- Advertisement -

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

- Advertisement -

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς ο 1ος ΠΠ. Η Γερμανία για παράδειγμα, υπέστη οδυνηρή ήττα που μεταφράστηκε σε αποκοπή εδαφών και καταβολή υψηλών πολεμικών αποζημιώσεων. Η διάδοχος Δημοκρατία της Βαϊμάρης αποτέλεσε ένα χωνευτήρι ιδεολογιών που σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια, έφερε στην εξουσία με δημοκρατικό (!) τρόπο τους ναζί το 1933. Φασιστικά καθεστώτα εδραιώθηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμη και την Ελλάδα με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Επιπλέον, η Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ), στην οποία τα Έθνη στήριζαν τις ελπίδες τους για διαρκή ειρήνη, έχασε κάθε ουσιαστικό κύρος με την αποχώρηση των ΗΠΑ, που επέλεξαν πολιτική απομονωτικών τάσεων, της Γερμανίας το 1939, της Ιταλίας το 1935, αλλά και του συναγωνισμού επιδείξεως «αρχών ειρηνοφιλίας» από τα λοιπά Δημοκρατικά κράτη της Δύσεως και κυρίως την Αγγλία και Γαλλία, που δεν μπόρεσαν έγκαιρα να προβλέψουν τον επερχόμενο κίνδυνο.

Κατά γενική ομολογία, οι Μεγάλες Δυνάμεις, δε κατόρθωσαν να λύσουν τα προβλήματά τους κατά το 1ο ΠΠ και σε συνδυασμό με τις αδικίες των συνθηκών ειρήνης (Συνθήκη Βερσαλιών) και την οικονομική ανέχεια που εντάθηκε με το Κραχ του ’29, οδήγησαν στην άνοδο των εθνικιστικών παθών.

Ο Μουσολίνι θα καταλάβει την εξουσία στην Ιταλία ήδη από το 1922 και εξ αρχής έδειξε τις φιλοδοξίες του για την αναβίωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Εδραίωσε τη παρουσία του στη Λιβύη και την Αβησσυνία και προσάρτησε την Αλβανία. Στις 31 Αυγούστου 1923, ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν πρόσκαιρα τη Κέρκυρα και παρά τις εκκλήσεις της Ελλάδας προς τη Κοινωνία των Εθνών, το διεθνές δίκαιο δεν επιβλήθηκε.

Η Ελλάδα στο 2ο ΠΠ

Είναι αλήθεια πως το καθεστώς Μεταξά διέβλεψε το ξέσπασμα ενός ακόμη μεγάλου πολέμου και προχώρησε σε μεγάλες προσπάθειες πολεμικής προπαρασκευής της χώρας. Έγιναν μεγάλες, για τα δεδομένα της Ελλάδας, αγορές πολεμικού υλικού και κατασκευάστηκαν σημαντικά έργα αμυντικής υποδομής, όπως η Γραμμή Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ένα ακόμη άγνωστο έργο που κατασκευάστηκε την εποχή εκείνη (1938), είναι η τοξωτή γέφυρα του Μόρνου, κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα βρισκόταν σε αναμονή Ιταλικής επίθεσης. Ο τορπιλισμός της Έλλης στις 15 Αυγούστου 1940, ήταν αποδεδειγμένα εχθρική πράξη από ιταλικό υποβρύχιο, δεδομένου πως βρέθηκαν θραύσματα ιταλικής τορπίλης στα συντρίμμια.

Οι ιταλικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο έφτασαν τους 140.000 άνδρες, με σημαντική υπεροπλία στον αέρα (463 ιταλικά αεροσκάφη έναντι 79 ελληνικών) και στη ξηρά (163 ιταλικά άρματα μάχης, έναντι κανενός ελληνικού). Με τη πλήρη κινητοποίηση, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών έφτασε τις 260.000.

Σε επίπεδο στρατηγικής προσέγγισης της επερχόμενης σύγκρουσης, η ελληνική πλευρά ήταν πεπεισμένη για το αναπόφευκτο του ελληνο-ιταλικού πολέμου και είχε προετοιμαστεί από κάθε άποψη για το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς να αιφνιδιαστεί από το ιταλικό τελεσίγραφο. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται η επιτυχία του ελληνικού στρατού στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, καθώς πρόκειτο για μία σημαντική επιτυχία, ανάλογη, αν και ανώτερη, της αντίστασης της Φινλανδίας στην εισβολή της ΕΣΣΔ, το 1939.

 Μετά την αρνητική απάντηση του Μεταξά στο τελεσίγραφο των Ιταλών στις 28 Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα κιόλας, Ιταλικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ελλάδα από τα σύνορα της με την Αλβανία, την οποία είχαν ήδη καταλάβει. Αρχικά κατάφεραν να πιέσουν την ελληνική άμυνα, όμως το ορεινό έδαφος της περιοχής δυσκόλευε την κίνηση των Ιταλικών αρμάτων. Την 1η Νοεμβρίου καταλαμβάνουν τη Κόνιτσα, αλλά λόγω της αντίστασης αποτυγχάνουν να προχωρήσουν περισσότερο στο εσωτερικό. Παράλληλα, ειδικές μονάδες του Ιταλικού στρατού (αλπινιστές), επιτίθενται μέσα από την Πίνδο, επιχειρώντας να διασπάσουν τον ελληνικό στρατό και καταφέρνουν στις 2 Νοεμβρίου να καταλάβουν το χωριό Βοβούσα, βόρεια από το Μέτσοβο

Οι ελληνικές αντεπιθέσεις κατάφεραν να ελευθερώσουν τη Βοβούσα δύο μέρες μετά και στις 8 Νοεμβρίου, οι Ιταλικές ειδικές δυνάμεις άρχισαν να υποχωρούν από την Πίνδο, μέχρι την τελική τους εξουδετέρωση από τους Έλληνες στις 13 Νοεμβρίου (Μάχη της Πίνδου). Ήδη από τις 9 Νοεμβρίου, ο Μουσολίνι βλέποντας την απρόσμενη αντίσταση των Ελλήνων, είχε αντικαταστήσει τον προηγούμενο διοικητή των επιχειρήσεων του Ιταλικού στρατού με τον Ubaldo Soddu, ο οποίος αναγνωρίζοντας οτι η Ιταλική εισβολή είχε αποτύχει, διέταξε τις Ιταλικές δυνάμεις να αλλάξουν τη στάση τους σε αμυντική.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, οι εφεδρείες του ελληνικού στρατού είχαν ήδη φτάσει στο Αλβανικό Μέτωπο, ενισχύοντας τις ελληνικές δυνάμεις τις οποίες διοικούσε ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος και δίνοντας έτσι καθαρή αριθμητική ανωτερότητα στους Έλληνες. Στις 14 Νοεμβρίου, ο ελληνικός στρατός εισβάλει στην Αλβανία και επιτίθεται στους Ιταλούς, οι οποίοι υποχωρούν. Στην αρχή του νέου έτους, σχεδόν όλη η νότια Αλβανία βρίσκεται στη κατοχή των Ελλήνων. Η ελληνική αυτή νίκη, ήταν η πρώτη νίκη των Συμμάχων ενάντια στον Άξονα και βοήθησε στην ανύψωση του ηθικού ολόκληρης της Ευρώπης. Ιστορικοί υποστηρίζουν οτι μερικώς άλλαξε και τη ροή του πολέμου, καθώς οι Γερμανοί θέλοντας πρώτα να βοηθήσουν τους Ιταλούς, καθυστέρησαν την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση

Η προέλασή των Ελλήνων σταματά στο τέλος του Ιανουαρίου, καθώς οι Ιταλικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί εν τω μεταξύ. Στις 4 Μαρτίου, φτάνει η πρώτη βοήθεια από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα με 57.000 άνδρες, οι οποίοι όμως δεν έφτασαν στο μέτωπο έγκαιρα για να πολεμήσουν. Και οι δύο δυνάμεις – Έλληνες και Ιταλοί – έμειναν καθηλωμένοι, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε αρκετές δυνάμεις για να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση. Ωστόσο, οι Έλληνες είχαν μεταφέρει όλες τους τις δυνάμεις στην Αλβανία, αφήνοντας ακάλυπτα τα σύνορα με τη Βουλγαρία σε μια πιθανή επίθεση των Γερμανών. Η ελληνική πλευρά – αντίθετα με τη στρατιωτική λογική η οποία επέβαλε την υποχώρηση των στρατευμάτων από τις μακρινές θέσεις στην Αλβανία και την ενίσχυση της Μακεδονίας – πίστευε πως δεν έπρεπε με κανέναν τρόπο να χάσει τις θέσεις που τόσο ένδοξα κέρδισε τους προηγούμενους μήνες

Τον Μάρτιο του 1941, οι Ιταλοί επιχείρησαν ακόμη μια μεγάλη επίθεση, η οποία επίσης απέτυχε και τα Ιταλικά στρατεύματα έμειναν σε αναμονή, καθώς οι Γερμανικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς την Ελλάδα. Στις 6 Απριλίου, Γερμανοί και Ιταλοί ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση. Στις 12 Απριλίου η ελληνική στρατιωτική διοίκηση βλέποντας τη γρήγορη επέλαση των Γερμανών, διατάζει την απομάκρυνση των ελληνικών δυνάμεων από την Αλβανία. Στις 18 Απριλίου, ο ελληνικός στρατός της Ηπείρου αποκόπτεται στο Μέτσοβο από τους Γερμανούς και την επόμενη μέρα, οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα. Στις 20 Απριλίου, ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου χωρίς την έγκριση του στρατηγού Παπάγου, παραδίδει τον ελληνικό στρατό στους Γερμανούς για να αποφύγει την ντροπιαστική παράδοση στους Ιταλούς. Η παράδοση στους Γερμανούς προέβλεπε οτι οι Έλληνες στρατιώτες δεν θα γίνονταν αιχμάλωτοι πολέμου και οι αξιωματικοί θα διατηρούσαν τους βαθμούς τους. Εξαγριωμένος ο Μουσολίνι για αυτή τη μονομερή παράδοση, θα ζητήσει να επαναληφθεί η τελετή παράδοσης στις 23 Απριλίου, παρουσία Ιταλών αντιπροσώπων

Στις 24 Απριλίου, ο Ιταλικός στρατός ενώνεται με τον Γερμανικό και επιτίθενται στην Αττική, οι Βρετανοί ξεκινούν την απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, ενώ οι Βουλγαρικές δυνάμεις εισβάλουν στη Θράκη. Στις 3 Μαΐου, μετά την κατάληψη της Κρήτης, ολοκληρώθηκε η κατοχή ολόκληρης της χώρας από τον Άξονα, η οποία εορτάστηκε και με παρέλαση Γερμανών και Ιταλών στην Αθήνα.

Η γερμανική εισβολή υπό το πρίσμα των λοιπών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη

Όπως προαναφέραμε, οι Γερμανοί επιτέθηκαν στη Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, με σκοπό τη διασφάλιση του νοτιοανατολικού άκρου της Ευρώπης, από τη παρουσία αγγλικών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στη σχεδιαζόμενη εισβολή στην ΕΣΣΔ, όσο και στις πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας που τροφοδοτούσαν τη Βέρμαχτ με πολύτιμο καύσιμο.

Οι γερμανικές δυνάμεις, επικουρούμενες από τον ιταλικό στρατό, ολοκλήρωσαν τη κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας σε 24 ημέρες (Επιχείρηση Μαρίτα, 6-30 Απριλίου 1941). Για να διασφαλιστεί όμως η πλήρη κυριαρχία του Άξονα, έπρεπε να καταληφθεί και η Κρήτη, που διαφορετικά θα αποτελούσε σημαντική προκεχωρημένη συμμαχική βάση, στο μαλακό υπογάστριο της γερμανοκρατούμενης νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για αυτό το σκοπό, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η μεγαλύτερη μέχρι τότε αερομεταφερόμενη επιχείρηση (Unternehmen Merkur), που ‘έληξε την 1 Ιουνίου 1941 με νίκη των γερμανικών δυνάμεων. Οι τεράστιες γερμανικές απώλειες, οδήγησαν σε εκατοντάδες εγκληματικές σφαγές αμάχων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε συγκριτική αναφορά στην αντίσταση των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών έναντι των δυνάμεων του Άξονα και συγκεκριμένα της Γερμανίας:

– Η Γαλλία, μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες της εποχής, αντιστάθηκε για 1 μήνα και 15 ημέρες.

– Η Πολωνία, με δικιά της πολεμική βιομηχανία, για 1 μήνα και 5 ημέρες.

– Η Ολλανδία, για 5 ημέρες.

– Το Βέλγιο, για 18 ημέρες.

– Η Γιουγκοσλαβία για 12 ημέρες.

– Η Δανία για 6 ώρες.

– Η Ελλάδα από την έναρξη της εισβολής στις 6 Απριλίου (Επιχείρηση Μαρίτα) μέχρι το τέλος της Μάχης της Κρήτης στις 1 Ιουνίου 1941, για 57 ημέρες, χωρίς να υπολογίζουμε τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.

Για την αντίσταση του ελληνικού στρατού έναντι των Γερμανών, πρέπει να λάβουμε υπόψιν 3 ακόμη δεδομένα:

1ον, Ο ελληνικός στρατός, είχε εξουθενωθεί τόσο σε έμψυχο όσο και άψυχο υλικό από τις παρατεταμένες επιχειρήσεις στην Αλβανία.

2ον: Ο κύριος όγκος των στρατευμάτων βρισκόταν απασχολημένος στο αλβανικό μέτωπο και

3ον, οι Άγγλου είχαν αποστείλει ως βοήθεια στην Ελλάδα ένα εκστρατευτικό σώμα, στις 7 Μαρτίου 1941. Αυτή ή κίνηση, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα προσχήματα της γερμανικής εισβολής. Το σώμα αποτελούταν από 57.000 άνδρες, κυρίως Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς και θα κάλυπτε τη γραμμή Ολύμπου-Βερμίου. Ωστόσο, η συμμετοχή τους δε κατάφερε να ανακόψει το γερμανικό Blietzkrieg, που απολάμβανε απόλυτη αεροπορική και αρματική υπεροχή, με αποτέλεσμα, όσοι δεν αιχμαλωτίστηκαν, να καταφύγουν στη Κρήτη.

Είχε τελικά η ελληνική αντίσταση αντίκτυπο στην έκβαση του 2ου ΠΠ;

Προοίμιο

Πολλοί έχουν συνδέσει τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα με την αποτυχία της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, δηλαδή της γερμανικής επίθεσης στη Σοβιετική Ένωση που ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1941 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα.

Ήταν φανερό ότι ο Χίτλερ είχε βάλει υψηλούς κατακτητικούς στόχους και συνεχώς έπαιζε με τους συμμάχους. Ο αληθινός πόλεμος θα στρεφόταν κάποια στιγμή είτε προς τα ανατολικά είτε προς τα δυτικά. Ο Στάλιν θέλησε να κερδίσει χρόνο. Στις 22 Αυγούστου του 1939, η Σοβιετική Ένωση υπέγραφε συνθήκη με την ναζιστική Γερμανία (Σύμφωνο Ριμπεντρόπ-Μόλοτωφ). Η Ρωσία εξασφάλιζε τα νώτα της προσωρινά και αποδείκνυε έμπρακτα ότι οι αντικομουνιστικές υστερίες του Χίτλερ σκοπό είχαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Δύσης.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1941, ένα μεγάλο πολεμικό συμβούλιο στη Γερμανία ρύθμισε τις κατευθυντήριες γραμμές του «Σχεδίου Μπαρμπαρόσα». Προέβλεπε προέλαση και κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Θα ακολουθούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με μικρή ένταση. Οι γερμανικές στρατιές θα έπρεπε να επιστρέψουν ως τα Χριστούγεννα, αφήνοντας στην όπως υπολόγιζαν κατακτημένη Ρωσία μόνο τις απαραίτητες δυνάμεις κατοχής.

Τρεις ήταν οι αντικειμενικοί σκοποί των Γερμανών και για αυτό το λόγο τα στρατεύματα χωρίστηκαν σε 3 μεγάλες ομάδες. Η Ομάδα Στρατιών του Βορρά, είχε αποστολή τη κατάληψη του Λένινγκραντ, η Ομάδα του Νότου τη κατάληψη της Ουκρανίας αρχικά και των πετρελαιοπηγών του Καυκάσου σε δεύτερο χρόνο και η Ομάδα του Κέντρου, τη κατάληψη της Μόσχας.

Οι Γερμανοί προέλασαν με τρομερή ταχύτητα. Στις 5 Ιουλίου, τα στρατεύματα του κεντρικού μετώπου κυρίευαν το Μινσκ συλλαμβάνοντας 300.000 Ρώσους αιχμαλώτους. Από τις 7 Ιουλίου, η βόρεια ομάδα στρατιών είχε φτάσει 100 χλμ. από το Λένινγκραντ. Στα νότια, η προέλαση ήταν ακόμα πιο γοργή. Στις 10 Αυγούστου, οι Γερμανοί βρίσκονταν στην πόλη Ουμάν. Την κυρίευσαν στις 12, συλλαμβάνοντας άλλους 150.000 αιχμαλώτους. Η Σοβιετική Ένωση έμοιαζε να μην μπορεί να αντισταθεί.

Η τελική επίθεση προς τη Μόσχα υπό την κωδική ονομασία Επιχείρηση Τυφών ξεκίνησε αρκετά καθυστερημένα, στις 2 Οκτωβρίου 1941, με τον ρωσικό χειμώνα να κάνει δειλά την εμφάνισή του και να προκαλεί εκνευρισμό στους Γερμανούς στρατηγούς. Για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας ο Στάλιν διέθεσε 800.000 άνδρες, χωρισμένους σε 83 Μεραρχίες. Στις 13 Οκτωβρίου οι Γερμανοί έφθασαν 120 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα, αλλά η προέλασή τους γινόταν πλέον σε ρυθμούς χελώνας και δεν ξεπερνούσε τα 3 χιλιόμετρα την ημέρα. Στις 12 Δεκεμβρίου η εμπροσθοφυλακή του γερμανικού στρατού έφθασε στα περίχωρα της Μόσχας, αντικρίζοντας το οχυρό του Κρεμλίνου.

Οι Γερμανοί δεν προχώρησαν περισσότερο. Με συμμάχους το χιόνι, τη λάσπη και την παγωνιά, οι Σοβιετικοί εξαπέλυσαν τη μεγάλη τους αντεπίθεση σ’ όλα τα μέτωπα στις 6 Δεκεμβρίου του 1941.Την επομένη, οι Ιάπωνες χτυπούσαν το Περλ Χάρμπορ.

Επιπτώσεις

Με βάση τα ανωτέρω, υπάρχει η πεποίθηση πως η εμπλοκή των Γερμανών στην Ελλάδα, καθυστέρησε τις επιχειρήσεις στο ανατολικό μέτωπο, με αποτέλεσμα, ο ρωσικός χειμώνας να καθηλώσει τη Βέρμαχτ πριν ολοκληρώσει την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της, όπως τη κατάληψη της Μόσχας, οδηγώντας εν τέλει την όλη επιχείρηση σε αποτυχία.

Γνωρίζουμε σήμερα, πως ο Χίτλερ σχεδίαζε την έναρξη της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα το αργότερο έως τις 15 Μαΐου 1941. Η τελική εντολή σχεδιασμού της επίθεσης, είχε ήδη δοθεί από τις 18 Δεκεμβρίου 1940 με τη Führer Directive 21.

Στη πραγματικότητα όμως, η Επιχείρηση έλαβε αναβολή 5 εβδομάδων, τόσο εξαιτίας της εκστρατείας στα Βαλκάνια, όσο και για λόγους πληρέστερης πολεμικής προπαρασκευής. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί επίσης, η γερμανική υπεροψία, εξαιτίας των εύκολων νικών που πέτυχαν οι Γερμανοί στο δυτικό μέτωπο. Τόσο οι Ρώσοι στρατιώτες, όσο και ο εξοπλισμός τους, αλλά κυρίως η Διοίκησή τους, θεωρούνταν από τους Γερμανούς πολύ κατώτερα από τα αντίστοιχα γερμανικά. Και ως ένα βαθμό είχαν δίκιο. Ο Στάλιν είχε προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις αξιωματικών τα προηγούμενα χρόνια, στερώντας το στράτευμα από έμπειρους ηγήτορες. Παράλληλα και ειδικά κατά τις αρχικές φάσεις του πολέμου, οι Γερμανοί απολάμβαναν σαφή ανωτερότητα τόσο σε τακτικές, όσο και σε ποιότητα εξοπλισμού. Για παράδειγμα, τα σοβιετικά άρματα μάχης T-26 και BT-7, αν και διαθέσιμα κατά χιλιάδες, αποτελούσαν εύκολο στόχο για τα γερμανικά Panzer III & IV. Η κατάσταση θα αρχίσει να αντιστρέφεται με την εμφάνιση των πρώτων T-34 και KV-1, που αν και υπήρχαν το καλοκαίρι του 1941, δεν ήταν διαθέσιμα σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Η Σοβιετική αριθμητική υπεροχή (25.000 τανκς έναντι 3.400 Panzer), δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τους Γερμανούς κατά τα αρχικά στάδια των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την Encyclopedia Brittanica, η εμπλοκή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, ανάγκασε το γερμανικό επιτελείο να αναβάλει την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, από τα μέσα Μαΐου, στα τέλη Ιουνίου. Αυτή η καθυστέρηση, σε συνδυασμό με την άφιξη του φθινοπωρινών βροχών (Νοέμβριος), συνέβαλαν στην τελική γερμανική ήττα. Η γνωστή «ρασπουτίτσα» μετέτρεψε τα εδάφη μέσω των οποίων έπρεπε να προελάσουν οι Γερμανοί, σε μια απέραντη θάλασσα λάσπης.

