18 C
Athens
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: “Σκότωσε” το F-35 τα ευρωπαϊκά μαχητικά;

- Advertisement -

 

Η μεταπολεμική ιστορία των μαχητικών έχει πολλές σελίδες γραμμένες από ευρωπαϊκά αεροσκάφη. Τις περισσότερες από αυτές τις έχει γράψει φυσικά το γαλλικό Mirage III, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα Harrier, Jaguar, Mirage F1/2000, AMX, Tornado, αν πάμε παλιότερα θα βρούμε τα Gnat, Hunter, Buccaneer, V-bombers, Canberra, Ouragan κ.α. Το Harrier μάλιστα αποδείχτηκε τέτοια επιτυχία που οι απόγονοί του υπηρετούν ακόμη με το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών. Οι επιτυχίες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής τεχνολογίας είναι πολλές για να γραφούν σε ένα άρθρο, ή μάλλον σε μια παράγραφο.

Την δεκαετία του ’70, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω την έννοια “μαχητικό πολλαπλών ρόλων”, κάτι που είχαν κάνει πράξη με το εξαιρετικό F-4E. Η δεκαετία αυτή “γέννησε” τα F-15 και F-16, τα οποία σε μια αναλογία high-low mix εξόπλισαν κατά κύριο λόγο την USAF των επόμενων δεκαετιών. Οι Ρώσοι απάντησαν με καθυστέρηση περίπου μιας δεκαετίας με τα “φοβερά” MiG-29/Su-27 που έθεταν νέους όρους στην αεροπορική αναμέτρηση Ανατολής-Δύσης.

Σε μια ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ του ΝΑΤΟ και του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας, το σκληρότερο πεδίο μάχης θα ήταν η Ευρώπη. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν “καλυμμένες” σε μαχητικά από την Σοβιετική Ένωση, αλλά η Δυτική Ευρώπη προσπαθούσε να επιμείνει “ευρωπαϊκά”. Ήταν άλλωστε οι απαρχές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, και οι πάλαι ποτέ κραταιές ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες, διαλυμένες από δυο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους προσπαθούσαν να ενωθούν προκειμένου να αντέξουν την υπερατλαντική διαμάχη.

To θέμα είναι όμως πως τα Mirage F1/2000 και τα Tornado ADV δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που αντιπροσώπευαν τα Su-27/MiG-29 και η συνεχώς βελτιούμενη σοβιετική αεροπορία. Επίσης αυτά τα αεροσκάφη ήταν πολύ “λίγα” για να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά όπλων τα F-15/-16/-18. Έτσι ξεκίνησε μια “πανευρωπαϊκή” συνεργασία που απέδωσε -μετά από την γαλλική αποχώρηση- τα Eurofighter, ενώ οι Γάλλοι κατέληξαν στο Rafale. Αντίστοιχα, η σουηδική απάντηση ήταν το Saab Gripen, ένα αεροσκάφος, ένας άξιος συνεχιστής της παράδοσης των Draken/Vigen, με ικανότητες ισάξιες ή και ανώτερες του F-16 (σε κάποιους τομείς). Δυστυχώς όμως παραμένει σαφές πως η Ευρώπη δεν ένωσε τις δυνάμεις της για την παραγωγή ενός ικανού μαχητικού, και το βασικότερο, την δημιουργία μιας εταιρείας που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Lockheed Martin (και λιγότερο την Boeing) στα μαχητικά αεροσκάφη.

Όταν τα ευρωπαϊκά μαχητικά ήταν ανώτερα των αμερικανικών και των σοβιετικών έγραψαν ιστορία…

To θέμα είναι όμως πως οι ΗΠΑ, μετά την “εξασφάλιση” της εναέριας υπεροχής με το δίδυμο F-15/F-16 δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Έχοντας στην διάθεσή τους ικανούς υπερυπολογιστές και τεχνολογίες ικανές για σχεδίαση και κατασκευή stealth μαχητικών προχώρησαν στο επόμενο βήμα. Ο αντικαταστάτης του F-15 θα ήταν το -για όσους θυμούνται- ATF, που απέδωσε τα YF-22/YF-23, και τελικά εξόπλισε την USAF με έναν εντελώς ανεπαρκή αριθμό F-22A. O αντικαταστάτης του F-16, θα ήταν το επίσης stealth F-35, ένα μαχητικό που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναπτύξουν από κοινού με τους κοντινότερους συμμάχους τους.
Για το F-35 έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές στο περιοδικό αλλα και σε συνεχή άρθρα στο blog, και η Π&Δ ήταν η πρώτη που προσπάθησε να επισημάνει το κίνδυνο που αποτελούν τα τουρκικά F-35 (όταν κάποιοι τα παρουσίαζαν σαν ιπτάμενους κουβάδες, πριν ανακαλύψουν τον κίνδυνο και τη… διαφήμιση). Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί επίσης αρκετές φορές, και μάλιστα θα επανέλθουμε αρκετές φορές και στο μέλλον. Η απάντηση της Ρωσίας και της Κίνας στο F-35 (αλλά και στο F-22) είναι τα Su-57 και J-20/FC-31 αντίστοιχα. Ποια όμως ήταν η απάντηση της Ευρώπης στο μαχητικό που λέγεται F-35; Κυριολεκτικά, καμία.

Τα Eurofighter και Rafale έχουν φτάσει στην ηλικία της ωριμότητας. Έχουν λύσει όλα τα τεχνολογικά και μηχανολογικά τους προβλήματα, και έχουν εξελιχθεί σε ικανότατα μαχητικά πολλαπλών ρόλων, ικανά να αντιμετωπίσουν τα πεδία μαχών του 21ου αιώνα. Προφανώς οι απειλές αυτές περιλαμβάνουν αεροσκάφη σαν τα Su-30SM/Su-35S, αλλά ποια θα ήταν η τύχη τους απέναντι σε περιβάλλοντα όπου κυριαρχούν εξελιγμένα Α/Α όπλα όπως οι S-400/S-500; και ποια θα ήταν η τύχη τους απέναντι σε μαχητικά όπως το F-35/F-22/J-20/FC-31;
Η απάντηση έχει έρθει από τους χρήστες Eurofighter. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία έχουν ήδη επιλέξει το F-35A/B για τις ανάγκες των αεροποριών και των ναυτικών τους. Άλλες ευρωπαϊκές αεροπορίες έχουν επιλέξει ήδη το F-35, και αρκετές ακόμη θα το επιλέξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το F-35 γίνεται αργά αλλα σταθερά μια εμπορική επιτυχία με μεγαλύτερη απήχηση στην Γηραιά Ήπειρο από ότι το F-16. H διασπορά του σε τόσες πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να το κάνει τον ιδανικό λήπτη του χαρακτηρισμού “ευρωπαϊκό” μαχητικό! Αυτό τον ρόλο έχουν άλλωστε παίξει δυο ακόμη μαχητικά, με την διαφορά όμως πως και τα δυο κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ. Το -μάλλον αποτυχημένο- F-104G και το F-16A/B (αργότερα  F-16 MLU ή F-16C/D για την Ελλάδα και την Τουρκία).

Δυο λοιπόν ευρωπαϊκά μαχητικά (Typhoon/Rafale), με εξαιρετικές επιδόσεις και ικανότητες, απέτυχαν να γίνουν πανευρωπαϊκά μαχητικά.  Οι ευρωπαϊκές χώρες που υιοθέτησαν τα μαχητικά αυτά ήταν ουσιαστικά οι χώρες κατασκευής και συμμετοχής στην κοινοπραξίας (πλην Αυστρίας). Η πρόθεση αγοράς του Eurofighter από την Ελλάδα ποτέ δεν προχώρησε (το θέμα αυτό το έχουμε θίξει, και θα το θίξουμε ξανά στο μέλλον), ενώ η Αυστρία μάλλον με ανακούφιση θα αποχωρίζονταν τα δικά της Eurofighter στην σημερινή κατάσταση. Ίσως να γίνουμε λίγο “κακοί”, αλλά μάλλον η Ευρώπη απέτυχε στον τομέα.
H αλήθεια είναι πως και τα δυο μαχητικά έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές δεινόσαυροι του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Δύση θα έπρεπε να είχε μαχητικά ικανά να πετούν για πολλές ώρες, φορτωμένα με ικανό αριθμό όπλων προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα μαχητικά της Σοβιετικής Ένωσης, να αντιμετωπίζουν σε μεγάλες αποστάσεις τα σοβιετικά Su-27/MiG-29 (Meteor), και να μπορούν ταυτόχρονα να εξαπολύουν πυραύλους εναντίον των -δεκάδων χιλιάδων- σοβιετικών Τ-72/-80 (Brimstone). Κανείς στην Ευρώπη δεν σκέφτηκε πως κάποια στιγμή ο αντίπαλος θα είναι ένα “αόρατο” μαχητικό.

