29.4 C
Athens
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΜΑ: "Σκότωσε" το F-35 τα ευρωπαϊκά μαχητικά;

ΘΕΜΑ: “Σκότωσε” το F-35 τα ευρωπαϊκά μαχητικά;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η μεταπολεμική ιστορία των μαχητικών έχει πολλές σελίδες γραμμένες από ευρωπαϊκά αεροσκάφη. Τις περισσότερες από αυτές τις έχει γράψει φυσικά το γαλλικό Mirage III, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα Harrier, Jaguar, Mirage F1/2000, AMX, Tornado, αν πάμε παλιότερα θα βρούμε τα Gnat, Hunter, Buccaneer, V-bombers, Canberra, Ouragan κ.α. Το Harrier μάλιστα αποδείχτηκε τέτοια επιτυχία που οι απόγονοί του υπηρετούν ακόμη με το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Οι επιτυχίες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής τεχνολογίας είναι πολλές για να γραφούν σε ένα άρθρο, ή μάλλον σε μια παράγραφο.

Την δεκαετία του ’70, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω την έννοια “μαχητικό πολλαπλών ρόλων”, κάτι που είχαν κάνει πράξη με το εξαιρετικό F-4E. Η δεκαετία αυτή “γέννησε” τα F-15 και F-16, τα οποία σε μια αναλογία high-low mix εξόπλισαν κατά κύριο λόγο την USAF των επόμενων δεκαετιών. Οι Ρώσοι απάντησαν με καθυστέρηση περίπου μιας δεκαετίας με τα “φοβερά” MiG-29/Su-27 που έθεταν νέους όρους στην αεροπορική αναμέτρηση Ανατολής-Δύσης.

Σε μια ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ του ΝΑΤΟ και του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας, το σκληρότερο πεδίο μάχης θα ήταν η Ευρώπη. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν “καλυμμένες” σε μαχητικά από την Σοβιετική Ένωση, αλλά η Δυτική Ευρώπη προσπαθούσε να επιμείνει “ευρωπαϊκά”. Ήταν άλλωστε οι απαρχές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, και οι πάλαι ποτέ κραταιές ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες, διαλυμένες από δυο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους προσπαθούσαν να ενωθούν προκειμένου να αντέξουν την υπερατλαντική διαμάχη.

To θέμα είναι όμως πως τα Mirage F1/2000 και τα Tornado ADV δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που αντιπροσώπευαν τα Su-27/MiG-29 και η συνεχώς βελτιούμενη σοβιετική αεροπορία. Επίσης αυτά τα αεροσκάφη ήταν πολύ “λίγα” για να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά όπλων τα F-15/-16/-18. Έτσι ξεκίνησε μια “πανευρωπαϊκή” συνεργασία που απέδωσε -μετά από την γαλλική αποχώρηση- τα Eurofighter, ενώ οι Γάλλοι κατέληξαν στο Rafale. Αντίστοιχα, η σουηδική απάντηση ήταν το Saab Gripen, ένα αεροσκάφος, ένας άξιος συνεχιστής της παράδοσης των Draken/Vigen, με ικανότητες ισάξιες ή και ανώτερες του F-16 (σε κάποιους τομείς). Δυστυχώς όμως παραμένει σαφές πως η Ευρώπη δεν ένωσε τις δυνάμεις της για την παραγωγή ενός ικανού μαχητικού, και το βασικότερο, την δημιουργία μιας εταιρείας που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Lockheed Martin (και λιγότερο την Boeing) στα μαχητικά αεροσκάφη.

Όταν τα ευρωπαϊκά μαχητικά ήταν ανώτερα των αμερικανικών και των σοβιετικών έγραψαν ιστορία…

To θέμα είναι όμως πως οι ΗΠΑ, μετά την “εξασφάλιση” της εναέριας υπεροχής με το δίδυμο F-15/F-16 δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Έχοντας στην διάθεσή τους ικανούς υπερυπολογιστές και τεχνολογίες ικανές για σχεδίαση και κατασκευή stealth μαχητικών προχώρησαν στο επόμενο βήμα. Ο αντικαταστάτης του F-15 θα ήταν το -για όσους θυμούνται- ATF, που απέδωσε τα YF-22/YF-23, και τελικά εξόπλισε την USAF με έναν εντελώς ανεπαρκή αριθμό F-22A. O αντικαταστάτης του F-16, θα ήταν το επίσης stealth F-35, ένα μαχητικό που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναπτύξουν από κοινού με τους κοντινότερους συμμάχους τους.

Για το F-35 έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές στο περιοδικό αλλα και σε συνεχή άρθρα στο blog, και η Π&Δ ήταν η πρώτη που προσπάθησε να επισημάνει το κίνδυνο που αποτελούν τα τουρκικά F-35 (όταν κάποιοι τα παρουσίαζαν σαν ιπτάμενους κουβάδες, πριν ανακαλύψουν τον κίνδυνο και τη… διαφήμιση). Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί επίσης αρκετές φορές, και μάλιστα θα επανέλθουμε αρκετές φορές και στο μέλλον. Η απάντηση της Ρωσίας και της Κίνας στο F-35 (αλλά και στο F-22) είναι τα Su-57 και J-20/FC-31 αντίστοιχα. Ποια όμως ήταν η απάντηση της Ευρώπης στο μαχητικό που λέγεται F-35; Κυριολεκτικά, καμία.

Τα Eurofighter και Rafale έχουν φτάσει στην ηλικία της ωριμότητας. Έχουν λύσει όλα τα τεχνολογικά και μηχανολογικά τους προβλήματα, και έχουν εξελιχθεί σε ικανότατα μαχητικά πολλαπλών ρόλων, ικανά να αντιμετωπίσουν τα πεδία μαχών του 21ου αιώνα. Προφανώς οι απειλές αυτές περιλαμβάνουν αεροσκάφη σαν τα Su-30SM/Su-35S, αλλά ποια θα ήταν η τύχη τους απέναντι σε περιβάλλοντα όπου κυριαρχούν εξελιγμένα Α/Α όπλα όπως οι S-400/S-500; και ποια θα ήταν η τύχη τους απέναντι σε μαχητικά όπως το F-35/F-22/J-20/FC-31;

Η απάντηση έχει έρθει από τους χρήστες Eurofighter. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία έχουν ήδη επιλέξει το F-35A/B για τις ανάγκες των αεροποριών και των ναυτικών τους. Άλλες ευρωπαϊκές αεροπορίες έχουν επιλέξει ήδη το F-35, και αρκετές ακόμη θα το επιλέξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το F-35 γίνεται αργά αλλα σταθερά μια εμπορική επιτυχία με μεγαλύτερη απήχηση στην Γηραιά Ήπειρο από ότι το F-16. H διασπορά του σε τόσες πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να το κάνει τον ιδανικό λήπτη του χαρακτηρισμού “ευρωπαϊκό” μαχητικό! Αυτό τον ρόλο έχουν άλλωστε παίξει δυο ακόμη μαχητικά, με την διαφορά όμως πως και τα δυο κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ. Το -μάλλον αποτυχημένο- F-104G και το F-16A/B (αργότερα  F-16 MLU ή F-16C/D για την Ελλάδα και την Τουρκία).

