31.4 C
Athens
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
ΝΕΑΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΔιακλαδική Άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου “ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18”

Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου “ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18”

- Advertisement -

Επιχειρήσεις αεράμυνας, επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, αμφίβιες επιχειρήσεις καθώς και Ειδικές Επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία “ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18”, οποία θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 30 Νοεμβρίου 2018.
Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και σε αυτήν προσκλήθηκαν  και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα. Ειδικότερα έγινε γνωστό οτι η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:
-3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα.
-1 Υποβρύχιο.
-2 Πυραυλακάτους.
-1 Αρματαγωγό.
-8 Αεροσκάφη F-16.
-1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
-1 Ελικόπτερο SUPER PUMA.
-3 Ελικόπτερα CHINOOK.
-4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64.
-2 Διμοιρίες Πεζοναυτών.
-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:
-1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.
-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.
Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:
-1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS).
-1 Φρεγάτα.
-1 Υποβρύχιο.
-2 Πυραυλακάτους.
-6 Αεροσκάφη F-16.-
1 Αεροσκάφος Ε2-C.
-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός και στόχοι
Σκοπός της άσκησης σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:
-Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.
-Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
-Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
-Το σχεδιασμό και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων.
-Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
-Την εξάσκηση  σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
-Την εκτέλεση γυμνασίων επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και πυρών επιφανείας.
 
Η εξέλιξη της αμυντικής συνεργασίας με την Αίγυπτο
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν παρατηρητές από ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαρόκο και Πορτογαλία.
Θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό οτι η περσινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 5» (η οποία διεξήχθη από 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2017) είχε πραγματοποιηθεί αντιστοίχως στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της  Ρόδου. Όπως είχαν επισημάνει εκείνη την περίοδο πηγές του ΥΕΘΑ, αποτέλεσε στην πράξη μια ισχυρή υπενθύμιση προς πάσα κατεύθυνση (ιδίως προς την Τουρκία) της θέλησης των δύο χωρών να προασπίσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της Ν. Α Μεσογείου.
Τότε μάλιστα ήταν και η πρώτη φορά όπου συμμετείχε για πρώτη φορά σε κοινές επιχειρήσεις με τις Ελληνικές Ε.Δ, η ναυαρχίδα του αιγυπτιακού στόλου, το ελικοπτεροφόρο «ANWAR EL SADAT» κλάσης «MISTRAL» μαζί με τις νέες  φρεγάτες FREMM, σε συνδυασμό με προσωπικό μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα και Αίγυπτο.

Και φέτος λοιπόν η άσκηση (σε συνέχεια της «ΜΕΔΟΥΣΑ 6» που διεξήχθη μεταξύ 23 και 29 Ιουνίου) αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ανάλογο μέγεθος συμμετοχής δυνάμεων εν μέσω ρευστών γεωπολιτικών εξελίξεων, με επίκεντρο το ζήτημα εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στην Ν.Α Μεσόγειο, όπου η Τουρκία συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί αιτία έντασης, στην προσπάθεια της να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.

«ΜΕΔΟΥΣΑ 6» με παρθενική συμμετοχή Κύπρου και Rafale


Οι Ε.Δ αναδεικνύουν την στρατηγική τους δυνατότητα
Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή, η άσκηση αυτή καταδεικνύει έμπρακτα οτι Ελλάδα Αίγυπτος και Κύπρος συνεργάζονται στενά ενόψει της γεωπολιτικής ανακατανομής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία στον αμυντικό τομέα.
Γι αυτό και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να αναδείξουν την στρατηγική τους δυνατότητα ενώ συνεπακόλουθα, ενισχύεται ο ρόλος και η σημασία της ικανότητας τους να προσφέρουν ασφάλεια σε όλο το φάσμα επιχειρήσεων επιφάνειας και αέρος σε συνεργασία με τις Ε.Δ Αιγύπτου, Κύπρου και φυσικά σε διαρκή συνενόηση και συντονισμό και με άλλες συμμαχικές χώρες στην περιοχή.

Όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος απευθυνόμενος προς την ηγεσία των Αιγυπτιακών Ε.Δ κατά την έναρξη της περσινής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» επί του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου «ANWAR EL SADAT»,  η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα πρέπει να εργαστούν σκληρά από κοινού στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας – Όχι μόνο για την Εθνική Ασφάλεια – αλλά για την προστασία ολόκληρης της περιοχής της Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Βαλκανίων και της Μεσογείου.
 «Μπορούμε να το κάνουμε γιατί συνυπάρχουμε χιλιάδες χρόνια μαζί με κοινές αξίες και σεβασμό τόσο μεταξύ μας – όσο και με άλλες χώρες. Οι δυνάμεις μας στέλνουν το μήνυμα προς όλους: Ζούμε με ειρήνη-εργαζόμαστε από κοινού εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια»: τόνισε τότε ο κ Καμμένος, καλωσορίζοντας την Αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία την οποία και ευχαρίστησε για τη συνεργασία.

Φαίνεται λοιπόν οτι οι καρποί αυτής της συνεργασίας αποδίδουν και υποστηρίζουν το μεγάλο στρατηγικό άλμα, με σχεδιασμό όπου λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι και ασφαλώς όλα όσα χρειάζονται για να υλοποιηθούν για να εκπληρωθούν οι απαιτούμενοι στόχοι.
Από την πλευρά μας θεωρούμε οτι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε οτι οι Ένοπλες Δυνάμεις ασφαλώς και μπορούν – και πρέπει – να χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο» για την επίτευξη των Εθνικών στόχων και της εξωτερικής πολιτικής και σε περιοχές εκτός του «παραδοσιακού χώρου» ενδιαφέροντος – πλην όμως δεν θα πρέπει να λησμονείται οτι απαιτείται ενίσχυση σε μέσα και υλικά προκειμένου να μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Τα διατιθέμενα μέσα είναι διαπιστωμένο – κατ επανάληψη – οτι χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά εφόσον οι απαιτήσεις αυξάνονται σε οτι αφορά τις αποστάσεις και το επίπεδο απειλών, θα πρέπει να είναι ανάλογη και η ενίσχυση του προσωπικού με πλήρη κάλυψη υφιστάμενων αναγκών αλλά και νέες δυνατότητες.
Ίσως η μετάβαση σε αυτή την νέα περίοδο επέκτασης του «γεωπολιτικού ενδιαφέροντος» που επιδεικνύει η χώρα, θα πρέπει να γίνει η ευκαιρία για να επικαιροποιηθεί η λίστα προτεραιοτήτων με την προϋπόθεση οτι η πολιτική ηγεσία θα δρομολογήσει τις ανάλογες εξελίξεις, ώστε επιτέλους οι Ένοπλες Δυνάμεις να ξεπεράσουν τις  αδυναμίες του παρελθόντος και να αποκτήσουν νέες ικανότητες για την επίτευξη των απαιτήσεων που καλούνται να καλύψουν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί το Πολεμικό Ναυτικό απέρριψε τις 2 αυστραλιανές φρεγάτες Adelaide; Παρότι τις είχαμε ανάγκη;

Σήμερα, μετά από προτροπή αναγνωστών μας, ανοίγουμε ένα θέμα που ποτέ δεν "έκλεισε" για εμάς. Το θέμα της μη αγοράς των 2 εκσυγχρονισμένων φρεγατών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: To Αμερικανικό Ναυτικό κάνει τα ελικοπτεροφόρα του μίνι-αεροπλανοφόρα με F-35B

40
Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσιφίδη και Brian Schofield - aerospace & defense analystH STOVL έκδοση του JSF αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για τη Ναυτική Αεροπορία...
- Advertisement -
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Αυγούστου 955: Μάχη του Lechfeld, ο Όθων...

1
Ο Όθων Α', βασιλιάς της Ανατολικής Φραγκίας, ή Γερμανίας, αντιμετώπισε εισβολή των Μαγυάρων τον Ιούλιο του 955, οπότε συγκέντρωσε στρατεύματα από όλη σχεδόν την...
- Advertisement -
Card image

July #026 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Βρετανία: Καλεί τον Κινέζο πρεσβευτή για την «επιθετική» κλιμάκωση στην Ταϊβάν

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Κίνας στη Βρετανία, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, για να δώσει εξηγήσει για τις ενέργειες...

Κίνα: «Μηδενική ανοχή» απέναντι στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν

Η Κίνα δεσμεύεται να μην αφήσει «κανένα περιθώριο κινήσεων» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι «η χρήση στρατιωτικής βίας» για την ανάκτηση...

Τουρκική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για να ζητήσει τα F-16

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Ουάσιγκτον τουρκική αντιπροσωπεία η οποία θα συζητήσει την επιδιωκόμενη από την Άγκυρα αγορά νέων F-16. Σύμφωνα με το τουρκικό...