Η Σουηδία επέλεξε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο, αυτό της κατασκευής ενός ελαφρού μαχητικού, με μοναδικά χαρακτηριστικά. Φρόντισε να πιστοποιήσει σε αυτό πλήθος διαφορετικών οπλικών συστημάτων, ενώ το εξελίσσει αδιάκοπα. Έτσι στην τελευταία του έκδοση εκτός από ένα ικανότατο ραντάρ AESA, σύστημα IRST, εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, έχει και ικανότητα super cruising χάρη στον εξελιγμένο κινητήρα του. Το μόνο «πρόβλημα» με το σουηδικό μαχητικό είναι ότι «παίζει» στην ίδια κατηγορία με το αδιαμφισβήτητο -και παγκοσμίως διαδεδομένο- πρωταθλητή, το F-16, που στις τελευταίες του εκδόσεις κοντράρει στα «ίσια» το Gripen E.
To Eurofighter αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που προέρχεται από την πολυεθνική καταγωγή του. Στην εξέλιξή του, οποία κι αν είναι αυτή, πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι εταίροι. Αν πρέπει να ενσωματωθεί ένα νέο όπλο, πρέπει να συμφωνήσουν και οι τέσσερις, ή να το πληρώσει μόνος του ο ενδιαφερόμενος. Έτσι ενώ το αεροσκάφος έχει σημαντικές ικανότητες εξέλιξης, δεν έχει ληφθεί κάποια γενική απόφαση από ολους. Έτσι η τοποθέτηση σύμμορφων δεξαμενών καυσίμου, εξελιγμένου ραντάρ AESA,προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου και IFF χάνονται σε μια εσωτερική γραφειοκρατία που δεν βγαίνει άκρη. Κι όμως, το αεροσκάφος μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν αντίπαλο του F-15 Silent Eagle, αποσπώντας παραγγελίες από κράτη της Μέσης Ανατολής χωρίς πρόσβαση στα F-35. Και η επιβεβαίωση είναι πως το κάνει ήδη.
Rafale F4 (καλλιτεχνική απεικόνιση)

Στο Rafale τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα πλέον. Το αεροσκάφος έχει αρκετά χρόνια πολεμικής εμπειρίας, και εξελίσσεται στο τελευταίο και πιο προηγμένο πρότυπο, F3R. Χάρη στις προσπάθειες των προηγούμενων γάλλων προέδρων «έσπασε» την γκίνια των εξαγωγικών… αποτυχιών, και πλέον παραδίδεται σε Αίγυπτο και Ινδία. Η πρώτη έχει πλέον υπερμαχητικό ικανό για εξελιγμένη κρούση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η δεύτερη έχει πλέον ένα ικανό αεροσκάφος που υπό συνθήκες θα μπορούσε να είναι απάντηση σε εξελιγμένες κινεζικές σχεδιάσεις.
Το σημαντικότερο όμως για το Rafale είναι η δυνατότητα να προχωρήσει σε μια ακόμη πιο βελτιωμένη έκδοση, την F4. Η τελευταία θα ενσωματώνει τα αποτελέσματα από τις μελέτες και την εμπειρία που έχει αντληθεί από τις επιχειρήσεις του μαχητικού στις αποστολές που έχει λάβει μέρος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ενισχυθεί η διασύνδεση του μαχητικού με δίκτυα πληροφοριών μάχης, ενώ θα γίνει και βελτίωση στην συγχώνευση των πληροφοριών που παρέχονται από τους αισθητήρες (του αεροσκάφους αλλά και εξωτερικούς, όπως για παράδειγμα ιπτάμενα ραντάρ). Επίσης αναμένεται να τοποθετηθούν βελτιωμένοι κινητήρες, νέα όπλα αλλά και δυνατότητες όπως οι σύμμορφες δεξαμενές.

Σε κάθε όμως περίπτωση, τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απευθείας το F-35, και τουλάχιστον στην διεθνή σκηνή θα “κυνηγούν” τα “αποφάγια” του αμερικανικού αεροσκάφους, κλείνοντας παραγγελίες από εκεί που δεν θα το προσφέρουν οι ΗΠΑ. Αντίθετα, οι χώρες της Δύσης θα προχωρήσουν στην αγορά του F-35 “με κλειστά τα μάτια”, και η Ευρώπη δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον χώρο. Η Ευρώπη όμως, και γεωπολιτικά θα έχει υποστεί ήττα, καθώς τα σημερινά μαχητικά της δεν θα μπορούν να συγκριθούν με το Su-57, αν και όταν αυτό μπει σε υπηρεσία. Δεν θετούμε καν θέμα σύγκρισης με τα κινεζικά άλματα στον χώρο…

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το F-35 δεν είναι αυτό που “σκότωσε” τα όποια ευρωπαϊκά μαχητικά. Δυστυχώς η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία προτίμησε την -ούτε καν τιμητική- “αυτοκτονία” από την πλήρη συμπόρευση όλων των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα των μαχητικών. Οι Άγγλοι θα συνεχίσουν να αναπτύσουν το Typhoon, που όμως υποχρεωτικά θα εγκαταλείψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η δε κορυφαία εταιρεία τους, η BAe Systems, συμμετέχει στο τουρκικό μαχητικό TF-X. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει περίπτωση το επόμενο αγγλικό μαχητικό να είναι Made in Turkey. Πράγμα αρκετά οξύμωρο, καθώς οι υπέρμαχοι του Brexit είχαν σαν κύριο επιχείρημα το γεγονός πως η ΕΕ ετοιμαζόταν να βάλει στην Ένωση την Τουρκία!

Η Γαλλία μαζί με την Γερμανία έχουν απομειώσει δραματικά τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Αν δεν αποφασίσουν να επενδύσουν σημαντικά στην Άμυνα, τότε οι δυο χώρες, και η υπόλοιπη Ευρώπη θα αναγκαστούν να αγοράζουν μαχητικά των ΗΠΑ. Και αν δυο χώρες μέλη του G7, δεν μπορούν να αναπτύξουν ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος 5ης ή 6ης γενιάς, με την υποστήριξη της ΕΕ, και μπορεί η Τουρκία, η Κορέα και η Ιαπωνία, τότε κάποιοι σχεδιάζουν λάθος. Αν ναι, τότε η μόνη ελληνική επιλογή είναι η πρόσδεση στο άρμα του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχνάμε, πως ακόμη κι αν αγοράσουμε F-35, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα εκγχρονισμένα ή μη F-16 μας. Ας σκεφτούμε και μια φορά μακροπρόθεσμα, κι όχι κοντόφθαλμα και πυροσβεστικά.

 
Πρώτη δημοσίευση 7/1/2018
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
2 years ago

ΧΑχαχαχαχα…Σύντροφε Μπέρια, ξεπέρασες ακόμη και τον εαυτό σου! Πας για παρασημοφόρηση Герой Советского Союза.
υ.γ. Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων ρε παλιοχαρακτήρες που να σας καούν τα φωτοτυπικά.

tsimuha2
tsimuha2
2 years ago

“υ.γ. Επαναφέρετε τον μετρητή σχολίων ρε παλιοχαρακτήρες που να σας καούν τα φωτοτυπικά.”
Τους το ειπα και εγω, προτεινω συμμαχια, ολα τα παλια στελεχη να σταματησουν να γραφουν μεχρι να ξαναερθει ο μετρητης.
Οπως λεει και το ασμα “Δεν ειναι αργια, ειναι απεργια, παλευει η φορουμια”.
https://www.youtube.com/watch?v=Xakec8awBbs
Φονιαδες των σχολιωνμετρητων αμερικανολαγνοι.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  tsimuha2

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!!!καλό!!!!!!!!!!!!!!!

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
2 years ago
Reply to  tsimuha2

Τова́рищ, στο σαβιέτσκι σαγιούζ δεν υπήρχαν απεργίες καθώς το Κόμμα είχε λυμένα όλα τα προβλήματα μας.
Προτείνω να αλλάξουμε Κόμμα δλδ..
υ.γ. η αποχή ξεκινά! στείλε Mail για οργάνωση της λαϊκής πάλης.