Ο χειμώνας του 1941-42, θεωρείται ο πιο κρύος ολόκληρου του 20ου αιώνα. Αλήθεια είναι επίσης πως ο γερμανικός στρατός, δεν είχε εφοδιαστεί με κατάλληλο ιματισμό για χειμερινές επιχειρήσεις, μιας και δεν περίμενε πως η εκστρατεία θα διαρκούσε τόσο πολύ. Ο Χίτλερ και κάποιοι από τους επιτελείς του, πίστευαν πως η Σοβιετική Ένωση θα κατέρρεε μέσα σε 2 με 3 μήνες και πως ο πόλεμος θα είχε τελειώσει ως τον Οκτώβριο του 1941.

Αρχικά, οι Γερμανοί είδαν το βαρύ ψύχος του Νοεμβρίου ως ευλογία. Οι βροχές των προηγούμενων εβδομάδων, είχαν μετατρέψει τη ρωσική ύπαιθρο σε μια θάλασσα λάσπης (Rasputitsa), δυσχεραίνοντας τη προέλαση. Οι στενές ερπύστριες των γερμανικών Panzer, βούλιαζαν και κολλούσαν στις λάσπες και δεν ήταν καθόλου σπάνια η επιστράτευση υποζυγίων για να δοθεί λύση. Σε αντίθεση, τα ρωσικά άρματα μάχης, όπως το T-34 που άρχισαν δειλά – δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους προς έκπληξη του γερμανικού επιτελείου, διέθεταν πλατιές ερπύστριες για την αποφυγή τέτοιων κωλυμάτων. Το κρύο του Νοεμβρίου πάγωσε τα ποτάμια λάσπης και οι γερμανικές ερπύστριες ξαναπήραν μπρος. Η σφοδρότητα εκείνου του χειμώνα όμως, θα προκαλούσε τεράστιες δευτερεύουσες απώλειες στους Γερμανούς (κρυοπαγήματα, ασθένειες κτλ).

Συνολικά, οι Γερμανοί είχαν απώλειες που ξεπερνούσαν τους 900.000 άνδρες. Οι απώλειες των Σοβιετικών, έφτασαν τους 5.000.000 άνδρες. Η μνημειώδης διαφορά όμως ήταν πως ενώ η Ρωσία διέθετε τεράστιες εφεδρείες, δεν ίσχυε το ίδιο για τους Γερμανούς.

Ένας ακόμη παράγοντας που οι Γερμανοί δεν είχαν υπολογίσει, ήταν οι τεράστιες γραμμές ανεφοδιασμού που μεγάλωναν με κάθε προέλαση. Η Ρωσία δε διέθετε εκείνη την εποχή σιδηροδρομικό ή οδικό δίκτυο εφάμιλλο με αυτά της δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η μεταφορά στρατευμάτων και υλικών να μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη σε συνδυασμό με τις δολιοφθορές από τις άτακτες ομάδες αντίστασης που υπήρχαν πίσω από τις γερμανικές γραμμές.

Από αυτό το σημείο και μετά, η γερμανική εισβολή μετατρέπεται σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς. Θα ακολουθήσουν σημαντικά γεγονότα, όπως η προέλαση προς το Καύκασο, η Μάχη του Στάλινγκραντ και η Μάχη του Κούρσκ, ωστόσο, σταδιακά, η πρωτοβουλία των κινήσεων περνάει σε ρωσικά χέρια. Οι ανεξάντλητες εφεδρείες του Σοβιετικού Στρατού σε συνδυασμό με παραγωγή τεραστίων ποσοτήτων οπλισμού, παράγοντες στους οποίους η Γερμανία δε θα μπορούσε να συναγωνιστεί ούτε στο ελάχιστο, έφεραν τον Απρίλιο του 1945 το Κόκκινο Στρατό στους δρόμους του Βερολίνου, εξαναγκάζοντας το Χίτλερ σε αυτοκτονία και σηματοδοτώντας το τέλος του 2ου ΠΠ στην Ευρώπη.

Συμπεράσματα

Αποτελεί ιστορική πραγματικότητα πως η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία τον Απρίλιο του 1941, ανέβαλε την έναρξη της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα κατά τουλάχιστον 5 εβδομάδες (38 ημέρες). Αρχικά, η επίθεση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15 Μαΐου, αλλά η δικαιολογημένη εμμονή του Χίτλερ να διασφαλίσει τα νότια πλευρά του, μετέφερε την ημερομηνία έναρξης για τις 22 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς John Bradley Hirst και Thomas Buell, οι ανοιξιάτικες πλημμύρες στη Ρωσία ήταν ένας από τους σοβαρότερους λόγους που οδήγησαν στη ματαίωση της έναρξης της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα στις 15 Μαΐου. Επισημαίνουν ωστόσο πως είναι απίθανο ο Χίτλερ να επιθετόταν κατά της Ρωσίας, πριν ολοκληρωθεί η κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας.
Η μετέπειτα αποτυχία της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα να καταλάβει τους αντικειμενικούς σκοπούς της, δηλαδή τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οφειλόταν σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Προφανώς η καθυστέρηση της έναρξης των επιχειρήσεων εξαιτίας της ηρωικής ελληνικής αντίστασης έχει βαρύτητα, αλλά υπήρξαν και άλλοι, εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες, όπως λάθη τακτικής, πολιτικής (οι Γερμανοί δε κατάφεραν ποτέ να προσεταιρισθούν τους καταπιεζόμενους από το Στάλιν λαούς που αρχικά τους υποδέχθηκαν ως ελευθερωτές όπως οι Εσθονοί και οι Ουκρανοί), εφοδιασμού και υποτίμησης των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών και του εχθρού. Οι ανεξάντλητες εφεδρείες των Σοβιετικών, σε συνδυασμό με τη συνδρομή του «Στρατηγού Χειμώνα», για τον οποίο οι επιτιθέμενοι δεν ήταν προετοιμασμένοι, οδήγησαν στη τελική αποτυχία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

89 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
89 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Giorgos

Fateful Choices: Ten Decisions That Changed the World, 1940-1941
Ian Kershaw

photographix

τωρα μαλιστα

teo

Οι Άγγλοι κυρίως ιστορικοί, είχαν κάθε συμφέρον να υποστηρίζουν (μετά τον Β’ΠΠ και λόγω Κυπριακού) ότι η Ελληνική άμυνα άλλαξε την ροή “μερικώς”. Η μόνη αλήθεια είναι ότι όσο αφορά την επιχείρηση Barbarossa και την μάχη της Μόσχας η ροή άλλαξε “ολικώς” με ότι και αν σήμαινε αυτό για την συνέχεια του πολέμου. Οι Γερμανοί εκεί σταμάτησαν μόνο από την κακοκαιρία, η Σοβιετική άμυνα είχε καταρρεύσει και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να φθάσουν δυο τρεις βδομάδες νωρίτερα.

Raptor

Αρα όσο να πει κανείς αυτές οι τρεις εβδομάδες χάθηκαν στο Βαλκανικό Νότο… βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό, οι Γερμανοί έκαναν λάθος που έβαλαν τόσο ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα… ίσως θα έπρεπε να αναβάλουν την επίθεση για το επόμενος έτος όντας προετοιμασμένοι καλύτερα στο ρωσικό χειμώνα, αν και ήταν άτυχοι αν ισχύει σε έπεσαν σε κακοκαιρία 20έτιας.
Πάντως γενικότερα είναι εθνικός αστικός μύθος ότι μόνο εμείς συμβάλαμε στην αποτυχία του Ραιχ. Ο κανόνας πάντως λέει, σε μια αποτυχία δεν ευθύνεται ποτέ μια αίτια…

Mich

Νομίζω ότι τόσο μεγάλη καθυστέρηση, δηλ. τουλάχιστον 10 μήνες μέρι την άνοιξη του 1942, θα ήταν εκ προοιμίου καταστροφική για τον Χίτλερ. Η ΕΣΣΔ θα ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι τον Δεκέμβριο του 1941 οι ΗΠΑ μπηκαν στον πόλεμο, εξέλιξη που αποτέλεσε σημείο καμπής για την εξέλιξη του Β΄ Π.Π.
Πάντως τελευταία σου πρόταση είναι 100% σωστή. Η ερμηνεία φαινομένων τόσο πολυδιάστατων όσο ο πόλεμος απαιτεί πολυδιάστατες προσεγγίσεις.

Stavrogin1

Η σοβιετική άμυνα δεν είχε καταρρεύσει. Αν και ειχε αποτυχει παντού, η αντεπίθεση του Δεκεμβρίου έδειξε ότι υπήρχε πολύ φλόγα ακόμα στον καταπονημένο σοβιετικό στρατό. Υπήρχανε οι 40 εμπειροπόλεμες σιβηριανές μεραρχίες, χωρια ο στρατος άμυνας της μόσχας. Ακόμα κι άν είχανε φτάσει οι γερμανοι ενα μηνα νωρίτερα τίποτα δεν βεβαιώνει οτι θα παίρνανε την μόσχα, οπως δεν κατάφεραν να ρίξουν ούτε το Λένινγκραντ. Για τέτοια μεγέθη πόλεων πολλαπλάσια του Στάλινγκραντ απαιτείτο χτίσιμο της πολιορκίας για εβδομάδες.

teo

Το ότι υπήρξε καθυστέρηση ολέθρια για την επιχείρηση αυτό το υποστηρίζουν οι πάντες. Η επιχείρηση απο 15 Μαίου τελικά ξεκίνησε 22 Ιουνίου. Το γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση ειναι το πραγματικό θέμα συζήτησης.
Η Βρετανική κυβέρνηση το 1952 απεφάνθη πως η καθυστερηση δεν ειχε καμμιά σχέση με την Βαλκανικη εκστρατεία, αλλά εφταιγαν τα logistics (εδω μαλλον γελάμε) και τα ρυακια της Ανοιξης… Βέβαια εκεινη την εποχή (1950) η Βρετανία μαλλον σχεδιαζε την προδοσία της στην Κύπρο αρα μαλλον προτιμούσε να αποδομησει τα οποια Ελληνικά επιχειρηματα υπερ της Ενωσης…
Ο πόλεμος στον Ειρηνικο άλλαξε από 30 λεπτά στο Midway και δεν άλλαξε ο ενας μηνας καθυστερησης του Barbarossa το Ανατ.Μέτωπο; Όταν στις 15 Νοεμβριου δουλευαν τα panzer και η luftwaffe και στις 5 Δεκεμβρίου δεν δούλευε τίποτα; Τι θα συνεβαινε αν οι Γερμανοι βρισκόταν έξω από την Μόσχα αρχές Οκτώβρη, πριν την ρασπουτιτσα…

Stavrogin1

Τα 30 λεπτά του Μίντγουεη αν δεν είχανε συμβεί, η Αμερική θα νικούσε και πάλι, αλλά με καθυστέρηση 1, 2 χρόνια. Η βιομηχανική της παραγωγή της έδωσε έναν στόλο τεραστίων διαστάσεων απο αρχες του 44, που της εξασφάλιζε την νικη. Αν είχαν χάσει στο Μίντγουεη, δεν θα συνέβαινε η Γκουανταλκανάλ και όλη η νότια πορεία.
Η επιμελητεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση αλλά απο την στιγμή που συνέβη η επιχείρηση στα Βαλκάνια, η καθυστέρηση ήτανε δεδομένη, μέχρι να γυρίσουν τα άρματα πίσω. Το κατά πόσο θα καθυστερούσε η επίθεση αν η βαλκανική εκστρατεία δεν ειχε πραγματοποιηθεί δεν το γνωρίζω, αλλά αυτό ειχε συμβεί το 43 όπου η καλοκαιρινή εκστρατεία “επιχείρηση citadel” αναβλήθηκε απο τον Μαϊο στον Ιούνιο για να ωφεληθεί η Βέρμαχτ με δύο ακόμα μήνες παραγωγής + ταϊγκερ, φερντιναντ και πανθερ. Σημείωση, το 41 για να βγεί ο αριθμός των θωρακισμένων μεραρχιών που απαιτούνταν για την εκστρατεία, μειώθηκαν τα άρματα απο 270 σε 200 ανα μεραρχία αξιοποιώντας και τα γαλλικά και τα τσέχικα. Δεν τους περίσσευε το υλικό.
Η λάσπη ειναι εύκολο να υποτιμηθεί σε ένα ιστότοπο στην ελλάδα αλλα τότε, επι ρασπούτιτσα σήμαινε μεση ωριαία ταχύτητα 2χλμ. χαρακτηριστική η ουκρανική παροιμία “μια σταγόνα νερό, ένας κουβάς λάσπη” Τα πιο πολλά στοιχεία από Καρτιέ
Το ότι υπήρξε καθυστέρηση το υποστηρίζουνε οι πάντες αλλά τo κατά πόσο αυτή η καθυστέρηση στοίχισε την νίκη στην γερμανία, προσωπικά το αμφισβητώ, θα καθυστερούσε την ήττα κατά τον ίδιο τρόπο με το Μίντγουεη

hypnosz

+1 για τον Καρτιέ! Άνοιξα τυχαία τον πρώτο τόμο στη Midway και δεν έχω ξεκολλήσει ακόμα 40 χρόνια αργότερα…

GK_

Οπως γνωριζετε καλυτερα απο πολλυς απο εμας υπαρχουν πολλες θεωριες σχετικα για το ποια ηταν τελικα η αιοτια για την καθυστερηση της «Barbarossa».
Εκεινο που μπορω να παρατηρησω ειναι οτι εαν καποιος γνωριζει τον sir Basil Liddle Hart και εχει διαβασει το “Other side of the Hill” υπαρχει ενα σημειο εξαιρετικα ενδιαφερον που σχετιζεται με την καθυστερηση της Γερμανικης επιθεσης προς την Ρωσια.
Αν και δεν εχω μπροστα μου το συγκεκρημενο βιβλιο, απο οσα θυμαμαι, εκεινο που μαλλον τους επηρεασε αρνητικα ηταν εμπλοκη μεχρι και τα τελη Απριλιου των panzer division που χρησιμοποιηθηκαν στην ηπειρωτικη ελλαδα και η μη παρουσια τους στην ρουμανια οταν επρεπε. Καθως φαινεται το λεγομενο South Group των γερμανικων δυναμεων αν και θεωρητικα ειχε περιορισμενες επιθετικες αποστολες και ηταν σχετικα αδυναμο αριθμητικως, ειχε σαν βασικη αποστολη την προστασια των πολυτιμων πετρελαιοπηγων της ρουμανιας. Η παντελη ελλειψη των ΤΘΜ επειδη αυτες ηταν ακομη δεσμευμενες στις επιχειρησεις εναντια στην Ελλαδα και η ελλειψη χρονου για την εγκαιρη μεταφορα τους και απαραιτητη ανασυγκροτηση στην ρουμανια, καθιστουσε ευαλωτη την ρουμανια σε μια Σοβιετικη επιθεση με ΤΘ (ειχαν πολλα, παρα πολλα για να αγνοηθει η απειλη) και τελικα ισως να αποτελεσε και την βασικη αιτια για την καθυστερηση της Γερμανικης επιθεσης.

Π.Α

3 χρονια μειναν οι γερμανοι στο ανατολικο μετωπο, μεγαλος αστικος μυθος (και κακος) το οτι καθυστερησαμε ολοκληρο γερμανικο στρατο να αναπτυχθει στην επιθεση κατα της ρωσσιας.

GK_

Εαν αναφερεστε για ολοκληρο τον Γερμανικο στρατο σιγουρα ειναι μια υπερβολη, εαν λαβετε υποψη οτι στην 1η φαση χρησιμοποιηθηκαν περιπου 6 μεραρχιες ( 1τθ, 2 αλπ, 3 πζ) και 1 μχ Σντ ( https://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_battle_for_the_Battle_of_Greece) στα συνορα ενω στην 2η φαση των επιχειρησεων χρησιμοποιηθηκαν περιπου 4 μεραρχιες ( 2 τθ, 2 αλπ) για την καθοδο απο την Θσ/ικη και προς την αμυντικη τοποθεσια του Ολυμπου και την αθηνα, αλλα εαν περιοριστουμε στις panzer divisions και την μεγαλη αξια και σημασια που ειχαν για τις Γερμανικες δυναμεις ισως τελικα ο «αστικος μυθος» να μην απλα «μυθος».
Δεστε για παραδειγμα το ιστορικο
της 2ης PzDiv
https://en.wikipedia.org/wiki/2nd_Panzer_Division_(Wehrmacht)
της 9ης PzDiv
https://en.wikipedia.org/wiki/9th_Panzer_Division_(Wehrmacht)
και της 16ης PzDiv
https://en.wikipedia.org/wiki/16th_Panzer_Division_(Wehrmacht)
Παντως ειναι μια υποθεση.
Καθως φαινεται, δεν εχει προσεχτεί πολύ και μαλλον εχει περασει απαρατηρητη.

Π.Α

Υπαρχουν και καποια αλλα πραγματα (πολλα σιγουρα) , αλλα για την επιθεση στη Ρωσια οι γερμανοι επιτελεις ειχαν τις αντιρησσεις τους, ο Χιτλερ ηταν αυτος που επεμενε και ισως εαν περιμεναν να περασει η βαρυχειμωνια ισως να ηταν διαφορετικη η ροη του πολεμου.
Κατα πρωτων οι καιρικες συνθηκες δεν τους ενδιεφεραν τοσο πολυ τους γερμανους, αλλα η βαρυχειμωνια ηταν εκεινη τη χρονια ηταν αρκετα βαρια.
Δευτερον ο Σταλιν δεν ηθελε πολεμο με τους γερμανανους και προσπαθουσε να τον αποφυγει μεχρι και την τελευταια στιγμη.
Τριτον, γνωστο, ειχε καρατομησει τους αξιωματικους ο Σταλιν – κατι περιπου με τον τουρκικο στρατο που εχει συμβει τωρα και το ειδαμε στις επιχειρησεις στη Συρια.
Αν και υπαρχουν πολλα, το να παραθετεις 3.700.000 στρατο στο ανατολικο μετωπο και στα Βαλκανια καπου 100.000 περιπου (δε γνωριζω αν ειμαι σωστος), δε τους ενδιεφερε πολυ τους γερμανους επιτελεις αυτη η μικρη βολτα.
Αντιγραφη απο Ιστορια 2ου ΠΠ -Παπυρους Λαρους του Ραιημον Καρτιε – 25 χρονια μετα τη ληξη του πολεμου.
”Καινουργια Πολωνια: Τα Βαλκανια κατακτωνται σε 11 μερες”
”Με το καινουργιο ”blitzkrieg” στην ορεινη και στερημενη απο δρομους χερσονησο η Βερμαχτ απεδειξε πως βρισκεται στο κατακορυφο της ισχυος της και της ευελιξιας της. Αν αυτο δεν αποτελει το απογειο του Χιτλερ δεν απεχει ωστοσο και πολυ. Η εικονα που δινει για τη νικη του στις 4 Μαιου ειναι απο τις πιο μεγαλοπρεπες που ενας κατακτητης εχει ποτε παρουσιασει. 600.000 αιχμαλωτοι μεσα σε 25 μερες, ενω οι γερμανικες απωλειες δεν υπερβαινουν τους 1684 νεκρους και αγνοουμενους.”
και για την Αγγλια εκεινη την εποχη,
”Η σταση των Ελληνων ειναι τιμια, θαρραλεα και ρεαλιστικη. Η σταση του Τσωρτσιλ ειναι υποδειγμα υποκρισιας. ”Δε μπορουμε”, τηλεγραφει στον Ουεηβηλλ, ”να μεινουμε στην Ελλαδα παρα την θεληση των Ελληνων και να εκθεσουμε τη χωρα τους στον κινδυνο της ερημωσεως” Μεμφεται τη γιουγκοσλαβικη κατραρρευση, την ελληνικη στρατιωτικη διοικηση, την αποσυνθεση ττου ελληνικκου στρατου, τα παντα και τους παντες, εκτος απο τον Ουιστον Τσωρτσιλ, υπευθηνο, γιατι ειχε ριξει τις βρεταννικες δυναμεις μεσα σε μια παγιδα.

Stavrogin1

Για το μέγεθος της Ελλάδας οι γερμανικές δυνάμεις εισβολης ειναι επιβλητικές. αν θυμάμαι περί τα 600άρματα και τα αεροπλάνα ήταν ένα τρελό νούμερο 800 ή και 1000. Το έμψυχο υλικό ήταν σαφώς πάνω απο 100.000 πιο κοντα στις 150.000 αλλά ηταν επίλεκτο και ταχυκίνητο δεν ηταν παραφουσκωμένο με αλογα μουλάρια κι ότι σιτροεν ταξι υπήρχε στο παρισι για να κινηθουν οι 3,5εκ. άντρες της δύναμης εισβολής στην ρωσία.

Nikolas K

Και μονο που ταπεινωθηκε η Ιταλια ειναι γεγονος σημαντικοτατο. Οι Ιταλοι στην Β. Ηπειρο εφαγαν γροθοκοπιδι ανελεητο απο τον ελληνικο στρατο. Οχι κι ασχημα για μια χωρα με το 1/10 των μεγεθων της Ιταλιας! Επισης, Σιγουρα ο Χιτλερ καταλαβε την αξια των συμμαχων του.
Μετα τον πολεμο λοιπον και ως αναταμοιβη για την αντισταση και τις θυσιες, πηραμε τα Δωδεκανησα. Πενιχρες παροχες δηλαδη.
Ας ειναι…το αιμα των θυσιασμενων του 40 θα δειχνει τον δρομο και στις επομενες γενιες Ελληνων!

IoannisK

Και όπως πάντα, η συμβολή αυτή (μικρή, μεγάλη …αλλά σίγουρα υπαρκτή), δεν κεφαλαιοποιήθηκε από τις πολιτικές μας δυνάμεις μεταπολεμικά, και προς τη δύση ΑΛΛΑ και προς την ανατολή και οδηγηθήκαμε ΜΕΣΑ από τον οδυνηρό για εμάς Β Παγκόσμιο, σε έναν ακόμα οδυνηρότερο εμφύλιο, με τα γνωστά σε όλους μας μετεμφυλιακά σύνδρομα που μέχρι σήμερα κατατρέχουν την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας.
Παρεμπιπτόντως, δεν θέλω να θεωρηθεί διαφήμιση,
προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται το βιβλίο του Heinz A. Richter
“Η Ιταλο-Γερμανική Επίθεση Εναντίον της Ελλάδος”.
Με τράβηξαν οι πρώτες λέξεις στον πρόλογο που αναφέρουν κάτι για το οποίο μέχρι τότε δεν είχα αναρωτηθεί.
Ενώ για όλο τον Β Παγκόσμιο έχουν γραφτεί και αναλυθεί σχεδόν τα πάντα, για μια τόσο μεγάλη περίοδό του (Οκτώβριος ’40, Απρίλιος ’41), έχουν γραφτεί ελάχιστα και αρκετά αρχεία που αναφέρονται σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχουν ακόμα αποχαρακτηριστεί κυρίως από την Βρετανία.

