγματα, αλλά μόνο όμορφο δεν ήταν. Ήταν όμως ικανό να ρίξει στον στόχο με θανάσιμη ακρίβεια ό,τι μπορούσε να μεταφέρει από το οπλοστάσιο του Ναυτικού και των Πεζοναυτών, είτε αυτό ήταν απλές iron bombs, είτε «έξυπνες» κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, είτε ακόμη πιο «έξυπνοι» πύραυλοι. Το Intruder σίγουρα δεν ήταν όμορφο, για την ακρίβεια ήταν «τριπλά άσχημο», όμως όσοι το πέταξαν ορκίζονται ότι ήταν εκπληκτικό βομβαρδιστικό, «καλύτερο κι από το F-111» και άπιαστο στις προσβολές σε χαμηλό ύψος.

Σχεδιασμένο αρχικά ως συμπληρωματικό των AD-6 Skyraider και των A-4 Skyhawk των Μοιρών ελαφρού βομβαρδισμού του Στόλου και ως αντικαταστάτης των A-3 Skywarrior και A-5 Vigilante των Μοιρών κρούσης, ο «Εισβολέας» αναδείχθηκε σε μοναδικό αεροπλάνο, εξαιρετικά αξιόπιστο και ικανό να εκτελέσει την αποστολή του με εντυπωσιακά έως θεαματικά αποτελέσματα. Η διορατικότητα της Grumman να επενδύσει χρόνο και χρήμα στην σχεδίασή του ως ένα ενιαίο οπλικό σύστημα, συνδυάζοντας από την αρχή αεροσκάφος, ραντάρ, λογισμικό και υπολογιστή βομβαρδισμού/ναυτιλίας, έδωσε στο αμερικανικό Ναυτικό το πρώτο πραγματικά ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα που διέθετε αεροσκάφος του.

Στον Περσικό, πετώντας πολεμικές αποστολές στην Επιχείρηση Desert Storm, το Α-6 έδειξε ότι στην εποχή των πυραύλων μπορούσε να χτυπήσει εξίσου σκληρά, ίσως και καλύτερα. Η λήξη του τελεσιγράφου των Ηνωμένων Εθνών που καλούσε το Ιράκ να αποχωρήσει από το Κουβέιτ βρήκε στην περιοχή του Κόλπου έξι αεροπλανοφόρα με εννέα Μοίρες Intruder: το USS John F. Kennedy με την VA-75 «Sunday Ρunchers», το USS America με την VA-85 «Βuckeyes», το USS Ranger με τις VA-145 «Swordsmen» και VA-155 «Silver Foxes», το USS Theodore Roosevelt με τις Μοίρες VA-36 «Roadrunners» και VA-65 «Τigers», το USS Saratoga με την VA-35 «Βlack Ρanthers» και το USS Midway με τις Μοίρες VA-115 «Εagles» και VA-185 «Νighthawks».

Εκτός από αυτή την εντυπωσιακή συγκέντρωση ισχύος στην θάλασσα, στην αεροπορική βάση Sheikh Isa του Μπαχρέιν στάθμευαν και δύο Μοίρες του Σώματος Πεζοναυτών, η VMA(AW)-224 «Βengals» και η VMA(AW)-533 «Ηawks» –η δεύτερη Μοίρα Πεζοναυτών που πέταξε με τον τύπο στο Βιετνάμ επιχειρώντας από το Chu Lai και η τελευταία μονάδα του Σώματος που αντικατέστησε τους «Εισβολείς» της με Hornet. Το 1991 θα πολεμούσε και πάλι.

Την νύχτα που ξέσπασε η Καταιγίδα ο ουρανός έβρεχε φωτιά… Επί ώρες τα κύματα των βομβαρδιστικών διαδεχόταν το ένα το άλλο συντρίβοντας την αντίσταση και το ηθικό του αντιπάλου στο έδαφος. Δύο ημέρες αργότερα, την 19η Ιανουαρίου 1991, δύο Intruder της Μοίρας VA-75 προσέβαλαν ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον ποταμό Τίγρη, βορείως της Βαγδάτης, με δύο πυραύλους AGM-84E SLAM –τους πρώτους που εκτοξεύοντο υπό συνθήκες πραγματικής μάχης.