GK_
GK
2 years ago

Εχετε απολυτο δηκιο να προ βληματιζεστε τοσο για το «παρων» οσο και για το «μελλον».
Θα ηθελα να παρατηρησω οτι τα γωνστα μαχητικα 4ης γενιας, ηρθαν καθυστερυμενα σε υπηρεσια (EF2000, Rafale) σε σχεση με τις αρχικες προβλεχεις. Αυτο σε γινεκες γραμμες οφειλεται στο οτι τα χρονοδιαγραμματα εξελιξης των αεροσκαφων συνεπεσαν με το τελος του Ψυχρου πολεμου και του γενικου αιτηματος για περιορισμο των κονδυλιων σητν αμυνα που μεχρι την στιγμη εκεινη διεθεταν τα ευρωπαϊκα κρατη. Ετσι λοιπον η καθυστερυση περιπου 5 με 10 χρονια σε σχεση με τις αρχικες προβλεχεις, οπως επισης και ενας πολυ χαμηλοτερος ρυθμος ενσωματωσης νεων τενχολογιων ηταν το αποτελεσμα της αλλαγης του διεθνους σκηνικου. Δεν μπορουμε επισης να παραγνωρισουμε οτι τα αεροσκαφη αυτα σχεδιαζονται σχεδον με 15 χρονια καθυστερυση σε σχεση με τα αμερικανικα F15/F16. Αυτοι οι παραγοντες υστερα επηρεασαν και την χρονικη διαφορα ή αλλοιως “timing” σε σχεση με τους σχεδιασμους της USAF. Η Ευρωπη το 1993 συζητουσε ακομη για την εξελιξη ή οχι «συμβατικων» μαχητικων οταν την ιδια στιγμη η USAF εκανε δημοσια γνωστο την υπαρξη των YF22 & YF23! Ηδη η Αμερικη ηταν 20 χρονια μπροστα σε σχεση με την ευρωπη και των τροπο σκεψης των ευρωπαιων. Αυτη λοιπον η καθυστερυση εγινε αποδεκτη ολους την στιγμη που οι αεροποριες αποδεχτηκαν την αμερικανικη προσκληση συμμετοχης στο προγραμμα JSF για να καλυψουν το «χασμα» .
Απο εκει και περα η ιστορια ειναι γνωστη.
Μποριε να αλλαξει το μελλον;
Λογικα μετα τις προσφατες γαλλογερμανικες συμφωνιες σε θεματα αμυνας, η Ευρωπη προσπαθει να απαντησει καθυστερυμενα στα στεαλθ των αμερικανων. Αλλα το να αντιγραφουν απο αποψη λογικης οι νυν σχεδιασεις των αμερικανων δημιουργοντας ενα αντιγραφο με 20 και πλεον χρονια καθυστερυση ειναι πιστευω απλα πεταμα χρηματων. Η προσπαθεια λοιπον, ειναι να γεφυρωθει το 20-ετες «χασμα» στις αεροπορικες σχεδιασεςι κανοντας ενα αλμα γενιας απευθειας στην λεγομενη 6η γενιά. Ισως μια ανταλλαγη αποψεων με τους αμερικανους ωφελησει πολυ περισσοτερο. Δεν ειναι απαραιτητο να υπαρξει συμπραξη κατα το προηγουμενο των F35. Ειναι ομως απαραιτητο να αναπτυχθουν τεχνολογιες ριζικα ανωτερες απο αυτα που γνωριζουμε σημερα. Και αυτο χωρις νεες ιδεες και επαρκη χρηματοδοτηση δεν μπορει να γινει. Αρα το θεμα μας τελικα ειναι παντα το ιδιο. Ποσα χρηματα και ποσο χρονο πρεπει να διαθεσουν οι Ευρωπαιοι για να βγει απο το «καπελλο» ενα «κουνελι» ετσι ωστε να υπερκαλυφτει η σημερινη ανωτεροτητα των ΗΠΑ;

Abe lale
Abe lale
2 years ago

Άσχετο με το θεμα, το φιλοκυβερνητικό onalert μόλις ανέβασε βίντεο με τις ικανότητες του predator Q1 μήπως ετοιμάζονται για αγορά από το αποθέματα των ΗΠΑ?
Όσο για το θέμα του Ευρωπαϊκού μαχητικού όσο δεν υπάρχει πολιτική ένωση και κατ’ επέκταση κοινή αμυντική πολιτική δύσκολα θα υπάρξει μια από κοινού εξέλιξη μαχητικού 5ης ή 6ης γενιάς

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Abe lale

καλοδεχούμενο και το πρεντατορ, είναι ικανό και έχει αποδειχθεί στην πράξη, κοψοχρονιά θα το πάρουμε, αν τελικά αποφασιστεί

Giorgos
Giorgos (@giorgos)
2 years ago

Απαντηση στο ερωτημα του αρθρου: ΝΑΙ! Οχι τα σκοτωσε, τα ξεσκισε!!!
Παμ’παρα’κατ’….
Το εγραφα πριν κατι εβδομαδες, αν (λεω ΑΝ) θελει η Ευρωπη μπορει να βγαλει παπαδες…το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει λογος. Καμια χωρα της Ευρωπης δεν εχει την ιμπεριαλιστικη ταση της Αμερικης (εμμμ…να ξεκαθαρισω οτι δεν εχω καμια μα καμια σχεση με κουμουνισμο και αριστερα, το αναποδο θα ελεγα). Ακομα και οι χωρες που εχουν καποιες επεκτατικες τασεις προτιμουν να το κανουν με οικονομικους ορους. Αρα δεν εχει γεννηθει ακομη η αναγκη για μια μεγαλη αμυντικη βιομηχανια στα πλαισια της Αμερικανικης.
Τωρα, υπαρχουν τροποι να γεννηθουν αυτες οι αναγκες…το θεμα ειναι, μας ενδιαφερει σαν Ευρωπαιοι (χαχα) πολιτες κατι τετοιο? Υπαρχει καμια απειλη εξ ανατολας? Μαλλον οχι…μονο εμεις εχουμε κατι μεμετια να σκιζονται για βραχονησιδες.
Δεν βλεπω να γινονται βηματα προς μια βιομηχανια στα χναρια της Αεμρικανικης κουλτουρας, οχι μονο δεν φτανουμε την LM, ουτε την Aseslan δεν θα φτανουμε σε λιγο. Ισως για οκοινομικους λογους καμια Γερμανια να αναπτυξει λιγο τον αμυτνικο τομεα αλλα και παλι οχι γιατι υπαρχει αναγκη, αλλα για χρημα!
Τωρα, σαν φτωχος πλην μ@λ@κ@ς συγγενεις, καλα θα κανουμε να μπουμε σε οτι ξεκινησει γιατι τα ρεμαλια μας δεν αφηνουν ουτε βιδα να παραχθει στο Ελλαδισταν…
φιλια απο το μαγευτικο Κουβειτ

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

καλό το άρθρο. Φοβάμαι ότι επιβεβαιώνομαι όταν σε παλαιότερη ανάρτηση είχα γράψει για το γεωπολιτικό έλλειμμα της φίλης Γαλλίας, και το λέω μετά μεγάλης μου λύπης, καθόσον τα τεκταινόμενα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που αναφέρει το άρθρο κυρίως οφείλονται στην εσφαλμένη-ελλειμματική πλέον γαλλική ευρωπαϊκή πολιτική. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ορθά η ΠΑ ετοιμάζεται να εισέλθει διαμέσου του Φ-16 viper στην εποχή του Φ-35. Και τούτο διότι δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τόσο γρήγορα καθαρό ευρωπαϊκό μαχητικό 5ης γενιάς με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, ανταγωνιστικό του Φ-35, οπότε κύριοι τα πράγματα δείχνουν από μόνα τους…………………τουλάχιστον να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα Μ2000-5 με την προσθήκη link-16 και κάποια επιπλέον αναβάθμιση γιατί στο περιβάλλον του Αιγαίου αποτέλεσαν θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, αν και κοστοβόρο. Καλή χρονιά.

Μπαμπης
Μπαμπης
2 years ago
Reply to  sotbak

Χαλια το αρθρο.Καλυτερα να κατεβει κ να ξαναγραφτει απο την αρχη με σοβαροτητα χωρις υπερφιαλες κ κωμικες επισημανσεις τυπου made in turkey μαχητικο.Η ιστορια αυτου του περιοδικου δεν δικαιολογει τοσο φτωχα αρθρα.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Μπαμπης

Θα μου επιτρέψεις να έχω άλλη γνώμη. Το περιοδικό είναι πρακτικά η μόνη σοβαρή διαχρονικά προσπάθεια ειδικού τύπου στην Ελλάδα, στο αντικείμενό του τουλάχιστον.

AIRMAN
AIRMAN
2 years ago

Το αεροσκάφος που θα ανταγωνισθεί το Φ35 θα πρεπει να εχει
1.Εξωτερικη επιφανεια από μικροκαρβιδια σε κυψελωτη κατασκευή για αληθινο στηλθ (όχι μονο βαφη αλα σουκχοι57)
2.Μπουλμεδες φορτιων σκελετου από κραματα τιτανιου.
3.Αισθητηρες στο υπεριωδες/υπερυθρο/οπτικο συνεζευγμένους (τεχνολογια Φουζιον)
4.Ρανταρ αεσα
5.Επικοινωνιες διαδικτιωμενες.
Αφου κανενα ευρωπαικο πανεπιστημιο δεν εχει διδακτορικα σε αυτους τους τομεις δεν θα φτιαξει συγχρονο μαχητικο

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
2 years ago

Η Ελλάδα δεν έχει καμιά δουλειά να ανακατευτεί σε κανένα πρόγραμμα παραγωγής μαχητικού της Ευρώπης που πρώτα από όλα σκοπό έχει να ρουφήξει χρήματα προς όφελος των ιδιοκτήτων των βιομηχανιών που θα τα αναπτύξουν. Πρώτα από όλα δεν έχουμε τα χρήματα για να συμμετάσχουμε σε ενα πρόγραμμα αυτού του μεγέθους. Σκοπός μας πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 και στο μέλλον η αγορά των F-35 τα οποία σταδιακά θα γίνουν το μοναδικό μαχητικό της ΠΑ. Το μέλλον είναι τα UCAV με προηγμένα όπλα, εξελιγμένα ΑΑ, πυραυλικά συστήματα και πυροβολικό και όχι τα επανδρωνόμενα μαχητικά. Το ΑΙ θα κάνει την ύπαρξη των επανδρωμένων μαχητικών περιττή. Ο πόλεμος στο μέλλον θα είναι πολύ μα πολύ διαφορετικός από τι κάποιοι φαντάζονται. Οι οροφές επανδρωμένων μαχητικών, αρμάτων, υποβρυχίων κτλ κτλ, θα πέσουν δραματικά προς όφελος ρομποτικών οχημάτων. Το μέλλον είναι η υπερύψηλη τεχνολογία. Ξεκολλάτε από το χθες και δείτε το αύριο.