Δυο λοιπόν ευρωπαϊκά μαχητικά (Typhoon/Rafale), με εξαιρετικές επιδόσεις και ικανότητες, απέτυχαν να γίνουν πανευρωπαϊκά μαχητικά.  Οι ευρωπαϊκές χώρες που υιοθέτησαν τα μαχητικά αυτά ήταν ουσιαστικά οι χώρες κατασκευής και συμμετοχής στην κοινοπραξίας (πλην Αυστρίας). Η πρόθεση αγοράς του Eurofighter από την Ελλάδα ποτέ δεν προχώρησε (το θέμα αυτό το έχουμε θίξει, και θα το θίξουμε ξανά στο μέλλον), ενώ η Αυστρία μάλλον με ανακούφιση θα αποχωρίζονταν τα δικά της Eurofighter στην σημερινή κατάσταση. Ίσως να γίνουμε λίγο “κακοί”, αλλά μάλλον η Ευρώπη απέτυχε στον τομέα.

H αλήθεια είναι πως και τα δυο μαχητικά έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές δεινόσαυροι του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Δύση θα έπρεπε να είχε μαχητικά ικανά να πετούν για πολλές ώρες, φορτωμένα με ικανό αριθμό όπλων προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα μαχητικά της Σοβιετικής Ένωσης, να αντιμετωπίζουν σε μεγάλες αποστάσεις τα σοβιετικά Su-27/MiG-29 (Meteor), και να μπορούν ταυτόχρονα να εξαπολύουν πυραύλους εναντίον των -δεκάδων χιλιάδων- σοβιετικών Τ-72/-80 (Brimstone). Κανείς στην Ευρώπη δεν σκέφτηκε πως κάποια στιγμή ο αντίπαλος θα είναι ένα “αόρατο” μαχητικό.

Η Σουηδία επέλεξε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, αυτό της κατασκευής ενός ελαφρού μαχητικού, με μοναδικά χαρακτηριστικά. Φρόντισε να πιστοποιήσει σε αυτό πλήθος διαφορετικών οπλικών συστημάτων, ενώ το εξελίσσει αδιάκοπα. Έτσι στην τελευταία του έκδοση εκτός από ένα ικανότατο ραντάρ AESA, σύστημα IRST, εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, έχει και ικανότητα super cruising χάρη στον εξελιγμένο κινητήρα του. Το μόνο «πρόβλημα» με το σουηδικό μαχητικό είναι ότι «παίζει» στην ίδια κατηγορία με το αδιαμφισβήτητο -και παγκοσμίως διαδεδομένο- πρωταθλητή, το F-16, που στις τελευταίες του εκδόσεις κοντράρει στα «ίσια» το Gripen E.

To Eurofighter αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που προέρχεται από την πολυεθνική καταγωγή του. Στην εξέλιξή του, οποία κι αν είναι αυτή, πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι εταίροι. Αν πρέπει να ενσωματωθεί ένα νέο όπλο, πρέπει να συμφωνήσουν και οι τέσσερις, ή να το πληρώσει μόνος του ο ενδιαφερόμενος. Έτσι ενώ το αεροσκάφος έχει σημαντικές ικανότητες εξέλιξης, δεν έχει ληφθεί κάποια γενική απόφαση από ολους. Έτσι η τοποθέτηση σύμμορφων δεξαμενών καυσίμου, εξελιγμένου ραντάρ AESA,προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου και IFF χάνονται σε μια εσωτερική γραφειοκρατία που δεν βγαίνει άκρη. Κι όμως, το αεροσκάφος μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν αντίπαλο του F-15 Silent Eagle, αποσπώντας παραγγελίες από κράτη της Μέσης Ανατολής χωρίς πρόσβαση στα F-35. Και η επιβεβαίωση είναι πως το κάνει ήδη.

Rafale F4 (καλλιτεχνική απεικόνιση)

Στο Rafale τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα πλέον. Το αεροσκάφος έχει αρκετά χρόνια πολεμικής εμπειρίας, και εξελίσσεται στο τελευταίο και πιο προηγμένο πρότυπο, F3R. Χάρη στις προσπάθειες των προηγούμενων γάλλων προέδρων «έσπασε» την γκίνια των εξαγωγικών… αποτυχιών, και πλέον παραδίδεται σε Αίγυπτο και Ινδία. Η πρώτη έχει πλέον υπερμαχητικό ικανό για εξελιγμένη κρούση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η δεύτερη έχει πλέον ένα ικανό αεροσκάφος που υπό συνθήκες θα μπορούσε να είναι απάντηση σε εξελιγμένες κινεζικές σχεδιάσεις.

Το σημαντικότερο όμως για το Rafale είναι η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια ακόμη πιο βελτιωμένη έκδοση, την F4. Η τελευταία θα ενσωματώνει τα αποτελέσματα από τις μελέτες και την εμπειρία που έχει αντληθεί από τις επιχειρήσεις του μαχητικού στις αποστολές που έχει λάβει μέρος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ενισχυθεί η διασύνδεση του μαχητικού με δίκτυα πληροφοριών μάχης, ενώ θα γίνει και βελτίωση στην συγχώνευση των πληροφοριών που παρέχονται από τους αισθητήρες (του αεροσκάφους αλλά και εξωτερικούς, όπως για παράδειγμα ιπτάμενα ραντάρ). Επίσης αναμένεται να τοποθετηθούν βελτιωμένοι κινητήρες, νέα όπλα αλλά και δυνατότητες όπως οι σύμμορφες δεξαμενές.