Το πρώτο βλήμα χτύπησε ακριβώς στην αίθουσα του στροβίλου του εργοστασίου. Ο δεύτερος SLAM μπήκε από την τρύπα που άνοιξε ο πρώτος… Δύο ακόμη πύραυλοι αποτελείωσαν τη δουλειά. «Ήταν σαν εκείνα τα καρτούν όπου ένας πύραυλος μπαινοβγαίνει στις αίθουσες ενός εργαστηρίου ψάχνοντας για το γραφείο του διευθυντή ώσπου το βρίσκει, χτυπά την πόρτα, μπαίνει και τον τινάζει στον αέρα!» έλεγε αργότερα ένας από τους πιλότους.

Τα αεροσκάφη Α-6Ε SWIP της Μοίρας πέταξαν επίσης αποστολές καταστολής αεράμυνας (SEAD) εξαπολύοντας AGM-88B HARM κατά των ιρακινών ραντάρ που γλίτωσαν από τα F-4G Wild Weasels της Αεροπορίας. Τα αεροπλάνα που αναβαθμίσθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SWIP (Systems Weapon Integration Program) είχαν αποκτήσει δυνατότητα εκτόξευσης όπλων από μεγάλες αποστάσεις όπως βλήματα ΑGΜ-65Ε/F Maverick (με σύστημα καθοδήγησης ακτίνων λέιζερ/υπέρυθρης απεικόνισης), τους βελτιωμένους AGM-62 Walleye, πυραύλους κατά στόχων επιφανείας AGM-84A Harpoon Block 1C/D και AGM-84D, AGM-84E SLAM (Stand-off Land Attack Missile) και βλήματα αντιραντάρ AGM-88 HARM, πιστοποιημένα ήδη στα Prowler των Μοιρών ηλεκτρονικού πολέμου από τον Αύγουστο του 1986.

Όσο κράτησαν οι επιχειρήσεις, τα Α-6Ε των αεροπλανοφόρων και των Μοιρών των Πεζοναυτών προσέθεταν κι άλλους στόχους στο ενεργητικό τους: φάλαγγες αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων και παντός τύπου οχημάτων, μια εκπαιδευτική φρεγάτα, ένα περιπολικό σκάφος κλάσης TMC-45 εξοπλισμένο με πυραύλους Exocet, ένα περιπολικό κλάσης Zhuk, μια ναρκοθέτιδα κλάσης Spacilac, ένα αερόστρωμνο «Winchester»… Βόμβες ναπάλμ Mk 77 Mod 7, περιλήπτες βομβίδων CBU-87, Mk 7 και Mk 20 Rockeye II, βόμβες Mk 82, Mk 83 και τις Mk 84 των 2.000 λιβρών, κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12 Paveway II των 500 λιβρών, GBU-16 των 1.000 εφοδιασμένες με πυραυλοκινητήρα Mk 78 Shrike για άφεση σε χαμηλά ύψη, θηριώδεις GBU-10 των 2.000 λιβρών και βόμβες LGB –μια παραλλαγή της αντίστοιχης βρετανικής των 1.000 λιβρών, όλα χρησιμοποιήθηκαν με φοβερά αποτελέσματα αλλά όχι ατιμωρητί. Πέντε Intruder δεν θα γύρισαν πίσω.

Κάποια στάθηκαν πιο τυχερά. Το A-6E ‘502’ (BuNo 158539) της Μοίρας VA-35 «Βlack Ρanthers» χτυπήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1991 από ιρακινό SAM ωστόσο το πλήρωμά του κατόρθωσε να το προσγειώσει διάτρητο σε εναλλακτικό διάδρομο στην έρημο. Οι φωτογραφίες εξηγούν γιατί δεν πρέπει κανείς να υποτιμά τον αντίπαλο –προσέξτε τις τρύπες στον θόλο της καλύπτρας! Άλλα επέστρεψαν με κομμάτια ολόκληρα να λείπουν…

Ύστερα από 1.000 ώρες, η Καταιγίδα της Ερήμου κόπασε. Τα πλοία έφυγαν, οι βάσεις άδειασαν από τα εκατοντάδες αεροσκάφη και οι σχεδιαστές των επιχειρήσεων άρχισαν την ανάλυση των διδαγμάτων. Από τα μαθήματα όμως του πολέμου στον Περσικό τα Intruder θα απουσίαζαν. Η μια μετά την άλλη, οι Μοίρες του Στόλου άλλαζαν τα αεροπλάνα τους με τα νεότερα F/A-18D, ένα μαχητικό το οποίο δύσκολα θα κερδίσει τον σεβασμό που απολάμβαναν τα Α-6. Αν τον κερδίσει. Γιατί μπορεί τα κατορθώματα των μαχητικών να γίνονται ταινίες, όμως τα βομβαρδιστικά είναι αυτά που γράφουν ιστορία. Το Α-6 ήταν ένα τέτοιο αεροπλάνο.