Kostas
Kostas (@kostas-2)
2 years ago
Reply to  Gunner

Σύμφωνω απόλυτα,
Συγχαρητήρια για το σχολιο

Spyros
Σπύρος
2 years ago
Reply to  Gunner

Απο τη μια λέτε πως το μέλλον είναι η υπερυψηλή τεχνολογία, από την άλλη ΔΕΝ θέλετε συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα που θα μας έδινε πρόσβαση σε τέτοια τεχνολογία (στο κατασκευαστικό κομμάτι), θέλετε ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ έτοιμη αυτή την υπερυψηλή τεχνολογία, αφού αναπτυχθεί. Δηλαδή να μη δώσουμε τα λεφτά μας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που θεωρητικά τουλάχιστον μας δίνει μια ελπίδα να πάρουμε έστω μέρος τους πίσω απο πωλήσεις σε τρίτους, αλλά να δώσουμε τα ίδια και περισσότερα λεφτά για αγορές F-35, για UCAV, κτλ κτλ.
Όταν κάποιος αναπτύξει μια καινούργια τεχνολογία, που δεν έχει κανείς άλλος (LM με το F-35, πχ) τη πουλάει και στην ανάλογη τιμή. Οι αρχικοί συνέταιροι στο πρόγραμμα του F-35 αγοράζουν τα μαχητικά τους στην ίδια τιμή με όλους τους άλλους, αλλά έχουν εξασφαλίσει όχι μόνο υποκατασκευαστικό έργο (τύπου “δώστε μας να φτιάξουμε καμιά πόρτα ή καμιά αεροεισαγωγή”, α-λα ΕΑΒ) αλλά αποκτούν πρόσβαση στις διαδικασίες σχεδίασης και εξέλιξης της σχετικής τεχνολογίας, και έχουν τεχνικούς και επιστήμονες συμπολίτες τους, που (αν είναι σοβαρή χώρα, εννοείται) μπορούν να αξιοποιηθούν κάπου αλλού στη συνέχεια, σε στρατιωτικές ή μη εφαρμογές.
Δεν έχω κάτι εναντίον του F-35, ίσα-ίσα πιστεύω πως αν το πάρει η Τουρκία θα πρέπει να το πάρουμε κι εμείς. Αλλά όπως λέτε κι εσείς, πρέπει να ξεκολλήσουμε απο το χθες και να δούμε το αύριο. Το F-35 ήταν το αύριο αρχές του 2000, όταν ΔΕΝ συμμετείχαμε στο πρόγραμμα. Τώρα το F-35 είναι το σήμερα (σχεδόν). Για το αύριο πρέπει να πάμε αλλού. Οι Αμερικανοί μάλλον θα εστιάσουν στο F-35 τη προσεχή δεκαετία, εκτός αν υπάρξει κάποια εξέλιξη ειδικά για το US NAVY. Εμείς, όταν και αν έχουμε κάποια κονδύλια και κάποιους πολιτικούς που δεν θα ασχολούνται με λοταρίες και άλλες σαχλαμάρες, πρέπει να δούμε το δικό μας μέλλον.

Nikolas K
Nikolas K
2 years ago
Reply to  Gunner

Για τον λόγο αυτό ακριβώς ΠΡΕΠΕΙ να συμμετάσχουμε σε ενδεχόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης νέου ευρωπαϊκού (και κατά περίπτωση- επανδρωμένου) UCAV…

Kosyfi
Kosyfi
2 years ago

Η Ευρώπη θα έπρεπε αυτή την στιγμη να επικεντρωνόταν στο NEURON! Να ειχε ηδη σε παραγωγη και επιχειρησιακή ενταξη το Neuron. Ειναι το μέλλον. Σε συνδυασμό με τα 4.5 γενιάς μαχητικά θα μπορουσαν να αποτελουνε την απάντηση της Ευρώπης.
Αντ αυτού, τοση δουλειά και έρευνα πήγε χαμένη.
Φανταστείτε τα Neuron ως πλατφόρμα standoff οπλων, ως αισθητηρες να προπορευονται των επανδρωμένων μαχητικών… στο απωτερο μέλλον ως μαχητικά εναεριας υπεροχής! Σε αυτο και παραγωγα αυτού θα επρεπε να ειχαμε ριξει βάρος και να το λειτουργούμε ήδη.
Με κλάσμα κόστους θα χαμε πετύχει τοσα πολλα….

Mitsos_Mantzos
Μήτσος Μάντζος
2 years ago

ΧΑΧΑΧΑ ποια Ευρώπη;
Μήπως εννοείτε αυτή την υποτυπώδη ένωση όπου Οι Γερμανοί κάνουν κουμάντο και οι άλλες χώρες υπακούν τυφλά και γλυφουν μπας και τους πεταξει κανένα ευρώ κοψίδι η Γερμανία. Στην Ευρώπη όπου σε όλες τις χώρες το ταμείο είναι μείον εκτός από τη Γερμανία που έχει τριπλά πλεονάσματα γιατί κατά κλέβει τους πάντες με το δικό της νόμισμα ευρο.
Μιλάμε για την Ευρώπη της Γερμανίας όπου όταν ο Trump τους έτριξε τα δόντια γιατί δεν πληρώνουν τίποτα για την άμυνά τους και όλα τα περιμένουν από το ΝΑΤΟ τότε η Μέρκελ θυμήθηκε τον Ευρωπαϊκό στρατό, για να πληρώσουμε όλοι μας εκτός από αυτούς για την προστασία της Γερμανίας από ποιους; από την πιο λογική αρκούδα όλων των εποχών που τους πουλάει και φυσικό αέριο; Ενώ όταν εμείς ακούμε σχεδόν καθημερινά δηλώσεις Από την βουλή των Τούρκων για πόλεμο και δεχόμαστε συνεχώς παραβιάσεις των συνόρων μας είτε από αέρος είτε δια θαλάσσης, τότε δεν τρέχει τίποτα δεν έγινε και κάτι.
Οι Γερμανοί τα θέλουν όλα δικά τους έτσι Ήταν έτσι Είναι και έτσι θα Είναι για πάντα, Οπότε όσο καιρό κάνουν αυτοί κουμάντο Ξεχάστε τα υπέρευρομαχητικά 5η6 γενιάς.
Η μόνη λύση για να ξεπεράσουν τους Αμερικανούς λέγεται NEURON, δηλαδή ότι ακριβώς Μα ακριβώς γράφει ο φίλος kosyfi στο σχόλιο του παρακάτω .

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

πέστα !!!! Είσαι απόλυτα ορθός!!!!!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
1 year ago

Πολύ σωστός!!!!

Chris Ain.
Chris Ain.
1 year ago

Δηλαδή θες να πεις οτι οι Γερμανοί πουλήσανε τα υποβρύχια στους Τούρκους για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και όχι για τον Τίγρη και τον Ευφράτη? Ε, όχι! Δεν το πιστεύω!!!

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
2 years ago

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι όχι, δεν σκότωσε το F-35 τα Ευρωπαϊκά μαχητικά, η Ευρώπη τα σκότωσε, που χωρίς όραμα για περαιτέρω βελτίωση σε άλλους τομής έχει μείνει πίσω.
Αυτό που κατάφεραν ουσιαστικά με τα Rafale/EF-2000 είναι να έχουν αεροπλάνα 3+ γενιάς και όχι 4ης που τα διαφημίζουν. Μέχρι και οι Ρώσοι, που κατέρρευσαν οικονομικά επί μια δεκαετία, τους προσπέρασαν, το ίδιο και οι Κινέζοι, σε λίγο και οι Ινδοί.
Ουσιαστικά:
3ης γενιάς αεροπλάνα είναι τα F-15, F-16, M2000, Tornado.
4ης γενιάς είναι το F-22 (μόνο του είναι μια γενιά).
5ης γενιάς είναι το F-35 και τώρα οι Αμερικανοί σκέφτονται για 6ης γενιάς αεροπλάνα.

milman
Γεώ
2 years ago

Γενικά η Ευρωπαίοι είμαστε 100 χρόνια πίσω από τους Αμερικάνους,και όχι μόνο στρατιωτικά,άλλα και πολιτικοκοινωνικά !