Giorgos Tsagkaris

ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ασαφειες, αλλοιωση γεγονοτων και εξισωση του θυτη με το θυμα…
Αυτον τον κυριο συστηνετε?
”…Κατ’ αρχάς το βιβλίο, σε γενικές γραμμές, δεν αποκρύπτει τα ιστορικά γεγονότα αλλά στην ανάλυσή του σχετικά με τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος μεροληπτεί σχεδόν απροκάλυπτα. Προσδίδει υπερβολικές διαστάσεις σε σχετικά μεμονωμένα περιστατικά προκειμένου να τα εξισώσει με μείζονα και τεκμηριωμένα γερμανικά εγκλήματα πολέμου, παρουσιάζει ουσιώδη στοιχεία της Μάχης με τρόπο ώστε να «προκύψουν» ατεκμηρίωτα συμπεράσματα και αναφέρεται με προδήλως υποτιμητικό τρόπο στους πολίτες της Κρήτης που υπεράσπισαν το νησί τους δίπλα στις τακτικές δυνάμεις του Ελληνικού Κράτους και των Συμμάχων τους. Γενικά αναφέρεται παραπειστικά στις συνθήκες της Μάχης ώστε να αποδώσει στις δύο «ξένες» αντίπαλες πλευρές της Μάχης, τους Βρετανούς και -κυρίως- τους Γερμανούς, τη διεξαγωγή ενός γενικά «ιπποτικού» πολέμου, τον οποίο υποτίθεται ότι αμαύρωσε η «άγρια και πρωτόγονη» συμμετοχή των γηγενών Κρητών πολιτών που υποκινήθηκαν σε αυτή από ξένους. Αν και αποδίδει έτσι μέρος των ευθυνών και στον Βρετανικό παράγοντα, συνολικά επιχειρεί να εξισώσει τον ιστορικό θύτη με το ιστορικό του θύμα ώστε να αναδείξει τους γερμανούς αλεξιπτωτιστές ως πολεμιστές που όπως λέει «έδωσαν το καλύτερο που μπορούσαν και ρίσκαραν την ζωή τους χωρίς να έχουν συνείδηση των κινήτρων» και τελικά να τους αθωώσει από τις κατηγορίες εγκλημάτων, για τα οποία ισχυρίζεται ότι φταίνε πρωτίστως οι Κρήτες άτακτοι.”
https://belisarius21.wordpress.com/2016/05/20/%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD/

IoannisK

Κανένα ιστορικό πόνημα, ιδιαίτερα αν αναλύει γεγονότα που έχουν εθνολογική συγγένεια με τον συγγραφέα, όσο και αν προσπαθήσει δεν μπορεί να είναι αντικειμενικό.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για την ενόχληση, δικαιολογημένα, που ένοιωσα διαβάζοντας διάφορα σημεία όπου φαινόταν, απροκάλυπτα, η προσπάθειά του να παρουσιάσει μια ηρωική εικόνα, μέσω της εξίσωσης του αμυνόμενου, με τα πενιχρά μέσα που διέθετε, με τον επιτηθέμενο.
Όμως μέσα από τα πρώτα ακόμα κεφάλαια, αποδεικνύεται
-πόσο μόνη διπλωματικά ήταν η χώρα μας, και πως καταρρέει το ιδεολόγημα περί “αδελφών” καθεστώτων και “συμπάθειας” των Γερμανών προς τους Έλληνες
-όσο και αν προσπαθήσεις με κατευνασμό δεν μπορείς να αποτρέψεις έναν αποφασισμένο αντίπαλο να επιτεθεί
-δεν υπάρχουν συμμαχίες αλλά μόνο συμφέροντα
Κανένα ανάγνωσμα δεν είναι ευαγγέλιο, και πάντα όπως πολύ σωστά κάνετε, πρέπει να έχουμε κριτική σκέψη.
Όσο και αν τα παραπάνω μπορεί για κάποιους να είναι προφανή (Θουκυδίδης), για τη συγγεκριμένη Ιστορική περίοδο με τις ιδεοληψίες που διακατέχουν τον λαό μας, δεν είναι πάντα αποδεκτά.
Διαβάζουμε, σκεφτόμαστε και φτάνουμε στα δικά μας συμπεράσματα.

jw4799

Εμ εννοείται, πως να αποχαρακτηριστούν τα αρχεία των Εγγλέζων και να φανούν οι βρωμιές τους και κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, για τα μετά γεγονότα (Δεκεμβριανά – έκρηξη εμφυλίου πολέμου) δεν το συζητάμε, είναι δεδομένες.
Και δεν νομίζω και να αποχαρακτηριστούν και ποτέ αυτά τα αρχεία δηλαδή, πάνε σετ μαζί με τα αρχεία που αναφέρονται στην δολοφονία του Ι. Καποδίστρια.

Μπαμπης

Οι πιο αγνοημενες πλευρες του Β’ ΠΠ στο Ευρωπαικο μετωπο ειναι η σθεναρη αντισταση των Δανων στην Βερμαχτ με τους 16 (κατα wiki, εγω ηξερα για 6) νεκρους οι δικοι μας ανταρτες (οχι δεξιοι ή αριστεροι αλλα Ελληνες) κ ισως οι Πολωνοι στη RAF κ ο Σικορσκυ και κατοπιν η επιχειρηση Μαριτα. Τουναντιον, οι maquis tης Γαλλιας ελαβαν πολυ περισσοτερη δημοσιοτητα απ οτι πραγματικα αξιζαν ως δυμανη ανταρτων αλλα ας οψεται ο ντε Γκωλ κ η “τιμη των Γαλλικων οπλων”, οπως κ ο Μοντυ αλλα κ τοσοι αλλοι.
Αν ειμασταν εξυπνοτεροι, λιγοτερο ευκολοπιστοι κ το κυριοτερο λιγοτερο φανατισμενοι πολιτικα δεν θα συνεβαινε ο εμφυλιος κ ολα θα ηταν πολυ διαφορετικα.Η Ιστορια θα αναφεροταν με πολυ πιο κολακευτικα λογια για τα οσα συνεβησαν εδω κατω.

STRATOS

Ασφαλώς και η αντίσταση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον Β παγκόσμιο πόλεμο είναι ο λόγος που έχασε η γερμανία και κατ επέκταση ηττήθηκαν οι δυνάμεις του άξονα.
Οι περισσότεροι ιστορικοί ασχολούνται με την γερμανική (ή καλύτερα γερμανοιταλοβουλγαροαλβανική) επίθεση στην Ελλάδα στις 6.Απριλίου.1941 και τις επιπτώσεις που είχε αυτή η καθυστέρηση των 4 εβδομάδων, ή 8 εβδομάδων αν βάλουμε και την κατάληψη της Κρήτης, στην έκβαση της επίθεσης των γερμανών στην Ρωσία.
Ακόμα και αυτές οι 8 εβδομάδες καθυστέρηση έφτασαν (όπως αναλύει και το παραπάνω άρθρο) να καθηλώσουν τις γερμανικές δυνάμεις μπροστά από την Μόσχα λόγω της έλευσης του Ρωσικού χειμώνα και να τερματίσουν την κεραυνοβόλα κατάληψη της σοβιετικής ένωσης που επιθυμούσε ο χίτλερ.
Όπως πολύ ενδεικτικά αναφέρεται στο άρθρο, εκείνη ακριβώς την στιγμή που ο γερμανικός στρατός έχει βαλτώσει έξω από την Μόσχα, η Αμερική εισέρχεται στον πόλεμο και κάπου εκεί ξεκινάει η αλλαγή της πορείας του πολέμου.
Αυτό που ελάχιστοι (ξένοι) ιστορικοί έχουν αναλύσει σε βάθος είναι τι θα γινόταν αν η Ελλάδα είχε καταρρεύσει από την εποχή της Ιταλικής επίθεσης την 28.Οκτ.1940? Μάλλον κάπιοι θεωρούν δεδομένη την νίκη της μικρής και φτωχής Ελλάδας έναντι της τότε υπερδύναμης ιταλίας??!!
Αν λοιπόν η Ελληνική άμυνα είχε καταρρεύσει, Η Ελλάδα είχε συνθηκολογήσει και τα ιταλικά στρατεύματα είχαν καταλάβει την χώρα, θα είχαν συμβεί τα παρακάτω γεγονότα με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια:
1) Οι Βρετανοί θα έχαναν τον πόλεμο στην Βόρειο Αφρική από τα στρατεύματα του Ρόμελ αφού την εποχή της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα οι βρετανικές δυνάμεις της βορείου Αφρικής ήταν σε οικτρή κατάσταση, και παρά την απόκρουση της ιταλικής επίθεσης από τον Ελληνικό στρατό, αυτοί έχαναν σε όλα τα μέτωπα της βορείου Αφρικής. Μια κατάρρευση της Ελληνική άμυνας στα τέλη του 40 θα βοηθούσε απίστευτα στον αποκλεισμό των βρετανικών δυνάμεων της Βορείου Αφρικής και στην κατάρρευση τους. Ο Ρόμελ θα καταλάμβανε την Παλαιστίνη, την Συρία και μετά το Ιράκ και της Πετρελαιοπηγές του.
2) Μετά την παραπάνω εξέλιξη, η τουρκία (ο επιτήδειος ουδέτερος) θα αναγκαζόταν εκ των πραγμάτων (περικυλωμένη πλέον) να κατέβει στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του άξονα. Όταν η Γερμανική επίθεση εναντίον της Ρωσίας θα εξαπολυόταν την άνοιξη του 41 (στην ώρα της ή και νωρίτερα) ο πόλεμος θα τελείωνε πολύ γρήγορα με νίκη των γερμανών.
Τα παραπάνω 2 στοιχεία είναι που παραλείπονται συνήθως για να παραπλανήσουν για το ποιος φταίει για την ήττα των γερμανών στο Β παγκόσμιο πόλεμο και για να μειώσουν (ή μάλλον εκμηδενίσουν) την προσφορά της Ελλάδας στην συμμαχική νίκη.
Μερικά ακόμη στοιχεία, γιατί ο πόλεμος λέγεται ότι κρίνεται στις λεπτομέρειες:
1) Ένας πολύ βασικός λόγος που ο χίτλερ επιτέθηκε στην Ελλάδα είναι γιατί φοβήθηκε ότι αν δεν το έκανε, η Ελλάδα θα γινόταν 1 βρετανικό αεροδρόμιο από το οποίο θα γινόντουσαν συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στις πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας.
2) Αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο ότι χρησιμοποιήθηκαν 2600 τεθωρακισμένα στην επίθεση κατά των σοβιετικών. Μην ξεχνάμε ότι 1000 από αυτά τα τεθωρακισμένα(άρματα μάχης και πυροβόλα εφόδου) σύμφωνα με πολλαπλές έγκυρες πηγές χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον της Ελλάδας, καθώς οι γερμανοί τήρησαν και εδώ την τακτική της συγκέντρωσης των μέσων για να μπορέσουν να επιτύχουν μία γρήγορη νίκη (με τα μηχανοκίνητα τους )αφού επιτέθηκαν από την κοιλάδα του Αξιού (όπου προηγουμένως είχε καταρρεύσει μέσα σε 2 24ώρα η γιουγκοσλαβική άμυνα).
Επομένως ναι μεν αριθμητικώς οι δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ελλάδας ήταν μικρό κλάσμα αυτών που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Σοβιετικής ένωσης (επιχείρημα που χρησιμοποιούν διάφοροι για να μειώσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην εξέλιξη του πολέμου), αλλά αντιπροσώπευαν μεγάλο μέρος των επίλεκτων μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών του γερμανικού στρατού.
Αυτά τα τεθωρακισμένα, αν και δεν υπέστησαν μεγάλες απώλειες (έλλειψη αντίπαλου τεθωρακισμένου σχηματισμού, ότι απώλειες είχαν από το Ελληνοβρετανικό πυροβολικό), σύμφωνα με μαρτυρίες έπαθαν εκτεταμένες ζημίες λόγω του ελλιπούς Ελληνικού οδικού διχτύου της εποχής και του κακοτράχαλου του Ελληνικού εδάφους. Αυτό επέφερε επιπρόσθετα προβλήματα στους γερμανούς όταν χρειάστηκε να επισκευάσουν αυτά τα πολύτιμα (για την επίθεση στην σοβιετική ένωση) τεθωρακισμένα.
3) Αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο ότι χρησιμοποιήθηκαν 2700 αεροσκάφη στην επίθεση κατά των σοβιετικών. Μην ξεχνάμε ότι 1000 από αυτά τα αεροσκάφη(καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά, βομβαρδιστικά κάθετου εφορμήσεως, αναγνωριστικά, μεταφορικά και ανεμοπλάνα εφόδου) σύμφωνα με πολλαπλές έγκυρες πηγές χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον της Ελλάδας, καθώς οι γερμανοί τήρησαν και εδώ την τακτική της συγκέντρωσης των μέσων για να μπορέσουν να επιτύχουν μία γρήγορη νίκη.
Ασφαλώς τα αεροσκάφη αυτά δεν υπέστησαν μεγάλες απώλειες από την μικρή Ελληνοβρετανική αεροπορική δύναμη και την Ελληνική αντιαεροπορική άμυνα. Κατά την διάρκεια όμως της επιχείρησης ΕΡΜΗΣ για την κατάληψη της Κρήτης τα μεταφορικά αεροσκάφη και ανεμοπλάνα δέχτηκαν συντριπτικές απώλειες από την εκεί οργανωμένη αντιαεροπορική άμυνα. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ήταν υπερπολίτιμα τόσο για την επίθεση στην σοβιετική ένωση όσο και για την κατάληψη του Ιράκ (και των πετρελαιοπηγών του) που είχε σχεδιαστεί να γίνει σε 2ο χρόνο, και αυτή με αερομεταφερόμενη ενέργεια, και η οποία τελικά ακυρώθηκε μετά τις μεγάλες απώλειες που είχαν οι αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη.
Όπως ανέφερε και φίλος παραπάνω, η επίσημη Ελλάδα ουδέποτε διεκδίκησε όπως έπρεπε αυτά που της αναλογούν βάση της προσφοράς της στην συμμαχική νίκη του Β παγκόσμιου πολέμου. Την Κύπρο δεν την πήραμε παρόλη την βοήθεια που προσφέραμε στους συμμάχους και ιδίως στους Βρετανούς (20000+ Ελληνοκύπριοι πολέμησαν με τον Βρετανικό στρατό και την Βρετανική Αεροπορία στον Β παγκόσμιο) και την Βόρεια Ήπειρο την χάσαμε χάρη στα τερτίπια του κκε που έσυρε την χώρα σε νέο αιματηρό πόλεμο μέχρι το 1949.
Σήμερα δε αυτοί που έκαναν αντίσταση στον άξονα 6 και 12 ώρες μας κουνάν το δάχτυλο, ενώ οι ίδιοι οι γερμανοί που θα έπρεπε να δουλεύουν 1000 χρόνια σκλάβοι για να ξεχρεώσουν την ζημιά και την δυστυχία που έφεραν στον κόσμο μας έχουν ανέβει στο κεφάλι!!

teo

Ακριβώς αυτό…
Στην Επιχείρηση εναντίον Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας (μην το ξεχνάμε) έστειλαν ότι καλύτερο είχαν για να τελειώνουν γρήγορα. Τα 1200 τεθωρακισμένα που μετείχαν στα Βαλκάνια είναι πάρα πολλά σε σχέση με τα 2600 που χρησιμοποιήθηκαν στον Barbarossa άρα οι Γερμανοί ΔΕΝ μπορούσαν να ξεκινήσουν την εκστρατεία στην Ρωσία χωρίς αυτά. Όλη αυτή η μεταφορά δυνάμεων , η εμπλοκή, η επιστροφή, η συντήρηση, η αναπλήρωση απωλειών κόστισε υπερπολύτιμο χρόνο και αυτό φάνηκε όταν τους σταμάτησε ο χειμώνας στα προάστια της Μόσχας.
Τώρα αν η Βαλκανική εκστρατεία καθόρισε την τελική έκβαση του πολέμου, αυτό δεν το ξέρει κανείς, αλλά σίγουρα καθόρισε την ροή του αφού Γερμανική επιτυχία στον Barbarossa και κατάληψη της Μόσχας σίγουρα θα άλλαζε πάρα πολλά στην συνέχεια και οι αλλαγές αυτές φυσικά θα ήταν υπέρ των Ναζί..
Οι παραπάνω επιχειρησιακές πραγματικότητες ΔΕΝ αποτελούν αστικό μύθο όσο και αν δεν αρέσει σε “φίλους και συμμάχους”

Thras

Συγχαρητήρια για το σχόλιο σου. Με γλύτωσες από ένα σεντόνι που σκεφτόμουν να γράψω!!!

Stavrogin1

@Στρατος
το 1 δεν ισχυει. Αν η ελλάδα έχανε απο την ιταλία δεν θα υπήρχε η επέμβαση των 57.000 βρετανονεοζηλανδων.Με αποτέλεσμα το βορειοαφρικανικό μέτωπο να ηταν ενισχυμένο με 3 μεραρχίες ακόμα. Το εκστρατευτικό σωμα του ρομελ δεν ηταν ολο κι ολο 3 μεραρχίες. Χώρια τα αεροπλάνα που καταστράφηκαν, χώρια και τ αντιτορπιλικά που επλήγησαν στην μάχη της Κρήτης που θα είχαν ενισχύσει την μάλτα και την ανατολική μεσόγειο. ο Χιτλερ ήθελε να δει την εξέλιξη της μάχης της Ρωσίας και θεωρούσε το βορειοαφρικανικό μέτωπο απολύτως δευτερεύον. Ειχε δε απορίψει ήδη σχέδια ,μετατροπης της βορείου αφρικης σε πρωτευον μέτωπο. Συνεπώς ο Ρομελ δεν ειχε και δεν θα αποκτούσε τις δυνάμεις και την επιμελητεία για μια τόσο μεγάλη επιχείρηση που περιγράφετε.
ούτε το 2 ισχύει. Η Τουρκία ώς ένα κράτος μόλις 18 ετών δεν είχε την διάθεση να μπλέξει στον πόλεμο, πράγμα που απέδειξε πολλές φορές κατά την διάρκεια του. Είχε ένα πολύ επικερδές εμπόριο με το 3ο ράιχ και το κυριότερο είχε σύνορα με την ρωσία, που σημαίνει ότι άν κάτι πήγαινε στραβά δεν θα γλύτωνε την σοβιετική κατοχή και την τιμωρία.
Με τις ακόλουθες 1 και 2 παραγράφους περι των γερμανικών δυνάμεων συμφωνώ κατά γράμμα.

vesparchos

Τα είπες όλα!

kv11

To το οτι η γερμανια εχασε τον πολεμο λογο της αντιστασης της ελλαδας ειναι υπερβολη. Ηταν ενας απο τους λογους? ναι η εκστρατεια στα βαλκανια καθυστερησε τον αρχικο σχεδιασμο οπως τον καθυστερησε το λιωσιμο του χιονιου και αλλα. Το να λες οτι η Ελλαδα ηταν ο λογος της συμμαχικης νικης ακυρωνει κοντα 4 χρονια πολεμικης ιστοριας

ΠΧΤ

Μερικές σκέψεις:
Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου. Η μάχη των οχυρών κράτησε μέχρι τις 10 Απριλίου. Το ΤΣΑΜ συνθηκολόγησε ήδη από τις 9 Απριλίου. Ο Τσολάκογλου συνθηκολόγησε στις 20 Απριλίου. Το να παρουσιάζεται ότι υπήρξε ένας συνεχής αγώνας, ο οποίος καθήλωνε τον γερμανικό στρατό, από τις 6 Απριλίου μέχρι τις 1 Ιουνίου δεν είναι σοβαρό.
Ο Μουσολίνι έχανε στην Ήπειρο από τις αρχές Νοεμβρίου του 40. Όμως η γερμανική επέμβαση ήρθε μόνο όταν άλλαξε στάση η Γιουγκοσλαβία. Άρα οι Γερμανοί ήρθαν στα Βαλκάνια για τη Γιουγκοσλαβία κατά πρώτον.
Όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τον Ελληνοϊταλικό ξέρουν ότι την άνοιξη του 41 ο ελληνικός στρατός είχε πλέον φθίνουσα πορεία και ότι μοιραία δεν θα κρατούσε για πολύ ακόμη.
Επιβραδυντικό αγώνα κατά μήκος της ελληνικής χερσονήσου έκανε το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα. Ο μη μηχανοκίνητος ελληνικός στρατός έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να κάνει.
Δεν είναι καλό να υποβαθμίζεις τις θυσίες των άλλων. Οι Πολωνοί αντιστάθηκαν μέχρι τελευταίου φυσιγγίου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε. Εμείς αρχίσαμε να συνθηκολογούμε ήδη μετά από τρεις ημέρες και ούτε σκέψη για αντίσταση μέχρις εσχάτων στην Αθήνα.
Όποιος ισχυρίζεται ότι οι Γερμανοί δεν επιτίθονταν στη Ρωσία γιατί περίμεναν τις δύο μεραρχίες από την Κρήτη μάλλον έχει θέμα ή πουλάει προπαγάνδα. Είναι αστείο να λέμε ότι σε μία σύγκρουση που συμμετείχαν όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη του κόσμου έπαιξε αποφασιστικό ρόλο ένα μικρό κράτος σε ένα περιφερειακό θέατρο επιχειρήσεων.
Δεν είμαστε οι μοναδικοί που τα λέμε αυτά. Κάποτε είχα γνωρίσει έναν Ρουμάνο που μου είπε ότι όσο καιρό η Ρουμανία ήταν σύμμαχος του Χίτλερ αυτός κέρδιζε. Μόλις η Ρουμανία άλλαξε στρατόπεδο ο Χίτλερ έχασε. Αυτό του μάθαν αυτό έλεγε.
Το βασικό πρόβλημα των Γερμανών στη Ρωσία δεν ήταν η ημερομηνία έναρξης. Ήταν ότι δεν υπήρχε ενιαία στρατηγική. Έτσι ο γερμανικός στρατός ήθελε να κινηθεί προς τη Μόσχα για να συναντήσει τον όγκο του σοβιετικού στρατού και να τον καταστρέψει. Όμως ο Χίτλερ ενδιαφέρονταν για την Ουκρανία.
Το κακό γι αυτούς ήταν ότι ο Χίτλερ άφησε τον στρατό να ενεργήσει όπως ήθελε στην αρχή αλλά μετά παρενέβη. Έτσι μετά τη λήξη της μάχης του Σμόλενσκ ο Χίτλερ έστειλε την Τεθωρακισμένη Ομάδα 2 στο Κίεβο και την Τεθωρακισμένη Ομάδα 3 στον βορά, αφήνοντας την Ομάδα Στρατιών Κέντρου χωρίς άρματα μόνο με πεζικό να συνεχίσει προς τη Μόσχα.
Ο χρόνος για τους Γερμανούς χάθηκε εκεί κι ακόμη και αν άρχιζε νωρίτερα η εκστρατεία η παρέμβαση του Χίτλερ θα ήταν αναπόφευκτη.
Οι Γερμανοί όμως δεν τέλειωσαν τον Δεκέμβριο του 41. Το καλοκαίρι του 42 ήταν ξανά επιτιθέμενοι και ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στα όρια του. Και πάλι η έλλειψη ενιαίου σκοπού ήταν καθοριστική. Ο Χίτλερ παρενέβη, χώρισε την Ομάδα Στρατιών Νότου στα δύο, και έστειλε ένα τμήμα στον Καύκασο και ένα στον Βόλγα έτσι ώστε να κυνηγήσει πάλι δύο σκοπούς και να μην πετύχει κανέναν.
Αυτό που πετύχαμε έναντι της Ιταλίας ήταν ένας άθλος για τον οποίο αξίζει κάθε τιμή. Όμως το να λέμε ότι κερδίσαμε έναν πλανητικό πόλεμο είναι κωμικό.