Σε κάθε όμως περίπτωση, τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απευθείας το F-35, και τουλάχιστον στην διεθνή σκηνή θα “κυνηγούν” τα “αποφάγια” του αμερικανικού αεροσκάφους, κλείνοντας παραγγελίες από εκεί που δεν θα το προσφέρουν οι ΗΠΑ. Αντίθετα, οι χώρες της Δύσης θα προχωρήσουν στην αγορά του F-35 “με κλειστά τα μάτια”, και η Ευρώπη δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον χώρο. Η Ευρώπη όμως, και γεωπολιτικά θα έχει υποστεί ήττα, καθώς τα σημερινά μαχητικά της δεν θα μπορούν να συγκριθούν με το Su-57, αν και όταν αυτό μπει σε υπηρεσία. Δεν θετούμε καν θέμα σύγκρισης με τα κινεζικά άλματα στον χώρο…

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το F-35 δεν είναι αυτό που “σκότωσε” τα όποια ευρωπαϊκά μαχητικά. Δυστυχώς η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία προτίμησε την -ούτε καν τιμητική- “αυτοκτονία” από την πλήρη συμπόρευση όλων των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα των μαχητικών. Οι Άγγλοι θα συνεχίσουν να αναπτύσουν το Typhoon, που όμως υποχρεωτικά θα εγκαταλείψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η δε κορυφαία εταιρεία τους, η BAe Systems, συμμετέχει στο τουρκικό μαχητικό TF-X. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει περίπτωση το επόμενο αγγλικό μαχητικό να είναι Made in Turkey. Πράγμα αρκετά οξύμωρο, καθώς οι υπέρμαχοι του Brexit είχαν σαν κύριο επιχείρημα το γεγονός πως η ΕΕ ετοιμαζόταν να βάλει στην Ένωση την Τουρκία!

Η Γαλλία μαζί με την Γερμανία έχουν απομειώσει δραματικά τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Αν δεν αποφασίσουν να επενδύσουν σημαντικά στην Άμυνα, τότε οι δυο χώρες, και η υπόλοιπη Ευρώπη θα αναγκαστούν να αγοράζουν μαχητικά των ΗΠΑ. Και αν δυο χώρες μέλη του G7, δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος 5ης ή 6ης γενιάς, με την υποστήριξη της ΕΕ, και μπορεί η Τουρκία, η Κορέα και η Ιαπωνία, τότε κάποιοι σχεδιάζουν λάθος. Αν ναι, τότε η μόνη ελληνική επιλογή είναι η πρόσδεση στο άρμα του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχνάμε, πως ακόμη κι αν αγοράσουμε F-35, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα εκγχρονισμένα ή μη F-16 μας. Ας σκεφτούμε και μια φορά μακροπρόθεσμα, κι όχι κοντόφθαλμα και πυροσβεστικά.

 

Πρώτη δημοσίευση 7/1/2018

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

60 ΣΧΟΛΙΑ

60 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ

ΧΑχαχαχαχα…Σύντροφε Μπέρια, ξεπέρασες ακόμη και τον εαυτό σου! Πας για παρασημοφόρηση Герой Советского Союза.
υ.γ. Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων ρε παλιοχαρακτήρες που να σας καούν τα φωτοτυπικά.

tsimuha2

“υ.γ. Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων ρε παλιοχαρακτήρες που να σας καούν τα φωτοτυπικά.”
Τους το ειπα και εγω, προτεινω συμμαχια, ολα τα παλια στελεχη να σταματησουν να γραφουν μεχρι να ξαναερθει ο μετρητης.

Οπως λεει και το ασμα “Δεν ειναι αργια, ειναι απεργια, παλευει η φορουμια”.

https://www.youtube.com/watch?v=Xakec8awBbs

Φονιαδες των σχολιωνμετρητων αμερικανολαγνοι.

sotbak

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!!!καλό!!!!!!!!!!!!!!!

Προβοκάτωρ

Τова́рищ, στο σαβιέτσκι σαγιούζ δεν υπήρχαν απεργίες καθώς το Κόμμα είχε λυμένα όλα τα προβλήματα μας.
Προτείνω να αλλάξουμε Κόμμα δλδ..
υ.γ. η αποχή ξεκινά! στείλε Mail για οργάνωση της λαϊκής πάλης.

GK_

Εχετε απολυτο δηκιο να προ βληματιζεστε τοσο για το «παρων» οσο και για το «μελλον». Θα ηθελα να παρατηρησω οτι τα γωνστα μαχητικα 4ης γενιας, ηρθαν καθυστερυμενα σε υπηρεσια (EF2000, Rafale) σε σχεση με τις αρχικες προβλεχεις. Αυτο σε γινεκες γραμμες οφειλεται στο οτι τα χρονοδιαγραμματα εξελιξης των αεροσκαφων συνεπεσαν με το τελος του Ψυχρου πολεμου και του γενικου αιτηματος για περιορισμο των κονδυλιων σητν αμυνα που μεχρι την στιγμη εκεινη διεθεταν τα ευρωπαϊκα κρατη. Ετσι λοιπον η καθυστερυση περιπου 5 με 10 χρονια σε σχεση με τις αρχικες προβλεχεις, οπως επισης και ενας πολυ χαμηλοτερος ρυθμος ενσωματωσης νεων τενχολογιων… Read more »

Abe lale

Άσχετο με το θεμα, το φιλοκυβερνητικό onalert μόλις ανέβασε βίντεο με τις ικανότητες του predator Q1 μήπως ετοιμάζονται για αγορά από το αποθέματα των ΗΠΑ?
Όσο για το θέμα του Ευρωπαϊκού μαχητικού όσο δεν υπάρχει πολιτική ένωση και κατ’ επέκταση κοινή αμυντική πολιτική δύσκολα θα υπάρξει μια από κοινού εξέλιξη μαχητικού 5ης ή 6ης γενιάς

sotbak

καλοδεχούμενο και το πρεντατορ, είναι ικανό και έχει αποδειχθεί στην πράξη, κοψοχρονιά θα το πάρουμε, αν τελικά αποφασιστεί