Pavlos
Παυλος
2 years ago

Η μοναδικη εφαρμοσμενη ορατη ευρωπαικη προταση stealth υπηρξε και ειναι το nEUROn το οποιο θα μπορουσε να παραγεται σε επανδρωμενη και σε μη επανδρωμενες εκδοσεις ωστε να πεσει και το κοστος αλλα να εχει υπαρχει η σχετικη ομοιοτυπια στα ανταλακτικα κλπ
Η Dasault το ηθελε με 2 κινητηρες, αλλα κατω απο τις πιεςσεις της Saab, τελικα εξελιχθηκε σε μονοκινητηριο.
Οι χώρες που εμπλέκονταν σε αυτό περιλαμβάνουν τη Γαλλία, τήν Ἑλλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Ο αρχικος στόχος του σχεδιασμού του είναι να δημιουργηθεί ένα μυστικό, αυτόνομο UAV που μπορεί να λειτουργήσει σε ζώνες μεσαίας ή μεγάλης απειλής.-
* Ο γάλλος κατασκευαστής ἔχει δηλώσει ότι ὁ ἀρχικός κινητήρας Adour τοῦ nEUROn (προσαρμοσμένος από την έκδοση που χρησιμοποιείται στοSEPECAT Jaguar ) θα αντικατασταθεί στην έκδοση παραγωγής με έναν πιο ισχυρό, συγκεκριμένο κινητήρα, βασισμένο στο M88 της Snecma από το Dassault Rafale ). Πηγή https://en.wikipedia.org/wiki/Dassault_
Eπισης να ηλεκτρονικα στοιχεια και τεχνολογιες απο το Rafale και το grippen, θα μπορουσαν να ενσωμαυωθουν σε αυτο.
Ενα δικηνητιριο θα αυξεναι το κοστος αλλα θα αυξεναι και την εμβελεια του και τη διαρκεια πτησεως, ενα αν κατασκευαστει και σε επανδρωμενη μορφη nEUROn η οποια θα ελεγχει τα αντιστοιχα ucav nEUROn θα ηταν ενας πολλαπλασιαστης ισχυος, ενω μερος της τεχνολογιας αυτου ειναι ηδη δοκιμασμενη.comment image
https://aenaosblog.wordpress.com/2017/10/10/neuron-απολλυων-project/
——————————–

clickbaitlover
clickbaitlover
2 years ago

H Eυρώπη καλά κάνει και δεν ασχολείται με την άμυνα. Εμμέσως προσπαθείτε να μας πείτε ότι εκείνοι είναι οι χαζοί και εμείς οι έξυπνοι ίσως; Πάντως να θυμίσω ότι εκ του αποτελέσματος εκείνοι μας δανείζουν για να μας σώσουν! Aς ανοίξουμε κάποια στιγμή και την συζήτηση σε τι βαθμό συνέβαλαν οι υπέρογκες αμυντικές μας δαπάνες στην εθνική χρεοοκοπεία. Δεν πιστεύω να φοβόμαστε κάτι, σωστά;
Ως προς το τι γράφετε, υπάρχουν μερικές επιλογές εδώ
α) οι Δ.Ευρωπαίοι δεν θα αναπτύξουν έγκαιρα νέο μαχητικό πριν χάσουν την τεχνογνωσία να φτιάχνουν κάτι παγκοσμίως ανταγωνιστικό (κάτι που είναι ήδη στο όριο να συμβεί) σε όρους επιδόσεων, καινοτομίας και συνολικού κόστους αγοράς και χρήσης
β) από την στιγμή που θα αποφασίσουν να το κάνουν (το να βρούνε συνεργασίες με κοινούς στόχους κτλ), βάση της εμπειρίας των πρόσφατων ευρωπαϊκών σχεδιάσεων μέχρι να υλοποιηθεί ως ολοκληρωμένο σύστημα βάση της διεθνούς εμπειρίας των τελευταίων αντίστοιχων σχεδιάσεων από άλλες χώρες θα περάσουν…δεκαετίες, τόσες ώστε πιθανότατα να πρέπει να έχουμε ήδη αναζητήσει αλλού τον αντικαταστάτη των F-16
γ) όταν το κάνουν (και αν) θα μας το επιβάλλουν ούτως ή άλλως ως ‘υποτακτικούς’ δανειζόμενους με μειωμένη πολιτική ισχύ και επιλογές ή
δ) μήπως θα μας απαγορεύοσυν γενικότερα μια τέτοια αγορά ακόμα και αν γίνει από δικές τους βιομηχανίες, γιατί η πρακτική των δανειστών κάτι τέτοιο έχει αποδείξει μέχρι τώρα (δεν πιστεύω ουδείς αφελείς να πιστεύει πως ακόμα και μετά τα μνημόνια θα μας αφήσουν να κάνουμε τα όργια δαπανών του παρελθόντος).

Nikolas K
Nikolas K
2 years ago

Η απάντηση είναι ότι η ευρωπαϊκή πολεμική αεροδιαστημική βιομηχανία από μόνη της έσκαψε τον λάκκο της, αλλά δεν έχει πέσει μέσα ακόμα. Η λύση, για να μην πέσει, είναι να στρωθούν όλες οι ευρωπαϊκές αεροδιαστημικές βιομηχανίες να αξιοποιήσουν την εμπειρία του Neuron και να αναπτύξουν το πολεμικό αεροσκάφος του μέλλοντος, που θα είναι διαμόρφωσης ιπτάμενης πτέρυγας, στελθ, μη επανδρωμένο (με επιλογή να επανδρώνεται κατά περιπτώσεις) και φυσικά με το καλύτερο ραντάρ που μπορεί να παράγει η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βιομηχανία. Αν αποφασιστεί τέτοιο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέσα με κάποιον τρόπο.

Em.Ti
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago

Τα πράγματα είναι απλά, δεν υπήρχε περίπτωση να μην γίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ διαθέτουν για έρευνα και ανάπτυξη νέων όπλων πολλά περισσότερα από όλη την Ε.Ε. Είναι λογικό και επόμενο λοιπόν να διαθέτουν ανώτερες και φθηνότερες (σχετικά) τεχνολογίες προς πώληση.
Το F-35 είτε για τον ένα είτε για τον άλλο λόγο θα είναι το επόμενο μαχητικό όλης της Ευρώπης. Προβλέπω μέσα στην επόμενη δεκαετία να το έχουν “κλείσει” και η Ισπανία, Γερμανία και το θεωρώ σίγουρο για το Βέλγιο ενώ αργότερα έρχονται κι άλλοι (ενδεχομένως εμείς, η Πολωνία κλπ).
Το νέο Γαλλογερμανικό μαχητικό 5μησι γενιάς (όταν και αν αναπτυχθεί) θα γίνει περισσότερο για λόγους γοήτρου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα είναι ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα και μία από τις τελευταίες μας ευκαιρίες να παράξουμε και εμείς όπλο υψηλής τεχνολογίας.

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago

λογικο οτι τα σκοτωσε . διοτι η καθε χωρα εκανε τα δικα της . αν δεν αποκτησουμε κοινη ευρωπαικη αμυντικη πολιτικη δεν προκειται να φτουρισει τιποτα. και εξηγω . ενα αεροπλανο που θα το αγορασουν ολα τα ευρωπαικα κρατη . ενα μεταγωγικο που θα το αγορασουν ολοι μια φρεγατα ενα υποβρυχιο ενα αρμα . ενα τομπ/τομα . ετσι θα κοστιζει πιο φθηνα και θα ειναι ανταγωνιστικο . η ευρωπη παραγει 3 μαχητικα αεροπλανα αυτην την στιγμη . γκριπεν ραφαλ εφ2000 . ενω θα μπορουσε να εχει 2 (μονοκινητηριο και δικινητηριο) να αγορασουν ολα τα κρατη και τα 2 σε ενα συνδυασμο hi-low και να ειναι επιτυχημενα και στο εξωτερικο . και οχι να υπαρχει στην ευρωπαικη ηπειρο τα εξης αεροπλα : φ16 σε ολες τις εκδοσεις σχεδον , φ18 , γκριπεν , τορνειντο , amx , ef2000, ραφαλ , mirage 2000 , f35 . 9 τυποι αεροσκαφων συνολικα πανω απο 2500 αεροπλανα . σκεφτειται αν η επιλογη ηταν το γκριπεν για το low και το ef2000 για το high . 1500 γκριπεν και 1000 εφ2000 . τι κοστος θα ειχαν συντηρησης και τα 2 ? το γκριπεν θα ηταν το μισο του κοστους του φ16 με καλυτερα χαρακτηριστικα . και το εφ2000 θα ηταν ενα ευρωπαικο φ15 στο μισο του κοστους του . δηλαδη θα ειχε περισσοτερες επιτυχιες πωλησεων . αντιστοιχα αν ηταν στην θεση του εφ2000 το ραφαλ . ιδιο σκηνικο αν υπηρχε ενα μονο αρμα ευρωπαικο ή ενα ευρωπαικο μεταγωγικο ( κακος που η ελλαδα δεν μπηκε στο Α400 οπως και ολες οι χωρες της ευρωπης που δεν συμμετεχουν ) κακως που δεν επελεξαν ενα κοινο δικινητηριο μεταγωγικο και πανω σε αυτο νακανουν διαφορες εκδοσεις ( Π.χ c27j ) , γενικα το μοντελο της ευρωπης στην αμυνα ειναι αρκετα αργο και γραφειοκρατικο .