Αλέξανδρος Θεολόγου

Πρώτη δημοσίευση 31/1/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

44 ΣΧΟΛΙΑ

44 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
AESA

F111 … η δεύτερη μεγάλη αγάπη μετά το F14.
Πάμε να ξεθάψουμε κανένα Αυστραλέζικο;
https://www.military.com/video/aircraft/jet-fighters/last-f-111s-in-world-laid-to-rest/1304864438001

Η μετάκαυση είναι όλα τα λεφτά …..

Nikolaos

Ωραίος!
Για μένα ίσως και μεγαλύτερη αγάπη από το Τόμκατ …

Fox2

Ακόμα και σήμερα θυμάμαι άρθρο (σενάριο αντιπαράθεσης με τους γείτονες), σε παλιό…πολύ παλιό τεύχος της Πτήσης, με την Ελλάδα να έχει ναυτική αεροπορία με F-14, A-6, Prowler και Hawkeye.
Πρέπει να το χα διαβάσει πάνω από πενήντα φορές.
Υ.Γ Κάποιος παλιός μήπως θυμάται πιο τεύχος ήταν?

Nikolaos

Με αυτή την πτέρυγα και στην κόλαση! Unstoppable!

chikichiki

Μια τέτοια ΠΑ θα έκλεινε το Αιγαίο, και λίγο μετά θα έκλεινε και η χώρα λόγω κόστους αυτών των αεροπλάνων. Βέβαια ένα Τόμκατ = 4 Φάντομ, αλλά τα λεφτά είναι λεφτά…μη με παρεξηγείτε, το Intruder (σενάριο-wet dream, HAF A-6F με GBU-97/105 στη Θράκη και AGM-84 στο Αιγαίο…) θα ήταν ό,τι πρέπει “για την Κύπρο”, που λένε πότε-πότε μερικοί εδώ, το δε Τόμκατ θα έδινε ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ αεροπορικής ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ (και όχι απλά υπεροχής). Το Χόκαϊ απλά εξαιρετικό για το μέγεθός του. Και φυσικά όλα ναυτάκια από τη φασκιά, με ό,τι συνεπάγεται για δομική ζωή, προστασία από διάβρωση, “σκληροτραχηλία” κλπ. Αλλά αυτή η… Read more »

Manolis

Θα σε ξενερωσω.
Α) φαντασου να απογειωνονταν Τομκατ για να αναχαιτιση “ρουτινας” τουρκικου F-104.
B) Η χωρα καποτε εφτιαξε βομβες λειζερ και παρολιγο να ξεκινησει και πυραυλοκινητη εκδοση. Σημερα δεν θελει να φτιαξει τιποτε απο ολα αυτα.

chikichiki

Α) Γι’αυτό είπα ότι θα το κλείναμε το μαγαζί εντελώς.
Β) Εντάξει, τώρα όντως με ξενέρωσες…δε βαριέσαι, τουλάχιστον η ιδέα ως ιδέα είχε εγνωσμένη αξία…

Kimon

Από τα παλιά αεροσκάφη, αυτά που μπορούσαν να φορτωθούν τόσα πυρομαχικά όσα χρειάζεται σήμερα ένα σμήνος.. στην ιστορία που δημοσιεύει παραπάνω ο φίλος το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 13 mk82 των 1000 λιβρών…τα A6 και τα A7 ήταν καταπληκτικά για την εποχή τους!!

Manolis

A6 και A7 ήταν πραγματι καταπληκτικά για την εποχή τους , αρκει ο εχθρος να μην ειχε εξισου ισχυρη αεροπορια.