Desert_Falcon

Απαντηση στο ερωτημα του αρθρου: ΝΑΙ! Οχι τα σκοτωσε, τα ξεσκισε!!! Παμ’παρα’κατ’…. Το εγραφα πριν κατι εβδομαδες, αν (λεω ΑΝ) θελει η Ευρωπη μπορει να βγαλει παπαδες…το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει λογος. Καμια χωρα της Ευρωπης δεν εχει την ιμπεριαλιστικη ταση της Αμερικης (εμμμ…να ξεκαθαρισω οτι δεν εχω καμια μα καμια σχεση με κουμουνισμο και αριστερα, το αναποδο θα ελεγα). Ακομα και οι χωρες που εχουν καποιες επεκτατικες τασεις προτιμουν να το κανουν με οικονομικους ορους. Αρα δεν εχει γεννηθει ακομη η αναγκη για μια μεγαλη αμυντικη βιομηχανια στα πλαισια της Αμερικανικης. Τωρα, υπαρχουν τροποι να γεννηθουν αυτες οι… Read more »

sotbak

καλό το άρθρο. Φοβάμαι ότι επιβεβαιώνομαι όταν σε παλαιότερη ανάρτηση είχα γράψει για το γεωπολιτικό έλλειμμα της φίλης Γαλλίας, και το λέω μετά μεγάλης μου λύπης, καθόσον τα τεκταινόμενα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που αναφέρει το άρθρο κυρίως οφείλονται στην εσφαλμένη-ελλειμματική πλέον γαλλική ευρωπαϊκή πολιτική. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ορθά η ΠΑ ετοιμάζεται να εισέλθει διαμέσου του Φ-16 viper στην εποχή του Φ-35. Και τούτο διότι δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τόσο γρήγορα καθαρό ευρωπαϊκό μαχητικό 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, ανταγωνιστικό του Φ-35, οπότε κύριοι τα πράγματα δείχνουν από μόνα τους…………………τουλάχιστον να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα Μ2000-5 με… Read more »

Μπαμπης

Χαλια το αρθρο.Καλυτερα να κατεβει κ να ξαναγραφτει απο την αρχη με σοβαροτητα χωρις υπερφιαλες κ κωμικες επισημανσεις τυπου made in turkey μαχητικο.Η ιστορια αυτου του περιοδικου δεν δικαιολογει τοσο φτωχα αρθρα.

sotbak

Θα μου επιτρέψεις να έχω άλλη γνώμη. Το περιοδικό είναι πρακτικά η μόνη σοβαρή διαχρονικά προσπάθεια ειδικού τύπου στην Ελλάδα, στο αντικείμενό του τουλάχιστον.

AIRMAN

Το αεροσκάφος που θα ανταγωνισθεί το Φ35 θα πρεπει να εχει
1.Εξωτερικη επιφανεια από μικροκαρβιδια σε κυψελωτη κατασκευή για αληθινο στηλθ (όχι μονο βαφη αλα σουκχοι57)
2.Μπουλμεδες φορτιων σκελετου από κραματα τιτανιου.
3.Αισθητηρες στο υπεριωδες/υπερυθρο/οπτικο συνεζευγμένους (τεχνολογια Φουζιον)
4.Ρανταρ αεσα
5.Επικοινωνιες διαδικτιωμενες.
Αφου κανενα ευρωπαικο πανεπιστημιο δεν εχει διδακτορικα σε αυτους τους τομεις δεν θα φτιαξει συγχρονο μαχητικο

Gunner

Η Ελλάδα δεν έχει καμιά δουλειά να ανακατευτεί σε κανένα πρόγραμμα παραγωγής μαχητικού της Ευρώπης που πρώτα από όλα σκοπό έχει να ρουφήξει χρήματα προς όφελος των ιδιοκτήτων των βιομηχανιών που θα τα αναπτύξουν. Πρώτα από όλα δεν έχουμε τα χρήματα για να συμμετάσχουμε σε ενα πρόγραμμα αυτού του μεγέθους. Σκοπός μας πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 και στο μέλλον η αγορά των F-35 τα οποία σταδιακά θα γίνουν το μοναδικό μαχητικό της ΠΑ. Το μέλλον είναι τα UCAV με προηγμένα όπλα, εξελιγμένα ΑΑ, πυραυλικά συστήματα και πυροβολικό και όχι τα επανδρωνόμενα μαχητικά. Το ΑΙ θα κάνει την… Read more »

Kostas

Σύμφωνω απόλυτα,

Συγχαρητήρια για το σχολιο

Spyros

Απο τη μια λέτε πως το μέλλον είναι η υπερυψηλή τεχνολογία, από την άλλη ΔΕΝ θέλετε συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα που θα μας έδινε πρόσβαση σε τέτοια τεχνολογία (στο κατασκευαστικό κομμάτι), θέλετε ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ έτοιμη αυτή την υπερυψηλή τεχνολογία, αφού αναπτυχθεί. Δηλαδή να μη δώσουμε τα λεφτά μας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που θεωρητικά τουλάχιστον μας δίνει μια ελπίδα να πάρουμε έστω μέρος τους πίσω απο πωλήσεις σε τρίτους, αλλά να δώσουμε τα ίδια και περισσότερα λεφτά για αγορές F-35, για UCAV, κτλ κτλ. Όταν κάποιος αναπτύξει μια καινούργια τεχνολογία, που δεν έχει κανείς άλλος (LM με το… Read more »

Nikolas K

Για τον λόγο αυτό ακριβώς ΠΡΕΠΕΙ να συμμετάσχουμε σε ενδεχόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης νέου ευρωπαϊκού (και κατά περίπτωση- επανδρωμένου) UCAV…

Kosyfi

Η Ευρώπη θα έπρεπε αυτή την στιγμη να επικεντρωνόταν στο NEURON! Να ειχε ηδη σε παραγωγη και επιχειρησιακή ενταξη το Neuron. Ειναι το μέλλον. Σε συνδυασμό με τα 4.5 γενιάς μαχητικά θα μπορουσαν να αποτελουνε την απάντηση της Ευρώπης.

Αντ αυτού, τοση δουλειά και έρευνα πήγε χαμένη.

Φανταστείτε τα Neuron ως πλατφόρμα standoff οπλων, ως αισθητηρες να προπορευονται των επανδρωμένων μαχητικών… στο απωτερο μέλλον ως μαχητικά εναεριας υπεροχής! Σε αυτο και παραγωγα αυτού θα επρεπε να ειχαμε ριξει βάρος και να το λειτουργούμε ήδη.
Με κλάσμα κόστους θα χαμε πετύχει τοσα πολλα….

Mitsos_Mantzos

ΧΑΧΑΧΑ ποια Ευρώπη; Μήπως εννοείτε αυτή την υποτυπώδη ένωση όπου Οι Γερμανοί κάνουν κουμάντο και οι άλλες χώρες υπακούν τυφλά και γλυφουν μπας και τους πεταξει κανένα ευρώ κοψίδι η Γερμανία. Στην Ευρώπη όπου σε όλες τις χώρες το ταμείο είναι μείον εκτός από τη Γερμανία που έχει τριπλά πλεονάσματα γιατί κατά κλέβει τους πάντες με το δικό της νόμισμα ευρο. Μιλάμε για την Ευρώπη της Γερμανίας όπου όταν ο Trump τους έτριξε τα δόντια γιατί δεν πληρώνουν τίποτα για την άμυνά τους και όλα τα περιμένουν από το ΝΑΤΟ τότε η Μέρκελ θυμήθηκε τον Ευρωπαϊκό στρατό, για να πληρώσουμε… Read more »

sotbak

πέστα !!!! Είσαι απόλυτα ορθός!!!!!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πολύ σωστός!!!!