Chris Ain.
Chris Ain.
2 years ago

Το καλύτερο μαχητικό εναέριας υπεροχής για το Αιγαίο είναι το su-35. Το F-35 είναι μαχητικό κρούσης αλλά σίγουρα το μέλλον όπως έγραψαν και πολλοί άλλοι είναι τα ucav

Spyros
Σπύρος
2 years ago
Reply to  Chris Ain.

To Su εκτός του ότι θέλει υποδομές απο το μηδέν για τα πάντα (όπλα, υποστήριξη) που δεν έχουμε, δεν είναι και καθόλου φθηνότερο απο αντίστοιχα μαχητικά της Δύσης. Οπότε στο Αιγαίο δε θα το δείτε… όπως είναι τα πράγματα, αν ήταν τόσο καλό ίσως το αγόραζαν οι Τούρκοι πριν απο εμάς, που έχουν και τα λεφτά να το πληρώσουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
1 year ago
Reply to  Σπύρος

Το Su θα πεταξει πανω απο το Αιγαίο, είτε το θέλουμε είτε όχι…
… αλλά με Τουρκικά εθνόσημα…
Κατά 60-70%, το επόμενο Τουρκικό μαχητικό θα είναι Ρωσικό..,το είπε και ο Βλαδίμηρος άλλωστε…

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Chris Ain.

δεν αντεχεται πλεον αυτη η παραφιλολογια για τα σουκοι . ωραια ειναι επειδη κανουν ωραιους ελιγμους ;;;

Giorgos
Giorgos (@giorgos)
2 years ago
Reply to  aris32

ΝΑΙ! Και οποιος εχει τρελλα με την αεροπορια το θελει σαν τρελλος!!!! Ασχετο αν δεν κανει για μια χωρα του ΝΑΤΟ κτλ. Ειναι Κ@υλ@ το ριμαδι, τι να κναουμε 🙂

Spyros
Σπύρος
2 years ago
Reply to  Giorgos

Ε να πάρουμε τότε 2-3 σαν αυτά που έχουν καβατζώσει οι Αμερικανοί, χωρίς όπλα, ραντάρ, IRST κτλ. Είναι και σχεδόν ενάμισι τόνο ελαφρύτερα, οπότε θα κάνουν μανούβρες μούρλια!

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
2 years ago
Reply to  Σπύρος

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο μένος για τα Su-35;
Το κόστος εισαγωγής του F-35 στην Πολεμική Αεροπορία θα είναι μικρότερη από αυτή του Su-35;
Οι Ινδοί που έχουν αεροπλάνα από Ρώσους, Ευρωπαίους και Αμερικάνους τόσο μεγάλο πρόβλημα έχουν;
Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν την αγορά Ρωσικών αεροπλάνων, αλλιώς είναι δυνατή η αγορά τους!

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Gilan

Δεν συνηθίζουμε να επεμβαίνουμε σε συζητήσεις, αλλα για οικονομία…
1. Ναι
2. Ναι, τεράστιο
3. Καμία σχέση. Αν θέλετε συζητάμε για Κινέζους

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

1. Πόσο είναι το κόστος εισαγωγής του F-35 και του Su-35;
2. Ποιο είναι το τεράστιο πρόβλημα; Εφόσον έχουν πρόβλημα γιατί συνεχίζουν να αγοράζουν Ευρωπαϊκά/Αμερικανικά και Ρωσικά;
3. Ρίξε το θέμα για Κινέζους!

Nikolas K
Nikolas K
2 years ago
Reply to  Gilan

Καταλαβαίνεις βέβαια ότι εμείς δεν είμαστε Ινδοί, έτσι;

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  Gilan

Το Su-35 κοστίζει λίγο πολύ όσο ένα ευρωμαχητικό (δηλαδή όσο ένα F-35 περίπου), τα οποία είναι ανώτερα του σε αρκετές πτυχές. Τώρα αν θέλετε κοστολογική μελέτη προφανώς δεν υπάρχει πρόχειρη, αλλά παραμένει το γεγονός ότι οι χαζομάρες (γιατί περί τέτοιων πρόκειται) της Ινδίας δεν είναι για μίμηση (γι’αυτό και τόσο λίγες χώρες έχουν πάνω από έναν προμηθευτή). Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να εισάγουμε σε υπηρεσία κάτι τόσο ριζικά διαφορετικό (ούτε τα όπλα μας δε κουμπώνουν πάνω του, τι τα όπλα δηλαδή όλα ασύμβατα είναι) και να πρέπει να χτίσουμε μια τρίτη, μη ΝΑΤΟική υποδομή, καλύτερα να πάρουμε καμιά Γαλλιδούλα που έχει κι AESA…

Antonis_Loukas
Αντώνης
2 years ago
Reply to  chikichiki

Δηλαδή, αν αγοράζαμε F-35, τι ακριβώς από τα υπάρχοντα όπλα, θα ‘κούμπωνε’ μέσα τους(όχι εξωτερικά…). Ακόμη και αν παίρναμε ef/Rafale, ποια είναι τα συμβατά με αυτά όπλα, που κάνουν τη διαφορά και αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών αυτών από τα υπάρχοντα; πχ τι καλύτερο προσφέρει το ef με AIM-120B/C σε σχέση με ένα αντίστοιχα οπλισμένο F-16V, που δικαιολογεί τυχόν αγορά του;

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  Αντώνης

@Αντώνης Εσωτερικά έχουμε AIM-120 (παίρνει και τους -C), σχεδόν ό,τι έχουμε απ’τη σειρά GBU, και JSOW. Για τα EF/Rafale έχουμε ήδη MICA IR/EM και IRIS-T (πιστοποιημένα λόγω Γερμανίας), μόνο Meteor θα παίρναμε αλλά είναι σύστημα σε δυτικά/NATOικά πρότυπα και επιπλέον είναι μοναδικός στην κατηγορία του. Καμία σχέση με το να ψαχνόμαστε με R-77.
Για το τι προσφέρει πχ ένα Typhoon vs ένα F-16V, έχουμε καλύτερες επιδόσεις (supercruise, και η πολύ καλύτερη ευελιξία δε με χαλάει), μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου, ενοποιημένους και περισσότερους αισθητήρες, καλύτερα ECM/ESM/αυτοπροστασία γενικότερα.
@Σπύρος Δεκτό, ας πούμε απλά ότι διαφωνώ με το βαθμό στον οποίο κάνουν οικονομικές θυσίες προς επίτευξη των όποιων στόχων τους.
Gilan Gilan Το Typhoon σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει το αρχικό Su-27, όχι το υπέρτατο παράγωγό του. Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει το γεγονός ότι το Typhoon είναι με πολλούς τρόπους ανώτερο του Su-35, άρα οποιαδήποτε απόφαση για ΝΜΑ δεν έχει λόγο, από άποψη ικανοτήτων τουλάχιστον, να κοιτάξει προς Ρωσία για ικανοποίηση της απαίτησης.
Το F-35 είναι σε παραγωγή ήδη από χρόνια τώρα, και κοστολογικές μελέτες έχουν γίνει πολλές. Πάντως σίγουρα μέχρι να δούμε εμείς για ΝΜΑ θα είναι όλα ξεκάθαρα…
Ευχαρίστως να σας δώσω παραδείγματα, αλλά για τι πράγμα; Η χαζομάρα τους είναι στην αγορά και στη διατήρηση σε υπηρεσία πολλών τύπων από διαφορετικούς κατασκευαστές και χώρες προέλευσης, οπότε νομίζω ότι είναι μια “προφανής” χαζομάρα, αφού ως γνωστόν η έλλειψη ομοιομορφίας σε οτιδήποτε (από υπολογιστές γραφείου μέχρι μαχητικά) αυξάνει δραματικά το υλικό και μη κόστος υποστήριξης κι έχει αρνητική επίδραση στην ομαλή λειτουργία. Σχετικά τώρα με την Κύπρο, δε γνωρίζω να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά από την άλλη δεν είναι δα και κατόρθωμα να πετάνε 11 Hind και 3 Γαζέλες (να σημειώσω κιόλας ότι από τις 4 η μία είναι καθηλωμένη http://mignatiou.com/2017/11/sfodri-epithesi-ikologon-se-kivernisi-gia-ta-elikoptera-tis-ethnikis-frouras/ ). Άλλο πράγμα δεκάδες Φλάνκερ κι άλλο λίγα ελικόπτερα.
Αφού συμφωνείτε για το Rafale, τότε για ποιο λόγο υποστηρίζετε και την εξέταση του Su-35;

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
2 years ago
Reply to  Αντώνης

Δεν είμαι αποκλειστικά οπαδός του Su-35, είναι ένας τύπος μαχητικού που θα ήθελα στις Ένοπλες Δυνάμεις (με ιδιαίτερη θέρμη)!