Mich

Δεν είπε κανείς ότι κερδίσαμε πλανητικό (sic) πόλεμο. Η κουβέντα γίνεται για το αν καθυστέρησε ο Χίτλερ λόγω Ελλάδας και αν όντως αυτή η καθυστέρηση έπαιξε κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της επιχείρησης Barbarossa. Προφανώς οι γνώμες διΐστανται. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι όταν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε ένα τόσο πολυσύνθετο ζήτημα.

ACHERON

Φίλε ΠΧΤ,έθιξες με άτεγκτους στρατιωτικά όρους,όπως πάντα,μία θεμελιώδη παράμετρο της γερμανικής εισβολής στην ΕΣΣΔ,την μοιραία παρέμβαση του Χίτλερ,και την διάσπαση της κύριας προσπάθειας σε τρείς άξονες.
Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι ὁ «Φύρερ» θα την έκανε την παρέμβαση,ἄς υποθέσουμε ότι δέν χανόταν οἱ πολυθρύλητες 8 εβδομάδες μέχρι την γερμανική εξόρμηση.
Πόσο λιγώτερους στρατιώτες,άρματα και πυροβόλα θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν οἱ Γερμανοί;
Και πόσο ευκολώτερα ίσως πετύχαιναν παρά την διάσπαση της ΚΠ;
Ἄν θυμάμαι καλά,κάπου είχε πεί ὁ Ζούκωφ,ότι ὁ ρυθμός ενισχύσεως των στρατιών στα δυτικά της ΕΣΣΔ πρίν την εισβολή ήταν χαμηλός,και ότι ὁ ίδιος έδινε αγώνα για να επιταχυνθεί.

ΠΧΤ

Φίλε Αχέροντα, όπως πάντα το σχόλιο σου πάει την κουβέντα ένα βήμα παρακάτω.
Η παρέμβαση μου είχε σκοπό να τονίσει κάποιες άβολες αλήθειες που πάντα ξεχνιούνται στις επετειακές παρουσιάσεις.
Ο καταλύτης της γερμανικής παρέμβασης στα Βαλκάνια ήταν η Γιουγκοσλαβία.
Οι στρατηγοί μας έκαναν διαγωνισμό ποιος θα παραδοθεί πρώτος. Πικρό αλλά αληθινό.
Επιβράδυνση των Γερμανών κατά μήκος της ελληνικής χερσονήσου έκαναν τα αυτοκρατορικά στρατεύματα και η ανυπαρξία οδικού δικτύου. Αυτό πάντα το ξεχνάμε.
Παρουσιάζεται μία εικόνα ότι ο ελληνικός στρατός κράταγε τον γερμανικό από τα μαλλιά από τις 6 Απρ μέχρι τις 1 Ιουνίου. Χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο?
Καλά κάναμε και δεν ισοπεδώθηκε η Αθήνα αλλά να κοροϊδεύουμε τους Πολωνούς ότι δεν αντιστάθηκαν; Δεν το βρίσκω σωστό.
Νομίζω ότι και ο ίδιος ο Χίτλερ είχε βασίσει την εκστρατεία στην πεποίθηση του ότι μετά το πρώτο χτύπημα το καθεστώς θα κατέρρεε. Είχε πει μία κλωτσιά στο ετοιμόρροπο κτήριο και μετά όλο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Το καθεστώς όμως δεν κατέρρευσε οπότε ακόμη και η κατάληψη της Μόσχας θα ήταν ένα επεισόδιο σε έναν μακρύτερο πόλεμο.
Ένα ωραίο διήγημα πάνω στο θέμα είναι το The Moscow Option.

Thras

Λες απαξιωτικά ότι “Οι στρατηγοί μας έκαναν διαγωνισμό ποιος θα παραδοθεί πρώτος. Πικρό αλλά αληθινό.” χωρίς να λαμβάνεις υπόψη ότι ο ελληνικός στρατός πολεμούσε ήδη 6 μήνες με υπέρτερο ποιοτικά αντίπαλο, τον όποίο είχε σχεδόν καταβάλει. Είχε ξεπεράσει τις δυνατότητες του για την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους, αλλά και την προσχώρηση στην Αλβανία. Επιπλέον, λίγο πρίν την εκδήλωση της Γερμανικής επίθεσης (ητελειότερη πολεμική μηχανή της εποχής) εκδηλώθηκε η λυσσαλέα ιταλική εαρινή επίθεση που αποκρούστηκε επιτυχώς με το ανάλογο όμως κόστος! Τελικά, με την εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης
1. Ο ελληνικός στρατός βρισκόταν συγκεντρωμένος στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου, χωρίς δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στο μέτωπο της Μακεδονίας και όντας σε ανάγκη πλήρους αναδιοργάνωσης.
2. Το συμμαχικό βρετανικό εξτρατευτικό σώμα δεν είχε λάβει τις θέσεις του για άμυνα
3. Η γραμμή Μεταξά είχε τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε πυροβόλα πυρομαχικά
Για να μην τα πολυλογώ, το σύγχρονο ανάλογο είναι να μας επιτεθεί ταυτόχρονα, Τουρκία, Βουλγαρία και Αλβανία, μετά απο 6 μήνες μαχών να τους έχουμε απωθήσει και να έχουμε μικρά εδαφικά κέρδη. Τότε να μπαίνουν στον πόλεμο εναντίον μας οι ΗΠΑ και να κατηγορούμε τον ΕΣ ότι δεν αντιστάθηκε αρκετά…
Εντελώς φιλικά.

Nikolas K

Μου αρέσει και προσυπογράφω την τελευταία σου παράγραφο! Κι εγώ αυτό το ανάλογο σκεφτόμουν!

ACHERON

Είναι πάντα μία ενδιαφέρουσα «πρόκληση» ἡ γνώμη του ΠΧΤ,επειδή ξέρει για τί πράγμα μιλάει/γράφει,και επειδή δέν χαρίζεται σε καμμία «ατμόσφαιρα».
Παίρνω εδώ το θάρρος,να συστήσω στους φίλους που ενδιαφέρονται το ιστολόγιο του ΠΧΤ CON-OPS.BLOGSPOT ακόμη και ἄν δέν είναι αρκετά καταρτισμένοι στρατιωτικά.
Στο προκείμενο,κάποιες πικρές διαπιστώσεις του ΠΧΤ δέν πρέπει να εκλαμβάνονται ὠς προκατειλημμένες θέσεις,αλλά ὡς διαπιστώσεις.
(Σε άλλο ιστολόγιο,στου Βελισάριου,είχα μία άβολη ανταλλαγή απόψεων με φίλο που ήταν αρνητικώτατος,και ίσως δέν είχε και τελείως άδικο.)
Στο προκείμενο θέμα,το ότι «Οι στρατηγοί μας έκαναν διαγωνισμό ποιος θα παραδοθεί πρώτος. Πικρό αλλά αληθινό.»,κανείς δέν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έτσι έγινε,ακόμη χειρώτερα,οἱ ίδιοι εκείνοι ανέλαβαν και να κυβερνήσουν την Πατρίδα που δέν υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους,και μάλιστα να κυβερνήσουν ὡς δοσίλογοι.
Ἄν συνθηκολογούσαν για να σωθεί ὁ Στρατός,όπως διακήρυσσαν,και μετά έκαναν χαρακίρι,τελετουργικό ἤ όχι,τότε τουλάχιστον θα έλεγα και εγώ ότι θυσιάστηκαν.
Αλλά το πράγμα δέν ήταν τόσο απλό,ούτε τόσο ρομαντικό.
Εκείνον τον Στρατό που υποτίθεται ότι βρισκόταν σε αποσύνθεση,τον διέταξαν να αμυνθεί μέχρι τελευταίας ρανίδος στο αλβανικό μέτωπο έναντι των Ιταλών,ώστε κατά την συνθηκολόγηση να μήν πατούν οἱ Ιταλοί Ἑλληνικό έδαφος,
Και εκείνος ὁ Στρατός ανταποκρίθηκε!
Όμως,οἰ Τσολάκογλου υπέγραψαν διαδοχικά άλλες δύο συνθηκολογήσεις,στις οποίες περιλήφθηκαν ὡς νικητές και οἱ Ιταλοί,άρα το άλλοθι να τρέξουμε να ταπεινωθούμε στους Γερμανούς για να μήν ταπεινωθούμε καί στους Ιταλούς,δέν στέκει.
Το ἄν είναι ευθύνη του Παπάγου και σε ποιόν βαθμό,δέν αναιρεί ότι κάποιοι σωματάρχες αγνόησαν την φυσική ηγεσία και τον φυσικό προϊστάμενο,αλλά και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία συνθηκολογώντας.
Στην Πολωνία,δέν βρέθηκε κανείς να συνθηκολογήσει,ούτε με την Βαρσοβία ισοπεδωμένη-δέν τσούζει αυτή ἡ σύγκριση;
Και τέλος,στα της συνθηκολογήσεως,«σώθηκε» υποτίθεται ὁ Στρατός,αλλά καταστράφηκε ἡ Χώρα,και ὁ πληθυσμός αποδεκατίστηκε.
Σε ότι αφορά τώρα την επίδραση στην εξέλιξη του πολέμου που είχε το «Ἑλληνικό επεισόδιο»,υπάρχουν πολλά ἄν,τα οποία δέν γράφουν μέν Ιστορία,θα μπορούσαν όμως να είχαν γράψει,εφόσον κάποια πράγματα γινόταν σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν που έγιναν,και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό ήταν θέμα διαταγών που εκδόθηκαν ἤ δέν εκδόθηκαν και πότε.
Δέν μιλάμε για αναμέτρηση της μικρής και εξαντλημένης Ἑλλάδος με το τρίτο ράϊχ επί ίσοις όροις,αλλά για συγκεκριμένο σκοπό σε συγκεκριμένη διάρκεια.
Για παράδειγμα,αφού ἡ κατευθυντήριος 20 (σχέδιο Μαρίτα) ζούσε στην σκιά της κατυθυντηρίου 21(Μπαρμπαρόσσα),τυχούσα επικράτηση της Ἑλλάδος στο αλβανικό μέτωπο στις αρχές Νοεμβρίου 1940 και εκκαθάριση της Αλβανίας από ιταλικές δυνάμεις ακολούθως,μία Ἑλλάς ἥδη επιστρατευμένη,θα μπορούσε να προσανατολιστεί σε μία άμυνα μονομέτωπη,ἡ οποία θα μπορούσε να αντέξει για όσο δέν θα ετίθετο υπό αίρεση ὁ μείζων για τους Γερμανούς σκοπός της εισβολής στην ΕΕΣΔ,και ἡ Ἑλλάς θα μπορούσε να αποφύγει την ολική κατάληψη από τον Άξονα.
Θα μπορούσε όμως και να είχε επισπεύσει την γερμανική ανάμειξη.
Ἄν δέν είχε αλλάξει στάση ἡ Σερβία,ίσως οἱ Γερμανοί ανέθεταν σε αυτήν και την Βουλγαρία να καταλάβουν την Ἑλλάδα,αλλά και με βρετανική βοήθεια ἡ Χώρα μας να άντεχε.
Χωρίς κάποια εχέγγυα ουδετερότητος της Ἑλλάδος πάντως,ὁ Χίτλερ δέν ξεκινούσε τον Μπαρμπαρόσσα.
Και όσο για την αντοχή του σοβιετικού καθεστώτος,ίσως να τερματιζόταν με την κατάληψη της Μόσχας,και ρύθμιση του «Ρωσικού προβλήματος» κατά το πρότυπο της Γαλλίας,Ἄν (με κεφαλαίο) ἡ επιχείρηση ξεκινούσε κάποιες εβδομάδες νωρίτερα,Ἄν ίσως οἱ ΗΠΑ δέν εμπαιναν στον πόλεμο,και πολλά ακόμη.
Το ζήτημα όμως,είναι ίσως άλλο:επειδή οἱ ηγέτες δέν είναι προφήτες,(ακόμη και ἄν το πιστεύουν οἱ οπαδοί τους),το θέμα είναι να κάνουν τουλάχιστον λογικές προβλέψεις,και να αποφασίζουν με βάση κάποιες σταθερές,όπως ἡ αρτιώτερη δυνατή στρατηγική,στο πλαίσιο πάντοτε του Χρέους προς την Πατρίδα.

Manolis

Διαφωνω φιλε Αχερων οτι η αντοχή του σοβιετικού καθεστώτος,ίσως να τερματιζόταν με την κατάληψη της Μόσχας αν και ο Σταλιν για λιγο δεν την εγκατελειψε για τα μετοπισθεν. Ο Ναπολεων την κατελαβε – και την αφησε. Η ανθεκτικοτητα του σοβιετικου καθεστωτος ηταν ιδια με αυτη του ιδιου του αρχηγου του Σταλιν – αλλα και των υφισταμενων του που εκτελουσαν τις διαταγες του.
ΥΓ. Αμαν, δωσε και κανενα σωστο λινκ! 🙂

ACHERON

Mανώλη,εάν «Η ανθεκτικοτητα του σοβιετικου καθεστωτος ηταν ιδια με αυτη του ιδιου του αρχηγου του Σταλιν »,τότε μάλλον δέν θα επιβίωνε μία ταχύτερης γερμανικής προελάσεως,ἄν όντως ὁ Στάλιν χλώμιασε όπως λένε όταν οἱ Γερμανοί πλησίασαν στην Μόσχα
Μήν ξεχνάς ότι το 1941 δέν ήταν το 1812,όταν εκτός από την μητερούλα Ρωσία ήταν και ὁ τσάρος πατερούλης, για πολύ κόσμο το σταλινικό καθεστώς δέν ήταν ταμπού,ούτε και ὁ ίδιος ὁ Στάλιν.
Και αμάν αυτή ἡ γκρίνια σου με τα λίνκ.
Πάρε αυτό για αρχή,το συνιστώ
http://con-ops.blogspot.de/2017/02/blog-post.html

Thras

Μου αρέσουν πολύ όσα λές και τα διάφορα σενάρια που περιγράφεις. Ως έλληνες έχουμε μάθει να είμαστε ευθείς και να τηρούμε τις συμμαχίες μας. Μερικές φορές όμως αναρωτιέμαι αν όλη αυτή η ταλαιπωρία που υπέστη η Ελλάδα για τέσσερα χρόνια κατά τον Β’ ΠΠ (απώλεια του 10% του πληθυσμού και του 95% των υποδομών) άξιζε τον κόπο για να πάρουμε τα Δωδεκάνησα.
Πληρώσαμε αναλογικά το βαρύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές απο κάθε άλλη χώρα που πήρε μέρος. Την ίδια στιγμή ο επιτήδειος ουδέτερος που λέγεται Τουρκία, δεν έριξε ούτε τουφεκιά, δεν έχασε ούτε έναν στρατιώτη και ένα μήνα πρίν τη λήξη του πολέμου μπήκε με τους νικητές… Είναι λίγο εξοργιστικό, δεν νομίζεις;
Η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του πολέμου, έπρεπε να ωφεληθεί τουλάχιστον με την Βόρειο Ήπειρο, αν όχι και κάποια εδάφη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (βλέπε Φιλιππούπολη).
Έπρεπε να τα απαιτήσει για να δικαιολογήσει κατά κάποιο τρόπο τις θυσίες της. Αντ’ αυτού εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε εμφύλιο…

ACHERON

Thras,ἡ επιλογή συμμαχιών δέν είναι πάντοτε πολυτέλεια,αλλά ανάγκη για την Ἑλλάδα.
Για να το θέσω ωμά,δέν είχαμε στην πραγματικότητα επιλογές.
Την επιλογη του πολέμου την έκανε ἡ Ιταλία,και εμείς μπορούσαμε να αμυνθούμε,ἤ να στηθούμε.
Σημειώνω ότι δέν θα ήταν κάτι αναπάντεχο να υποκύπταμε στο ιταλικό τελεσίγραφο,μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου,«δημοκρατικού» και «φιλομοναρχικού»,ήταν μάλιστα εθισμένο σε τέτοιες εθνικές αναξιότητες όπως ἡ παράδφοση οχυρών και επικρατείας,όρα εποχή Ἑθνικού Διχασμού.
Πολύ χαρακτηριστικά,κάποιος πολύ δημοκράτης,και αργώτερα όργανο του παλατιού επί αποστασίας,Ηλίας Τσιριμώκος τις,φέρεται ειπών για τον φασίστα Μεταξά ότι «ήταν ὁ μόνος Ἕλληνας που μπορούσε να πεί ναί,αλλά είπε όχι».
Πικάντικη λεπτομέρεια,στην διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου,ὁ φασίστας Μεταξάς προμήθευε οπλισμό στους Ισπανούς ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του υποστηριζόμενου απο τους Χίτλερ και Μουσσολίνι,Φράνκο.
Κάτι που δέν αναφέρεται συχνά,είναι ότι ἥδη τον Αύγουστο του 1939 υπήρξε ἡ πρώτη ένταση στα ἑλληνοαλβανικά σύνορα,μόλος 4 μήνες μετά την προσάρτηση της Αλβανίας από την Ιταλία,και πρίν την γερμανική εισβολή στην Πολωνία,και την τυπική έναρξη του Β΄ΠΠ.
Αυτό συμβαίνει να το γνωρίζω από μικρός,επειδή αποτελεί μέρος της οικογενειακής μου ιστορίας,συγκεκριμένα ὁ παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου,που είχε λάβει μέρος στο κίνημα του Στρυμόνα,είχε (προ)επιστρατευθεί εκείνο τον Αύγουστο,στον τομέα Πρεσπών,και στην διάρκεια της επιστρατεύσεως του γεννήθηκε και ὁ πρώτος του γυιός.
Δηλαδή,το Έπος του ᾿40 θα μπορούσε να λάβει χώρα το 1939,και μάλλον υπό πολύ ευνοϊκώτερες για την Ἑλλάδα συνθήκες,αφού ἡ Γαλλία δέν είχε ακόμη καταρρεύσει,ἡ Πολωνία έστεκε ακόμη,όπως και ἡ Δανία και ἡ Νορβηγία.
Υπάρχει,θα μου πείς,και ἡ περίπτωση ἡ «Αντάντ» να αδιαφορούσε για την Ἑλλάδα,όπως αδιαφόρησε και για την Πολωνία,αλλά αυτό δέν αναιρεί την ανωτέρω διαπίστωση σχετικά με τις επιλογές που (δέν) είχαμε.