Chris Ain.

Δηλαδή θες να πεις οτι οι Γερμανοί πουλήσανε τα υποβρύχια στους Τούρκους για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και όχι για τον Τίγρη και τον Ευφράτη? Ε, όχι! Δεν το πιστεύω!!!

Gilan

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι όχι, δεν σκότωσε το F-35 τα Ευρωπαϊκά μαχητικά, η Ευρώπη τα σκότωσε, που χωρίς όραμα για περαιτέρω βελτίωση σε άλλους τομής έχει μείνει πίσω. Αυτό που κατάφεραν ουσιαστικά με τα Rafale/EF-2000 είναι να έχουν αεροπλάνα 3+ γενιάς και όχι 4ης που τα διαφημίζουν. Μέχρι και οι Ρώσοι, που κατέρρευσαν οικονομικά επί μια δεκαετία, τους προσπέρασαν, το ίδιο και οι Κινέζοι, σε λίγο και οι Ινδοί. Ουσιαστικά: 3ης γενιάς αεροπλάνα είναι τα F-15, F-16, M2000, Tornado. 4ης γενιάς είναι το F-22 (μόνο του είναι μια γενιά). 5ης γενιάς είναι το F-35 και τώρα οι… Read more »

milman

Γενικά η Ευρωπαίοι είμαστε 100 χρόνια πίσω από τους Αμερικάνους,και όχι μόνο στρατιωτικά,άλλα και πολιτικοκοινωνικά !

Παῦλος Πιτσελᾶς

Η μοναδικη εφαρμοσμενη ορατη ευρωπαικη προταση stealth υπηρξε και ειναι το nEUROn το οποιο θα μπορουσε να παραγεται σε επανδρωμενη και σε μη επανδρωμενες εκδοσεις ωστε να πεσει και το κοστος αλλα να εχει υπαρχει η σχετικη ομοιοτυπια στα ανταλακτικα κλπ Η Dasault το ηθελε με 2 κινητηρες, αλλα κατω απο τις πιεςσεις της Saab, τελικα εξελιχθηκε σε μονοκινητηριο. Οι χώρες που εμπλέκονταν σε αυτό περιλαμβάνουν τη Γαλλία, τήν Ἑλλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Ο αρχικος στόχος του σχεδιασμού του είναι να δημιουργηθεί ένα μυστικό, αυτόνομο UAV που μπορεί να λειτουργήσει σε ζώνες μεσαίας ή… Read more »

clickbaitlover

H Eυρώπη καλά κάνει και δεν ασχολείται με την άμυνα. Εμμέσως προσπαθείτε να μας πείτε ότι εκείνοι είναι οι χαζοί και εμείς οι έξυπνοι ίσως; Πάντως να θυμίσω ότι εκ του αποτελέσματος εκείνοι μας δανείζουν για να μας σώσουν! Aς ανοίξουμε κάποια στιγμή και την συζήτηση σε τι βαθμό συνέβαλαν οι υπέρογκες αμυντικές μας δαπάνες στην εθνική χρεοοκοπεία. Δεν πιστεύω να φοβόμαστε κάτι, σωστά; Ως προς το τι γράφετε, υπάρχουν μερικές επιλογές εδώ α) οι Δ.Ευρωπαίοι δεν θα αναπτύξουν έγκαιρα νέο μαχητικό πριν χάσουν την τεχνογνωσία να φτιάχνουν κάτι παγκοσμίως ανταγωνιστικό (κάτι που είναι ήδη στο όριο να συμβεί) σε… Read more »

Nikolas K

Η απάντηση είναι ότι η ευρωπαϊκή πολεμική αεροδιαστημική βιομηχανία από μόνη της έσκαψε τον λάκκο της, αλλά δεν έχει πέσει μέσα ακόμα. Η λύση, για να μην πέσει, είναι να στρωθούν όλες οι ευρωπαϊκές αεροδιαστημικές βιομηχανίες να αξιοποιήσουν την εμπειρία του Neuron και να αναπτύξουν το πολεμικό αεροσκάφος του μέλλοντος, που θα είναι διαμόρφωσης ιπτάμενης πτέρυγας, στελθ, μη επανδρωμένο (με επιλογή να επανδρώνεται κατά περιπτώσεις) και φυσικά με το καλύτερο ραντάρ που μπορεί να παράγει η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βιομηχανία. Αν αποφασιστεί τέτοιο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέσα με κάποιον τρόπο.

Em.Ti

Τα πράγματα είναι απλά, δεν υπήρχε περίπτωση να μην γίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ διαθέτουν για έρευνα και ανάπτυξη νέων όπλων πολλά περισσότερα από όλη την Ε.Ε. Είναι λογικό και επόμενο λοιπόν να διαθέτουν ανώτερες και φθηνότερες (σχετικά) τεχνολογίες προς πώληση. Το F-35 είτε για τον ένα είτε για τον άλλο λόγο θα είναι το επόμενο μαχητικό όλης της Ευρώπης. Προβλέπω μέσα στην επόμενη δεκαετία να το έχουν “κλείσει” και η Ισπανία, Γερμανία και το θεωρώ σίγουρο για το Βέλγιο ενώ αργότερα έρχονται κι άλλοι (ενδεχομένως εμείς, η Πολωνία κλπ). Το νέο Γαλλογερμανικό μαχητικό 5μησι γενιάς… Read more »

aris32

λογικο οτι τα σκοτωσε . διοτι η καθε χωρα εκανε τα δικα της . αν δεν αποκτησουμε κοινη ευρωπαικη αμυντικη πολιτικη δεν προκειται να φτουρισει τιποτα. και εξηγω . ενα αεροπλανο που θα το αγορασουν ολα τα ευρωπαικα κρατη . ενα μεταγωγικο που θα το αγορασουν ολοι μια φρεγατα ενα υποβρυχιο ενα αρμα . ενα τομπ/τομα . ετσι θα κοστιζει πιο φθηνα και θα ειναι ανταγωνιστικο . η ευρωπη παραγει 3 μαχητικα αεροπλανα αυτην την στιγμη . γκριπεν ραφαλ εφ2000 . ενω θα μπορουσε να εχει 2 (μονοκινητηριο και δικινητηριο) να αγορασουν ολα τα κρατη και τα 2 σε ενα… Read more »

Chris Ain.

Το καλύτερο μαχητικό εναέριας υπεροχής για το Αιγαίο είναι το su-35. Το F-35 είναι μαχητικό κρούσης αλλά σίγουρα το μέλλον όπως έγραψαν και πολλοί άλλοι είναι τα ucav

Spyros

To Su εκτός του ότι θέλει υποδομές απο το μηδέν για τα πάντα (όπλα, υποστήριξη) που δεν έχουμε, δεν είναι και καθόλου φθηνότερο απο αντίστοιχα μαχητικά της Δύσης. Οπότε στο Αιγαίο δε θα το δείτε… όπως είναι τα πράγματα, αν ήταν τόσο καλό ίσως το αγόραζαν οι Τούρκοι πριν απο εμάς, που έχουν και τα λεφτά να το πληρώσουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Το Su θα πεταξει πανω απο το Αιγαίο, είτε το θέλουμε είτε όχι…
… αλλά με Τουρκικά εθνόσημα…
Κατά 60-70%, το επόμενο Τουρκικό μαχητικό θα είναι Ρωσικό..,το είπε και ο Βλαδίμηρος άλλωστε…

aris32

δεν αντεχεται πλεον αυτη η παραφιλολογια για τα σουκοι . ωραια ειναι επειδη κανουν ωραιους ελιγμους ;;;

Desert_Falcon

ΝΑΙ! Και οποιος εχει τρελλα με την αεροπορια το θελει σαν τρελλος!!!! Ασχετο αν δεν κανει για μια χωρα του ΝΑΤΟ κτλ. Ειναι Κ@υλ@ το ριμαδι, τι να κναουμε 🙂

Spyros

Ε να πάρουμε τότε 2-3 σαν αυτά που έχουν καβατζώσει οι Αμερικανοί, χωρίς όπλα, ραντάρ, IRST κτλ. Είναι και σχεδόν ενάμισι τόνο ελαφρύτερα, οπότε θα κάνουν μανούβρες μούρλια!

Gilan

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο μένος για τα Su-35;

Το κόστος εισαγωγής του F-35 στην Πολεμική Αεροπορία θα είναι μικρότερη από αυτή του Su-35;

Οι Ινδοί που έχουν αεροπλάνα από Ρώσους, Ευρωπαίους και Αμερικάνους τόσο μεγάλο πρόβλημα έχουν;

Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν την αγορά Ρωσικών αεροπλάνων, αλλιώς είναι δυνατή η αγορά τους!

Gilan

1. Πόσο είναι το κόστος εισαγωγής του F-35 και του Su-35;

2. Ποιο είναι το τεράστιο πρόβλημα; Εφόσον έχουν πρόβλημα γιατί συνεχίζουν να αγοράζουν Ευρωπαϊκά/Αμερικανικά και Ρωσικά;

3. Ρίξε το θέμα για Κινέζους!

Nikolas K

Καταλαβαίνεις βέβαια ότι εμείς δεν είμαστε Ινδοί, έτσι;

chikichiki

Το Su-35 κοστίζει λίγο πολύ όσο ένα ευρωμαχητικό (δηλαδή όσο ένα F-35 περίπου), τα οποία είναι ανώτερα του σε αρκετές πτυχές. Τώρα αν θέλετε κοστολογική μελέτη προφανώς δεν υπάρχει πρόχειρη, αλλά παραμένει το γεγονός ότι οι χαζομάρες (γιατί περί τέτοιων πρόκειται) της Ινδίας δεν είναι για μίμηση (γι’αυτό και τόσο λίγες χώρες έχουν πάνω από έναν προμηθευτή). Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να εισάγουμε σε υπηρεσία κάτι τόσο ριζικά διαφορετικό (ούτε τα όπλα μας δε κουμπώνουν πάνω του, τι τα όπλα δηλαδή όλα ασύμβατα είναι) και να πρέπει να χτίσουμε μια τρίτη, μη ΝΑΤΟική υποδομή, καλύτερα να πάρουμε καμιά Γαλλιδούλα που… Read more »

Antonis_Loukas

Δηλαδή, αν αγοράζαμε F-35, τι ακριβώς από τα υπάρχοντα όπλα, θα ‘κούμπωνε’ μέσα τους(όχι εξωτερικά…). Ακόμη και αν παίρναμε ef/Rafale, ποια είναι τα συμβατά με αυτά όπλα, που κάνουν τη διαφορά και αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών αυτών από τα υπάρχοντα; πχ τι καλύτερο προσφέρει το ef με AIM-120B/C σε σχέση με ένα αντίστοιχα οπλισμένο F-16V, που δικαιολογεί τυχόν αγορά του;

chikichiki

@Αντώνης Εσωτερικά έχουμε AIM-120 (παίρνει και τους -C), σχεδόν ό,τι έχουμε απ’τη σειρά GBU, και JSOW. Για τα EF/Rafale έχουμε ήδη MICA IR/EM και IRIS-T (πιστοποιημένα λόγω Γερμανίας), μόνο Meteor θα παίρναμε αλλά είναι σύστημα σε δυτικά/NATOικά πρότυπα και επιπλέον είναι μοναδικός στην κατηγορία του. Καμία σχέση με το να ψαχνόμαστε με R-77. Για το τι προσφέρει πχ ένα Typhoon vs ένα F-16V, έχουμε καλύτερες επιδόσεις (supercruise, και η πολύ καλύτερη ευελιξία δε με χαλάει), μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου, ενοποιημένους και περισσότερους αισθητήρες, καλύτερα ECM/ESM/αυτοπροστασία γενικότερα. @Σπύρος Δεκτό, ας πούμε απλά ότι διαφωνώ με το βαθμό στον οποίο κάνουν οικονομικές θυσίες… Read more »

Gilan

Δεν είμαι αποκλειστικά οπαδός του Su-35, είναι ένας τύπος μαχητικού που θα ήθελα στις Ένοπλες Δυνάμεις (με ιδιαίτερη θέρμη)!

Spyros

Συμφωνούμε σε όλα, εκτός του ότι οι Ινδοί είναι χαζοί. Σίγουρα είναι σπάταλοι, αλλά όσο φτιάχνουν δικά τους όπλα και τα ‘κουμπώνουν’ πάνω σε αγορασμένα μαχητικά, δεν είναι πολύ χαζοί… εμείς ό,τι κι αν πάρουμε μετά δε το πειράζουμε (αναβαθμίζουμε, επανεξοπλίζουμε) επ’ ουδενί, άρα αν παίρναμε τόσα διαφορετικά α/φ όσα έχουν πάρει αυτοί, ναι, θα ήμασταν χαζοί…

Gilan

 Nikolas K. Βεβαίως, ούτε Κινέζοι…..!  chikichiki. Είναι λογικό το EF-2000 να είναι ανώτερο του Su-35 σε αρκετές πτυχές, εφόσον βγήκε μετέπειτα για το αντιμετωπίσει (αν δεν συνέβαινε αυτό, θα είχε αποτύχει ουσιαστικά). Ουσιαστικά κοστολογική μελέτη χρειάζεται σε βάθος χρόνου (συντήρηση κτλ) για να υπάρχουν σαφή συμπεράσματα, αυτό δεν είναι δυνατών γιατί το F-35 τώρα μπαίνει σε παραγωγή. Θα δεχθώ τα περί χαζομάρας των Ινδών αν μου δώσετε παραδείγματα, δεν μπορώ να υιοθετήσω την άποψη σας, χωρίς να μου αποδεικνύεται η ορθότητα της. Η Κύπρος για παράδειγμα έχει Ρωσικά και Ευρωπαϊκά ελικόπτερα και μάλιστα σε μικρές ποσότητες, έχει πρόβλημα στην υποστήριξη… Read more »

X

Παντα ξεχνάτε οτι η χώρα είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ
Με οτι σημαίνει αυτό. Απο την βίδα που χρειάζεται πιστοποίηση για να μπει στο σκέλος μέχρι το χρωμα παραλλαγής. Κάποιος έκανε κάτι προσπαθειες και πήρε ρωσικά που εμειναν απο ανταλλακτικά μετα απο λίγο καιρό και παράλληλα καίγεται η Αθήνα και το καλοκαίρι όλη χώρα. Μετα απο λίγο πήγε σπίτι και παιζει Xbox. Για όσους καταλαβαίνουν τι τρέχει στην γειτονιά.

Ilias_Skaltsiotis

Για το κοστος εισαγωγης του su35 δες το κοστος εισαγωγης του f16 στην βουλγαρια. Πρεπει να πεταξεις ολη την υποδομη και να αγορασεις απο την αρχη απο βυτιοφορα μεχρι και το τελευταιο κατσαβιδι και μπουζοκλειδο

Mavi70

Η αερομαχίες πλέον δεν γίνονται όπως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Αν ήταν έτσι θα είχαμε τον δικό μας κόκκινο Βαρόνο!! Καλά τα περί ευελιξίας του Su-35 άλλα θεωρώ ότι όλα θα έχουν τελειώσει από πολύ μακριά!! Εκεί παίρνει μπρος και ο τρίτος κινητήρας του Su-35……..αυτός του πιλότου που λειτουργεί οικολογικά με μετεωρισμό και ανεπανάληπτες καύσεις και μετά-καύσεις!!Θεωρώ το χάσαμε λίγο!Το F-35 είναι stealth μαχητικό και το πλεονέκτημα του είναι ότι προς το παρόν δεν εντοπίζετε!!Έχει τόσες πιθανότητες να βρεθεί σε κλειστή αερομαχία με άλλο μαχητικό όσες έχω εγώ να κερδίσω το Τζόκερ αύριο!Αυτό προσπαθεί να τονίσει το άρθρο. Ότι στη… Read more »

chikichiki

Το πρόβλημα με την Ευρώπη είναι ότι ενώ ήξεραν από πάντα ότι έχουν εκ φύσεως μειονέκτημα σε σχέση με τις ΗΠΑ (κυρίως οικονομικό), απέτυχαν να επενδύσουν σε καίρια βήματα εξέλιξης, είτε λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας είτε λόγω συγκυριών. Με αυτό τον τρόπο έχασαν πολλές ευκαιρίες, οι οποίες τους οδήγησαν στη σημερινή τους κατάσταση. Έτσι σήμερα, που τα κόστη ανάπτυξης είναι στο Θεό και ακόμα και οι Αμερικάνοι δε ξέρουν που θα βρουν λεφτά για να αγοράσουν τα μαχητικά τους, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι τα ευρωμαχητικά αποδεκατίζονται από το F-35. Το πρόβλημα φυσικά δεν ήταν υπαρκτό την εποχή του… Read more »

dinos

Η ευρωπαικη βιομηχανια δεν προκειται να μπει στο περιθωριο γιατι παιζονται τεραστια ποσα.
Φαινεται πως εχουν αλλη προσεγγιση στο staelth απο τους αμερικανους.
Ενδεικτικα προσεξατε το NEURON με το MBDA FLEXIS,δειχνει που πανε τα πραγματα.
Εχουν επενδυθει πολλα για να εγκαταλειφθει.
Σιγουρα υπαρχει προβλημα συνεργασιων-ταχυτητας.

X

Παντα ξεχνάτε οτι η χώρα είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ
Με οτι σημαίνει αυτό. Απο την βίδα που χρειάζεται πιστοποίηση για να μπει στο σκέλος μέχρι το χρωμα παραλλαγής. Κάποιος έκανε κάτι προσπαθειες και πήρε ρωσικά που εμειναν απο ανταλλακτικά μετα απο λίγο καιρό και παράλληλα καίγεται η Αθήνα και το καλοκαίρι όλη χώρα. Μετα απο λίγο πήγε σπίτι και παιζει Xbox. Για όσους καταλαβαίνουν τι τρέχει στην γειτονιά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ευρωπαϊκά μαχητικά πλην Ραφαλ ήταν μια αποτυχία ειδικά το γιουροφαιτερ ήταν και είναι ο ορισμός της αποτυχίας για πολλους λόγους ο κυριότερος ο πολυεθνικος του χαρακτηρας το f-35 οσο και κομπλεξ να εχουμε με τους αμερικανους ειναι ο αδιαφησβιτητος ηγετης στην κατηγορια του και οποία ευρωπαϊκή προσπάθεια γίνεται δεν ξέρουμε τη απότελεσμα θα χει (scaf tempset )κλπ και η παραγωγή τους χάνετε στο μέλλον αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα προγράμματα τους ..Για να μην πω 2050 και βλέπουμε! Όλα τα υπόλοιπα είναι για να γράφονται άρθρα!!!

agnostosependytis

Πρώτη δημοσίευση πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο, και όμως τόσο επίκαιρη… Όντως το έχασε το πλοίο η Ευρώπη, είχε την δυνατότητα/πιθανότητα να ανακτήσει γρήγορα μέρος του χαμένου χρόνου αν ανέπτυσσε γρήγορα και σοβαρά το Neuron, κάτι που δεν έκανε ενώ θα της έδινε το δικαίωμα να λέει ότι εκεί που οι άλλοι έχουν τα καλύτερα πορτοκάλια, αυτή θα ήταν πρώτη στα μήλα. Τώρα ακόμη και στο χώρο αυτό η Αμερική φαίνεται να προχωράει με ταχύτατο ρυθμό σκεφτόμενη Βαλκυρίες κτλ, οπότε τώρα πια δεν έχει νόημα να μπει η ΕΕ στο 5ης γενιάς. Ίσως κάτι κάνει αν σκέφτεται από τώρα το 6ης… Read more »

Aylont

Εννοείται ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν κυνηγάνε πλέον την 5η αλλά την 6η γενιά και δυστυχώς τα εφηβικά προβλήματα προβλήματα της 5ης θα είναι υπέρ πολλαπλάσια στην ευρωπαϊκή νηπιακή 6η. Από τα δεδομένα δε, φαίνεται ότι θα δώσουν τουλάχιστον δύο νέες πλατφόρμες οι οποίες θα ενσωματώνουν καλούδια όπως πχ το αντίστοιχο αναγκαίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενιαίας λογιστικής διαχείρισης σαν το αμερικανικό ΑLIS ή το JRE Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στην πολύπαθη ήπειρό μας. Το ενήμερο των κοινών, ήδη κωδικοποιημένων στόχων της βάσης δεδομένων αλλά και της τρέχουσας επιχειρησιακής κατάστασης (μέσω ποιας εταιρείας άραγε?) όταν οι αμυντικές συμμαχίες είναι για… Read more »

Ted

Μήπως το κενό αυτό στην Ευρωπαική πρόταση για ένα στελθ αεροπλάνο, το καλύψουν οι Γάλλοι δια της πλαγίας οδού ;
Διαβάζω ότι εξετάζουν συνεχώς τις στελθ δυνατότητες του neuron.
Δεν θα ήταν μία εναλλακτική στο F35 ένας συνδυασμός Neuron (που θα προηγούνται) με αεροσκάφη με αυξημένες δυνατότητες όπως το Rafale ;
Είναι μπακάλικο, αλλά ως κόστος 1 Rafale + 1 Neuron = ~ 1 F35

Nikoss

Το f35 εχει στειλει τα ευρωπαικα μαχητικα στο μουσειο..η ευρωπη τωρα θα πρεπει να περιμενει το fcas..

ζοπ

H τελευταια φωτο με το ραφαλ και το νιουρον μαλλον δειχνει το δρομο που καλο είναι να ακολουθήσουμε..Η αποκτηση Φ35 από την Ελλαδα θα την δεσει αποκλειστικα με την πολιτικη των ΗΠΑ και θα είναι ευαλωτη σε μελλοντικούς πολιτικους εκβιασμούς πραγμα που το εχουμε νιωσει στο πετσι μας με τα Φ16. Η επιλογή μεταχειρισμένων ραφαλ και νεων νιουρον αντίθετα θα μας δεσει σε μια πιο ανεξαρτητη ευρωπαικη πολιτικη, εκει που ανήκουμε… Το πλεον βασικο είναι ότι φημολογείται ότι με αυτή την προταση η Π.Α είναι καλυμμενη επιχειρησιακα.. Παντως το φ35φαινεται οτι δεν είναι ετοιμο σαν πλατφορμα και με αφορμή την… Read more »

alexmark

Δεν υπάρχει επιχειρησιακά συνδυασμός Rafale με nEuron παρά μόνο ως επίδειξη τεχνολογίας. Το nEuron δε θα γίνει ποτέ επιχειρησιακό αυτό καθαυτό.

zop

Η επιλογή του φ35 από την ελλαδα θα την προσδεσει για τις επομενες δεκαετιες αποκλειστικα στο αρμα πολιτικης των ΗΠΑ και θα ειμαστε ευαλλωτοι σε κάθε είδους αμερικανικο εκβιασμο όπως γινονταν και με τα φ16… Η επιλογή μεταχειρισμένων ραφαλ και νεων νιουρον, όπως φημολογείται, καλυπτει επιχειρησιακα την Π.Α και μας δενει στο ευρωπαικο αρμα κρατώντας την ανεξαρτησια μας σε μελλοντικες πολιτικες επιλογες.. Ειδαμε την Τουρκια πως πιεζεται από την αμερικη και ακομα καν δεν τα εχει παραλαβει.. Παντως φαινεται με αφορμή την εξαφανιση του ιαπωνικου φ35 στη θαλασσα ότι σαν πλατφορμα δεν είναι ετοιμο 100%..και δυστυχως το παγκοσμιο τρολλαρισμα παει… Read more »

flashg

Τα ευρωπαϊκά μαχητικά τα σκότωσε: H πολυεθνικότητα του Eurofighter , η εμμονή των Γάλλων να προωθούν πακέτα μόνο γαλλικών όπλων στο Rafale, η μικρή πολιτική δύναμη της Σουηδίας.

Ellinokyprios

Μάλλον η Ευρώπη ‘σκοτώνει’ τα μαχητικά της, με τις πρακτικές της και την έλειψη βούλησης για ενιαίες προμήθειες τουλάχιστον σε κρίσιμα οπλικά συστήματα όπως τα μαχητικά!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

1
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99

Related News

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Η κρίση της Τουρκικής λίρας είναι άμεσο επακόλουθο των ερευνών στην Μεσόγειο

Η Handelsblatt δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με την κρίση της Τουρκικής λίρας. Πρόκειται για την πιο έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας και...

Τι θα κάνει η ΕΕ και πόσο τουρκόφιλη είναι η Γερμανία; 

Για άλλη μια φορά η Τουρκία στήνει ένα σκηνικό κρίσης, και για άλλη μια φορά η προπαγάνδα της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί φοβίες και ανασφάλειες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Αυγούστου 1996: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – η άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

Ο Τάσος Ισαάκ από την Αμμόχωστο δολοφονείται άγρια από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και οργανώσεις του παρακράτους στη διάρκεια αντικατοχικής πορείας στην Πράσινη Γραμμή.Το...

“Νῦν ὑπὲρ πάντων ἀγών”, οι Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση, μην πιστεύετε τα fake news

 Θα θέλαμε, για μια ακόμη φορά, να σας ζητήσουμε να μην ακούτε τα κάθε λογής "παπαγαλάκια" που νομίζουν ότι κάνουν αντιπολίτευση, στηρίζοντας την προπαγάνδα...
- Advertisement -