Spyros
Σπύρος
2 years ago
Reply to  chikichiki

Συμφωνούμε σε όλα, εκτός του ότι οι Ινδοί είναι χαζοί. Σίγουρα είναι σπάταλοι, αλλά όσο φτιάχνουν δικά τους όπλα και τα ‘κουμπώνουν’ πάνω σε αγορασμένα μαχητικά, δεν είναι πολύ χαζοί… εμείς ό,τι κι αν πάρουμε μετά δε το πειράζουμε (αναβαθμίζουμε, επανεξοπλίζουμε) επ’ ουδενί, άρα αν παίρναμε τόσα διαφορετικά α/φ όσα έχουν πάρει αυτοί, ναι, θα ήμασταν χαζοί…

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
2 years ago
Reply to  chikichiki

Nikolas Nikolas K.
Βεβαίως, ούτε Κινέζοι…..!
chikichiki chikichiki.
Είναι λογικό το EF-2000 να είναι ανώτερο του Su-35 σε αρκετές πτυχές, εφόσον βγήκε μετέπειτα για το αντιμετωπίσει (αν δεν συνέβαινε αυτό, θα είχε αποτύχει ουσιαστικά).
Ουσιαστικά κοστολογική μελέτη χρειάζεται σε βάθος χρόνου (συντήρηση κτλ) για να υπάρχουν σαφή συμπεράσματα, αυτό δεν είναι δυνατών γιατί το F-35 τώρα μπαίνει σε παραγωγή.
Θα δεχθώ τα περί χαζομάρας των Ινδών αν μου δώσετε παραδείγματα, δεν μπορώ να υιοθετήσω την άποψη σας, χωρίς να μου αποδεικνύεται η ορθότητα της. Η Κύπρος για παράδειγμα έχει Ρωσικά και Ευρωπαϊκά ελικόπτερα και μάλιστα σε μικρές ποσότητες, έχει πρόβλημα στην υποστήριξη τους;
Για την Γαλλιδούλα συμφωνώ & μάλιστα προτείνω έναν αριθμό 80 αεροπλάνων πλήρως εξοπλισμένων με όπλα Α/Α, Α/Ε, ατρακτίδια και ότι άλλο μπορεί να έχει.

X
X
2 years ago
Reply to  Gilan

Παντα ξεχνάτε οτι η χώρα είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ
Με οτι σημαίνει αυτό. Απο την βίδα που χρειάζεται πιστοποίηση για να μπει στο σκέλος μέχρι το χρωμα παραλλαγής. Κάποιος έκανε κάτι προσπαθειες και πήρε ρωσικά που εμειναν απο ανταλλακτικά μετα απο λίγο καιρό και παράλληλα καίγεται η Αθήνα και το καλοκαίρι όλη χώρα. Μετα απο λίγο πήγε σπίτι και παιζει Xbox. Για όσους καταλαβαίνουν τι τρέχει στην γειτονιά.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias Skaltsiotis
1 year ago
Reply to  Gilan

Για το κοστος εισαγωγης του su35 δες το κοστος εισαγωγης του f16 στην βουλγαρια. Πρεπει να πεταξεις ολη την υποδομη και να αγορασεις απο την αρχη απο βυτιοφορα μεχρι και το τελευταιο κατσαβιδι και μπουζοκλειδο

Mavi70
Member
Mavi70 (@mavi70)
1 year ago

Η αερομαχίες πλέον δεν γίνονται όπως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Αν ήταν έτσι θα είχαμε τον δικό μας κόκκινο Βαρόνο!! Καλά τα περί ευελιξίας του Su-35 άλλα θεωρώ ότι όλα θα έχουν τελειώσει από πολύ μακριά!! Εκεί παίρνει μπρος και ο τρίτος κινητήρας του Su-35……..αυτός του πιλότου που λειτουργεί οικολογικά με μετεωρισμό και ανεπανάληπτες καύσεις και μετά-καύσεις!!Θεωρώ το χάσαμε λίγο!Το F-35 είναι stealth μαχητικό και το πλεονέκτημα του είναι ότι προς το παρόν δεν εντοπίζετε!!Έχει τόσες πιθανότητες να βρεθεί σε κλειστή αερομαχία με άλλο μαχητικό όσες έχω εγώ να κερδίσω το Τζόκερ αύριο!Αυτό προσπαθεί να τονίσει το άρθρο. Ότι στη Ευρώπη(και Ρωσία μέσα) μείναμε στα 4,5 γενιάς μαχητικά!!Για Κίνα δεν θα το πιάσω καθόλου γιατί ισχυρίζεται πολλά τελευταία και δεν είμαι σίγουρος αν τα έχει πράγματι καταφέρει.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago

Το πρόβλημα με την Ευρώπη είναι ότι ενώ ήξεραν από πάντα ότι έχουν εκ φύσεως μειονέκτημα σε σχέση με τις ΗΠΑ (κυρίως οικονομικό), απέτυχαν να επενδύσουν σε καίρια βήματα εξέλιξης, είτε λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας είτε λόγω συγκυριών. Με αυτό τον τρόπο έχασαν πολλές ευκαιρίες, οι οποίες τους οδήγησαν στη σημερινή τους κατάσταση. Έτσι σήμερα, που τα κόστη ανάπτυξης είναι στο Θεό και ακόμα και οι Αμερικάνοι δε ξέρουν που θα βρουν λεφτά για να αγοράσουν τα μαχητικά τους, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι τα ευρωμαχητικά αποδεκατίζονται από το F-35. Το πρόβλημα φυσικά δεν ήταν υπαρκτό την εποχή του Spitfire, αλλά όσο τα κόστη ανέβαιναν με τα χρόνια, τα μεγέθη των οικονομιών τους απλά δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Σε αυτή τη βιομηχανία δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο ευκαιριών, και οι εξαγωγικές πωλήσεις ήταν και είναι προαπαιτούμενο για την επιβίωση, ένας τομέας όπου χώρες όπως η Βρετανία πρατικά αυτοσαμποτάρονταν ενώ οι ΗΠΑ δε προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν. Στην Ευρώπη ο καθένας έκοβε κι έραβε το αεροπλάνο του στα (υπερβολικά) ιδιαίτερα μέτρα του, παράδοση που συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα, ενώ η απόρριψη του στελθ (και άλλων απαιτήσεων, σε παλαιότερες σχεδιάσεις) ως επιχειρησιακά απαραίτητης ή έστω χρήσιμης ιδιότητας ήταν πρακτικά η ταφόπλακα για την ευρωπαϊκή συμμετοχή στην τωρινή “σεζόν” μαχητικών. Τώρα τι επιφυλάσσει το μέλλον με drone swarms κλπ, αυτό μένει να το δούμε. Φτάνει να το δουν κι αυτοί εγκαίρως, αν δηλαδή θέλουν να επιβιώσουν.

Dinos
Dinos (@dinos)
2 years ago

Η ευρωπαικη βιομηχανια δεν προκειται να μπει στο περιθωριο γιατι παιζονται τεραστια ποσα.
Φαινεται πως εχουν αλλη προσεγγιση στο staelth απο τους αμερικανους.
Ενδεικτικα προσεξατε το NEURON με το MBDA FLEXIS,δειχνει που πανε τα πραγματα.
Εχουν επενδυθει πολλα για να εγκαταλειφθει.
Σιγουρα υπαρχει προβλημα συνεργασιων-ταχυτητας.