Thras

Αχέρων, πιθανότατα έχεις δίκιο για την έλληψη ουσιαστικών επιλογών, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούσαμε (όπως έκαναν πολλές άλλες χώρες) να
1. Μην αντισταθούμε και να επιτρέψουμε τη “διέλευση” των ιταλών προφασιζόμενοι ουδετερότητα και ότι δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε μαζί τους
2. Στη συνέχεια να μην αντισταθούμε κατά τη διάρκεια της κατοχής και με τη νίκη των συμμάχων και απελευθέρωση της Ελλάδας να βγούμε στους δρόμους, να πανηγυρίζουμε και να κυρήξουμε τον πόλεμο στην Γερμανία το 1944.
Πολύ βολικό δεν ακούγεται; Ανήθικο; Ίσως, αλλά μετά απο την τετραετή κατοχή δεν θα είχες τόσες ανθρώπινες απώλειες και καταστραμένες υποδομές.
ΥΓ: Ξεκαθαρίζω ότι είμαι εναντίον αυτής της επιλογής, αλλά με εξοργίζει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πήραμε μόνο τα δωδεκάνησα…

ACHERON

Thras,όπως έγραψα πιό πάνω,«Την επιλογη του πολέμου την έκανε ἡ Ιταλία,και εμείς μπορούσαμε να αμυνθούμε,ἤ να στηθούμε.»
Ὡστόσο,τίποτε δέν θα ρυθμιζόταν οριστικά με την παράδοση μας,ούτε ήμασταν ἡ Βουλγαρία,να απολαμβάνουμε ασυλία από τους εκάστοτε νικητές.
Σκέψου μήπως παραδιδόμενοι στην Ιταλία
α)να μας έκανε Αιθιοπία ἤ Λιβύη
β)να μας πελεκούσαν το κατά δύναμιν οἱ Σύμμαχοι,ὡς «συνεμπόλεμους» του Άξονος,βομαρδίζοντας τις υποδομές,αποσπώντας εδάφη,π.χ την Κρήτη,δίνοντας το Ανατολικό Αιγαίο στην Τουρκία με κάποιο πρόσχημα,και,καί,καί.
Τα έχει εκθέσει και ὁ Μεταξάς στην συνέντευξη που έδωσε τέλη Οκτωβρίου 1940.
Κάτι ακόμη,λίγο μπακάλικο ίσως,αλλά γι᾿αυτό ακριβώς αυθεντικά νεοελληνικό:μεταξύ 1923 και 1936 διατέθηκαν για εξοπλισμούς 2 δίς δραχμών,μεταξύ 1936 και 1940 είχαν διατεθεί 14 δίς.
Ἄν στις 28-10-1940 αντί για “alors cé la guerre” λέγαμε «μπουγιουρούμ»,τί θα γράφαμε εγώ και ίσως και εσύ σήμερα;

Thras

Νομίζω ότι έχουμε πολύ κοντινές απόψεις και η ουσιαστική διαφωνία είναι αν μπορούσαμε ή όχι να πάρουμε κάτι παραπάνω στις διαπραγματεύσεις μεταπολεμικά…
Σημ: Πάντα χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σου στους διάφορους ιστοτοπούς του ειδικού τύπου 😉

ACHERON

Thras,τα ιστορικά γεγονότα οφείλουν να εξετάζονται στο ιστορικό τους πλαίσιο,σε συνάρτηση με την αλληλεπίδραση και την χρονική αλληλουχία.
Υπό διαφορετικό «αστερισμό» θα λάμβανε χώρα μία ιταλική επίθεση το 1939,πρίν την κατάρρευση της Γαλλίας,ἤ το 1942,μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο.
Και φυσικά,οἱ συσχετισμοί.
Εν πάση περιπτώσει,το 1944 ἡ Ἑλλάς ήταν στρατιωτικώς αδύναμη και κατεστραμμένη,κάνε μία σύγκριση με το 1919 και το τέλος του Α΄ΠΠ,όταν διεκδικήσαμε ότι διεκδικήσαμε,και πώς αντιμετωπιστήκαμε και υπονομευθήκαμε και τότε,και ίσως καταλήξεις σε κάποια συμπεράσματα.
Υγ.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,από πλευράς μου δέν επιδιώκω διαφωνία ἤ συμφωνία,αλλά παράθεση επιχειρημάτων ἤ έστω ερωτημάτων που μπορούν να φωτίσουν το θέμα,ἤ να αναδείξουν σημεία του.

Pantelis

Πολύ εύκολα ισχυρίζεσαι ότι οι Γερμανοί κατέβηκαν μόνο για τη Γιουγκοσλαβία. Καταρχάς οι Γερμανοί είχαν προειδοποιήσει τον Μουσολίνι πριν ακόμα την έναρξη της επίθεσης για το οτι δεν ήθελε να βάλει την Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων. Το να διαχωρίζεις την Γιουγκοσλαβία από την Ελλάδα στην παρούσα στιγμή είναι λάθος. Ποιος θα ήθελε να έχει μια παραθαλάσσια χώρα που έχει πλακώσει στον ξύλο τον Ιταλό να ενισχύεται στο ίδιο βαλκανικό μέτωπο με μια ακόμα ισχυρή χώρα στα πλευρά και τα μετωπισθεν του ιταλικού στρατου, τη στιγμή μάλιστα που οι Άγγλοι ετοιμάζονταν να ενισχύσουν την Ελλάδα με εκστρατευτικο σώμα;

Κ.Α.

ΠΤΧ τα θερμά συγχαρητήρια, πραγματικά, έδωσες τη μόνη σωστή ανάλυση. Ο άνθρωπος που έχει μελετήσει σωστά την ιστορία του Β’ΠΠ επιχειρηματολόγησε με στοιχεία. Μπράβο!

kv11

Η στροφη της ομαδας στρατιων κεντρο και η μαχη του κιεβου συχνα ξεχνιουνται. Θα το εβαζα και εγω σαν εναν απο τους παραγοντες αλλα με προλαβες

Manolis

Πολλοι ξεχνουν οτι η επιχειρηση Μαριτα για την επιθεση στην Ελλαδα, ειχε ηδη αποφασιστει με την Οδηγια Νο20 του Χιτλερ στις 3 Δεκεμβριου του 1940, ενω προηγηθηκε η επεξεργασια της απο το γερμανικο επιτελειο. Σε αυτην αναφερεται οχι μονο η πιθανη εναρξη της επιχειρησης στις αρχες Μαρτιου 1941 ή οποτε οι καιρικες κλπ συνθηκες το επιτρεψουν (την 1/3/1941 η Βουλγαρια προσχωρησε στον Αξονα και την ιδια ημερα εισηλθαν οι γερμανικες δυναμεις με κατευθυνση τα συνορα με την Ελλαδα), αλλα ακομα και η πιθανοτητα χρησης αερομεταφερομενων στρατευματων σε ελληνικα νησια: http://www.alternatewars.com/WW2/WW2_Documents/Fuhrer_Directives/FD_20.htm
Ομως, το πραξικόπημα και η αλλαγη πολιτικης καταστασης στη Γιουγκοσλαβία οδήγησε σε ξαφνική αλλαγή του σχεδίου επίθεσης και η αλλαγη αυτη ισως αποτελει την όποια καθυστερηση των Γερμανων. Σύμφωνα με την Οδηγια Νο25 της 28ης Μαρτίου του 1941, η 12η Στρατιά έπρεπε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της με τέτοιο τρόπο ώστε μία ταχυκίνητη δύναμη να μπορεί να επιτεθεί προς το Βελιγράδι μέσω του Νις. Οι γερμανικες δυνάμεις που προορίζονταν να επιτεθούν στην Νότια Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα, τελικα συγκεντρωθηκαν οχι νωριτερα απο το βράδυ της 5ης Απριλίου . Τα υπολοιπα ειναι γνωστα… Ο στρατος μας και κυριως οι συμμαχοι Αγγλοι, “αιφνιδιαστηκαν” απο την εισβολη στη νοτια Γιουγκοσλαβια και παρακαμψη της γραμμης Μεταξα, ενω τον προηγουμενο χρονο ειχαν επισης αιφνιδιαστει απο την εισβολη στη Γαλλια μεσω Βελγιου.
Και κατι ακομα, το Βελιγραδι ειναι αυτο που παραδοθηκε σε ενα τρικυκλο των SS…

ΠΧΤ

Οι Σύμμαχοι τον Μάιο του 40 αιφνιδιάστηκαν ακριβώς επειδή οι Γερμανοί δεν εφάρμοσαν την κύρια προσπάθεια τους στο Βέλγιο και όχι επειδή εισέβαλαν από το Βέλγιο. Αφού στο Βέλγιο τους περίμεναν.
Ο Χίτλερ εξέδωσε πχ την Οδηγία 18 για την κατάληψη του Γιβραλτάρ. Γι αυτό γράφω ο καταλύτης.

Manolis

Ο καταλύτης της γερμανικής παρέμβασης στα Βαλκάνια ΔΕΝ ήταν η Γιουγκοσλαβία αφου η επιχειρηση καταληψης της εκδοθηκε ως οδηγια μολις στις 28/3/41. Η Οδηγία Νο18 για την κατάληψη του Γιβραλτάρ εμπεριειχε και την καταληψη της Ελλαδας. Οταν ομως ο Φρανκο δεν εκανε το χατηρι του Χιτλερ για το Γιβραλταρ, η επιχειρηση Μαριτα (Εβρος) αποσαφηνιστηκε μονη της πλεον στην οδηγια Νο20. στην οποια αποτυπωνεται και ο στρατηγικος λογος που ηταν οντως τα πετρελαια της Ρουμανιας. Σε αυτην γινεται λογος και για την Γιουγκοσλαβια, η σταση της οποιας δεν θεωρουταν δεδομενη υπερ του Αξονα παρα τις διαβεβαιωσεις , αλλα “αναμενετο”. Ηδη πολυ πριν την αλλαγη στασης της Γιουγκοσλαβιας, την 1/3/41, ανοιξαν τα βουλγαρικα συνορα και οι Γερμανοι ελαβαν θεσεις εξορμησης προς την Ελλαδα. Δεν ξερω εαν ειχαν ηδη τοτε στα σχεδια τους να εισβαλλουν ΚΑΙ μεσω Γιουγκοσλαβιας, ανεξαρτητως προθεσεων του Βελιγραδιου. Η μοιρα μας ομως ηταν ηδη προδιαγεγραμμενη.
Λες ότι «Οι στρατηγοί μας έκαναν διαγωνισμό ποιος θα παραδοθεί πρώτος. Πικρό αλλά αληθινό.» Το σχολιο αυτο δεν ειναι μονο απαξιωτικο , αλλα και οδηγει σε λαθος συμπερασματα. Ακομα και αν ετσι φανηκε, πρεπει να γνωριζουμε τις ακριβεις ιστορικες συνθηκες που οδηγησαν στην αποφαση παραδοσης του στρατου της Ηπειρου και αυτο δεν ειναι παντα εφικτο. Η επισημη παραδοση του -ισχνου- ΤΣΑΜ , κατοπιν οδηγιων του γενικου μας Επιτελειου, φαινεται οτι ηταν η θρυαλιδα. Επισης η απροθυμια των Αγγλων να πολεμησουν πραγματικα και να κρατησουν εδαφος. Οταν με καποιο τροπο αυτα εγιναν γνωστα στα στρατευματα που παρεμεναν στην Αλβανια, η πεποιθηση οτι ο αγωνας πλεον ηταν ματαιος επικρατησε. Οχι αδικα. Ο Τσολακογλου συνθηκολογησε κατοπιν πιεσεων , ακομα και απο το δεσποτη Ιωαννινων, υπο το βαρος πληρους και ατιμωτικης αυτοδιαλυσης του νικηφορου στρατου της Ηπειρου. Πιθανως περασε απο το μυαλο του η Μικρασιατικη Καταστροφη, στην οποια συμμετειχε ως διοικητής τάγματος ευζώνων και αργότερα ως επιτελάρχης , οπως και οι ομονοουντες του, διοικητες Α και Β σωματος στρατου Δεμεστιχας και Μπακος . Ειναι σιγουρο οτι ο Τσολακογλου εσωσε πολλες ζωες ελληνων και ειμαι της αποψης οτι εαν δεν επελεγε να γινει ο πρωτος δωσιλογος πρωθυπουργος της κατοχης, ισως να μη συζητουσαμε σημερα τοσο απαξιωτικα για την ενεργεια του να παραδοθει οταν ολα ηταν ματαια. Ουτως ή αλλως ο Παπαγος και ο Βασιλιας επεμεναν στη συνεχιση του αγωνα κυριως ως “συμμαχικη υποχρεωση” εναντι των υποχωρούντων Αγγλων, οι οποιοι ειναι πια σαφες οτι δεν ηλθαν στην Ελλαδα για να πολεμησουν – αλλα να φαινεται οτι πολεμησαν.
Για το Βελγιο εχεις δικιο, αλλιως το εννοουσα αλλα το σχολιο δεν επιδεχεται διορθωσεως μετα τη δημοσιευση.

ΠΧΤ

Η Οδηγία 18 δεν περιέχει την κατάληψη της Ελλάδας. Η Οδηγία 18 καλεί τον αρχηγό του στρατού να είναι έτοιμος ΕΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ να καταλάβει την Ελλάδα.
Ποιο ήταν το γεγονός που ενήργησε καταλυτικά στο μυαλό του Χίτλερ;
Οι στρατηγοί καλά έκαναν και έσωσαν τους άνδρες τους. Δεν έχω κάτι με αυτούς. Γιατί όμως ενώ θεωρούμε σωστό τη συνθηκολόγηση του ΤΣΑΜ την τρίτη ημέρα της εισβολής θεωρούμε καλό να κοροϊδεύουμε όλους τους άλλους?
Οπότε στο επόμενο επετειακό να απαιτήσεις κι εσύ να γραφτούν τα πράγματα όπως έγιναν.

Manolis

Αυτος ειναι και ο λογος που δεν αναφερα αρχικα καθολου την οδηγια 18, αλλα την 20η της 3ης Δεκεμβριου 1940 , που εχει συγκεκριμενες διαταγες υλοποιησης της επιθεσης στην Ελλαδα. Το γεγονός που ενήργησε καταλυτικά στο μυαλό του Χιτλερ το Νοεμβριο του 1940, μαλλον ηταν οτι ο Μουσολινι δεν πηρε με τη μια την Ελλαδα, αλλα κολλησε στην Ηπειρο και ετσι εδωσε και την αφορμη εγκαταστασης στην Ελλαδα βρετανικου εκστρατευτικου σωματος και αεροποριας (ο στολος τους ηταν ηδη παρων) που δυνητικα απειλουσαν τα ρουμανικα πετρελαια. Ο Χιτλερ ειχε μανια με τα πετρελαια μεχρι το τελος, οταν επεφτε το Βερολινο, οι τελευταιες μαχιμες μεραρχιες SS πολεμουσαν μακρυα για τα ουγγρικα τοτε αποθεματα .
Αγαπητε φιλε, προσωπικα δεν κοροιδευω κανεναν και ειδικα ανθρωπους που πηραν πανω τους ευθυνες και εσωσαν ζωες. Ουτε καν τη Δανια των 6 ωρων αντιστασης – λες και μπορουσαν να κανουν κατι καλυτερο. Και η δικη μου αποψη οτι ισως καλως επραξε ο προδοτης Τσολακογλου, αιρετικη ειναι. Οπως και το οτι οι αρχικες μας νικες, οφειλοταν στο οτι αρχικα ….ειμασταν περισσοτεροι απο τους Ιταλους !
Και εγω εχω την κακη συνηθεια να ζητω να μην υπερβαλλουμε στις διηγησεις μας για το ’40. Εκαναν παρα πολλα οι παπουδες μας. Δεν χρειαζονται ουτε τους αξιζουν φιοριτουρες. Μονο να τους θυμομαστε, να παραδειγματιζομαστε και να αποφυγουμε τα οποια λαθη μπορει να εγιναν τοτε.

dimitrov

Δεν νομίζω πως “κοροϊδεύουμε” κάποιους ΠΧΤ. Ούτε είναι κακό να βλέπουμε πόσο άντεξε κάποιος. Όχι για να μειώσουμε τους άλλους αλλά για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος της επιτυχίας των παππούδων μας και μόνο.
Δεν κοιτάω πόσο άντεξε το ΤΣΑΜ μόνο, κοιτάζω πόσο άντεξε ο ΕΣ συνολικά. Διότι ο ΕΣ πολεμούσε από το Οχτώβρη κι αν δεν κάνω λάθος στηριζόταν η άμυνα του στη σύμμαχο Γιουγκοσλαβία όσον αφορά τους Γερμανούς. Πράγματι οι Γιουγκοσλάβοι ήταν καταλύτης καθότι γκρεμίσανε(για διάφορους λόγους) γρήγορα.
Όσο για την Δανία που λέμε … ε αυτές οι 6 ώρες έτσουξαν άσχημα τους Γερμανούς. Για δείτε αγαπητοί φίλοι με τι δυνάμεις τους αντιμετώπισαν οι Δανοί. Και τις απώλειες εκατέρωθεν. Μήπως πρακτικά δεν είχαν στρατό?
Από την άλλη όμως γιατί η δική μας ψωροκώσταινα έκανε πολεμικές προετοιμασίες? Ε?
Παρακαλώ να είμαστε όμως προσεκτικοί στις κρίσεις μας και να μην ξεχνάμε πως τελικά μια αδύναμη(αλλά πολύ καλά προετοιμασμένη) χώρα αντιστάθηκε σκληρά(με τα όποια ντεσού) και πλήρωσε βαρύ τίμημα.
Και πήρε ωστόσο μεταξύ άλλων αυτό το παράσημο.
http://www.kathimerini.gr/992213/article/epikairothta/ellada/thn-perifhmh-dhlwsh-tswrtsil-para8etei-gia-thn-28h-oktwvrioy-h-vretanida-presvhs-keit-smi8
Άραγε τι θα έκαναν οι παππούδες μας αν είχαν ας πούμε την “δύναμη” της Πολωνίας?
Όταν εμείς θα έχουμε πάρει αντίστοιχα παράσημα να μιλάμε πως τα κάναμε καλύτερα … μέχρι στιγμής όμως τα πράγματα πάνε αλλιώς.

Thras

Λέγεται ότι ο Χίτλερ προσπάθησε να προσεταιριστεί την Ελλάδα, κάνοντας πλλήθος επαφών και προτείνοντας αρκετά ανταλλάγματα για να προσχωρήσουμε στον άξονα. Μάλιστα ο Μεταξάς τον θαύμαζε και υπήρχε επίσης ιδεολογική συγγένεια.
Τελικά επικράτησε η λογική και απάντησε ότι η Ελλάς θα είναι στο πλευρό της Γερμανίας όταν ο γερμανικός στόλος θα κυριαρχεί στη Μεσόγειο (δηλαδή ποτέ αφού η παντοκρατορία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ήταν τότε δεδομένη)

ΠΧΤ

Η δύναμη των αρμάτων που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί στα Βαλκάνια:
2η Στρατιά
47ο ΣΣ
8η ΤΘΜ
10ο Σύνταγμα Αρμάτων
Pz II: 49, Pz38t: 125, Pz IV: 30
14η ΤΘΜ
36ο Σύνταγμα Αρμάτων
Pz II: 45, Pz III (37mm): 16, Pz III (50mm): 35, Pz IV: 20, PzBef: 8
12η Στρατιά
14ο ΣΣ
5η ΤΘΜ
31ο Σύνταγμα Αρμάτων
Pz I: 9, Pz II: 40, Pz III (37mm): 19, Pz III (50mm): 32, Pz IV: 16, PzBef: 5
11η ΤΘΜ
15ο Σύνταγμα Αρμάτων
Pz II: 45, Pz III (37mm): 25, Pz III (50mm): 26, Pz IV: 16, PzBef: 14
18ο ΣΣ
2η ΤΘΜ
3ο Σύνταγμα Αρμάτων
Pz II: 45, Pz III (37mm): 27, Pz III (50mm): 44, Pz IV: 20, PzBef: 6
40ο ΣΣ
9η ΤΘΜ
33ο Σύνταγμα Αρμάτων
Pz I: 9, Pz II: 36, Pz III (37mm): 22, Pz III (50mm): 29, Pz IV: 20, PzBef: 10
Σύνολο: 843

STRATOS

Ο Χίτλερ ήδη από τις 28.Οκτ του 1940 ήταν γεμάτος οργή με την στάση του Μουσολίνι κατά την συνάντηση τους στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλωρεντίας. Μάλιστα του είχε πει να ξεμπερδεύει γρήγορα με την Ελλάδα, και στους επιτελείς του είχε αναφέρει (σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες) ότι με την ανοησία του Μουσολίνι! οι Βρετανοί σύντομα θα είχαν καινούριο πάτημα επί Ευρωπαϊκού εδάφους!!! Δεν είχε καθόλου ψευδαισθήσεις ο Χίτλερ για την περιπέτεια που τον περίμενε στην Ελλάδα!!
Ποια Γιουγκοσλαβία?? που άλλαξε στρατόπεδο 2 φόρες σε 3 μέρες και που ο Παπάγος τους παρακάλαγε να εκτελέσουν για συγκεκριμένο μικρό χρονικό παράθυρο μπαράζ πυροβολικού (από τα ανατολικά)! για να πετάξουμε τους ιταλούς στην θάλασσα, και αυτοί δεν έκαναν απολύτως τίποτε.
Αν τον Χίτλερ τον ενδιέφερε μόνο η Γιουγκοσλαβία, δεν θα κατέβαινε μέχρι την Κρήτη!!
Ας σοβαρευτούμε λιγάκι.
Και μιας και είπαμε για την Κρήτη, δεν ξέρω αν αυτές οι δύο μεραρχίες που διατέθηκαν για την κατάληψη της ήταν πολύτιμες για την επίθεση στην Ρωσία? (σύμφωνα με τους ίδιους τους Γερμανούς ήταν ότι πιο ΕΠΙΛΕΚΤΟ είχαν!!), αλλά αυτές οι δύο μεραρχίες ήταν η κύρια μονάδα κρούσης που θα χρησιμοποιείτο και για την κατάληψη της Κύπρου αλλά και την κατάληψη του Ιράκ (και των πετρελαιοπηγών του). Αμφότερες επιχειρήσεις ακυρώθηκαν μετά τις γερμανικές απώλειες στην Κρήτη.
Ποιοι ¨Έλληνες στρατηγοί έτρεχαν να παραδώσουν τις μονάδες στους Γερμανούς?? 1 ήταν ο Τσολάκογλου!! Καλή του τύχη, ας τον κρίνει η ιστορία αν έπραξε σωστά. Ο Αρχιστράτηγος ζητούσε συνέχιση του αγώνα μέχρι εσχάτων…. όλα αυτά μετά από 6 μήνες αντίσταση έναντι αυτοκρατορίας, ενώ δεχόμασταν επίθεση από 2 αυτοκρατορίες και 2 κομπάρσους (το λιγότερο)!!!! Και ενώ οι σύμμαχοι μας!!! έκαναν κατάσχεση στις παραγγελίες πολεμικού υλικού που είχαμε κάνει και είχαμε πληρώσει (ακόμη και προς τρίτες χώρες!!!)!!!! Να τους χαιρόμαστε!!
Έστειλαν και κάτι τουρίστες Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς που στα απομνημονεύματα τους το μόνο που θυμούνται από την “περιπέτεια” τους στην Ελλάδα, είναι το Ελληνικό φιλότιμο να τους βοηθήσει να επιβιβαστούν στα πλοία για την αποχώρηση τους!!
Η αντίσταση που προέβαλε η Πολώνια το 1939 στην γερμανική επίθεση, για την οποία πολύς λόγος γίνεται παραπάνω, ασφαλώς είναι αξιέπαινη! Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Πολώνια ήταν μια χώρα με 5πλάσιο+ πληθυσμό από την Ελλάδα, και με δική της αμυντική βιομηχανία. Επίσης καμία επίπτωση (χρονική καθυστέρηση) δεν είχε η πολωνική αντίσταση στην γερμανική επίθεση στην Ρωσία. Σοβιετική ένωση (κουμουνιστές) και Χίτλερ ήταν αγαστοί σύμμαχοι κατά την χρονική περίοδο της γερμανικής εισβολής στην Πολώνια (την οποία και διαμοίρασαν!!).
Καμία άλλη χώρα δεν αντιστάθηκε και δεν προκάλεσε τέτοια φθορά (επίλεκτων δυνάμεων) όσο η Ελλάδα για 8 μήνες!!!!, μια μικρή χώρα μόνη της εναντίων αυτοκρατοριών. Εκεί κρίθηκε και ο πόλεμος για την Γερμανία, καθώς εξαρχής οι γερμανοί δεν περίμεναν να πολεμάν στην ρωσική στέπα το 1943 αλλά ήθελαν να έχει τελειώσει ο (κεραυνοβόλος) πόλεμος από το φθινόπωρο του 1941 (όπως πολύ σωστά επικαλείται και το αναρτηθέν άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ) .
Κανείς δεν είπε ότι η Ελλάδα κέρδισε μόνη της τον πόλεμο. Αυτό που αναφέρεται είναι ότι η αντίσταση (των ενόπλων δυνάμεων)μιας μικρής Χώρας μετέβαλε τους προγραμματισμούς μιας αυτοκρατορίας, άλλαξε την ροή του πολέμου, και την οδήγησε στην ήττα(με μαθηματική ακρίβεια).
Επίσης ειλικρινά δεν θα πάρω στα σοβαρά τι λέει ο κάθε ρουμάνος και βούλγαρος κτλ , για την ανύπαρκτη ιστορικά “τεχνητή πατρίδα τους” και την στάση τους στον Β Παγκόσμιο!! Η ιστορία δεν ξαναγράφεται δυστυχώς, ούτε ξεγράφονται οι ανεπανάληπτες κολοτούμπες!! να είσαι σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας για χρόνια και να αλλάζεις στρατόπεδο τις τελευταίες μέρες του πολέμου!!!!

Κ.Α.

1ον) Η Γιουγκοσλαβία αποτελούσε σημαντική χώρα, γιατί όσο ήταν φιλικά προσκείμενη στον Χίτλερ ή ουδέτερη, κάλυπτε τα νώτα της Γερμανίας, δεδομένου πως η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος της και η Αλβανία στα χέρια των Ιταλών. Απ’την στιγμή που άλλαξε στρατόπεδο, άνοιξε διάδρομο στα νώτα της Γερμανίας απειλώντας την και ας μην ξεχνάμε πως η Γιουγκοσλαβία ήταν μια μεγάλη χώρα.
2ον) Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διοικητών του Ελληνοϊταλικού πολέμου έκανε αγώνα δρόμου για να παραδοθεί στους Γερμανούς, προκειμένου να κάνουν καριέρα ως δοσίλογοι και διοικητές των Ταγμάτων Ασφαλείας. Θα αναφέρω τα ονόματα μερικών, Παπαδόγκωνας, Κουρκουλάκος, Λαβδάς, Τσολάκογλου, Μπάκος, Βραχνός, Αβδελλάς κλπ. Όποιος αγνοεί την ιστορία τους, ας την ψάξει.
3ον) Οι “επίλεκτες” γερμανικές δυνάμεις στη Μάχη της Κρήτης, οι οποίες ήταν μόλις 14.000 άνδρες, ήταν αλεξιπτωτιστές και ορεινοί κυνηγοί, δεν ήταν Τεθωρακισμένες Μεραρχίες των SS όπως η Das Reich, ούτε η Gross Deutschland της Werhmacht. Ήταν δυνάμεις χωρίς βαρύ οπλισμό και αχρείαστες στο Ανατολικό Μέτωπο. Η “φθορά” τους δεν έπαιξε κανένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του υπόλοιπου πολέμου, μιας και έμειναν στην Ελλάδα.
4ον) Σχετικά με την Πολωνία και τις άλλες χώρες που έχασαν αμέσως, ας κάνουμε μαι σύγκριση δυνάμεων. Αυτές οι χώρες δέχτηκαν τον όγκο της Werhmacht με όλη τη δύναμη της luftwaffe πάνω τους. Στην Ελλάδα οι Γερμανοί διέθεσαν στοιχεία Μεραρχιών και όχι ολόκληρους σχηματισμούς.
5ον) Η αντίσταση στην Ελλάδα οργανώθηκε από τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Ας το αποδεχτούν όσοι διαφωνούν και ενοχλούνται, λόγω πολιτικής ιδεολογίας. Τι να κάνουμε, τα Τάγματα Ασφαλείας τους άνδρες του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ πολεμούσαν, όχι τους δεξιούς.
6ον) Όσο για τον πόλεμο στο Ανατολικό Μέτωπο, ο ΠΧΤ τα είπε όλα, δεν χρειάζεται να επαναληφθούν.

STRATOS

1ον) Η αντίσταση της γιουγκοσλαβίας στην γερμανική κάθοδο στα βαλκάνια ήταν ανύπαρκτη! 2 μέρες σύνολο!
2ον) Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διοικητών μεγάλων μονάδων είναι αυτή που διεύθυναν τον αγώνα επί 6 μήνες δημιουργώντας την Εποποιία του αλβανικού μετώπου (που έχουμε να λέμε σήμερα), και ήταν αυτοί που δημιούργησαν όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις μετά την συνθηκολόγηση και κάποιοι από αυτούς εντάχθηκαν και στον ελάς εν αγνοία τους ότι αυτή ήταν καμουφλαρισμένη κουμουνιστική οργάνωση με μόνο σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για την κατάληψη της εξουσίας από το κκε μετά την αποχώρηση των γερμανών.
Για πια βιασύνη μιλάς?? τα τάγματα ασφαλείας φτιάχτηκαν πολύ αργότερα στα τέλη του 1943 (και για αστυνομικό σκοπό), όταν ο πόλεμος είχε πάρει τελείως αρνητική τροπή για την Γερμανία, ενώ η εθνική αντίσταση είχε ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι του 1941 (την οποίαν είχαν οργανώσει σε όλα τα επίπεδα, αξιωματικοί του Ε.Σ που είχαν πολεμήσει στην αλβανία).
3ον) Προφανώς αγνοείς βασικά πράγματα περί στρατιωτικής τακτικής, αν θεωρείς ότι οι ποιο επίλεκτες μονάδες του γερμανικού στρατού ήταν αχρείαστες στο ανατολικό μέτωπο!!!…προσπερνάμε ότι αυτές οι μονάδες θα χρησιμοποιώντουσαν για τον λεγόμενο κάθετο ελιγμό (οπουδήποτε) προκαλώντας τον πανικό στα μετόπισθεν του εχθρού, η γερμανική διοίκηση τις προόριζε μετά την Κρήτη, για την κατάληψη της Κύπρου και των πετρελαιοπηγών του Ιράκ!!!! Αμφότερες επιχειρήσεις πολύ σημαντικές τόσο για την εξασφάλιση του ανεφοδιασμού του γερμανικού στρατού στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα όσο και για τον εξαναγκασμό της τουρκίας να εισέλθει στον πόλεμο με τις δυνάμεις του άξονα…
Τα σχέδια πήγαν βρόντο μετά τις απώλειες των αλεξιπτωτιστών (της ποιο επίλεκτης μονάδας του γερμανικού στρατού στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο) στην Κρήτη.
4ον) Σχεδόν το 1/2 των ποιο επίλεκτων τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων του γερμανικού στρατού (αφήνουμε έξω τις τρομερές μονάδες ορεινών κυνηγών και αλεξιπτωτιστών) που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Ρωσία to 1941, έλαβαν μέρος στην επίθεση κατά της Ελλάδος.
5ον) Τα έχεις μπερδέψει τελείως. Η αντίσταση του εαμ – ελλάς (αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο??) οργανώθηκε μετά την κατάληψη της χώρας από εχθρικές δυνάμεις, μετά από 7 μήνες άνισο αγώνα του Ε.Σ προς απόκρουση επίθεσης από 4 εχθρικές χώρες!!!!!!!!!, 2 αυτοκρατορίες της εποχής γερμανία – ιταλία και 2 γειτονικές χώρες βουλγαρία – αλβανία που επίσης διέθεσαν στρατεύματα και εγκαταστάσεις-διευκολύνσεις στις δυνάμεις εισβολής…
Τα τάγματα ασφαλείας, που έχεις κωλύσει, φτιάχτηκαν στα τέλη του 1943. Μέχρι τότε μήπως έχεις διαβάσει (σε έχουν ενημερώσει) σε πόσες οργανώσεις εθνικής αντίστασης επιτέθηκε ο ελάς??? πόσες δολοφονίες Ελλήνων πατριωτών διέπραξε και πως συμπεριφερόταν σε όποιον θεωρούσε αδιάφορο περί της κομουνιστικής διδασκαλίας και εμπόδιο στην άνοδο του εαμ – ελας -κκε στην εξουσία μετά την αποχώρηση των γερμανών????
Η αντίσταση (κατά την κατοχή) του εαμ – ελλας που αναφέρεσαι ήταν το ποιο σύντομο ανέκδοτο. Βασικά ο ελάς με την τακτική του (να επιτίθεται στις μη κομουνιστικές αντιστασιακές οργανώσεις ήδη από το 1941!!!!) βοήθησε τις δυνάμεις κατοχής τα μέγιστα!! Η δε πραγματική αντίσταση του ήταν ανάξια λόγου για αυτό και δεν μνημονεύεται από κανένα μεγάλο (ξένο) ιστορικό παρά μόνο από την εγχώρια αριστερή θολοκουλτούρα (που μας έφτασε στο σημερινό χάλι)..
Οι μόνες άξιες λόγου πράξεις Ελληνικής εθνικής αντίστασης (εκτός από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου που οργανώθηκε κατά βάση από τους άγγλους και το ΕΔΕΣ)., ήταν ο διωγμός των αλβανών τσάμηδων (συνεργατών των ναζί) από την Ήπειρο από τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ (Ναπολέοντας Ζέρβας) και η αντίσταση στην Μακεδονία – Θράκη ενάντια στην βουλγαρική κατοχή από τις δυνάμεις του Αντών Τσαούς (Αντώνης Φωστερίδης – αξιωματικός του Ελληνικού στρατού ). Αμφότερες αυτές οι αντιστασιακές οργανώσεις πολεμούσαν ταυτόχρονα εναντίον των κατακτητών και του ελας!!!!!!!!!!!………

Spica

Επειδή αυτά που λες για την εθνική αντίσταση και το εαμ-ελας δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, και για το ενδεχόμενο να παραπληροφορείς από άγνοια και όχι εσκεμμένα, σου παραθέτω το σχετικό λήμμα της wikipedia.
Άν βέβαια δεν την θεωρείς κι αυτή κομμουνιστική.
https://el.m.wikipedia.org/wiki/Εθνική_Αντίσταση_(Ελλάδα)
Επίσης, ο όρκος των ταγμάτων ασφαλείας:
“Ορκίζομαι εις τον Θεόν, τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθεισόμενας μου υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς ότι δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθεί παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων”
“Τα Τάγματα Ασφαλείας αποτελούν την τελευταία εφεδρεία του Ελληνικού Εθνους”
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Χρύσανθος
Και το γράμμα του Παπαδόγκωνα προς τον Χίτλερ:
ΟΙ 5000 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΟΠΙΣΘΕΝ ΑΥΤΩΝ, ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΘΥΤΑΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΙΝ ΤΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΘΕΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙΣΑΝ ΥΠΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΟΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ. ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑΝ ΤΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΙΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΟΥΝ ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΟ ΓΟΝΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΘΕΟΥ, ΟΣΤΙΣ ΗΠΛΩΣΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑ ΕΠΑΝΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ΣΑΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΕΙΣ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝ ΑΓΩΝΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΗΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗΝ. ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η ΕΝΔΕΙΞΙΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΡΜΗΣΙΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΔΙ’ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΟΡΔΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ. ΑΠΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, ΕΚ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΡΟΗΛΘΕΝ Η ΔΡΑΞ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΣΩΣΕΝ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΝ, ΥΨΟΥΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ: ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕ ΤΟΝ ΦΥΡΕΡ!”
– Συνταγματάρχης Παπαδόγκωνας ( Αρχηγος Ταγμάτων Ασφαλείας).
Αυτά τα λίγα για αρχή, γατί είναι ντροπή να λέει ο καθένας ό,τι θέλει προσβάλλοντας τη μνήμη ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή, την ώρα που οι καταδότες τους, εθνικόφρονες και καθωσπρέπει, θησαύριζαν με την τοκογλυφία και τον μαυραγοριτισμό.

STRATOS

Η αντίσταση του εαμ-ελας ήταν απλά ανύπαρκτη. Στο Wikipedia στέλνει όποιος θέλει κείμενα και αναρτώνται.. ούτε μπένω καν στην διαδικασία να διαβάσω..
Για πες μας εσύ μία σοβαρή επιχείρηση εθνικής αντίστασης (κατά την κατοχή) που οργάνωσε και εκτέλεσε ο ελας??? Περιμένω??
Τα τάγματα ασφαλείας φτιάχτηκαν πολύ αργότερα τα εγκλήματα του ελάς εναντίον των Ελλήνων πατριωτών και των άλλων εθνικών οργανώσεων αντίστασης.
Τα τάγματα ασφαλείας τα επάνδρωναν ακριβώς πατριώτες που τους είχαν σκοτώσει τους συγγενείς οι κατσαπλιάδες του ελας επειδεί ήταν αδιάφοροι περι κομμουνισμού…και επειδεί συμμετείχαν σε άλλες εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις….αυτή ήταν η εθνική αντίσταση του ελάς (επί ξένης κατοχής!!!!!) σκότωνε όσους Έλληνες ήταν αντιδραστικοί!!!!!
Για αυτό και εξαφανίστηκαν όλες οι εθνικές οργανώσεις αντίστασης που δρούσαν εναντίον των κατακτητών “Ελληνικός Στρατός” στην Πελοπόννησο, 5/42 του Ψαρρού που τον εκτελέσαν, κτλ, κτλ, κτλ…
Αυτά για πολύ αρχή.
Ο καλύτερος συνεργάτης των δυνάμεων κατοχής το 1941-1944 ήταν ο εαμ – ελας με τις τακτικές που ακολούθησε.

Spica

“Τα τάγματα ασφαλείας τα επάνδρωναν ακριβώς πατριώτες…”
Α, για τέτοιους πατριώτες μιλάμε… να τους χαίρεστε λοιπόν. Δυστυχώς για εσάς όμως, πατριώτες λέγονται αυτοί που πολέμησαν τον κατακτητή και όχι αυτοί που συμμάχησαν μαζί του.
Κι επίσης δυστυχώς για εσάς, η ιστορία έγραψε οτι αυτοί που αντιστάθηκαν στον εχθρό κατά τη διάρκεια της κατοχής ανήκαν σε συντριπτικό ποσοστό στον χώρο της αριστεράς ή κεντροαριστεράς, ενώ αυτοί που συμμάχησαν μαζί του ήταν όλοι δεξιοί.
Στον Γενικό προϊστάμενο των ταγμάτων ασφαλείας αντιστράτηγο των Waffen SS, Βάλτερ Σιμάνα οφείλουμε τον τελικό απολογισμό της δράσης των Ταγμάτων Ασφαλείας, λίγο μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα. Σε αναφορά του προς το Γενικό Επιτελείο των SS (2-11-1944), εκτιμά ότι τα μεν εθελοντικά τάγματα “ήταν πολύτιμες βοηθητικές μονάδες στην ενεργή καταπολέμηση των συμμοριών” από τη Βέρμαχτ, τα δε ευζωνικά τμήματα “πολέμησαν τον Κομμουνισμό και τις συμμορίες του ΕΛΑΣ με αξιοσημείωτη επιτυχία”. Την εκτίμησή του θα συμμεριστεί, στην υπηρεσιακή του απάντηση την 10-11-1944 και ο αρχηγός των SS, Χάϊνριχ Χίμλερ με το εξής τηλεγράφημα:
“Σας εκφράζω τα συγχαρητήριά μου, επειδή κατορθώσατε να οργανώσετε τα υγιή και νομοταγή στοιχεία του Ελληνικού λαού στα τμήματα των Ελλήνων εθελοντών καθώς και των Ευζώνων, και να τα οδηγήσετε σε άψογη συνεργασία με τα δικά μας γερμανικά τμήματα στον αγώνα κατά των μπολσεβίκων συνωμοτών μέχρι την τελευταία μέρα”
Οι ταγματασφαλίτες ταυτίσθηκαν με την πιο σκοτεινή πλευρά της δράσης των κατοχικών στρατευμάτων: Μπλόκα, κάψιμο χωριών, μαζικές εκτελέσεις αμάχων. Συχνά μάλιστα αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως κατηγορώντας λ.χ. τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σαν “τροφοδότες των συμμοριτών” ή διαμαρτυρόμενοι για την “επιείκεια” των Γερμανών απέναντι στους αιχμάλωτους “κομμουνιστές”.
Οι ταγματασφαλίτες αφού ντύθηκαν τη γερμανική στολή και προσκύνησαν τη σβάστικα του Χίτλερ ορκίστηκαν πάνω στα όπλα που πήραν πως δεν θα στραφούν κατά των κατακτητών, παρά μόνον κατά εκείνων που ενεργούν κατά των στρατευμάτων κατοχής, δηλαδή κατά των Ελλήνων Αντιστασιακών.
“… Σας λέγουν ότι μας πηγαίνουν εις το Ανατολικόν μέτωπον, ουδέν αναληθέστερον. Σε εμάς έδωκε τα όπλα η πατρίς και για τον εσωτερικόν εχθρό και μόνον εσωτερικόν (κομμουνισμόν). Σας λέγουν ότι συνεργαζόμεθα με τους Γερμανούς. Ναι. Μας παρέσχον οπλισμόν δια την καταπολέμησιν του Κομμουνισμού και μόνον και μας συντρέχουν εις την καταπολέμησιν της γάγγραινας αυτής και γνωρίζεται πολύ καλά με πόσας θυσίας έχουν και αυτοί πληρώσει εις αίμα και ίσως περισσότερο ημών…”
– Διοικητής Τάγματος Ασφαλείας Μελιγαλά, Ταγματάρχης Παναγιώτης Στούπας
Τα Νέα – Σημαία – Θάρρος, 13 Αυγούστου 1944
Και μου λες τώρα εσύ κάνοντας το μαύρο άσπρο, οτι συνεργάτης των γερμανών ήταν το εαμ-ελας… ε, δεν είναι να γελάς;
Κι επίσης η ιστορία έχει καταγράψει ποιους ακριβώς αντιστασιακούς φοβούνταν οι γερμανοί:
Ο Λαντζ, ο Γερμανός διοικητής των Ιωαννίνων, κατέθεσε για τον Ναπολέοντα Ζέρβα, αρχηγό του ΕΔΕΣ, στις 4 του Φλεβάρη 1947, στο αμερικανικό στρατοδικείο:
«Είχα συνάψει μία απόρρητη συμφωνία με τον διοικητή των εθνικιστών ανταρτών στρατηγό Ζέρβα για κατάπαυση του πυρός. (…) Ο στρατηγός Ζέρβας με ειδοποιούσε διά μέσον του αξιωματικού συνδέσμου που είχα κοντά του – θα μπορούσα να αναφέρω το όνομά του – σχετικά με επικείμενες συγκρούσεις με τους Ελασίτες. Ετσι βοηθούσα το Ζέρβα στον αγώνα του εναντίον των κομμουνιστών ανταρτών».
Αυτά για μια γεύση. κι έπεται συνέχεια.

Panagiotis

enw o eam ellas pou esteise enedra sto Psarro kai ta kane plakakia me tous nazi, itan poly antifa…

STRATOS

Προς Σταχυς,
Σταμάτα να αντιγράφεις αυτούσια τα ανύπαρκτα προπαγανδιστικά ψευδή στοιχεία που παρουσιάζει το website του ριζοσπάστη.
Εδώ πέρα μιλάμε για το αν η αντίσταση του Ε.Σ στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μετέβαλε την τύχη του πολέμου.
Η εθνική αντίσταση επί κατοχής ελάχιστα κατάφερε να προσφέρει κυρίως γιατί το εαμ-ελλάς (που αγιοποιείς) επιτίθετο κατά όλων των αντιστασιακών οργανώσεων (το οποίο εσύ το προσπερνάς ενώ είναι γνωστό μέχρι και τις πέτρες και το έχουν παραδεχτεί και πολλά ηγετικά στελέχη του τότε κκε, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα)………..η αντίσταση του εαμ-ελλας ήταν απλά ανύπαρκτη για αυτό και δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτήν στην διεθνή βιβλιογραφία.
Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ (η μεγαλύτερη αντιστασιακή ενέργεια στην κατεχόμενη Ευρώπη) από την οργάνωση του Κώστα Περικού οδήγησε σε εξαφάνιση της οργάνωσης του όταν οι ρουφιάνοι του κκε (εαμ-ελλας) κατέδωσαν όλα τα μέλη της στους γερμανούς:
«” Όπως ξέρουμε το ΕΑΜ δεν ήταν καθόλου φιλικό απέναντι στις διάφορες εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν τότε, και δεν έχανε την ευκαιρία να εκδηλώνει αυτά τα “πατριωτικά” του αισθήματα όποτε μπορούσε.
Ένα κραυγαλέο παράδειγμα ήταν και η στάση του ΕΑΜ ως προς το γεγονός της ανατίναξης των γραφείων της ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ.
Χωρίς κουραστικούς προλόγους αναφέρουμε τις δύο προκηρύξεις του ΕΑΜΝ (ΕΑΜ Νέων) Πειραιά.
Στην πρώτη έγραφε μεταξύ άλλων:
-“Η Γκεστάπο ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ”
Οι επιθεωρητές Κλουζώ του ΕΑΜΝ ξεσκέπασαν τους δράστες.
-“Οι εμπρηστές του Ράιχσταγκ βρίσκονται και πάλι στο έργο”,
Εδώ παραλληλίζουν την πυρπόληση του Ράιχσταγκ στην Ε.Σ Γερμανία το 1933, η οποία για τους κομμουνιστές ήταν προβοκατόρικη πράξη των εθνικοσοσιαλιστών, με την ανατίναξη της ΕΣΠΟ!
-“Εμείς σε τρομοκρατικές πράξεις δεν καταφεύγουμε γιατί αυτές μόνο τον κατακτητή βοηθάνε για να χτυπάει τον λαό”
Προφανώς στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και οι δολοφονίες μεμονωμένων Γερμανών στις οποίες προέβαιναν κατά κόρον οι ελασίτες λίγο αργότερα, και οι οποίες προκαλούσαν άγρια αντίποινα των κατακτητών.
Στην δεύτερη έγραφε μεταξύ άλλων:
-“Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ είναι πράξις πατριωτικής οργάνωσης; Όχι. Το ΕΑΜΝ την καταδικάζει σαν πράξη αντιλαϊκή…”
Ουδέν σχόλιον.
-“Το ΕΑΜΝ ξεσκεπάζει μπρος σ’όλους τους νέους του Πειραιά την ανατίναξη της ΕΣΠΟ σαν αποκλειστικώς δουλειά των Γερμανών κατακτητών…”
Αν μη τι άλλο ήταν μάστορες στο “ξεσκέπασμα” οι κομμουνιστές…
Πέραν αυτών έχει δημοσιευτεί και ένα απόρρητο πληροφοριακό δελτίο με ημερομηνία 01/01/1943 με αποδέκτες στελέχη της ΟΚΝΕ (νεολαία του ΚΚΕ, πρόδρομος της ΕΠΟΝ) στο Πανεπιστήμιο.
Ο τίτλος ήταν “ΠΕΑΝ και Γκεστάπο” και το παραθέτουμε αυτούσιο:
ΠΕΑΝ και Γκεστάπο
Πριν ένα μήνα πιάστηκαν δήθεν οι αρχηγοί και τα στελέχη της ΠΕΑΝ. Λέγανε ότι τους είχαν πιάσει τα τυπογραφεία, εκρηκτικά μηχανήματα, αποθήκες πυρομαχικών και σαν υπαίτιους για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ. Ύστερα λέγανε πως οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν τόσο βαριές που οπωσδήποτε θα τους τουφεκίζανε. Ο Περρίκος, ένας απ΄τους συλληφθέντες, επισκέφθηκε με άδεια τους δικούς του. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτός και η κλίκα του θα βγούνε τέλεια ελεύθεροι. Αυτά δείχνουν τις σχέσεις ΠΕΑΝ και Γκεστάπο και τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις τους.
Τελικά οι κομμουνιστές δεν έπεσαν μέσα στις “βαθυστόχαστες εκτιμήσεις” τους.
Ο Περρίκος και άλλοι συναγωνιστές του εκτελέστηκαν, όπως είναι γνωστό.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για τα αίτια αυτής της εχθρικής στάσης των κομμουνιστών απέναντι στην ΠΕΑΝ. Εφόσον δεν ήταν δικοί τους έπρεπε να συκοφαντηθούν με κάθε τρόπο. Έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν γκεσταπίτη ακόμα και τον Περρίκο!
Οι άνθρωποι ήταν απαράδεκτοι.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτά έγιναν σε μία χρονική περίοδο (τέλος του 1942) κατά την οποία δεν είχαν διαφανεί ακόμα τα σύννεφα του κατοχικού εμφυλίου. Οι κομμουνιστές, με αφορμή την ανατίναξη της ΕΣΠΟ, έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους από τότε ακόμα.
Η άλλη πλευρά είτε κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου είτε αφελώς προσπαθούσε να συνεννοηθεί μαζί τους… Τα αποτελέσματα δυστυχώς ήταν τραγικά και θα μπορούσαν να είναι ακόμη τραγικότερα…»
Αν θέλεις έπεται πολύ συνέχεια!!!
Σου είπα να μου πεις μία άξια λόγου ενέργεια που εκτέλεσε το εαμ-ελας επί κατοχής ενάντια στις δυνάμεις κατοχής?? Περιμένω??
Μέχρι τότε να χαίρεσαι τους πατριώτες σου (όπως εσύ τους εννοείς) που το μόνο που κατάφεραν είναι να εξυπηρετήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των δυνάμεων κατοχής και να προετοιμάσουν το έδαφος για τον επόμενο εσωτερικό πόλεμο..

Spica

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση προς την ΠΤΗΣΗ: Αν επιτρέπεται, για ποιόν λόγο κόπηκε το σχόλιό μου;
Αν έχετε την καλοσύνη, πείτε μου παρακαλώ,ποιόν κανόνα παραβίασε, που να μην τον παραβίασε το σχόλιο του STRATOS ας πούμε, στον οποίο και είχα απαντήσει;
Σας ευχαριστώ.

ptisidiastima

Για ποιο σχόλιο και σε ποιο άρθρο μιλάτε;

Spica

Σε αυτό το άρθρο (“Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;”), είχα απαντήσει στο σχόλιο του STRATOS που βρίσκεται λίγο παραπάνω.
Μου εμφάνισε την γνωστή πληροφορία οτι το σχόλιό μου περιμένει έγκριση, αλλά δεν το είδα ποτέ δημοσιευμένο.
Αν χάθηκε από κάποιο μπέρδεμα ή λάθος δεν υπάρχει πρόβλημα, θα με στενοχωρούσε όμως αν το σχόλιό μου κόπηκε για λόγους που σχετίζονται με την πολιτική – ιδεολογική του κατεύθυνση, για αυτό και μπήκα στη διαδικασία να σας ρωτήσω.
Σας ευχαριστώ και πάλι.

ptisidiastima

Δώστε μας λίγο χρόνο να το δούμε

digitallito

Έχει γίνει ενδελεχής έρευνα σχετικά με τον “θάνατο” του Μεταξά?
Ερευνήθηκε ο ρόλος των… φίλων μας των Εγγλέζων?
Ο περιβόητος Μανιαδάκης είχε κάνει κάτι δηλώσεις κάποτε.

Stavrogin1

Μπορεί η καθυστέρηση της Ελλάδας να συνέβαλλε κατα κάποιο τρόπο, πολύ αμφιβάλω όμως ότι άλλαξε το αποτέλεσμα του πολέμου κι επίσης αμφιβάλω ότι συμφέρει αυτή η ερμηνεία την Ελλάδα.
Η Σοβιετική ένωση ήταν μια χώρα που δεν μπορούσε να κατακτηθεί από την Γερμανία και τον ταπεινό συνασπισμό της. Είναι αχανής, δεν έχει δίκτυο συγκοινωνιών και υποδομές. Ο κάτοικος της είναι σκληροτράχηλος και καρτερικός. Αποδείχτηκε σκληρός μαχητής. Οι Γερμανοί ήταν κακά προετοιμασμένοι. Ο στρατός τους ήταν δυο ταχυτήτων ο ένας με άρματα και αεροπλάνα κι ο άλλος πεζή, άλογα και κάρα. Νικούσαν για όλους τους λόγους που ξέρουμε, δεν αλλάζει αυτό. Σχολιαστές είπαν ότι οι Γερμανοί κυνηγούσαν πολλούς στόχους ταυτόχρονα και Νοτο και Μόσχα. Αλλά η έκταση της χώρας και η στενότητα του χρόνου και των δυνάμεων επέβαλαν αυτή την διάσπαση του στόχου. Το Κίεβο θα ήτανε αγκάθι στα νότα, η Μόσχα ήταν η καρδιά της χώρας, οχι ως διοίκηση μόνο αλλά ώς διασταύρωση όλων των σιδηροδρόμων. Θα λειτουργούσαν τα Ουράλια χωρίς τη Μόσχα; Ο Χιτλερ λειτουργουσε ιδεολογικά υποτιμώντας τον ούνο κομμουνιστή, και ήτανε λένε πονοκέφαλος για τους στρατηγούς του, Αλλα αυτό γιατι την ιστορία την έγραψαν οι γερμανοί στρατηγοί. Τώρα που άνοιξαν και τα σοβιετικά αρχεία φάνηκε ότι και οι στρατηγοί ειχαν άδικο ότι ο χίτλερ ήταν και ορθολογιστής αν και ελεϊνο καθαρμα, οτι οι σοβιετικοι δεν ειχαν πάντα την τεράστια αριθμητική υπεροχή που λέγεται παρα μόνο τοπικά, την ειχαν χάσει το 41 την ξαναβρήκαν πολυ αργότερα κλπ.
Σε κάθε περίπτωση το ανατολικό μέτωπο είναι ένα έπος που όμοιο του δυσκολεύομαι να συναντήσω στην ιστορία. Η σοβιετική ενωση πλήρωσε σε αίμα το 1/6 του πληθυσμού της, ο μεγαλύτερος φόρος αίματος αναλογικά του πολέμου κι όχι η Ελλάδα που είπε κάποιος, δεν είναι σωστό να της αφαιρεθεί ούτε σπιθαμή από την δόξα της. Και η Ελλάδα στο μέτρο της πάλεψε καλά, προσωπικά είμαι περήφανος και αυτό αρκεί.

Green Horses

Ορίστε σχόλιο που δεν είναι πολιτικά ιδεοληπτικό.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ πολεμούσε για τη συναδέλφωση των γύρω λαών υποσχόμενο παραχωρήσεις της μισής ελληνικής επικράτειας.

Neilos

Όπως ο Ναπολέων και οι στρατιές του, έτσι και ο Χίτλερ και οι ορδές του ηττήθηκαν από το μεγάλο στρατηγικό βάθος της Ρωσίας/ΕΣΣΔ. Ο συμπαγής γεωφυσικός όγκος της Ρωσίας σε αναγκάζει να προχωράς και να προχωράς και τέλος να μην βρίσκεις μετατρέποντας τις αρχικές επιτυχίες σου σε ατέρμονη προσπάθεια εξάντλησης ηθικού, ανθρώπινου και πολεμικού υλικού όταν ταυτόχρονα ο αμυνόμενος έχοντας την πολυτέλεια να υποχωρεί σε μια αχανή ενδοχώρα εξοικονομεί τον απαιτούμενο χρόνο και τις ανθρώπινες & υλικές δυνάμεις να ανασυνταχθεί για την μεγάλη αντεπίθεση.
Τα ίδια προέβλεπε και ο Μεταξάς για την “παγίδα” της Μικρασιατικης εκστρατείας δια της απόβασης στα παράλια και το γεωστρατηγικό βάθος της ανατολίας που σταδιακά θα έδεινε το πάνω χέρι στον αμυνόμενο αποφεύγοντας πεισματικά να εμπλακεί…
Στα του ’40 είναι γνωστή η απαίτηση Μεταξά για στιβαρή υποστήριξη απο μεριάς Βρετανών με αποστολή εκστρατευτικού σώματος άνω των εκατό χιλιάδων ανδρών και άναλογα αρματικά και αεροπορικά μέσα ώστε να ανοίξει και να κρατηθεί Βαλκανικό μέτωπο έστω και με μερική απώλεια εδαφών στα προτυπα του Α’Π.Π. μια επανάληψη δηλ. της Αντάντ. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούσε την συμβολική αποστολή μικρού Βρετανικού εκστρατευτικού σώματος (όπως και έγινε) ως θυματοποίηση της Ελλάδας για να παρασυρθούν οι Γερμανοί σε μια εμπλοκή στη νότια Βαλκανική που θα δέσμευε δυνάμεις τους ώστε να δοθεί προταιρεότητα στο βορειοαφρικανικό μέτωπο αλλά και στις μυστικές διαβουλεύσεις με τους Σοβιετικούς για “αλλαγή στρατοπέδου” (όπως και έγινε).
Η αποστολή σχεδόν αποκλειστικά Νεοζηλανδών και Αυστραλών, όχι δηλαδή επίλεκτων βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, σε αριθμό και υλικό εκστρατείας που δεν μπορούσε να ανατρέψει τις ισορροπίες συνηγορεί στη θεωρία του “ελληνικού δολώματος” εκ μέρους των Βρετανών.
Επίσης ο αιφνίδιος και καθόλα ύποπτος θάνατος του Μεταξά σε μια κρίσημη καμπή των γεγονότων ενω είναι διαπιστωμένο οτι υπήρχαν επαφές της Ελληνικής κυβέρνησης με την Γερμανική για σύναψη ανακωχής στη Β.Ήπειρο και με αποστολή του Φον Κανάρις στην Αθήνα ενισχύει αυτή την θεωρία. Πιθανόν βλέποντας η Ελληνική πλευρά οτι δεν υπήρχε διάθεση δέσμευσης των Βρετανών αναζητούσε έντιμη έξοδο με βάση τα κεκτημένα του βορειοΗπειρωτικού έπους από την επερχόμενη κόλαση. Η μυστικοπάθεια των Βρετανικών αρχείων αλλά και της επίσημης ιστοριογραφίας για τα τεκταινόμενα και τις παρεμβάσεις το ’40-41 στα Ελληνικά πράγματα αλλά και της Ελληνικής συμβολής στη γενικότερη εξέλιξη του πολέμου είναι εκκωφαντική.

STRATOS

προς νείλος και κωνσταντίνος
Παρουσιάζετε τον σοβιετικό στρατό σαν νικητή του Β παγκοσμίου πολέμου ενώ πραγματικά ιδίως στην αρχή του πολέμου το 1941, ήταν ο πλέον άχρηστος στρατός από τους εμπλεκόμενους.
Δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ούτε τον λιλιπούτειο (αλλά καλά εκπαιδευμένο) στρατό της Φιλανδίας όταν επιτέθηκαν εκεί οι σοβιετικοί τον Νοέμβριο του 1939 (την εποχή εκείνη η σοβιετία ήταν σύμμαχος του Χίτλερ και των ναζί!!!!).
Οι τεράστιες απώλειες που αναφέρεστε για να τονίσετε την προσφορά του σοβιετικού στρατού δεν έχει καμία σχέση από την στιγμή που η ανθρώπινη ύπαρξη είχε ανύπαρκτη αξία στην σοβιετική ένωση του σταλιν…..και εκατομμύρια στρατιώτες ρίχθηκαν στην μάχη σαν μάζα έχοντας σχεδόν ανύπαρκτη εκπαίδευση…
Αν δεν ήταν οι εκατομμύρια τόνοι πολεμικού υλικού (μαχητικών αεροσκαφών, τεθωρακισμένων – πυροβόλων, κτλ, κτλ, κτλ) και η εκπαίδευση που προσφέρθηκε από τους συμμάχους (Αμερικάνους-Άγγλους) την κρίσιμη στιγμή, ο σοβιετικός στρατός θα είχε καταρρεύσει πολύ νωρίς.
Είναι σίγουρο (με μαθηματική ακρίβεια) ότι αν η επίθεση του γερμανικού στρατού είχε ξεκινήσει στην ώρα της (την άνοιξη του 1941) η τροπή του πολέμου θα ήταν διαφορετική και άλλη θα ήταν η σημερινή τάξη πραγμάτων….
Οι δυνάμεις του άξονα ηττήθηκαν στον Β παγκόσμιο πόλεμο, λόγω της αντίστασης του Ελληνικού στρατού επί 7 μήνες+ που ανέτρεψαν πλήρως τον σχεδιασμό των ναζί περί κεραυνοβόλου πολέμου στην ρωσία (όπως αναλύθηκε παραπάνω).

Stavrogin1

Το αίμα είναι αίμα, το αν για το καθεστώς δεν είχανε αξία οι ζωές δεν εχει καμια σημασία, οι μάνες οι πατέρες και τα αδέρφια ειχαν άλλη γνώμη.
Αλλη η πραγματικότητα το 1941, και άλλη το 1945. συνηθιζω να λέω σοβιετια γιατι είναι πολυ λαοί δεν ειναι μόνο οι ρώσοι και ασφαλώς δεν πιστεύω ότι πολεμούσανε καλυτερα γιατι ητανε κομμουνιστές, αυτοί ήτανε λαϊκοι άνθρωποι. Λένε ότι οι κομισάριοι πυροβολούσαν τους αποχωρούντες αλλά ο ίδιος ο Στάλιν τους απέσυρε γιατι επηρέαζαν το ηθικό. Στρατιώτης που δεν ειναι περήφανος δεν πολεμά. Είχανε βέβαια και μάζες για τα ναρκοπέδια και τα πολυβόλα στις οποίες η ζωη δεν ειχε καμία αξία. Επειδή ο ναζί αποπειράθηκε να αφανίσει τον σοβιετικό από προσώπου γης η σύγκρουση αυτή ήταν απόλυτου ζωής και θανάτου. Oι παρτιζάνοι έφτασαν το εκατομμύριο κάθε γραμμή σιδηροδρομική χρειαζόταν για την φύλαξη της μια μεραρχία, τα εκτενή μέτωπα δεν είχανε πολλές φορές παρα ένα φαντάρο ανα 25-50 μέτρα, αυτά τα λέει ο Κλούγκε. Δεν ηταν δυνατον να κερδιθεί ένας τετοιος πολεμος γιατι δεν μπορούσε να κρατηθεί μια τέτοια χώρα.
Εκπαίδευση δεν προσφέρθηκε απο τους σύμμαχους γιατι δεν επιτρέπονταν “ξένοι πράκτορες” μεσα στην χώρα. Το αν τους υπέδειξαν στις Ηπα το χειρισμό του κόμπρα ή του Στιούαρτ ειναι άλλο θέμα. Το υλικό που παρείχαν ήταν πράγματι γιγάντιο αλλά ήταν το πολύ το 1/4 της σοβιετικής παραγωγής και τιποτα δεν βεβαιώνει ότι δεν θα άντεχαν χωρίς αυτό. Η σύγκρουση του ανατολικού μετώπου ήτανε γιγάντια, και δραματικότερη κάθε άλλου μετωπου και επεισοδίου του πολέμου άλλα βέβαια η απώλεια της κάθε ζωής ηταν τραγική είτε συνέβει στις λασπες της Ουκρανίας είτε στα χιόνια της Πίνδου.
Τα “Τι θα γινόταν Αν” είναι πάντα προβληματικά. Ο Ντετερμινισμός θεωρεί ότι τα γεγονότα είναι αυτά που είναι και δεν θα μπορούσαν να είναι αλλιώς, αλλά βέβαια είμαστε ελεύθεροι να τα ερμηνεύουμε κατά την κρίση μας.

Panagiotis

Να σημειωθεί ότι στην μάχη της Κρήτης πολέμησαν οι πλέον επίλεκτοι των ναζί. Ο Τσώρτσιλ το κατέκρινε, γιατί ο ίδιος έγραψε ότι τέτοια δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταληφθεί η τεχεράνη αντί να χαθούν όλοι στην Κρήτη.. όσο ισχύει ότι ο λαός είπε το όχι και ότι ήμαστε απροετοίμαστοι για την μάχη, άλλο τόσο ισχύει ότι οι ναζί έχασαν τον πόλεμο λόγω ελλάδας

STRATOS

Η αναφορά σου για την Επισήμανση του Τσόρτσιλ σχετικά με την χρησιμοποίηση των επίλεκτων Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην μάχη της Κρήτης αυτό-αναιρεί την επόμενη πρόταση σου!!…
Η επίθεση των Ιταλών στην Ελλάδα και η εμπλοκή του άξονα σε πόλεμο με την Ελλάδα ήταν η ταφόπλακα των σχεδίων του γερμανικού επιτελείου για κεραυνοβόλο πόλεμο στη Ρωσία το 1941 όπου κρίθηκε και η έκβαση του Β Παγκοσμίου πολέμου. Οι λόγοι αναλύθηκαν προηγουμένως.

Panagiotis

Δεν θα το λεγα, στην Κρήτη η μάχη για την Ελλάδα είχε χαθεί. Άγγλοι πολέμησαν και Έλληνες, ο λόγος που τους έστειλαν οι ναζί ήταν για να μη γίνει βάση ανεφοδιασμού για την εκστρατεία της Αφρικής. Ο Τσώρτσιλ εννοούσε πως θα μπορούσε να κάνει πολλά ο χίτλερ, η αεροπορία του δεν είχε ηττηθεί ακόμα, μπορούσε να βομβαρδίσει την Κρήτη, μπορούσε να αφήσει τους Ιταλούς να κάνουν απόβαση, μπορούσε χίλια δυο. Και αυτός αποφάσισε να στείλει το κρέμ ντε λα κρεμ σε μια φοβερά ριψοκίνδυνη αποστολή και τελικά πέτυχε μια Πύρρειο νίκη. Ο πόλεμος χάθηκε όχι μόνο λόγω Ρώσων ή πόσο μάλλον Ελλήνων.. Η πορεία έδειξε πως ο χίτλερ τακτικά τα έκανε όλα λάθος. Ένα παράδειγμα: στην ασχετοσύνη του τα τίναξε όλα στον αέρα για το στάλινγκραντ, αντί να συνεχίσει στον κάυκασο και τα πετρέλαια που ήταν και η προτεραιότητα του. Η Ελλάδα τους σταμάτησε;;; Έλεος ή τέλος πάντων δώστε μια πηγή σοβαρού ιστορικού που να γράφει ότι οι ναζί χασαν, γιατί οι Έλληνες πολέμησαν. Ένα πράγμα είναι ότι όντως αντισταθήκαμε εν αντιθέσει με Κροάτες, Βούλγαρους και λοιπούς και άλλο ότι έχασαν τον πόλεμο οι ναζί λόγω Ελλάδας..

STRATOS

Τα έχουμε αναλύσει διεξοδικά παραπάνω. Δεν μπορούμε να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια όλη την ώρα.
Αν δεν υπήρχε η άρνηση της Ελλάδος (στις 28.Οκτ.1940) να επιτρέψει στα Ιταλικά στρατεύματα να περάσουν μέσα από την επικράτεια της, ο πόλεμος θα είχε πάρει άλλη τροπή:
Με μαθηματική ακρίβεια:
i) Οι Άγγλοι θα είχαν ηττηθεί στην Βόρεια Αφρική και οι δυνάμεις του Άξονα θα είχαν καταλάβει Αίγυπτο-Συρία-Κύπρο και πετρελαιοπηγές Ιράκ.
ii) Η παραπάνω εξέλιξη θα επέφερε σίγουρη είσοδο της Τουρκίας (όντας περικυκλωμένη) στον πόλεμο με τις δυνάμεις του Άξονα.
iii) Η επίθεση στην σοβιετική ένωση θα γινόταν στην ώρα της και χωρίς να επέλθει η φθορά επίλεκτων δυνάμεων με την κάθοδο τους στην Ελλάδα. Η κατάληψη της Μόσχας θα είχε επέλθει πολύ πριν τον Δεκ.1941 (που φθάσανε οι ρωσικές ενισχύσεις από την άπω ανατολή) και εκεί θα έληγε ο πόλεμος..
Το ότι ο Χίτλερ ανακατευόταν στις στρατιωτικές αποφάσεις (που ήταν δουλειά των στρατηγών) είναι αλήθεια, αλλά αυτό αφορά τα μετά το 1941 γεγονότα και αποφάσεις που η τροπή του πολέμου πήρε αρνητική τροπή για την γερμανία (σε όλα τα επίπεδα)……………..

Panagiotis

Καλά. Αφού τα αναλύσετε πιο πάνω, τί να πούμε και μεις.. η σιγουριά που γράφετε για την ιστορία σε ένα φόρουμ χωρίς πηγές και κάνοντας και ανάλυση what if history λες και όλοι οι μεγάλοι revisionist historians μπαίνουν στην πτήση… σίγουρα έχετε δίκιο, η Ελλάδα ήταν ο καταλύτης που έκρινε τον πόλεμο

STRATOS

Εσάς πια είναι τα αδιάψευστα επιχειρήματα σας, ότι ο Χίτλερ έπαιρνε λάθος αποφάσεις? όταν η εμπλοκή των δυνάμεων τού άξονα στα Βαλκάνια του επιβλήθηκε λόγω της πρωτοβουλίας του μουσολίνι να επιτεθεί στην Ελλάδα??? για εξηγήστε μας?? ή μήπως η ανωτερότητα του σοβιετικού στρατού που μόνος του δεν μπορούσε να επιβληθεί ούτε στον Φιλανδικό στρατό των 32 αρμάτων?? Και τον έσωσε το 1941 η καθυστερημένη (γιατί άραγε??)γερμανική επίθεση που βάλτωσε έξω από την Μόσχα..
Hitler’s Chief of Staff, Field Marshal Wilhelm Keitel stated during the Nuremberg Trials, “the unbelievably strong resistance of the Greeks delayed by two or more vital months the German attack against Russia; if we did not have this long delay, the outcome of the war would have been different in the eastern front and in the war in general.”
The words of Hitler himself, spoken in 1944 to the famous German photographer and cinematographist Lenie Riffenstahl, as she relates in her memoirs: “The entrance of Italy to the War was proven catastrophic for us. Had the Italians not attacked Greece and had they not needed our help, the War would have taken a different course. We would have had time to capture Leningrad and Moscow, before the Russian cold weather set in.”

Stavrogin1

Περί φιλανδίας. Αφού πρωτα η σοβιετικη ηγεσία έχει αποκεφαλίσει τους αξιωματικούς απο ταγματάρχη και πάνω, το στράτευμα είναι τρομοκρατημένο και ουσιαστικά ακέφαλο, χωρίς διάθεση για πρωτοβουλία γεμάτο με κατήχηση και κομισάριους το στελνουνε σε ένα κλίμα απερίγραπτο οπου δεν μπορεί να υπάρξει επιμελητεία, φαί, σφαίρες, κάλτσες στους -50οC. Εννοείτε ότι θα χάσει όταν έχει απέναντι εναν μικρό αποφασισμένο στρατό, αντίστοιχο της Ελλάδας και έναν πολύ μεγάλο ηγέτη, τον Μάνερχαϊμ.
O Χιτλερ ειχε δυο κανίς, Τον Κάιτελ και τον Γιοντλ, οι οποίοι επαναλάμβαναν ότι πίστευε ο ίδιος. Το ότι αναζητα τα αίτια της διαφαινόμενης ήττας στην καθυστέρηση είναι γιατί δεν θέλει να παραδεχτεί τα γερμανικά σφάλματα και την αξία των αντιπάλων του, οπότε πριμοδοτεί την πιό ανώδυνη δικαιολογία.
Όσο για την μαχητική αξία του αντιπάλου, δυο παραδειγματα. 1. γυναίκες snipers με 300 θύματα έκαστη. 2. Στάλινγκραντ. Το σπίτι του Παβλώφ, η αντίσταση του λοχία και της ομάδας του, κράτησε 2 μήνες στο 3όροφο σπίτι, όσο δηλαδη η συνολική αντίσταση της ελλάδας (την οποία δεν υποτιμώ καθόλου γιατι ξέρω φοβερά περιστατικά στη γραμμή μεταξά), εμπρος σε μια ανοιχτή πλατεία απέναντι σε άρματα και πυροβολικό, πως το καναν κανείς δεν ξέρει, είναι πέραν της λογικής.

STRATOS

Ο στρατός της σοβιετίας ήταν για κλάματα. Συμφωνώ απόλυτα ότι ένας λόγος ήταν ο άκρατος κομματισμός και οι ρουφιάνοι (πολιτικοί καθοδηγητές) των κουμουνιστών μέσα στο στράτευμα.
Μεμονωμένα περιστατικά όπως οι γυναίκες ελεύθεροι σκοπευτές (με τις επιτυχίες τους να διογκώνονται από την σοβιετική προπαγάνδα) δεν κάνουν την διαφορά…..τι θέλεις να πεις για το σπίτι του παβλόφ? ότι κράτησε μόνος του ολόκληρη την γερμανική στρατιά για 2 μήνες?? Αχαχαχα
Το επίπεδο του σοβιετικού στρατού φαίνεται από τις απώλειες που είχε σε σύγκριση με τον αριθμητικά μικρότερο (και επιτιθέμενο) γερμανικό στρατό.
Ακόμη και μετά το 1941 όταν όλος ο κόσμος πολεμούσε ενάντια στην Γερμανία, οι βετεράνοι της Βέρμαχτ θερίζανε τις γραμμές των σοβιετικών μέχρι την τελευταία μέρα.
Κατά την έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα το 1941 οι σοβιετικοί είχαν τα 10πλάσια τεθωρακισμένα, αλλά οι γερμανοί κάναν περίπατο μέχρι έξω από την Μόσχα όταν τους πρόλαβαν τα χιονιά και οι η λάσπη του Ρωσικού χειμώνα…
Ο χίτλερ και ο καιτελ είναι απόλυτα σωστοί στις εκτιμήσεις τους. Το παράθυρο για πλήρη επικράτηση ήταν μέχρι το φθινόπωρο του 1941. Εξάλλου για αυτό είχαν σχεδιάσει τον κεραυνοβόλο πόλεμο, όχι για να συνεχίζουν να πολεμάν το 1944 στην ρωσία.
Το παράθυρο αυτό χάθηκε λόγω της εμπλοκής τους σε πόλεμο με την Ελλάδα.
Το τι έγινε μετά είναι τελείως αδιάφορο με το τι συζητάμε εδώ πέρα. Από αρχές του 1942 η Αμερική μπήκε στον πόλεμο και ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν (τραγικά) αρνητικός (λόγω των δυνατοτήτων παραγωγής της Αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας) σε όλα τα μέτωπα για τους γερμανούς…

Stavrogin1

Κάναν τις σωστές εκτιμήσεις ο Χ και ο Κ και πήραν την λάθος απόφαση να επιτεθούν παρ όλα αυτά. Ίσως πίστευαν ότι θα προλάβαιναν στο τσίμα τσίμα, να πάρουνε την Μόσχα. τζόγος δηλαδή; που στοίχισε τις ζωές 5-6εκ Γερμανών αλλά δε φταίγανε αυτοί, έφταιγαν οι Έλληνες.
Και κάναν 4 χρόνια πόλεμο νικώντας παντού, αλλά έχασαν γιατί οι άλλοι ήτανε πιο πολλοί απ τα αστέρια.
Καλά, πάρε μια πηγή: colonel david m. glantz https://www.youtube.com/watch?v=7Clz27nghIg&t=1431s
κι αν θες στείλε μου και συ μια, να διαβάσω αυτά που υποστηρίζεις

STRATOS

Τι πηγή θέλεις να σου δώσω?? δηλαδή οι μαρτυρίες για αναφορές Χίτλερ-Καιτελ (Χ και Κ όπως λες!!!!) που ήταν οι πρωταγωνιστές της εποχής και η ηγεσία του Γερμανικού στρατού μέχρι το τέλος του πολέμου, δεν σου φτάνουνε και θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με το τι λέει 1 ανύπαρκτος αμερικάνος καθηγητής που δεν είχε γεννηθεί όταν γινόταν ο πόλεμος!!!!!!!
Δεν πρόκειται περι τζόγου (μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι συζητάμε εδώ πέρα) αλλά περί ανατραπέντων σχεδιασμών γιατί όταν καταβάλεις την Νο.1 Θεωρούμενη πολεμική μηχανή της εποχής (Την Γαλλία) σε 1 μήνα επιχειρήσεων!!!!!!! δεν θα πίστευες ότι η αντίσταση του στρατού μίας μικρής χώρας (Ελλάδα) θα σε έφερνε σε τέτοιο αδιέξοδο στην επίθεση σου εναντίων της σοβιετίας (με τον άχρηστο στρατό που μόνος του δεν μπορούσε να κερδίσει ούτε τους Φιλανδούς)..

Stavrogin1

ναι οι Χ και Κ ειναι πρωταγωνιστές, αλλά ειναι της μίας πλευράς, δεν ανησυχείς μήπως είναι υποκειμενικοί στις κρίσεις τους;

GDIKEOS

Η νίκη της Ελλάδος ήταν σημαντική γιατί ήταν η πρώτη νίκη εναντίον του Άξονα!
Μέτα στην βουλή των λόρδων ο Τσώρτσιλ γκάριζε και χτυπιόταν για μια νίκη!
Οι Έλληνες τα κατάφεραν εμείς;
Έτσι αποφασίστηκε η επιχείρηση στην Λιβύη να χτυπήσουν τους Ιταλούς για να έχει να παρουσιάσει μια νίκη γιατί οι αντιδράσεις μεγάλωναν συνεχώς και η καρέκλα του έτριζε.
Φυσικά οι δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς μια ταξιαρχία αρμάτων και μια μεραρχία Αυστραλών αλλά υπήρχαν τα Ματίλντα
τα άρματα που έσωσαν τους άγγλους στην Δουνκέρκη. Εκεί 28 Ματίλντα έκαναν μια μοναδική αντεπίθεση εναντίων μιας τεθωρακισμένης μεραρχίας των Γερμανών! Χτυπούσαν κατέστρεφαν τα γερμανικά άρματα το ένα κατόπιν του άλλου, αλλά οι γερμανοί δεν μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν αφού τα πυροβόλα των άρματων τους δεν τρυπούσαν τα 57 χιλιοστά που ήταν η θωράκιση των Ματίλντα.
Το ίδιο έγινε και στην Λιβύη τα πυροβόλα των 47 χιλιοστών των Ιταλών ήταν ανίσχυρα εναντίων των Ματίλντα και οι Ιταλοί παραδίνονταν κατά χιλιάδες χωρίς λόγο και αιτία!
Τα Ματίλντα έσωσαν και το Τομπρούκ στην πρώτη πολιορκία κλπ.
Τώρα για εμάς θα σας παρακαλέσω να αφήσετε της κομματικές σας τοποθετήσεις έξω από την ιστορική αλήθεια που θέλω ώρες να σας γράφω για να μπείτε στο νόημα του τι έγινε τότε.
Η ιστορία είναι κατασκευασμένη δυστυχώς! ότι έγινε από το 1938-1950+ παραμένει κρυφό μέχρι σήμερα και ελάχιστοι έχουν βρει την άκρη του νήματος.

Panagiotis

STRATOS STRATOS εμένα αν δεν μου γράψεις μια πηγή συγκεκριμένη (παρακαλώ όχι Wikipedia) από σοβαρό ιστορικό που να λέει ότι λόγω της Ελλάδας χάθηκε η εκστρατεία στη σοβιετία, δε με πείθεις. Σεντόνια σε φόρουμ σου γράφω όσα θες. Και αφού σου αρέσει η what if ιστορία, για πες μας, αν ο Τσώρτσιλ είχε ενδώσει και συνθηκολογήσει αντί για πόλεμο, η Ελλάδα θα είχε πολεμήσει;

STRATOS

Εδώ είναι forum συζητήσεως . Κατά βάση παραθέτουμε δικές μας απόψεις. Παρέθεσα παραπάνω συγκεκριμένα Ιστορικά στοιχεία με ημερολογιακή αλληλουχία (που εσύ απότι φαίνεται δεν μπήκες στον κόπο καν να διαβάσεις).
Απόψεις άλλων ή πηγή αξιόπιστη αδυνατώ να σου βρω αφού και αυτές τις αξιόπιστες μαρτυρίες για αναφορές του Χίτλερ και Καιτελ (των ηγετών του Γερμανικού στρατού στον Β παγκόσμιο πόλεμο) για την εμπλοκή στην Ελλάδα, εσύ τις προσπερνάς !!!!!!
Δεν ξέρω για σεντόνια, αλλά προς το παρόν δεν έχεις παραθέσει κανέναν απολύτως επιχείρημα, πέρα ότι ο Χίτλερ ανακατευόταν στα στρατιωτικά θέματα και έπαιρνε λάθος αποφάσεις (που ισχύει αλλά για μετά το 1941, η εμπλοκή με την Ελλάδα του επιβλήθηκε).
Δεν έχει άμεση σχέση το τι θα έκανε ο Τσώρτσιλ και αν θα συνθηκολογούσε (το 1940) με τα Ελληνικά πράγματα.
Στην Ελλάδα επιτέθηκε ο μουσολίνι και η Ιταλία χωρίς να ενημερώσουν τον Χίτλερ και τους γερμανούς…..

Panagiotis

Το μόνο γεγονός που παρέθεσα είναι ότι στην Κρήτη οι ναζί στείλαν ό,τι πιο επίλεκτο, ενώ θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν κάπου αλλού και σου είπα την πηγή, Τσώρτσιλ στην ιστορία του Β ΠΠ. Διαβάζω αυτά που γράφεις, αλλά όταν κάποιος γράφει τί ΘΑ είχε γίνει και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το γνωρίζει με μαθηματική ακρίβεια, έχω μάθει ότι λέει ό,τι να ναι. Μια αλληλουχία σκέψεων που οδηγούν σε ό,τι συμπέρασμα θέλει ο οποιοσδήποτε. Θες να μου πεις ότι αν οι ναζί δεν κάναν πόλεμο, οι Ιταλοί θα μπαίνανε έτσι κι αλλιώς; Δεν έπαιξε ρόλο ότι οι Άγγλοι τους κήρυξαν πόλεμο και δεν συνθηκολόγησαν; Σε ξανά ρωτάω, θα είχαμε πολεμήσει αν οι Άγγλοι είχαν συνθηκολογήσει;

STRATOS

Το μόνο επιχείρημα που παραθέτεις λοιπόν (σύμφωνα με τα γραφόμενα σου) είναι ότι η ποιο επίλεκτη μονάδα του Γερμανικού στρατού καταστράφηκε στην εμπλοκή της στην Ελλάδα ενώ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αλλού!!!!!…ευχαριστούμε πολύ, συμφωνούμε και έχει αναφερθεί πριν καμιά 10αριά φορές………..
Εμείς θα πολεμάγαμε ούτως η άλλος, ασχέτως τι θα έκανε η Αγγλία. Εμάς μας επιτέθηκε η Ιταλία και μέχρι εκείνη την ημερομηνία είμασταν αυστηρώς ουδέτεροι.
Όταν παραθέσεις επιχειρήματα σε συγκεκριμένες αναφορές μου για την πορεία του πολέμου μέχρι το τέλος του 1941, θα σου απαντήσω. Μέχρι τότε δεν μπορώ να απαντάω σε ότι να ναι.

Patriot

Κάποιοι δεν πιστεύουν τις πραγματικές απώλειες που είχε η Ελλάδα σε αυτό τον πόλεμο. Βρήκα το πιο κάτω άρθρο αρκετά βοηθητικό :

http://www.ww2wrecks.com/portfolio/the-nazi-occupation-of-greece-1941-44-an-endless-list-of-crimes-atrocities-and-bloodbaths/

SAAB

Πολλοί πέτυχαν σημαντικά κατορθώματα στον Β’ΠΠ. Εμείς όμως ας μείνουμε στα δικά μας.

Οι παππούδες μας ήταν άνθρωποι που δεν δέχονταν δώρα και προσφορές. Είχαν την απαίτηση από την ζωή και από τους άλλους, να τους επιτρέπουν να φτιάχνουν μόνον ότι μπορούν να φτιάξουν με τα δικά τους χέρια και για αυτό δεν άπλωναν το χέρι τους πέρα από εκεί που μπορούσε να φτάσει. Οι άνθρωποι που μόχθησαν να ξαναφτιάξουν την Ελλάδα που βγήκε από έναν Α’ΠΠ χαροκαμένη και “γεννοκτονιμένη” βρέθηκαν αντιμέτωποι με το να τα χάσουν όλα. Αυτό είχαν μάθει ότι σήμαινε πόλεμος και ήταν νωπές οι μνήμες. Γι’ αυτό και η λυσσαλέα αντιμετώπιση του εχθρού, όσο το έλεγαν οι δυνάμεις τους, απέναντι σε έναν κρατικό μηχανισμό που τους είχε για αναλώσιμους. Διοικητική Μέριμνα μηδέν. Μόνον όπλα αγόρασε λες και αυτά θα πολεμούσαν μόνα τους. Μόνοι τους πολέμησαν άνδρες, γυναίκες, παιδιά όσο τους βαστούσαν τα πόδια τους και εάν υπήρχε άδολη πολιτική ηγεσία, που μπορούσε λόγω της ουδετερότητας, δεν θα θρηνούσαμε τόσα θύματα.

Ως προς τους αντιστασιακούς και των 2 πλευρών που ξιφουλκούν για το ποιος αντιστάθηκε καλύτερα, έχω να πω ότι πρέπει να είναι όλοι τους πολύ μαζεμένοι. Αρκετά τράβηξε ο πολύπαθος λαός ως αντίποινα από τις ανούσιες πράξεις τους. Συμφέροντα ξένα προς τον Ελληνισμό εξυπηρετούσαν και οι δύο. Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς που στο καλό βρήκαν όπλα και πολεμούσαν. Ακόμη και ο στρατός είχε παραδώσει τα όπλα με την συνθηκολόγηση.

Ήθελα να γράψω κι εγώ λίγα πράγματα που έχω διαβάσει αν και δεν θυμάμαι τις πηγές, μια που η ζωή με έχει εκπαιδεύσει να κρατάω μόνο την ουσία, αλλά ξενέρωσα με την αντιπαράθεση υποστηρικτών αντιστασιακών πλευρών και δεν περιγράφω άλλο.

ΥΓ.1: Όσο και να κοπανιέστε, ο απλός Έλληνας πολέμησε και κέρδισε τον θαυμασμό εχθρών και δήθεν συμμάχων και όχι τα κομματόσκυλα της κάθε εποχής, σε όποια πλευρά και αν ανήκουν. Η γενιά των παππούδων μας έκανε ότι της αναλογούσε και με το παραπάνω και αυτό συμπαρέσυρε και τους υπερόπτες Άγγλους (βλέπε απαίτηση Τσώρτσιλ για μία νίκη όπως οι Έλληνες) να θέλουν να νικήσουν και αυτοί.

ΥΓ.2: Άστο γιατί θα το κόψεις.

SeaborneFaith

Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς το άρθρο για να αντιληφθεί πως η ελληνική αεροπορία έπαιξε ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΌ ρόλο στην έκβαση του πολέμου , είτε αναφερόμαστε στον ελληνο-ιταλικό ,είτε στην γερμανική εισβολή . Ουδέν σχόλια για τα ελληνικά φτερά πάνω απο απο το άφρικα κορπς , την Γερμανία , την Αγγλία , και τον ειρηνικό

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Αθήνα ποντάρει σε διπλωματία ΚΑΙ αμυντική θωράκιση, του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή (αρχικό άρθρο εδώ)Με βάση ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο από τη μια πλευρά περιλαμβάνει τη διπλωματική κινητικότητα και...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Υπερόπλο τα υποβρύχια που έγερναν, του Βασίλη Νέδου

0
Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή (αρχικό άρθρο εδώ)Στα μέσα Οκτωβρίου του 2009, ανάμεσα στις διάφορες εκκρεμότητες που έπρεπε να επιλύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος,...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Νοεμβρίου 1979: Το τηλεφώνημα του τρόμου

Σοβαρό επεισόδιο λαμβάνει χώρα στο κέντρο της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) όταν το σύστημα προειδοποίησης επερχομένων βαλλιστικών βλημάτων ενεργοποιήθηκε σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Οκτωβρίου / 9 Νοεμβρίου 1912: Η παράδοση της Θεσσαλονίκης

– Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται επίσημα στον ελληνικό στρατό.Μετά τη μάχη των Γιαννιτσών, ο δρόμος για την Θεσσαλονίκη ήταν ανοιχτός. Παρόλα αυτά υπήρχε ακόμα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Νοεμβρίου 1989: Το “τείχος του Αίσχους” πέφτει απροσδόκητα

- Το τείχος του Βερολίνου καταρρέει ως οργανισμός σαν αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης. Το τείχος είχε εγερθεί για να αποτρέψει τους πολίτες του Ανατολικού...