Nikolaos

Και ισχυρή να είχε, απλώς θα καταστρεφόταν αφού έπιανε μερικούς αεροπόρους αιχμαλώτους …

chikichiki

Τι ειν’τούτο που φέρει το καψαλισμένο Intruder στη δεξιά πτέρυγα;

Stamatis

Πιθανότατα ατρακτίδιο ηλεκτρονικού πολέμου…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eίναι αυτό που γράφει ο Voreios.

Nikolaos

AN/ALQ-167(V) “Bullwinkle” noise/deception jammer. Προεχόντως για παραπλάνηση SA-6.

chikichiki

Ευχαριστώ πολύ!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αξιωματικός της Π.Α που ήταν μέλος στην επιτροπή που είχε πάει στην Αμερική να αξιολογήσει τα Α-7 μου είχε πει πριν πολλά χρόνια ότι του άρεσε περισσότερο το Α-6. Γιατί ήταν δικινητήριο, (προτιμότερο για πτήση επάνω από θάλασσα, για αποστολές κρούσης στην εχθρική ενδοχώρα κ.α) ήταν διθέσιο, (μοιραζόταν ο φόρτος εργασίας σε δύο άτομα αντί να πέφτει όλος σε ένα) είχε καλύτερα ηλεκτρονικά κ.α. Ρώτησε εκεί αν οι Αμερικάνοι το πουλάνε και του απάντησαν πως δεν πουλάνε τα Α-6. Τότε η επιτροπή είχε μείνει για μία εβδομάδα στο αεροπλανοφόρο Τζων Κέννεντυ. Του φίλου αξιωματικού όταν τα βράδια ήταν στα κάτω… Read more »

Αλέξανδρος

Αξιωματικός της Π.Α που υπηρετεί στο αεροδρόμιο του Τατοΐου μου είπε πως η Nucrema της ΙΟΝ που βρίσκει στο καφενείο δίπλα στην πύλη, είναι χίλιες φορές καλύτερη, σαν γέμιση στα κρουασάν του αλλά και στο ψωμί λόγο της πλούσιας γεύσης του, από την Merenda Και Nutela

Sonic

Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται τόσο ειρωνικά σχόλια. Ο φίλος πιο πάνω είπε μια προσωπική του εμπειρία. Ο καθένας μπορεί να την κρίνει και να την πιστέψει ή όχι.
Όμως δεν χρειάζεται να απαντάμε έτσι. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να εκφράσουμε την γνώμη μας.
Φιλικά.

mpougadelos

αυτήν την εμπειρία προφανώς είχε ο φίλος σου και αυτήν σου είπε….

ChristosCii

Και άμα ρωτήσεις κάποιον νεώτερο, από αυτούς που πήγαν Αμερική μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, τα Α-7 της USAF ήθελαν (Α-7D & κυρίων Α-7Κ – ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΟ “Κ” – ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ* – ΕΠΑΙΡΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ – ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ/ΚΑΤΑΠΌΝΗΣΗ) άλλα δεν τα έδιναν οι Αμερικάνοι, και όχι άδικα τέτοιο που ήταν… και ;έδωσαν-πήραμε τελικά τα Α/ΤΑ-7E/C.
*Σε ηλεκτρονικά το ξεπέρασε μόνο το F-16 blk50 εκείνη την εποχή
Σημ. το D & το Κ ταίριαζε πιο πολύ με τα δικά μας Η (είχε πιο πολλά κοινά σημεία) παρά με το E/C .

Nikolaos

Πολύ ενδιαφέρουσα συμβολή στη συζήτηση. Θα θέλατε να μας πείτε λεπτομέρειες; Στο χρονικό σημείο της παραχώρησης, η ολοκληρωτική απόσυρση (ακόμη και από τις εφεδρείες, που μόλις προ τριετίας βασανίζονταν ακόμη με Α-7Β και πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες!) των A-7E/TA-7C του Ναυτικού ήταν ειλημμένη απόφαση. Αντίθετα, η απόσυρση των A-7D/K της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της USAF ακολούθησε το 1992. Είδαν Έλληνες αξιωματικοί τα α/φ της USAF; Τέθηκε θέμα να τα πάρουμε; Από κινητήρα και βασικά ηλεκτρονικά ναυτιλίας/επίθεσης ήταν πανομοιότυπα με τα -Ε/-Η, με διαφοροποιήσεις σε υδραυλικά (λόγω διαφορετικού συστήματος ανεφοδιασμού εν πτήσει), κεραίες επικοινωνιών (εγγύς υποστήριξη!) και RWR. Από όπλα το Α-7D/K έπαιρνε… Read more »

KEKW

NikolaosNikolaos
Εχω καποιες αποριες και θα ηθελα τη γνωμη σας μιας και ειστε ο πλεον ενημερωμενος στο site:

1. Ποιος ο λογος υπαρξης εξειδικευμενων α/φ (F-4G, EA-6 κλπ) για αποστολες SEAD ενω ακομα και τα κοινα variants τους με μια απλη πιστοποιηση στα καταλληλα οπλα μπορουν να φερουν εις περας τις αποστολες αυτες? Μηπως επειδη φερουν εξειδικευμενα συστηματα εντοπισμου σηματων οποτε εχουν καλυτερο PTK?

2. Τα παραπανω α/φ ηταν/ειναι exportable? Εστω το upgrade kit τους?

Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, σας ευχαριστώ, αν και με κανέναν τρόπο δεν είμαι ο πλέον ενήμερος εδώ, πολύ περισσότερο όταν έχουμε το προνόμιο να συνομιλούμε με πρόσωπα σαν τον Κ. Ζηκίδη. Βέβαια και ο ίδιος συχνά συστέλλομαι να τους ρωτώ, για να μην τους φέρω σε δύσκολη θέση, αν και προφανώς γνωρίζουν καλύτερα τι είναι δημόσια γνώση και τι όχι … Ένα κοινό μαχητικό με ένα αξιοπρεπές RWR και πιστοποημένο για AGM-88A/B/C HARM ή BAe ALARM ή παλαιότερα MATRA ARMAT μπορεί να εκτελέσει αποστολές SEAD. Δεν θα έχει όμως ούτε κλάσμα της απόδοσης ενός α/φ – θηρευτή εχθρικών ραντάρ όπως είναι το… Read more »

Nikolaos

Και φυσικά δεν έχει εξαχθεί ποτέ, τίποτε και σε κανέναν, ακόμη και το Ισραήλ εξέλιξε δικό του RHAWS για τα F-4E Kurnass “Wild Weasel” (κατά συνθήκη ονομασία) τα οποία, οπλισμένα με AGM-78 Standard ARM, σάρωσαν τη συριακή αεράμυνα στην Κοιλαδα Μπεκάα το 1982.

KEKW

Nikolaos Ευχαριστω πολυ για τις κατατοπιστικοτατες απαντησεις!!! 1. Τα Growler ομως γιατι αποτελουν εξαιρεση? Τα πηραν οι Αυστραλοι. Να υποθεσω οτι ουτε τα F-16CJ/DJ ειναι εξαγωγιμα? 2. Πως σας φαινεται το παρακατω σεναριο (σχετικο με την ΑτΩ)? – Αρχικη παραγγελια 100 Mirage 2000 με βιομηχανικα ΑΩ, RDI, Super 530D + Magic 2. Σημερα θα υπηρχαν 160 -5mk3 με το γνωστο γαλλικο οπλοστασιο. – Μικροαναβαθμισεις στα ηδη υπαρχοντα 60 F-4E. Μακροπροθεσμα, 100 F-4S/RF-4S. – Μακροπροθεσμα 100 A-7H/TA-7H/A-7K, με παραλληλη ανανεωση του οπλοστασιου. – Περι τα μεσα της προηγουμενης δεκαετιας θα αποσυρονταν τα F-4 (και σταδιακα τα Α-7). Στη θεση τους 2… Read more »

Nikolaos

Για την αγορά του αιώνα έχω απαντήσει το σχετικό ερώτημά σας εδώ, προ 17 ημερών:
https://www.ptisidiastima.com/usn-air-superiority/
Η Αυστραλία, όπως και όλα τα αγγλοσαξωνικά έθνη, θεωρούνται σαρξ εκ της σαρκός των ΗΠΑ και έχουν πρόσβαση στα πάντα, ακόμη και στο Echelon. Η Αυστραλία είχε άλλωστε το F-111C, την αυξημένης εμβελείας έκδοση του θρυλικού υπεραεροσκάφους κρούσεως που (με άλλους κινητήρες και ηλεκτρονικά) υπηρέτησε στη SAC (FB-111A) ως (υπο)στρατηγικό βομβαρδιστικό. Είναι το ίδιο έθνος.

KEKW

NikolaosNikolaos
Μα ακριβως βασιζομενος στην απαντηση σας εγραψα το παραπανω σεναριο. Ουσιαστικα δε μενουμε εκτος της τεχνολογιας αιχμης του F-16, καθως περι το 2005 θα ειχαμε το καλυτερο F-16 στον κοσμο!
Επισης, δεν πεταμε στα σκουπιδια την οικονομικη βοηθεια των ΗΠΑ. Ανεφερα τις αναβαθμισεις και τις επιπλεον αυξησεις στους αριθμους των F-4 και των Α-7, καθως και την προμηθεια οπλων. Τα υπολοιπα θα μπορουσαν να κατευθυνθουν στον ΣΞ και το ΠΝ.

Manolis

Αναφορικα με τα Α-7Ε που λαβαμε, πολλα απο αυτα ηταν κατασκευες της δεκαετιας του ’80 νεωτερα απο τα ελληνικα -Η, ενω αλλα προερχοταν απο μοναδες δοκιμων του USNavy με ελαχιστες ωρες πτησης. Οσα ειχαν πολλες ωρες , δεν πεταξαν καθολου και εγιναν πηγη ανταλλακτικων. Επισης ο τεραστιος αριθμος τους προμυνηε και μια μακρα καριερα μακρυα απο το αμερικανικο συστημα υποστηριξης, οπως και εγινε. Τελος εαν δεν κανω λαθος, τα Α-7D/K ηταν ελαφρυτερα απο τα ναυτικα, οντας απαλλαγμενα απο δομικες ενισχυσεις αφου επροκειτο να χρησιμοποιηθουν μονο στην ξηρα. Τελικα ομως τα -Ε που πηρε η ΠΑ, ηταν πολυ πιο ενισχυμενα στο… Read more »

Manolis

Τα ελληνικα Α-7Η κατασκευαστικα ηταν ξεκαθαρα ναυτικα Α-7Ε χωρις τον προβολο ανεφοδιασμου και οχι Α-7D της USAF, μαλιστα προ παραδοσεως εφεραν ναυτικο κωδικο BuNo του USNavy και οχι S/N της USAF, οπως π.χ. τα Φαντομ. Για λογους που δεν γνωριζω φερεται παντως η αρχικη εκπαιδευση των ελληνων χειριστων να εγινε απο στελεχη της USAF και οχι του USNavy.

Sifis

Δεν ξέρω για ‘ σας αλλά στα δικά μου μάτια Α-6 και S-3 είναι πανέμορφα

Yannis

Καλό αεροπλάνο, αλλά τόσοι άνθρωποι νεκροί, ακόμη και ιηχανικοι στο φράγμα που δεν είχαν καμία σχέση μου τον πόλεμο.

Kimon

Τελικά οι παλιές πτέρυγες του Ναυτικού, αλλά και της Αεροπορίας με τα εξειδικευμένα αεροσκάφη είχαν πιο μεγάλη δύναμη πυρός και αποτελεσματικότητας, και δεν συγκρίνονται με τις σημερινές πτέρυγες με αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, αλλά ούτε και στα έξοδα…
Και μετά το F22 και το B21 (όταν βγει το τελευταίο) δεν νομίζω να ξαναδούμε εξειδικευμένο αεροσκάφος.. (άσχετα από τις σκέψεις της Αεροπορίας για τον αντικαταστάτη του ράπτορα)

Diogenis

Ετσι για την συζήτηση στην καταιγίδα της Έρημου ηταν απο την μια πλευρα α μέλη της αναπτυχθείσης Διεθνούς Συμμαχίας ήταν: Αργεντινή, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχοσλοβακία, Δανία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Νίγηρας, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Νότιος Κορέα, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αγγλία και Η.Π.Α.. Γερμανία και Ιαπωνία, προσέφεραν οικονομική υποστήριξη και οπλισμό αντί για απευθείας πολεμική βοήθεια.Δυνάμεις 883.863 εναντι Ιράκ 360.000 . Μπορούν αυτά τα δεδομένα να αποτελούν αξιοκρατικό κριτήριο του συγκεκριμένου αεροσκάφους; Αν δηλαδή υπήρχαν ισοδύναμες δυνάμεις θα μπορούσε να έχει αυτά τα αποτελέσματα ;

chikichiki

1. Τα αεροπλάνα δεν συγκρίνονται με αριθμούς στρατευμάτων, αλλά με την ποιότητα και τον αριθμό των δυνάμεων αεράμυνας που αντιμετωπίζουν. Και υπό αυτό το κριτήριο, οι επιδόσεις των A-6 στο περιβάλλον αεράμυνας του Ιράκ, ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως εκείνη την εποχή, δεν είναι κάτι λιγότερο από εντυπωσιακές. Osa, Crotale, Kub, S-200, Neva, γαλλικό C3, και φυσικά αμέτρητα AAA. Όλα με εκτενή πολεμική εμπειρία (8 χρόνια) σε peer warfare. Δηλαδή τι έπρεπε να αντιμετωπίσει μια άτρακτος του 1960 με ηλεκτρονικά του ’70-’80 για να δείξει ότι είναι άξια; 2. Δεν είναι δυνατόν να προβάλλει άνθρωπος αυτό το επιχείρημα. Έλεος δηλαδή.… Read more »

Diogenis

1)να μην διαβάζεις επιλεκτικα Γερμανία και Ιαπωνία, προσέφεραν οικονομική υποστήριξη και οπλισμό αντί για απευθείας πολεμική βοήθεια !!! 2) πες μας τώρα οι αριθμοί αυτοί δεν έπαιξαν ρόλο.!!! Με αρχηγό τον αμερικανό στρατηγό Νόρμαν Σβάρτζκοπφ, η συμμαχική δύναμη αριθμούσε 1.820 αεροσκάφη, 3.318 τανκς, 8 αεροπλανοφόρα και μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων. Στην αντίπερα όχθη, ο Σαντάμ είχε στη διάθεσή του 260.000 μάχιμους άνδρες και άλλους 800.000 σε εφεδρεία, 649 αεροσκάφη και 5.000 τανκς. Η υπεροχή των συμμαχικών δυνάμεων υπερτερούσε ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά. Το ερώτημα παραμένει τι θα μπορούσε να κάνει το συγκεκριμένο αεροσκάφος απέναντι σε ισάξιο αντίπαλο. Σαν λέμε ότι… Read more »

chikichiki

1. Καθόλου επιλεκτικά δε διαβάζω. Είπα “ούτε το 1/20”, δηλαδή μονάχα μια μειοψηφία. Έγραψες ένα κατεβατό για να δείξεις πόση υποστήριξη είχαν όταν στην πραγματικότητα ελάχιστοι απ’αυτούς βοήθησαν πραγματικά. 2. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς ότι η υποστήριξη της Γερμανίας και της (άσχετης) Ιαπωνίας ήταν οτιδήποτε εκτός από αμελητέα. Εδώ άλλοι συνεισέφεραν στρατό και πάλι δεν είχαν αντίκτυπο, θα είχαν η Γερμανία και η Ιαπωνία με λίγα ψωροεκατομμύρια (αν υπήρξαν κι αυτά); 3. Και πόσα από αυτά συμμετείχαν σε επιθετικές επιχειρήσεις και πόσα ήταν “καθηλωμένα” σε αμυντικές επιχειρήσεις στη Σ.Α.; Πόσα απ’αυτά συμμετείχαν στις επιθέσεις με τα A-6 ώστε… Read more »

KEKW

Αναφερατε οτι η ΑΑ δυνατοτητα του Ιρακ ηταν εντυπωσιακη. Αυτο απλα δεν ισχυει. Εντυπωσιακη θα χαρακτηριζε κανεις την ΑΑ Μοσχας κατα τον ψυχρο πολεμο και οχι την ΑΑ του Ιρακ. Δεν υπαρχει συγκριση. Οι ελαχιστες απωλειες των Α-6 ηταν απολυτως φυσιολογικες και αναμενομενες.

Να θυμισω τι εγινε στο Yom Kippur που οι δυναμεις ηταν παρομοιες? Εκει λοιπον μια εντυπωσιακη Αεραμυνα (Αιγυπτιοι) θα μπορουσαν να συντριψουν μια εντυπωσιακη Αεροπορια (Ισραηλινοι) αλλα οι βλακες εκαναν overextend και καταστραφηκαν. Πριν απο αυτο, η φοβερη και τρομερη IAF δεν μπορουσε να κανει βημα και ειχε τεραστιες απωλειες.

chikichiki

Το ΑΑ σύστημα της Μόσχας εκείνη την εποχή δεν ήταν εντυπωσιακό, ήταν το καλύτερο παγκοσμίως. Αυτό όμως δεν αναιρεί το επίπεδο του ιρακινού συστήματος, καθώς ελάχιστες χώρες είχαν αντίστοιχου επιπέδου και πυκνότητας άμυνες. Το KARI IADS του Ιράκ έχει μελετηθεί εκτενώς, όπως και οι ικανότητες της ιρακινής ΠΑ. Οι μελετητές συμφωνούν πως το ιρακινό δίκτυο αεράμυνας ήταν αξιόλογο τεχνολογικά και στελεχωνόταν από προσωπικό με πολυετή πολεμική εμπειρία, ενώ όπως είπα μεγάλο μέρος των συμμαχικών όπλων ήταν αντίστοιχης τεχνολογικής περιόδου. Προς αυτή την κατέυθυνση κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις της Συμμαχίας, η οποία προέβλεπε βαριές αεροπορικές απώλειες ήδη από την πρώτη νύχτα.… Read more »

KEKW

Δε διαφωνουμε σε πολλα.

Οι χαμηλες απωλειες ηταν απορροια της ανεπαρκειας της ιρακινης ΑΑ και οχι λογω της ικανοτητας του Α-6. Απο την ανικανοτητα των ιρακινων χειριστων μεχρι την λανθασμενη στρατηγικη τοποθετηση των συστηματων (για να γινω πιο σαφης παραπεμπω στα ευτραπελα των Leo2A4 απο τους διπλα στη Συρια). Για να μη μιλησω για την ελλειψη προετοιμασιας.

Voltron

Η τελευταια ατακα ηταν απο την ταινια flight of the intruder… Πολυ καλη…

AESA

Από τα ασφαλέστερα αεροσκάφη για το προσωπικό.
Ρουφούσαν πλήρωμα και το έβγαζαν αμάσητο .

https://www.youtube.com/watch?v=AF55oyAJDBk

Nikolaos

Απίστευτο στιγμιότυπο … Κατά παράδοση το Κορσαίρ είχε το πλέον βεβαρημένο μητρώο ανθρωποφαγίας …

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά $

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιουλίου 1974: Έγκλημα και προδοσία στη διχασμένη Κύπρο ανοίγουν την πόρτα της εισβολής

Πραξικόπημα υποκινούμενο από την κυβέρνηση των Αθηνών θα ανατρέψει τον Πρόεδρο της Κύπρου, αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον ΙΙΙ , ξεκινώντας έναν βαθύ διχασμό στο νησί....

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιουλίου 70 μ.Χ.: Πολιορκία της Ιερουσαλήμ, οι Ρωμαίοι ξεχύνονται στην πόλη

- Τα ρωμαϊκά στρατεύματα του στρατηγού Τίτου κατορθώνουν να διασπάσουν τα τείχη της Ιερουσαλήμ και να μπουν στην πόλη, περιορίζοντας τους επαναστατημένους Ζηλωτές...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 / 15 Ιουλίου 1824: Ψαρά, θρίαμβος και απειθαρχία οδηγούν στην καταστροφή

Προσπάθεια ανακατάληψης των Ψαρών από τον στόλο του Μιαούλη αποτυγχάνει λόγω οργανωτικών λαθών.Η κίνηση του Μιαούλη έγινε όταν μετά την άλωση των Ψαρών, ο...

Οι Ιρανοί “συναρμολόγησαν” το αμερικανικό Global Hawk που κατέρριψαν

Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που ακολουθούν οι διερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων, το Ιράν «συναρμολόγησε» το κατασκοπευτικό drone του αμερικανικού Ναυτικού που είχε καταρρίψει έναν χρόνο νωρίτερα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιουλίου 2016: Τουρκία, το πραξικόπημα που δεν πέτυχε…

Πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Τουρκία από ομάδα αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.Η αιφνιδιαστική κίνηση έλαβε χώρα το απόγευμα της ημέρας με κινητοποίηση...
- Advertisement -