X
X
2 years ago

Παντα ξεχνάτε οτι η χώρα είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ
Με οτι σημαίνει αυτό. Απο την βίδα που χρειάζεται πιστοποίηση για να μπει στο σκέλος μέχρι το χρωμα παραλλαγής. Κάποιος έκανε κάτι προσπαθειες και πήρε ρωσικά που εμειναν απο ανταλλακτικά μετα απο λίγο καιρό και παράλληλα καίγεται η Αθήνα και το καλοκαίρι όλη χώρα. Μετα απο λίγο πήγε σπίτι και παιζει Xbox. Για όσους καταλαβαίνουν τι τρέχει στην γειτονιά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
1 year ago

Ευρωπαϊκά μαχητικά πλην Ραφαλ ήταν μια αποτυχία ειδικά το γιουροφαιτερ ήταν και είναι ο ορισμός της αποτυχίας για πολλους λόγους ο κυριότερος ο πολυεθνικος του χαρακτηρας το f-35 οσο και κομπλεξ να εχουμε με τους αμερικανους ειναι ο αδιαφησβιτητος ηγετης στην κατηγορια του και οποία ευρωπαϊκή προσπάθεια γίνεται δεν ξέρουμε τη απότελεσμα θα χει (scaf tempset )κλπ και η παραγωγή τους χάνετε στο μέλλον αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα προγράμματα τους ..Για να μην πω 2050 και βλέπουμε! Όλα τα υπόλοιπα είναι για να γράφονται άρθρα!!!

agnostosependytis
agnostosependytis
1 year ago

Πρώτη δημοσίευση πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο, και όμως τόσο επίκαιρη…
Όντως το έχασε το πλοίο η Ευρώπη, είχε την δυνατότητα/πιθανότητα να ανακτήσει γρήγορα μέρος του χαμένου χρόνου αν ανέπτυσσε γρήγορα και σοβαρά το Neuron, κάτι που δεν έκανε ενώ θα της έδινε το δικαίωμα να λέει ότι εκεί που οι άλλοι έχουν τα καλύτερα πορτοκάλια, αυτή θα ήταν πρώτη στα μήλα.
Τώρα ακόμη και στο χώρο αυτό η Αμερική φαίνεται να προχωράει με ταχύτατο ρυθμό σκεφτόμενη Βαλκυρίες κτλ, οπότε τώρα πια δεν έχει νόημα να μπει η ΕΕ στο 5ης γενιάς. Ίσως κάτι κάνει αν σκέφτεται από τώρα το 6ης γενιάς, αλλά δεν νομίζω ότι conceptually ξέρουν τι θέλουν και αν θα είναι όντως 6ης γενιάς αυτό που σκέφτομαι ή αν κατ ουσία θα είναι 5+ γενιάς.
Θλίψη να τους έχουν περάσει η ΗΠΑ (λογικο), Ρωσία, Κίνα (μειωτικό), και σε λίγο (λέμε τώρα…) Τουρκία… Κατάντια
ΥΓ. By the way, το παλιό άρθρο μας θύμισε πολλούς καλούς σχολιαστές από τα παλιά, όπου λείπει ο σχολιασμός, οι γνώσεις και το χιούμορ τους.

Aylont
Aylont (@aylont)
1 year ago

Εννοείται ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν κυνηγάνε πλέον την 5η αλλά την 6η γενιά και δυστυχώς τα εφηβικά προβλήματα προβλήματα της 5ης θα είναι υπέρ πολλαπλάσια στην ευρωπαϊκή νηπιακή 6η. Από τα δεδομένα δε, φαίνεται ότι θα δώσουν τουλάχιστον δύο νέες πλατφόρμες οι οποίες θα ενσωματώνουν καλούδια όπως πχ το αντίστοιχο αναγκαίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενιαίας λογιστικής διαχείρισης σαν το αμερικανικό ΑLIS ή το JRE Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στην πολύπαθη ήπειρό μας. Το ενήμερο των κοινών, ήδη κωδικοποιημένων στόχων της βάσης δεδομένων αλλά και της τρέχουσας επιχειρησιακής κατάστασης (μέσω ποιας εταιρείας άραγε?) όταν οι αμυντικές συμμαχίες είναι για τα προσχήματα και τα πολλά αντιφατικά συμφέροντα τρέχουν. Επιχειρησιακά κάποια exception rules στα εκατομμύρια γραμμές κώδικα του κάθε RTOS όπως και στην περίπτωση της πλατφόρμας F35 φτάνουν και περισσεύουν … Πρέπει να λυθούν πολλά ζητήματα πριν προχωρήσουμε ως Ευρωπαίοι και κυρίως βασικά θέματα εμπιστοσύνης. Πολλοί φρικάρουν μεν στην ιδέα ότι κάπου στην Αμερική του κάθε Τραμπ κρίνεται το readiness (!) αλλά δεν υπολογίζουν πως θα αισθανόντουσαν αν κρινόταν κάπου στη Γαλλία μιας Λεπεν ή στη Γερμανία της λογικής Σοιμπλε … αυτό είναι το μέλλον όπως δείχνουν τα πράγματα και οι επιλογές μπροστά μας μετά το 2030 που θα καταλήξουμε σε ΝΜΑ …..

Ted
Member
Ted (@ted)
1 year ago

Μήπως το κενό αυτό στην Ευρωπαική πρόταση για ένα στελθ αεροπλάνο, το καλύψουν οι Γάλλοι δια της πλαγίας οδού ;
Διαβάζω ότι εξετάζουν συνεχώς τις στελθ δυνατότητες του neuron.
Δεν θα ήταν μία εναλλακτική στο F35 ένας συνδυασμός Neuron (που θα προηγούνται) με αεροσκάφη με αυξημένες δυνατότητες όπως το Rafale ;
Είναι μπακάλικο, αλλά ως κόστος 1 Rafale + 1 Neuron = ~ 1 F35

NIKOS
NIKOS (@nikos)
1 year ago

Το f35 εχει στειλει τα ευρωπαικα μαχητικα στο μουσειο..η ευρωπη τωρα θα πρεπει να περιμενει το fcas..

ζοπ
ζοπ
1 year ago

H τελευταια φωτο με το ραφαλ και το νιουρον μαλλον δειχνει το δρομο που καλο είναι να ακολουθήσουμε..Η αποκτηση Φ35 από την Ελλαδα θα την δεσει αποκλειστικα με την πολιτικη των ΗΠΑ και θα είναι ευαλωτη σε μελλοντικούς πολιτικους εκβιασμούς πραγμα που το εχουμε νιωσει στο πετσι μας με τα Φ16. Η επιλογή μεταχειρισμένων ραφαλ και νεων νιουρον αντίθετα θα μας δεσει σε μια πιο ανεξαρτητη ευρωπαικη πολιτικη, εκει που ανήκουμε…
Το πλεον βασικο είναι ότι φημολογείται ότι με αυτή την προταση η Π.Α είναι καλυμμενη επιχειρησιακα..
Παντως το φ35φαινεται οτι δεν είναι ετοιμο σαν πλατφορμα και με αφορμή την απωλεια του ιαπωνικου φ35 που εξαφανιστηκε ξαφνικα το τρολλαρισμα παγκοσμια παει συννεφο: οντως είναι αορατο!..

Alex
Alex (@alex)
1 year ago
Reply to  ζοπ

Δεν υπάρχει επιχειρησιακά συνδυασμός Rafale με nEuron παρά μόνο ως επίδειξη τεχνολογίας. Το nEuron δε θα γίνει ποτέ επιχειρησιακό αυτό καθαυτό.

zop
zop (@zop)
1 year ago

Η επιλογή του φ35 από την ελλαδα θα την προσδεσει για τις επομενες δεκαετιες αποκλειστικα στο αρμα πολιτικης των ΗΠΑ και θα ειμαστε ευαλλωτοι σε κάθε είδους αμερικανικο εκβιασμο όπως γινονταν και με τα φ16…
Η επιλογή μεταχειρισμένων ραφαλ και νεων νιουρον, όπως φημολογείται, καλυπτει επιχειρησιακα την Π.Α και μας δενει στο ευρωπαικο αρμα κρατώντας την ανεξαρτησια μας σε μελλοντικες πολιτικες επιλογες..
Ειδαμε την Τουρκια πως πιεζεται από την αμερικη και ακομα καν δεν τα εχει παραλαβει..
Παντως φαινεται με αφορμή την εξαφανιση του ιαπωνικου φ35 στη θαλασσα ότι σαν πλατφορμα δεν είναι ετοιμο 100%..και δυστυχως το παγκοσμιο τρολλαρισμα παει συννεφο: οντως είναι αορατα!

flashg
Member
flashg (@flashg)
1 year ago

Τα ευρωπαϊκά μαχητικά τα σκότωσε: H πολυεθνικότητα του Eurofighter , η εμμονή των Γάλλων να προωθούν πακέτα μόνο γαλλικών όπλων στο Rafale, η μικρή πολιτική δύναμη της Σουηδίας.

Ellinokyprios
Ελληνοκύπριος
1 year ago

Μάλλον η Ευρώπη ‘σκοτώνει’ τα μαχητικά της, με τις πρακτικές της και την έλειψη βούλησης για ενιαίες προμήθειες τουλάχιστον σε κρίσιμα οπλικά συστήματα όπως τα μαχητικά!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H καναδική Bombardier αναστέλλει τις παραδόσεις κινητήρων UAV στην Τουρκία, τέλος...

17
 Σύμφωνα με καναδικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η Bombardier Recreational Products (BRP) ανέστειλε τις παραδόσεις αεροπορικών κινητήρων σε χώρες που έκαναν "ασαφή χρήση". Η εταιρεία,...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά

Related News

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πετούν τα Super Puma της Πυροσβεστικής κι όχι τα Super Puma της ΠΑ;

Στις 16 Οκτωβρίου, η ΓΔΑΕΕ δημοσιοποίησε στη σελίδα της, το "2ος Επαναληπτικός Διαγωνισμός 06/17 - Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων...